Manila

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Manila, glavno mesto Filipinov, je eno od cvetočih središč v jugovzhodni Aziji, z mešanico mestnega vrveža in zelo bogate kulturne dediščine. Veliko popotnikov Manila odvrne zaradi prenaseljenosti, gostega prometa in revščine. A v tej živahni metropoli vam je lahko marsikaj všeč, posebej, če ste ljubitelji raznolikosti in vrveža.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Potovanje na Filipine

Tamara Lah Preberite: Med 746 kandidati sem bila izbrana za sanjsko službo in odpotovala na Filipine
+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 6 minut, 47 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Manila ima bogato, raznoliko zgodovino s svojo kombinacijo malezijskem , japonskih , španskih in kitajskih vplivov. Ključ soseski na obisk , da bi dobili vpogled v starem Manila Intramuros. Intramuros je, kjer se je nahajala španska vlada v času španskega kolonialnega obdobja , je in ima nekatere izmed najstarejših mestnih struktur, vključno Fort Santiago, španske trdnjave; San Agustin cerkev, najstarejše cerkve na Filipinih in Manila katedrale , ene mestne največjih turističnih območij. Bodite prepričani, da ustavi na Casa Manila, v muzeju v Intramuros, da hiše relikvije in artefaktov iz kolonialnega obdobja. Prav tako je vredno obiskati znotraj meja mesta Manila je Rizal Park, izvedbo razlogi za Špance, in Malacanang Palace, uradna rezidenca predsednika Filipinov.

Glavne atrakcije

 • Intramuros: z debelimi zidovi obkroženi Intramuros na bregovih reke Pasig je najstarejši del kolonialne Manile, ki ga je ustanovil španski konkvistador Miguel López de Legazpi. Intramuros je bil nekdaj nepremagljivi center španske kolonialne moči v jugovzhodni Aziji. Ob koncu druge svetovne vojne pa so Američani Intramuros z bombami popolnoma izravnali z zemljo. Nekateri deli obzidja so sicer preživeli, stavbe znotraj njega pa ne. Nekatere so ponovno zgradili po originalnih načrtih. Znotraj obzidja vlada popolnoma drugačno vzdušje, kot v ostalih delih Manile. Prometa skoraj ni, ulice so mirne.
 • Manilska katedrala: ta znamenitost mesta Manila je bila v ameriškem bombardiranju popolnoma uničena, a so jo ponovno zgradili po starih načrtih. zgrajeni leta 1581.
 • Fort Santiago: nekdanja španska trdnjava in nekdanji center španske vojaške moči na obali reke Pasig. Okolica Fort Santiaga, za vstop v katerega je treba plačati vstopnino, je izjemno lepo urejena. V parku stojijo vodnjaki, na več mestih so mize in klopi, kjer si lahko v miru oddahnete pred vrnitvijo na kaotične ulice Manile. Fort Santiago so Španci zgradili v letih 1589 do 1592 ter je sprva služila kot obrambni zid mesta Manila pred gusarji. Zidovi so bili visoki 6,7 metra in debeli 2,4 metra. Vhodna vrata so bila visoka 12 metrov in so še danes ohranjena.
 • Park Rizal: Rizal Park, znan tudi kot Luneta, je najpomembnejši in najbolj urejen park v Manili, ki je zrasel na mestu, kjer so Španci usmrtili narodnega junaka Joseja Rizala. Tam, kjer so njegovo truplo zažgali, stoji ogromen spomenik, poleg njega pa je ogromna filipinska zastava, ki pomeni 'točko nič', kraj, od katerega se meri oddaljenost Manile od filipinskih in svetovnih mest.
 • Quiapo je ena izmed najstarejših trgovskih četrti Manile. Do nje se lahko odpeljete z mestno železnico, izstopite na postaji Carriedo. Quiapo prekipeva od življenja. Že s postaje mestne železnice Quiapo se odpira zanimiv pogled na ulice, preplavljene s stojnicami, na katerih prodajajo sadje, obleko, čevlje, hrano in piratske CD-je. Sobota je dan, ko se po poceni nakupih v Quiapo odpravi največ domačinov. Glavna zgodovinska znamenitost Quiapa je cerkev, zgrajena v evropskem slogu, sicer pa se splača enostavno podati v neznane ulice, med trgovine, stojnice in množice lokalnih prebivalcev. Če bi hoteli raziskati vse skrite kotičke Quiapa in pokukati v vsako trgovino, bi verjetno potrebovali ves dan.
 • Malate: Četrt Malate blizu Manilskega zaliva je bila nekoč središče razvoja sodobne Manile, potem pa se je razvoj premaknil v supermoderno četrt Makati, Malate pa je začel toniti v pozabo. Kljub temu je v Malateju še danes množica hotelov. Prevladujejo cenejši hoteli, nekaj pa je tudi razkošnih s štirimi in petimi zvezdicami. Sicer je v četrti Malate bogata predvsem kulinarična ponudba. Vsepovsod je polno restavracij – od filipinskih do korejskih, japonskih in tajskih. V nakupovalnem centru Robinsons Place pa ne manjka ameriških restavracij s hitro hrano, picerij in evropskih restavracij. V četrti Malate je živahno tudi nočno življenje, saj v njej ne manjka raznovrstnih barov. Četrt Malate je torej zanimiva za raziskovanje družabnega življenja mesta Manila. Po ogledu legendarnega sončnega zahoda ob Manilskem zalivu (ki je, mimogrede, tako barvit ravno zaradi smoga) se lahko kar peš podate v osrčje Malateja med številne, kot božično-novoletna drevesca osvetljene restavracije in bare. Med nočnim pohajanjem od šanka do šanka se boste prej ali slej verjetno znašli v LA Café, baru, ki ne slovi le v Malateju, pač pa po vsej Manili. LA Café je od nekdaj priljubljeno zbirališče domačinov in v Manili živečih tujcev. Odprt je 24 ur na dan, v večernih urah nabito poln, v njem se pleše in zabava do zgodnjih jutranjih ur in če slučajno vstopite sami, ste lahko prepričani, da boste izstopili v dvoje. Slednje velja za ženske in moške, za tujce in domačine, kajti v zloglasnem LA Café nikoli ni popolnoma jasno, kdo lovi koga.
 • Cerkev svetega Avguština, ki so jo zgradili Španci leta 1571 in je najstarejša cerkev na Filipinih. K cerkvi spada tudi muzej, kot je že običajno za tukajšnje cerkve. Ta cerkev je po srečnih naključjih preživela požar, potres in vojno.
 • Cerkev svetega Sebastijana: Edina popolnoma jeklena bazilika v tem delu sveta.
 • Makati: Makati je ponos mesta Manila, cvetoče poslovno-trgovsko središče s širokimi avenijami, visokimi nebotičniki in bleščečimi nakupovalnimi središči. Prebivalci Manile si želijo, da bi bila nekoč vsa Manila takšna, kot Makati. Tega verjetno nikoli ne bodo dočakali, kajti z vsakim novim železobetonskim, v bleščeče steklo odetim nebotičnikom, ki se požene k višku v Makatiju, se pojavijo tudi nova barakarska naselja na obrobjih filipinske prestolnice. Naselja revnih, ki v Manili poskušajo najti delo in zaslužek, a jim to nikoli ne uspe.
 • Ayala Center in Greenbelt sta največja kompleksa nakupovalnih središč v Manili, v katerih so tudi restavracije, bari, diskoteke – skratka vse, kar si lahko poželi in privošči razvajen mestni turist. V Makatiju je hkrati najboljša izbira dobrih hotelov, tako da je idealna baza za tiste, ki si želijo v Manili privoščiti nekaj razkošja. Slednjega v tako kaotičnem mestu, kot je Manila, potrebuje skoraj vsak.
 • Kokosova palača: Manila se lahko pohvali z enonajlepših stavb: Coconut Palace, po slovensko Kokosova palača. Izjemno palačo, zgrajeno v obliki osmerokotnika, je dala zgraditi nekdanja prva dama Filipinov Imelda Marcos (ki je znana tudi po ogromnem številu čevljev) za obisk papeža Janeza Pavla II. leta 1981. Papež 'darila' ni želel sprejeti, saj je dejal, da se mu v revni državi, kot so Filipini, prebivati v takšnem razkošju ne zdi primerno. V palači je kokos kot material uporabljen na ogromno različnih načinov, poleg tega so za pohištvo uporabljene tudi školjke in različen, samo najdražji les. Vsaka soba je imenovana po eni izmed filipinskih pokrajin. Pred palačo se je zdaj mogoče poročiti, v njej pa sta prespala tudi libijski voditelj Moamer Gadafi in igralka Brooke Shields.
 • Univerza Svetega Tomaža: je najstarejša univerza v Aziji, ustanovljena je bila leta 1611.
 • Vulkan Taal: sicer je v okolici filipinske prestolnice kar nekaj delujočih vulkanov, Taal pa se nahaja južno od Manile. Pogled iz zraka na vulkan Taal je fascinanten, še posebej na veliko kratersko jezero. Posebnost kraterja je, da se v njem nahaja veliko jezero z velikim otokom in na tem otoku še eno jezero s še enim vulkanskim otočkom, najmanjšim na svetu. Rob kraterja je posejan z manjšimi naselji, katerih vaščane je sem pritegnila z minerali bogata prst.
 • Villa Escudero: je zgodovinski center, kjer na nekdanji španski kokosovi plantaži še ohranjajo prikaz spontanega kmečkega življenja glavnine Filipincev pred približno 200 leti. Ponuja tudi restavracijo pod slapom.


UNESCO-v seznam Svetovne dediščine

Naslednji kraji so na seznamu UNESCO-ve Svetovne dediščine:

 • Cerkev svetega Avguština;
 • Cerkev svetega Sebstijana

Muzeji

 • Muzej svetega Avguština: stoji ob istoimenski cerkvi. V njem so predvsem predmeti, ki se nanašajo na zgodovino cerkve, zato so si ti muzeji bolj ali manj podobni.
 • Palača Malacañan: je sicer uradna rezidenca filipinskega predsednika, vendar se v njej nahajata tudi predsedniški muzej in knjižnica, ki sta pristojna za ohranjanje, upravljanje in promocijo zgodovine in dediščine filipinskega predsedovanja, še posebej palače Malacañan.
 • Nacionalni muzej: v njem si lahko ogledate zgodovinsko, kulturno in narodno dediščino Filipinov ter mesta Manila, vključno s slikami umetnika Felixa Resurrecciona Hidalga.
 • Metropolitanski muzej umetnosti: Poleg številnih razstav sta neprecenljivi Zlata galerija in Lončarska galerija, v kateri so izdelki iz leta 220 pred našim štetjem.
 • Muzej denarja: zgodovina filipinske valute.
 • Muzej Pambata: je muzej za otroke, ki vključuje tudi interaktivne razstave.
 • Muzej Filipincev: lociran je zraven nacionalnega muzeja, v njem so na ogled antropološke zbirke filipinskega naroda, od avtohtonih noš do glasbil, predmetov, predstavitev obrti …

Parki

 • Park Rizal: Rizal Park, znan tudi kot Luneta, je najpomembnejši in najbolj urejen park v Manili, ki je zrasel na mestu, kjer so Španci usmrtili narodnega junaka Joseja Rizala. Tam, kjer so njegovo truplo zažgali, stoji ogromen spomenik, poleg njega pa je ogromna filipinska zastava, ki pomeni 'točko nič', kraj, od katerega se meri oddaljenost Manile od filipinskih in svetovnih mest.
 • Paco park: nekoč je bil ta lepo urejen park, ki je danes namenjen lokalnim umetnikom in glasbenikom, pokopališče.
 • Japonski in kitajski park: parka sta urejena na tradicionalen način, vendar pa pustita mnoge turiste razočarane zaradi neurejenosti in nečistoče. No, odločite se sami!
 • Avalon ZOO, Malabon ZOO in manilski živalski vrt
 • Ocean-park: morski tematski park, ponos mesta Manila

Skriti kotički in plaže

 • Matabungkay plaža: Plaža se nahaja dve do tri ure od mesta Manila, v mestu Lian in je zelo priljubljena med domačini in turisti. Je idealna za vse ljubitelje vodnih športov.
 • Cavite plaža: od Manile je ta raj oddaljen 90 minut vožnje z avtomobilom. Ima golf igrišče, ki je gostil nekatere prestižne turnirje.
 • Marbella Marina: Manila je od teh javnih plaž oddaljena dve uri. Če se boste odločili, da boste bivali v Manili in ne v tamkajšnjem letovišču.
 • Bataan plaže : obstajajo številni kraji, ki so na voljo v provinci Bataan, 40 minut iz Manile. Nekatere izmed najbolj priljubljenih letovišč so Sun Moon in Gold Coast Beach Resort. Montemar Beach Club je tudi priljubljena turistična točka , saj ima zatočišče za ogrožene želve.
 • Otok Corregidor: nahaja se okoli 30 milj od Manile, prav tako v provinci Bataan. Do njega lahko pridete s hidrogliserjem. Znan je kot nekdanje vojaško oporišče ameriških in filipinskih sil med 2. svetovno vojno. Primeren je za enodneven izlet, saj nudi veliko plaž, ki jih lahko obiščete.

Izleti v okolici destinacije

 • Tagaytay City: uživajte v panoramskem pogledu na jezero in vulkan Taal, oglejte si svetovno znane bambusove orgle iz 19. stoletja ter si oglejte nasada ananasa in kave.
 • Mount Pinatubo: ta vulkan je nazadnje izbruhnil leta 1991, danes pa se lahko do njega povzpnete, a le, če imate zares veliko kondicije in poguma, saj gre kar za dvodnevni vzpon, ki je precej zahteven. Po osvojitvi tega vrha bo Manila služila predvsem kot mesto sproščenega raziskovanja.
 • Otok Corregidor: je največji izmed petih otokov med otokom Bataan in obalami Cavite. Nekateri geologi trdijo, da je bil Corregidor nekoč del ogromnega vulkana, ki je na eni strani izbruhnil in se postopoma potopil v morje, da je postal delno neviden. Zaradi svoje oblike utrdbi Filipinci pravijo tudi »Skala« oz. "The Rock". Otok je služil kot pomemben branik filipinskih zaveznikov med drugo svetovno vojno.
 • Villa Escudero: Manila je znana po tem zgodovinskem centru, kjer na nekdanji španski kokosovi plantaži še ohranjajo prikaz spontanega kmečkega življenja glavnine Filipincev pred približno 200 leti. Ponuja tudi restavracijo pod slapom.

Aktivnosti

 • Odkrivanje mestnih znamenitosti, ki vas bodo očarale s kulturo in raznolikostjo. Tako boste spoznali kakšna je prava Manila.
 • Manila ima veliko zanimivih cerkva in obilico unikatnih parkov.
 • Nakupovanje na pisanih tržnicah, kjer ne pozabite na pogovor o cenah.
 • Če ste za raziskovanje okolice pojdite na bližnjo plažo, v vodni park, ali pa se odpravite na vulkan Taal.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid mesta Manila

Dinamični zemljevidi

Območja

Manila je razdeljena na 16 okrožij. Vsak okraj se odlikuje s svojo zgodovino, kulturo in kulinariko.

 • Tondo — najbolj naseljen, reven, nevaren in nerazvit del mesta Manila.
 • Binondo — okrožje, kjer se mešata španska in kitajska kultura. Je najstarejše »kitajsko mesto« na svetu. Je poslovno in finančno središče Manile, pravo mesto za nakup nakita ali aromatičnih esenc. Znano je po avtentični kitajski kuhinji in mikavnih kitajskih trgovinah.
 • San Nicolas — okrožje za vse avanturistične kupce, ki radi kupujete poceni in se radi pogajate za ceno.
 • Santa Cruz — okrožje, ki je mešanica poslovnega in stanovanjskega. Začne se pri Escolti, ki je med ameriško kolonizacijo do leta 1960 veljala za Wall street in Peto avenijo.
 • Quiapo — okrožje, ki je znano kot središče Manile in je dom trga Plaza Miranda, ki je odgovor na londonski Trafalgar Square. Quiapo je znan po rožah, zdravilnih zeliščih, ljubezenskih napojih, prerokovalcih, verskih predmetih in elektronskih izdelkih.
 • Sampaloc — okrožje, znano tudi kot Univerzitetni pas, je manilsko središče izobraževanja, saj je v njem veliko univerz.
 • San Miguel — okrožje v mestu Manila, ki še sodi v Univerzitetni pas. Tukaj najdemo predsedniško palačo Malacañan Palace. Je tudi rojstni kraj znanega istoimenskega piva - San Miguel Beer.
 • Santa Mesa — stanovanjsko okrožje, kjer se nahaja tudi politehnična univerza. Majhno, a z bloki nagneteno okrožje nudi veliko število t. i. ljubezenskih hotelov in motelov. Manila nekoliko drugače.
 • Port Area — glavno pristanišče v državi, je sestavljeno iz Severnega in Južnega pristanišča. Tukaj so zasidrani vsi trajekti, ladje, čolni … Je pa to tudi kraj za ogled sončnega zahoda v manilskem zalivu.
 • Intramuros — v dobesednem prevodu iz španščine pomeni "V stenah". Okrožje, znano tudi kot zgodovinsko mesto Filipinov, vsebuje številne španske kolonialne znamenitosti, kot so Fort Santiago, San Agustin cerkev, Casa Manila, in še veliko.
 • Ermita — eno od turističnih okrožij mesta Manila, ki je bilo nekoč rdeča četrt. Danes turistom nudi številne znamenitosti, kot so Rizal Park, Manila Ocean Park, National Museum of the Philippines.
 • Malate — eno od središč turizma, rekreacije in zabave, kjer najdete številne tako poceni kot drage hotele, ogromna nakupovalna središča, izobraževalne ustanove in Kulturni center Filipinov, ki spominja na Trg nebeškega miru v Pekingu ali na Rdeči trg v Moskvi.
 • Pandacan — dom mnogih literarnih in glasbenih genijev v državi, prvotno poimenovan po pandah rastlinskih vrsti.
 • Paco — delavska četrt, ki je bila v času španske dobe “mali Tokio”. Je dom železniške postaje Paco in Paco parka, nekoč pokopališča.
 • Santa Ana — okrožje, v preteklosti znano kot Sapa, stara prestolnica Namayan kraljestva, je bilo med ameriško kolonizacijo bivališče višjih slojev, primerljivo z londonskim okrožjem Chelsea, danes pa je to delavska soseska.
 • San Andres Bukid — okrožje, znano tudi kot St. Andrew Fields, je bilo nekoč del Santa Ane. Turistično zanimiv je San Andres Market, ogromna tržnica, kjer lahko na stojnicah najdete najrazličnejše sadje.

Vreme in klima

Filipini in Manila imajo tipično tropsko monsunsko podnebje. Zanj so značilne celo leto podobne si temperature, ki v nižinah, v bližini morja, dosegajo preko dneva največ do 38°C in ponoči redko padejo pod 20°C. Za Manilo je značilna visoka vlažnost preko celega leta. Suho obdobje v Manili vlada od decembra do maja, v ostalem obdobju pa je pretežno deževno, do srednje toplo. Redko dežuje ves čas, namesto tega so bolj pogoste kratkočasne plohe. Tajfuni se lahko pojavijo od junija do septembra in lahko poplavijo določene predele.

Kdaj obiskati

Za obisk največjih znamenitosti Manile se najbolj priporoča obdobje med decembrom in majem, januarja ali februarja pa so temperature nekoliko nižje – če ne prenašate vročine. Če ne marate gneče, je bolje, da v Manilo ne odpotujete med božično-novoletnimi in velikonočnimi prazniki, saj je takrat veliko več turistov kot običajno.

Zgodovina

V 13. stoletju so na ozemlju, kjer se danes razprostira Manila, Malajci zgradili utrjeno naselje in trgovsko postojanko z imenom Seludong oz. Selurung. Ime Manila pa je mesto dobilo po frazi Maynilad lokalnega prebivalstva, kar se je nanašalo na rastlino, ki je rasla na močvirnatih obalah zaliva. Iz te rastline so pridobivali milo. Med leti 1565 in 1898 je bilo mesto sedež španske kolonialne oblasti, kar je še posebej vidno po vplivu Španije na arhitekturo Manile, posebej skozi pečat na cerkvah, trgih in ostalih zgradbah, katere je mogoče še posebej občudovati v delu Intramuros, zgrajenem v šestnajstem stoletju. Manila je glavno mesto Filipinov postalo že leta 1571. Za Špance je Manila predstavljala protiutež Portugalski in vez med Kitajsko in ostalo Azijo ter Mehiko. Manilo so po španski vladi zasedli Američani, ki so prevzeli nadzor nad otočjem in Filipine zavzeli predvsem s strateškimi nagibi. Med 2. svetovno vojno je bilo mesto skoraj v celoti porušeno. Danes so Filipini svobodna država.

Hrana

Če želite okusiti pravi kulinarični utrip mesta, morate obiskati lokalne stojnice s hrano in ne dragih restavracij ter okusiti kakšna je Manila. Osnova prehrane na Filipinih je tako kot v večini azijskih držav, doma pridelani riž. Zraven riža vam postrežejo z različnimi omakami, z mesom ali brez. Lokalna hrana je vedno tudi rahlo začinjena, a se povsod najdejo tudi alternative za bolj rahločutne okuse. Filipinska kuhinja pozna tudi kar nekaj ekstremnih posebnosti za ljubitelje novih prehrambenih izzivov.

Priljubljene jedi:

 • lechón – cel pražen prašič
 • longganisa – filipinska klobasa
 • tapa – v soli sušena govedina
 • torta - omleta
 • adobo – piščanec in/ali svinjina, dušena v sojini omaki, česnu, olju in kisu
 • kaldereta – enolončnica z mesom in paradižnikovo omako
 • mechado – zabeljena govedina v omaki iz soje in paradižnika
 • puchero – govedina v omaki iz banan in paradižnika
 • afritada - piščanec in/ali svinjina v omaki z zelenjavo in arašidi
 • kare-kare – bikov rep, kuhan z zelenjavo v omaki iz arašidov
 • pinakbet - enolončnica iz buč kaboša, melancanov, fižola, okre in paradižnika s pasto iz rakcev
 • chicaron - ocvrta svinjska koža, ki jo Filipinci naravnost obožujejo.
 • crispy pata – ocvrta prašičja taca
 • hamonado – svinjina v ananasovi omaki
 • sinigang – meso ali morski sadeži v kisli juhi
 • pancit – rezanci
 • lumpia – sveži ali ocvrti zavitki z mesom in zelenjavo
 • svinjina je na splošno med Filipinci zelo priljubljena in jo pripravljajo na 101 način.

Vedno je na voljo tudi dovolj raznolikega, slastnega tropskega sadja in slaščic. Te so, kot se za tropsko orientalsko državo spodobi, velikokrat narejene iz riža in kokosa.

Filipinci jedo 5-krat na dan.

Kajenje: ni dovoljeno v restavracijah.

Kje jesti?

Manila ponuja nešteto restavracij, tako za tiste, ki si želijo poceni, a okusnega obroka, do tistih, ki ljubijo prestižne restavracije. Obrok v poceni lokali vas bo stal poltretji evro, kosilo za dva v restavraciji srednjega cenovnega razreda, kjer vam bodo postregli s 3 hodi, vas bo olajšalo za 13 evrov. Če ne marate novosti, lahko jeste v McDonaldsu, kjer boste za meni odšteli man kot 2 evra in pol.

Cene

Cene v Manili so krepko nižje od naših. Še posebno poceni je nakupovanje v trgovinah ali na tržnicah. Sveže pripravljen obrok, ki ga boste kupili na stojnici, vas ne bo stal niti dva evra. Ena izmed najdražjih restavracij v Manili je Kamayan, ki ponuja tradicionalno filipinsko hrano po sistemu ruskega bifeja. In cena? Od 147 do 366 evrov.

Pijača

Manila je mesto kave. Še pred ustanovitvijo kavarn je bila kava del tradicionalnega filipinskega obroka. Filipinci radi pijejo tudi čaj. Pripravljajo ga iz filipinskega divjega čaja ali iz čajevca. Pijejo tudi ledeni čaj, najbolj znan je tisti iz listov pandana, tropske rastline, ki jo v jugovzhodni Aziji pogosto uporabljajo za pripravo sladkih jedi in limonine trave. Salabat je ingverjev čaj in ga po navadi postrežejo v hladnih mesecih.. Tsokolate je filipinska vroča čokolada. Tradicionalno je narejena iz posušenih, praženih in zmletih kakavovih zrn, ki so stisnjena v tablete.

Alkoholne pijače

Tuba (toddy) je kokosovo vino, narejeno iz soka palmovih dreves. Če ne zavre, nastane palmov kis.

Lambanog je zelo močno kokosovo žganje oz. arak, lahko ima tudi različne zanimive okuse (priljubljen je npr. tak z okusom žvečilnega gumija), nastane s fermentacijo »tube«. Pivo ali servesa je najbolj priljubljena alkoholna pijača. San Miguel Pale Pilsen je najbolj priljubljen in dobro poznana blagovna znamka. Colt 45 in Red Horse sta pivi z visoko vsebnostjo alkohola. Rum je po priljubljenosti takoj za pivom. Najbolj znana destilarna ruma na Filipinih je Tanduay. Tapuy je tradicionalno filipinsko riževo vino. Pravijo mu tudi filipinski sake. Velja za obredno vino, ki ga pijejo na porokah in ob drugih posebnih priložnostih. V Manili lahko pijete tudi džin. Domačega ali uvoženega, ki vam ga lahko poljubno zmešajo tudi z drugimi pijačami.

Nakupovanje

Manila je raj za ljubitelje nakupovanja, saj so skoraj na vsakem koraku nakupovalni centri. Med največjimi, tako v Aziji kot na svetu, je SM Mall of Asia, [1]

 • Divisoria

Je ena od navečjih tržnic v Aziji in je locirana v okrožju San Nicholas. Obiščete jo lahko od 8. ure zjutraj do 8. ure zvečer, a je za marsikaterega turista preveč »lokalna«. Pazite se le žeparjev, ki jih tukaj ne manjka. Tu lahko najdete poceni tekaške čevlje, izdelke domače obrti in vse, kar ponuja bolšji sejem v Manili.

 • Baclaran

Ulična tržnica, ki se razprostira od Bulevarja Roxas, mimo cerkve Balcaran do zabaviščnega centra Edsa. Tukaj lahko kupite poceni obleko, čevlje, torbice … Barantanje je pričakovano, pazite pa se žeparjev!

 • Greenhills Shopping Centre, [2]

Nakupovalno središče Greenhills leži v okrožju San Juan. Odlična priložnost za vse, ki iščete poceni mobilne telefone, nakit, oblačila in obitev, vendar so cene višje kot na Divisorii ali Baclaranu. Nikar ne kupujte DVD-jev, če vam jih prej prodajalec ne pokaže!

 • Robinsons Mall Ermita, [3]

Nakupovalno središče, ki je staro že več kot 20 let, leži 300 metrov od postaje Pedro Gil. Je popolnoma klimatizirano. Ponuja perzijsko, filipinsko, kitajsko restavracijo z nizkimi cenami., kinodvorane, spletne kavarne.

 • Robinsons Galleria Mall Mandaluyong, [4]

Podobno središče kot Ernita, v bližini SM Megamall.

 • SM Mall of Asia Pasay, [5]

Ogromno središče, veliko trgovin in restavracij, tudi kinodvorane in drsališče.

 • SM Megamall Mandaluyong, [6]

Megalomansko središče. Veliko trgovin z oblekami, s tehničnimi izdelki, trgovine z umetnostnimi izdelki in restavracije. Stoji v bližini Shangri-La hotela.

 • Shangri-La Plaza Mandaluyong, [7]

Najdražje in najbolj ekskluzivno nakupovalno središče v državi. Veliko kakovostnih trgovin in odličnih restavracij. Ni pretirane gneče.

 • Star Mall Mandaluyong, [8]

Locirano na Bulevarju Shaw, nasproti Shrangri-La Plaze. Je eno redkih nakupovalnih središč, v katerem ni McDonalds restavracije.

 • Greenbelt Makati, [9]

V okrožju Makati stoji kompleks 5 nakupovalnih središč, v katerih so butiki višjega cenovnega razreda, restavracije in bari.

Kultura

Manila združuje vpliv raznoraznih kultur, kar je posledica zgodovine, vpliva Špancev, Mehike, Američanov in trgovskih poti med Kitajsko in ostalo Azijo. Zelo veliko kulturnih običajev je povezanih z vero, pri čemer kristjani predstavljajo večino.

Festivali in dogodki

 • Božič

Je zelo pomemben praznik, ki ga spremljajo številna verski in družabni dogodki.

 • Cinemanila

Novembra v Manili poteka dva tedna dolg mednarodni filmski festival, ki poteka po enakih načelih kot festival v Cannesu.

 • Feast of the Black Nazarene

Na praznik Črnega Nazarečana, 9. januarja, potekajo ves dan parade, promet v mestu se ustavi in ljudje se družijo na ulicah Na tisoče moških se v procesiji sprehodi po mestu s črnim kipom Jezusa v naravni velikosti.

 • Fete de la Musique de Manila

Glasbeni festival poteka v drugi polovici junija. Na njem se predstavljajo vsi glasbeni slogi pod soncem. Po vsem mestu je več glasbenih odrov.

 • Flores de Mayo

Je verski praznik »Cvetlice maja«, posvečen Devici Mariji, ki ga Filipinci obeležujejo ves mesec maj. V njem uživajo tudi neverniki, saj so ulice okrašene s pisanim cvetjem. Filipinci spremenijo vsakega izmed 31 dni v očarljiv poklon vrednotam devištva – cvetlicam majskega praznovanja. Vsak dan otroci z rezanim cvetjem in s košarami cvetnih lističev korakajo do cerkvenih oltarjev in jih raztresajo za Mamo Marijo. Tradicionalno Flores de Mayo slavi Sveti križ, ki mu Filipinci posvetijo 9 dni molitve.

 • Novo leto

Manila pospremi vstop v novo leto s številnimi paradami in festivali.

 • People’s Power Day

Filipinci Praznik človeške moči praznujejo 25. februarja. Je spomin na strmoglavljenje oblasti Ferdinanda Marcosa leta 1986 in obnovo demokracije na Filipinih.

 • Santacruzan

Vsakoletno lepotno tekmovanje, ki se odvija maja, velja za Kraljico filipinskih festivalov. Posvečeno je Sveti Heleni in njenemu sinu Konstantinu Velikemu, ker sta našla sveti križ v Jeruzalemu. Santacruzan vsebuje parade, lepotna tekmovanja in poveličevanje Blažene device Marije. A ta lepotna tekmovanja nikakor niso takšna, kot jih poznamo. V pisanih paradah izbrane Filipinke predstavljajo tradicionalne ženske lastnosti.

 • Cocoa de Flores

Cocoa de Flores je tradicionalno praznovanje, ki poteka v drugem tednu aprila. Zanj so značilne številne rože in cvetlični venčki okoli vratov. Proslava traja ves teden, v ponedeljek je bolj mirno, ceste so zaprte, restavracije in trgovine pa ponujajo popuste. Večina ljudi se pripravlja na štiridnevno praznovanje od torka do petka. V torek se začne semenj: igre in hrana. Zvečer so na vrsti ognjemeti, Cocoa de Flores – čokolada in rože. Je praznik ljubezni. V sredo poteka velika parada, ljudje se oblečejo v kostume živali, mističnih bitij, verskih podob, spije se veliko alkohola, praznovanje ni primerno za otroke. Tudi v četrtek pokajo parade in zabave ter razna lepotna, pevska in plesna tekmovanja. Petek, zadnji dan praznovanja, je bolj romantično obarvan. Ogledate si lahko muzikale, gledališke predstave, predstave s konji … Sobota je Kakavov dan in vsako leto izumijo novo vrsto čokoladice, pijače ali sladice. Nedelja je duhovni dan. Ni zabav, vsi so zelo tihi. Ves dan je namenjen molitvi in čaščenju.

 • Sveti teden

Je teden praznovanja velike noči. Ob velikem petku se odvijajo številne procesije, odigra se pasijonska igra, imenovana Senákulo, številni si hrbte prebičajo do krvi, nekateri pa se dajo celo pribiti na križ ( v provinci Pampanga v bližini mesta Manila).

Jezik

Manila je znana, da njeni prebivalci govorijo pogovorni jezik filipinščina, ki temelji predvsem na jeziku tagalog iz okoliških območij, in ta oblika manilskega tagaloga je postala razširjen jezik, ki ga govorci različnih jezikov uporabljajo za medsebojno sporazumevanje. Angleščina se uporablja v izobraževanju ter v poslovnem svetu. Veliko starejših prebivalcev govori špansko, otroci japonskih, indijskih in drugih priseljencev pa govorijo tudi jezik staršev.

Izobraževanje

Filipinci dajo veliko na izobrazbo in želja vsakih staršev je poslati otroka študirati. Večina terciarnih izobraževalnih ustanov se nahaja v glavnem mestu Manila. Študij poteka v angleškem jeziku (če seveda ne študirate filipinščine). Študentom je na voljo več kot 100 programov na številnih univerzah in visokošolskih zavodih. Med lestvico 10 najboljših fakultet jih ima kar 5 sedež v Manili.

 • De La Salle University [10]. Tel: +63 (2) 524 4611 . Zasebna katoliška fakulteta, na katero se lahko vpišejo moški in ženske, tudi študentje iz tujine, nudijo študij humanistike, umetnosti, ekonomije, prava, inženirstva, medicine, jezikov. Na Fakulteti študira od 10 do 15.000 študentov.
 • University of Santo Tomas [11] Tel: +63 (2) 731 3101. Zasebna katoliška fakulteta, na katero se lahko vpišejo moški in ženske, tudi študentje iz tujine, nudijo študij humanistike, umetnosti, ekonomije, prava, inženirstva, medicine, jezikov. Na Fakulteti študira od 35 do 40.000 študentov.
 • University of the Philippines Manila [12] Tel: +63 (2) 741 1950. Je javna fakulteta, z manj programi kot zasebni fakulteti, ki smo ju omenili zgoraj, pa vendar je izbor študijskih programov več kot obširen na vseh področjih.
 • Polytechnic University of the Philippines [13] Tel: +63 (2) 716 2644. Je javna univerza, ki sprejme več kot 45.000 študentov. Sprejema tudi študente iz tujine, za razliko od drugih fakultet pa Politehnična univerza nima programov medicine in drugih programov s področja zdravstva.
 • Mapua Institute of Technology [14] Tel: +63 (2) 247 5000. Zasebna katoliška univerza, ki sprejme do 20.000 študentov, tudi iz tujine. Študijski programi vseh smeri, a manj kot triletnih programov ni.

Varnost

Slovenski turisti se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije. Filipinska prestolnica se redno uvršča na sezname, na katerih ji družbo delajo Caracas, San Pedro Sula, Karači, Mogadišu, Johannesburg, Bagdad, Ciudad Juarez ... Leta 2009 so v Quezon Cityju vlomilci na njenem domu ubili mlado slovensko novinarko Niko Bohinc in njenega partnerja filipinsko-kanadskega kritika Alexisa Tioseca. Nikar se po Manili ne sprehajajte sami, sploh če ste ženska. Še posebej ne ponoči. Številka policije je 168!

Žeparji

Manila je polna žeparjev. Predvsem bodite pozorni na tržnicah in na javnem prevozu. Ne nosite denarnic, gotovine ali pomembnih dokumentov v žepih, torbicah ali kar v roki. Prav tako en dovolite, da se vas ljudje dotikajo ali držijo za roko. Če se izgubite, za pot vprašajte uradno osebo.

Prevare

Izogibajte se neznancev, ki vas lahko ogovorijo v nakupovalnem središču ali na ulici. Na primer mladenka pristopi do vas, vam ponudi masažo, a le v motelu v bližini, ali lepo oblečen neznanec, ki vas povabi na obisk k teti. Takšne ponudbe zavrnite, saj bi vas lahko oropali. Poskrbite, da ne boste naokoli hodili z dragim fotoaparatom, ne kažite mobilnega telefona in ne vzbujajte vtisa, da imate veliko denarja.

Previdno s taksijem

Prevoz s taksijem vas lahko ob nepazljivosti zelo drago stane. Vedno se prepričajte, da je voznik vklopil taksimeter! Če tega ne želiš storiti, zahtevajte, da ustavi in izstopite.

Menjalnice denarja

Zelo pozorni bodite pri menjavanju denarja, posebej v okrožju Ermita. Če vam ponudijo zelo ugodno menjavo, gre zagotovo za prevaro. Dali vam bodo denar, da ga preštejete, nato bodo prosili, da ga še sami preštejejo enkrat in vam ga bodo vrnili. A kasneje boste ugotovili, da ga nekaj manjka. Varno mesto za menjavo denarja so banke in pošte ter menjalnica EDZENS, locirana na ulici Mabini ob postaji Pedro Gil, kjer vam bodo, če boste menjavali veliko vsoto denarja, denar celo prinesli v hotel, v katerem ste nastanjeni.

Bankomati

Najdite bankomat, ki sprejema vašo kartico. Najbolj pogosto uporabljena kartica je Mastercard, uporabniki Vise boste imeli nekoliko več težav najti bankomat, ki bo sprejel vašo kartico.

Kriminal

Manila in Filipini na sploh so poznani po visoki stopnji pouličnega kriminala in ropov ter nevarnosti ugrabitev. Kar se tiče ropov, bodite pozorni predvsem pri uporabi javnih prevoznih sredstev. V filipinskih vodah je nevarnost oboroženih napadov piratov.

Koristne turistične informacije

 • Turistični uradi
Turistični center Manile: G/F Ramona Apt. Bldg,1555 M. Adriatico Street, 1000 Ermita, Metro Manila, Tel.: +63 (0)2 5239335, Fax: +63 (0)2 5284503.
 • Bolnišnice
Nujna medicinska pomoč je dosegljiva na številkah 112 in 117. Bolnišnice so javne in zasebne. Zdravstvene storitve pa so za tujce plačljive.
 • Konzulati
Konzulat Republike Slovenije 
Ground Floor, CENTREX House 
206 Pilar St. corner Shaw Blvd. 
Mandaluyong City, Metro Manila 
Filipini 
T: (+) 632 726 6931 
F: (+) 632 722 6065 
E: jluyulo(at)gmail.com 
gospod Jose Luis U. Yulo, Jr., častni konzul 

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske in mobilne storitve Klicna številka iz Manile in na splošno s Filipinov v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Manilo in na Filipine je 00 63 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Na Filipinih uporabljajo GSM omrežje, ki uporablja frekvence 900 in 1800 MHz za GSM. Kupite lahko tudi predplačniške SIM kartice, ki vam v Manili omogočajo poceni telefoniranje.

Internet

Mnogi hoteli imajo dostop do interneta, do interneta lahko dostopate tudi v številnih internetnih kavarnah, v katerih imajo tudi širokopasovni internet. Nekatera nakupovalna središča (predvsem SM) ponujajo brezplačen Wi-FI dostop, v nekaterih kavarnah ali restavracijah pa boste morali za breplačen Wi-Fi nekaj kupiti. Internetne kavarne so še posebej aktualne v delu Metro Manila. Splača se vam kupiti tudi lokalno sim kartico ponudnikov Globe telecom ali Smart Communications. V njihovih poslovalnicah vam bodo vaš telefon konfigurirali. Splača se uporabljati tudi VOIP storitev.

Prihod na destinacijo

Na Filipine ni mogoče priti drugače kot po zraku ali preko le šestih mejnih prehodov, ki so dostopni preko morja. Zelo malo je turistov, ki jih obisk mesta Manila zamika preko Malezije ali Indonezije, od koder je Filipine mogoče doseči s plovilom. Najbolj praktičen način, kako prispeti na Filipine in blizu kraja Manila, je letalo.

Zahteve za vstop

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za bivanje do 30 dni. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest 6 mesecev na dan izstopa iz države.

Z letalom

Najbolj praktična pot na Filipine je z letalom. Iz Slovenije direktnega leta do Manile ni. Z družbo China Souther Airlines lahko iz Frankfurta letite v Manilo že za 588 evrov, Air China vam ponuja let iz Münchna za slabih 750 evrov, a do teh evropskih prestolnic vas bo peljala Adria.

Letališče Manila Ninoy Aquino International Airport The Ninoy Aquino International Airport je največje filipinsko letališče. Ima štiri terminale, ki pa med seboj niso povezani, zato je edina rešitev za pot med njimi najem taksija ali jeepneya. Terminal 1 je za mednarodne lete, tuji prevozniki, terminal 2 samo za lete družbe Philippine Airlines, terminal 3 – mednarodni leti (Air Philippines, Cebu Pacific, PAL Express), terminal 4 pa je za vse domače lete razen za Philippine Airlines.

Transfer z letališča: Od prestolnice Manile je letališče oddaljeno približno 7 kilometrov. Pred letališčem stojijo avtobusi, ki vas bodo peljali v Manilo. Letališki taksiji so rumene barve. Najemite zgolj uradne taksiste, sicer vas lahko Manila že takoj drago stane! Cena taksija to središča Manile je od 4,5 do 6 evrov, vožnja pa traja od 20 minut do ene ure (odvisno od prometa). Mnogi hoteli na letališče pošljejo svoje avtomobile, ta prevoz je seveda dražji (od 23 do 28 evrov).

Letališče je povezano tudi s podzemno železnico (LRT), vendar je postaja Baclaran oddaljena 2 kilometra vožnje s taksijem.

Transport po destinaciji

Z letalom

Za notranje lete na Filipinih skrbi kar nekaj letalskih družb, glavno letališče Ninoy Aquino International Airport pa je blizu mesta Manila in tako primerno za potovanja. Letenje na Filipinih je eden izmed najboljših načinov premagovanja razdalje in še relativno poceni. Turisti se na letališče lahko pripeljejo s hotelskimi avtobusi, limuzinami ali kako drugače. Letališki taksiji so rumene barve in imajo dovoljenje, da stojijo pri izhodu iz mesta za prihode.

Ladijski prevoz

Manila je glavno stičišče ladijskega prometa Filipinov. V Manila South Harboru se ustavijo trajekti vseh večjih mest, do Manile pa vozi kar nekaj podjetij, ki upravljajo s trajekti, pojavljajo pa se tudi potniške ladje, saj je Manila priljubljena destinacija tudi za križarjenja. Filipinski kotički so z majhnimi ladjami ali čolni iz Manile dobro dosegljivi. Nekateri trajekti so slabo vzdrževani, zato svetujemo, da se pozanimate o kakovostnih ponudnikih tega načina transporta. Zelo priljubljeni so tako imenovani "fastcraft" trajekti, ki so manjša, lažja in novejša plovila od klasičnih trajektov, zato so zanesljiva in varna. Zaradi hitrosti je plovba v primerjavi s klasičnimi trajekti krajša tudi za polovico.

Vlak

Manila je dostopna preko treh glavnih železniških linij, na katerih vozijo Philippine National Railways (PNR gre skozi Sta. Ano in do Tutubana); starejši Light Rail Transit 1 (LRT-1/Yellow Line) in novejši Light Rail Transit 2 (LRT-2), ki ima postajo na Recto Aveniji ter gre skozi Quezon City.

Avtobus

Po mestu Manila operirajo tudi številna avtobusna podjetja, ki vozijo v različne smeri. Proti severu in jugu. Same povezave so zgledne, avtobusi pa na splošno zanesljivo in poceni prevozno sredstvo, tudi za turiste. Domačini najraje potujejo zgodaj zjutraj ali zvečer, ko ni vročine. Klimatizirani avtobusi so približno 15 % do 20 % dražji od navadnih avtobusov in izleti po makadamskih cestah so praviloma dražji.

Avto

Najem avtomobila je v glavnem mestu Manila med dražjimi izbirami prevoza. Za večjo svobodo in večjo fleksibilnost je potrebno plačati. Ob najemu avtomobila boste potrebovali kopijo veljavnega originalnega potnega lista, kopijo vozniškega dovoljenja (za zavarovanje), potrdilo za zaračunavanje storitev v tujini, potrdilo o nastanitvi in kopijo letalske vozovnice. Bodite pozorni, saj nekatera »rent-a-car« podjetja zahtevajo najmanj 3 leta veljavno vozniško dovoljenje.

Avtostop

Manila je s svojo okolico dosegljiva tudi preko avtostopa. Za posameznike te oblike prevoza ne priporočamo. Če že, potem je bolje, da stopate v parih, vendar tega domačini niso navajeni, in vprašanje je, če vam bo kdo sploh ustavil.

Nenavadni načini transporta

Jeepneyi

Jeepneyi so skupinski taksiji, ki so jih domačini predelali iz džipov, ki jih je po drugi svetovni vojni v mestu Manila zapustila ameriška vojska. Vožnja s to filipinsko posebnostjo utegne biti precej zanimiva in manj udobna. Odsvetujejo jo vsem s slabimi živci.

Spanje in namestitev

Manila ponuja nočitve v hotelih s 5 zvezdicami ali veliko manj, popularni pa so tudi hostli in na obrobju ter bungalovi.

Hoteli

Manila ponuja hotele za vsak žep. Lahko prenočite v luksuznih hotelih, ki jih odlikuje pet zvezdic in cene tudi okoli tisoč dolarjev na noč, ali pa v prenočišče vložite precej manj. Manila po pričakovanjih ponuja največ izbire, kako tudi ne, saj gre za metropolo in stičišče poslov, kulture... Cene sob so na nekaterih območjih v vrhuncu turistične sezone (na primer na veliko noč, božič ali novo leto) lahko celo trikrat višje od običajnih. Največ luksuznih hotelov v Manili je v okrožju Makati blizu Ayala Center.

Hostli

Filipini preko hostlov in penzionov nudijo veliko možnost za poceni nastanitev v mestu Manila, posebej v soseskah Manila in Ermita, kjer je veliko barov in restavracij. V drugih krajih so nastanitve tudi precej bolj preproste, na plaži lahko denimo poceni bivate v kokosovih kolibah, imenovanih »nipe«.

Kampiranje

Kampiranje Filipini imajo v svoji ponudbi tudi uradne kampe, prostor za kampiranje ter šotorjenje pa nudijo tudi nekatera letovišča na plažah. Za to ponudbo boste morali zapustiti strogi center mesta Manila.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Filipini