Malta

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Malta je otoška država v Sredozemskem morju, ki leži južno od italjanskega otoka Sicilija. Državo sestavlja skupina sedmih otokov, katerih stalno naseljena sta samo dva največja Malta in Gozo.

Malta poleg morja in sonca nudi tudi izredno bogato zgodovino saj je bila zaradi svoje strateške pozicije in naravnega stičišča trgovskih poti stoletja na prepihu evropskih civilizacij.

Fotogalerija znamenitosti


Potopisi

Malta - srednjeveški viteški otok

Simon in Katja Preberite: Malta - srednjeveški viteški otok

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51:34 minut

Jezik: angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. St. Julian's: uspešno združuje šarm majhne ribiške vasice in enga glavnih turističnih naselji na otoku. Del mesta je tudi Paceville središče nočnega življenja na otoku.
 2. Sliema: skupaj s krajem St. Julian's tvori neprekinjeno mestno območje na katerem se nahaja večina hotelov, nakupovalnih središč ter druge turistične infrastrukture.
 3. Valletta: je glavno mesto države in pooseblja njeno bogato in pogosto burno zgodovino. Nešteti arhitekturni slogi tega mesta so prava paša za oči.
 4. Mellieha: zaradi svojih peščenih plaž je to mestece priljubljena turistična destinacija na severo-zahodu glavnega otoka.
 5. Bugibba: priljubljeno turistično središče polno hotelov, restavracij in trgovin.
 6. Qawra: skupaj z mestecem Bugibba tvori drugo največje strnjeno turistično naselje v okolici zaliva St. Paul's.

Skriti kotički

 1. Mdina: ta starodavna prestolnica otoka je odlično ohranjen primer sredozemskega srednjeveškega mesta. Obdana z obzidjem stoji na nizkem hribčku sredi otoka, njene ulice pa so pravi labirint v katerem se je vredno za nekaj ur izgubiti.

Potovalni načrti

Aktivnosti

Potapljač na otoku Gozo

Poleg poležavanja na plažah so obiskovalcem Malte na voljo številne športne in kulturne aktivnosti:

 • Plezanje
 • Kolesarjenje
 • Golf: Na Malti se nahaja eno starejših evropskih golf igrišč, ki obstaja že več kot 125 let Royal Malta Golf Club
 • Pohodništvo
 • Vodni športi
 • Potapljanje
 • Koncerti na prostem
 • Poletni festivali
 • The Malta Experience: 45-minutni avdio-vizualni šov, ki vas popelje skozi 7000 let malteške zgodovine in sedanjosti.

Malta je znana tudi po številnih šolah tujih jezikov.

Koristne informacije

Glavno mesto: Valletta

Valuta: Euro (€)

Število prebivalcev: 425,515 (2011)

Elektrika: 230V/50Hz (Britanski vtikač)

Vozijo po: levi strani cestišča

Tel. koda države: +356

Časovni pas: UTC +1

Telefon za njuno pomoč: 112

Domena: .mt

Velikost države: 316 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Malta zemljevid

Dinamični zemljevidi

Regije

 Malta
 Kraji:St. Julian's, Sliema, Valletta, Mellieha, Bugibba, Qawra
 Otok Malta je največji izmed otokov, ki sestavljajo to majhno mediteransko državo. Na njem se nahaja večina
 malteškega prebivalstva, glavna znamenitosti, večina turistične infrastrukture ter ne nazadnje glavno mesto države Valletta.

 Gozo
 Kraji:Victoria
 Gozo je drugi največji otok v državi, ki se večinoma ukvarja s kmetijstvom. Kljub temu se na njem najde nekaj
 najstarejših verskih zgradb na svetu.
 Comino
 Comino je majhen otok med glavnima otokoma malteškega arhepelaga, ki ni stalno naseljen.

Lastnosti pokrajine

Malteška pokrajina je podobna drugim delom Sredozemlja z veliko skalnatih površin, travo in nizkim grmičevjem. Malteška obala je razgibana in prepredena s številnimi zalivi in pečinami.

Vreme in klima

Malta ima sub-tropsko, mediteransko podnebje z milimi zimami in toplimi do vročimi poletji. Večina padavin pade pozimi, medtem ko so poletja pretežno suha.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Glavna turistična sezona na otoku traja od začetka julija pa do konca avgusta. Takrat je v turističnih središčih tudi največja gneča, vrste lahko pričakujete praktično pri vseh znamenitostih.

Zaradi ugodne klime so počitnice na otoku primerne tudi spetembra, ko je še vedno precej toplo glavne poletne množce pa so že izginile. Malta je predvsem za starejše preljubljena tudi pozimi saj ponuja mir in za razliko od večjega dela kontinentalne Evrope precej milejše in toplejše zime.

Zgodovina

Malteški vitezi

Potencial Malte kot strateške pomorske baze je skozi zgodovino pritegnila pozornost vseh pomembnejših evropskih civilizacij- Malti so vladali tako Feničani, Rimljani, Moori, Normani, Habsbužani, Francozi in Angleži. Neodvistnost je Malta dobila leta 1964 izpod Velike Britanije republika pa je postala 1974.

V arhitekturi malteških mest se tako na nekaj kvadratnih metrih prepletajo številni stili, raznolike kulture in obilo zgodovine.

Malta ima dolgo in bogato krščansko tradicijo, ki je verjetno svetovno najbolj poznana po asociaciji z Suverenim redom malteških vitezov.

Leta 1942 je kralj George VI državi podelil najvišje britansko državno odlikovanje George Cross (Jurijev križ) za neverjetno herojstvo, ki ga je prebivalstvo otoka pokazalo v odporu proti poskusom italjanske in nemške okupacije tekom prve polovice 2. svetovne vojne. Križ še danes krasi malteško zastavo.

Hrana

Hrana na Malti je zanimiva mešanica italjanskih in angleških kulinaričnih tradicij. Hrana je podobna drugim delom Sredozemlja v njej so pogosto prisotne ribe, školjke in drugi morski sadeži, olive in olivno olje ter svinjina. Prav slednja je skozi zgodovino poudarjala malteške krščanske korenine, ker je ta vrsta mesa v muslimanskem svetu strogo prepovedana.

Kot nacionalno jed maltežani ponavadi izberejo enolončnico iz zajčjega mesa z imenom fenkata.

Med priljubljenimi malteškimi prigrizki se na stojnicah ponavadi najdejo:

 • ħobż biż-żejt: kruh namočen v olivno olje, namazan s paradižnikovo mezgo in obložen z tunino, čebulo, česnom, paradižnikom in kaprami
 • pastizzi: pecivo polnenjo z riccota sirom in pirejem iz graha

Pijača

Pijača Kinnie

Voda iz vodovoda večinom varna za pitje vendar ima lahko zaradi pomanjkanja zalog precej močan in nekaterim neprijeten okus. Kot povseod v Sredozemlju je tudi na Malti otrokom in ljudem nagnjenim k težavam s prebavo priporočljivo piti ustekleničeno vodo.

Priljubljena domača brezalkoholna pijača na Malti je Kinnie narejena iz lokalne vrste grenkih pomaranč in aromatičnih zelišč kot so janež, vanilija, rabarbara ter ginseng. Pijača je grenkega okusa, Maltežani jo pogosto postrežejo razredčeno z gazirano mineralno vodo v visokem kozarcu polnem kock ledu.

Nakupovanje

Nakupovanje je zelo popularna dejavnost številnih obiskovalcev države, večja in manjša nakupovalna središča ter nakupovalne ulice boste našli v številnih mestih otoka:

Seznam nakupovalnih središč je objavljen na spletni strani VisitMalta.

Gospodarstvo in ekonomija

Malta spada med razvite svetovne ekonomije. Do leta 1800 so glavni del otoške ekonomije predstavljal bombaž, tobak in ladjedelništvo. Ogromen napredek je malteško gospodrstvo doseglo z odprtjem Sueškega prekopa leta 1869.

Danes malteško gospodarstvo sestavljajo predvsem banke in finančne storitve, turizem ter mednarodna trgovina. Zaradi ugodne davčne zakonodaje postaja Malta v zadnjih letih pomemben center industrije internetega igralništva in internetnih športnih stavnic.

Kultura

Pasma Maltežan

7000 let malteške zgodovine je obrodilo bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, ki se kaže v starodavnih mestih otoka katerim so svoj pečat pustili številni zavojevalci.

Na otoku boste našli številne kulturne prireditve tako v mnogih kulturnih ustanovah kot tudi na prostem. Posebej vredni ogleda so srednjeveški festivali, ki zelo nazorno in teatralno prikazujejo bogato viteško tradicijo tega otoka.

Svojevrstna izkušnja je tudi avdio-vizualen šov The Malta Experience v glavnem mestu Valletta.

Malta je bila prizorišče številnih filmih, ki se mu ni mogel upreti niti ustvarjalec znanih filmov o tajnem agentu 007 Ian Fleming.

Aktualni seznam dogodkov je objavljen na VisitMalta.

Jezik

Malteški jezik je nerazumljiv tujcem saj gre za v Evropi redkega potomca arabskega dialekta, ki se je med 9. in 12. stoletjem uporabljal na italjanskem otoku Sicilija. Približno 50% besed jezik jemlje iz italjanščine in siciljanščine, skoraj 20% odstotkov pa tvorijo angleške besede.

Na srečo turistov je poleg malteščine uradni jezik na otoku tudi angleščina, ki jo tekoče govori skoraj vsak prebivalec. Kar nekaj Maltežanov razume in govori italjansko.

Nekaj osnovnih fraz:

Dolžina: 1:50 minut

Jezik: angleščina, malteščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Izobraževanje

Državljani Evropske Unije se lahko na Malti izobražujejo brez študijskih vizumov.

Delo

Državljani Evropske Unije se lahko na Malti zaposlijo brez delovnih dovoljen in vizumov.

Varnost

Malta je varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka. Kljub temu velja previdnost predvsem na glavnih turističnih destinacijah, kjer ste lahko žrtev manjših tatvin predvsem, ko gre za denarnice, mobilne telefone in druge vredne predmete.

Zdravje

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Zdravstvene ustanove na Malti imajo visok standard storitev in opreme. Zdravstveno osebje praviloma tekoče govori angleško.

V državi lahko uporabljate Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je pred potovanjem potrebno naročiti pri ZZZS vendar nudi zavarovanje samo v primeru nujnih zdravstvenih storitev.

Na tržiču so na voljo tudi številna komercialna zdravstvena zavarovanja, ki nudijo kritje precej širšega nabora storitev.

Telekomunikacije

Telefon

Malta ima stabilen in povsod dostopen sistem telekomunikacij. V državi so trije mobilni operaterji Vodafone, GO ter Melita. Cene govornih in podatkovnih gostovanj kot tudi SMS sporočil so pri vseh treh operaterjih skladno s pravili Evropske Unije omejene z enotno Euro tarifo.

Internet

Dostop do interneta je na voljo na vsakem koraku, večina restavracij in barov predvsem v turističnih središčih nudi brezplačno uporabo WiFi omrežja.

Pošta

Poštne storitve malteške pošte so brez posebnosti dostopne povsod po državi.

Spoštujte običaje

Malta je globoko verna katoliška država, z ustavnim statusom Rimskokatoliške cerke kot državne religije. Kljub temu so Maltežani topli in odprti ljudje, ki od tujcev ne pričakujejo posebnega načina obnašanja.

Podobno kot drugje po Sredozemlju veljajo za poslovne sestanke v poletnih mesecih sproščena pravila oblačenja- brez suknjičev, kravat in z zavihanimi rokavi srajice.

Za turiste ne veljajo posebna pravila oblačenja, vendar je vstop v večino cerkev in drugih verskih objektov prepovedan v kratkih hlačah, kratkih krilih in majicah brez rokavov.

Na Malti je ženskam prepovedano sončenje in kopanje zgoraj-brez. Z neodobravanjem pa maltežani sprejemajo tudi pretirano alkoholiziranost na javnih mestih.

Prihod na destinacijo

Letališka zgradba Malta International Airport

Zahteve za vstop

Malta je članica Evropske unije in Schengenskega območja. Slovenski državljani za vstop na Malto potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

Z letalom

Malta je dobro povezana s preostankom Evrope preko svojega edinega mednarodnega letališča Malta International Airport Malteški državni letalski prevoznik Air Malta v poletnih mesecih od julija do septembra v sodelovanju z Adrio nudi direktne čartrske povezave z letališčem Ljubljana.

Z avtom

Z avtomobilom je na Malto možno priti le s trajektom iz Sicilije. Na Malti promet poteka po levi strani cestišča.

Z ladjo

Malta ima redne trajektne linije s Sicilijo. Predvsem v poletnih mesecih se na Malti ustavi tudi veliko število turističnih križark.

Transport po destinaciji

Star malteški avtobus
sibit- Kolesarske poti na Malti

Avto

Na Malti promet poteka po levi strani cestišča. Maltežani za razliko od drugih sredozemskih držav vozijo bolj umerjeno kljub temu pa je hupa pogosto uporabljen pripomoček domačinov.

Seznam izposojevalnic avtomobilov boste našli na spletni strani VisitMalta.

Avtobus

Malta ima razvejan sistem javnih avtobusov, ki so na otoku skozi desetletja postali prava turistična atrakcija.

Seznam avtobusnih prog, cenike ter vozni red boste našli pri Malteškem javnem prevozu.

Ladja

Med otokoma Malta in Gozo so redne trajektne povezave, ki jih ponuja Gozo Channel Company.

Taxi

Na Malti je veliko licenciranih taxi služb, ki jih boste prepoznali po belih avtomobilih. Večina vožen po otoku ima fiksno ceno glede na željeno relacijo vožnje. Taxistom je dovoljeno potnike pobirati povsod razen na označenih avtobusnih postajališčih.

Cene taxi prevozov iz Malta International Airport so javno objavljene na spletu kot tudi v letališki zgradbi. Ceno konkretnega prevoza preverite in dogovorite s taxsistom pred začetkom vožnje.

Kolo

Malteška mesta niso preveč prijazna kolesarjem, urejene kolesarske poti in površine so v mestih zelo redke. Izven mest je situacija precej boljša, kolesarjenju po Malti gre v prid tudi njena obvladljiva velikost.

Kolesarji se bodo v poletnik mesecih morali spopasti tudi z malteško vročino, ki ob pusti in redko poraščeni pokrajini predstavlja še dodaten izziv. Malta je v sklopu evropskega projekta sibit uredila 2 novi kolesarski poti na Malti ter 1 na Gozo.

Seznam izposojevalnic koles boste našli na strani VisitMalta.

Spanje in namestitev

Na Malti so številni hoteli, počitniški resorti, privatna prenočišča, vile za najem ter ostale oblike namestitev.

Podroben seznam ponudbe po posameznih mestih je na voljo na spletni strani VisitMalta.

Hoteli

Na Malti boste našli številne mednarodne in lokalne hotelske verige, kot tudi manjše družinske hotele.

Podroben seznam hotelov je na voljo na spletni strani VisitMalta.

Hostli

Malta ima 15 hostlov podroben seznam je objavljen na spletni strani VisitMalta.

Kampiranje

Na Malti je en urejen kamp, kjer sprejemajo tako počitniške prikolice kot tudi šotore. Kamp se nahaja na naslednjem naslovu:

Malta Campsite, Daħlet ix-Xmajjar, Limiti tal-Mellieħa, MLH 7500 Mellieħa

Več informacij boste našli na spletni strani kampa Malta Camp Site.

Nadredna destinacija