Mallorca

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Majorca oziroma Mallorca je otok v Mediteranskem morju. Je največji otok med Balearskimi otoki. Baleari so skupina španskih otokov. Glavno mesto mesto na Baleraih pa je mesto Palma, Upravni del na Balerih je prav tako na Mallorci v občini Palma. Mallorca je tako kot ostali otoki Minorca, Ibiza, in Formentera, zelo popularen otok kjer svoje počitnice preživljajo Nemci, Irci, Poljaki,Nizozemci, Skandinavci,ter Angleži. Ime Mallorca je lantinskega izvora insula maior in pomeni veliki otok.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Odločitev za družinske počitnice je včasih težka stvar. Moški si vedno želimo bolj aktivne ter mogoče še malo adrenalinske počitnice, medem ko ženske razmišljajo malo drugače. Predvsem ko par dobi otroka, postanejo družinske počitnice še bolj umirjene. Vsaj prvih nekaj let. Ko pa otroci že shodijo, si lahko starši privoščijo malo bolj aktivne počitnice. Mallorca je otok kateri omogoča počitnice tudi za starše z malimi otroki. Takrat lahko počitnice preživite na plaži. Oba z ženo imava poleg morja zelo rada še hribe. Ti so zanimivi predvsem takrat ko je ob morju enostavno prevroče. Še pred rojstvom najinega sina, sva preživela prelep dopust na Korziki. Mallorca pa je tako na prvi videz precej podobna Korziki. Naša odločitev za odhod na Mallorco je tako »padla« zelo hitro.

Zaradi večjega števila letov smo se odločili, da »odrinemo« z nemškega letališča Munchen. Po pristanku v Palmi smo nato prevzeli avto katerga smo rezervirali že preko interneta. Prvo noč smo prespali v kraju Platja de palma. Bivanje in kraj sta sicer precej prijetena, vendar pa močno moti hrup katerega povzročajo letala.

Naslednji dan smo se zato odločili, da gremo na drugo stran otoka. Izbrali smo kraj Port De Pollenca. Za pot smo potrebovali dobro uro vožnje. Mesto nas je kljub gosti poseljenosti precej presenetilo. Plaže so peščene in relativno čiste. Na plaži sem zaradi visokih hribov v ozadju dobil občutek, da se nahajamo v Makrski revieri. S plaže pa lahko hitro skočiš v bližnji špar ali Burger King. Preživetje z malim otrokom je enostavno.

Tretji dan smo si privoščili tudi organiziran izlet v jamo Cuevas del Drach. Za vse ki jim vročina prične presedati, je obisk teh jam pravo olajšanje…. Priporočam!!

Četrti dan pa smo se odločili, da si bomo privoščili malo gorskega zraka. Odločili smo se za pot iz Port De Pollenca do mesta… Vožnja po hribih in prelazih je nekaj najlepšega. Za vse ljubiteljem cestnih prelazov pa priporočam, da se rezervirajo kabriolet. Rezervacijo kabrioleta pa je potrebno opraviti vsaj 6 mesecev pred odhodom.

Peti dan sem zopet želel opraviti vožnjo po hribih, vendar se žena ni strinjala. Potrebno je bilo opraviti vožnjo z legendarnim vlakom iz Soller-a do Palme. Vožnja je prijetna in udobna, vendar ni tako eksotična kot vožnja z vlakom iz Corte do L II Rousse na severu Korzike.

Zadnjih sedem dni pa smo preživeli v kraju Colònia de Sant Jordi na jugu otoka. Krasen hotel in rajska plaža so nas popolnoma zasvojili in zasidrali na enem mestu.


Dopust na Mallorci je odličen dopust za vse, kateri si želijo pestrega in preveč lenega dopusta kot za tiste kateri želijo ležati na plaži.Video turistični vodnik

Dolžina: 4,04 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

Palača La Almudaina Palma de Majorka
 1. Katedrala svete Marije v Palmi: Katedrala je postavljena na mestu ker je pred njo stala mošeja. Graditi so jo pričeli leta 1229 zaključili pa šele leta 1601. Katedrala je dolga 121 metrov, široka 55 metrov ter visoka 44 metrov.
 2. Akvarij v Palmi: Akvarij je bil zgrajen leta 2007 in je v lasti podjetja Coral World International. V kompleksu je 55 različnih akvarijev, kjer je prikazanih 700 različnih vrst iz sredozemskega morja, indijskega, tihega in atlantskega oceana.
 3. La Llotja Palma de Majorka: La Llotja je cehovski dom v samem centru mesta Palma.
 4. Palača La Almudaina Palma de Majorka: Palača La Almudaina Palma de Majorka je bila zgrajena v Palmi leta 1309.
 5. Grad Bellver: Grad je bil zgrajen v 14 stoletju prejšnjega tisočletja. Grad se nahaja 3 km severozahodno od mesta Palma.

Muzeji

Parki

Posebaj zanimiv je UNESCOV nacionalni parka Serra de Tramuntana, ki se razteza od severozahoda do jugozahoda otoka Mallorca. Zanimiv je za vse kateri se želijo pohodništva v visokih hribih.

Skriti kotički

Na Mallorci obiskovalci priporočajo dva skrita kotička, v katera se lahko umaknete poleti ko je ob morju precej vroče. To sta:

Izleti v okolici destinacije

Na Mallorci se je priporočljivo udeležiti različnih izletov. Udeležite se lahko

 • krožna vožnja po otoku / mallorca Highliht
 • izlet v podzemne jame
 • ogled morskega sveta s podmornico
 • polet z balonom
 • izlet na kmečki turizem

Aktivnosti

Malloca je primerna destinacija za kar nekaj športnih aktivnosti. Na Mallorci se lahko udeležite pri katerem od teh športov:

 • kolesarjenje
 • jadranje
 • jahanje
 • potapljanje
 • pohodništvo
 • golf

Zemljevidi in geografija

Satelitski posnetek Mallorce

Zemljevid

Zemljevid Mallorce

Dinamični zemljevidi

Območja

Otok je razdeljen na občin. Občine na otoku Mallorca so:

Vreme in klima

Podnebje je izrazito sredozemsko. V ravninskem delu so poletja dolga in vroča z blagimi zimami. V predelu Serra de Tramuntana pa gra za kombinacijo mediteranskega in gorskega podnebja. V poletnem času je več padavin kot na obmorskem delu otoka. V zimskem času lahko zapade tudi sneg. Ogled vremenske napovedi ter vremena v preteklosti, je možno preveriti na povezavi Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Kdaj obiskati

Mallorco lahko obiščete preko celega leta. Priporočljiv čas za obisk Mallorce pa je od konca Maja do konca Septembra. Temperature v poletnem času so od 20° do 30°. Avgusta in Septembra pa se te še dvignejo. Kopanje v morju je zato možno do meseca Oktobra.

Zgodovina

Na Mallroci je moč videti štiri različna zgodovinska obdobja, katera so zaznamovala ta otok. Ta obdobja so vidna in se odražajo kot:

 • prazgodovinske naselbine
 • rimske naselbine
 • čas islamske zasedbe otoka
 • nova obdobje

Prazgodovinske naselbine

Zgodovina Mallorce sega zelo daleč 4000 let pred našim štetjem. Iz obdobja bronaste dobe so še danes vidni ostanki Talaiotitske kulture. Gre za prazgodovinske naselbine oziroma njene ostanke:

Feničani, Rimljani in Bizantinci

Prvi kolonizatorji na Mallorci so bili Feničani. Mallorco so zesedli 800 pred našim štetjem. Nato je njihove kolonije na Mallorci zasedla Kartagina. Po drugi Punski vojni so vsa čezmorska ozemlja zasedli Rimljani. Ekonomija v času rimske vladavine je temeljila na pridelavi oljk, vina in kopanja soli. Rimska prisotnost na otoku je trajala od leta 123 p.š do leta 535 ko so zasedli Bizantinci

Vpliv Mavrov

Leta 902 so otok zasedli Mavri.Mesto Palma je bilo preimenovano v Medina Mayurqa. Na otoku so vidni sledovi muslimanskega sveta, saj se je ohranilo kar nekaj objektov iz časov Mavrov.Mavri so tudi uvedli kmetijstvo za namakanjem polj. Zadnji arabski kralj na Mallorci je bil Abú Yahya. Mallorco je nato osvobodil s svojo vojsko James I of Aragon leta 1229.

Hrana

Hrana je tipično španska in mediteranska. Vsi ki imajo radi morsko hrano ter dobro vino bodo, na Mallorci zelo uživali.

Pijača

 • sok iztisnjen iz sveže nabranih citrusov;
 • Angel d'Or pomarančni liker imenovan
 • Črna vina
Manto negro, Cabernet sauvignon, Fogoneu, Merlot, Monastrell, Syrah, [1] Tempranillo in Pinot noir
 • Bela vina
Prensal or Moll , Chardonnay, Macabeo, Malvasía, Moscatel de Alejandría, Moscatel de grano menudo, Parellada, Riesling in Sauvignon blanc

Nakupovanje

Vsi ki želijo nakupovati, to lahko storijo v starem mestnem jedru mesta. Delovanje trgovin, butikov in kavarn je prilagojeno načinu življenja ljudi na Mallorci. Ljudje na Mallorci tako v poletnem času zaradi visokih temperatur raje živijo nočno življenje.

Poleg urejenih plaž, pa so čez dan odprte tudi trgovine in supermarketi. Večina trgovin ima odpiralni čas na Mallorci od 9 do 10 uri zjutraj. Med 13 in 14 pa imajo mnoge trgovine čas za tako imenovano Siesto.

Kultura

Domačini cenijo prijaznost gostov. Samo pozdrav v Katalonščini vam bo odprl marsikatera vrata. Domačini ne marajo razuzdanih zabav, kjer morajo pospravljati za tujimi gosti. Radi sprejmejo udje goste in so zelo veseli vaše pohvale. Po mestih in vaseh je potrebno hoditi oblečen ne glede kako vroče je takrat. Brez obleke in v kopalkam smo lahko samo na plaži.

Festivali in dogodki

 • Festival de Sant Sebastia kateri poteka 20 januarja. Počastitev zavetnika otoka svetega Sebastjana.
 • festival SA Rua
 • festival Nostra Sanyora de la Victoria druga nedelja v mesecu maju
 • festival kitajskih luči kateri poteka 24 avgusta

Jezik

Karta Evrope in mediterana iz leta 1375

Na Mallorci govorijo domačini obliko katalonskega jezika - Mallorcan. Zaradi pripadanja Španiji tako študentje z Mallorce govorijo katalonsko in špansko. V šoli se učijo tudi anlgeško. V zadnjem času so se zaradi porasta nemških turistov, pričeli učiti tudi nemško.

Izobraževanje

Mallorca ima dolgo zgodovino pomorstva. Majorško kartografsko šolo oziroma "Katalonski šola" je zacvetela v 13., 14. in 15. stoletju prejšnjega tisočletja. Razvili in poučevali so kartografijo, kosmografijo ter oblikovalce navigacijskih inštrumentov.

Razvili so portolan grafikon, kateri je bil prilagojen za navigacijsko uporabo za izris navigacijskih poti. Ta Portolan je bil osnova za odkritje novega sveta.

Varnost

Na vseh Balearskih otokih posebnih nevarnosti ni. Vendar pa je vseeno dobro ohraniti pozornost in zavarovati svoje imetje.

Koristne turistične informacije

 • Veleposlaništvo Kraljevine Španije

Trnovski pristan 24 1000 Ljubljana
Slovenija
Tel: 01 420-23-30
Fax: 01 420-23-33

 • Slovensko predstavništvo

Veleposlaništvo Republike Slovenije
Hermanos Bécquer,7-2 28 006 Madrid , Spain
Tel: 00 34 91 411 68 93
Fax: 00 34 91 564 60 57
Več podatkov na spletni strani Veleposlaništva.

 • Konzulat Republike Slovenije

Via Augusta 120 Barcelona, Spain
Tel: 00 34 93 218 22 55
Več podatkov na spletni strani Konzulata.

Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Mobilni telefoni delujejo normalno.

 • klicna številka za Španijo iz Slovenije je: 00 34
 • klicna številka za Slovenijo iz Španije je: 00 386

Internet

Možnosti dostopa do Interneta je veliko. Internet je v nastanitvenih prostorih ali lokalih wi-fi.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Z letalom lahko potujete na Mallorco iz letališča Jože Pučnik. Zaradi velikega obiska nemških turistov leti veliko letal na Mallorco tudi iz Nemčije ali Avstrije.

Z avtobusom

Potovanje z avtobusom na Mallorco precej dolgo zato se ta praksa ne udejanja.

Z avtom

Z osebnim vozilom je potovanje na Mallorco mogoče, vendar se zaradi dolžine poti in dragega trajekta popotnike tega ne poslužujejo.

Z vlakom

Z vlakom lahko potujete do Livorna ali do Marseilla. Od tam naprej pa je potrebno kupiti karte za ladjo ali letalo.

Z ladjo

Z ladjo lahko potujete na Mallorco, vendar je najbližje pristanišče za odhod na otok šele Livorno. Iz Livorna se nato potuje do Marseille ali Barcelone . Od obeh mest pa je potem možno potovati z ladjo na Otok.

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transport je zelo dobro urejen. Z avtobusom lahko potujete po celem otoku. Z vlakom se lahko peljete od Palma de Mallorca do Sòller-ja. Nekaj utrinkov s poti z vlakom si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Avto

Na Mallorci lahko tudi najamete osebno vozila. To je tudi najpogostejša, najhitrejša in najbolj neodvisna oblika transporta.

Taxi

Z vse ki potujejo v lastni režiji in potrebujejo Taxi si lahko ogledajo naslednjo spletno stran in pripravijo kontakte. Preko te spletne strani lahko obiskovalci najamejo tudi kolo.

Kolo

Kolesarjenje na Mallorci je precej priljubljena oblika rekreacije. Kolesarske steze so razgibane stranke ceste pa tudi niso preveč prometne. Z vse ki radi kolesarijo bodo na Mallorci našli nekaj zase. Najem kolesa je enostaven. Cena najema kolesa je približno 20€/dan.

Nenavadni načini transporta

Na voljo je tudi električni cestni vlak, kateri pelje enkrat na uro od Cala Ferrera do Cala Egos via the Marina.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hotelov na Mallorci je že zaradi turistične naravnanosti otoka zelo veliko. Hoteli so dobri in urejeni. Cena hotela pa se giblje od 45 € dalje (osebo/dan).

Hostli

Ponudba Hostlov na Mllorci je prav tako velika. Cena hostlov se pa gibljejo od 17€ do 40€ na dan. Hosltel se lahko rezervira tudi preko slovenskih agencij.

Kampiranje

Kampiranje na Mallorci je možno, vendar ta oblika preživljanja počitnic na tem otoku ni tako razširjena. Za vse kateri pa želijo preživeti počitnice v premikanju, pa je priporočljivo, da se na Mallorco odpravijo za avtodomom.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Španija