Madeira

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Destinacija Madeira je izredno privlačna za obisk vsh, ki jim veter voda in valovi poneijo stil življenja. Glavne značilnosti: Madeira je avtonomna regija Portugalske in leži na subtropskem predelu sredi Atlanstskega oceana, Geografsko leži 500 km od afriške obale in 1000 km od evropske celine. Sestavljajo jo dva naseljena otoka z imeni Madeira in Porto Santo, ter dve skupini nenaseljenih otokov, ki se imenujejo Desertas in Selvagens. Je del ultra-obrobne regije v Evropski uniji.

Znana po vsem svetu kot otoki večne pomladi, Madeira, "Ilha Jardim" {Garden Island} ali "biser Atlantika", Z blago klimo , konstantnim vetrom in valom je iskana skozi celo leto. Leta 2001 je Madeira gostila svetovnno prvenstvo v surfanju na surf spotih, Paul do Mar, Ponta Pequena in Jardim do Mar glej Surfanje na Madeiri.

Dostopna je z letalom z le 1,5 uro poleta iz celinske Portugalske in približno 3 ure od glavnih Evropiskih držav.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Zastava in Grb

+ Dodaj svoj potopis


Video turistični vodnik

Portugal Travel Video Guide, 14/ago/2013

Dolžina: 51 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Portugal Madeira Island 2012 RS:X European Championship - Best Moments Vir: YouTube, Autor: Pedro Menezes, 02/mar/2012

Dolžina: 9,33 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Surfanje - Glavni surf spoti

 1. Paul do Mar: Surf spot 1: Po mnenju deskarskih strokovnjakov ima spot najboljše pogoje za nastajanje tako imenovanih barell ali tube na otoku. Območje Paul do Mar je v surfarski skupnosti izredno priljubljen, saj ponuja osem metrov visoke valove in ​​fantastične tube. Tu je potekalo Svetovno Big Wave prvenstvo 2001 v marcu, kot tudi ISA Svetovno Surf prvenstvo gostovalo tu za potrebe posebnih treningov.
 2. Ponta Pequena: Surf spot 2: Še en odličen spot desne smeri za ga ne izpustiti je Punta Pequena, ki se nahaja med mestom Jardim do Mar in mestom Paul du Mar.
 3. Lugar de Baixo: Surf spot 3: Je izredo hiter spot in votel, ker pogosto na njem nastajajo neštete tube.
 4. Sao Vicente: Surf spot 4: Leži na severni strani obale kjer je locirana Surf šola. Kraj je mirnejši primeren predvsem za začetnike surfanja in deskarje.
 5. Jardim do Mar: Surf spot 5: Spot desne smeri. Deskanje na valovih Jardim je priporočeno samo za izkušene surfarje, ker tukajšnji valovih ne dopuščajo velikih odmorov. Začnejo se na okoli dva metra in v smeri za desničarje lahko valovi dosežejo do pet metrov s končnim pometanjem ob skalnati obali. Jardim do Mar je bili prizorišče snemanja filma Jacoba Holcomba "Izgubljeno biser Atlantika".

Zgodovina surfanja na valovih

Surf ali deskanje se je prvič pojavilo na portugalskem otoku Madeira v 1970 v vaseh Paul do Mar, Jardim do Mar in Punta Pequena. NA teh lokacijah zgleda kot ni valov, ki bi se v zimskem času končali pod šest metrov. Po večini so surfspoti skalnati in močni. Vendar se je Madeira neglede na ugodne razmere pojavila v rokah tujih deskarjev šele ob izidu člankov v revijah za surfanje v sredini 90-ih. Bum na surf spotih pa je Madeira doživela leta 1996, ko je vrh portugalskih deskarjev iz celine tekmovalo v regionalni izdaji tekme: Madeira za "Billabong" Challenge.

Parki

Monte Palace Tropical Garden, Madeira Tropski park in botanični vrt v Levadi ponujata oglede izjemih in raznolikih vrst tropskega cvetja in posebnih vrst orhidej. Locirana sta v pokrajini Jardin. Dostopen s prvo gondolo po kateri zavijemo desno skozi čudovito pokrajino, do druge gondole, ki vodi do Botaničnega vrta. Priporočamo da obiščite celoten Botanični vrt, čeprav je ogled zahteven je vsekakor vreden truda. Očarali vas bodo noro bogata vegetacija, čudovita lokacija in pogledi.

Levadas izjemno velik in imresiven sistem vodovodov, ki so jih na otoku Madeira zgradili med 1461 in 1966 letom, da bi pitno vodo iz okoliških gora pripeljali do nižje ležečih kmetijskih zemljišč.

Skriti kotički

Na severnem predelu otoka Madeira v bližini Sao Laurenca je izredno zanimiva struktura prepadnih vulkanskih skal z manjšimi otočki, ki kot spodnji štrlijo izven morja izgledajo kot z drugega planeta. Vredno ogleda.

Izleti v okolici destinacije

Pico das Torres Pohod na Ponta od Sao Lourenco, na vzhodnem delu otoka Madeira, kjer je naravni rezervat s čudovitim panoramskim pogledom po vzhodnem Atlantiku objet v spektakularne vulkanske kamnine. Madeira ima izredno veliko nenavadnih vrst rastlin se najbolje vidi iz peš poti, kot so Ice Plant, Everlasting in druge. Pešpot proti Pico das Torres, ki je bila v obnovljena s kamnitimi stopnicami in ograjami za potrebe varnosti omogoča, da je hoja po poti udobna in prijetna. Poln sprehod, z nekoliko rezerve za ogled skrajnega konca otoka, bo trajalo nekaj časa, zato priporočamo, da s seboj nesete hrano in pijačo. Priporočena pa je primerna pohodniška obutev. Navzdol po skrajni pečini s ceste pred zaključkom poti se skriva zelo priljubljena med domačini osamljena plaža imenovana Prainha. Je naravna črna, peščena vulkanska plaža s super lokacijo za kopanje.

Potovalni načrti

Madeira 7 dni, Surfarske počitnice za iZkuŠene surfarje: Surf spoti Paul do Mar, Ponta Pequena, Lugar de Baixo, odmor in izlet na: Skalovje blizu São Lourenço, Monte Palace Tropical Garden in zaključek na spotu v Jardim do Mar

Madeira 7 dni, Surfarske počitnice za surfarje začetnike: Tečaj surfanja v Sao Vicente, odmor in izlet na: Skalovje blizu São Lourenço, Monte Palace Tropical Garden ali pohod vzdolž napajalnega sistema v Levadi in zaključek na spotu v Paul do Mar.

Aktivnosti

Madeira ponuja veliko število športov in aktivnosti, na prostem in v zaprtih prostorih v različnih objektih, ki so na voljo po celotnem otoku.

Surf ali deskanje na valovih

Po celem otoku so ugodne razmere za surfanje na volovih predvsem pa na predelih. Paul do Mar: Po mnenju deskarskih strokovnjakov ima spot najboljše pogoje za nastajanje tako imenovanih barell ali tube na otoku. Ponta Pequena: Odličen spot desne smeri za ga ne izpustiti, ki se nahaja med mestom Jardim do Mar in mestom Paul du Mar. Lugar de Baixo: Je izredo hiter in votel spot. Sao Vicente: Leži na severni strani obale kjer je locirana Surf šola, primeren za začetnike. Jardim do Mar: Spot desne smeri, priporočeno samo za izkušene surfarje, valovi dosežejo do pet metrov s končnim pometanjem ob skalnati obali. Funchal in okolica: zanimiva ob določenih razmerah vredna poskusa.

Windsurf ali deskanje z vetrom

Surf spot v zaliv Funchal: Subtropsko podnebje, tople vode in nedotaknjeno okolje je naredilo, da je postal otok za gostitelja evropskega prvenstva, ki se je odvijalo leta 2012 eden izmed najboljših destinacij na svetu za vodne športe. konstanten veter in pestra ponudba lokacij z valovi pa zaokrožijo ponudbo. Evropsko Windsurfing prvenstvo RS: X 2012, je ponudilo sedem dni razburljivih dirk v čudovitem zalivu Funchal na Madeiri.

Pohodništvo

Madeira ponuja ljubiteljem planin okvirno 960 kilometrov spektakularnih poti primernih za sprehode, veliko jih je v okolici Levade, ki so na otoku največja znamenitost, zagotavljajo osupljive ture, od katerih so nekatere precej zahtevne. Povečalo se je povpraševanje po soteskanju (canyoning). V zadnjih nekaj letih se je povpraševanje dvignilo z nastajanjem številnih podjetji, ki ponujajo tovrstne in kombinirane izlete.

Tek

Funchal: Najstarejši tek z nazivom Saint Silvester Road Race na Portugalskem, ki je eden najstarejših v Evropi uniji poteka vsak 28. december in se imenuje Volta à Cidade. Sestavljajo ga profesionalni in amaterski tekači. Madeira ponuja ultramaratonski tek Ultra Trail, ki poteka enkrat letno.

Ribolov

Madeira zaradi svoje geografske lege, ima obilo različnih vrst rib. Lovijo, se lahko črni morski meč, modri tun, bela mečarica, modra mečarica, bela veleoka tuna, Wahoo, Spearfish, črtasta tuna in mnoge druge so se že pokazale vzdolž obale otoka.

Zemljevidi in geografija

Izredno raznoliko otočje je vulkanskega izvora iz obdobja miocena (pred okvirno 20 mil.l.), leži na vroči točki afriške tektonske plošče. Večji vulkanski izbruhi so se končali pred okoli 3 milijoni let, preoblikovanje površine s klifi in platoji se je v večini zgodilo pred okoli 740.000 leti. Najstarejšega izvora sta otoka Porto Santo in pa Selvagens, Madeira in Desertas pa sta najmlajša. V zadnjih 6.000 letih ti bazaltni otoki ne poznajo vulkanskih aktivnosti. Klifi dosegajo izjemne višine, med njimi pa je Cabo Girão najvišji in sega 580 m v nebo.

Zemljevid

Zemljevid Madeira

Opis: English: Topographic and administrative map in French of Madeira

Vir English: Own work ;

  Topographic data from the NASA Shuttle Radar Topography Mission (SRTM3 v.2) (public domain) edited with 3DEM, vectorized with Inkscape ; UTM projection ; WGS84 datum ; shaded relief (image of N-W lightning position) ;
  Coast, rivers : World data bank II
  Bathymetry : NGDC ETOPO1 edited with Global Mapper 9 (dlgv32pro limited edition), de l'United States Geological Survey (USGS);
  Cities : Demis add-on for World Wind (see the approval e-mail and the Demis forum) ;
  Scale symbol : Image:Scale_kilometres_miles_svg.svg de Sémhur, under "Public domain"
  Locator map from File:BlankMap-World6.svg
  Others symbols from File:Maps template-fr.svg
  Note : The shaded relief is a raster image embedded in the SVG file.

Dinamični zemljevidi

Najboljši surf spoti in podatki

Vreme in klima

Madeira je razvrščen pod sredozemsko podnebje, ampak obstajajo razlike med severno in južno regijo in med posameznimi otoki glede na izpostavljenost soncu, povprečne letne temperature in vlage,... Mikroklima pa se loòi od stalno vlažnih mest v gorah in puèòavskih in sušnih Selvagenih otokov. Lega je pod močnim vplivom zalivskega toka in kanarskega toka, kar daje legi blage temperature skozi vse leto. Povprečna letna temperatura na vremenski postaji Funchal je 19,6 ° C za obdobje 1980-2010. Za obdobje 1960-1990, pa so nekatere regije na jugu obale presegla 20 ° C z letnim povprečjem. Na najvišjih pobočjih otoka n veterovnem predelu, količina padavin presega 50 centimetrov na leto, večinoma padajo med oktobrom in aprilom.


Kdaj obiskati

Madeira je najbolj obiskana med aprilom in septembrom, òeprv je klima ugodna skozi celo leto. Surfarji pa jo raje obiščejo v vetrovnih časih na menjavi pomladane in jesenske sezone, ko so tudi valovi najbolj konstantni.

Zgodovina

Madeira je otok, ki naj bi ga odkrili Feničani, bil je znan še preden so ga poznali in zavzeli Portugalci. Čeprav navajajo, da ni dokazov za to trditev, so že starejši Pliniji, omenjli otoke blizu Otoka sreče (Kanarski otoki). Pred tem pa naj bi jih opisal že Plutarh (Sertorius, 75 pr.n.št.), ki se je skliceval na pripoved vojašga poveljnika Quintusa Sertoriusa. Otočje naj bi bilo odkrito že mnogo pred naselitvijo. Otoki so se na starih zemljevidih pojavili že leta 1339.

O obstoju priča tudi romantična zgodba o dveh ljubimcih, Roberta Machima in Anne d'Arfet, ki sta leta 1346, v času vladavine kralja Edwarda III. bežala iz Anglije v Francijo, kjer so emenili lokacijo. V silovitem neurju naj bi njihova ladja treščila ob obalo otoka, ki naj bi bil Madeira. Ta zgodba se je kasneje uporabila pri poimenovanju naselja Machico, po fantovem imenu.

Španija je prevzela oblast leta 1580 in centralizirala upravljanje, 1640 pa so se Portugalci uprli španskim doseljencem in vrnili otok Madeira v svoje roke. Madeira je bila pomembna bila je postaja na potovanju v Novi svet in zahodno Indijo. Uporabljali so jo kot prostor za grozovito pretovarjanje zdravih sužnjev iz Afrike, druge ki niso bili pri moči so pometali v vodo ob potovanju dootoka.

MAdeira je bila v času Napoleonovih vojn med 1801-1814 zaseddena s strani Angležev, da bi zaščitili otok pred Francozi. Mnogo angleških družin se je preselilo na otok in s seboj prinesla naravne škodlivce, trtna plesen in trna uš, do meje, da je bila ogrožena tudi pridelava vina.

Po neuspelem državnem udaru leta 1921 je bil na Madeiro izgnan Avstoogrski cesar Karl I., kjer je tudi umrl. MAdejra pa je dobila dokončno avtonomoijo z demokratično revolucijo (1974), 1.julija 1976.

Hrana

Vrste rib, ki se največ uporabljajo v gastronomiji, so Espada (Črni morski meč), navadna, bela Marlin, Blue Marlin, veleoka, Wahoo, Spearfish, črtasta tuna in mnoge druge ribe so na voljo v lokalnih gostilnah. Espada - Mečarico pa pogosto postrežejo z banano, Mečarica z banano ali Bacalhau, ki je tudi priljubljena jed kot je na Portugalskem.

Pijača

Lokalno pivo, imenovano Coral je izdelano v Madeira Brewery, in se proizvaja že od leta 1872. Druga portugalska piva so tudi priljubljena na Madeiri, vendar v manjšem obsegu.

Nakupovanje na tržnici

V centru starega dela Funchala se nahaja ogromen predel namenjen lokalni tržnici, ki je stalno dostopna. Cene so tu ugodne saj je namenjena predvsem lokalnemu prebivalstvu, vreden je ogled in sprehod med bogato obloženimi stojnicami.

Kultura

Festivali in dogodki

MAdeira je poznana tudi po svoji tradicionalni folklorni glasbi in plesu. V glavnem se za take dogodke uporablja lokalne glasbene instrumente, kot so mačete, rajao, brinquinho in cavaquinho, ki se uporabljajo v tradicionalni folklorni način, kot je ples bailinho.

Jezik

Portugalski

Izobraževanje

Varnost

Koristne turistične informacije

Država: Portugalska

Uradni naziv: Região Autónoma da Madeira

Otoki: Madeira, Porto Santo, Desertas, Selvagens

Glavno mesto: Funchal

Druga mesta pa so: Ribeira Brava, Machica, Camara de Lobos, Santa Cruz, Caniço, Ponta do Sol in Calheta ter Porto Santo.

Valuta: Euro (Eur)

Število prebivalcev: 267,785 prebivalcev

Uradni jezik: portugalščina

Tel. koda države: (+351) 291 XXX XXX

Velikost države: 768,0 km2

Sedanji predsednik regionalne vlade: že več kot 20 let je Alberto Joao Jardim


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

dostopno, standardno

Internet

dostopno, standardno

Prihod na destinacijo

Z letalom

Otoki imajo dve letališči: novejše letališče Funchal je locirnao na otoku Madeira starejše letališče Porto Santo je na otoku Porto Santo, Na otoke se leti iz različnih Evropskih držav, iz Portugalske so leti iz Lizbone in Porta, obstajajo tudi direktni leti iz drugih večjih evropskih mest ali drugih svetovnih držav, kot so Brazilija, Venezuela in Južna Afrika. Letalski prevoz je organiziran tudi med dvema glavnima otokoma oziroma letališčema.

Transport po destinaciji

Prevozi med otoki

Med dvema glavnima otokoma se izvaja prevoz tudi s trajekti, kot tudi med ostalimi manjšimi.

Ceste in promet

Obisk notranjosti otokov je enostaven, zgradili so več novih cest in predorov (Rápidas). Glavne ceste so bile zgrajene v času gospodarskega razcveta Portugalske in pripeljejo do vseh zanimivih točk na otokih. Izredno zanimive in panoramske pa so stare, zelo vijugave in strme gorske ceste idealne za turistični ogled otoka. Funchal ima tudi izredno obsežen sistem javnega prevoza.

Javni transport

Funchal ima tudi izredno obsežen sistem javnega prevoza.

Taxi

Na povpraševanje, in redno med letališči in glavnimi kraji.

Kolo

V glavnih mestih so agencije, ki lahko uredijo tudi izposojo avtomobilov, motornih koles in koles za prosto potovanje po otoku.

Nenavadni načini transporta

V Botanični vrt vodita dve panoramski gondoli

Spanje in namestitev

Otoki so opremljeni z ogromno turističnih nastanitev ponudbe so pestre od Hotelov, Hostlov in drugih vrst bivanja

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Portugalska