München

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

München je glavno mesto bogate dežele Bavarske in hkrati tretje največje mesto v Nemčiji, ki ima 1,4 mio prebivalcev.

Mesto je locirano ob reki Isar v južnem delu Bavarske. Čudovita arhitektura, zgodovina mesta in vsakoletni festival piva Oktoberfest dajejo mestu München poseben čar. Obisk katedrale Frauenkirchen, Pinakotheke in mestne hiše (Neus Rasthaus) je nujen.

Poleg čudovitih parkov in športnih objektov (Allianz Arena) je München znan po visoki tehnologiji in znanosti, ki se zrcalita v več nemških multinacionalkah, medtem ko je zgodovina varno shranjena v Deutsches Museum in BMW Museum.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2 minute

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. HintQuest: Frankfurter Ring 193a, Company House, München je trenutno najbolj atraktivna zabava v mestu. Izziv : 60 min - za rešitev iz misteriozne sobe. Preizkusite sposobnosti kreativnega in teamskega dela!
 2. Asam Chuch: cerker v stilu Rococoja, zgrajena v sredini 17.stoletja.
 3. Gallery in Lenbach House: Luisenstrasse 33, predstavlja vrhunsko galerijo, ki hrani dela ekspresionistov (Kandinsky, Marc, Munter - Blaue Reiter Schulle).
 4. English Garden: bogat in idiličen park, ki ponuja veliko lepot iz celega sveta.Prava oaza miru in kreativnosti mati narave.
 5. Pinakothek München: muzej umetnosti velikih mojstrov od 14. do 18. stoletja (Durer. EL Greco,Van Gogh). Prostor kamor se vedno vračaš ....
 6. Botanical Garden: izredno lep vrt pred Nyphenburško palačo.
 7. Marienplatz: centralni trg v mestu s prekrasno mestno hišo in možnostmi nakupov in prijetnega druženja.
 8. BMW Museum: raj za avtomobilske navdušence, zmagoslavje tehnologije.
 9. Deutsches Museum: je največji tehnični muzej na svetu, ki prikazuje človeški napredek na področju inženirstva.
 10. Allianz Arena: mestni centralni stadion, bazni stadion nogometne ekipe Bayern. Arhitekturna umetnina.

Muzeji

Bavariski kralji so München v 19.stoletju preoblikovali v nemški umetnostni kapital.

München / Maxvorstadt ima 16 muzejev in 40 galerij, ki imajo vrhunske zbirke. Kunstareal. Impresivna dela se nahajo v muzejih v centru mesta - München / City Center. Deutsches Museum je muzej znanosti in tehnologije, ki ga lahko obiščemo, če se pomaknemo proti jugu - München / Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt.

München ponuja tudi muzeje na drugem bregu reke Isar - München / Haidhausen. Avtomobilski navdušenci bodo na severu mesta obiskali BMW Museum, ki dokumentira zgodovino slavnega proizvajalca, v tem delu je zanimiva tudi palača in vrt Nymphenburg.

München ima ob ponedeljkih zaprto večino mezujev z izjemo Deutsches Museum, Nyphemburg, Neue Pinakothek der Moderne in Pinakothek. BMW muzej je prav tako zaprt, vendar v bližini najsodobnejši razstavni prostor BMW Welt, ki je ta dan odprt za javnost. Za obisk več muzejev je nedelja najboljši dan, ker je vstop le 1 € (velja za Pinakotheken, Brandhorst, Narodni muzej Bavarske in Glyptothek kot tudi Staatliche Antikensammlungen).

Parki

Glede na velikost in hitro širitev mesta ima München veliko zelenih površin. Še posebej poleti boste lahko uživali v enem od njegovih številnih parkov in zelenih površin.

Najbolj znan park je English Garden, ki se nahaja na severu mesta. Lep park se nahaja na severozahodu Münchna na področju Olympiapark, kjer so bile 1972 olimpijske igre, v smeri jugovzhodne od centra si oglejte München Zoo.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Priporočajo se predvsem izleti v zeleno okolico Münchna, kjer se nudijo prekrasni razgledi nad celotno metropolo.

Aktivnosti

München obiskovalcem ponuja številne znamenitosti in zanimivosti. Obstaja nekaj za vsakogar, ne glede na to, če vas zanima umetnost, kultura, nakupovanje, dobra hrana, nočno življenje, športni dogodki ali le zabava v obliki druženja ob bavarskemu piva in veselem vzdušju.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

München_zemljevid.png Zemljevid München

Dinamični zemljevidi

Območja

Mesto München je razdeljeno na 25 administrativnih območij, vendar se večina zanimivosti nahaja v četrtih Altstadt'in Maxvorstadt, medtem ko sta Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt in Haidhausen namenjena bolj nočnemu življenju. Za turiste in obiskovce je München smiselno deliti na sledeča območja:

München / Altstadt predstavlja center mesta s peš cono in daljšo nakupovalno ulico. Okoli Marienplatz se nahaja večina turističnih zanimivosti.

München / Maxvorstadt je univerzitetno področje mesta s prijetnimi kavarnami in dobrim vzdušjem. V tem delu je tudi večino znamenitosti, ki se ne nahajajo v centru mesta (npr. svetovno znana galerija Pinakotheken).

München / Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt je pretežno namenjen zabavi in nočnem življenje mesta. Območje ima veliko restauracij, klubov, gledališč in tu je večina nastanitvenih kapacitet. Zanimivosti tega dela so: znani muzej znanosti Deutsches Museum, München Central Station in Oktoberfest.

Haidhausen sega okoli München East in je največje EU zabavišče Kultfabrik & Optimolwerke.

München / North ima veliko parkov in vrtov. Sestavlja ga podorčje Schwabing, kjer prevladuje arhitekuta 19 stoletja. in čudoviti park English Garden, Nymphenburg ter Olympiagelände (področje olimpiskih iger 1972), BMW Welt in za nogometne navdušence slavna Allianz Arena.

München / East je območje stanovanjskih površin, kjer so boljše soseski na severu in delavske na jugu, na tem območju je München Zoo in Flaucher plaža Isar.

München /South-West je redkeje poseljeno stanovanjsko področje na zahodu. Zanimivosti tega sta predvsem Flaucher - otoki na reki Isar in Bavaria Film Studios.

Vreme in klima

München ima celinsko podnebje, ki je močno spremenjeno glede na nadmorsko višino mesta in bližino severnega roba Alp. To pomeni, da je nihanje tlaka visoko, kar lahko hito povzoča nepričakovane in močne padavine.

Zima traja od decembra do marca. Pri tem München doživlja mrzle zime, vendar je močno sneženje v zimskem času redkost. Najhladnejši mesec je januar s povprečno temperaturo -2,2 ° C. Snežna odeja ostane le nekaj tednov. Poletje v Münchnu traja od maja do septembra, dnevi so topli in prijetni, povprečna temperatura do največ 23,8 ° C.

München je znan po Föhn - toplem in suhem vetru, ki piha od Alp in lahko moćno dvigne temperaturo že nekaj urah. Pozimi ta zagotavlja hitro razjasnitev in dobro vidljivost. Po mnenju mnogih se njegov vpliv čuti tudi v smislu povečanja bolezenskih znakov. V šali zato prebivalci Münchna včasih uporabljajo vpliv Föhna, kot izgovor, če so slabe volje.

Kdaj obiskati

Zaradi velikega obsega zanimivosti, ki niso odvisne od vremena (npr. mestne znamenitosti v zaprtih prostorih), je München privlačen celo leto. Vsekakor pa je mogoče poleti še boljše, ker lahko uživamo tudi ponudbo, ki se dogaja na prostem.

Zgodovina

München se je kot mesto v pismenih dokumenih prvič pojavil v letu 1158 v Augsburgu. V tem času je Henry Lion zgradili most čez reko Isar in v znak sprave z Benediktinci.

Leta 1175 je München uradno dobil status in pridobil utrdbo.

Otto I Wittelsbach postane leta 1180 prvi vojvoda na Bavarskem. München je bil izročen freisinškemu škofu. Dinastija Wittelsbach je vodila Bavarsko do leta 1218.

Leta 1255, ko je bilo vojvodstvo na Bavarskem razdeljeno na dva dela, postane München vojvodska rezidenca na Zgornjem Bavarskem.

V poznem 15. stoletju doživi München preporod gotske arhitekture in umetnosti.

Altes Rathaus je bila razširjena. Leta 1488 je nastala največja gotska cerkev v Münchnu Frauenkirche katedrala, ki je bila zgrajena v samo 20 letih.

Z združitvijo Bavarske leta 1506 je München postal njeno glavno mesto. Umetnost in politika sta postala vse bolj vplivna, posledično je München postal središče nemške protireformacije in renesančne umetnosti.

Leta 1609 je bila v Münchnu ustanovljena Katoliška liga. V času tridesetletne vojne je München postal volilno okrožje.

Leta 1632 je mesto zasedel švedski kralj Gustav II Adolf.

Po prvi svetovni vojni je bilo mesto v središču političnih nemirov, novembra 1918, na predvečer revolucije, je kraljeva družina pobegnila iz mesta. Po umoru prvega republikanskega premiera na Bavarskem v februarju 1919 je bila razglašena bavarska sovjetska republika, vendar je bila s strani konservativnih vojakov 3.maja 1919 odpravljena.

Po obnovi republikanske vlade München postopoma postane leglo skrajnih politikov, med katerimi je bil Adolf Hitler. Nacional-socializem je bil v vzponu. Leta 1923 so Hitler in njegovi privrženci uprizorili v Beer Hall puč, s ciljem strmoglaviti Weimarsko republiko in prevzeti oblast. Revolt ni uspel, prišlo do aretacije Hitlerja in začasne onesposobitev nacistične stranke, ki je bila takrat skoraj neznana.

München leta 1933, ko oblast prevzamejo nacionalsocialisti, ponovno postane nacistična trdnjava. Stranka ustvari prvo koncentracijsko taborišče Dachau, ki leži 15 km severno-zahodno iz mesta. Zaradi svojega pomena za vzpon nacizma, je München postal prestolnico gibanja ("Hauptstadt der Bewegung").

Hkrati postane München mesto ustanovitve Weiße Rose odporniškega gibanja študentov, ki poteka od junija 1942 do februarja 1943. Jedro gibanja, Hans in Sophie Scholl vključno s člani Univerze v Münchnu aretiratirajo pri razdeljevanje letakov.

med drugo svetovno vojno je bilo mesto po zavezniškem bombardiranju močno poškodovano. Kar 90% zgodovinskega centra mesta in 50% celotmega mesta je bilo pri tem uničeno.

Po prihodu ZDA leta 1945 je bil München v celoti obnovljen.

München je leta 1972 priredil poletne olimpijske igre,kjer je prišlo do incidenta -palestinskih teroristi umorili izraelske športnike.

Hrana

München je posebej znan po Weißwurst (klobase), ki se običajno je za pozni zajtrk skupaj z Weissbier (belo pivo), ki ga izven Bavarske ponavadi imenujejo Weizenbier ("pšenično pivo") in je na voljo v restavracijah do opoldne. Vročo Weißwurst se postreže postrežemo z rjavo-zrnato in sladko gorčico.

Če ste navajeni uživati le en obrok morate poskusiti Schweinsbraten (pečeno svinjino) ali Schweinshaxe (praženo svinjino).

Pivnice običajno služijo bavarsko hrano, poleg pijače: odličen način, da bodo imeli pivo vrt kulture, medtem ko je imel večerjo.

Če ćelite le manjši prigrizek preizkusite Leberkässemmeln, "Leberkäse", ki kljub svojemu imenu, ne vsebuje jetra ali sira, ampak je sestavljena iz mešanice teletine, svinjine in začimb. Seveda je prigrizek postrežen z gorčico. Jed je poceni (okoli € 1.50) in zelo okusna.

Ne smete zamuditi odličnih bavarskih/avstrijskih sladic, ki so fine kakovosti in iz naravnih sestavin.

Zagotovljena je neverjetno velika paleto kruha, ki ga je mogoče kupiti v vseh pekarnah. Ne zamudite kot Pri prigrizkih morete ukusiti tudi mehke preste ("Brezn").

Zaradi velikega pritoka mednarodnih poslovnih potnikov & turistov, vse mednarodne kuhinje (od Sushi do Pizza) so na voljo. Obstaja močna prisotnost italijanskih restavracij ker je toliko Italijanov obiskali München.

Čeprav lokalne jedi temeljijo na mesu je mogoče dobiti v večjih restavracijtudi izvrstno vegetarijansko hrano. München ima vegetarijanske in veganske restavracije,

V Münchnu se lahko prehranjute tudi na vseh trgih, ki so poceni alternativa za restavracijam, obstajajo namreč številne majhne stojnice, ki prodajajo prigrizke in drugo.

Pijača

Brez dvoma je pivo najrazličnejši vrst najbolj znana pijača Münchna.

To potrjuje veliko število pivnic, in vrtov po celem mestu, organizacija festivala Oktoberfest in celo dan posvečen pivu.Hofbräuhaus je najbolj znana pivnica v mestu.

Pravi pivci piva vsekakor morate poizkusiti Starkbierfest, ki poteka pred veliko nočjo. Takrat je pivo temnejše in močnejše kot običajno.

Tradicionalno se pivo pije pod velikimi krošnjami kostanja(Kastanienbäume). Svetujemo, da poleg piva poskusite Riesenbrezn (velike preste) in Steckerlfisch (prekajeno ribo).

Tudi kultura pitja kave je zelo močna, še posebej v poletnih mesecih.

Nakupovanje

Trgovine

München je eno izmed najboljših krajev za nakupovanje v Nemčiji. Kombinacija bogatih domačinov in turistov je privedla do razcveta trgovine in stilov. Delovni čas večine trgovin je blizu 20:00.

Trgovine z luksuznim blagom različnih mednarodnih in domačih kreatorjev boste našli okoli Opere ( Nationaltheater) v centru mesta - München Altstadt.

Cona za pešce, ki poteka od Karlsplatz (Stachus) do Marienplatz in predstavlja glavno shopping cono za blago srednjega cenovnega razreda. Sestavljajo jo različne veleblagovnice, trgovske verige in redki neodvisni butiki.

V ulici v München/München-sever so na zalogi različna oblačila trgovin (Mazel, Vero Moda)in seveda v času pred Oktoberfestom tudi trgovine, ki prodajajo tradicionalno nemška oblačila ( Lederhosn in dirndl).

V okrožju München/Gärtnerplatz najdete lahko najdete izdelke lokalnih oblikovalcev, medtem ko so v bližini glavnega univerzitetnega kampa trgovine z oblačili za študente in majhne knjigarne.

Živilski trgi

Če želite sveža živila obiščite živilske trge: Viktualienmarkt v München / Altstadt ali Elisabethmarkt v München / Schwabing.

Božični trgi

Seveda obstaja v času Božični praznikov veliko Christkindlmärkte, ali božičnih sejmov. [1]. Poleg velikega Tollwooda obstajajo tudi manjši trgi, kjer lahko kupite božične piškote ( Lebkuchen), spominke in kuhano vino.

Sezonski in bolšji trgi

Po vsem mestu se redni sezonski trgi, ki so vredni ogleda in potekajo vsako soboto zjutraj.

Na Bolšjih trgih v Münchnu prodajajo posamezniki svoje nezaželene stvari brez psoebnega komercialnega interesa. Poleg tedenskih ponudb boste morda lahko naleteli tudi na dvoriščne bolšje trge.

Na področju Haidhausen se trikrat letno odvija trg gospodinjskih predmetov in starin, medtem ko največji letni bolšji sejem v Evropi, ki se odvija na prvo soboto v aprilu Frühlingsfest, poteka na istem mestu kot Oktoberfest. Mestne četrti spodbujajo prebivalce, da odprejo svoja dvorišča in organizirajo t.i. garažno prodajo.

Kultura

Festivali in dogodki

Oktoberfest

Prvi Oktoberfest je potekal 12. oktobra 1810 (od tu ime Oktober-fest), ob praznovanju poroke princa Ludwig Bavarske in princese Therese Sachsen-Hildburghausen. Vsi državljani Münchna so bili povabljeni na travnik ( Wies'n), ki se nahaja v sprednjem delu mestnega stolpa, ki se kasneje preimenoval v Theresienwiese v čast neveste. V okviru sejma so včasih potekale tudi konjske dirke, kasneje pa je preraslo v dogodek kot ga poznamo danes, ki poteka od leta 1896, ko se pod velikimi šotori zberejo pivovarji - Oktoberfest. Zaradi potrebe po stabilnem in lepšem vremenu se je festival postopno premaknil v september.

Šotori so praviloma napolnjene s tradicionalnimi glasbeniki, ki množice spremljajo z znanimi pivskimi napevi. Oktoberfest je v 2006 gostil 6,4 milijona obiskovalcev, ki so popili 6,1 milijona litrov piva. Nekateri menijo, da je lahko obisk festivala zaradi velike gneče resnično stresen, v kolikor želite imeti mesto v šotoru morate načeloma zgodaj vstati. Za pridobitev proste mize je potrebno predhodno skupinsko naročanje piva. Kako bo zadeva izgledala letos si oglejte v tem prispevku o Oktoberfestu v letu 2014.

Vsekakor morate obisk skrbno načrtovati (razprodane nastanitve, bolj natrpane transportne poti).

Drugi festivali

Majsko prebujanje se zgodi za 1.maja (državni praznik v Nemčiji). Moški v Lederhosn in dekleta v Dirndln nosijo dolge palice na osrednjem trgu. Postavijo belo-modre pole. Tam je ponavadi tudi godba in stojnice, ki prodajajo hrano in pijačo.

Na vasi še vedno tekmujejo, kdo bo naredil lepši, večji Maibaum (mlaj), ki ga morajo seveda varovati, da ga sosednja vas ne ukrade (v primeru uspešne kraje mlaja ga je potrebno nazaj odkupiti s pivom).

Tollwood je tri tedne dolg festival, ki združuje etnično hrano, trgovine s spominki, koncerte in gledališče, in je zelo priljubljen med domačini.

Gledališča in opere

Prebivalcem Münchna ni vseč, da je njihovo mesto prepoznano le po pivu in Oktoberfestu. Mnogi menijo, da sta umetnost, arhitektura in znanost, ki so se razvili v času vladavine prvih treh bavarskih kraljev v prvi polovici 19. stoletja, bolj pomembne. Položaj mesta je po letu 1990, ko je Berlin zopet postal prestolnica Nemčije, delno zbledel, vendar ostaja München močno kulturno mesto.

Pomembna kulturna prizorišča vsekakor predstavljajo:

 • Nationaltheater v katerem je bilo zgodovini uprizorjenih več oper Richarda Wagnerja (vključno s premierami pod pokroviteljstvom kralja Ludvika II). Hkrati je ro domicil Bavarske državne opere in Bavarskega državnega orkestra.
 • Gärtnerplatz Theather je imenitno baletno in glasbeno gledališče.
 • Operne hiša Prinzregententheater je postala dom bavarske gledališke akademije.
 • Münchenska filharmonija domuje v sodobnem Gasteig centru.


V Münchnu, in predvsem v predmestjih Schwabing in Maxvorstadt, so živeli in delali številni ugledni pisci(Thomas Mann, Bertolta Brechta, Lion Feuchtwanger).

Jezik

Uradni jezik v Münchnu, je, seveda nemščina. Čeprav v München prihajajo prebivalci iz drugih nemških regijah ali iz tujine to ne vpliva na jezik. Nekateri prebivalci mesta govorijo bolj ali manj močno bavarsko narečje, ki lahko bistveno odstopajo od knjižne nemščine.

Angleščina se pogosto uporablja in razume v vseh restavracijah, kavarnah, turističnih znamenitosti in trgovinah. Govori jo večina državljanov.

Izobraževanje

Univerza v Münchnu je vodilni center za znanost in raziskave, z dolgim seznamom Nobelovih nagrajencev.

'Ludwig Maximilians Univerza' (LMU) velja za eno izmed najboljših nemških univerz, medtem ko je 'Tehnična univerza München '(TUM) mednarodno prepoznana univerza na področju znanosti in inženiringa.

Goethe Institut nudi tečaje nemščine za vsakogar.Ponuja številne intenzivne tečaje in zagotavlja namestitev za študente.

' Ludwig-Maximilian-Universität (LMU) ponuja dolgoročne nemške jezikovne tečaje za tujce, kar je idealna priprava prehod na druge tečaje v nemščini.

Varnost

München je zelo varno mesto za svoje prebivalce in potnike. Je eno najvarnejših nemških mest na splošno, nasilni kriminal je izredno redek. Če zagotavljate običajne varnostne ukrepe (npr. fotoaparat ne pustite brez nadzora) najverjetneje sploh ne boste imeli opravka.

München je sodobno odprto mednarodno mesto z velikim številom priseljencev in izseljencev (25% prebivalcev ima migracijsko ozadje), zato je maloverjetno, da bi imeli tećave ker ste tujec.

Tudi homoseksulane skupine ne bi smelo imeti nobenih težav. Munich ima namreč veliko gejevsko in lezbično skupnost. Rosa Liste, stranka za pravice gayev, je del mestne vlade že od leta 1996.

Glavno varnostno tveganje je lahko kulturo pitja piva. Predvsem tekmovanje v popivanju z domačini.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Mednarodne klicne kode za Nemčijo je 49 in predpona za mednarodne klice 00. Številki 0800 in 00800 sta brezplačni. 0180 so številke storitev, ki naj ne bi bile dražje od lokalnega klica. Nemške telefonske številke (npr, v obliki +49 351 123-4567 ) predstavljajo na prvih dveh mestih kodo države, naslednje tri številke pa območno kodo, medtem ko je preostalo "lokalni" del številke. Mobilne številke v Nemčiji je potrebno klicati z vsemi številkami (10-12 številk).

Brezžično omrežje v Nemčiji zagotavljajo štirje mobilni operaterji (T-Mobile, Vodafone, E-Plus in O2), kar omogoča odlično pokritost signala. Vsi ponudniki mobilnih GSM tehnologije nudijo storitve na frekvenčnem območju med 900 in 1800 Mhz. Mobilna telefonija v Nemčiji je še vedno relativno draga, odvisno od ponudnika boste plačali od 0,10 do 0,39 EUR za minuto klica(in še več za mednarodne klice). V primeru, da ostanete dalj časa je smisleno nabaviti predplačniške telefonske kartice pri enem mobilnih podjetij.

Internet

Internetni dostop preko wifi povezave je potreba, ki jo upošteva tudi München.

Ponudba dostopa (free wifi) do interneta je pestra in možna preko trgovin, restavracij, kavarn in hotelov. V določenih primerih ponudniki zagotavljajo tudi izpise (koristno za izpis letalskih kart).

Možnost plačljivega in brezpačnega dostopa ter pogoje uporabe si lahko ogledate na spletni strani http://www.tripadvisor.com/Travel-g187309-c6232/Munich:Germany:Places.With.Free.Wifi.html.

Prihod na destinacijo

Z avtobusom

Medkrajevne avtobusne linije so poceni možnost za potovanje v München iz več različnih sosednjih držav. Predvsem iz vzhodne in južne Evrope ter Balkana.

Avtobusi prispejo na Münchnu centralne avtobusne postaje ( 'ZOB'), ki je blizu postaje Hackerbrücke za primestni vlak ( S -Bahn).

Z letalom

Letališča v Münchnu

Glavno letališče Münchna je mednarodno letališče Franz Josef Strauss, ki je 30 km oddaljeno proti severovzhodu, v bližini mesta Freising. Je drugo najprometnejše letališče v Nemčiji in bazno izhodišče za Lufthanso in njeno ' Star Alliance partnerske letalske prevoznike. Središče mesta je od letališča oddaljeno za 45 minut s primestnim vlakom (S-Bahn) linije S1 in S8. Postaje so integrirane v omenjene lokacije.

Airport Memmingen ({FMM}) je okoli 110 km zahodno od Münchna (družba Ryanair ga trži kot "München Zahod").

Obstajajo avtobusne povezave do Münchna [http://www.allgaeu-airport-express.de/index.php?plink=index&lg=uk ,ki so usklajene z urnikom Ryanaira. Avtobusi prispejo v bližino glavne železniške postaje v Münchnu. Enosmerne vozovnice stanejo 19,50 € ali 15 €, če predhodno rezerviramo preko interneta.

Z vlakom

Hauptbahnhof /Glavna postaja) je na zelo priročni lokaciji, ki je oddaljena od zgodovinskega mestnega središča v München / Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt okrožju le 5 min hoje. V samem središču je primestni vlak (S-Bahn) na trgu Marienplatz že po dveh postankih, kar učinkovito zmanjšuje konice javnega prometnega omrežja.

Deutsche Bahn uporablja München kot enega od svojih glavnih nemških vozliščih, ki nudi neposredne regionalne in povezave na dolge razdalje do številnih nemških mest. To vključuje številne povezave z ICE, TGV in Railjet hitrimi vlaki.

Do Strasbourga, Salzburga, Innsbrucka, Dunaja, Budimpešte, Züricha, Verone, Benetk, Milana in drugih mednarodnih mest so na voljo Eurocity povezave

Dve dodatne železniške postaje se nahajajo na zahodu (München Pasing) in vzhodu mesta (München ( Ostbahnhof)). Obe sta seveda povezani v sistem javnega prevoza in služijo kot transportna vozlišča regionalnih in medkrajevnih vlakov Deutsche Bahn

Z avtom

Ma splošno velja, da je slaba ideja raziskovanje Münchna z avtom. Promet je močno povečan še posebej v času prometnih konic, parkiranje pa postane skoraj nemogoče.

Veliko turističnih znamenitosti in ciljnuh destinacij turistov se nahaja v mestnem središču, ki pa je v večji meri zaprto za avtomobilski promet. Parkiranje v neposredni bližini starega mestnega jedra pa je redko in drago.

Uporaba avta je smiselna predvsem kot možnost za obisk nekaterih znamenitosti v primestnem Münchnu, kot npr. Bavaria Film Studios, ali na izhodišče za enodnevne izlete izven Münchna.

München ima tri krožne-ceste: Autobahn 99, Mittlerer Ring (B 2R) urban hitre in Altstadtring.

V času prometnih konic so ti obroči pogosto preobremenjeni. Kakor tudi v juliju in avgustu, ko pride do soočenja zaradi menjave turističnih skupin.

Z ladjo

Redni vodni transport potnikov na/iz destinacijo München z ladjo ni organiziran, ker zaradi lege mesta ta ni racionalen.

Transport po destinaciji

Javni transport

Najboljši način premikanja v mestu je vsekakor hoja, vendar je potrebno včasih za ogled posameznih lokacij opraviti tudi daljše razdalje. V takšnih primerih svetujemo, da uporabite sistem javnega potniškega prometa, ki ga sestavljajo primestni vlaki (S-Bahn), podzemna železnica (U-Bahn), tramvaj in avtobusi. Za vse to obstja enoten sistem vozovnic MVV,ki omogoča uporabo vseh elementov sistema javnega potniškega prometa z isto vozovnico.

Obstjajo različne vrste vozovnic: za posameznike ali skupine, dnevne ali tedensko vozovnico. U-Bahn postaje so označene z belim "U" na modrem ozadju, medtem ko so S-Bahn postaje so označene z belim "S" na zelenem ozadju. Vse S-Bahn linije se v enem tunelu ( Stammstrecke) združijo med postajami Donnersbergerbrücke in Ostbahnhof.

Na spletnem mestu München MVV lahko najdete zemljevide U-Bahn, S-Bahn, tramvajev in avtobusne mreže ter lokacije parkirnih ploščadi P & R. Vse potrebne informacije za načrtovanje poti (cene, vozne rede, možne poti) najdete na uradni karti železniškega omrežja mesta München. Z 'MVV-Companion' lahko potovanje po München načrtujete tudi preko iPhona, iPad in Android pametnih telefonov.

Potovanja v enem samem območju stane 2,60 €, medted ko vožnja med štirimi območji in tudi do letališča znaša kar 10,40 €. Zato je bolje. če želite raziskovati München na takoj letališču kupiti Gesamtnetz vozovnico (celo omrežja za 11,20 €. Ugodne so skupne (partnerske>) in skupinske vozovnice. Dnevna vstopnica se splača, če bomo opravili več kot dve vožnji. V primeru, da ostanete več kot tri dni si kupite tedensko vozovnico.

Za več voženj v različnih dneh je smiselno nabaviti ( Streifenkarte),ki je sestavljena iz 10 trakov za vsako posamezno vožnjo. Strošek vozovnice je e 12,50 €. Vozovnice so na voljo na avtomatih na vseh S-Bahn in U-Bahn postajah in avtobusnih postajališčih.

Načrt za raziskovanje mesta München lahko kupite v München CityTourCard;

Vse vozovnice, razen tedenskih, 'morate pred uporabo žigosati na ( Entwerter) strojih, ki se nahajajo na U in S-Bahn platformah, v avtobusih in tramvajih. Nežigosana vozovnica je neveljavna zato ste lahko kaznovani 40 €.

Javni prevoz deluje celodnevno z omejitvami storitev ponoči od 02:00-05:00, ko je promet v daljših intevalih (npr. v enournem presledku).

Avto

Logično je, da si je München mogoče ogledati tudi z uporabo osebnega avtomobila, vendar je potrebno pri tem upoštevati možnost povečanega prometa ob dnevnih ali sezonskih konicah in primerno načrtovati postanke in parkiranje.

Cene za parkiranje na ulicah se gibljejo med 1 € na 2,50 € na uro med 8:00-23:00. Obstajajo otudi mejitve parkiranja na modrih conah (do 2 uri).

Pomen drugih barvnih oznak:

 • prekinejna modra črta je prostora za invalidne voznike.
 • rumeno črta je rezervirana za taksije.
 • rdeča črta je oznaka za strogo prepovedano parkiranje - lahko sledi takojšnja vleka avta.
 • oranžna linija predstavlja rezervirano za dobavo in ne parkiranje.

Najboljše možnosti za parkiranje so parkirne hiše. ki so pogosto na voljo v centru. Zunaj zgodovinskega središča mesta je parkiranje po ulicah večinoma dovoljeno le za prebivalce s posebnim parkirnim dovoljenjem.

München ima parkiriščni usmerjevalni sistem, ki vam pokaže mesto za parkiranje.Cene parkiranja so:

 • 2-6 € na uro (večina približno 3 € na uro)
 • 8-30 € na dan (večina 15-20 € na dan)
 • PH ponujajo tudi mesečno parkiranj, ki stane cca 100 €.

Taxi

Seveda zagotavlja München tudi prevoze s taxiji, ki jih je zlahka prepznati po bež barvi in rumeno-črnem taksi znaku na strehi. Taksiji stojijo po mestu v bližini hotelov, železniških postaj in na letališču.

Cene vožnje ureja mestna vlada. Osnovna cena vozovnice je tako 3,30 € in dodatno 1,70 € na kilometer do 5 kilometrov, 1,50 € na kilometer za 5-10 km in 1,40 € na kilometer za vsak dodatni kilometer nad 10.

Kolo

München ima več 200 km kolesarskih poti zato prevoz s kolesom predstavlja enega najboljših načinov za premikanje po mestu in ogled znamenitosti.

Kolesa za večurno izposojo lahko tudi najamete s sistemom Call-a-Bike, ki ga upravlja Deutsche Bahn. Storitev prijave opravite tu https://www.callabike-interaktiv.de/index.php?id=cab_finden. V kolikor načrtujete celodnevni ali večdnevni najem pa to storite v eni od izposojevalnic v središču Münchna.

München je prijazno mesto za kolesarje saj nudi številne kolesarskih steze na zelo zanimivih področjih (še posebej ob reki Isar, v parkih in v središču mesta).

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

München je bogat z nastanitvijo za vsak tip popotnika.

Hoteli in hostli

Če iščete luksuzne hotele v centru mesta boste na München / Altstad res naletelli na poslastice.

Veliko hotelov in hostlov raznih kategorij se nahaja tudi v drugih okrožjih Münchna še posebej Schwabingu na območju Ostbahnhof. Zavedajte se, da lahko cene namestitev precej razlikujejo. Običajno boste morali plačati višje cene v poletnih mesecih. Pri iskanju cenovno ugodnih nastanitev bi lahko bile težave tudi v času sejmov in Oktoberfesta.

Le sto metrov stran od središča je na Schillerstraße veliko majhnih hotelov.

Neposredno v bližini centralne železniške postaje (Hauptbahnhof) so locirana tudi številna mladinska prenočišča in hotsli, kot so: Meridien in Sofitel.

Kampiranje

Ker je javni prevoz dober in zelo hiter se turisti odločajo tudi za nastanitev v okolici.

V okolici Münchna se je mogoče nastaniti v štirih urejenih kampih.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Nemčija