Luksemburg

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Luksemburg uradno tudi Velika vojvodina Luksemburg, je celinska država v Zahodni Evropi in bivša članica Beneluksa, ki meji na Belgijo, Francijo in Nemčijo. Poleg tega leži na križišču germanskih in latinskih kultur, saj ima več uradnih jezikov. Je edina Velika vojvodina na svetu in je druga najmanjša država v Evropski uniji. Z uspešnimi železarnami, financami in visoko razvito industrijo, je Luksemburg tudi na strateški lokaciji v središču Zahodne Evrope. Presenečeni boste tudi nad naravno lepoto te države glede na njeno velikost, sploh pa je Luksemburg ena izmed bogatejših držav na svetu in ima tudi visok standard življenja in s tem primerne tudi cene.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 5 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Mesto Luksemburg: Kathedral Notre-Dame, Groussherzogleche Palais, The Passerelle/Al Breck, Gëlle Fra, Knuedler
  2. Echternach: Abtei Iechternach
  3. Bourscheid: Buerg Buerschent
  4. Esch-sur-Sûre: Château d'Esch-sur-Sûre
  5. Larochette: stara železniška postaja
  6. Berdorf: skalne stane

Skriti kotički

Potovalni načrti

Luksemburg 3 dni: Ker je Luksemburg relativno majhna država, je mogoče prenočevati v prestolnici in si ogledati državo z odhodi na enodnevne izlete.

  • Dan 1: Sprehod po centru Luksemburga in obisk Casemates du Bock
  • Dan 2: Alzette Pétrusse Park v dolini Alzette
  • Dan 3: Buerg Veianen

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Luksemburg

Valuta: Evro (EUR)

Število prebivalcev: 454000

Elektrika: 230V, 50 Hz (Evropski priključek)

Tel. koda države: +352

Časovni pas: UTC + +1

Telefon za njuno pomoč: medicinska pomoč 112, policija 113

Domena: .lu

Velikost države: 2586 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Luksemburg

Dinamični zemljevidi

Regije

 Okrožje Diekirch
 Kraji:Diekirch, Clervaux, Ettelbruck , Vianden
 Regija se nahaja na severu države.

 Okrožje Grevenmacher 
 Kraji:Grevenmacher, Echternach, Mertert, Remich , Schengen,
 Regija se nahaja na jugovzhodu države.
Okrožje Luxembourg 
 Kraji:Luxembourg, Esch-sur-Alzette, Mersch 
 Regija se nahaja na jugozahodu države.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Luksemburg ima zmerno oceansko podnebje. Zaščito pred še večjim vplivom oceana mu nudijo Ardeni. Za Luksemburg so značilne mile zime s povprečno temperaturo +2 °C v januarju in februarju. Najtoplejša meseca sta julij in avgust s povprečnimi temperaturami okoli 20 °C. Količina letnih padavin v Luksemburgu znaša 780 mm, največ padavin je v mesecu Avgustu in Decembru.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih


Najbolj primeren čas za obisk

Najboljši čas za obisk Luksemburga sta meseca maj in junij, ko so dnevi najdaljši in je padavin najmanj.

Zgodovina

Mesto Luksemburg je bilo ustanovljeno leta 963 in je imelo zelo ugodno strateško pozicijo. Tu so se križale številne prometne poti, zato ga je obdajalo mogočno obzidje, ki ga je mogoče obiskati še danes. Zaradi svoje strateške lege je Luksemburg kmalu postal vojvodina, ki je sprva obsegala precej večje območje kot današnja država in je segala v današnjo Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo in Francijo. Vojvodina Luksemburg je bila vse do pozne renesanse v lasti Habsburžanov. Po Napoleonovih vojnah je vojvodina pripadla Nizozemski, vendar je imela istočasno poseben status znotraj Nemške konfederacije. Pomen vojvodine se je v 19. stoletju začel hitro zmanjševati zaradi napredka vojaške tehnologije, zaradi tega so Nemci umaknili svojo vojsko iz vojvodine leta 1839, Nizozemska pa je leta 1867 podelila vojvodini Lukmseburg neodvisnost. Luksemburg je bil od svoje neodvisnosti pa do leta 1948, ko je vstopil v Beneluško unijo, leto kasneje pa še v NATO, nevtralna država, čeprav je bil okupiran s strani Nemčije med obema svetovnima vojnama. Luksemburg je bila ena od šestih držav ustanoviteljic Ekonomske skupnosti leta 1957 iz katere je kasneje nastala Evropska unija. Leta 1999 je država sprejela valuto evro.

Hrana

Luksemburška kuhinja je pod močnim vplivom kuhinje srednje Evrope, zato tradicionalne jedi temeljijo na svinjini in krompirju. Neuradna nacionalna jed je dimljen svinjski vrat, serviran s kuhanim bobom, vrsto fižola. Značilna jed je tudi gromperekichelchen, torta iz ocvrtega krompirja, čebule, šalotke in peteršilja. Jed je pogosto servirana na dogodkih na prostem. V večini restavracij prevladuje francoska hrana. Po letu 1960 je v Luksemburgu popularna tudi italijanska hrana. Na kuhinjo lokalnih prebivalcev je imela velik vpliv kuharska knjiga Ketty Thull, ki je najbolj prodajana kuharska knjiga v Luksemburgu.

Pijača

Za Luksemburg so značilna bela vina, ki jih pridelujejo v dolini Moselle, ki leži vzhodno od glavnega mesta. Jeseni je v dolini Moselle organiziranih veliko število pokušanj vin. V Luksemburgu najdemo tudi številne pivovarne, najbolj priljubljene so Diekirch , Bofferding, Battin, Simon and Mousel. Za Luksemburg je sta značilni tudi pijači Mirabelle in Quetsch, gre za vrsti slivovega žganja.

Nakupovanje

Značilna nakupovalna četrt se nahaja v središču mesta Luksemburg. Nakupovalna četrt je eno izmed pešcem najbolj prijaznih območij v mestu, kar omogoča sproščeno.

Gospodarstvo in ekonomija

Za gospodarstvo Luksemburga so značilne srednje hitra rast, nizka inflacija in visoka raven inovacij. Bruto domači proizvod Luksemburga na prebivalca je za leto 2016 ocenjen na 104359$, kar Luksemburg uvršča na tretje mesto na svetu. Ob upoštevanju cen izdelkov ocena BDP-ja za leto 2016 na prebivalca v Luksemburgu pade na 100991$, kar pa Luksemburg uvršča na drugo mesto na svetu. Brezposelnost je v Luksemburgu tradicionalno nizka, čeprav je po finančni krizi leta 2008 narasla na 6,1 %. Luksemburg ima izjemo visok zunanji dolg, leta 2014 je znašal 3696467$, kar pomeni 3443 % BDP-ja.

Kultura

Luksemburg je pod močnim kulturnim vplivom svojih sosed. Kultura vsebuje številne podeželske tradicije, kar je posledica dejstva, da je bil Luksemburg večino svoje zgodovine ruralna država. Za ohranjanje kulturne dediščine skrbijo številni muzeji, ki so večinoma locirani v prestolnici. Tam najdemo Nationalmusée fir Geschicht a Konscht, Musée d'histoire de la Ville de Luxembourg, Musée d'art moderne, Grand-Duc Jean in še številne druge. Poznan je tudi muzej Musée national d'histoire militaire, ki se nahaja v mestu Diekirch in je namenjen spominu na Ardensko ofenzivo. Za ohranjanje kulturne dediščine je pomembno tudi dejstvo da je mesto Luksemburg pod UNESCO-vo zaščito. Iz Luksembruga prihaja nekaj svetovno znanih umetnikov, najbolj pomembni so slikarji Théo Kerg, Joseph Kutter in Michel Majerus, ter fotograf Edward Steichen. Luksemburg je bil tudi prvo mesto, ki je bilo prestolnica evropske kulture dvakrat, in sicer leta 1995 in 2007. Luksemburg je sodeloval tudi na Expu 2010 v Shanghaju, kjer je bil predstavljen kot zeleno srce Evrope.

Jezik

Nacionalni jezik je luksemburščina. Luksemburščina se je razvila iz nemškega dialekta. Velika večina prebivalcev zna uporabljati tudi nemški jezik, ki se uporablja na sodiščih in se ga učijo v šolah. Administrativni jezik je francoski.

Izobraževanje

Izobraževanje v Luksemburgu je sestavljeno iz treh nivojev. Prvi nivo je temeljno izobraževanje in je sestavljen iz predšolskega in osnovnega izobraževanje. V prvem nivoju se izobražujejo otroci stari med 3 in 11 let. Drugi nivo traja med 6 in 7 let, ter je razdeljen na klasičen sistem, ki je usmerjen k univerzitetnemu izobraževanju, in tehnični sistem, kjer je v ospredju poklicno izobraževanje. Šoloobvezni so otroci do šestnajstega leta starosti. Tretji nivo izobraževanja predstavlja univerzitetno izobraževanje. V Luksemburgu imajo samo eno polnopravno univerzo, po imenu Universitéit Lëtzebuerg. Večina šol v Luksemburgu je v državni lasti in so brez šolnin.

Delo

Luksemburg ima izjemno razvit finančni sektor. Na delo predvsem v glavno mesto, dnevno migrirajo številni finančni delavci iz Belgije, Francije in Nemčije, ki jih privablja visok zaslužek. Mesto Luksemburg ima zaradi tega internacionalen značaj.

Varnost

Luksemburg je varna država z učinkovitimi organi kazenskega pregona in varnostnimi službami. Kljub temu, da je število zločinov v Luksemburgu majhno, se le ti vseeno dogajajo. Žrtve kriminala so predvsem premalo pazljivi ljudje, nacionalnost ni dejavnik, ki bi zmanjšal ali povečal nevarnost. Kriminal predstavljajo predvsem žeparji na avtobusnih in železniških postajah, največja nevarnost preti na glavni železniški postaji v mestu.

Zdravje

Hrana in voda iz pipe v Luksemburga sta popolnoma varni. Prav tako se lahko Luksemburg pohvali z odličnim zdravstvenim sistemom. Za obisk Luksemburga se ni potrebno cepiti.

Telekomunikacije

Telefon

Mednarodna klica koda Luksemburga je 352. V Luksemburgu ni območnih kod za telefonske številke. Dolžina telefonskih številk v Luksemburgu je med petimi in devetimi številkami. Javni telefoni se nahajajo na večini poštnih uradov, supermarketov, avtobusnih in železniških postaj.

Internet

Wi-fi povezava je na voljo v večini predelov Luksemburga. V državi najdemo tudi nekaj internetnih kavarn, ki pa niso pogoste.

Pošta

Državna poštna služba Luksemburga ponuja hitre in zanesljive poštne storitve po konkurenčnih cenah. Večina poštnih uradov ima delovni čas med deveto in sedemnajsto uro.

Spoštujte običaje

Luksemburžani cenijo, če se tujci trudijo uporabljati luksemburški jezik, tudi če gre zgolj za besedo ali dve. Obenem se je potrebno izogibati označevanju luksemburščine kot zgolj dialekta nemškega jezika in države kot podaljška Francije ali Nemčije.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Država Luksemburg je članica Schengenskega območja, to pomeni da med Slovenijo in Luksemburgom ni mejnih kontrol. Za vstop v Luksemburg potrebujete osebno izkaznico ali potni list.

Z letalom

Edino letališče v Luksemburgu, Fluchhafe Lëtzebuerge je locirano 6 kilometrov izven mestnega središča prestolnice Luksemburg

Z avtobusom

Z Luksemburgom imata avtobusne povezave kraja Trier in Bitburg

Z avtom

Na avtocestni obroč okoli mesta Luksemburg so povezane avtocesta A3 iz Metza, A6 iz Bruslja in A1 iz Trierja

Z vlakom

Direkten dostop do glavne železniške postaje v Luksemburgu je mogoč z vlakom iz Pariza (2h), Metza (1h) Bruslja (3h) in Trierja (43min)


Transport po destinaciji

Vlak

CFL je nacionalno železniško podjetje. Z vlakom je mogoče potovati iz prestolnice severno, do krajev Mersch, Ettelbrück, Wilwerwiltz in Clervaux. Iz Ettelbrücka je omogočen dostop tudi do mesta Diekirch. Vlaki iz prestolnice peljejo tudi na jug, do krajev Bettembourg in Esch-sur-Alzette. Vlaki peljejo najmanj vsako uro.

Avto

Ceste v Luksemburgu so v zelo dobrem stanju. Avtoceste tečejo v smeri Francije, Nemčije in Belgije. Gorivo je najcenejše izmed vseh držav zahodne Evrope, obratno pa je pri cenah najema vozil, ki so izjemno visoke. Avto si je mogoče izposoditi na državnem letališču in v večini večjih mest in krajev. Za legalno vožnjo v Luksemburgu zadostuje veljavno vozniško dovoljenje. Vozi se po desni strani cestišča-

Avtobus

Z avtobusnimi linijami so povezana vsa večja mesta in kraji v Luksemburgu. Pri večini liniji lahko pričakujemo vsaj en avtobus na uro, edina izjema so nedelje, ko avtobusi vozijo precej manj pogosto-

Taxi

Cene Taksija v Luksemburgu so v primerjavi s Slovenskimi izjemno visoke. Štartnina znaša okoli 2,50€, en prevožen kilometer okoli 3,00€, ura čakanja pa okoli 30€.

Kolo

V Luksemburgu najdemo številne možnosti za kolesarjenje. Na voljo je 600 km kolesarskih stez in 500 km poti za gorsko kolesarjenje.

Spanje in namestitev

Hoteli

Ker je Luksemburg eno izmed finančnih središč Evrope in pogostih kongresov, so cene hotelov v mestnem središču Luksemburga precej visoke. Eden izmed hotelov, kjer se za najnižjo ceno dobi največ, je hotel Simoncini, s štirimi zvezdicami, kjer nočitev stane 101€.

Hostli

V Luksemburgu je na voljo 9 hostlov za mlade po ugodnih cenah.

Kampiranje

V Luksemburgu je prisotno dobro omrežje kampov. Cene se gibljejo okoli pet evrov za nočitev

Nadredna destinacija