Lizbona

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Lizbona je glavno mesto Portugalske. Pravijo mu tudi mesto na sedmih gričih, saj je stari del mesta postavljen na sedmih gričih. Mesto je vredno ogleda, saj se v njem prepletata stara kultura in novodobna arhitektura.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Portugalska

Anja Šmit Preberite: Portugalska - nogomet, fado, surfanje in portovec

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 14:39 minute

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Grad Sao Jorge: Grad stoji na enem izmed sedmih gričev v mestu. Pogled je usmerjen na staro mestno jedro. Je ena najznamenitejših turističnih atrakcij Lizbone
 2. katedrala Santa Maria Maior: Je najstarejša cerkev v mestu. Graditi so jo začeli leta 1147, ker pa so jo do danes poškodovali potresi so jo večkrat obnavljali, tako da je sedaj mešanica različnih arhitekturnih slogov
 3. samostan Jerónimos: Samostan je eden izmed najlepših primerov pozne Portugalske gotike. Samostan je tudi uvrščen na UNESCOV seznam svetovne dediščine.
 4. stolp in palača Belém: Stolp Belem je bil postavljen za obrambo ob ustju reke Tagus v morje, kasneje pa je veljal za vstopna vrata v Lizbono preko morja. Stolp je uvrščen na UNESCOV seznam kulturne dediščine.
 5. stolp Vasco da Gama: Je stolp modernega sloga. Zgrajen je bil za EXPO leta 1998.
 6. palača Pena: Palača Pena stoji v mestu Sinta, zgrajena je v romantičnem slogu. Palača je uvrščena na UNESCOV seznam kulturne dediščine.
 7. slavolok Rua Augusta Arch: Je kamnit slavolok, postavljen je bil v čast prenove mesta ob potresu leta 1755.
 8. spomenik Padrão dos Descobrimentos: Spomenik je postavljen v čast dobi raziskovalcev iz 15. in 16. stoletja. Postavljen je ob reki Tagus.
 9. most 25. aprila: Je viseči most, ki povezuje eno in drugo stran reke Tagus. Dolg je 2277 metrov in je 23. najdaljši viseči most na svetu.
 10. most Vasca da Game,: Je najdaljši most v Evropi z dolžino 17,2km. Zgrajen je bil leta 1998.
 11. trg Praça do Comércio: Trg je bil v celoti prenovljen, po potresu leta 1755, v sklopu prenove središča mesta po naročilu ministra Sebastião José de Carvalho e Melo.
 12. trg Rossio Square: Trg se nahaja v središču mesta in je priljubljeno zbirališče domačinov in turistov.
 13. trg Praça dos Restauradores: Trg z obeliskom je posvečen ponovni neodvisnosti Portugalskem leta 1640, po 60 letih španske nadvlade.

Muzeji

 1. Pomorski muzej - Muzej je posvečen vsem velikim imenom portugalskega pomorstva.
 2. Nacionalni arheološki muzej - Je najpomembnejši portugalski arheološki muzej.
 3. Muzej Fado' - Je muzej v katerem vas podučijo o zgodovini glasbe na portugalskem, hkrati pa vas seznanijo z zgodovino portugalske in njihovega naroda.
 4. Nacionalni muzej ploščic - Ker so ploščice eden izmed večnih spremljevalcev v portugalski arhitekturi, vam bodo v muzeju pokazali razvoj ploščic in njeno izdelavo skozi čas.

Parki

 1. Park Eduarda VII - Gre za največji in najprepoznavnejši park v Lizboni. Razteza se na 14 hektarjih in na njem je nešteto možnosti za šport in rekreacijo, prav tako pa tudi za sproščanje.
 2. Jardim Botanico - Z vrsto tropskih vrst je to eden najlepših gozdičkov v Lizboni.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Lizbone

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Okrožje Alfama
 • Okrožje Baixa
 • Okrožje Bairro Alto in Chiado
 • Okrožje Belem
 • Zgornje okrožje

Vreme in klima

Poletje v Lizboni traja od meseca junija do septembra, takrat temperature narasejo vse do 40°C, povprečno pa se gibljejo med 25°C in 30°C. Ponoči se spustijo do 17°C. Zima se začne z mesecem decembrom in traja vse do marca. Dnevne temperature se gibljejo med 15°C in 17°C. Tudi ponoči ne pade pod 10°C. V zimskih mesecih pade tudi največ dežja, medtem ko so poletja po večini suha


Kdaj obiskati

Domačini turistom za ogled Lizbone najbolj priporočajo po koncu zime (april, maj) in po zaključku poletja (september, oktober).

Zgodovina

Mesto naj bi ustanovili Feničani ali Grki. Njeno ime se je skozi leta spreminjalo: »Olissipona«, »Lissapona«, »Lisboa«. Najprej je bilo mesto del rimske province Luzitanije, nato so ga v osmem stoletju zavzeli Mavri. V dvanajstem stoletju pa ga je ponovno osvojil pri kralj Portugalske – Alfonso Henriques. Lizbona je postala glavno mesto Portugalske leta 1260. 4. in 5. Oktobra 1910, je v mestu prišlo do republikanske ustaje, 25. Aprila 1974 pa do nageljnove revolucije, ki je odprla pot demokraciji in dekonolizaciji.

Hrana

Največja kulinarična znamenitost Lizbone je Pastéis de Belém. Gre za okusne jajčno smetanove kolačke, ki jih na koncu posujemo s cimetom. Še nekoliko mlačni so najbolj okusni. V bližini kapele Jeronimos Monastery stoji pekarna, kje že vrsto let pečejo omenjeno jed po originalner receptu.

Pijača

Lizbona je poznana po zelo živahnem nočnem življenju. Posebno živahno je na območju Barria Alta, kjer je tudi največ barov. Najznamenitejši med njimi je Cafe al Brasiliera, kateri ima na izbiro več posebnih vrst kave.

Nakupovanje

Trgovine so v času kosila zaprte, to je od 13h do 15h. So pa za razliko od mnogo drugih evropskih držav, odprte tudi 22h. Trgovine so ob nedeljah zaprte, medtem ko so večja nakupovalna središča odprta vse dni v tednu. Najznamenitejše trgovske ulice so Baixa, Chiado, Avenida de Liberdade, trgovski centri pa Armazens do Chiado, Centro Comercial Colombo, Centro Comercial Vasco da Gama, Centro Comercial Amoreiras, El Corte Ingles, Dolce Vita Tejo. Manjše trgovine s hrano in trgi so odprti vse dni v tednu, se pa v nedeljo zaprejo ob 13h

Kultura

Festivali in dogodki

Lisbon fish and flavours: festival na katerem se časti dolgoletno ribiško tradicijo. Obiskovalci lahko poskušajo različne ribje specialitete, se udeležijo kuharskih tečajev in se veliko novega naučijo o hrani in vinu. Indie Lisboa (konec aprila, začetek maja): največji filmski festival v Lizboni, na katerem se odvijajo premiere in promocije novih filmov. Festas de Lisboa (junij) Lisbon Half Marathon Delta tejo: priljubljen festival kave in glasbe, na katerem so predstavljene najrazličnejše kave iz Brazilije, Angole, Cube, Mexica, Jamaice in Portugalske.

Jezik

Glavni jezik, ki ga govorijo prebivalci Lizbone je portugalščina. Mladim ljudem je poznan tudi angleški jezik. Tudi španski jezik nekateri bežno poznajo, vendar se je v vsakem primeri lažje pomeniti v angleščini.

Izobraževanje

Ena največjih in najuglednejših univerz v državi, Univerza v Lizboni, je ena najstarejših višješolskih izobraževalnih institucij na svetu. V mestu sta tudi Nova lizbonska univerza ter Tehniška univerza. Kar nekaj pa je tudi zasebnih izobraževalnih ustanov, kot so Moderna univerza, Katoliška univerza UCP,…

Varnost

Na splošno velja Lizbona za varno mesto, vendar se vseeno največ kraj zgodi na metro postajah, kjer je gneča največja. Kljub slovesu varnega mesta pa se je ponoči bolje izogibati mestnim četrtim Bairro Alto, Cais do Sodre.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Trenutno najugodnejši način, s katerim si zagotovite ugodne telefonske storitve je ta, da si priskrbite SIM kartico lokalnega operaterja Moche. Naročnina ne stane več kot 10€, s tem pa so omogočeni brezplačni klici in sporočila znotraj omrežja

Internet

Prihod na destinacijo

Z letalom

Lizbonsko letališče je 7km oddaljeno od centra mesta. Na to letališče letijo vse večje svetovne letalske družbe, prav tako pa tudi kar nekaj nizkocenovnikov.

Z avtobusom

Vsa večja mesta na portugalskem imajo direktno povezavo z Lisbono. Glavna avtobusna postaja je Sete Rios.

Z avtom

V Lizbono se lahko pripeljemo iz šestih različnih smeri.

Z vlakom

Železniški promet je na portugalskem dobro organiziran, saj je možen dostop iz vseh večjih mest. Prednost so izredno hitri vlaki, ki dosežejo hitrost tudi čez 200km/h.

Z ladjo

Lizbona je pomembno pristanišče v Atlantskem oceanu, zato vse večje ladijske družbe vključujejo Lizbono med svoje destinacije

Transport po destinaciji

Javni transport

Glavna prometna žila je metro, ki vsa okrožja povezuje u jedrom mesta. V uporabi pa so tudi avtobusi, vzpenjače in tramvaji.

Avto

Jedro mesta je z drugim brekom reke Tejo povezano z dvema mostovoma – Most 25. Aprila in Most Vasca da Game

Taxi

Starejši taksiji, katerih je največ, so črne in zele barve, novejše pa prepoznamo po bež barvi. V mestih uporabljajo taksimetre

Kolo

V mestu je nekaj povezav, pa tudi na splošno je uporaba kolesa, kot prevozno sredstvo, zelo razširjena.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Če se v Lizbono odpravite in si želite ogledati čim več turističnih znamenitosti je najbolje, da prenočišče iščete ob liniji metroja števila 28, saj vam bo to prihranilo veliko hoje po gričih.

Hoteli

Izbira hotelov je velika tako, da se za vsak žep nekaj najde. Cene se gibljejo od 40€ z zajtrkom na noč.

Hostli

Prav tako je tudi izbira hostlov velika. Cena za nočitev v skupnih sobah pa se začnejo že pri 12€, za samsko sobo pa od 20€ dalje.

Kampiranje

Možnosti kampiranja v samem mestu ni veliko, saj je na voljo en sam kamp.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Portugalska