Latvija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Latvija je obmorska deželica ob Baltskem morju. Je pretežno ravninska, saj njen najvišji vrh sega le dobrih 300 metrov visoko (Gaizinkalns). Latvija je zaključek mogočnega severno-evropskega ledenika, ki je nanosil ogromne količine proda in peska. Tako so se preoblikovale pokrajine v nizke planote, ravnine in rahlo nagubana hribovja.

Latvija je biser baltskih držav, ki se nahaja na severu Evrope. Latvija je multikulturna država, kjer so se skozi zgodovino združile tradicije vzhoda, zahoda, severa in juga in ustvarile edinstveno okolje, ki ga ni najti nikjer na svetu. Za popotnike je najbolj znana prestolnica Riga , čigar staro jedro je seznam svetovne dediščine.

Latvija pa ponuja tudi številne mestne in podeželske kraje, kot so Liepaja, kot nekdanje skrivno vojaško mesto, Karosta z veličastnimi plažami, Kuldiga, ki ima najširši slap v Evropi in Cēsis s svojimi srednjeveškimi grajskimi ruševinami. Latvija ima 500 km neokrnjene morske obale, belih, mehkih peščenih plaž in neokrnjene gozdove, ki zavzemajo polovico ozemlja Latvije.


Fotogalerija znamenitosti


Potopisi

Latvija – dežela ravnin in tisočerih jezer

Riga Preberite: Latvija – dežela ravnin in tisočerih jezer

+ Dodaj svoj potopis Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 1,16 minute

Jezik: angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Latvija ponuja številne naravne znamenitosti ter razkošje, šarm in intimnost velikih in manjših mest.

 • Palača Rundäle: eden najbolj izstopajočih spomenikov baročne in rokoko arhitekture, zgrajenim med leti 1736 in 1740.
 • Bazilika Aglona: eden najbolj znanih svetih mest na svetu. Bazilika je bila zgrajena v poznem baročnem slogu.
 • »Stara Riga«: je zgodovinsko in geografsko središče Latvije, kjer so skoncentrirani edinstveni spomeniki srednjeveške kulture.
 • Mesto Jürmala: ima edinstvene naravne vire; terapevtsko termalno vodo, blato iz šote, borove gozdove, zdravo morsko podnebje ter 38 km prekrasnih sipin in plaž.
 • Zgodovinsko središče Kuldiga: je majhno in privlačno mesto, ki ga od nekdaj opisujejo pesniki in slikarji. Središču mesta dajejo lepoto lesene stavbe iz 17. in 18. st. , ki tvorijo ozke in majhne ulice.
 • Muzej Turaida Reserve: je kulturna dediščina, ki na 42 hektarjih ponuja arheološke , arhitekturne , zgodovinske in umetnostne spomenikov tudi iz enajstega stoletja.
 • Ventspils: je priljubljeno turistično središče Latvije , ki ponuja športno rekreacijo v objektih olimpijskega centra, plaže z " modro zastavo " in vodni park Ventspils. Otroci bodo uživali na igralih.
 • Liepāja: je starodavno mesto glasbe in kulture. Nahaja se na vzhodni obali Baltskega morja, med morjem in jezerom Liepāja. Ponuja ogled vojaške arhitekture in nekdanjega zapora ter edinstvene lesene arhitekture.
 • Cēsis: je eno od najlepših mest v Latviji . Razvaline srednjeveškega gradu skupaj s parkom, ustvarijo romantično vzdušje v mestu . Tlakovane ulice starega mestnega jedra so ohranile svojo postavitev iz srednjega veka , stare stavbe pa rdeče opečnate strehe in obnovljena pročelja stavb.
Naravni rezervat

Potovalni načrti

Latvija - zgodovina in kultura; 2-3 dni; 480 km; celo leto.

Pot: Riga – Dole – Ogre – Koknese – Mežnalas – Jekabpilis – Livani – Preilil – Aglona – Slutiški – Daugavpilis – Kraslava – Andrupene – Rezekne – Ludza

Latvija – gričevje; 2-3 dni; 200 km; april – oktober.

Pot: Sigulda – Vienkoci – Ligatne – Araiši – Cesisi – Valmiera – Limbaži – Dunte – Saulkrasti

Latvija – narava: 3-4 dni; 590 km; april – oktober.

Družinski izlet; 2-3 dni; 140 km; januar – december.

Družinski izlet na plaži; 3-4 dni; 320 km; april – oktober.

Latvija – polna presenečenj; 2-3 dni; 280 km; januar – december.

Pot: Riga – Liepaja

Latvija – nepozabno doživetje; 2-3 dni; 180 km; januar – december.

Latvija – podeželje; 2-3 dni; 690 km; april - oktober.

Aktivnosti

Latvija je pokrita z gozdovi in mokrišči, kjer je veliko nacionalnih parkov in naravnih konzervatov, zato je Latvija priljubljena za opazovanje ptic. Obstajajo tudi številne možnosti za treking vseh težavnostnih stopenj, od kratkih sprehodov v starih parkih do nekaj dni trajajočih pohodov s kampiranjem in čolnarjenjem.

Obstaja veliko možnosti za zimske športe - deskanje na snegu, tek na smučeh, smučanja itd. Zimsko športna središča so Ramkalni, BAILI in Zviedru Cepure, ki so odprta pozno v noč, vendar niso dostopna z javnimi prevozi.

Zaradi taljenja snega, je priljubljena rekreacija vožnja s kajaki in kanuji.

Latvija ima eno najdaljših peščenih plaž v Evropi. V juliju in avgustu, ko je voda dovolj topla (ca. 20 ° C) ter s stabilno temperaturo zraka okrog 30 ° C nudi prijetno kopanje in uživanje na soncu, predvsem za ljudi, ki ne marajo gneče.

Koristne informacije

Glavno mesto: Riga

Valuta: evro (€)

Število prebivalcev: 2,2 mio (ocena 2014)

Elektrika: 220V/50Hz (Evropski vtikač)

Tel. koda države: +371

Časovni pas: UTC + 2

Telefon za njuno pomoč: 112

Domena: .lv

Velikost države: 64.589 km²


Več podatkov na Wikipedia.org

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Latvija

Dinamični zemljevidi

Regije

 Kurzeme
 Kraji:Kuldiga, Liepaja, Ventspils
 Kratek opis regije: Kerzeme je zahodna regija Latvije ob Baltskem morju.
 Latgale
 Kraji:Daugavpils, Rezekne
 Kratek opis regije: Latgale je vzhodna regija Latvije, ki meji na Rusijo in Belorusijo. 
 Riga
 Kraji:Jűrmala, Riga, Sigulda, Tukums
 Kratek opis regije: Regija Riga je politično in kulturno središče Latvije.
 Vidzeme
 Kraji:Cesis, Ligatne, Madona, Valka
 Kratek opis regije: Vidzeme je regija na severovzhodu Latvije in meji na Estonijo.
 Zemgale
 Kraji:Jelgava, Bauska, Dobele, 
 Kratek opis regije: Zemgale je najjužnejša regija Latvije, ki meji na Litvo.

Lastnosti pokrajine

Latvija je edinstvena zaradi dveh različnih svetov:

- evropska metropola, Riga in

- Latvija v podeželskem okolju, z neokrnjeno naravo, mirnimi mesti in zelenem okolju.

Velik del Latvija je pokrit z gozdovi, ki so bogati z rastlinstvom in živalmi. Latvija ima ogromno jezer. Obstajajo globoke rečne doline, ki imajo na svojih bregovih prelepe odseke s peskom. Večina krajev je še vedno ekološko čistih, saj Latvija nima težke industrije.

Najvišja točka

  Gaizinkalns 312 m

Najnižja točka

  Baltsko morje 0 m

Vreme in klima

Latvija se nahaja v geografskem območju, ki omogoča uživanje čarov vseh štirih letnih časov, zato je njeno podnebje pravo bogastvo.


Najbolj primeren čas za obisk

Potovanje po Latvija je najugodnejše od junija do septembra, ko je dovolj toplo in na voljo dovolj lokalno pridelane hrane. Mrzla meseca sta predvsem januar in februar, oktober in november pa imata veliko dežja in krajše dneve.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Zgodovina

Latvija je zgodovinsko znana po slavni trgovski poti vse od Vikingov do Grkov in je potekala od Skandinavije prek ozemlja Latvije ob reki Daugava vse do Kijevske Rusije in bizantinskega cesarstva. Latvija je bila znana po jantarju, ki je bilo takrat dragocenejši kot zlato in je bil znan vse do antične Grčije in Rimskega imperija. V 12. st so na območje Latvia prišli nemški trgovci, ki poganske misijonarje želeli spreobrniti v krščansko vero.

Riga, kot jo poznamo dane je bila iz strani Nemcev ustanovljena leta 1201 in je predstavljala največje in najmočnejše mesto na vzhodni obali Baltskega morja.

Po koncu prve svetovne vojne leta 1918 in dve leti trajajoči ruski državljanski vojni, je Latvija dosegla veliko rast na področju gospodarstva, družbenega razvoja, industrije in kmetijstva.

Neodvisnost države Latvija je trajala vse do leta 1940.

Leta 1939 je bil podpisan pakt med Rusijo in Nemčijo, ki je zapečatil usodo Latvije. 17. junija 1940 je SZ zasedla Latvijo in sledile so izselitve tisoče Latvijcev v Sibirijo. V začetku 2. svetovne vojne je Latvijo okupirala nemška vojska in v času okupacije v koncentracijskih taboriščih pobila 90 % latvijskih Judov. Rdeča armada je leta 1944 premagala Nemce in ponovno zasedla Latvijo, toda Rusija je nadaljevala s predvojno politiko preganjanja Latvijcev. Prebivalstvo je že med samo vojno utrpelo hude izgube (prisilne mobilizacije na obe strani), pred Rdečo armado je na zahod pobegnilo več kot 130.000 ljudi, več kot 120.000 pa so jih Sovjeti poslali v gulage. S povojnim načrtnim uničenjem infrastrukture iz medvojnega obdobja in razvojem predelovalne industrije je svoje dodalo še priseljevanje ruske delovne sile. Tako je delež Latvijcev s predvojnih 77 % (1938) padel na vsega 52 % (1989) prebivalstva.

Latvija se je osamosvojila 6. septembra 1991 in do leta 2007 dosegala izjemno gospodarsko rast. Ob vsesplošni gospodarski krizi, pa je tudi Latvija utrpela ogromno gospodarsko krčenje in večanje brezposelnosti

20. septembra 2003 so se na državnem referendumu Latvijci odločili, da se pridružijo Evropski uniji.

Hrana

Latvija je pravi kraj za gurmane. Na voljo so tako tradicionalne jedi, kot sodobna kuhinja. Zaradi stičišča vzhoda, zahoda, severa in juga so čutni vplivi različnih kuhinj. Latvija ima hrano bogato s kalorijam. Vsakdanji jedilnik Latvijcev je sestavljen iz mesnih kroketov, mesa in rib, kislega zelja, pečenega krompirja s smetano, zelenjavne solate, različnih juh. Z veseljem pa vsak Latvijec kaj posebnega.

Latvija je odličen vir lastne predelava hrane, saj se ogromno Latvijcev ukvarja z ekološko čisto predelavo hrane.

Današnja kuhinja v Latviji vključuje številne vplive drugih kuhinj; nemške, slovanske, južno evropske in celo azijske. Tradicionalna kuhinja v Latvija je mešanica različnih etničnih in narodnih gastronomskih tradicij, ki uporabljajo predvsem doma pridelana živila.

Najboljši latvijski kuharji so z gurmanskimi novinarji pripravili Kulinarični manifest, s katerim promovirajo kakovost, okus in skrb za zdravo in dobro prehrano. Latvijske restavracije slovijo po dobri hrani, odlični izbiri in ugodnih cenah.

Tudi Latvija je dobila hitro prehrano, predvsem v obliki kebaba in pice, odpirajo se številne pekarne, kjer ponujajo kavo, čaj, solate in sladice. Vegetarijanskih restavracij je zelo malo, izpostaviti je treba le restavraciji Rama in Kamala.

Nekaj specifičnih jedi tega področja:

Biezpiena sierins - jed iz skute z dodanim sladkorjem

Kefirs - poseben mlečni napitek

Kiselis - dušeno sadje kot sladica (ponavadi češnje ali rabarbare)

Griki - jed iz ajde, namenjena glavni jedi

Skabeti kaposti - kislo zelje

Piragi - slanina in čebula zavita v tanko plast kvašenega testa. Resnična klasika latvijske kuhinje

Dimljeni sir - zelo dobro se poda k vinu

Eclair - torto s sladko smetano

Jegulja

Juha Biesu - juha iz rdečega zelja

Rosols - solata s kislo smetano

Kotleti - Mesne kroglice s krompirjem

Gailenu Merce - lisičkina omaka s kislo smetane, običajno postrežena s krompirjem


Kje lahko najdete vse to si poglejte na: http://www.latvia.travel/en/article/food-drink

Pijača

Tako tradicionalne kot sodobne jedi Latvijci postrežejo s pivom ali dobrim domačim vinom. Pivo je najbolj priljubljena alkoholna pijača v Latviji in je odlična. Piva, kot so Aldaris, Līvu in Sencu lahko kupite skoraj povsod, vendar so domačini predvsem zelo ponosni na svoje lokalne pivovarne kot so Bauskas, Tervetes, Piebalgas. Latvija slovi po lokalni pijači Rīgas Melnais balzams. To je močna pijača (45%) narejena iz različnih zelišč, korenin in začimb. Latvija v majhnih količinah prideluje vino, čeprav je to najbolj severni kraj, kjer sploh uspeva predelava vina.

Nakupovanje

Trgovine so med tednom odprte med 8:00-18:00, od 8:00-16:00 ob sobotah ter zaprte ob nedeljah. Trgovi z živili so vsak dan odprte vsaj do 20.00, večina supermarketov pa tudi do 23.00. Priročne trgovine, kot so Narvesen so večinoma odprte non stop - 24/7.

Spominki in značilnosti Latvije:

Jantar se prodaja v večini trgovin s spominki. Lahko ga najdete tudi na obali, vendar ga lahko ob nepoznavanju zamenjate s fosforjem.

Keramika iz Latgale.

Srebrni nakit.

Značilni savna/spa pripomočki; dišeča olja, med - na osnovi zelišč, masažne kreme, kape za savno, ki zaščitijo lase pred veliko vročino.

Rokavice z ornamenti, ki so ročno izdelane in predstavljajo tradicionalno kulturo.

Volneni izdelki; copati, čevlji, telovniki, suknjiči, klobuki.

Rženi kruh

Rigas Melnais balzams - tradicionalni latvijski zeliščni liker, iz različnih naravnih sestavin.

Med in čebelji pridelki, med z orehi, cvetni prah, propolis, čebelji vosek, sveče.

Sladice in vse vrste čokolad.

Gospodarstvo in ekonomija

Latvija je bila v času Sovjetske zveze, od vseh baltičnih držav najbolj usmerjena v industrijo, predvsem v strojno in elektrotehnično, predvsem za potrebe sovjetske vojske. Prav tako je bila Riga glavno pristanišče teh držav. Takoj po osamosvojitvi od bivše Sovjetske zveze je Latvija vzpostavila tržno orientirane reforme. Latvija leta 1994 zazna prve pozitivne premike v gospodarstvu, predvsem zaradi uspešno izvedenih reform in zunanje pomoči. Za razliko od večine razpadlih sovjetskih držav, Latvija ne čuti gospodarske krize, temveč raste zelo hitro, med 7 in 12 % letno. Po podatkih IMF je bila Latvija v zadnjih nekaj letih ena najuspešnejših držav v EU na področju gospodarske aktivnosti. To je posledica stalne rasti domače potrošnje in številnih tujih investicij. Latvija je 1. maja 2004 postala polnopravna članica EU, kar ji je prineslo tudi možnosti pridobivanja EU sredstev. Kljub velikemu gospodarskemu napredku, tudi latvijsko gospodarstvo zadene svetovna gospodarska kriza, kjer brezposelnost naraste tudi do 23 %. Po letu 2010 pa se trend spet obrne v pozitivno smer. Z letom 2014 je Latvija prevzela evro. Latvija ima zelo usposobljeno in poceni delovno silo.

Struktura BDP

V primerjavi s povprečjem EU, ima Latvija visok delež kmetijstva v BDP, ki znaša okoli 5 % in zaposluje preko 8 % aktivnega prebivalstva. V kmetijstvu prevladuje živinoreja. Najpomembnejši kmetijski izdelki so žita, sladkorna pesa, krompir in zelenjava. Razen lesa, ki ga večinoma izvozi, Latvija skoraj nima naravnih bogastev. Večino vseh energetskih produktov uvaža iz Rusije.

Industrijski sektor predstavlja 26 % BDP in zaposluje približno 24 % delavnega prebivalstva. Perspektivne in hitro razvijajoče se panoge so gradbeništvo, metalurgija, živilsko-predelovalna ter strojna industrija.

Gonilo latvijskega gospodarstva je storitveni sektor, ki predstavlja 69 % BDP in zaposluje 68 % aktivne latvijske populacije. Zaradi ugodne finančne zakonodaje je dobro razvit finančni sektor.

Kultura

Latvija ima bogato kulturno zgodovinsko dediščino.

 • Starodavni jezik, ki se je ohranil do danes.
 • Latvijske narodne pesmi so njihov edinstveni zaklad in so vključene v Unescov seznam ustne in nesnovne kulturne dediščine.
 • Zgodovinsko središče v Rigi, ki je vključeno v Unescov seznam kulturne dediščine .
 • Latvijske narodne noše.


Velik vpliv na kulturo Latvije imajo njeni zgodovinski vplivi, kar je še posebej vidno v arhitekturi večjih mest. V Rigi so npr. katedrale in cerkveni objekti grajeni v nemškem stilu.

Latvija je na glasbenem področju usmerjena predvsem v tradicionalno glasbo, saj so njihove ljudske pesmi tudi oblika latvijske meditacije. Tudi moderna, zabavna glasbe ni zapostavljena.

Jezik

Latvijski jezik spada v skupino baltičnih jezikov in je uradni jezik Latvije. Zaradi le tega prihaja znotraj Latvije do nesoglasij, saj del ruske nacionalne manjšine želi kot uradni jezik in jezik, ki se uči v šolah, ruski jezik. Tako lahko na ulicah slišite latvijski in ruski jezik.

Latvijski jezik je zelo zanimiv. Ima 33 črk, abeceda pa je zelo podobna bosanski. V latvijskem jeziku lahko najdete tudi veliko tujk iz nemškega, španskega i slovanskih jezikov.

Izobraževanje

Latvija ima brezplačno in obvezno izobraževanje do 15. leta starosti oziroma do zaključka osnovne šole. Leta 1996 je bilo v osnovno izobraževanje vpisani 95,8 odstotka otrok. Na podeželju se zaradi zmanjšanja števila otrok zapirajo številne šole.

Po podatkih Unesca je bilo leta 2010, 4.720 latvijskih študentov, vpisanih v terciarno izobraževanje v tujini (predvsem v Veliki Britaniji, Rusiji in Nemčiji) ter 1760študentov drugih držav, ki so bili vpisani v terciarno izobraževanje v Latviji (predvsem iz Rusije, Ukrajine in Litve).

Latvia - Univerze:

 • Univerza v Latviji
 • Tahnična univerza Riga
 • Univerza Riga Stradiņš (prej Medicinska fakulteta Latvije)
 • Univerza Daugavpils
 • Univerza Liepāja
 • Univerza za kmetijstvo Latvia

Delo

Latvija je dežela, kjer je delo mogoče najti, še posebej, če ste državljan ene od držav članic EU. Vendar so plače nizke. Oglasi za prosta delovna mesta so objavljeni v latvijskih časopisih, kot je Diena. Nekateri oglasi so tudi v angleškem, nemškem, ruskem ali francoskem jeziku.

Varnost

Priporočila za varno potovanje

V primerjavi z mnogimi državami, je Latvija varao država za potovanje. Brez skrbi in tveganj lahko uživate tako na podeželju kot v mestih. Latvija izvaja veliko storitev s katerimi skrbijo za varnost in udobje turistov. Glavno mesto Riga ima turistično policijo in posebno informacijsko turistično linijo, z dežurno telefonsko številko 1188. V izrednih razmerah pa je telefonska številka za klic v sili 112.

Seveda pa je treba upoštevati osnovna pravila varnosti, kot povsod drugod.

 • Ne puščati torb brez nadzora.
 • Skrbeti za osebne predmete in gotovino. V hotelih lahko uporabite hotelske sefe.
 • V avtomobilu ne puščati dragocenosti ter uporabljati ključavnico za potovanje s kolesom.


Latvija je varna destinacija, je država, ki nima negativnega odnosa do ljudi različnih ras in ver, prav tako je na ulicah malo beračev in prosilcev denarja.

Zdravje

V primeru poškodbe ali bolezni, lahko v zdravstvenem domu ali bolnišnici brez skrbi poiščemo pomoč, vendar s plačilom takse za tujce. Težje je z zdravniško oskrbo na podeželju, saj so storitve počasne in redke. Smiselno je imeti prvo pomoč in osnovna zdravila vedno s sabo. Latvija nima helikopterskega reševanja.

V večini primerov zdravniki govorijo le latvijsko ali rusko.


Latvija nima strupenih kač, razen Gada, kjer je ob ugrizu treba takoj poiskati zdravniško pomoč. Ugriz psa ali mačke lahko povzročijo tveganje za steklino, prav tako je možnost ugriza strupenega klopa, kjer za preventivno celjenje poskrbite že doma.


Voda iz pipe je varna, čeprav jo večina domačinov pred pitjem raje zavre. Alternativa je nakup ustekleničene vode.

Telekomunikacije

Kot vse razvite države Evropske unije ima tudi Latvija razvite vse sodobne komunikacijske storitve. Razpolagajo z enim od najhitrejših internetnih povezav na svetu in mobilnim omrežjem, ki je na voljo skoraj na celotnem ozemlju Latvije. Bankomati so v vseh mestih, prav tako je skoraj povsod možno plačati s kreditno kartico.

Telefon

Latvija ima fiksno in mobilno telefonsko komunikacijo. Mednarodna klicna številka za Latvijo je +371. Vse telefonske številke (razen nujnih številk in specializiranih informacij in storitev) so sestavljene iz 8 številk .

 • Mobilne telefonske številke se začnejo z »2« 
 • Stacionarne številke se začnejo s »6 « 
 • Dobrodelne številke se začnejo z »900«
 • Komercialne številke z »81« 
 • Brezplačne številke z »800«


Latvija ima tri mobilne operaterje LMT, Tele2 in Bite. Mobilni signal je na skoraj celotnem ozemlju Latvije. Če lastnik mobilnega telefona ob prihodu v Latvijo nima mednarodne povezave, je mogoče kupiti predplačniške kartice za klice v omrežju GSM, za klice tako v Latviji kot v tujino. Paket predplačniške kartice vključuje kartico SIM, telefonsko številko, PIN in PUK kodo in navodilo za uporabo. Predplačilne kartice je mogoče kupiti v kioskih in trgovinah, na bencinskih črpalkah, na pošti, telekomunikacijskih trgovinah.


Latvija ima več kot 3800 javnih govorilnic, od koder lahko pokličete s pomočjo telefonske kartice ali kombinirane telefonske govorilnice, kjer lahko uporabljate denar, telefonske kartice ter kreditne kartice.

Internet

Latvija ima WiFi dostop, ki je na voljo tudi v mnogih hotelih, javnih mestih, kavarnah, poslovnih centrih, letališčih in avtobusnih terminalih. Označitev dostopa je z WiFi znakom. Mobilni internet je zelo priročen za turiste in je na voljo na 98 % ozemlju Latvije. Storitev je zagotovljena z več mobilnimi in internetnimi podjetji. Potreben je nakup modema in kartice.

Pošta

Poslovalnice latvijske pošte so v vseh mestih in naseljenih območjih Latvije. S pošto lahko pošiljate pisma, razglednice, različne pakete, omogočajo tudi vplačil in izplačila gotovine, denarna nakazila idr.

Povprečni čas dostave v evropske države je 5 do 7 dni ter 10 do 14 dni v druge države.

Latvija ima tudi druga poštna in kurirska podjetja, ki opravljajo poštne storitve kot so DHL, TNT, UPS , EMS in Federal Express.

Spoštujte običaje

Če boste na potovanju v Latviji kupili kakšno umetnino, ki je stara več kot 50 let, potrebujete zanjo posebno dovoljenje, ki ga dobite na Inšpektoratu za varstvo kulturne dediščine v Rigi [v starem mestnem jedru] ( tel : +371 67229272 ).

V javnem prometu odstopite sedež starejšim. Pri vstopu na vlak ali avtobus je vljudno, če naprej spustite ženske.

Smeti odlagajte v zato namenjene zabojnike, saj so kršilci lahko kaznovani.

Latvijcem veliko pomeni tudi nasmeh, pozdrav in pomoč, kadar jo potrebujejo. Za njih je prijateljstvo vrednota, ki ga ustvarjajo in negujejo skozi leta.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Latvija je država članica Evropske unije, tako imajo potniki enaka pravila kot v drugih državah članicah EU. Latvija je podpisnica schengenskega sporazuma, zato na meji ni kontrol za osebe, ki so državljani EU. Mejne kontrole so na meji z Rusijo in Belorusijo.

Državljani EU, Švice in Islandije za vstop v državo ne potrebujejo vize. Latvija ima tudi s številnimi državami, izven Evrope sklenjen sporazum, kjer ne potrebujejo vize. To so: ZDA, Kanada, Avstralija, Brazilija, Brunej, Čile, Gvatemal , Honduras, Hong Kon , Izrael, Japonska, Nova Zelandija, Južna Koreja, Kostarika, Macao, Malezija, Mehika, Nikaragva, Panama, Paragvaj, El Salvador, Singapur, Urugvaj in Venezuela.

V Latviji lahko brez vizuma bivate do 90 dni v pol leta, šteto od dneva prihoda. V primeru, da želite podaljšati bivanje za več kot 90 dni, je treba zaprositi za dovoljenje za prebivanje.

Več informacij o vstopu v državo, je mogoče dobiti na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve in na spletni strani latvijske državne mejne straže.

Z letalom

Zračni promet je izjemno priročen način za potovanje v Latvijo. Letališče Riga je najhitreje rastoče letališče v Evropi in ponuja direktne lete v več kot 80 mest po svetu.

Latvija in njene direktne povezave s številnimi mesti: Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bruselj, Kopenhagen, Dusseldorf, Dublin, Frankfurt, Helsinki, Hamburg, Kijev, London, Manchester, Moskva, Milano, München, Minsk , Oslo, Pariz, Praga, Rim, St Petersburg, Istanbul, Stockholm, Talin, Tampere, Taškent, Tel Aviv, Dunaj, Vilnius, Varšava, Ženeva.

Latvija je država, do katere leti iz večine evropskih držav ne trajajo dolgo.

Letališče Riga je hitro razvijajoče letališče, ki sprejme več kot milijon potnikov letno. Lokalni letalski prevoznik AirBaltic je leta 2010 prejel nagrado za največje povečanje letov v enem letu.

Latališče v Rigi sprejme vse tipe letal, tudi letala na medcelinskih letih, saj so obnovili stezo za vzlete in pristanke.

Letališče Riga je od centra Rige oddaljeno le 13 km ter približno 20 km od znanega turističnega središča Jūrmala. Od letališča do Rige se lahko odpeljete s taksijem, kjer vožnja traja 15-20 minut, ali z avtobusom, ki pelje vsakih 10 minut in vozi do Rige približno 30 minut. Prevoz prtljage je brezplačen.

Več informacij o poletih v Rigo in letališču Riga: www.riga-airport.com ali www.airbaltic.lv

Z avtobusom

Prihod v Latvijo z avtobusom je možen iz vseh večjih evropskih in ruskih mest. Vzpostavljene so številne direktne povezave v Rigo iz mnogih mest in sicer:

 • London ( vožnja v Latvijo traja 36 ur ),
 • Berlin ( 20 ur in 20 minut ),
 • Bern (dan in pol ),
 • Praga ( 22 ur ),
 • Dunaj ( 26 ur ),
 • Varšava ( 12 ur ),
 • Tallinn (4 ure ),
 • Vilnius ( 4 ure).

Obširnejše informacije o mednarodnih avtobusnih povezavah z Latvijo so na voljo na: http://www.autoosta.lv/?lang=en.

Z avtom

Najbolj priljubljeno spoznavanje Latvije je z avtomobilom.


Obiskovalci lahko Latvijo obiščejo tudi z mobilno prikolico ali avtodomom, saj je temu prilagojena tudi infrastruktura. Več informacij o kampiranju po Latviji: www.camping.lv.

Z vlakom

Spoznati Latvijo z vlakom je ena izmed cenejših in udobnih poti. Glavna železniška postaja v Rigi se nahaja v samem središču mesta, kjer je tudi glavno postajališče taksijev in javnega prevoza. V Latvijo so urejene povezave iz vseh večjih evropskih mest. Na železniški postaji se nahaja tud Turistično informacijski center.

Informacije o cenah in voznih redih vlakov dobite na latvijske železnice.

Z ladjo

Latvija ima kar nekaj večjih in manjših pristaniš vzdolž obale, kjer so trajekne povezave z drugimi pristanišči. Redne linije potekajo iz Nemčije in Švedske.

Prav tako ima Latvija veliko manjših pristanišč, za tiste, ki potujejo z jahtami.

Transport po destinaciji

Kraji za potovanje po Latviji so dostopni z javnimi prevozi, tako z vlaki kot avtobusi. Javni prevoz ima veliko prednost pred avtomobilom, saj lahko v vožnji brezskrbo uživate in si tudi med vožnjo ogledujete številne zanimivosti in lepote Latvije.

Vlak

Mesta Jūrmala, Sigulda, Cēsis, Valmiera, Saulkrast, Jelgava, Tukums, Ogre so z vlakom dostopna iz glavne železniške postaje v Rigi. Na vlakih lahko v posebnih prostorih z oznako KOLO shranite tudi vaše kolo. Z vlakom se lahko odpeljete tudi Liepajo in druga večja latvijska mesta. Cene prevoza z vlakom so ugodne.

Avto

Prometna pravila so usklajena s pravili Evropske unije. Najpomebnejši predpisi:

 • vožnja po desni strani ceste
 • dovoljena hitrost v naseljih je 50 km/h ter izven mest 90 km/h
 • voznik in ostali sopotniki morajo biti pripeti z varnostnim pasom
 • dovoljena vsebnost alkohola je 0,5 promila na gram izdihanega zraka
 • prižgane luči tudi podnevi
 • obvezne zimske pnevmatike ali zimska oprema od 1. decembra do 1. marca
 • vozilo mora biti opremljeo s prvo pomočjo, gasilnim aparatom ter trikotnikom
 • otroci mlajši od 10 let morajo uporabljati otroški sedež
 • vozniki morajo imeti evropsko vozniško dovoljenje ali vozniško dovoljenje, ki označije opravljene kategorije po konveciji iz leta 1968 ter veljavne dokemente o registraciji vozila

Vsa večja latvijska mesta imajo mednarodne verige Rent a car poslovalnic.

Avtobus

Latvija ima veliko mrežo avtobusnih povezav, ki na rednih relacijah vozijo zelo pogosto. Avtobusi so udobni in opremljeni s klimo. Prtljaga se lahko odloži v prtljažne prostore. Avtobusne vozovnice lahko kupite na avtobusnih postajah, pri vozniku neposredno pred vožnjo ali na spletu.

Taxi

Prevoz s taksijem je priporočljiv predvsem za premagovanje krajših razdalj oziroma kadar želimo priti do določene lokacije hitreje kot z javnim prevozom.

Kolo

Če za prevoz po Latviji uporabljate kolo, ga uporabljajte predvsem v zgodnih jutranjih urah, kadar je manj prometa. Priporočljivo je, da izberete manj prometne ceste.

Kolo mora biti opremljeno z odsevniki, priporočljiva pa je tudi sprednja in zadnja luč. Kolesar naj ima svetla oblačila, čelado in odsevne trakove.

Kolesarske poti niso razvite, zato Latvija ni najbolj varna država za kolesarjenje. Edina prava kolesarska pot je od starega mestnega jedra v Rigi do morskega letovišča v Jurmali.

Spanje in namestitev

Latvija ponuja široko paleto namestitvenih kapacitet. Za tiste, ki cenijo udobje in visoko kakovost so na voljo luksuzni hoteli v Rigi in drugih latvijskih mestih. Tisti, ki želijo uživati ​​podeželjski mir in sprostitev v naravi lahko izberejo gostišča ali kampiranje v naravnem okolju. Čeprav morda ne boste našli veliko nastanitev s 5 ​​zvezdicami, boste našli udobne prostore za bivanje, za razumno ceno. Cene nastanitev se gibljejo od 30 € izven Rige ter od 60 € v Rigi.

Hoteli

Hoteli v Latviji so opredeljeni kot nastanitvene kapacitete, ki ne vsebujejo manj kot štiri sobe. Kategorizirane so od ene do pet zvezdic in vse vsebujejo tuš, WC in telefon, številne pa tudi restavracije in bare. Preden izberete hotel se prepričajte o njegovi kakovosti.

Gostišča

Gostišča in nastanitve na kmetijah so najboljši način za nastanitev na podeželju in so cenovno zelo ugodne. Te nastanitve so zelo udobne in velikokrat boljše kakovosti kot hoteli. Priporočljivo se je najaviti vsaj dan prej. Gostišča so po vsej državi, najdete pa jih tudi v turističnih vodnikih po Latviji.

Hostli

V Latviji se razvija mreža mladinskih hotelov, kjer lahko na skupnih ležiščih prenočite že za 15 €, enoposteljne ali dvoposteljne sobe pa so na voljo že od 30 €.

Kampiranje

Kampiranje je večinoma na kmetijskih in gozdnih zasebnih površinah, zato je priporočljiv predhoden dogovor z lastnikom. V večini primerov bodo lastniki z veseljem dovolili kampiranje v zameno za plačilo 2-3 € na noč. Prav tako je v Latviji moč najti brezplačne kampe, predvsem v nacionalnih parkih. Komercialni kampi pa postajajo vedno bolj razširjeni.


Nadredna destinacija