Larnaca

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Larnaca je prijetno turistično mestece na grški strani otoka Ciper, ki se ponaša z 8km dolgo peščeno plažo, azurno modrim morjem, obmorsko promenado s palmami in številnimi gostinskimi lokali, nakupovalnim središčem, moderno marino in ostanki srednjeveškega obzidja.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 4 minute 26 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. AYIOS LAZARUS: Najbolj priljubljena znamenitost Larnace je cerkev iz poznega 9.stoletja Ayios Lazarus. Poimenovana je po Lazaru iz Betanije, katerega naj bi Jezus obudil od mrtvih. Zgodba pravi, da je moral Lazar zapustiti Judejo. Nastanil se je na Cipru, kjer sta ga Pavel in Barnabas povzdignila v prvega škofa Kitiona (zdajšnje Larnace). Na Cipru je živel in deloval 30 let. Cerkev Ayios Lazarus stoji na mestu njegovega groba. V cerkvi si je mogoče ogledati ostanke njegove grobnice.
 2. RAZVALINE ZENOBIE: Zenobia je bila na Švedskem grajena tovorna ladja, ki je leta 1980 potonila pred obalo Larnace na svoji krstni vožnji proti Siriji. Razvalina ladje leži na globini 42 metrov in je izredno priljubljena točka za potapljanje. Leta 2003 jo je časnik "the Times" proglasil za eno izmed desetih najbolj priljubljenih svetovnih potapljaških lokacij.
 3. SAMOSTAN SV.THEKLA: Samostan je bil zgrajen v začetku 4.stoletja n.št. na pobudo Sv. Helene. Legenda pravi, da je Helena tekom svojega obiska na Cipru na mestu zdajšnjega samostana molila. Med molitvijo je pričela iz zemlje pronicati voda, zato je dala na tej točki postaviti samostan, ki ga je posvetila mučenici, Sv.Thekli. Samostan leži v čudoviti dolini, do katerega potujete skozi slikovite vasice.
 4. SAMOSTAN STAVROVOUNI: Samostan stoji na vrhu hriba Stavrovouni. Ustanovila ga je Sv.Helena okoli leta 327-329 n.št. in je eden izmed najstarejših samostanov na svetu. Legenda pravi, da je Sv.Helena leta 325 med romanjem v Sveto Deželo naletela na križe, na katerih so bili križani Jezus in dva tatova. Dala jih je izkopati in prepeljati v Konstatinopel, vendar pa je morala zaradi spleta okoliščin enega pustiti na Cipru. Sveti križ se je po čudežu pojavil na vrhu hriba. Po več neuspelih poskusih premestitve križa se je Helena odločila, da bo del le-tega pustila na hribu, zraven pa je dala postaviti majhno kapelo. Vstop v samostan je dovoljen samo moškim.
 5. PROMENADA FINIKOUDES: Promenada poteka vzdolž peščene plaže z istim imenom in je srce Larnace. Na promenadi je veliko gostinskih lokalov, prijetno senco v vročih dneh pa ustvarjajo palme.
 6. PLAŽA FINIKOUDES: Mestna peščena plaža, ki poteka vzdolž promenade.

Muzeji

 • PRISTANIŠKI MUZEJ LARNACA: Bivši britanski zapor je sedaj dom ostankov iz bronaste dobe.
 • GRAD LARNACA: Grad se nahaja na koncu glavne promenade. Zgrajen je bil v 12. stoletju za namen varovanja pristanišča. Angleži so ga do leta 1948 uporabljali kot zapor in prostor za usmrtitve obsojencev.
 • MUZEJ PIERIDES: Privatna muzejska zbirka družine Pierides je postavljena v hiši kolonialnega sloga in obsega predmete iz celotne 9 tisoč letne zgodovine poselitve Cipra.
 • KYRIAZIS MEDICINSKI MUZEJ: Ta majhen muzej premore veliko število razstavnih eksponatov in slikovnega gradiva s področja medicine.
 • ARHEOLOŠKI MUZEJ LARNACA: Majhen muzej z arheološkimi izkopaninami.
 • MUZEJ TRADICIONALNEGA VEZENJA LEFKARA: Muzej je stacioniran v vasi Lefkara, ki je od Larnace oddaljena približno 25 minut. Muzej premore zbirko tradicionalnih vezenin, kostumov in izdelkov iz srebra.

Parki

 • LUCKY STAR PARK LARNACA: Lucky Star je zabaviščni park in je tako namenjen vsem zabave željnim družinam z otroci.
 • CAMEL PARK LARNACA: Mini živalski park, katerega rdeča nit so kamele, leži na obrobju Larnace. Lahko hranite živali in se preizkusite v jahanju kamele.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

 • POTAPLJANJE IN OGLED RAZVALIN ZENOBIE (glej zgoraj pod znamenitosti)
 • KULINARIČNO DOŽIVETJE: Kulinarični potep po okusih Larnace in Cipra.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

zemljevid mesta Larnaca

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Larnaca ima sredozemsko podnebje, katerega značilnosti sta suho in vroče poletje ter mile zime. Povprečna temperatura zraka v poletnih mesecih (jun-sep) je 26 stopinj Celzija, v zimskih mesecih oziroma izven glavne turistične sezone pa 13-14 stopinj Celzija. Povprečno letno število sončnih ur je 3.365.

Kdaj obiskati

Glavna turistična sezona traja od začetka junija do konca septembra. Za razne aktivnosti na prostem so temperature prijetne skozi vse leto.

Zgodovina

Območje današnje Larnace so prvotno poselili Mikenci v 13. stoletju pred n.št., katerih število na tem območju se je hitro zmanjševalo. Ponovni razcvet je regija doživela s prihodom Feničanov okoli leta 1000 pred n.št., ki so Kition (takratno Larnaco) povzdignili v pomembno trgovsko/izvozno središče in katerih arheološki ostanki so vidni še danes. Območje so poseljevali Perzijci, Grki in kasneje tudi Rimljani. Bizantinci so upravljali z območjem v obdobju od 4. stoletja do konca 12. stoletja in zmagali več bitk nad Perzijci, ki so si želeli prisvojiti ozemlje in med svojimi upadi uničili skoraj vse zgodnjekrščanske spomenike. Bizantinci so uspeli obnoviti danes najpomembnejšo znamenitost Larnace, cerkev Sv.Lazara. Med 3. križarsko vojno si je leta 1190 ozemlje prilastil Rihard Levjesrčni, ki pa ga je potem prodal svojemu prijatelju Guyu Lusignianu, ki je območje preimenoval v Frankovsko kraljestvo in je obstajalo do leta 1486. To je obdobje, ko se je Kition začelo v francoščini imenovati l'Arnica, od koder je verjetno prišla izpeljanka za zdajšnjo Larnaco. Ciper je postal samostojna republika leta 1960. Leta 1974 so na severni del Cipra vdrli Turki in si prilastili del ozemlja.

Hrana

Tradicionalna hrana v Larnaci je zelo podobna grški tradicionalni kuhinji. PREDJEDI:

 • TZATZIKI(jogurt,česen,kumarice,olivno olje, poper)
 • TAHINI(sezamovo seme,olivno olje,limona,česen)
 • TARAMOSALATA(ribje ikre,pire krompir,olivno olje,peteršilj,limonin sok,čebula)
 • HALOUMI(pečen mehak kozji ali ovčji sir)
 • HUMMUS(čičerika,tahini)

GLAVNE JEDI:

 • SOULVA(meso na nabodalu,začimbe)
 • SOUVAKI(meso narezano na koščke v kruhu s prilogo)
 • STIFADO(govedina ali zajec z vinom,kisom,čebulo in začimbami)
 • KLEFTIKO(jagenjček, 24 ur pečen v keramični posodi, limonin sok,cimet)
 • FASOLADA(beli fižol,olivno olje,zelenjava)
 • KOUPEPIA(vinski listi, polnjeni z mletim mesom in rižem)
 • LOUKANKA(svinjska klobasa z rdečim vinom)

SPECIALITETE:

 • TSAMARELLA(sušeno kozje meso s semeni koriandra in vinom)
 • CHIROMERI(svinjsko meso v vinu s prekajeno želatino)

SLADICE:

 • SOUTZOUKO(grozdni sok in oreščki)
 • KOURABIEDES(majhne mandljeve tortice s sladkornim oblivom)
 • MELOMAKARONA(medene tortice)
 • FINKIA(orehove tortice)
 • LOUKOUMADES(mali krofi z medom)

Pijača

 • VINA
 • ZIVANIA ŽGANJE
 • OUZO
 • PIVA
 • KAVA("glikis"-sladka, "metrios"-srednje sladka, "sketos"-grenka)
 • FRAPPE

Nakupovanje

Larnaca kljub majhnosti premore veliko trgovin, tako prehrambenih kot tekstilnih, zlatarne, trgovinice s spominki in lokalnimi izdelki.

Kultura

Larnaca poleg vseh muzejev premore tudi gledališče in umetnostno galerijo. V starem mestnem jedru deluje Cornaro inštitut, ki v svojem kulturnem centru organizira razne razstave in druge kulturne dogodke.

Festivali in dogodki

Najbomemnejši in največji festival v Larnaci je festival poplave KATAKLYSMOS, ki poteka v zgodnjem poletju z različnimi kulturnimi dogodki. Festival traja približno 3 tedne.

Jezik

Uradna jezika sta grščina in turščina. Glavni tuji jezik je angleščina, sledi pa ji francoščina.

Izobraževanje

V Larnaci deluje približno 100 izobraževalnih ustanov.

Varnost

Larnaca je razmeroma varna turistična destinacija. Previdnost ni odveč pri žepnih tatovih, predvsem na plažah.

Koristne turistične informacije

Generalni konzulat Republike Slovenije Anexartisias 61 3040 Limassol Ciper T: (+) 357 25 367006 F: (+) 357 25 377913 E: evros(at)cy.net gospod Evros Alexandrou, častni generalni konzul opomba: V primeru težav slovenskega državljana na severnem delu Cipra, ki je pod turško oblastjo, mogoče nima pristojnosti.

V Larnaci je najti 3 bolnišnice in sicer New General Hospital, Old General Hospital (obe javni) in Saint Raphael (privatna).

Več podatkov na spletni strani

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Republika Ciper, oziroma grški del otoka, je članica Evropske Unije, zato je tarifa gostovanja enaka enotni tarifi za EU. Priporočljivo je biti pazljiv z uporabo interneta preko prenosnega telefona, v kolikor nimamo možnosti priključitve na brezžični internet.

Internet

Dostop do interneta je mogoč praktično povsod. Večina hotelov in večjih gostinskih lokalov ima možnost uporabe WiFi-ja (brezžičnega interneta).

Prihod na destinacijo

Prihod na Ciper je možen z letalom ali ladjo.

Z letalom

Letališče Larnaca je glavno in največje letališče na Cipru ter hkrati eno izmed dveh mednarodnih letališč na grškem delu otoka. V Larnaco je možno leteti praktično iz vseh bližnjih letališč (Zagreb,Budimpešta,Dunaj,Trst,Benetke), charter let pa je možno dobiti tudi z letališča Jožeta Pučnika (Brnik). Od letališča do končne destinacije lahko pridete s taxijem ali shuttle-om ali pa najamete rent-a-car.

Z ladjo

V Larnaco je možno pripotovati s katero izmed potniških ladij.

Transport po destinaciji

Javni transport

Od javnega transporta je v Larnaci možno uporabljati le avtobus.

Avto

Larnaco, njeno okolico in vse znamenitosti si lahko ogledate z najemom avtomobila (rent-a-car). Cestne povezave med kraji niso komplicirane in se lahko zlahka orientirate. Rent-a-car Ciper

Taxi

Taxi v Larnaci

Kolo

Kolo si je možno izposoditi v več izposojevalnicah. Najboljšega ponudnika poiščite preko pleta.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Najbolj priljubljene namestitve turistov so v hotelih. Višek turistične sezone je v mesecih juniju, juliju, avgustu in septembru, ko so cene nočitev najvišje.

Kampiranje

V Larnaci ni urejenega kampa.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Ciper