Laos

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Laos, oziroma Laoška ljudska demokratična republika, je celinska država, ki meji na veliko Tajsko, Kitajsko, Kambodžo, Myanmar in Vietnam. Za razliko od nekaterih svojih živahnejših sosed, je Laos mirna tradicionalna država. Na ogled Laos ponuja zlate budistične templje, rezervat slonov, čudovito pokrajino ob veliki reki Mekong, zelena riževa polja in zanim gorski svet.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije

Nina in Luka Preberite: Polletno odkrivanje in raziskovanje JV Azije - neprecenljivo doživetje

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51 minut Jezik: Angleščina


Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Luang Prabang: Mesto, nekoč prestolnica, je vpisano na UNESCO seznam svetovne dediščine. Je očarljivo in čisto mesto, kjer vam dih vzamejo zlati templji, mozaiki bude in pogledi na gorovje.
 2. Vientiane: Glavno mesto, ki je v nasprotju od večjih in glasnejših prestolnic v Aziji, majhno in mirno mesto. Obiščete lahko Buddha park, templje, Nacionalni muzej ali pa se pridružite vodenim meditacijam.
 3. Vang Vieng: Mesto, ki je kljub svoji mirnosti znano po glasnejšem nočnem življenju "backpackerjev" iz celega sveta. Mesto Vang Vieng je vstopna točka za t.i. tubing, zanimivo vožnjo po reki z glasbo in pivskimi postanki na poti.
 4. Pakse: Mesto v južni regiji je eno največjih mest v državi. Ogledate si lahko Ban Keosamphanh, polja riža z nekdanjim francoskim vojaškim kampom, ter Wat Luang, tempelj s šolo za menihe.
 5. Savannakhet: Z 120.000 prebivalci se šteje za drugo največje mesto. Arhitekturni slog mesta je mešanica tradicionalnega Laosa in kolonialne Francije. Je turistično mesto in služi kot začetna točka odhoda na treking avanture. Zanimivo je, da so glavna tema mesta dinozavri. Njim posvečen muzej si lahko tudi ogledate.


Skriti kotički

 • Obisk naravnega rezervata za slone v mestu Sayaboury

Potovalni načrti

 • Laos 6 dni: Prvi dan prispete v glavno mesto Vientiane in se udobno namestite v enem izmed guesthousov. Drugi dan je namenjen za raziskovanje glavnega mesta, to pa najlažje naredite če najamete kolo. Obiščete Lao Arc de Triomphe in Golden That Luang Stupa, najznamenitejši tempelj v državi. Tretji dan se boste zjutraj z lokalnim avtobusom podali na tri urno vožnjo do mesta Vang Vieng, kjer med potjo lahko občudujete riževa polja, hribovje in majhne vasice. V mestu Vang Vieng se namestite v bungalovu in si privoščite tradicionalno laoško kuhinjo. Četrti dan je namenjen za raziskovanje jam in majhnih vasic, peti dan pa z avtobusom do velikega mest Luang Prabang. Šesti dan preživite v očarljivem mestu.

Aktivnosti

 • Treking v goratem severnem predelu Laoda, kjer boste naleteli na domove raznih plemen. Najbolj znana je dvodnevna tura po Ban Nalan Trail.
 • Tubing: vožnja po reki v velikih napihljivih tubah. Popularna pot od mesta Nam Song do Vang Vienga postreže z raznimi tobogani, elektronsko glasbo in alkoholom. Je priljubljena aktivnost med mladimi turisti.
 • Zeliščne savne, ki so značilni obred prebivalcev države Laos.

Koristne informacije

Glavno mesto: Vientiane

Valuta: Kip (LAK)

Število prebivalcev: 6.695.166 (2013)

Elektrika: 220V/50Hz (evropski in ameriški vtiči)

Tel. koda države: +856

Časovni pas: UTC + 7

Telefon za njuno pomoč: 191

Domena: .la

Velikost države: 236.800 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Laos

Dinamični zemljevidi

Regije

 Severni Laos
 Kraji:Houay Xai, Luang Prabang, Luang Namtha, Bokeo...
 Kratek opis regije

 Centralni Laos
 Kraji:Vientiane, Paksan, Phonsavan, Vieng Xai...
 Centralni Laos meji na Tajsko in Vietnam in je sestavljen iz večih manjših regij. V tej regiji se nahaja prestolnica države Laos,
Vientiane, ki je majhno mirno mesto polno templjev. Obiščete lahko še Plain of Jars, kjer lahko vidite več kot 100 kamnitih skulptur. 

 Južni Laos
 Kraji:Champasak, Pakse, Savannakhet...
 Med turisti slabše obiskana regija.

Vreme in klima

Laos ima tri različna vremenska obdobja:

 • Vroča sezona traja od marca do maja, ko se temperature dvignejo tudi 40 stopinj celzija.
 • Mokra sezona, ki traja od maja do oktobra. Temperature se gibljejo okoli 30 stopinj celzija, padavin je veliko Zgodi se tudi, da reka Mekong poplavlja.
 • Sušna sezona traja od novembra do marca, ko se temperature gibljejo okoli 15 stopinj celzija, v višavah tudi okoli 0. Je sezona, ko Laos obišče največ turistov.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Zgodovina

Hrana

Hrana je podobna tisti iz Tajske, a je v večini bolj grenka kot sladka. Uporabljajo veliko svežih zelišč, v jedi pa vključujejo tudi svežo zelenjavo, ki služi za blaženje pekočega okusa čilija. Tipična jed Laap je solata z mletim mesom, zelišči, limetinim sokom, seveda pa ne manjka čili. Še ena tradicionalna jed je Tam maak hung, pikantna solata iz zelene papaje, ki jo začinijo s pikantno ribjo omako pa daek.

Pijača

Za nakup alkoholnih napitkov morate imeti vsaj 18 let, vseeno pa uživanje alkohola zakonsko ni omejeno do 18 leta starosti. Vožnja pod vplivom alkohola je visoko kazniva in se kaznuje z večletnim priporom. Nekaj tipičnih napitkov:

 • Beer lao, pivo, ki je najbolj izvažan produkt iz države Laos. Je popularna pijača, ki v domači državi pokriva kar 99% tržnega deleža.
 • Lao-lao, riževo žganje, ki je zelo ugodbo. Steklenica z 750 ml žganja stane priblino 0,30$.
 • Kaafeh, kava visoke kakovosti.

Nakupovanje

Valuta Laosa je kip (1€ približno 11.000 kip), v najbolj turističnih predelih pa bodo sprejeli tudi evro ali ameriški dolar. Trgovine in lokali so odprti čez cel dan, a se bodo okoli dvanajstih popoldan zaprle zaradi enournega kosila. Ob nedeljah so odprte le nekatere restavracije in turistične trgovine. Domačini turiste dojemajo kot "kravo molznico", zato vam bodo ponujali vse in povsod. Laos je v primerjavi s Tajsko in Kambodžo dražji, saj dobrine uvažajo ravno iz omenjenih dveh držav. Kot suvenir lahko kupite ročno izdelano svilo (najbolj poznana jutranja tržnica v Vientiane- Talat Sao). Pričakuje se, da boste s trgovci tudi barantali.

Gospodarstvo in ekonomija

Laos se s Kitajsko, Kubo, Vietnamom in Severno Korejo uvršča na seznam edinih petih držav, ki so še socialistične. Gospodarstvo je močno odvisno od investicij in trgovanja s sosednjimi državami. Kmetijstvo k BDP prispeva več kot 50%, zaposluje pa tudi 80% vsega prebivalstva. Laos izvaža riž, plin, minerale in znano pivo Beer Lao.

Kultura

Populacija te budistične države ni visoka, a ima kljub temu 49 etničnih skupin ali plemen, med katerimi so Lao, Khmou in Hmong najbolj zastopane.

Jezik

Uradni jezik države Laos je Lao, ki je za naša ušesa podoben tajščini. Mladi prebivalci so v večini vešči angleščine, na težave boste naleteli, ko boste želeli komunicirati s starejšimi. Ne bodite presenečeni če vas bodo otroci po pogovori na ulici fotografirali in prosili za podpis, ki jim bo služil kot dokaz v šoli, da so vadili svoje znanje angleščine.

Izobraževanje

Delo

Zaposlovanje tujcev je v državi Laos največkrat omejeno zgolj na poučevanje angleškega jezika.

Varnost

 • Identifikacija: pomembno je, da imate potni list ali kopijo vedno ob sebi.
 • Kriminal: Laos velja za zelo koruptivno državo, a se turisti le redko srečajo z nepridipravi.
 • Spolnost: spolni odnosi med državljanom Laosa in med državljanom druge države so dovoljeni le če sta poročena, takšno dovoljenje pa se le stežka pridobi. Hoteli ne prodajo sobe takšnim parom.
 • Droge: Laos ima strog zakon o uporabi in preprodaji drog. Če vas zasačijo z marihuano, vam grozi do deset let zapora in visoka denarna kazen, če pa je posedujete več kot 10 kilogramov, pa vas lahko doleti celo smrtna kazen.
 • Nevarnost min: območja so označena.

Vlada Laosa močno nadzoruje medije, zato jo je nemogoče kritizirati. Domačini v javnosti ne bodo govorili o političnem sistemu.

Zdravje

Nekateri predeli države Laos imajo velike težave z malarijo, zato je dobro da se opremite z antimalariki, beležijo tudi smrtne primere zaradi bolezni dengue, ki jo prenašajo komarji. Pomembno je da uporabljate primerne repelente. Voda iz pipe ni pitna, a je ustekleničeno možno dobiti na vsakem koraku. Pred odhodom v Laos se pozanimajte o primernem zavarovanju.

Telekomunikacije

Dostop do interneta je možen v internet kavarnah, a ne pričakujte hitre povezave. Do interneta lahko dostopate tudi preko mobilnega gostovanja, a ga ponujata le dva od štirih mobilnih operaterjev države Laos:

 • Lao Telecom - ponuja roaming
 • Beeline - priljubljen operater, ki ponuja roaming
 • ETL Mobile - pokriva tudi odmaknjene predele
 • Unitel

Če ste v bližini Tajske, lahko uporabljate tudi njihove predplačniške pakete.

Spoštujte običaje

 • Ženske morajo v javnih uradih nositi posebno pregrinjalo ali sarong imenovan phaa sin.
 • Ko obiskujete templje se primerno oblecite (dolge hlače, majice z rokavi).
 • Sezujte čevlje preden vstopate v templje ali privat hiše.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenski državljani morajo za vstop v Laos zaprositi za turistični vizum na Veleposlaništvu Laosa v Berlinu. Vizum stane približno 45$ in dovoljuje enomesečni ali dvomesečni obisk. Vizum lahko pridobite tudi na destinaciji ob vstopu, ali pa ga v agencijah tudi podaljšate. Če vstopate v Laos skozi sosednje države, je dobro da veste, da vstop skozi Myanmar ni možen.

Z letalom

Mednarodni letališči v mestih Vientiane in Luang Prabang sta z svetom povezani z nacionalnim letalskim prevoznikom Lao Airlines ter Bangkok Airways in Vietnam Airlines. Nizkocenovni ponudnik AirAsia ponuja ugodbe polete med Kuala Lumpur in glavnim mestom Vientiane.

Z vlakom

Laos je železniško dobro povezan z Bangkokom, vlak v obeh smereh lahko ujamete vsak dan. Vizo na poti lahko pridobite takoj po prečkanju meje.

Transport po destinaciji

Letalo

Lao Airlines, državni letalski prevoznik ponuja notranje lete, ki pa so večkrat odpovedani zaradi slabih vremenskih razmer, so odloženi, letalska družba pa ima v svoji zgdovini tudi nekaj nevšečnih pripetljajev. Pot od Vientiane do Luang Prabang vas bo stala približno 200$, pot pa bo namesto 12 ur vožnje, trajala le 40 minut.

Cestni promet

Cestni promet se je v državi Laos v zadnjih desetih letih izboljšal, večja mesta so tako v večini povezana z dobrimi cestami. Nekaj najpogostejših poti:

 • Luang Prabang-Phonsavan: ujemite minibus, zaradi gneče bodite na vstopni točki že eno uro pred odhodom, da bi si rezervirali sedež.
 • Sam Neua-Muang Ngoi: ceste v zelo slabem stanju, a izkušnjo polepšajo razgledi.
 • Muang Ngoi-Luang Namtha: 10 urna vožnja na solidni cesti. Turistično zelo obiskana.

V lokalnem prometu v mestih lahko najamete tuk-tuk, jumbote ali sky labs, ki so motorizirana 3 ali 4 kolesna vozila. Za vožnjo do 5 kilometrov boste odšteli približno 2,5$.

Spanje in namestitev

Kraji ob reki Mekong ponujajo obilico možnosti za prenočitev, medtem ko so drugje možnosti omejene zgolj na hotele slabše kakovosti. V mestih Vientiane in Luang Prabang najdete tudi bolj luksuzne namestitve.

Nadredna destinacija