Kreta

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Kreta je največji grški otok, največji v Egejskem morju in peti največji otok v Sredozemskem morju. Vedno je obsijan s soncem. S svojo raznolikostjo, gorovjem, soteskami, podzemnimi jamami, polji, belimi in črnimi plažami, smaragdnim morjem in gostoljubnostjo domačinov vsako leto privablja množice turistov z vseh koncev sveta. Kreto je opisoval že Homer. Pisal je o približno 4000 let starem mestu Knosos, zibelki zahodne civilizacije. Mogočni otok je tudi rojstni kraj vrhovnega boga grške mitologije – Zeusa. Kreta je posejana z brezčasnimi zgodovinskimi ostanki in prav gotovo otok, ki si zasluži vašega obiska. Na njej se bo pogled izgubil v neskončnih nasadih oljk, limonovcev in pomarančevcev ter kulturnih in zgodovinskih zapuščinah. Pridite, strelo in grom je Zeus odnesel s seboj!

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 11:22 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Mesto Chania: Prelepo mesto katerega so zgradili Benečani v 14. stoletju. V mestu je moč najti več zgodovinskih znamenitosti. Mestni svetilnik se ponosno dviga nad sredozemsko morje.
 2. Rethymnon: Spada med najbolj ohranjene Benečanske zgradbe v mestu. Stavbe iz 16. stoletja so prelepi primeri starodavne arhitekture. Raziščite magične slapove, skalne formacije ter, "jamsko cerkev".
 3. Hersonissos: Samotne peščene plaže in rimljansko pristanišče vabijo turiste v Hersonissos. Mesto je otrokom prijazno in nudi obilo aktivnosti za vaše najmalajše.
 4. Heraklion: Največje mesto na Kreti, hkrati tudi prestolnica Krete. Spada tudi med največja mesta v Grčiji (peto največje mesto). Mesto je bilo ustanovljeno že leta 824.
 5. Agios Nikolaos: Mesto popolnoma drugačno od ostalih mest na Kreti. Mesto je postavljeno na treh hribčkih. Gre za umetniško, ležerno zaspano mesto v katerem pa je tudi mnogo kotičkov za raziskovanje. Mesto ima tri različne obraze namenjene morju. Eden je jezero in pristanišče, drugi je plaža Kitroplatia, tretja pa je marina

Muzeji

 1. Historical Museum of Crete: Zgodovinski muzej otoka Kreta je bil odprt leta 1953 in se nahaja v neoklasicistični stavbi velikega arhitekturnega pomena. V muzeju se nahaja stalna zbirka umetnosti in zgodovine otoka Kreta od 4. stoletja pred našim štetjem do druge svetovne vojne.
 2. The Nautical museum: V muzeju lahko najdete modele ladij, različne navtične instrumente, barometre,...
 3. Historical Archives of Crete: Zgodovinski muzej otoka Kreta hrani bogato zbirko floklornih oblačil otoka Kreta in ostalih predmetov vezanih na samo zgodovino otoka. Zgodovniski muzej je odprt vsak dan od 8.-13. ure.

Parki

 1. Botanični park Krete: Gre za edinstveni botanični park v Evropi. Botanični park otoka Kreta se razteza na več kot dvajsetih hektarih. V njem lahko najdete sadna drevesa, zelišča ter ostale zdravilne rastline z vsega sveta.

Skriti kotički

Loutro je majhna a nadvse prijetna vasica, čeprav poleti 95% prebivalcev predstavljajo turisti. Značilnost je mesta je kamnito strmo ozadje (cliffs). Na drugi strani pa vedno toplo morje in pa zvonenje kozjih zvoncev. Do mesta ne vodi nobena cesta, dostop je možen samo po pešpoteh ali pa po morju s plovili. V vasi tako ne boste našli nobenega avtomobila ali pa motorja. Resnično oddih za vsa čutila.

Izleti v okolici destinacije

 1. Otok Gavdos: Otok Gavdos leži 45kg Jugo-Zahodno od otoka Kreta in je najjužnejša točka Evrope. Na njem trenutno živi samo 45 ljudi. Na otoku ni masovnega turizma ampak samo prečudovite plaže in borovi gozdovi. Ladje na Gavdos vozijo vsak dan.
 1. Otok Gramvoussa & Balos laguna: Gramvoussa je samo malenkost oddaljena od Krete. Na otoku je Beneški grad zgrajen na kamnitem hribu. Panoramski pogled z gradu je spektakularen. Ladje na otok vozijo vsak dan, vožnja pa traja cca. 45 minut.
 1. Otok Chrissi: V prevodu to pomeni zlati otok je znan tudi pod imenom Oslovski otok leži južno od otoka Kreta (cca. 12km). Otok dolžine 5km in širine 1km je nenaseljen. Znan pa je po čudovitih plažah in nedotaknjeni naravi in vulkanskih kameninah. Vožnje z otoka Kreta so tekom poletja vsak dan. Vožnja v eno smer pa traja cca. 50 minut.
 1. Otok Spinalonga: Otok leži severo-zahodno od otoka Kreta. Benečani so ga uporabljali kot utrdbo s katero so branili zaliv. Utrdba še vedno prevladuje na severni strani otoka. Od leta 1903 do leta 1957 so na otok s celega sveta vozili gobavce. Danes je otok nenaseljen. Okoli otoka pa je speljana pešpot.

Aktivnosti

- Aquaworld Aquarium: Prvi akvarij na otoku Kreta odprt leta 1995. Večino živali v akvariju je bilo rešenih zagotove smrti.

- Safari z Land Rover-jem po otoku Kreta: vožnja vas popelje po otoku z lastnim vodičem/šoferjem. Z vozilom se boste ustavili na najboljših točkah za opazovanje in fotografiranje. Prav tako pa vas bo šofer popeljal do domačinov kjer boste lahko okusili lokalne žgane pijače.

- Chania Segway tour: Izposodite si Segway in odkrijte mesto na dveh kolesih. To je sigurno najboljši način za spoznavanje mesta. Združite prijetno in koristno z zabavnim.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Krete

Dinamični zemljevidi

Območja

Heraklion je največje mesto in hkrati tudi glavno mesto Krete. Druga območja so: - Heraklion (Iraklion oziroma Candia) (173,993 prebivalcev)

- Chania (Haniá) (53,373 prebivalcev)

- Rethymno (27,868 prebivalcev)

- Ierapetra (23,707 prebivalcev)

- Agios Nikolaos (19,462 prebivalcev)

- Sitia (14,338 prebivalcev)

Vreme in klima

Kreta je razpeta med dva podnebna pasova: mediteranski in severno afriški. Večina spada pod sredozemsko podnebno cono. Ozračje je lahko precej vlažno, kar je odvisno od oddaljenosti od morja. Zime so mile. Sneg lahko zapade po višje ležečih vrhovih, v nižinah pa le redko sneži.

Južni del otoka pa spada že pod severno afriško podnebje. Tam pa lahko uživate veliko več sončnih dni in visokih temperatur čez celo leto.

Kdaj obiskati

Kreto je najbolj obiskati jeseni. Čeprav mediteransko podnebje ponuja lepo vreme čez celo leto, ne glede na letni čas, se je najbolje izogniti deževni sezoni in pa gneči v poletnih mesecih.

Zgodovina

Kreta je bila središče Minoanske civilizacije v bronasti dobi - od cca. 27. do 12. stoletja pred našim štetjem. Minoanci so za seboj pustili ruševine palač in grobnice. Civilizacija je bila zelo razvita in so imeli svojo mornarico, arheološka izkopavanja pa kažejo, da so v mestih imeli celo vodovod in kanalizacijo.

Zaradi svoje svoje strateške lokacije so Kreto mnogokrat napadli in tudi okupirali. Po Minoancih so na otok Kreta prišli Rimljani, Bizantinsko cesarstvo, Benečani in Otomani. Vsaka od teh civilizacij je na otoku pustila svoj pečat.

Na otok Kreta je vezano veliko mitologije. Najpomembnejši mit je mit o kralju Minos-u kateri ni hotel žrtvovati bika grškim bogovom. Poseidon je za kazen Minos-ovo ženo uročil, da se je zaljubila v tega bika, kar je ustvarilo mitološko bitje imenovano Minotaver.

Hrana

Kreta je znana po užitni in zdravi prehrani. Mediteranska dieta je vsesplošno priznana kot zdravju koristna in hranilno bogata hrana. Študije so pokazale, da taka dieta pripomore k daljšemu življenju in manjšemu številu obolenj za rakom. Prehrana sloni na sveži zelenjavi, sadju, oreščkih in ribah. Meso so običajno stregli samo enkrat na teden ali pa le ob posebnih priložnostih kot so poroke in festivali.

Dandanes prebivalci otoka Kreta pogosteje jedo meso kakor tudi predelano hrano in sladkarije. Prav tako so srčno žilne bolezni pogostejše, čeprav so ljudje povečini še vedno zelo zdravi in živijo precej dolgo.

Pijača

Najbolj priljubljeni pijači sta Raki in vino.

Raki znan tudi kot Tsipouro je destiliran z ostanka grozdja po pridelavi vina. Odstotek alkohola niha od 20-45%. Običajno se ga postreže s kakimi prigrizki kot so trdi sir, olive ali kumarice. Raki je pogosto poslovilna pijača mnogih restavracij po otoku Kreta.

Vino proizvajajo po celem otoku. Večina lastnikov restavracij proizvaja svoje vino. Nekatera vina so vrhunske kakovosti.

Treba pa je omeniti tudi da prebivalci otoka radi pijejo tudi Ouzo.

Nakupovanje

Še dvajset let nazaj na Kreti ni bilo veliko možnosti nakupovanja. Dandanes so stvari popolnoma drugačne. Odpiralni čas trgovin na otoku Kreta je popolnoma odvisen od tipa prodajalne. Načeloma so prodajalne zaprte med 14. in 17:30 uro, ko so zaposleni na kosilu oz. siesti. Odprte so bolj turistične trgovine, kioski in supermarketi. Odpiralni časi:

- Supermarketi: 8. - 20. ure

- Ostale trgovine: 9. - 14. ure od ponedeljka do sobote. Vsak torek, četrtek in petek pa zopet odprejo od 16. - 21. ure.

- Pisarne: delovni čas pisarn je enak kot v ostalih trgovinah. S to razliko, da so ob sobotah pisarne zaprte.

- Bencinske črpalke: načeloma odprte cel dan od ponedeljka do sobote. Samo redke pa so odprte po 22. uri.

- Lekarne: delovni čas lekarn je enak kot v ostalih trgovinah. S to razliko, da so ob sobotah zaprte.

- Turistične trgovine: le-te niso zakonsko obvezane imeti normalni delovni čas zato odpiralni čas zelo varira. Velikokrat so odprte do 23. ure zvečer ter tudi ob nedeljah.

Kultura

Kreta ima čisto posebno in značilno poezijo. Otok je znan po Mantinades glasbi (tipično igran na liro in laouto). Spremljajo pa jo tipični plesi z otoka Kreta. Literatura na otoku je imela velik vpliv na celotno grško literaturo skozi vso moderno dobo. Prebivalci Krete so zelo ponosni na svoj otok in svojo lokalno kulturo.

Festivali in dogodki

- Houdetsi Festival: gre za štiri dnevni festival glasbe, hrane in umetnosti.

- Matala Festival: mednarodni festival kateri se tradicionalno odvija meseca junija v mestu Matala. Festival obuja spomine na preteklost z glasbo, umetnostjo in literaturo med leti 1960-1970 (čas hipijev).

- Vinski festival: na otoku Kreta se čez leto zvrsti kar precej vinskih festivalov. Najbolj znan med njimi pa je festival vina v Anogii.

- 15. AVGUST Tradicionalno največji otoški verski festival v čast Marijinega vnebovzetja.

Jezik

Na otoku dialekt grškega jezika, kateri pa je zelo podoben celinski grščini. Pravi dialekt govorijo samo še v odročnih vasicah otoka. Večina ljudi pa prav tako dobro govori angleško.

Izobraževanje

Univerza otoka Kreta (UOC) je ena izmed najbolj akademsko slavnih šol v Grčiji. Na lestvici stotih najboljši univerz (The Times Higher Education) se je UOC uvrstila na 48. mesto.

Varnost

Kreta velja za zelo varen otok. Izven mest je raven kriminalna na zavidljivo nizki ravni. Domačini celo puščajo avtomobile in hiše odklenjene. Celo nekatere hotelske sobe imajo dokaj slab sistem zaklepanja ali pa ga celo sploh nimajo. Kar najbolj šokira turiste je obnašanje voznikov avtomobilov kateri ne upoštevajo prometnih predpisov.

Koristne turistične informacije

Tu najdete turistične info točke na otoku Kreta. Informacije so načeloma dokaj skope:

Chania Chania Information Office Kriari 40 - Megaro Pantheon - 73100 Chania Tel : 2821092943, 92624 Fax : 2821092624


Rethymnon Rethymnon Tourist Office Eleftheriou Venizelou Paralia Rethymnou - 74100 Rethymno Tel :2831029148 Fax : 2831056350


Heraklion Tourism directorate of the island of Crete Xanthoudidou 1 - 71202 Heraklion Tel : 2810228225, 228203 Fax : 2810226020


Agios Nikolaos Crete information office Marina Agiou Nikolaou, - 72100 Agios Nikolaos Tel :2841082384, 5, 82386 Fax :2841082386 Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telekomunikacijske in poštne storitve na otoku Kreta vodi Hellenic Telecommunications and Post Commission (EETT).

Telefonske in mobilne storitve

 • moderne povezave dosežejo vsa območja na otoku. Na otoku je položenih že 35.000km kablov z optičnimi vlakni.
 • Kreta ima prav tako zelo moderno mobilno omrežje. Na trgu so trije operaterji: ; Cosmote, Vodafone ter WIND.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Kreta ima 3 letališča:

 1. Nikos Kazantzakis v mestu Heraklion
 2. Vojaško letališče Daskalogiannis v Chania
 3. manjše javno letališče v Sitia.

Z ladjo

Možen je prihod z ladjo

 1. iz Piraeus do Heraklion, Rethimno ter Chania
 2. ter iz Thessaloniki in Cyclades do Heraklion.

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni avtobusni prevozi so dokaj redni in tudi točni. Šoferji so pripravljeni tudi zaviti v manjše vasice katere so izven redne proge. Prevozi z avtobusom so tudi cenovno zelo ugodni.

Avto

Najem avtomobila v Kreti je preprost. S seboj morate imeti le vozniško dovoljenje. Obvezno pa preverite zavarovanje vozila in na vse morebitne poškodbe na vozilu preden ga prevzamete v uporabo.

Posebej pazite na večpasovnih cestah saj se domačini nanje še niso navadili. Stop znakov ne upoštevajo in najboljši način je, da vi upočasnite vožnjo na varno in obvladljivo hitrost. V ruralnih območjih pazite na ovce, koze osle in potepuške pse na cesti.

Taxi

Na otoku Kreta imajo 2 tarifi:

 • Tarifa 1 je za dnevne vožnje od 5:00 - 24.00
 • Tarifa 2 pa velja za nočne vožnje od 0:00 - 5:00.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Na otoku Kreta je moč najti vrsto različnih namestitev. Od hotela, hostla do kampa. Za daljše obdobje lahko najamete tudi apartma. Slednjega lahko najamete tudi od kakega domačina, kar bo vašo popotovanje še dodatno popestrilo z bolj domačim pridihom.


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Grčija