Kotor

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Kotor, znano mesto v Črni Gori, se nahaja na skrajnem vzhodnem delu zaliva Boke Kotorske. Mesto je bilo prvič omenjeno že v 2. stoletju pr. n. št. , kasneje pa so ga naseljevali grški in rimski naseljenci. Kotor je danes predvsem turistično mesto, zaradi izredne srednjeveške dediščine je vključeno tudi na UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Stari del mesta s sredozemskim pristaniščem je obdan z impresivnim in dobro ohranjenim mestnim obzidjem,poleg tega pa Kotor privablja številne turiste tudi z izjemno naravno dediščino.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Črna Gora

Črna Gora Preberite: Črna Gora

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 8 minut

Jezik: /

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 • STARO MESTO : Staro mestno jedro je najbolj zanimiv del Kotorja, že sam po sebi predstavlja Kotorsko zgodovino, kulturo in tradicijo. Zanj so značilne ozke uličice, trg in tržnice. Največji trg je Trg od Oružja. V staro mestno jedro vodijo 3 slikovita mestna vrata.
 • KATEDRALA SV. TRIFUNA : Nahaja se v starem mestnem jedru. Prvič postavljena v 11. stoletju, nato pa nekajkrat obnovljena po potresih. Stil katedrale je romansko-gotski.
 • MUZEJ POMORSTVA : Zgodovina kotorskega pomorstva. Predstavljeni so najslavnejši mornarji in njihovi uspehi, prav tako muzej ponuja veliko razstavnih eksponatov.
 • GOSPA OD ŠKRPJELA : Je eden izmed dveh otokov sredi Boko Kotorskega zaliva. Zagotovo je otok vreden obiska. Na otoku Gospa od Škrpjela stoji istoimenska cerkev, ki hrani veliko dragocenih kiparskih del.

Muzeji

 • Muzej pomorstva – V tem muzeju boste našli bogato zbirko starih pomorskih pripomočkov in glavna odkritja glavnih pomorščakov regije.
 • Muzej mačk – V muzeju se nahaja zbirka razglednic, znamk, posterjev in slik z motivi mačk iz starih časov.
 • Zgodovinski arhiv mesta Kotor – V muzeju boste našli vse zgodovinsk-politične zapise mesta Kotor, ki pa so zagotovo zanimivi glede na to, da je mesto zamenjalo toliko vladarjev.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

BUDVA Izlet v eno izmed najbolj znanih destinacij Mediterana, ki se ponaša s svojo prvovrstno turistično ponudbo. Mesto je tudi odlična destinacija za nočno življenje.

PODGORICA Glavno mesto Črne Gore, ki se stalno razvija in postaja čedalje bolj moderno središče Črne Gore.

ULCINJ za popotnike željne sprostitve se priporoča Ulcinj, ki zagotavlja popoln mir na svoji 13km dolgi Veliki plaži, ki je v celoti iz mivke.

NJEGOŠEV MAVZOLEJ LOVĆEN Mavzolej se nahaja na gori, v znanem črnogorskem nacionalnem parku. Mavzolej je postavljen v spomin nekdanjemu vladiki Črne Gore in nacionalnemu pesniku. Iz mavzoleja je ob jasnem dnevu mogoče videti večino teritorija Črne Gore, do vrha pa vodi 461 stopnic.

Aktivnosti

POHOD PO MESTNEM OBZIDJU Kotorsko obzidje je vsekakor vredno ogleda. Razprostira se nad mestom, na vrhu pa ponuja prvovrsten razgled na celoten zaliv Boke Kotorske. Tura ni preveč zahtevna, vseeno pa se priporoča lažja pripravljenost.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Kotorja

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Kotor kot tudi večina države Črne Gore ima mediteransko klimo, kar pomeni mile zime in vroča podnebja.

Kdaj obiskati

Najbolj primeren čas za obiske je od maja do oktobra.

Vremenska napoved za Kotor [1]

Zgodovina

Za enkrat še ni znano kdaj je Kotor kot mesto nastalo, vsekakor pa arheologi vedo, da je bilo to že v času pred Homerjem. V njem so bivali tako Grki kot Rimljani. V svoji zgodovini je zamenjal veliko oblasti kot so: Bizanci, Srbi, Avstrijci, Benečani, Rusi in Francozi. V začetku 20. Stoletja je pripadal Jugoslaviji, po razpadu države pa je uradno postal črnogorski.

Hrana

V Kotorju obstaja veliko restavracij in gostiln, v katerih ponujajo pestro izbiro hrane. Dobimo od ličnih restavracij, ki ponujajo sveže ribe in morske sadeže do tradicionalnih gostiln, ki ponujajo tradicionalne jedi, imate pa tudi okrepčevalnice, ki ponujajo pice, hamburgerje, itd.

Za mestnimi zidovi lahko obiščete tudi tržnico, ki ima pestro izbiro hrane, tudi ulično hrano (angl. street food) po ugodnih cenah.

Vsekakor so cene za mestnimi zidovi nižje tudi v restavracijah v primerjavi s ponudbo hrane v strogem centru. Nekaj primerov restavracij najdete spodaj:

Bastion Restaurant ponuja velik izbor svežih rib. Restavracija je višjega cenovnega razreda a vendarle se z dobrimi okusi vse poplača. Če želite kositi zunaj je bolje, da mesto rezervirate. Cena varira od €6 do €30.

Cesarica je gostilna, ki ponuja tradicionalno dalmatinsko hrano. Priporočamo, da poskusite sipino rižoto, ki velja za zelo okusno. Cene se gibljejo med €5 in €15.

Restoran Erak Nahaja se izven centra zato si lahko privošči, da ima tudi lasten park. Ponuja tradicionalno hrano, vključno s svežo ribo in kalamari. Cene so zaradi lokacije v primerjavi s centrom nižje.

La Pasteria ponuja okusne sendviče in dobre pice s tradicionalnim pršutom iz Njeguš. Upamo si trditi, da je to okrepčevalnica, ki ponuja najboljšo italijansko kulinariko v Kotorju.

Rendez Vous slovi po prijaznih zaposlenih in dobrih picah. Če poleg obroka iščete še zastonj internet, je to primerna izbira za vas

Forza je popoln cilj po kosilu, ko si zaželimo nekaj sladkega. Slovi po tem, da je najboljša slaščičarna v Kotorju.

Pijača

Tako kot za hrano, je tudi za pijačo najbolj primeren obisk starega dela mesta. Z užitkom lahko spijete dober espresso v družbi mogočnih mestnih zidov.Veliko je barov, v katerih lahko sedite a je zaradi velikega obiska na sončne dni že kar težko dobiti svoje mesto na sonccu.

Espresso vas bo stal od 1€ dalje, enako velja za brezalkoholne pijače in sokove

Vsekakor pa morete poskusiti tudi znana črnogorska vina: Vranac, Krstac, Cabernet, Chardonnay in pivo Nikšićko.

Če vam zapaše nekaj močnejšega po obroku, pa nikakor ne smete spustiti Rakije, Prvijenaca ali Krune.

Nakupovanje

Po celotnem starem mestu Kotorja lahko najdete trgovinice, ki ponujajo spominke, lokalne umetnine in osnovna živila. V bližini starega mestnega jedra se nahaja trgovski center Kamelija, ki ponuja večjo izbiro živil in nekaj trgovin z oblačili. V primeru, da si želite večjih nakupov, priporočamo trgovski center Delta City, ki se nahaja v Podgorici, ali pa tržnico Gintaš, ki se prav tako nahaja v Podgorici.

Kultura

Festivali in dogodki

Kotor v vseh letnih časih ponuja številne dogodke, tako za otroke kot za odrasle.

 • Tradicionalni zimski karneval (angl. Traditional winter carnival) – festival se dogaja februarja vsako leto. Podoben je našemu pustu. Ljudje v maskah hodijo po ulicah in zabavajo mimoidoče.
 • Dnevi glasbe Don Branko - dogodek je organiziran v avgustu. Posvečen je glasbi in lahko uživate v več koncertih najboljših svetovnih glasbenih umetnikov.
 • Kotorski festival gledališča - vsako leto julija, umetniki iz celega sveta po mestu postavljajo umetnine, igralske skupine pa igrajo predstave in mesto postane jedro kulture.
 • Noč Boke - eden od dogodkov, zaradi katerega je mesto Kotor postalo prepoznavno. Gre za dogodek, kjer umetniško poslikajo in dekorirajo več bark. Zasidrajo jih v zaliv starega mesta, poleg tega pa barkam dodajo še svetlobne učinke in vse skupaj izpade magično.
 • Mednarodna moda - gre za dogodek, ki je namenjen modnim navdušencem. Na dvodnevnem dogodku se po brvi sprehodi veliko modernih kreacij znanih modnih oblikovalcev.
 • Kostanjada - je tradicionalen dogodek povsem posvečen kostanju. Ponuja se izdelke iz kostanja, kostanj, kulinarična doživetja in še več.
 • Sea Rock Festival - to je glasbeni festival, ki združuje ljubitelje predvsem rok glasbe. Dvodnevni festival organiziran v Kotorju, je na svojih odrih že gostil več svetovnih rock glasbenikov.
 • Praznik Camellie - dogodek je organiziran med marcem in aprilom. Na že tradicionalnem dogodku, ki traja en mesec, je predstavljena roža Camellia, organiziranih je več dogodkov, delavnic v naravi in pester kulturni program. Praznik se konča s tradicionalnim plesom in izborom kraljice Camellie.

Jezik

Uradni jezik v državi je srbščina, veliko turističnih delavcev pa govori tudi ruski in angleški jezik.

Izobraževanje

V Kotorju se nahaja pet osnovnih šol, gimnazija, srednja pomorska šola, srednja glasbena šola, Fakulteta za turizem in Fakulteta za pomorstvo.

Varnost

Kotor kot tudi Črna Gora je na splošno varna destinacija, svetuje pa se splošno previdnost pri potovanju. Ni posebnih priporočil glede cepljenj.

Koristne turistične informacije

 • Država: Črna Gora
 • Glavno mesto: Podgorica
 • Denarna valuta: Evro
 • Število prebivalcev: 622.388
 • Elektrika: V Črni Gori uporabljajo običajen evropski priključek za elektriko
 • Mednarodna pozivna/klicna številka za Črno goro: +382
 • Časovni pas: Časovni pas: UTC/GMT+1
 • Telefon za nujno pomoč: 112
 • Domena: .me
 • Velikost države: 13.812 km2
 • Vstop v državo: Za vstop v Črno goro državljani RS ne potrebujejo vizuma. Čas bivanja pa je ome-jen, zato se pred odhodom glede vstopa v državo pravočasno pozanimajte pri pristojnih organih.

Pred potovanjem je priporočljivo, da si uredite zdravstveno in potovalno zavarovanje.


Več podatkov na Wikipedia.si

Koristne turistične informacije:

 1. http://www.montenegro.travel/en
 2. http://www.tokotor.me/en/
 3. http://kotor.me/en/about-kotor

Telekomunikacije

Mobilni signal v Kotorju in na splošno v Črni Gori je dobro razvit z izjemo severnega dela države, ki je izjemno hribovit.

Telefonske in mobilne storitve

Po ulicah mest se nahajajo telefonske govorilnice, ki pa večinoma niso več v uporabi. Mobilne storitve v državi so, če imate slovensko ali katero koli drugo evropsko številko, izjemno drage. Priporočamo, da si ob prihodu v Črno goro zagotovite predplačniško SIM kartico, ki ne stane več kot 5€, prodajajo pa jih npr. na vsaki bencinski črpalki. S seboj zato vzemite star mobilni telefon in tako bo komuniciranje veliko lažje in cenejše.

Internet

V vseh turistično-informacijskih centrih, trgovskih centrih, restavracijah in kavarnah se nahajajo WIFI točke, ki vam zagotavljajo dostop do interneta. Uporabo mobilnih podatkov močno odsvetujemo, tudi v primeru, če imate predplačniško kartico, saj je le-ta izjemno drag.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Letališče Tivat se nahaja 8 kilometrov od mesta Kotor. Na letališče letijo naslednje letalske družbe: Air Moldoya, Air Serbia, KrasAir, Montenegro Airlines, Moskovia Airlines, Rossiya, S7 Airlines, Transaero, EasyJet. Taxi iz letališča do mesta vas bo stal okrog 7€.

Drugo letališče je Podgorica in je od Kotorja oodaljen 90 kilometrov. Ponuja lete vse leto v Beograd, Istanbul, Budimpešto, Zurich, Frankfurt, Ljubljana, Paris, Rim, Dunaj in London-Gatwick.

Tretje letališče je Dubrovnik. Ta se nahaja 73km stran od Kotorja. Ta ponuja lete v več evropskih mest. Prevoz s taxijem do mesta vas bo stal okrog 80€, če boste tega rezervirali vsaj 1 dan prej, Taxiji, ki na letališču čakajo vam bodo zaračunali več.

Z avtobusom

Kotor je kar v redu prometno povezan s sodenjimi državami, še posebej kar se avtobusnega prevoza tiče. Glavna avtonbusna postaja je prib. 10 minut stran.

Urniki in ceniki avtobusnih prevozov varirajo glede na sezono. Kotor je dobro avtobusom povezan tudi z bližnjimi kraji. Tako da so lahko enodnevni izleti cenovno ugodni.

Z avtom

Vse ceste v Črni Gori so dvopasovnice in so v večini vijugaste, tako da je omejitev hitrosti večinoma 70km/h.

Če se odpravljate v Budvo bo pot minila hitreje skozi tunel Vrmac. Če si želite vzeti čas je pa stara, vijugasta pot preko hriba Trojica še vedno prevozna. Če se odločite za slednjo, boste najverjetneje zaradi prelepih razgledov imeli kar nekaj postankov.

Opozarjamo vas, da boste ob vstopu v državo pri policijski kontroli obvezno morali predložiti zeleno karto, v primeru, da je nimate boste plačali visoko nadomestilo za izdajo na mejnem prehodu.

Z ladjo

Žal Kotor nima tako dobrih povezav z morjem razen v visoki sezoni. Ima pa redne povezave z mestom Bari v Italiji.

Preko morja pride v Kotor tudi več kot 400.000 obiskovalcev. Barka se največkrat zasidra tik ob vhodu v staro mestno središče.

Transport po destinaciji

Staro mestno središče je v obliki trikotnika in vanj lahko pridemo skozi tri vhode. Najbližji TIC se nahaja pri vhodu nasproti Kotorskega zaliva. Predlagamo vam, da naj bo to vaš prvi postanek saj dobite tam zemljevid mesta. TIC je odprt vsak dan od 8.00 do 17.00. Ponuja vam tudi wifi točko TOKOTOR.

Po destinaciji se boste najlažje premikali peš, še posebej zato, ker je staro središče za avte prepovedano. Opazili boste tudi manjše golf avte, ki služijo kot taxiji po središču in mestne ture.

Ravno tako je lepo v središče iti s kolesom, koder imate tudi nekaj manjših kolesarskih trgovin, če se vam na poti pripeti kakšna tehnična nevšečnost s kolesom.

Spanje in namestitev

V Kotorju ne boste imeli težav z iskanjem nastanitev. Glede na vašo cenovno elastičnost se kakovost in ponudba spreminja. Če si želite nastanitev poiskati bližje plaži, a še vedno blizu mesta, pa se cena sob nekoliko poviša. Cene nastanitev so nižje seveda v predelih izven centra mesta.

Hoteli

V Kotorju boste našli tudi nekaj hotelov. Cene so v primerjavi s hostli višje in se gibljejo od 30€ do 200€/noč/osebo.

 • Hotel Amfora Kotor – 4*hotel, ki ponuja zasebno plažo, savno in dobro ribjo restavracijo.
 • Cattaro Hotel – hotel lociran v samem središču starega mestnega jedra, odseva kulturno dediščino Kotorja.
 • Hotel Vardar – prenovljen hotel višjega cenovnega ranga. Ponuja tudi izposojo avtomobila.
 • Forza Mare – manjši 5*hotel, lociran 3 kilometre stran od mesta v kraju Dobrota.


Hostli

V Kotorju boste našli tudi več hostlov, ki so najbolj primerni za skupine. Tako boste lahko za skupino 6-ih našli sobo za 100€/noč. Spodaj vam ponujamo nekaj možnosti:

 • Montenegro Hostel Kotor – prvi hostel v Kotorju. Hostel ponuja veliko aktivnosti, turističnih ogledov.
 • Old Town Kotor Hostel - prenovljen hostel z veliko tradicije.
 • Suranj Hostel – hostel blizu avtobusne postaje.
 • Montenegro Hostel 4 U– hostel blizu plaže. Na izposojo veliko pripomočkov za vodne športe: kanuje, sup-e,..
 • Hostel Centrum – manjši hostel, lociram v starem jedru mesta.

Cenejši hoteli ali hostli imajo velikokrat deljeno kopalnico.

Zasebne sobe

V visoki sezoni boste za zasebne sobe odšteli od 15€-30€/noč, odvisno od želene lokacije. V starem centru mesta se cene gibljejo okoli 20€/noč.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Črna gora