Kostarika

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Republika Kostarika (Republica de Costa Rica) je država v Srednji Ameriki, ki na severu meji na Nikaragvo, na jugu na Panamo, na vzhodu na Karibsko morje in na zahodu na Severni Tihi ocean. Kostarika je znana po udobnem načinu življenja, urejeni demokraciji in navdušojoči naravni lepoti. Pogosto se omenja kot Švica Srednje Amerike.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 52 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Santa Teresa: je obalno mesto, ki ponuja kristalno čisto vodo, idealno za ribarjenje, potapljanje, kajtanje in surfanje.
 2. La Fortuna de San Carlos: nahaja se v centru regije posejane z geološkimi atrakcijami. V bližini je Arenal, ki je najbolj aktiven vulkan kar ga premore Kostarika. Velika znamenitost je sedemdeset metrov visok slap Catarata de La Fortuna.
 3. Tamarindo: je vrhunska destinacija za surfanje in športni ribolov, potapljanje in sončenje. Od oktobra do maja je mogoče videti gnezdenje želv.
 4. Uvita: majhna vasica s tri kilometrsko belo, peščeno plažo. Je del Narodnega parka Marino Ballena, ki je znan po grbavih kitih.
 5. Nosara: plaža s panoramskim pogledom. Znamenitost je Nosara Wildlife Rescue, rezervat za rehabilitacijo poškodovanih in zapuščenih živali.


Skriti kotički

Z vodnim taksijem od Puerto Viejo de Sarapiquí do Río San Juan in naprej proti vzhodu. Za pot ne obstajajo uradni turistični vodniki, vendar lahko doživite pristno srečanje z domačini in ogled krokodilov, eksotičnih ptic, opic in lenivcev v naravnem okolju. Kostarika v vsej svoji lepoti.

Potovalni načrti

 • Kostarika 7 dni: San Jose, Monteverde, Manuel Antonio, Drake Bay
 • Kostarika 8 dni: San Jose, Arenal, Tamarindo, Monteverde, San Jose

Aktivnosti

Kostarika ima čudovite pokrajine, plaže, naravne parke in vulkane.

 • Nacionalni park Manuel Antonio National Park, ki se nahaja na jugu dežele, je poln živalskega sveta, vključno z nekaj vrstami opic, iguanov, veliko pticami, netopirji, pajki in kačami. Aktivnosti: vodeni pohodi, opazovanje divjine in živali, sproščanje na plažah v ali izven parka.
 • Kostarika je na posejana z vulkani. Arenal Volcano je eden izmed desetih najbolj aktivnih vulkanov na svetu, na Kostariki pa najaktivnejši. Vulkan si lahko ogledate od blizu tako, da opazujete bruhanje lave. Hkrati lahko obiščete deževni gozd. Aktivnosti: vodeni pohodi, raftanje, ogledi živali.
 • Cocos Island National Park leži na obali Pacifiškega oceana, nudi vrhunsko potapljanje z možnostjo srečanja morskih psov, velikih tun in delfinov.
 • Kostarika ponuja preko 120 lokacij s ponudbo Canopy Tours - spuščanje po žici skozi gozd, v višini krošenj dreves. Ljubitelje jamarstva vabijo Venado Caves. Spusti v jame so primerni vsem stopnjam zahtevnosti.
 • Čez celo leto se vrsti množica festivalov, npr. Fiesta de la Virgen del Mar (Festival morske device), ki se prireja vsako leto v soboto, ki je najbližje 16. juliju. V času festivala je veliko športnih dogodkov, parad in ognjemetov.
 • Kostarika je priljubljeno središče igralcev golfa. Igrišča so locirana v treh glavnih področjih dežele: Guanacaste, San Jose and Mid Pacific.

Koristne informacije

Glavno mesto: San José

Valuta: Kostariški kolon

Število prebivalcev: 4.586.353

Tel. koda države: +506

Časovni pas: UTC -6

Domena: .cr

Velikost države: 51100 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Kostarika

Dinamični zemljevidi

Regije

 Central Valley
 Kraji:Alajuela,Cartago,Heredia,San José
 Center države Kostarika, večinom urbano področje, z najbolj naseljenimi mesti, vključno z glavnim mestom San José.
 Central Pacific
 Kraji:Quepos,Manuel Antonio,Montezuma,Jacó,Esterillos,Playa Hermosa
 Najbolj znane plaže in nacionalni parki. Eden najbolj turističnih delov, ki jih premore Kostarika.
 Guanacaste
 Kraji:Playas del Coco,Abangares,Liberia,Nicoya,Nosara
 Nabolj suha regija države Kostarika, z zelo malo padavinami, prelepimi plažami in nekaj vulkani.
 Limón
 Kraji:Bribri,Cahuita,Puerto Limón
 Najmanj obiskano področje dežele z veliko plažami.
 North Costa Rica
 Kraji:Fortuna,San Ramon,Los Chiles
 Redko naseljena regija, hribovita in najbolj znana po številnih aktivnih vulkanih.
 South Pacific Costa Rica
 Kraji:Osa Peninsula,Pérez Zeledon,Dominical
 Regija polna eksotičnih rastlin in živali.

Lastnosti pokrajine

Pokrajina

Kostarika je razpeta med hribe, doline, gozdove, gore, vulkane, močvirja in ravnine. Pokrajina blizu obale je nizka, proti notranjosti je veliko povzdignjenih vendar ravnih dolin. Območje v notranjosti dežele je večinoma razgibano hribovito, veliko je vulkanov. Kostarika ima najvišjo točko na Cerro Chiripo - 3819 metrov.

Vulkani

Kostarika je znana po velikem številu vulkanov. 6 je aktivnih, 61 je spečih ali ugaslih. Najvišji vulkan v deželi je Irazu Volcano, visok 3431 metrov. Vulkan se nahaja v osrednjem višavju, njegova posebnost je votel krater, ki je poln žveplene vode. Večina kraterjev je sicer stožčastih.

Jezera in reke

Kostarika ima malo naravnih jezer. Skoraj vse reke nastajajo v gorah, v nižinah pa postanejo lenobne reke, obkrožene z bujno vegetacijo. Največje jezero je umetno akumulacijsko jezero Lake Arenal, ki omogoča proizvodnjo 7% potrebne elektrike.

Vreme in klima

Vreme

Kostarika ima tropsko vreme, ki je raznoliko in odvisno od kraja do kraja, od deževne sezone do suhe sezone. Deževna sezona je od maja do novembra, suha sezona od decembra do aprila. Pravzaprav je vreme odvisno od tega kje ste in koliko visoko ste. Lahko pa vas tudi precej preseneti. Tudi temperature so zelo odvisne od nadmorske višine. Nizko ležeča Tihomorska obala je v glavnem zelo vroča in suha, v deževni sezoni običajno dežuje, ob popoldnevih je oblačno, vlažno in soparno. Kontrast takšnemu vremenu je Karibska podnebna cona, v kateri so Tortuguero, Arenal, Puerto Viejo in Sarapiqui. Tam je toplo in vlažno čez celo leto, deževne in suhe sezone so bolj toge. Za področje Osrednjega gorovja so značilne nižje temperature, ki so odvisne od nadmorske višine.

Suha sezona

Suha sezona se prične decembra in traja do aprila. Značilni so topli in sončni dnevi brez dežja, v januarju in februarju hladno piha. Najtoplejša meseca sta marec in april, ki se prekrivata s koncem suhe sezone. Po pravilu so v suhi sezoni večje temperaturne razlike med dnevom in nočjo.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Glede na vreme je najprimernejši čas za obisk v času suhe sezone, od decembra do aprila. Najugodnejše cene za potovanje so v času deževne sezone.

Zgodovina

Kostarika je bila odkrita leta 1502 - odkril jo je Krištof Kolumb. V tistem času je bila Kostarika naseljena s približno 400.000 indijanci. Regija je počasi rasla in postala Španska provinca. Kostarika je postala neodvisna leta 1821 vendar je za dve leti pristala v Mehiškem imperiju. Republika je postala leta 1848. V času od 1870 do 1882 ji je vladal vojaški diktator Tomas Guardia. Vse od takrat je Kostarika demokracija in velja za eno najbolj demokratičnih držav v Latinski Ameriki.

V 70. letih je Kostarika, zaradi višanja cene nafte, padla v ekonomsko krizo. Od takrat zmanjšuje odvisnost od proizvodnje kave, banan in govejega mesa. Glavna gospodarska panoga je turizem.

Hrana

Kostarika ima tradicionalno jed, ki je sestavljena z rižem, fižolom in sestavinami kot so piščančje meso, riba in različne vrste zelenjave.

Običajna jed za zajtrk se imenuje Gallo Pinto. Vsebuje riž pomešan s črnim fižolom, postrežen s kislo smetano, umešanimi jajci in ocvrtimi bananami. Domačini ob jedi običajno popijejo kavo ali svež sok.

Tipično kosilo je sestavljeno iz Casado (jed iz riža in fižola) z meson ali ribo in solato, ocvrtimi bananami, belim sirom in koruznimi tortiljami. Razlika med Gallo Pinto in Casado je, da sta v Casado riž in fižol posrežena eden ob drugem, nista mešana.

Tipične večerje ne poznajo. Majhni prigrizki med obroki se imenujejo Bocas. Sestavljeni so lahko iz omake črnega fižola, iz chimichurri (paradižnik, čebula, limetin sok), postreženo s tortilla chips ali s ceviche (ribe ali kozice s čebulo in limetinim sokom).

Pijača

Kostarika ima ogromno okusnega tropskega sadja. Največ je manga, papaje, ananasa, melon in banan. Priljubljeni so sveži sokovi. Značilne pijače so frescos, refrescos in jugos. Običajno so sestavljene iz svežega sadja in mleka ali vode. Kostarika ima večinoma pitno vodo.

Nakupovanje

Kostarika ni nakupovalna destinacija. Glavna nakupovalna tarča turistov je predvsem kava. Trgovine, obrtniki in ulični prodajalci prodajajo oblačila in ostalo blago iz uvoza, večinoma iz Gvatemale, Ekvadorja in Paname. Večina prodajaln v mestih se nahaja v velikih nakupovalnih središčih.

Izven velikih mest je veliko butikov, prodajaln s spominki in umetniškimi izdelki. Manjših prodajaln ne boste našli ob glavni cesti, zato je nujno, da vasi raziščete. Tudi najmanjša vasica ima prodajalno lokalnih umetnikov, spominkov in kiča.

Gospodarstvo in ekonomija

Indeks ekonomske svobode

Kostarika ima na ekonomski lestvici svobode oceno 66,9, kar jo uvrsti na 53. mesto na Indexu ekonomske svobode v letu 2014. V južni in srednji Ameriki je pozicionirana na 9. mesto od 29. držav. V 20. letih ocenjevanja je bila Kostarika zmeraj ocenjena kot zmerno svobodna ekonomija.

Davki

Kostarika ima za fizične osebe najvišjo davčno stopnjo 25%, za pravne osebe pa 30% Povprečni prihodki iz davkov predstavljajo skoraj 22% BDP. Javni dolg je v višini približno 55% BDP.

Kultura

Slikarstvo in kiparstvo

V začetku 19. stoletja so posamezni bogati prebivalci Kostarike najemali tuje slikarje za izdelavo svojih portretov. Domači slikarji so se naučili modernih tehnik risanja, slikanja z oljem in kiparjenja šele od teh tujih umetnikov, ki so na Kostariki ustalili (Bigot, Henry Etheridge, Santiago Paramo). Ti učitelji so neposredno vplivali na Tico umetnike Jose Maria Figueroa, Faustino Montes de Oca, and Felipe Valentini. Od konca 19. stoletja naprej je nastalo več umetnikov z močno nacionalno identiteto. Nekateri od njih so: Ezequiel Jimenez, Wenceslao de la Guardia in Enrique Echandi. Kostarika ima veliko priznanih slikarjev, npr. Gonzalo Morales Sáurez, Rafa Fernandez in Fernando Carballo, in kiparjev npr. Ibo Bonilla, Max Jimenez, Jorge Jimenez Deredia, Domingo Ramos in Mario Parra.

Glasba

Kostarika ima bogato zgodovino folklore, ki prihaja predvsem iz severa države iz kulture Majev in iz Atlantske obale iz afro-karibske kulture. Kostariška glasba je znana po ritmu poimenovanem tambito.

Literatura

Zelo znan pisatelj je Oscar Núñez Oliva, napisal je novelo El Teatro Circular (1997).

Jezik

Uradni jezik je Španski, ki se tudi največ uporablja. Angleški jezik je precej razširjen, še posebej v turističnih predelih. Informacije za turiste so v obeh jezikih, pogosto tudi le v Angleškem jeziku.

Pogovorne posebnosti

"Mae" oziroma včasih "Maje" je ekvivalent Ameriške besede "dude". "Mae" uporablja predvsem mlajša populacija med seboj.

"Pura vida", se dobesedno prevede "pravo življenje," je fraza običajna za Kostariko. Lahko se uporablja v različnih situacijah, kot npr. izraz entuziazma, strinjanja ali kot pozdrav.

"Tuanis", pomeni "OK" ali "cool." Fraza naj bi izhajala iz Angleške "too nice".

Izobraževanje

Kostarika je država, ki ima za vse prebivalce brezplačno in obvezno šolanje. Javne osnovne in srednje šole so v vseh skupnostih v državi. Izobraževanje v osnovnih šolah traja šest let, v srednjih pa pet ali šest let. Kostarika ima javne in zasebne univerze. Znane Univerze so Instituto Tecnológico de Costa Rica, Universidad de Costa Rica, Universidad Estatal a Distancia, Universidad Nacional.

Delo

Kostarika omogoča legalno delo rezidentom in tistim, ki pridobijo delovno dovoljenje na predlog delodajalca.

Varnost

Kostarika je dežela, po kateri letno potuje 1.9 milijona turistov, kar je največ v vsej Latinski Ameriki. Kljub temu predvidnost ni odveč. Številka za nujno pomoč je 911. Promet je nevaren, pešci se ne držijo pravil. Ceste izven mest so luknjaste, vožnja ponoči ni priporočljiva. Ne puščajte dragocenosti na vidnem mestu na plaži ali avtomobilu. V mestih obstaja možnost ropa, na avtobusnih postajališčih in v avtobusih so lahko žeparji. Ne zaupajte ljudem, ki vam želijo popaziti stvari. Zaradi možnosti priložnostnih kraj imejte na avtomobilu zmeraj zaprta okna. Pogost način ropa je tudi pomoč pri popravilu predrte gume. Denar menjajte v uradnih menjalnicah in nikoli na letališču San Jose. Menjalni tečaj na letališču je zelo neugoden za turiste, ni enak uradnemu tečaju.

Zdravje

Priporočljiva je zaščita pred piki komarjev. Zato se priporočajo primerna oblačila, npr. dolge lahke hlače, majice z dolgimi rokavi in uporaba razpršilnih sredstev proti komarjem. Če se boste gibali v odročnih krajih, ki so znani po malariji, se priporoča cepljenje proti malariji.

Voda je v urbanih področjih po vsej deželi skoraj zmeraj varna za pitje. Previdnost je potrebna v odročnih krajih, kjer so vodni viri lahko vprašljive kakovosti.

Telekomunikacije

Telefon

Kostarika ima mednarodno klicno številko 506. Mednarodni klici, opravljeni na plačljivih lokalnih telefonih ali preko GSM omrežja, so dragi. Priporočljivo jih je opraviti preko Interneta s pomočjo Skypa.

Mobilna telefonija deluje na sistemu GSM na 1800 MHz, 3G podatkovni promet deluje na 850 MHz.

Internet

Kostarika je razvida država, telekomunikacije so na visokem nivoju. Večina turističnih področij, npr. hoteli, kavarne, bari, restavracije, omogočajo brezplačen dostop do Interneta preko wi-fi. Za geslo je potrebno le zaprositi osebje.

Pošta

Kostarika ima relativno učinkovit poštni sistem, ki je znan po občasni nezanesljivosti in počasnosti. Pošta, ki jo prejmete iz tujine je lahko odprta, ima zamudo ali se izgubi. Ni priporočljivo pošiljati dragocenih stvari.

Spoštujte običaje

Pozdravljanje

Kostarika je patriarhalna. Običajno je pozdraviti prijatelje in znance s poljubom na lice. Pomembno je, da ženska poljubi žensko in ženska poljubi moškega, nikoli pa moški ne poljubi moškega. Moški moškemu v pozdrav stisne roko, lahko se tudi z eno roko objameta. Na formalnih oziroma poslovnih srečanjih je običajen pozdrav stisk roke.

Pravočasnost

Kostaričani na večerjo, zmenke, sestanke in srečanja običajno zamujajo 30 minut ali več. Večina zamujanja ne razume kot žalitev. Če vam domačin reče, da se vidita kasneje, je priporočljivo natančno dogovoriti čas srečanja.

Teme glede spola

Kostariška kultura je mačistična. Ženske praviloma skrbijo za dom, moški stremijo k temu, da so hranilci družine. Od žensk se pričakuje, da se lepo oblačijo in so naličene. V zadnjih desetletjih se je družba precej spremenila. Ženske delajo tudi izven doma in zaslužijo enako kot moški. Ženske lahko na cesti pričakujete žvižganje in posamezen strmeč moški pogled. Takšno obnašanje je nenevarno in pomeni kot kompliment.

Spoštljivost

Kostariška kultura je zelo spoštljiva, zoperstavljanje in obtoževanje se običajno razumeta kot nevljudnost. Za domačina je nenavadno, da v javnosti pokaže jezo. Večina domačinov vam bo namesto zavrnitve rekla mogoče in ni mišljeno kot laž temveč izhaja iz želje, da sogovornika ne užalijo.

Oblačila

Kostarika je dežela lepo oblečenih. Domačini se oblačijo lepo in so na to ponosni. Oblačijo se neformalno ampak precej elegantno. V poslovnem okolju se moški in ženske oblačijo formalno ampak ne konzervativno.

Nesprejemljivo ravnanje

Kostarika je katoliška država, verske vrednote so spoštovane, niso pa nadzorovane. Tem, kot so npr. spolnost pred poroko, splav in gejevske poroke, se v glavnem izogibajo. Domačini so zelo vljudni, zmeraj recite prosim in hvala in ne dvigujte glasu v jezi.

Obdarovanje

Obdarovanje je na Kostariki običajno. Darila se izmenjujejo ob Božiču, ob rojstnih dnevih, na Materinski dan in Očetov dan. Na večerjo je primerno prinesti steklenico vina, za vsako priložnost pa je primeren šopek rož. Izogibajte se lilijam, praviloma so namenjene za pogrebe.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Vizum za bivanje do 90 dni ni potreben.

Z letalom

Mednarodna letališča

 • Liberia - Daniel Oduber International Airport
 • Limón - Limón International Airport
 • San Jose - Juan Santamaría International Airport
 • San Jose - Tobías Bolaños International Airport

Transport po destinaciji

Letalo

Kostarika ima številna letališča, namenjena notranjim letom, ki potekajo na majhnih letalih ustrezne kakovosti. Zaradi tropskega podnebja in refiefa je priporočljivo leteti samo v jutranjih urah. V popoldanskih urah so leti lahko tvegani zaradi pogostih neviht. Vremenski pogoji se lahko spremenijo zelo hitro.

Vlak

Z železnico je pokrito le mestno področje San Jose-a. Večinoma se uporablja za vožnjo na in iz dela.

Avto

Najamete lahko osebno ali terensko vozilo. Priporočljivo je skleniti maksimalno zavarovanje za primer nesreče in poškodbe vozila saj so javne ceste slabo vzdrževane in lahko na vozilu nastanejo poškodbe od udarnih lukenj v asfaltu. V času deževja so ceste spolzke, velika je nevarnost zemeljskih plazov. Prometna varnost je na zelo slabem nivoju.

Avtobus

Iz mesta San Jose vozita, na večino turističnih destinacij, vsaj dva avtobusa dnevno. Javnegi avtobusni prevoz pokriva večino področja države, karte so poceni. Praktično ves avtobusni sistem je zasnovan na progah, ki se začnejo ali končajo v mestu San Jose. To pomeni, da je lahko potovanje v posamezna mesta dolgotrajno, ker večina mest nima neposredne medsebojne povezave. San Jose nima le ene centralne avtobusne postaje ampak jih je več in vsaka pokriva druge destinacije.

Taxi

Taksi služba je dosegljiva v vseh večjih mestih po državi. Običajno so poceni, upotrabljajte taksimeter. Poceni način za potovanje po Kostariki je prevoz z mini busi, ki vam jih priskrbijo v vsakem hotelu.

Spanje in namestitev

Kostarika ima suho in deževno sezono. Suha sezona se prične decembra in traja do aprila. V času suhe sezone so cene najvišje.

Hoteli

 • Arenas del Mar Beachfront and Rainforest Resort, Manuel Antonio
 • Nayara Hotel, Spa & Gardens, Arenal volcano National Park, La Fortuna de San Carlos
 • Hotel Riu Guanacaste, Canton de Carrillo, Sardinal
 • Hotel Lomas del Volcan, La Fortuna de San Carlos, Arenal Volcano National Park

Hostli

 • Hostel Van Gogh, San Jose
 • Castle Tam Hostel, San Jose
 • Costa Rica Backpackers, San Jose
 • Hostel Bekuo, San Jose

Kampiranje

Kampiranje je priljubljeno, omogočeno je na območju celotne države, v nacionalnih parkih, v zasebnih kampih, na plažah in na zasebnih zemljiščih (navadno za simbolično ceno). Ceno nujno dogovorite pred postavitvijo šotora! Prostor v kampih je praviloma omejen, rezervacije so priporočljive.


Nadredna destinacija