Kolumbija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Kolumbija je država na severnem delu južne Amerike. V Kolumbiji živi 43 milijonov ljudi. Od tega jih skoraj četrtina živi v glavnem mestu Bogota. V primerjavi s Slovenijo pa je le ta 60 krat večja od nje. Za Kolumbijo je značilno raznoliko podnebje. Ob vzhodni obali prevladuje suho in toplo podnebje. V notranjosti države pa je podnebje mešanica ekvatorialnega in gorskega. Popotniki so tako v vsakem letnem času deležni tako imenovane večne pomladi. Dopoldne jasno suho vreme, katero popestri popoldanska ploha. V notranjosti države je povprečna temperatura preko celega leta ugodnih 20 stopinj celzija.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Kolumbija - dežela kave, kriminala, naravnih lepot

Bruno Gombač Preberite: Kolumbija - dežela kave, kriminala, naravnih lepot, Escobara in Shakire


+ Dodaj potopis

Video turistični vodnik

Dolžina: 7,40 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite gumb na videu.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Bogota: Bogota je glavno mesto Kolumbije. Gre za 10 milijonsko mesto s prijetno temperaturo preko celega leta ter slovencem dobro in sprejemljivo prehrano.
 2. Guatape: Guatape je malo prijetno mesto ob jezeru Embalse Penol. Mesto je poznano po nekdanjem kralju kokaina Pablo Escobar.
 3. Salento: Je malo mesto na zahodu države. Zaradi visoke nadmorske višine in bližine morja je v mestu povprečna letna temperatura 15 stopinj. Pokrajina je zaradi tega zelo privlačne sveže zelene barve. Mesto je tako raj za jahanje, treking in kolesarje.
 4. Nacionalni park Tayrona: Park se nahaja na severu Kolumbije ob karibskem morju. Ogled parka je mogoč le za pohodnike, saj različni gradbeni posegi niso mogoči. Pohodnik si lahko ogleda in prehodi nedotaknjene peščene plaže ter si privošči kopanje v toplem karibskem morju. Spanje je možno le v organiziranem kampu.
 5. Ciudad Perdida - Teyuna: Izgubljeno mesto Teyuna je poznano še pod imenom Buritaca. Mesto je bilo ustanovljeno 800 let pred začetkom našega štetja. Gre za najstarejše odkrito naselbino v južni Ameriki. Treking do mesta Teyuna traja 3 dni. Pot je zaradi težke prehodnosti v džungli primerna le za dobro pripravljene pohodnike.

Skriti kotički

Cocora Rock: Vsem obiskovalcem mesta Salento priporočam, da si ogledajo dolino Cocora. Popotnik vidi znamenito Cocora Rock in si na koncu privošči še kopanje v rajskih naravnih vodnih zajetjih.

Potovalni načrti

 • Kolumbija 7 dni: Po prihodu z letalom priporočam ogled glavnega mesta Bogota. Za vse kateri imajo na voljo 7 dni priporočam ogled starodavnega mesta Teyuna. Dostop do mesta je omejen, saj je do tja možno priti le peš. Ta trekimg bodo dobro pripravljeni pohodniki potrebovali 5 dni.

Aktivnosti

Kolumbija je velika država. Njena ponudba sega od dobrih nedotaknjenih plaž do zahtevnih treking izletov. Seveda bodo uživali tudi tisti kateri radi kolesarijo. Zelo priljubljena trekinga sta treking na izgubljeno mesto Teyuna in treking po nacionalnem parku Tayrona.

Koristne informacije

Glavno mesto: Bogota

Valuta: kolumbijski peso

Število prebivalcev: 44.531.434

Elektrika:

Tel. koda države: 57

Časovni pas: UTC +5

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .co

Velikost države: 1.138.910 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Kolumbija

Dinamični zemljevidi

Regije

Država Kolumbija je razdeljena na 20 različnih regij. Skupaj obsegajo cca 1.138.910 km². Trenutno je po velikosti 25. največja država na svetu.

Lastnosti pokrajine

Država je razdeljena na gorat in ravninski del. Gorati del predstavljajo 4 grebeni Andov, kateri se dvigujejo od karibskega morja proti srednjemu delu Južne Amerike. V goratem delu države tudi živi večina prebivalstva. v amazonski nižini raste deževen tropski pragozd. Na Lanosu in savanskih dolinah so savane.

Vreme in klima

Ravnice ob karibskem morju so večinoma suhi predeli. Imajo dve precej kratki deževni obdobji. Zahodni del države, osrednje doline in amazonsko nižavje pa imajo padavine preko celega. Zaradi visoke vlažnosti so za to območje značilne popoldanske plohe in nevihte. Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Kolumbija leži ob ekvatorju. Za nas evropejce je tako nojbolj primeren čas za obisk je od Novembra do Marca.

Zgodovina

Republika Kolumbija kot tako obstaja od leta 1811 kos se osamosvojili od Španije. Meščani mesta Santa Fe De Bogota so 20 julija 1810 ustanovili svet za odcepitev od Španije. Eden od glavnih akterjev osamosvojitvene vojne je bil tudi Simon Bolivar. Nato pa sledilo obdobje politične in varnostne nestabilnosti, saj so se takrat na novo oblikovale države v južni Ameriki. Od leta 1899 do 1902 pa je v Kolumbiji zopet divjala vojna, saj se je severno vzhodni del države želel odcepiti. Nastala je nova država - Panama.

Hrana

Hrana v Kolumbiji je precej podobna slovenski. Posebnost so Arepe. Te se jedo kot priloge ali celo kot glavna je. Narejene so iz mletegea koruznega testa ali kuhane moke. Popotnik mora obvezno poizkusiti pečene banane in postrv na pataconu.

Pijača

Tradicinlna pijača Canelazo

V Kolumbiji lahko dobite vse vrste pijač. Vendar pa lahko poizkusite nekaj njihovih pijač:

Nakupovanje

Kolumbija je tako kot cela južna Amerika znana po modnih oblačilih. Popotnik lahko kupi veliko dobrih modnih oblačil. Tradicionalnih izdelkov katere popotnik kupi za domov kot darilo pa je v Kolumbiji res veliko. Kupec lahka izbira med kokosovimi izdelki, palmovi izdelki ter lončeno posodo. Popotnik naj vzame s seboj ameriške dolarje ali potovalne čeke v ameriških dolarjih. Pri nakupovanju na tržnicah je dobro imeti poleg domačina, saj drugače evropejec plača dvojno ali trojno ceno.

Gospodarstvo in ekonomija

Država Kolumbija je država v razvoju. Njen BDP znaša 400 milijard dolarjev. Njen najbolj poznan izvozni artikel je kava. Poleg kave Kolumbija izvaža še banane, riž, sladkorni trs kokos in tobak. Kolumbija ima na severozahodu še nahajališča nafte in premoga. Kolumbija izvaža tako poleg nafte še premog, zlato in drage kamne. Po statističnih podatkih je brezposelnost v Kolumbiji 12%. Kljub relativno nizki brezposelnosti, pa še vedno živi v revščini 49,2% vseh prebivalcev. Za Kolumbijo je značilno tudi dejstvo, da je trenutno ena izmed največjih pridelovalk kokaina, katerega ilegalno izvozijo v severno Ameriko in Evropo.

Kultura

Kolumbija je država, v kateri se močno pozna vpliv njihovih dolgotrajnih kolonizatorjev - špancev. Kolumbija je katoliška država. priljubljeni športi so nogomet, tejo ter kolesarstvo. K državni noši spada Sombrero Vueltiao. Ta klobuk je tudi eden izmed simbolov Kolumbije. Tradicionalni plesi so: bambuco, cueca in cumbia.

Jezik

Uradni jezik v Kolumbiji je Španščina.

Izobraževanje

Zaradi nasilja kateri je posledica revščine in posledično kriminala, država ne more več zagotavljati varnosti in izobraževanja svojih ljudi. Pismenost v Kolumbiji je 93%, vendar je potrebno poudariti, da pada delež vpisanih otrok v osnovnošolske programe. Pri izobrazbi se precej odraža za Kolumbijo značilna družbena neenakost.

Delo

Posebnih omejitev za delo v Kolumbiji ni. Kolumbija je še vedno država v razvoju. Temu primeren je tudi standard ljudi. Vizum za Kolumbijo od 4.11.2005 ni več potreben. Med potovanjem lahko nekaj zaslužite s poučevanjem angleškega jezika. Za delo v podjetjih pa morate znati govoriti špansko.

Varnost

Varnost v Kolumbiji je žal še vedno tisti parameter, kateri močno vpliva na razvoj turizma v tej državi. Časi totalitarnih režimov in bogatih narko kraljev so mimo, vendar je v Kolumbiji še vedno precej prisoten kriminal. V primeru morebitnih težav se slovenski državljani lahko obrnejo na Veleposlaništvo zvezne republike Nemčije v Bogoti.V Kolumbiji so bile ugrabitve v preteklosti pomemben vir financiranja različnih gverilskih skupin. Sedaj število ugrabitev pada. Ugrabitve so še vedno problem v južnih predelih države (Cauca in Caquetá).

Zdravje

Priporočeno je cepljenje proti tifusu ter z vsemi drugimi cepivi katera so priporočena za južno Ameriko.

Telekomunikacije

Telefon

Uporaba mobilnih telefonov je možna, vendar jo popotniki na prostem zaradi možne tatvine odsvetujejo.Nakup odklenjenega telefona je mogoče opraviti že na letališču v Bogoti. Polnjenje računa pa je mogoče opraviti skoraj na vsakem koraku.

Internet

Do interneta lahko pridete v internetnih in telefonskih sobicah vendar le v večjih mestih. Cene interneta se gibljejo do 1,25 - 2,5 $ na uro.

Pošta

Spoštujte običaje

Kolumbija je katoliška država in je kot taka precej tradicionalna. Učenje salse in plesanje salse je njihova folklora. Vsakršno povezovanje oziroma (evropsko mišljenje) razumevanje salse kot spolgedovanje, je napačno. To je njihova folklora in življenje. Pri kolumbijcih moramo biti pazljivi na uporabo rok. Če želimo pokazati višino nekega človeka, moramo dlan obrniti navzgor. Navzdol obrnjena dlan je v njihovi kulturi rezervirana za obvladovanje živali.

Prihod na destinacijo

Pred prihodom na destinacijo, si je dobro rezervirati preizkušenega vodiča. Ta vas bo počakal na letališči ali avtobusni postaji. Pomagal vam bo najti prenočišče in prostor z internetom. Pomagal vam bo tudi pri nakupovanju, saj pozna lokalne običaje in cene.

Zahteve za vstop

Posebnih zahtev za vstop v Kolumbijo po 4.11.2005 ni več, saj so takrat ukinili vizo za slovenske državljane.

Z letalom

Posebnih zahtev za vstop v Kolumbijo po 4.11.2005 ni več, saj so takrat ukinili vizo za slovenske državljane. Obstajajo redne mednarodne povezave v mestih Obstajajo redne mednarodne lete v večjih mestih:

 • Bogoti
 • Medellín
 • Cali
 • Barranquilla
 • Bucaramanga
 • Cartagena
 • San Andres

Obstajo tudi letalske povezave iz manjših obmejnih mest v sosednej države.

Z avtobusom

Posebnih zahtev za vstop v Kolumbijo po 4.11.2005 ni več, saj so takrat ukinili vizo za slovenske državljane. Z avtobusom pa lahko pridete v Kolumbijo iz:

Z avtom

Posebnih zahtev za vstop v Kolumbijo po 4.11.2005 ni več, saj so takrat ukinili vizo za slovenske državljane. Z avtomobilom lahko pridete iz dveh držav:

 • Venezueleprehod San Cristobal-Cúcuta or Maracaibo-Maicao.
 • Ecuadorjaprehod Tulcan-Ipiales (Rumichaca)

Cestne povezave me državami so slabe. Iz Paname, Brazilije in Peruja je možno priti le po slabih cestah. Iz mesta Panama ni cestne povezave, Iz Brazilije in Peruja ni možno priti do večjih mest, saj cest v notranjosti ni.

Ladijski promet na Amazonki pri kraju Tabatinga

Z vlakom

Posebnih zahtev za vstop v Kolumbijo po 4.11.2005 ni več, saj so takrat ukinili vizo za slovenske državljane.

Z ladjo

Z ladjo lahko priplujete preko prehoda Puerto Obaldia-Capurganá. Od tu pa vas ladja odpelje v mesto Turbo, od koder lahko potem potujete naprej po celini do Medellín in Montería. Iz Brazilije pa lahko potujete po Amazonki do Tabatinga/Leticia.Pot traja celih šest dni zaradi močnega rečnega toka. Čolni vozijo tedensko. Posebnih zahtev za vstop v Kolumbijo po 4.11.2005 sicer ni več, saj so takrat ukinili vizo za slovenske državljane. Iz Venezuele lahko pripljujete v Kolumbijo po reki Rio Orinoco.

Transport po destinaciji

Letalo

Najpomembnejši domači letalski prevozniki so:

Vsi ti prevozniki imajo dobro urejene svoja letala in kapacitete. Edina težava se lahko pojavi pri manjših prevoznikih ko ne morete plačti s kreditno kartico. Drugače pa plačila lahko opravite na letališču ali uradnih blagajnah.

Vlak

Železniške povezave v Kolumbiji so slabe. Obstaja samo metro v Medellin-u in Bogot-i.

Avto

V Kolumbiji vozijo pod desni. Vozila katera lahko najamemo imajo ročni menjalnik. Za vožnjo pa potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Omejitev hitrosti v naseljih je 30 km/h, v večji mestih pa je omejitev 60 km/h. Splošna omejitev je 80 km/h. Država ima dobro vzdrževano mrežo cest, katere povezujejo celotno državo. V času deževnega obdobja so možne prekinitve in zapore cest zaradi velike količine vode ali zemeljskih plazov.

Avtobus

Potovanje z avtobusom je zelo razširjena oblika transferja v Kolumbiji. Vozovnice so relativno poceni. Težava se lahko pojavijo pri nakupu vozovnice, saj se le lahko kupi le za tekoči dan. Vozovnice se lahko kupi zgodaj zjutraj ali pa pozno zvečer. Pri daljših premikih se je zato bolje odločiti za letalski transfer, saj so ceste precej polne tovornih in počasnih vozil.

Taxi v Kolumbiji

Taxi

Taxi storitve so v večjih mestih zelo dobre in poceni. Taxi se naroči po telefonu. Pred odhodom v taxi se morate obvezno vpisati v taxi knjigo preko telefona, kjer se navede še registrska številka vozila, s katerim odhajate. Premik s taxi-jem je hiter, prijeten ter hkrati ugoden.

Gondola

Pomembno transportno sredstvo v Kolumbiji vse bolj in bolj postajajo gondole. Razlog je precej enostaven - veliko ljudi živih v Andih. Sistem gondol je tako precej razdelan in kot tak predstavlja ugoden premik.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hoteli v Kolumbiji so precej dobri in dokaj ugodni, saj je cena v Bogoti od 35 do 60 € za osebo na dan. V glavnem mestu je na voljo preko 400 hotelov. Rezervacijo lahko opravimo kar preko interneta.

Hostli

V Kolumbiji lahko hitro najdete dobro prenočišče z zajtrkom za 15$. V to ceno je vključeno prenočišče z zajtrkom za dve osebi. Hostli so načeloma v skladu z zahodno evropskimi bivanjskimi merili.

Kampiranje

Nadredna destinacija