Kazahstan

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Kazahstan je deveta največja država na svetu, bogata z nafto in zemeljskim plinom. Kazahstan, se razteza od gora do slanega Kaspijskega jezera, je večje od Jadranskega morja. Kazahstan meji z Rusijo, Kitajsko ter srednjeazijskimi državami. S svojo gostoljubnostjo vas bodo Kazahstanci z veseljem sprejeli med svoje, vam pomagali pri odkrivanju naravnih lepot in mest po Kazahstanu. Kazahstan je dežela od Borata.Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slikPotopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 10:28 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Almaty: je prvo največje mesto, ki ponuja veliko znamenitosti: Medeu smučišče in drsališče, Zenkov katedrala, Kok-Tube Hill zelo lep neverjeten pogled na mesto, Veliko Almaty jezero, Tamgaly Tas kraj večne skrivnosti.
 2. Karaganda: je največje rudarsko mesto z znamenitostmi: Muzej spomina na politične žrtve Dolinke, Regionalni zgodovinski muzej, Shakhtyor stadion, Regionalno Kazahstansko gledališče, Regionalna cerkev, Pokrajinski muzej
 3. Astana: je glavno mesto, zanimivo zaradi svoje mešanice stare sovjetske artitekture z novo sodobno arhitekturo in znamenitostmi: stolp Baiterek, trgovski center z zabaviščnim parkom Khan Shatyr, vsak popotnik lahko stopi v mošejo Hazret Sultan, arhitekturna palača sprave in miru
 4. Oskemen: je mesto velike domovinske vojne, ki vam ponuja znamenitosti: Spomenik zmage in športna palača Boris Aleksandrov za ljubitelje hokeja.
 5. Temirtau: mesto se nahaja v bližini Smarkandnega jezera
 6. Atyrau: mesto je nastalo na bregu reke in v kazahstanščini pomeni kraj kjer se reka izliva v morje.
 7. Aktau: je obmorsko mesto ob Kaspijskem morju.
 8. Shymkent: je tretje največje mesto z mednarodnim letališčem. [1]]

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Kazahstan 7 dni: Astana, Termitau, Karaganda, Almaty, Shymkent, Atyrau
 • Kazahstan 5 dni: Almaty, Aral, Kentau.

Aktivnosti

Kazahstan ponuja zimski turizem v Medeu za ljubitelje smučanja in drsanja. V poletnem času s pohodništvom in trekingom v gorovitem predelu z jezeri lahko preizkusite svoje adrenalinske podvige. Ob obali Kaspijskega jezera se lahko sprehajate in zaplavate v slanem jezeru.

Koristne informacije


Glavno mesto: Astana

Valuta: Tenge (KZT)

Število prebivalcev: 17.736.896 (2013)

Elektrika: 220V/50 Hz

Tel. koda države: +7

Časovni pas: UTC +5/+6

Telefon za njuno pomoč:

 • gasilci 101
 • policija 102 ali 112 (mobilni telefon)
 • reševalci 103

Domena: .kz

Velikost države: 2.717.300 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Kazahstan je po površini veliko 2.717.300 km2, je deveta država na svetu, a prva po velikosti brez izhoda na morje. Leži okoli sredine Euroazije in na jugozahodu meji pri Kaspijskem jezeru. Glavno mesto Kazahstana je leta 1997 postala Astana. Astana je drugo največje mesto v Kazahstanu s približno 600.000 prebivalci.

Zemljevid

Zemlejvid Kazahstana Kazahstan

Dinamični zemljevidi

Regije

Severni Kazahstan

Kraji:Astana, Pavlodar, Kostanay... Značilnost regije je naravno bogastvo- rudniki in elektrarne.

Osrednja visoka dežela

Kraji:Karaganda, Termirtau, Semey, Aktobe... Zahodnji do vzhodni del države je sestavljen iz neskončnih step od Aktobe, Karande do Semey. Redko poseljena regija ima razvoj naftne industrije.

Južni del Kazahstana

Kraji:Kyzylorda, Turkestan, Shymkent, Taras... Najjužnejša regija v Kazahstanu je znana z kulturno-zgodovinskimi spomeniki in arheološkimi najdbami.

Kaspijsko območje

Kraji:Oral, Atyrau, Aktau... Zahodni del države s pristaniščem ob Kaspijskem morju. 

Almaty province

Kraji:Almaty... Na jugovzhodu države je zelo priljubljena destinacija za ljubitelje gora, gozdov in rek, primerno za treking.
 

Altai

Kraji:Ust-Kamenogorski... Na vzhodu gorata regija je ena izmed najlepših alpskih pokrajin države.

Lastnosti pokrajine

Pokrajine Kazahstana so raznolike. Na zahodu prevladujejo nižine na vzhodu prehajajo v hribovita in gorska območja; Altaj, Alataua, Karataua in Tien Shan. Najvišji vrh v državi je 7.010 m visoki Khan Tengri- na skrajnem jugovzhodu države na meji s Kirgizijo. V Kazahstanu se nahaja veliko jezer.

Vreme in klima

Kazahstan ima celinsko podnebje, vroča poletja in mrzle zime.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Severni del Kazahstana je najbolje obiskati v poletnih mesecih. Temperature so na severu januarja -18 stopinj celzija. V poletnem času je povprečna temperatura od severa proti jugu 19-29 stopinj celzija. Za južni del Kazahstana je najbolj primeren čas obiska v začetku jeseni ali pozno spomladi. Temperature na jugu so januarja -3 stopinje celzija.

Zgodovina

Kazahstanci so mešanica Mongolskih in turških plemen, ki so se priselile v 13. stoletju. V sredini 16. stoletja so se združili v en narod. Leta 1936 je Kazahstan postal del sovjetske republike. V začetku leta 1950 in 1960 so sovjetski državljani spodbudili k gojenju severnih pašnikov v Kazahstanu. Moderen Kazahstan je določen s prevlado nad političnimi in gospodarskimi aferami predsednika Nursultan Nazarbayev. Kazahstan je leta 1991 postal neodvisen od Sovjetske zveze. Zaradi neodvisnosti je v Kazahstanu dovoljeno tujim investitorjem vlagati v razvoj mest. Veliko bogastvo je v državi prineslo razvoj nafte in plina. Kazahstan je kot država uvrščen z zelo visokim indeksom človeškega razvoja.

Hrana

Najbolj znane jedi so narejene iz konjskega mesa, krompirja, riža in testenin.

 • Beshbarmak je jed iz konjskega ali ovčjega mesa in testenin s krompirjem, na vrhu je na obročke narezana čebula. Vse skupaj je postreženo v široki posodi
 • Kazy so konjske klobase, ki se lahko skuhajo in postežejo z beshbarmaku
 • Laghman je juha iz testenin, mesa, korenja in čebule
 • Manty so veliki parjeni cmoki z mesom in čebulo
 • Shis kebab so praženi marinirani kosi mesa, postreženi s čebulo in ravnim kruhom (lepinja)

Pijača

Tradicionalna pijača je Kumiss- fementirano kobilje mleko, ki vsebuje do 6% alkohola, Kumyran-kamelje mleko, Tan- gazirana pijača narejena iz kobiljega mleka.

 • Priporočljivo je kupiti ustekleničeno vodo.
 • Poskusite dobro lokalno sorto vina, ne priporoča se naročiti vina v restavracijah, ker je zelo drago.
 • S pitjem čaja si boste vzeli čas in se tako vključili v spoznavanje njihove kulture.

Nakupovanje

Pri nakupovanju preprog na bazarjih je potrebno malo pogajati ,čeprav je že začetna cena nizko postavljena. V Almatyu na tržnici se je potrebno pogajati za stvari, ki jih boste kupili. Nakupujete lahko v velikih trgovskih centrih, kjer so cene dražje.

Gospodarstvo in ekonomija

Kazahstan je bogata država zaradi zalog nafte in zemeljskega plina. Kazahstan je vodilni izvoznik urana. Lea 2015 bo Kazahstan postal ena izmed desetih držav v proizvajanju nafte in s tem si bodo dodatno povečali BDP. Glavni izvozni izdelki so meso, tekstil in pšenica.

Kultura

Kazahstanci so zelo gostoljuben narod, obisk tujca jim je zelo pomemben. Predstavili vam bodo njihove navade, glasbo ter vas pogostili s tradicionalno kazahstansko kuhinjo.

Jezik

Uradna jezika sta kazahstanski in ruski jezik.

Izobraževanje

Njihovo osnovno šolstvo je razdeljeno na osnovno šolo 1.-5. razreda, na nižjo srednjo šolo od 5.-9. razreda ter višjo srednjo šolo od 10.-11. razreda.

Imajo tercialno izobraževanje v štirih ravneh:

 1. raven: po končani štiri letni stopnji pridobijo diplomo,
 2. raven: po petletni stopnji je specialna diploma,
 3. raven: po dveletni stopnji je naziv magister
 4. raven: po petletnem programu je pridobitev doktorata.


Pismenost moških v Kazahstanu je 99,1% in žensk je 97,7% (1999)


Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_kazakhstan

Delo

V državi se išče strokovnjake za delo v energetiki in izobraževalnem sektorju. Tujci morajo kandidirati za pridobitev delovnega dovoljenja in v zadnjih letih ga je težko pridobiti.

Varnost

Kazahstan je dokaj varna dežela za turiste. Previdnost ni odveč na avtobusih in vlakih, zaradi kraj vrednih predmetov. Vožnja s taxijem v nočnih urah ni priporočljiva brez spremstva druge osebe. Potni list je potrebno imeti ves čas pri sebi. V nekaterih primerih lahko policija izsili denar od tujcev še posebaj na vlakih in medkrajevnih avtobusih. Priporočljivo je, da se na oglede odpravite kot skupina, ali še bolje je, da se odpravite v mesto z domačini. Ni dobro imeti na sebi veliko zlatega nakita saj je vaba za tatove. Ne zapletajte se v besedne dvoboje z domačini, saj se ne bo dobro končalo, so zelo agresivni.

Zdravje

Pred potovanjem se je priporočljivo cepiti proti hepatitisu A, B, tetanusu, proti rumeni mrzljici je cepljenje obvezno. [2]

Telekomunikacije

Telefon

Klicna koda v Kazahstan je +7. Mobilni operaterji v Kazahstanu so Beeline, Tele2, Altel.[3]]

Internet

Uporaba interneta je brezplačna v hotelih in kavarnah, kjer imajo Wi-Fi povezavo.

Pošta

V Kazahstanu je pošta KazPost, ki nudi domače in mednarodne poštne storitve. Po državi je 3300 poslovalnic.

Spoštujte običaje

Ne spogledujte ali nasmihajte se ženski ali otroku , saj lahko mož ali oče sprejme to, kot grožnjo ali žalitev. Spoštovanje starejših je lastnost Kazahstancev.

Prihod na destinacijo

V državo Kazahstan se lahko pripelje z letalom, avtobusom, avtomobilom.

Zahteve za vstop

Pred potovanjem v Kazahstan je potrebno pridobiti vizum. [4]

Z letalom

Mednarodni letalski prevozi . Najpomembnejši letalski prevoznik je Air Astana. Lufhansa ima dnevne lete v Almaty, od koder lahko letite v večino mest v Kazahstanu. British Airways in KLM letita večkrat tedensko na Heathrow in Schiphol. Obstaja tudi povezava non stop 2x na teden iz Prage, ki ga opravljajo Češke letalske družbe.

Z avtobusom

Avtobus je zelo enostaven za potovanje iz Urumqi v Almatai. Preko spalnih avtobusov

Z avtom

Pri vožnji z avtom je potrebno na meji v državo čakati od 24 do 36 ur, zaradi slabe organiziranosti.

Z vlakom

Vlaki za Kazahstan so počasni vendar udobni. Potrebno je računati, da se na ruski meji se čaka 3-4 ure, na kitajski meji pa 6-8 ur.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Po državi lahko potujete z avtobusi, taxiji, letali in vlaki. Vse je odvisno od zahtev turista.

Letalo

Možno je potovanje znotraj države z letalom Air Astana. Najhitrejši način potovanja znotraj mest, vendar veliko stane.

Vlak

Prevoz z vlaki je zelo počasen ampak udoben. Za destinacijo Almaty in Astano boste potovali 24 ur, je zabaven način in dober za spoznavanje ljudi na vlaku. Ljudje na vlaku vam lahko postavljajo veliko vprašanj, saj želijo izvedeti čim več o vas. Vlak lahko rezervirate tudi preko on-line. Vlak TALGO vas na destinaciji Almaty in Astana pripelje v 9 urah, strošek vozovnice je cca 9000 KZT. (1 EUR= 248.576 KZT) [5]]

Avto

Najem avtomobila je zelo drag, v primerjavi z drugimi prevoznimi sredstvi. Priporočljivo je, da si izberete druga prevozna sredstva. Izposoja enoprostorca stane 35 KZT (Semey).

Avtobus

Avtobusni prevoz v mestih je zelo priljubljen, velik minus je, da ne prihaja pravi čas na postajo. Avtobus je vedno zelo poln potnikov. Problem je, da se ne uporablja načrta postajališč in časovnega razporeda prevozov. Velik avtobus stane 35-40 KZT, v Astani je cca 60-65 KZT.

Taxi

Uporaba taxijev je zelo poceni (2 eur-6 eur) po mestu. Z dvigom roke lahko ustavite skoraj vsak avto, ki vas bo odpeljal na želeni kraj. To deluje v Almaty in Astani. V Karandi je najbolje, da se taxi pokliče po telefonu. Cene taxijev od letališča se zelo razlikujejo v ceni za tujce. Postavljena cena 50 USD je zelo draga, ne sprejmite vedno prve cene ampak cena taxija mora biti manj kot 10 USD. Vedno je potrebno imeti točen znesek denarja saj ga ne vračajo. Taxi stane cca 300-350 KZT.

Kolo

Spanje in namestitev

V Kazahstanu je možnost namestitev v hotelih, apartmajih, hostlih in kampirati v neokrnjeni naravi. V velikih mestih se ponuja prenočišča od 5*-2* po različnih cenah. Najdražja nočitev v hotelu vas bo stala približno 147 eur, najcenejša pa 48 eur. V hostlih je možnost nočitve po okoli 10 eur na osebo.

Hoteli

Kazahstan je dežela z zelo zanimivimi mesti, izbirate lahko med hoteli vseh kategorij. S ponudbo hotela je odvisna tudi cena, v hoteli s 5* zvezdicami stane nočitev cca 140-150 eur do ponudbe hotela s 3 zvezdicami stane nočitev cca 40-50 eur.

Hostli

Najem v hostla je mogoče v dveh mestih v Kazahstanu:

 • Almaty (12 hostlov)
 • Astana (8 hostlov).

Kampiranje

V bližini nomadskega plemena se lahko kampira vendar je potrebno pridobiti njihovo dovoljenje. Nomadi vas ne bodo zavrnili.

Nadredna destinacija