Karlsruhe

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Karlsruhe je mesto ob reki Ren v Baden-Württembergu v Nemčiji. Karlsruhe leži na severu Nemčije, blizu francoske meje. Mesto je ustanovil leta 1715 mejni grof Karl Wilhelm von Baden. Mesto je bilo načrtovano v kot centralna urbana postavitev okrog mogočne baročne palače, ki se kot pahljača odpira navzven. Ta vzorec je viden še danes. Zaradi pahljačaste oblike, je Karlsruhe znan kot "ventilator mesta" (Fächerstadt). Ta zasnova mesta je tako impresivna, da so jo uporabili za načrt Washingtona.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 1 minuta

Jezik: angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Dolžina: 4,5 minut

Jezik: angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Karlsruhe Schloss je grad, ki je bil hudo poškodovan in požgan v drugi svetovni vojni. Danes je v gradu urejen muzej Badisches Landesmuseum. Palača je bila obnovljena po drugi svetovni vojni, in zdaj gosti Badisches Landesmuseum, muzej, posvečen zgodovinskim razstavam. Severno od palače je velik park (Schlosspark). Ob sobotah, nedeljah in praznikih se lahko poleti zapeljete z malim vlakom po parku. Vstop v park je brezplačen, muzej je 4 € za odrasle.
 2. Center umetnosti in medijske tehnologije: muzej je precej edinstven in razstave so svetovnega razreda. ZKM gosti tudi številne kulturne dogodke.
 3. Schauburg Kino in teater je prostor, kjer si lahko ogledate dobre filme.
 4. Badisches državni teater Karlsruhe prireja koncerte, opere z odličnimi solisti, zborom in orkestrom.
 5. Živalski vrt Karlsruhe je v bližini glavne železniške postaje mesta Karlsruhe. Urnik se spreminja skozi vse leto, vendar pa je glavni vhod odprt vsaj od ponedeljka do sobote 09:00-16:00 ure. Je zmerno velik živalski vrt in ima nekaj posebnih znamenitosti. Cena je 6,50 €.
 6. Turmberg je simbol Durlach-a, je stolp (hiša) na gori, od tod besedna povezava Turm (stolp) berg (gora). Prvotna stavba je bila stanovanjski del, ki ga danes ni več, njegova gradnja se je začela konec 11. Stoletja. Jugozahodno od njega še vedno stoji stolp, ki je zaradi položaja turistično-zgodovinska znamenitost.
 7. Državna galerija umetnosti Staatliche Kunsthalle je državni umetnostni muzej v mestu Karlsruhe, z več kot 800 slik nemških, francoskih in nizozemskih mojstrov iz srednjega veka ter do danes in kiparstva iz začetka 19. stoletja.
 8. Lutkovno gledališče Marotte Namenjeno je najmlajšim, z velikim repertoarjem lutkovnih predstav, ki jih izvajajo v gledališču, ali pa tudi na terenu.
 9. Zeitgeist - Uhrenmuseum je muzej ur. Dandanes za ljudi pogled na uro nič drugega kot refleksivna gesta, da se ugotovi koliko je ura. Da pa je prislo do tega kar nam omogoča to naravno in spontano gesto, je trajalo več stoleti odkritij in razvoja, raziskav in dela. Vse to je prineslo na tisoče ljudi, katerih ime ne bomo nikoli vedeli, ampak skupni imenovalec vseh teh je: strast za merjenje časa. Pri tem lahko omenimo projekt od ljudi, z ljudmi, za ljudi.
 10. Naturkundmuseum Karlsruhe Fascinantno Narava - Prirodoslovni muzej Karlsruhe je narava (znanost) ter doživetje za vso družino. V muzeju prirejajo stalne ter posebne razstave, v vivariju s svojimi eksotičnimi živalmi in široko paleto dogodkov za odrasle in otroke. Prirodoslovni muzej v mestu Karlsruhe je prostor, kjer bodo obiskovalci lahko odkrili raznolikost in lepoto narave.
 11. Retro Games je klub, ki je bil ustanovljen leta 2002, v želji za ohranitev kulture elektronskih video iger v nemčiji. S to željo prirejajo tudi tekmovanja in večerno-nočno druženja v prostorih kluba.
 12. Guenther-Klotz-Anlage Zelenica je dobila ime po nekdanjem županu Gunther Klotz. Tam se zbirajo kolesarji, rolkarji, sprehajalci in drugi, saj nudi obilo možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.
 13. Piramida na Marktplatzu je grb mesta. Označuje kraj, kjer je Karl Wilhelm pokopan.
 14. Wildparkstadion: stadion, kjer ima Karlsruher Sport Club (KSC) vse svoje domače tekme. Če ste v mestu Karlsruhe jeseni ali spomladi, v sezoni Bundeslige, morate poskusiti ujeti KSC igro med vikendom, saj je pravo dobživetje zabave in športa.

Muzeji

 • Schloß Bruchsal

Palača v vsem baročnem sijaju, posebnost je stopnišče Neumann. Organizirajo posebne razstave, posebaj je potrbeno omeniti muzej mehanskih glasbil.

 • Staatliches Museum für Naturkunde

Je državni prirodoslovni muzej. Predstavljajo eksotične in avtohtone sesalce, žuželke in rastline. Imajo tudi fosile in minerale s katerimi poskušajo zagotoviti informacije o poreklu zemlje, raznolikosti in razvoju življenja.

 • Badisches Landesmuseum

Je deželni muzej, ki organizira več razstav vsako leto. Zbirke o zgodnji zgodovini države, raznih kultur v sredozemlju, umetnosti in regionalne zgodovine vse do danes.

 • Staatliche Kunsthalle

Državni umetnostni muzej z več kot 800 slik nemških, francoskih in nizozemskih mojstrov iz srednjega veka vse do danes in kiparstva iz začetka 19. stoletja.

 • ZKM Zentrum für Kunst und Medientechnologie

Center za umetnost in medijsko tehnologijo. Organizirajo razstave, dogodke in raziskave, pri čemer je poudarek iz medijske umetnosti in inteaktivnih del.

 • Museum für Literatur am Oberrhein

Muzej ima stalno organizirane razstave. Znan je po Oberrheinski knjižnici in Oberrheinskem literarnem arhivu. Leta 2008 so stalno razstavo prenovili, opremili z multimedijskimi elementi in dodali avdio vodilo v nemškem in francoskem jeziku.

Parki

 • Karlsruhe outdoor park predstavlja združitev rekreacijskega in adrenalinskega parka, s svojo razvejano postavitvijo vrvnatih mrež, mostov in konstrukcij. Za zagotovitev primernosti za različne zahteve so vrvnati sistemi postavljeni na višini od 1 do 15 m visoko med drevesi. Pri tem so poskrbeli za poseben način pritrjevanja vrvi, da ne poškodujejo drevja. V parku se lahko zabavajo vsi, že od 4 leta dalje.

Skriti kotički

 • Terme Vierordtbad naslov: Ettlinger Strasse 4, 76137 Karlsruhe, Baden-Wurttemberg, Germany. Terme so odlične za sprostitev po napornem dnevu in ogledu mesta, saj nudijo notranji bazen za kopanje v termalni vodi, parne kopeli z dodatkom soli, savno, kavarno,...

Izleti v okolici destinacije

 • Ettlingen je malo ter staro mestece, polno arhitekturne zgodovinske znamenitosti in modernih trgovin, katerega si je najboljše ogledati peš.

Aktivnosti

 • Kolesarjenje: v mestu so razvili načrt z 20 točkami, da postane mesto prijazno kolesarjem. Veliko je kolesarskih stez in dobrih kažipotov za kolesarjenje.
 • Das Fest - Karlsruhe je najbolj znan vsakoletni dogodek, ki poteka v juliju v Günther - Klotz Anlage (primestni park) s približno 200.000 gledalcev: open - air festival , ki vsebuje živo glasbo različnih žanrov.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid mesta Karlsruhe

Dinamični zemljevidi

Vreme in klima

Trenutno vremensko napoved najdete na strani wunderground.com

Poletna klima v mestu Karlsruhe je razmeroma suha, topla v nižinah, a včasih tudi vlažna. Zime so večinoma blage. Dolgoročna povprečna letna temperatura je 10,7 stopinj Celzija.

Kdaj obiskati

Karlsruhe lahko obiščete kateri koli letni čas, odvisno od vaših želja. Pozimi temperature padejo in mesto je lahko odeto v sneg, poleti temperature narastejo in zna biti zelo vroče, zato vam predlagamo, da si mesto ogledate spomladi ali jeseni, ko so temperature ravno pravšnje in ozračje boljše.

Zgodovina

Charles William je ustanovil mesto 17. junija 1715 po sporu z državljani svojega prejšnjega mesta Durlach. Ustanovitev mesta je tesno povezana z gradnjo palače. Karlsruhe je drugo glavno mesto dežele Baden-Durlach in leta 1771 združene Baden. Leta 1822 je bil zgrajen prvi parlament v nemški državi.

Leta 1860 se je prvič v zgodovini tukaj sestala mednarodna strokovna konvencija, Karlsruhe kongres.

Velik del osrednjega območja, vključno s palačo, je bil uničen med bombardiranjem med drugo svetovno vojno, vendar je bil obnovljen po vojni.

Hrana

Nekaj tipičnih jedi:

 • Flammkuchen: podobno kot pica, vendar z veliko tanjšega testa prelita s kislo smetano, namesto paradižnikove omake. Najbolj tipični prelivi so s čebulo in slanino, vendar obstaja veliko različic. Vedno si vsi delijo vsak eno z vsem na mizi.
 • Käsespätzle: posebna vrsta testenin s težko sirovo omako.
 • Gebratene Maultaschen: podobno kot ravioli, ampak veliko večji in ocvrti s čebulo.
 • Wurstsalat: klobase v solati znane po celi Nemčiji. Je se s kruhom.
 • Hackepeter: mleto meso s svežo čebulo in kruhom.
 • Yufka Döner: vrsta Dönerja vendar se obloga uporablja namesto pravega kruha. Prodajajo jo v številnih krajih in je verjetno najcenejši način, da bi dobili popoln obrok.

Pijača

Tako kot v drugih mestih v Nemčiji, ima Karlsruhe nekaj regionalnih blagovnih znamk piva, med katerimi je Hoepfner najbolj znana. Pivovarna in pivski vrt sta na vzhodni strani mesta. Zanimive so tudi manjše pivovarne, ki so raztresene po mestu, kot je Vogelbraeu, Wolf Brauerei in Badische BRAUHAUS.

Nakupovanje

Večina trgovin se nahaja v coni za pešce v Kaisestrasse in na Ludwigsplatzu. V bližini Kaisestrasse so različne kavarne na prostem, kjer se lahko kupec sprosti. Nekateri izmed najdražjih butikov in trgovin za čevlje se nahajajo tudi na tem področju. Na jugu Marktplatza, na koncu cone za pešce, je velik nakupovalni center, ki se imenuje "Ettlinger Tor".

Kultura

Mesto ponuja vsaki dan raznoliko in pestro ponudbo: od uličnih festivalov in koncertov na prostem, razstav, kulturnih in športnih vsebin v restavracijah, kavarnah in klubih.

Festivali in dogodki

Mesto Karlsruhe ima svoj sloves kot mesto kulture, zato se v mestu odvijajo tudi razni festivali.

 • Handel Festival je plesni festival, ki se odvija vsako leto februarja. Istočasno potekajo tudi raznovrstne delavnice (opera) in instrumentalni tečaji.
 • Evropski kulturni dnevi se vsako leto organizirajo v okviru dogodkov, kjer se izvajajo gledališke predstave, branja, akademska predavanja in simpoziji.
 • Kix - kulturni festival za otroke in mladostnike je namenjen mladim. Kulturne organizacije, kar 35 le teh, organizira celovite programe za mlade do 17 let. Potekajo tudi delavnice za otroke ter plesne delavnice.
 • Zeltival je festival, ki združuje mednarodno in nacionalno glasbeno sceno v mestu Karlsruhe. Festival nudi tudi afriško glasbeno kulturo, romsko ter latinsko glasbo, cabare, šanson, cirkus predstavo, ...
 • Kinofest je filmski festival. V okviru omenjenega festivala poteka tudi Beyond Festival, ki poteka 3 dni, kjer je vse v 3D tehnologiji pri filmu in televiziji v okviru umetniškega vzdušja.
 • Schul­­thea­ter­wo­che je dogodek, kjer 500 učencev iz vseh vrst šol pripravijo gladališke igre, predstave in podobno.

Jezik

Nemški jezik je uradni jezik.

Izobraževanje

41.800 študentov, 26 raziskovalnih inštitutov, vključno z devetimi univerzami, Karlsruhe Institute of Technology (KIT), največji raziskovalni center v Nemčiji in največji delodajalec v mestu - dejstva kažejo: Karlsruhe je mesto znanosti!

Varnost

Karlsruhe je eno izmed najbolj varnih mest v Nemčiji, še posebej v središču mesta. Obstaja veliko policistov, ki hodijo in se vozijo okoli, predvsem zaradi pomembnih sodišč, ki so v centru mesta. Tako je center mesta varen tudi ponoči.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Le nekaj je javnih mest, kjer lahko dostopate do interneta:

 • Thalia: knjigarna na glavni nakupovalni ulici (Kaiserstrasse 167) ima nekaj internetnih terminalov v zgornjem nadstropju.
 • Gelbe Seiten: eleganten bar / kavarna blizu Ettlinger Tor (Karl-Friedrich-Straße 22) ima brezplačen WLAN, en internetni računalnik; ponuja lep izbor pijač & koktajlov in nekaj preprostih jedi.
 • Kaffee Schiller: Ima brezplačen WLAN in nekaj računalnikov za uporabo. Dobite tudi dobro kavo, pecivo (Kronenstr.30).
 • KA-WLAN: nudi brezplačno WiFi - storitev v mestu Karlsruhe.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Baden-Airpark je najbližje lokalno letališče, ki se nahaja približno 40 km iz mesta. Najbolj aktualen je nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair. Z letališča do mesta Karlsruhe vozi štiri krat dnevno avtobus, cena je 10 Eur. Druga možnost je z vlakom ali tramvajem.

Letališče Frankfurt je največje letališče v Nemčiji in ima povezavo direktno s ICE hitrim vlakom do Karlsruhe (1 ura). Stuttgart Airport je dosegljiv z vlakom v eni uri in pol.

Z avtobusom

Avtobusna postaja se nahaja na južnem vhodu na železniški postaji. Vstopnice lahko kupite na železniški postaji.

Z avtom

Od Ljubljane je Karlsruhe oddaljen 713 km, z avtomobilom bi za to pot potrebovali približno 7 ur in 20 min.

Z vlakom

Železniška postaja (Hauptbahnhof Karlsruhe) se nahaja južno od mestnega središča, približno 5-10 minut je oddaljena s tramvajem od osrednjega mestnega trga. Karlsruhe je dobro povezan z drugimi večjimi mesti z ICE hitrimi vlaki. Razpored za medmestne povezave lahko najdete na spletni strani Deutsche Bahn (nemške železnice).

Z ladjo

Mesto Karlsruhe leži na celini in nima povezave z morjem. Prevoz z ladjo je možen samo po reki Rhine, kjer sta tudi dve pristanišči, za prevoz tovornih ladij, predvsem goriva. Po reki se lahko peljete tudi s čolnom.

Transport po destinaciji

Javni transport

Karlsruhe ima odličen sistem javnega prevoza, imenovan KVV; sestavljen je iz tramvaj-vlakov (mestna železnica). Ta omogoča vožnjo vlakov na progi tramvaj v mestu ali na železniški progi. Enotna vozovnica za potovanje znotraj mestnih meja stane 2,20 € za odrasle, 1,20 € za otroke. Karte je treba žigosati ob vstopu na tramvaj, saj so kontrolorji precej pogosti. Vlaki vozijo pozno v noč, še posebej ob vikendih. Urniki in zemljevidi so praktično na vsaki postaji: lahko najdete tudi več informacij o voznih redih na KVV spletni strani.

Avto

Mesto Karlsruhe je s cestami dobro povezan, zato je vožnja z avtom dobra izbira. Ceste so urejene, prevozne, povezave so dobre.

Taxi

Da naročite vožnjo s taksijem, lahko pokličete taksicentralo na telefon 0721 - 944 144, ali pa za to uporabite spletno stran taxi-zentrale-karlsruhe.de

Kolo

Poleti, spomladi in jeseni so kolesa za najem na voljo po celotnem mestu. Za najem koles se uporablja mobilni telefon. Izposoja kolesa stane največ 0,08 € / min ali 9,00 € / dan. Več informacij je na voljo na razpisu stran Bike (v nemščini).

Hoja

Veliko je za videti v Karlsruhe, če se peš odpravimo po Kaisestrasse, kjer boste našli veliko različnih trgovin in restavracij na obeh straneh ulice. Če greste v smeri palače, si lahko ogledate Mestni muzej v notranjosti gradu ali park takoj za njim, kjer se prebivalci mesta Karlsruhe zbirajo za piknike in se sproščajo. Raziskovanje peš vam omogoča, da lahko zavijete v manjše ulice, kjer lahko najdete čudovite različne trgovine in restavracije.

Nenavadni načini transporta

Po reki Rhine se lahko peljete tudi s čolnom.

Spanje in namestitev

Hoteli

 • City Partner Hotel Berliner Hof: 3 zvezdice, Douglasstrasse 7, 76133 Karlsruhe
 • Novotel Karlsruhe: 4,5 zvezdice, Festplatz 2, 76137 Karlsruhe
 • Der Blaue Reiter: Amalienbadstrasse 16, 76227 Karlsruhe
 • Hotel Rio: 4 zvezdice, Hans Sachs Str 2-3, 76133 Karlsruhe
 • Ibis Karlsruhe Hauptbahnhof: Poststrasse 1, 76137 Karlsruhe
 • Hotel Aviva: Ohiostrasse 15, 76149 Karlsruhe
 • Zi Hotel & Lounge: 3,5 zvezdice, Karlstr.46, 76133 Karlsruhe
 • Renaissance Karlsruhe Hotel: 4 zvezdice, Mendelssohnplatz, 76131 Karlsruhe
 • Hotel Erbprinzenhof: Erbprinzenstrasse 26, 76133 Karlsruhe
 • Alfa Hotel Karlsruhe: 3,5 zvezdice, Burgerstrasse 4, 76133 Karlsruhe

Hostli

Kampiranje

 • AZUR Camping Turmbergblick Leži na strateški legi ob avtocesti A5 med Frankfurtom in Baden-Badenom. Lokacija je blizu prelepe reke Ren, kjer greste lahko na kolesarjenje, čolnarjenje, pohod, ribolov, ... V bližini je tudi tematski park Rust, ki ga bodo še posebej veseli vaši otroci.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Nemčija