Južna Afrika

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Južna Afrika, odlikovana z izjemno raznolikostjo in privlačnostjo, ki je poleg klasičnega safarija, polna tudi naravnih lepot in bogate kulturne dediščine. Zavzema južni del afriške celine. Na severu meji na Bocvano, Zimbabve in Namibijo, na severozahodu pa na Mozambik in Svazi. Kraljevina Lesoto pa je v celoti obkrožena z njenimi mejami. Zahodni del obliva Atlantski ocean, vzhodni pa Indijski ocean.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Čari Južnoafriške republike

Jan Janžekovič Preberite: Čari Južnoafriške republike

Okrog sveta- Moja Afrika

Beja Prohart Preberite: Moja Afrika - dežela sreče, plesa in divje narave


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51:31 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Capetown:Cape Town Central je eno izmed najbolj naseljenih mest v Južni Afriki. Uvršča se na drugo mesto, takoj za Johannesburgom. Obiskovalce in turiste navdušuje s svojo razgibano naravo, atrakcijami in znamenitostmi.Cape Town je najstarejše in najlepše mesto v Južni Afriki (Dragulj Afrike) in spada med eno izmed top turističnih destinacij na svetu. Svojim obiskovalcem ponuja široko paleto dejavnosti in zanimivosti. Za vse avanturiste priporočamo obisk safarija, ki vas bo obogatil z nepozabno izkušnjo.
 2. Knysna:Nahaja se v osrčju Južne Afrike ob znanem in slavnem »Garden Route«. Mesto je razpoznavno po festivalu ostrig, toplih in prijaznih ljudeh in prečudovitih naravnih znamenitostih. To je mesto s subtilno mešanico avanture in sprostitve. Bollard Beach je predel Leisure otoka, kjer se vam razprostre rajska peščena plaža, idealna za romantične sprehode, varno kopanje in delanja peščenih gradov.
 3. Franschhoek:Je majno mestece v provinci Zahodne Kaplandije, poznano kot dežela sonca in vina. Bogata vinorodna dežela, iz katere izvirajo nekatera najboljša vina na svetu. V čem je njegova posebnost? Poleg bogate zgodovinske dediščine vas na poti spremljajo: dih jemajoči vinogradi, gostoljubnost domačinov, vrhunske jedi in seveda, vrhunska vina.
 4. Johannesburg:Johannesburg je eno izmed najbolj naseljenih mest v Južni Afriki. Ponuja privlačne aktivnosti tako za mlade, kot starejše. Lahko si privoščite obisk muzejev (Nacionalni muzej vojaške zgodovine...,), obisk živalskega vrta, galerij in seveda nočnih klubov. Vendar je to mesto, ki od vas zahteva dodatno previdnost, saj se uvršča med eno izmed najbolj nevarnih mest v Južni Afriki.
 5. Paarl:Paarl je tretje najstarejše mesto v Južni Afriki. Poznan je po svoji vinorodni pokrajini in po okrožju imenovanim »Paarl Rock – granitna skala« (pearl gorovje). To je atraktivna destinacija za navdušene hribolazce.
 6. Hermanus:Hermanus se nahaja na osupljivi južni obali Western Cape, ki je poznan po svojih neverjetnih predelih, kjer se nahajajo kiti. Z izletniško barko se lahko podate na ogled prečudovitih morskih bitij - kitov. Prav tako si lahko privoščite plavanje z belimi morskimi psi. Hermanus vam ponuja preko 100 različnih aktivnosti, ki bodo vašemu oddihu pustile zadovoljen pečat.
 7. Plettenberg Bay:Plettenberg Bay, skrajašno ime je tudi »Plett«, je bil prvotno imenovan kot Bahia Formosa (prečudovita plaža). Že ime vam pove, da se enostavno zaljubite v rajske peščene plaže in modrino morja. To rajsko obalno letovišče turistom nudi bogate znamenitosti, verigo hotelov in počitniških objektov na Garden Route, ker si lahko privoščite izjemen oddih. Plettenberg Bay je obdan z gorsko kuliso in zelenimi gozdovi, ki so idealni za pohajkovanje.
 8. Stellenbosch:Stellenbosch je mesto v provinci Western Cape in se nahaja približno 50 km vzhodno od Cape Town-a, ob bregovih reke Eerste. Poleg bogate kulturne in zgodovinske dediščine je poznan tudi po znamenitem tehnološkem parku, ki je bil prvotno zasnovan po strategiji profesorja H Christo Viljoena. Stellenbosch je drugo najstarejše in nedvomno najbolj scensko privlačno in ohranjeno zgodovinsko mesto v Južni Afriki. Zgodovina se kaže skozi pričujočo kombinacijo neo-nizozemske in moderno viktorijanske arhitekture, ki združuje preproste linije, fine in detajlirane podrobnosti, ki pričajo o bogati kulturni dediščini.
 9. Pretoria:Pretorija je odo od treh glavnih mest Južne Afrike in služi kot administrativno in izvršilno glavno mesto. Razdeljena je na tri dele: vzhod, zahod in sever. V Južni Afriki je prepoznana kot Jacaranda City – to je zaradi tisoče nasajenih dreves Jacaranda. Je čarobno mestece z velikim številom gracioznih starih hiš v centru mesta, širokimi ulicami in zelenimi predmestji.
 10. Pretoria:Durban je eno izmed največjih mest v južnoafriški provinci KwaZulu-Natal. Spada med eno izmed najpomembnejših proizvodnih središč v Južni Afriki. Uvrščen je takoj za Johannesburgom. Klimatske razmere (vedno prijetno toplo vreme), mu predstavljajo dodano vrednost pred ostalimi južnoafriškimi provincami. Je odlična destinacija za prijeten oddih, ki ponuja številne prireditve in slovi kot destinacija, primerna za družinske oddihe.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Južna Afrika 7 dni: Cape Town (Table Mountain – »Mizaste gore«), Stellenbosch, Garden Route, narodni park Tsitsikamma, mesto Knysna, Durban, pokrajina Natal (plantaža sladkornega trsta), Hluhluwa (ogled safarija), državice Svaziland, Krugerjev narodni park, kanjon reke Blyde, Johannesburg

Aktivnosti

Cape Town Central

 • Priporočljiv je obisk Kirstenbosch nacionalnega botaničnega parka, ki se nahaja na vzhodnih pobočjih Table Mountain. Idiličen botanični vrt, ki je v svetovnem merilu poznan kot najlepši botanični vrt.
 • Clifton Beaches, ki ima 4 plaže in vsaka izmed njih je ločena s skalami. Četrta plaža je kljub mrzli vodi in občasnih vetrovih najbolj obiskana. Po idiličnem ležanju na plaži in nastavljanju sončnim žarkom, vam bo prijala ohladitev v sveži morski vodi.

Knysna

 • Uživanje ob kulinaričnih dobrotah. Lahko si privoščite piknik v osrčju gozda Knysna na predelu Jubilee Creek. Predel Jubilee Creek je poznan po svoji prečudoviti lokaciji za piknike, ki se nahaja ob gozdnem potoku na bregovih Millwood Creek. V tej neokrnjeni naravi lahko uživate v idiličnem miru.
 • Knysna je bogata z različnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. V kolikor potujete z otroci, je ta destinacija nalašč za vas. Slonji park v Knysni vam nudi vznemirljivo pustolovščino srečanja z velikani Afrike. Priložnost, da hranite te veličastne živali in si jih ogledate od blizu, vam zagotovo pusti nepozaben pečat v vašem dopustu.

Franschhoek

 • Uživanje v gostoljubnosti domačinov, njihovi kulinariki in kapljici dobrega vina

Johannesburg Johannesburg

 • je mesto, kjer si vsak lahko najde tisto zabavo, ki mu ustreza in je primerna za njegov žep. Obiskovalci, ki iščejo kulturne znamenitosti, imajo na voljo okoli 40 galerij in ogromno število ostalih kulturnih ustanov. Za vse ljubitelje nočnega življenja, lahko izbirate med klubi, restavracijami in običajnimi lokali. Med drugimi pa slovi tudi po svojih ogromnih trgovskih centrih, kjer lahko dolge ure uživate v nakupovanju.

Koristne informacije

Glavno mesto: Cape Town (zakonodajno), Pretoria (upravno), Bloemfontein (sodno)

Valuta: Južnoafriški rand (ZAR

Število prebivalcev: 43,786,115

Elektrika: 220/230 V*, 50Hz

Tel. koda države: + 27

Časovni pas: Slovenija +1 (GMT +2

Telefon za njuno pomoč: Reševalno vozilo / gorska reševalna služba: 10177 (brezplačen klic)

Domena: co.za

Velikost države: 1.219.090 km2


[http://sl.wikipedia.org/wiki/Republika_Ju%C5%BEna_Afrika

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Južne Afrike

Dinamični zemljevidi

Regije

 Cape Winelands 
 Kraji:Stellenbosch, Franschhoek, Paarl
 Za vse ljubitelje vina. 

 The Garden Route in Klein Karoo
 Kraji:Sedgefield
 Polno doživetje pokrajine: vožnja skozi Graden Route, obisk Cango jame, noji, vinska pot Mali Karoo...,
 The Kruger Lowveld
 Kraji:Sabie, Lerolo...
 Poleg svoje naravne in kulturne raznolikosti ponuja tudi gostoljubje domačinov. Priporočljiv je obisk Kruger nacionalnega parka. 
 The Cape Peninsula
 Kraji:Parow, Guguletu...
 *Ogled botaničnega vrta Kirstenbosch, ki je pod UNESCOVO zaščito
 *Privoščite si uživanje v naravnem rezervatu Cape of Good Hope
 The Panorama Route
 Kraji:Graskop, Vaalhoek...
 Doživite dih jemajoči razgled po gorskih vrhovih in idilo mogočnih slapov
 West Coast
 Kraji:Lutzville, Klawer...
 Ponuja ogled očarljivih ribiških vasi, ogled kitov in uživanje v bogati kulinariki.

Lastnosti pokrajine

Južna Afrika je osupljiva pokrajina, ki navdušuje s svojo razgibanostjo, pristnostjo in bogatimi razsežnostmi. Južna Afrika ponuja vse od zlato-peščenih plaž, suhe puščave, savan in hribovja. V njeni bogati dediščini najdete tako kite, kot delfine in morske pse, pa tudi slone in pingvine.Je veliki dragulj na naši zemeljski obli.

Vreme in klima

Na splošno je podnebje v Južni Afriki subtropsko z dolgimi sušnimi obdobji in oblikami temperatur, ki jih blaži višinska lega. Glavnino dežja prinaša vzhodnik z indijskega oceana, kar pomeni da količina padavin iz vzhoda proti zahodu pada. Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Južna Afrika je zaradi svoje velikosti in razgibanosti zanimiva za popotniki skozi celo leto. Če želite prepotovati puščavo Kalahari, je najboljše obdobje med drugo polovico oktobra in vse do aprila. Od maja do septembra je idealno obdobje za opazovanje živali v nacionalnem parku Chobe, ko nastopi suho in hladnejše obdobje. Svoje želje in interese lahko prilagajate različnim obdobjem, odvisno kaj si želite ogledati. Priporočljivo pa je, da nekje od marca pa vse do septembra, v vaš popotniški nahrbtnik spravite kakšen topel pulover.

Zgodovina

Južna Afrika je zaradi svoje velikosti in razgibanosti že od nekdaj burila nemirne duhove pomorščakov. Njeni prvotni prebivalci (pred kolonialnimi osvajanji) so bila plemena: San, Xhosa, Khoi, Zulu… Vsa plemena, ki so bila takrat naseljena, imajo svojo bogato zgodovinsko dediščino in večinoma nepojasnjen izvor. Ostajajo le predvidevanja njihovih izvornih koreninah. Pleme Hotentoti ali Amawelu so verjetno prišli iz severne strani (Egipta). Njihove navade so v veliki meri slične navadam Egipčanov. Bušmani so posebno pleme, ki je bilo naseljeno na ozemlju Južne Afrike pred plemenom Hotentoti. Ob priseljevanju novih plemen, so bili potisnjeni bolj v notranjost dežele. Hotetoti so si jemali bušmanske žene in tako je prišlo do nove mešane kulturne rase. Z letom 1652 so se pričeli na ozemlje Južne Afrike naseljevati nizozemski kolonisti, kar ima danes z posledico mešano kulturno dediščino. Poleg nizozemskih kolonistov, so se pričeli tudi naseljevanja Angležev in Francozov. Upravičeno si je Južna Afrika pridobila sloves »Mavričnega naroda«, kot jo je poimenoval nekdanji nadškof Desmond Tutu. Beli potomci kolonistov so bili v manjšinah, vendar so kljub temu ohranjali nadvlado z vrsto surovih apartheidskih zakonov, ki so ljudi delili glede na rasne osnove. Z letom 1994 so uspeli z velikimi pritiski (predvsem iz tujine) ukiniti grozljivo apartheidsko zakonodajo in tako je Južna Afrika pridobila prve predčasne volitve. Nadzor države je danes pretežno v rokah črnske večine.

Hrana

Kulinarika Južne Afrike je znana tudi pod imenom »mavrična kuhinja«, ker je sestavljena iz več kulturnih virov (nima skupne avtohtone kuhinje). Vse dežele povezuje ljubezen do mesa, ki je tam poceni in okusno. Med vsemi vrstami mesa, je goveje najbolj cenjeno. Gurmani pa si lahko privoščite tudi specialitete iz nojevega mesa. Splača se vam poskusiti tudi njihovo morsko hrano (ostrige, školjke, jastoge in ostale morske ribe). Južna Afrika je bogata z lokalno pridelanim sadjem in zelenjavo (mango, banane, razne čebulice, listje, oreščki…,), ki je izredno kakovostno.

 • Njihova tradicionalna jed – imenovana PAP , je bele barve (narejena iz koruzne moke), skorajda brez okusa, ki se običajno kombinira z zelenjavno omako in mesnimi prilogami.
 • Bobotie to je južnoafriška tradicionalna in okusna različica mesne štruce, ki jo postrežejo s pikantnim kuhanim rižem

Pijača

brezalkoholne pijače

 • amasi/mass to je pijača iz kislega mleka, podobna jogurtu, odlična za prebavo. Tradicionalno je nepasterizirano in fermentirano v »calabasha« (vrsta buče)
 • mageu/mahewu/amarhewu/amahewu – to je brezalkoholna kiselkastan osvežilna pijača, narejena iz koruze ali prosa ali sirka s pomočjo mlečnokislinske fermantacije.

alkoholne pijače

 • pivo Južnoafričani so poznani kot navdušeni pivci piva. Njihove pivovarne proizvajajo različne vrste piva, med drugimi tudi: Carling Black Label in Grolsch. Priljubljeni vrsti sta tudi: Lion lager in namibijski Windhoek lager.
 • Amarula Cream je kremni liker, katerega se navadno uživa po dobri večerji. Narejena je iz sadežev marulinega drevesa (Sclerocarya Birrea). Poleg sadežev, pa domačini uporabljajo tudi semena, zelenje in lubje, iz katerega izdelujejo pivo in vino.

Nakupovanje

V velikih mestih kot so: Cape Town, Durban in Johannesburg, se lahko odpravite po nakupovalnih središčih, ki so polni kinodvoran, raznih trgovinic in restavracij. Z obiskom tržnic boste navdušeni. Tam si lahko privoščite lokalno pridelano sadje in zelenjavo, ki je bogatega okusa, predvsem pa za sebe in svoje najdražje kupite kakšne spominke. Z nakupovanjem na tržnici zagotovo prihranite kak evro več.

Gospodarstvo in ekonomija

Južna Afrika spada med industrijsko najbolj razvite države v Afriki. Hkrati je tudi največja izvoznica in uvoznica blaga in storitev. Osnova njihovega razvoja so rude, zemlja in naravna bogastva. Industrijska panoga pokriva približno 28% gospodarskih dejavnosti, kmetijstvo približno 2%, 70% pa pokrivajo storitve. V industrijski panogi prevladuje proizvodnja tirnih vozil, sintetičnih goriv, rudarske opreme in strojev. Storitveni sektor je v največjem možnem razcvetu in pokriva okoli 70% vseh dejavnosti. Južna Afrika slovi po svojih znamenitostih, česar se zavedajo tudi v turizmu in maksimalno izkoriščajo dani potencial. Turistične dejavnosti zaposlujejo največ aktivnega prebivalstva.

Kultura

Južna Afrika je poznana tudi po imenom »Mavrični narod« Zakaj? S tem izrazom je Južno nekdanji nadškof Desmond Tutu lepo opisal večkulturno raznolikost države. Zaradi svoje kolonialne preteklosti (osvajanj), ima Južna Afrika veliko število Afričanov, ki so potomci nizozemskih naseljencev in njihov uradni jezik je angleščina. Nekje z letom 1800 so se pričeli vdori tudi s stani Britanske kolonije. Z letom 1600 so pričeli z osvajanji tudi Francoski hugenoti, Nemci in Portugalci, ki so s seboj pripeljali številne sužnje iz Indije in Indonezije. Ne moremo pa tudi zanemariti Islamske in Hindujske manjšine. Južna Afrika si je upravičeno nadela ime »Mavrični narod«.

Jezik

Uradni jezik: afrikanščina in angleščina Poloeg svoje bogate naravne dediščine je raznolikost opaziti tudi pri ljudeh. Lahko zaznamo historične vplive angleške, afriške in indijanske kolonialne vplive. To posledica je razvidna tudi v tem, da ima Južna Afrika 11 uradno priznanih jezikov.

Izobraževanje

Izobraževanje je razdeljeno na dve grupaciji, vodeno v dveh oddelkih in sicer: oddelek za osnovno izobraževanje (DBE), ki je odgovoren za osnovne in srednje šole ter oddelek za visoko šolstvo in usposabljanje (DHET ), ki je odgovoren za terciarno izobraževanje in poklicno usposabljanje. DBE oddelke se je ukvarjal tako z javnimi šolami, kot privatnimi izobraževalnimi ustanovami. Javne in zasebne šole spadajo pod skupni imenovalec in danes zajemajo približno 97% šol v Južni Afriki.

Delo

Južna Afrika, da bi zapolnila svoje vrzeli in razširila svoje gospodarstvo, si predvsem želi tuje delovne. sile. Iskanje zaposlitve je lahko ne-državljanom težavno, ker se od njih pričakuje kvalifikacija, izkušnje in izobrazba. Za vse tuje iskalce zaposlitve je priporočljivo, da si že pred vstopom v državo pridobijo ponudbo za delo. Za delodajalce je to težaven proces, saj morajo dokazati, da niso uspeli pridobiti ustreznega zaposlitvenega kadra znotraj države in so zato primorani zaposliti tujega državljana.

Varnost

Južna Afrika je zaradi svoje mulitkulturne razgibanosti tudi priložnost za kriminalna dejanja. V kolikor se odpravljate na potovanje po tej čudoviti deželi, ne bo odveč, da se seznanite s podrobnostmi tistih destinacij, po katerih boste potovali. Stopnja kriminala, umorov in raznih napadov letno narašča. Predvsem v mestu Johannesburg previdnost ne bo odveč, saj mesto velja za eno izmed najbolj nevarnih v Južni Afriki. Priporočamo vam, da se predvsem v nočnih urah izogibate temačnih ulic in tistih predelov, ki so javno poznani kot nevarni.

Zdravje

Zdravstvo je v Južni Afriki ločeno na javno in zasebno. Revni sloj prebivalstva koristi usluge javnega zdravstva. Bogati sloj, ki obsega nekje 20% vseh prebivalcev, pa koristi usluge zasebnega zdravstva.

Telekomunikacije

Urbana področja Južne Afrike imajo dobro zasnovan in podprt telekomunikacijski sistem, ki vključuje internet in mobilno telefonijo. Področje telekomunicij spada med eno najhitreje rastočih sektorjev v gospodarstvu Južne Afrike.

Telefon

Pošta

Spoštujte običaje

 • Kodeks oblačenja v Južni Afriki se uvršča med »casual«, razen v nekaterih klubih restavracijah zahtevajo formalna oblačila.
 • Kajenje je prepovedano v javnih prostorih, vlakih, letalu in avtobusih. Restavracije in klubi imajo prostore, namenjene tudi kadilcem.
 • Natakarjem, hotelskim uslužbencem, voznikom taksijev, uslužbencem na bencinskih črpalkah in uslužbencem na golf igriščih se pušča napitnina.

Prihod na destinacijo

Slovenski državljani se najpogosteje za prihod v Južno Afriko poslužujemo letalskih prevoznih sredstev.

Zahteve za vstop

Slovenski državljani za vstop v državo potrebujemo vizum, katerega je potrebno pridobiti pred pričetkom potovanja. Potrebno je imeti veljaven potni list. Nevarnosti okužb in bolezni Južna Afrika ima raznoliko podnebje, zato je priporočljivo,da se popotniki pripravijo na samo potovanje.

 • Pojavlja se tveganje za malarijo, zato je pred odhodom na potovanje priporočljivo jemanje meflokvina ali pa kombinacijo atovaquoneja in progvanila.
 • Nevarnost spalne bolezni (posamezne regije Botcvane in Namibije)
 • Na podeželju se lahko pojavijo žarišča kolere in trebušnega tifusa
 • Okuženost z aidsom' je približno 17%, zato je priporočena pazljivost
 • Razširjene so različne spolne bolezni, predvsem pa hepatitis B

Z letalom

Proti Južni Afriki lahko letite iz najbližjih mednarodnih letališč (Marco Polo, Dunaj, Zagreb…) Večina letal iz evropskih letališč pristane v Johannesburgu, na njihovem letališču Tambo International. Pogosti pa so tudi pristanki v južnoafriškem mestu Cape Town.

Z avtobusom

Organizirani prevoz z avtobusom je priročen za pričetek in konec potovanja (prihod na letališče in odhod iz letališča proti domu).

Z avtom

Organizirani prevoz z osebnim vozilom je priročen za pričetek in konec potovanja (prihod na letališče in odhod iz letališča proti domu). Na vseh letališčih lahko rezervirate parkirno mesto v njihovi parkirni hiši, kjer je vaš avto do konca potovanja na varnem. Ceniki so različni, zato si je potrebno predhodno pregledati spletne strani letališč in opraviti rezervacijo parkirnega mesta.

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Znotraj države lahko potujete z letalom, vlakom, ali po cesti (avtobus, avto, taxi).

Letalo

Največji letalski prevoznik je South African Airways (SAA, s sedežem v parku Airways. Letalska družba leti na 38 različnih destinacij po svetu.

Vlak

Južna Afrika ima zelo dobro in razvejano železniško mrežo. Približno 2,2 milijona ljudi se dnevno prevaža po Južni Afriki. Turisti lahko potujejo z Blue Train, ki je eden svetovno najbolj znanih luksuznih vlakov. Shosholoza Meyl nudi prevoze potnikov med večjimi mesti. Na voljo je še hitri vlak - The Gautrain, ki vas iz Johannesburga do Pretorijo popelje v 40 minutah. Vozi 160 km/h.

Avto

Nacionalna mreža poti v Južni Afriki, je sistem avtocest, ki povezujejo večja mesta med seboj. Nacionalne poti so označene s številkami, ki se pričnejo z »N« in sicer od N1 do N17.

Avtobus

Avtobusi so glavna oblika javnega prevoza. So zanesljivi in cenovno ugodni. Je pa potrebno vzeti v zakup, da vožnja poteka počasneje. Poleg manj privlačnih mini bus taxijev, lahko izberete Baz bus, ki poskrbi za svoje potnike (tudi dostava od vrat do vrat). Translux je glavna avtobusna prevozna linija, ki je namenjen dolgim razdaljam. Za glavne in daljše linije morate napraviti rezervacijo sedeža dan do dva prej. Ni se priporočljivo zanašati na prosti sedež.

Taxi

Taxi družba SACAB je v zadnjih letih postala najmočnejša družba v Južni Afriki. Družba posdeuje približno 70 vozil in deluje na sledečih področjih in lokacijah:

 • Monte Casino
 • Fourways
 • Roodepoort
 • Randburg
 • Sandton
 • JHB Central
 • Centurion
 • Pretoria...,

Kolo

Spanje in namestitev

Južna Afrika ponuja obilo možnosti nočitev (od taborjenja, spanja v kolibah, hotelov, hostlov, apartmajev…,)

Hoteli

Lahko izbirate med hoteli z dvema zvezdicama, ki nudijo osnovne pogoje bivanja, so čisti in urejeni. Lahko pa svoj dopust preživite v luksuznih hotelih s petimi zvezdicami (na voljo vam jih je najmanj 43), ki vam nudijo dodatno razvajanje. Apartmaji Možnost najetja apartmajev za več oseb z delom skupnih ležišč. Lahko najamete apartmaje v različnih cenovnih razredih, vezanih na vaše želje in potrebe. Nekateri priporočeni hoteli:

 • Blackheath Lodge
 • The Residence Boutique Hotel
 • One&Only Cape Town
 • The Palace of the Lost City

Hostli

V Južni Afriki zasledite bogato izbiro poceni hostlov, ki vam nudijo prijetno zatočišče na vaši poti. Obstaja ogromno spletnih strani, kjer zasledite vse potrebne informacije glede rezervacije, cene, koristnih nasvetov, seznama restavracij, klubov…, Nekateri najbolj ugodni hostli za popotnike:

 • The Backpack
 • Penthouse on long
 • Shoestrings Airport Lodge

Kampiranje

Eno izmed najbolj razburljivih doživetij je tudi kampiranje v Južni Afriki. Izbirate lahko med različnimi vrstami kampiranja.

 • Resort (ponuja svojo zabavo, wellnes, bazene, razna igrišča..,)
 • Standardni kamp (standardna prikolica za kampiranje, z vso potrebno opremo za kampiranje v naravnem rezervatu)
 • Občinski kamp (hišica ali prikolica, ki je lahko resort ali navaden kampirni prostor)
 • Bush kamp (divji kamp s hladno vodo za tuširanje, toaletami na »štrbunk«, ki se nahajajo daleč proč od civilizacije)
 • Divji kamp (označene lokacije, namenjene divjemu kampiranju, uporaba šotorov, ni prikolic ali barak)

Nadredna destinacija