Japonska

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Japonsko, poznamo kot Nihon ali Nippon (日本) in Japanese, ki je otok v Vzhodni Aziji. Znana je kot dežela vzahajočega sonca - "Land of the Rising Sun". Država, kjer ima starodavna tradicijapomembno vlogo v postmoderni japonski družbi, saj so s takim pristopom uspeli razviti najsodobnejšo tehnologijo, s katero obvladujejo svetovni trg. Država, v kateri je zelo malo tujcev in kjer potrebe skupine postavljajo pred potrebe posameznika. Delo tu ne predstavlja ne ovire ne nujnega življenjskega zla. Povojna Japonska je dokazala zmožnost individualizacije kulturnih elementov, ki so prihajali od zunaj, in je prva azijska država, ki je sprejela tehnologijo, znanost in industrializacijo iz Evrope in predvsem ZDA upoštevajoč lastno tradicijo in vrednote, pri čemer je bila nadpovprečno uspešna. Potovanje po Japonski nam razkrije nekatere lastnosti prebivalcev, ki jih v drugih delih sveta ne poznajo več: neskončni delovnik, večgeneracijske družine, predanost podjetju itd.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

Japonska - Kyoto in gejše

Gejši Preberite: Japonska - Kyoto in gejše

Japonska - dežela vzhajajočega sonca

Mateja Mazgan Preberite: Japonska - dežela vzhajajočega sonca in aktivnih vulkanov

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 4 minute

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Tokio: Glavno in hkrati največje mesto z več kot 13 milijoni prebivalcev, z metropolitansko regijo pa šteje več kot 35 milijonov. Velja za eno najdražjih mest na svetu in z najnižjo stopnjo kriminala. Znamenitosti: Roppongi, tempelj Meiji, botanični vrt Hama Rikyu, cesarska rezidenca, Shibuya, park Ueno, ribarnica Tsukiji, tempelj Sensoji, Harajuku, Nacionalni muzej Tokio, Tokio stolp, grad Edo.
 2. Kyoto: Več kot 1000 let je bilo to glavno mesto Japonske: mesto številnih templjev, botaničnih vrtov in rezidenc bogatih fevdalcev. Znamenitosti: grad Nijo, Kinkaku-ji, Ginkaku-ji, To-ji, Fushimi Inari-taisha, Arashiyama, Kiyomizu-dera, pot filozofov, tempelj Kamo, botanični vrt Kyoto, cesarska palača Kyoto.
 3. Osaka: velja za eno največjih ekonomskih in trgovskih središč na Japonskem. Znana je tudi kot ‘’kuhinja naroda’’, saj je veljala za center trgovanja z rižem. Znamenitosti: grad Osaka, park Namba, nacionalni muzej umetnosti Osaka, tempelj Shitennō-ji.
 4. Hakuba-mura: Smučarsko središče v severnih Alpah. Povprečna količina snega na leto znaša cca. 10m.
 5. Hiroshima: Zgodovina tega mesta sega daleč v 14. stoletje. Nastalo je pod vplivom vojskovodje Mōri Terumoto. Mesto ima burno vojaško preteklost, saj je doživelo veliko konfliktov v času fevdalizma in nenazadnje popolno uničenje po odvrženi atomski bombi leta 1945. Znamenitosti: grad Hiroshima, botanični vrt Shukkei-en, spominski park miru Hirošima, otočje Itsukushima, muzej miru Hiroshima, park MomijidaniHonshu
 6. Nara: Nara je manj kot uro oddaljena od mest Kyoto in Osaka. V zgodovini je imela vlogo glavnega mesta, zato je polna zgodovinskih zakladov, vključno z najstarejšimi in največjimi japonskimi templji. Znamenitosti: park Nara, palača Heijo, Saidai-ji, Tōdai-ji, Kōfuku-ji, Kasuga-taisha.
 7. Nagoya:Nagoya je v preteklosti bila mesto z gradom, v katerem je živela družina Owari, ena izmed treh vej vladajoče družine Tokugawa v času dobe Edo. Večji del mesta, vključno z zgodovinskimi zgradbami, je bil v zračnih napadih uničen leta 1945. Korporacija Toyota Motor ohranja svoj sedež izven mesta Nagoya. Znamenitosti: muzej naravoslovja Nagoya, svetišče Atsuta, akvarij Nagoya, Toyota - spominski muzej industrije in tehnologije.
 8. Sapporo: Sapporo je glavno mesto otoka Hokkaido in predstavlja peto največje japonsko mesto. Sapporo je tudi eno izmed najmlajših večjih mest v državi. Leta 1857 je populacija mesta štela sedem ljudi. Ob začetku obdobja Meiji, ko je bil razvoj otoka Hokkaido v velikem zagonu, je bil Sapporo izbran za upravno središče otoka. Posledično je bil Sapporo zgrajen v severnoameriškem slogu pravokotnih ulic. Znamenitosti: park Odori, svetišče Hokkaido, muzej piva Sapporo, narodni park Akan.

Skriti kotički

 • Yakushima: Otok, ki je bolj poznan Japonskim turistom in je uvrščen na seznam svetovne dediščine UNESCO.
 • Mount Fuji: Najvišja gora na Japonskem, katero lahko na sončen in jasen dan vidimo iz Tokia. Obisk je za plezalce priporočen samo v mesecu juliju in avgustu, saj plezalna sezona traja samo dva meseca.
 • Kanazawa: Zaenkrat še ne toliko odkrito mesto s strani turistov. Poleg številnih templjev in svetišč, lahko v mestu začutimo pomen samurajev in tradicionalnih japonskih umetnic gejš.

Potovalni načrti

 • Japonska 7 dni
Potovanje Destinacija Opis
1. dan Hokkaido Otok, na katerem si ogledamo mesto Furano s čudovitimi polji sivke in največje mesto na otoku - Sapporo.
2. dan Kanto Največji mesto na Japonskem - Tokio in Yokohama.
3. dan Chubu Gora Fuji in pet jezer v njeni okolici.
4. dan Kinki Prvo mesto v združeni Japonski - Nara. Ogled kulturnih znamenitosti.
5. dan Kinki Templji, vrtovi, svetišča in stare zgradbe v mestu Kyoto.
6. dan Chugoku Uživanje in razvajanje na koralnem otoku Saint Martin.
7. dan Okinawa Edinstveni majhni otoki.

Aktivnosti

Znamenitosti Tokia

Znamenitosti Kyota

Znamenitosti Osake

Oglejte si tudi

 • Sumo - "Sumo" borci so tretirani kot bogovi.

Koristne informacije

Glavno mesto: Tokio

Valuta: Jen (¥)

Število prebivalcev: 128.085.000

Elektrika: 100V/50 or 60Hz

Tel. koda države: +81

Časovni pas: UTC +9

Telefon za njuno pomoč:119

Domena: .jp

Velikost države: 377,873km²

Vožnja: po levi strani

Policija: 110

Ostale informacije :

1. Dvigovanje gotovine na japonskih bankomatih s karticami Maestro, ki so bile izdane izven azijsko-pacifiške regije, trenutno ni mogoče.

2. Nevarnost izbruhov vulkanov. Svetujemo, da spremljajo navodila lokalnih oblasti o izrednih novicah.

3. Nevarnost potresov in cunamijev.

4. Odsvetujemo vsa potovanja na področja okoli jedrske elektrarne Fukušima, na katera vstop ni dovoljen.

5. Pomembno je, da si pred potovanjem uredite potovalno in zdravstveno zavarovanje.


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Japonska

Dinamični zemljevidi

Regije

 Hokkaido
 Kraji:Sapporo, Abashiti, Asahikawa, Furano, Hakodate, Kitami, Obihiro, Otaru, Wakkanai
 Otok na severu, ki je znan po razprostrtem okolju in mrzlih zimah.
 Tohoku
 Kraji:Aomori, Akita, Iwate, Miyagi, Yamagata, Fokushima
 Tukaj zasledimo ponudbo različne morske hrane, tople pomladi in aktivnosti na snegu.
 Kanto
 Kraji: Ibaraki, Tochigi, Gunma, Sanitama, Chiba, Tokio, Kanagawa
 Široka pokrajina z največjim mestom Japonske - Tokio.
 Chubu
 Kraji: Niigata, Toyama, Ishikawa, Fukui, Yamanashi, Nagano, Shizuoka, Aichi, Gifu
 Gorato območje z japonskimi Alpami.
 Kansai
 Kraji: Shiga, Mie, Kyoto, Osaka, Nara, Wakayama, Hyogo
 Velja za starodavno prestolnico kulture in trgovine.
 Chugoku
 Kraji: Tottori, Shimane, Okayama, Hiroshima, Yamaguchi
 Najbolj zahodna regija, z prestolnico regije Hiroshimo,
 katera je bila opustošena z atomskim orožjem.
 
 Shikoku 
 Kraji: Kagawa, Ehime, Tokushima, Kochi
 Zanimiva pokrajina za budistične romarje in ljubitelje raftinga.
 Kyushu 
 Kraji: Fukuoka, Saga, Nagasaki, Oita, Kumamoto, Miyazaki, Kagoshima
 Zibelka Japonske civilizacije.
 Okinawa
 Kraji: Naha, Chatan, Okinawa City, Nago
 Najjužnejša regije Japonske z mnogimi otoki.

Lastnosti pokrajine

Japonski otok, se razprostira od severa pa proti jugozahodu. Najbolj severni del je otok Hokkaido, ki je hladnejši del Japonske z večjimi dnevnimi in letnimi temperaturnimi spremembami. Celotno ozemlje ponuja več kot 3.000 z 29.700 km obale. Kot pokrajina je hribovita in gorata, njen najvišji vrh pa je gora Fuji (3.776 m nm.). Japonske Alpe veljajo za hrbtenico Japonske in skrivajo številne vulkane.

Podnebje in vreme

Podnebje Japonske je zelo neenotno, saj država obsega različne geografske širine. Različni morski tokovi vplivajo na podnebje. Hladni morski tok Ojašijo vpliva na severovzhodne obale, topli morski tok Kurošio pa vpliva na jugovzhodne obale. Zato prevladuje hladnejše podnebje z mrzlimi zimami in veliko snega na severu. Subtropsko monsunsko podnebje pa prevladuje na jugu. Poletni monsuni prinašajo na tihooceanski strani obilne padavine. Zimski monsuni pa prinašajo obilne padavine na zahodni obali. Po vsej Japonski je poletna temperatura precej izenačena. Na severu države je temperatura precej nižja kot na jugu. Povprečna zimska temperatura na severu znaša -9 °C, na jugu pa 7 °C. Sezona tajfunov traja od junija do decembra, posebno na jugovzhodu države so pogosti. Treba je upoštevati dejstvo, da se v času sezone tajfuna lahko javni potniški promet zaustavi. Zato se, ko načrtujete potovanje na Japonskem, izogibajte poletnim mesecem (visoka vlažnost) in začetku septembra (višek sezone tajfuna)

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Zgodovina

Naseljevanje Japonske (ledena doba): Naseljevanje Japonske je v času ledene dobe omogočala povezava s kopnim. Različna plemena iz Sibirije so na japonske otoke vdirala v času mezolitika. Druga skupina mongolskega porekla je na Japonsko prišla preko Korejskega preliva. Vključno s skupino iz Sibirije predstavljajo osnovo Japoncev, kot jih poznamo danes.

Obdobje Jomon (14500 pr. n. št. - 300 pr. n.št): Lončevina, ki je bila slabo žgana in zato tudi slabe kakovosti ter je bila okrašena z odtisi vrvi, je predstavljala značilnost te kulture. V tem času se je kultura počasi razvijala, saj se je Japonska ločila od celine. Preživljali so se le z lovom in nabiralništvom. S poljedelstvom in živinorejo so se začeli ukvarjati zelo pozno. Jajojska kultura z jugozahoda, ki je poznala konja in kovine, je na pragu našega štetja izpodrinila Džomonsko kulturo. Ta se je uspela obdržati le na severozahodu.

Obdobje jajoi: Iz južne Kitajske (ali pa še iz južnejših krajev) naj bi prihajalo ljudstvo Jajoi. Tega se pa zaradi takratne zmede na Kitajskem ne da z gotovostjo trditi. Pridelovanje riža v vodi, poznavanje kovin, udomačenje konja in goveda so bile spretnosti ljudstva Jajoi. Ulivali so tudi železo in bron, ki pa ga niso uporabljali v vsakdanjem življenju. Bronaste dobe zatorej Japonska ni imela.

Država Jamato: Država Jamato, sestavljena iz številnih majhnih kneževin, ki so se združile v eno državo, se je razvila v približno sredini 4. stoletja v območju Jajojske kulture. Temeljila je na dednem zakonu. V tumulusih so pokopavali člane kraljeve družine in njihove sorodnike. Arheologi tumulusom pravijo tudi kofun, zato je obdobje med 200 in 532 n. št. poimenovano kofunska doba. Vse dotedanje kulture so se končale v času vladanja države Jamato. Okoliški otoki, med drugim tudi otok Kjušu, so bili osvojeni. Koreja je bila večkrat napadena. Kitajsko pisavo, kulturo in budizem so Japonci spoznali s pomočjo prijateljske države Pekče in prek Koreje.

Obdboje Nara: Zlati vek Japonske je trajal od leta 645 do 794. Japonska je v tem času hitro presegla kitajski vzor, saj se je začela hitro razvijati. Prvič je bilo zgrajeno stalno glavno mesto, kar v prejšnjih obdobjih zaradi duhovnosti ni bilo mogoče, saj se je mesto selilo. Današnja Nara, takratni Heijokyo, je 75 let veljala za glavno mesto. V centralistično uradniški državi se je Japonska utrdila. Nehala je posnemati Kitajsko v literaturi in je začela s svojim slogom. O tem priča zbirka Maniošu, v kateri najdemo zbirko 4500 pesmi. Svetišča Bude pa so najpomembnejša v likovni umetnosti.

Obdobje od 800 do 1600 (Kamakurski šogunat in romačijsko obdobje): Glavno mesto je Kyoto in v tem času se začne dolgo obdobje koncentracije oblasti v rokah zaporednih samurajskih družin. Japonska se velikokrat znajde v konfliktu z Mongoli. Slednji niso uspeli zavzeti Japonske, saj jim je tafjun uničil celotno vojsko in floto. Japonci so ta veter poimenovali kamikaze, kar pomeni božanski veter. V tem času se razcveti umetnost. Vlada vsesplošna zmeda in dolgotrajne državljanske vojne. Prvi Evropejci, ki so obiskali Japonsko, so bili Portugalci s širjenjem krščanstva, vendar neuspešno, saj so nekatere misijonarje ubili in kasneje prepovedali to vero.

Obdobje Edo (1603 – 1868): Razvoj japonskega družbeno-kulturnega življenja; zaprtost pred zunanjim svetom se odraža v umetnosti. Središči ustvarjalnosti postaneta Edo in Kjoto; arhitektura, slikarstvo, tkalstvo; že v 14. stol. se uveljavi grajenje gradov (najmogočnejši Himedži) – obdaja ga jarek s kamnitimi stenami in številnimi stolpiči; ima skrivna mesta, predore, stražne stolpe; predvsem je grad na Japonskem znan pod imenom Širagasi – grad bele čaplje, saj visoki beli stolpi spominjajo na čapljina peresa; v tem obdobju postane vloga samurajev manj pomembna; Edo tako postane eno izmed največjih mest na svetu (nočni svet zabave; alkohol, gejše); slikarstvo – ta čas izberejo za motiv slike na les; razvijajo se umetniške oblike (lutkovne predstave, gledališča).


Obdobje Meji (1868 – 1912): Kulturno zasidrana lojalnost in hierarhičnost družbe je pripomogla k temu, da se je v Meji odbobje skoraj devet stoletij trajajoča oblast šogunov iz vojaških družin premaknila k cesarju Matsuhitu. Cesar je zahteval vračilo zemlje s strani bogatih fevdalcev iz obdobja Tokugawe in preselil prestolnico v Tokio v vzhodni del Japonske. Obdobje Meji predstavlja pomembno obdobje v japonski zgodovini, in sicer je Japonska prešla proces modernizacije in industrializacije države v kapitalistično-liberalni sistem, kakršnega imajo ZDA. IGre za prvi poskus demokratizacije države in oblikovanja ustave, ki pa je zahtevala spoštovanje do cesarja. Japonska se je iz kmetijske države spremenila v sodobno industrijsko družbo, saj je znala hitro sprejeti in se naučiti metode in znanja iz ZDA in Evrope.

Obdobje med obema vojnama (1914–1945): 20. st. predstavlja obdobje naraščanja nacionalne zavesti in patriotizma na Japonskem, tako kot zavedanja, da je potrebna zaščita pred tujimi vplivi oziroma vojaškimi silami. Naraščala je tudi potreba po novih trgih, saj je Japonska želela svojo vojsko modernizirati in utrditi. Industrijska sila je bila omejena na peščico družinskih podjetij t. i. zaibatsu, ki so od zaposlenih zahtevala delavnost in zvestobo do groba. Policiji je bila dana avtoriteta, da aretira in muči vse domnevne sovražnike države, posameznike, predvsem komuniste, in Korejce. Pravica posameznika na Japonskem ni obstajala. Določene kulturne in družbene vrednote so bile šele v fazi integracije v japonsko družbo. Japonci so v času vojaških osvajanj sklenili pakt Berlin – Rim – Tokio. V prvih letih vojne so bili zelo uspešni, a z bitko pri Midwayu so se stvari obrnile. Po koncu vojne v Evropi 9. maja 1945 so Japonci vojno še nadaljevali do 15. avgusta, ko so podpisali brezpogojno kapitulacijo.

Povojna Japonska: Vzpostaviti demokratični družbeni red in svobodo posameznika, osvoboditi politične jetnike, sestaviti miroljubno vlado in izvesti zakonodajno reformo so bile glavne naloge ameriške okupacijske politike. Poleg tega so si prizadevali še za demilitarizacijo Japonske in kontroliranje njene proizvodnje ter preprečitev njenega nadaljnjega ogrožanja svetovnega miru. Ključni element povojne japonske identitete je bil antimilitarizem. Bil je tudi element v prid japonskemu gospodarstvu, ki denarja ni več trošilo v vojaške namene. Vez med velikimi podjetji, univerzami, razvojno-raziskovalnimi inštituti in vlado v skupnem načrtovanju industrijskega razvoja države je oživela. Kapitalistično naravnana država je gradila potrebno infrastrukturo in financirala podjetja. Vloženo znanje v tehnološki razvoj in financiranje sta se povečala. Izdelki so se izboljšali, pocenili in postali dostopnejši za japonski srednji družbeni razred.

Hrana

Japonska kuhinja slovi po svežih, sezonskih riževih obrokih. Najbolj znane jedi so:

 • beli riž,
 • suši,
 • sašimi,
 • tempura in
 • soba.

V primerjavi z Evropo, se poslužujejo manj mesa, olj, maščob ter mlečnih izdelkov. Pomemben dodatek k hrani je sojina omaka. Značilne začimbe so: dašija, sojina omaka, sakeja, kisa, sladkor, sol, somen, wasabi, riban,ingver in udon.

Posebno je hranjenje s paličicami - Hashi. Le-te zapovedujejo: nikoli jih ne postavimo ali pustimo pokončno v skledi riža, ne prenašamo iz paličic druge osebe, oblizovanje paličic ni lepo, s paličicami ne kažemo.

Pijača

Japonci veliko pijejo, tako brezalkoholne kot tudi alkoholne pijače. Starostna omejitev za alkoholne pijače je 20 let. Ponudniki pijače ponujajo na različne načine, eden izmed popularnih načinov je "all-you-can-dring" - popij-kolikor-lahko. Na ulicah boste našli številne bare, klube in restavracije, katere ponujajo različne vrste pijač.

Pijače, ki se jih splača poskusiti:

 • Sake/nihonoshu je alkoholna pijača iz riža - riževo vino.
 • Shochu je močnejša alkoholna pijača, cca. 25% alkohola. To je destiliran alkohol, lahko je iz riža, ali pa bolj industrijski iz sladkorja.
 • Umeshu je srednje močna alkoholna pijača, narejena iz vrste marelice.
 • Kirin, Ashai, Sapporo in Suntory so različne znamke piva.
 • "Western wine" se splača poskusiti na vinskem območju Yamanashi.
 • Čaj velja za najpopularnejšo pijačo in ga večinoma strežejo ob vsakem obroku. Bolj poznane vrste čaja so:  : sencha, matcha, hojicha, genmaicha, mugicha
 • Kava je tudi med popularnejšimi pijačami na Japonskem.
 • Poznajo tudi razne brezalkoholne pijače kot so Sprite, Coca-Cola, Ginger, 100 juice...

Nakupovanje

Za Japonsko velja, da združuje starodavne linije in modo ter moderno in trendovsko ponudbo oblačil. Tako lahko na enem mestu najdemo skorajda vse kar nam srce poželi. Trgovine oz. bolje rečeno veleblagovnice so prave arhitekturne mojstrovine. Ena izmed njih je "Tod's Toya Ita" s sedmimi nadstropji. V Tokiu boste našli zelo pestro ponudbo oblačil.

Gospodarstvo in ekonomija

Japonska je otoška država. Na svojem ozemlju imajo zelo malo naravnih virov. Kljub temu, da imajo omejene naravne možnosti in da so državo po drugi svetovni vojni popolnoma uničili, so hitro postali gospodarska velesila. Ključno vlogo so igrale ZDA, kjer so jih usmerjali s številnimi sistemskimi zakoni.Bančne, zavarovalniške in nepremičninske dejavnosti ter trgovina so najpomembnejše storitvene dejavnosti. Dve tretjini aktivnega prebivalstva zaposluje storitveni sektor, ki predstavlja 71,6 % BDP. Približno 27,3 % bruto domačega proizvoda na Japonskem prispeva industrijski sektor. Med proizvajalci elektronike, avtomobilov, strojne opreme, železa in jekla je Japonska vodilna v svetovnem merilu. Robotika, biotehnologija, nanotehnologija in obnovljivi viri energije so tudi pomembne panoge.

Po drugi svetovni vojni so Japonci sprejeli novo ustavo, kjer so prepovedali ponovno oboroževanje. Tako so v celoti ustavili vojaško porabo, krj je pozitivno vplivalo na ekonomsko situacijo. Razpustitev velikih poslovnih aglomeracij in sprejetje antimonopolne zakonodaje sta v japonsko gospodarstvo vnesla tržno tekmovalnost in iniciativo. Prejšnji najemniki so ponovno pridobili svojo zemljo. Posledica tega je večja motivacija ter večja produktivnost v kmetijstvu. Legalizirali so sindikate in kolektivne pogodbe, zaščitili delavce – kar je postalo pomemben vzvod gospodarske rasti. Drugi dejavnik, ki je vplival na hitro gospodarsko rast, je bila razpoložljiva in izobražena delovna sila. Gospodarska rast je imela za posledico velik porast ugleda Japonske na mednarodnem področju. Japonsko gospodarstvo se zna hitro prilagoditi spremembam v svetovni ekonomiji. Najprej so podjetja zmanjšala najemanje kreditov od bank in prešla na samofinanciranje novih investicij oziroma so močno zmanjšala zadolženost s hitrim odplačevanjem dolgov. Drug način je sprememba pri načinu zaposlovanja. Ostali so pri politiki stalne zaposlitve, niso praktiricali odpuščanj, niso pa zaposlovali novih delavcev. Zmanjšali so honorarno delo, uvedli so premeščanje med delovnimi mesti, začasne premestitve in začasne odpuste z dela. Tudi obsežna privatizacija je igrala ključno vlogo na področju zaposlovanja. Vlada je prodala svoje železnice, telekomunikacijske korporacije, letalske družbe. S tem so pridobili znatna državna sredstva. Energetska varčnost in večanje storitvenih industrij je bila tretja najpomembnejša politika podjetij. Veliko so investirali v razvoj energetsko učinkovitih tehnologij in razvili so vrsto novih rešitev.

Religija in kultura

Na Japonskem so našle tla za sožitje vse velike svetovne religije, z izjemo muslimanske religije, katere vpliv ni segel tako daleč. Nikjer drugje na svetu se ni posrečilo ustvariti medsebojne strpnosti nasprotujočih si religij v takšnem obsegu kot prav tu. Tako je japonska religija preplet različnih izročil, ki nastajajo že skoraj 2000 let, ko so se vse te religije medsebojno prepletale in srečevale v življenju številnih generacij Japoncev. Zaradi tega je mogoče govoriti o »japonskih religijah« kot o »japonski«, predvsem zaradi tega, ker japonščina ne loči ednine in množine. Japonci so na svojih osamljenih otokih dolga stoletja ustvarjali svoje lastne običaje in tradicije, obenem pa so sprejemali in sami sebi prilagajali razne druge filozofske nauke, ne da bi pri tem izgubili svoje posebnosti. Japonci imajo do religije zelo demokratičen in praktičen odnos. V ustavi je zapisano, da je vsem zagotovljena svoboda veroizpovedi, pri čemer so religiozne ustanove ločene od države in nobena religiozna organizacija ne sme biti deležna nobenih privilegijev ali ugodnosti s strani države oziroma vlade. Danes je japonsko prebivalstvo razdeljeno na 84 % tistih, ki so budisti in šintoisti, in 16 % ostalih. Japonci, kot praktičen narod, uporabljajo koristne, zanimive in lepe običaje iz vseh ver, ne da bi imeli pri tem kakšna globlja religiozna čustva. Tako ob rojstvih in porokah uporabljajo šinta ceremoniale, ob pogrebih in obletnicah pa budistične. Veliko Japoncev verjame, da so nekaj posebnega, zato so sociologi opredelili Japonsko družbo kot skupinsko družbo, ki ima tri ravni drugačnosti:

• Običajno so prikazani kot osebnosti z ne dovolj razvitim egom, nesamostojnim jazom. Nimajo potrebe po nedvoumnem izražanju svoje individualnosti, saj jim je pripadnost in vdanost skupini pomembnejša.

• Na ravni medosebnih odnosov je najpomembnejše ohranjanje harmonije znotraj skupine – koncept va. To pomeni gojeni odnosi med nadrejenimi in podrejenimi. Za Japonce je značilno, da vzdržujejo tesne osebne stike s svojimi nadrejenimi in podrejenimi.

• Japonska velja za konsenzualno družbo, kar pomeni, da so skupine na različnih področjih vzpostavile dialog in dosegle uspešen sporazum. To je tudi razlog stabilnosti in povezanosti japonske družbe, kar je omogočalo vodjem v politiki, vojski, podjetjih in ekonomiji, da so hitro in učinkovito vodili in organizirali ljudi za dosego ciljev.

Japonci so na svoj narod izjemno ponosni in občutljivi. Lahko postanejo izredno šovinistični, kadar gre za blaginjo naroda. Prenašajo vse grenkobe, težave državnega poraza in stiske. Skupne narodne koristi so važnejše od osebnih in družinskih. Deležni so velikega občutka pripadnosti in dolžnosti. Trudijo se delati po pričakovanjih svojih sodelavcev ali nadrejenih. Poleg tega pa se vedno trudijo storiti, kar jim je naročeno. Strah pred osramotitvijo in nesprejemanjem drugih sta temelja njihovega koncepta discipline. Čeprav stremijo k boljšim zaposlitvam, zanje ni nobeno delo sramotno


Skozi obdobje zgodovine lahko opazimo, da se je Japonska spreminjala, z njo pa se ni spreminjala kultura, ki ima pri njih velik pomen in vpliv. Kultura se je skozi obdobja samo še krepila in pridobivala na pomenu. Domačini so na kulturo ponosni in jo radi delijo z drugimi. Kulturne znamenitosti pa privabljajo številne turiste.


Tri kulturne znamenitosti Tokia:

 • Meiji Jingu, Asakusa, tempelj Sensoji

Tri kulturne znamenitosti Kyota

 • Fushimi Inari Shrine, hodnik Sanjusangendo, tempelj Kinkaku-ji

Tri kulturne znamenitosti Osake

 • Dotombori, grad Osaka, Shinsaibashi

Jezik

Uradni jezik je Japonščina, ki pa se deli na govorečo in pisano.

Govoreča

Je fonetičen jezik, ki je sestavljen iz 5 samoglasnikov in 16 stalnih zvokov. V jeziku lahko opazimo prevzete besede iz angleščine, nemščine, francoščine. To pride prav predvsem turistom, npr. hotel je "hoteru", pivo je "biiru".

Pisana

Pisanje japonščine je precej bolj kompleksno. Poznajo tri vrste znakov , vrsta Kana je sestavljena iz hirigane in katakana, in obe vsebujeta po 46 zlogov. Tretja vrsta je kanji, ki predstavlja celotne koncepte.

Izobraževanje

Povojni izobraževalni sistem je bil in je še danes sestavljen iz 6 let osnovne šole, 3 let nižje srednje šole in 3 let višje srednje šole ter 4-letne univerze. Obveznih in brezplačnih je prvih 9 let šolanja, od 6. do 15. leta. Skoraj vsi se po končani osnovni šoli vpišejo v srednjo šolo, tudi na višji srednji šoli. Danes ima vsa japonska mladina zaključeno vsaj popolno srednjo šolo. Podobno kot v Sloveniji imajo še poklicne, pa višje in visoke šole. Študij na daljavo obstaja na Japonskem že od leta 1985. Študij na Japonskem je lahko pravi izziv in zelo zanimiva izkušnja. Glavna posebnost je ta, da na boljši šoli kot si, slabšo izobrazbo boš prejel. Izobraževalni proces traja štiri leta in velja, da je vstop v izobraževalno ustanovo kompleksen, ampak, ko si enkrat sprejet, potem je skoraj nemogoče, da te izključijo.

Najbolj znane univerze:

 1. University of Tokyo
 2. Kyoto University
 3. Osaka University
 4. Tokyo Institute of Technology
 5. Tohoku University
 6. Keio University
 7. Kyushu University
 8. Nagoya University
 9. Hokkaido University
 10. Tsukuba University

Delo

Japonska ponuja široko izbiro dela za tujce, med drugim tudi za inženirje ter pravnike. Potrebna je pridobitev delovne vize. Za stalno prebivališče lahko tujec zaprosi šele, ko je na Japonskem živel 10 let neprekinjeno. Ob tem je potrebno dokazati čistot kartoteke in finančno neodvisnost, kar je pogoj za življenje in delo za nedoločen čas.

Varnost

Ena izmed pomembnih informacij glede varnosti je zagotovo povezana z tajfuni. Trajajo od junija do decembra, zato je priporočeno spremljanje vremenske napovedi in stanja. Še posebej je odsvetovan obisk jedrske elektrarne Fukushima. Poleg cunamijev je nevarnost potresov. Slovenski vozniki lahko po japonskih cestah vozijo z vozniškim dovoljenjem, katero je prevedeno v japonščino. Potrebno se je seznaniti glede kazenskega področja, saj se področja med državami razlikujejo.

Japonska je ena izmed varnejših držav na svetu, stopnja kriminala pa je zelo nizka. Ulična kraja je zelo redka, kar pomeni, da ste v gneči na vlaku, ob splošni pazljivosti varni. Vseeno obstaja nevarnost za krajo osebnih stvari, t.i. "žepni tatovi", še posebej v gneči ob zaključku dela. Yakuza so japonski gansterji, kateri so v različnih filmih predstavljeni kot zelo nasilni in psihopatski. Če jih vi ne boste zmotili, potem z njimi praviloma ne boste imeli opravka. Znano je, da imajo stroge zakone glede droge, in ne ločijo trde oz. mehke. Pred odhodom je potrebno urediti dokumentacijo glede osebnih zdravil. Izgubljen predmet Japonci praviloma odnesejo na kōban. Tako da v primeru izgube oz. kraje, izpolnite obrazec "Blue form". Policijo dobite na številki 110, reševalno oz. gasilsko vozilo pa na številki 119.

Zdravje

Japonska velja za čisto državo. Pitno vodo lahko dobimo praktično kjerkoli, higiena hrane pa je prav tako na visokem nivoju. Če zbolite je pogost pojav, da nosite ustno masko, kar lahko opazite na ostalih ljudeh, na primer na vlakih. Resnejše bolezni in poškodbe so zdravljene v visoko tehnoloških ustanovah. Naletite lahko na neznanje angleščine pri zdravnikih.

Telekomunikacije

Telefon

Mednarodni klic na Japonsko lahko iz Slovenije opravite, če pred številko dodate 81. Mednarodne predpone klicanja pa se razlikujejo od podjetja do podjetja, tako da je to smiselno predhodno preveriti.

Internet

V internetnih kavarnah lahko uporabljate tamkajšnji računalnik in brskate po spletu. Osebni računalnik lahko tudi najamete. Do interneta lahko dostopate tudi preko Wi-Fi povezave, katero najdete v večjih mestih. Omogočeno je tudi brskanje po spletu z 3G omrežjem, kar pa vas bo stalo prenosa podatkov. Zelo zanimiva in uporabna je opcija "žepni Wi-Fi", kateri vam ustvari vročo točko in lahko tako preko njega brskate po spletu.

Pošta

Pošta je državna organizacija in ponuja od poštnih storitev, pa do bančnih ter življenjskih zavarovanj.

Spoštujte običaje

Dobro je poznati glavne in osnovne praznike:

 • Japanese New Year Japonsko novo leto - 1 januar, eden izmed najpomembnejših praznikov na Japonskem
 • Seijin No Hi drugi ponedeljek v januarju. Takrat ženskam, ki dopolnijo 20 let dajo kimono.
 • Hin Festival 3 marec - Lutkovni festival
 • Cherry Blossoms - dan veselja za večino Japoncev. Zaposleni svojemu šefu "čuvajo" najboljši prostor za vikend.
 • Shichi Go San Festival - 5 november. Fantje stari 3-5 in punce stare 3-7 privedejo do svetišča v posebni obleki, kjer molijo za srečo, zdravje in bogastvo.

Prihod na destinacijo

Nekaj koristnih nasvetov preden se odpravite na pot

Ne glede na to, kako dobro ste raziskali Japonsko preko različnih virov, vedno obstaja kakšen podatek, ki ste ga mogoče spregledali in je lahko zelo koristna informacija. To je tisto, kar bi rad vedel vsak turist pred prihodom na Japonskem:

1. Napitnina ni potrebna

Na Japonskem to smatrajo kot žalitev. Japonci so za svoje delo plačani in ne pričakujejo dodatak k plačilu. Z veseljem vam bodo pomagali, vendar ne pričakujejo nič v zameno, saj verjamejo, da je kulturno pomagati.

2. Japonska je draga

Ta stereotip velja samo za nekatere predele Tokia oziroma drugih večjih mest. Če želite poceni potovati na Japonskem, je pomembno, da si naredite dober načrt. Obstajajo različni hoteli in hosteli, kjer je cena od 12 € do 70 € na noč. Hrano si lahko privoščite v različnih manjših restavracijah, kjer lahko dobite domačo hrano (npr. ramen) za 5 €.

3. Sezujte si čevlje

Preden vstopite v hotel, hišo in v nekaterih restavracijah je vljudno, če si sezujete čevlje.

4. Tišina na vlaku/avtobusu

Večina Japoncev na vlaku ali avtobusu izkoristi čas za počitek. Vljudno je, če niste preglasni in se pogovarjate potiho. Pomembno je, da spoštujete pravila in sedeže odstopite starejšim, nosečnicam.

5. Košev za smeti ni na vsakem koraku

Japonci ne uživajo hrane in pijače po poti, zato skoraj nobeno japonsko mesto nima veliko košev za smeti in smatrajo, da to tudi ni potrebno. Večina košev za smeti se nahaja ob večjih trgovinah in avtomatih za hrano in pijačo. Obstajajo t. i. ekološki otoki, kjer lahko ločene odpadke odložite na točno določeni lokaciji. Odvržen odpadek vas lahko zelo drago stane, saj ima skoraj vsaka večja ulica manjšo policijsko postajo in redno hodijo naokoli.

6. Japan Rail Pass (samo za turiste)

Najboljši način potovanja po Japonski je nakup vozovnice Japan Rail Pass, ki je namenjena le tujcem, ki obiščejo Japonsko s turističnimi motivi, zato jo je možno kupiti pred odhodom na potovanje. Neomejeno potovanje z japonskimi železnicami, določenimi avtobusnimi prevozniki in trajekti je omogočeno z omenjenimi vozovnicami. Te so na voljo v Zelenem (prvem) in Navadnem (ekonomskem) razredu za 7, 14 ali 21 zaporednih dni potovanja. S prvim dnem potovanja se začne veljavnost vozovnice. Japan Rail Pass so vozovnice, ki so dostopne samo tujcem oziroma turistom. Nakup vozovnice je samo preko spleta in morate izpolniti dva pogoja: tujec, ki vstopa v državo kot turist ter žig začasnega obiskovalca v potnem listu. Tega prejmete ob vstopu v državo, po japonskih zakonih pa vam omogoča bivanje na Japonskem za dobo največ do 90 dni. Vozovnica velja za vse vrste vlakov (vključno s hitrimi vlaki), podzemno železnico in nekatere avtobuse. Treba je paziti, da avtobusne in železniške postaje imajo oznako Japan Rail Pass (Tripadvisor, 2016).

Zahteve za vstop

Državljani večine razvitih držav lahko pridobijo vstopno dovoljenje ob prihodu brez vizuma, katero traja za bivanje do 90 dni. Tujce ob prihodu identificirajo in jim pri starosti 16 let in več, vzamejo elektronski prstni odtis in fotografirajo. S seboj je potrebno ves čas nositi potni list, saj če vas dobijo brez njega, ostanete v priporu. Slovenskim državljanom vizum do 90 dni ni potreben.

Z letalom

Večina medcelinskih letov pristane na letališču Narita Airport (NRT), blizu Tokia, ali na letališču Kansai Airport (Kix) v bližini Osake. Povezave iz letališča so zelo dobre, tako da lahko iz njega praktično dostopate povsod po državi. Največji letalski družbi sta Japan Airlines (JAL) in Nippon Airways (ANA). Smotrno je preveriti za let do Seula z Korean Air ali Asian Airlines, ker je lahko to cenejša opcija.

Z ladjo

Mreža trajektnih povezav je kar pestra. Večji otoki so praviloma povezani z mostovi in predori, za dostop na nekatere manjše, pa je potrebna ladja oz. čoln. Japonska ima številne možnosti za prihod po morju - iz Južne Koreje, Kitajske, Tajvana in Rusije. V nadaljevanju so napisani nekateri možni dostopi po morju.

Južna Koreja

 • Busan-Fukuoka - trajekti vozijo večkrat na dan, vožnja traja 3.5h, enosmerna vozovnica stane ¥13,000
 • Busan-Shimonoseki - enosmerna vozovnica stane ¥9000+, vožnja traja 13.5h
 • Busan-Osaka - storitev trajekta trikrat na teden stane ¥13,700+
 • Busan-Tsushima - najkrajša povezava med Japonsko in Južno Korejo
 • Donghae - cena ja ¥15,000

Kitajska

 • Shanghai-Osaka - storitev trajekta trikrat na teden stane ¥20,000
 • Tianjin-Kobe - tedenska storitev trajekta stane ¥22,000
 • Qingdao-Shimonoseki - storitev trajekta trikrat na teden stane ¥15,000
 • Suzhou-Shimonoseki - storitev trajekta trikrat na teden stane ¥15,000

Tajvan

 • Keelung

Rusija

 • Sakhalin-Wakkanai - storitev trajekta stane ¥21,000
 • Vladivostok-Takaoka - storitev trajekta stane ¥32,500

Transport po destinaciji

Letalo

Glavna letališča na Japonskem so:

 • Narita Airport v bližina Tokia
 • Kansai Airport v bližini Osake in Kyota
 • Haneda Airport
 • Nagoya Chubu Centrair International Airport
 • Hiroshima Airport
 • Fukuoka Airoport
 • Sapporo-New Chitose Airport
 • Naha Airport

Vlak

Vlak Shinkansen

Železnica je glavna oblika prevoza na Japonskem. Storitve so hitre in učinkovite. Dostop iz točke A do B je hiter in udoben. Cena je odvisna od oddaljenosti destinacije, lahko pa se poslužite tudi 7, 14 ali 21 dnevne vozovnice, t.i. "Japan Rail Pass".

Ponujajo dve vrsti vozovnic:

Navadne:

 • 7-dnevna: 28.300 ¥ za odrasle in 14.150 ¥ za otroka (6-11 let)
 • 14-dnevna: 45.100 ¥ za odrasle in 22.550 ¥ za otroka
 • 21-dnevna: 57.700 ¥ za odrasle in 28.850 ¥ za otroka

Zelene:

 • 7-dnevna: 37.800 ¥ za odrasle in 18.900 ¥ za otroka
 • 14-dnevna: 61.200 ¥ za odrasle in 30.600 ¥ za otroka
 • 21-dnevna: 79.600 ¥ za odrasle in 39.800 ¥ za otroka

Na določenih območjih imate na voljo tudi cenejše vozovnice, ki pa veljajo samo za določeno področje in ne pokrivajo celotne Japonske. Na primer JR East Rail Pass ali JS Hokkaido

Najbolj slaven je vlak Bullet Train, ki doseže hitrost 360 km/h in je najhitrejši način potovanja po državi. Najpomembnejša je povezava Tokio-Nagoya, Kyoto-Osaka, imenovana Tokaido Shinkansen. Železniške storitve se delijo na:

Železniške storitve izven večjih mest se delijo na:

 • "Regular" - lokalne storitve, ustavlja na vsaki postaji
 • "Rapid" - preskakuje 2-3 postaje
 • "Express" - preskakuje 2-3 postaje, doplačilo
 • "Liner" - preskakuje 2-3 postaje, doplačilo
 • "Limited Express" - preskakuje 2-3 postaje, doplačilo in rezervacija

Avto

Na podeželju je najboljša oblika prevoza avto. Avtomobil lahko najamete, potrebno pa je plačilo cestnin in parkirnin. Posebno pozornost je smiselno nameniti prometnim znakom in vožnjo po levi strani. Potrebno je imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Avtobus

Avtobusi so poceni alternativa, za tiste ki želijo prihraniti nekaj denarja in se ne poslužujejo vlakov. So udobni, imajo stranišče, hrano, pijačo ipd. Mestni avtobusi so plačljivi.

Taxi

Našli ga boste praktično povsod po Japonski. Veljajo za nekoliko dražjo obliko transporta. Za ceno se z voznikom dogovorite pred začetkom vožnje, prepričajte se, da imate pri sebi dovolj denarja. Cene so občutno višje ponoči. Treba je vedeti, da vsi vozniki ne govorijo angleško, kar lahko predstavlja problem. Namig: zapis imena hotela, mesta v japonščini. Hitra in agresivna vožnja s pospeški je nekaj navadnega, nesreč pa kljub temu ni veliko. Vrata pri odpiranju in zapiranju nadzira voznik.

Kolo

Kolo si boste lahko izposodili skoraj povsod po državi, zlasti blizu urejenih kolesarskih poti. Posebno za kolesarje so pripravili poti Shimanami Kaido, Onomichi in Imabari. Kolo si je celo smotrno kupiti, vendar ga je potrebno registrirati, kajti v nasprotnem primeru vam ga lahko zasežejo. Kolo se registrira na osebo - kolesarja, kar pomeni, da če se na vašem kolesu vozi nekdo drug, se to razume, kot da je kolo ukradeno.

Spanje in namestitev

Hoteli

Japonci imajo več vrst hotelskih storitev, cena na osebo v hotelu z petimi zvezdicami pa se začne pri ¥20,000.

Capsule hotels - gost najame določeno kapsulo, velikosti 2x1x1m in plača okrog ¥3000 do ¥4000. Čevlje mora ob vstopu v kapsulo sezuti. Dobili boste omarico, v katero lahko spravite dragocene predmete, saj so kapsule navadno ločene samo z zavesami.

Love hotels - navadno so blizu avtocest in večjih železniških postaj. Vhod in izhod sta ločena. Sobo se večinoma najema za eno noč, in stane ¥6000 do ¥10,000 ali za nekajurni počitek za ¥3000. Nastanitev je varna, čista in zelo zasebna.

Bussines hotels - najdete jih lahko ob železniških postajah, kar omogoča hiter in direkten dostop do željenih destinacij. Cene na noč se gibljejo od okoli ¥5000-10,000.

Hostli

Za hostel boste na noč odšteli približno od ¥2000-4000. Če se odločite še za hrano pa boste lahko hitro presegli ¥5000. Večina hostlov ima ločene sobe po spolih.

Kampiranje

Najcenejša možnost prenočitve je kampiranje. Cena od ¥500 naprej. Kampiranje na neurejenih območjih je prepovedano.

Nadredna destinacija