Jaipur

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Mesto Jaipur je znano kot Roza mesto (Pink city). Jaipur je glavno in hkrati tudi največje mesto države Rajastan, ki leži v severozahodni Indiji. Mesto vas bo očaralo s svojo bogato arhitekturo, kjer se tradicionalni slog prepleta z modernim. Pročelja imenitnih stavb, ki so v roza barvi, opravičujejo ime, ki ga nosi Jaipur - Roza mesto. Je eno najbolj barvitih mest mistične Indije. Palača vetrov z 950 majhnimi okenci, pisano okrašeni sloni in tempelj so le nekatere zanimivosti, ki delajo Jaipur za destinacijo, ki jo morate videti vsaj enkrat v življenju.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Zanimiv potopis Jerneja in Grete iz leta 2011/2012 si lahko ogledate tukaj: Neverjetna Indija, še en zanimiv blog pa tukaj: Nina potuje - Jaipur


Video turistični vodnik

Dolžina: 17,56 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Mestna palača: Impozantna stavba, ki zavzema skoraj eno sedmino mesta Jaipur. Zgradil jo je Maharadža Jai Singh II. Je ogromen kompleks dvorišč in vrtov. V njej se danes nahaja muzej, galerija, razstava kraljevih oblačil in indijskega orožja, v njej pa biva tudi aktualni Maharadža mesta Jaipur.
 2. Hawa Mahal - Palača vetrov: Je ena izmed najprepoznavnejših stavb mesta Jaipur. Zgrajena je v 5. nadstropij in ima kar 950 majhnih oken, skozi katera vedno pihlja veter (od tu ime palače). V preteklosti je bilo tukaj domovanje dvornih dam, ki so lahko skozi okno opazovale dogajanje, ne da bi bile opažene.
 3. Opičji tempelj Galta: Hindujski tempelj v mirnem okolju, zgrajen med dvema pečinama. Je del večjega tempeljskega kompleksa, kjer se nahajajo trije bazeni s sveto vodo. Enega izmed bazenov je prevzelo tisoč opic, ki se tam zbirajo in plavajo.
 4. Palača in trdnjava Amber: Pred ustanovitvijo mesta Jaipur je bilo glavno mesto Radjastana Amber. Palača je bila domovanje kraljeve družine. Nahaja se na hribu nad jezerom Maota. Dostop do te impresivne zgradbe je možen s slonom, terenskim vozilom ali vzponom. V večernem času trdnjavo osvetlijo z različnimi lučmi. Amber je svetovna dediščina UNESCO.
 5. Trdnjava Nahargarh - Tigrova trdnjava: Zgrajena je bila v 18. stoletju za utrdbo mesta. Trdnjava nudi najboljši razgled na sončni zahod in je dobra ideja za sproščen piknik.

Muzeji

 • Muzej lutk - je eden izmed najbolj priljubljenih muzejev, kar jih premore Jaipur. V njem so razstavljene lutke in igrače iz različnih držav sveta. Lutke so oblečene v tradicionalne narodne noše različnih dežel (ZDA, Gana, Nemčija, Libanon, Velika Britanija, Afganistan, itd.)
 • Muzej Albert Hall - je najstarejši muzej, kar jih premore Jaipur in tudi Rajastan. Zgradili so ga leta 1868, ob kraljevem britanskem obisku. V muzeju si boste lahko ogledali približno 19.000 muzejskih predmetov - od orožja, slonovine, kiparskih del, oblačil, draguljev, do ur, miniatur, lončenih izdelkov in še več.
 • Muzej Mestna palača - Muzej maharadže Sawai Man Sinhg II. V muzeju si boste lahko ogledali miniaturne portrete, rokopise, znamenite preproge, glasbene inštrumente, kraljevska oblačila in orožje ter umetniške izdelke.
 • Arheološki muzej - v muzeju si boste lahko ogledali manjšo zbirko skulptur in izdelkov. Nekateri eksponati segajo celo do 2. stoletja pred našim štetjem.
 • Muzej Hawa Mahal - nahaja se v bližni palače Hawa Mahal, v njem pa boste lahko občudovali bogato kiparsko zbirko.
 • Birla Planetarij - v muzeju boste lahko spoznali praktično vrednost znanosti na enostaven način.
 • Muzej indijske kulture - pravzaprav gre za izjemno privatno zbirko, ki zajema ljudsko umetnost, starodavne rokopise, tantrične slike, dragulje, steklene predmete, fosile, ... Skratka, muzej vam nudi vpogled v indijsko kulturo.

Parki

 • Central Park - največji park v mestu Jaipur. Nahaja se v centru mesta in ima zelo urejen vrt. V bližini se nahaja tudi golf klub. V parku je urejena steza za tek, tukaj pa se prav tako nahaja opazovališče različnih vrst ptic.
 • Jawahar - eden izmed najbolj priljubljenih parkov, kar jih premore Jaipur. Gre za park, ki se je razvil na avtocestnem krožišču. Je eden izmed največjih tovrstnih parkov na tem območju. Tukaj so urejene tekaške steze, v parku pa boste našli tudi fontane in vrtnice, s katerimi je park obkrožen.
 • Park Ram Niwas - pokriva 130,000 m². Tukaj se nahaja tudi ptičji park, živalski vrt, umetnostna galerija. Našli boste številne kavarne in sproščene kotičke za piknike v naravi.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Jaipur ima v svoji okolici številna zanimiva in slikovita mesta, ki so primerna za kratke izlete.

 • Sambhar - je starodavno mesto, ki je najbolj znano po jezeru Sambhar. Jezero je največje slano jezero v celotni Indiji, iz njega že tisočletja pridobivajo sol. V bližini se nahaja tudi tempelj boginje Sakambhari in slikovita palača.
 • Viratnagar - mesto z veliko antično vrednostjo. Tukaj boste lahko občudovali relikvije in zapuščino iz obdobij mogočnih indijskih vladavin (Mauryan, Mugal, Rajput).
 • Jezero Ramgarh - največje umetno jezero je miren kotiček, primeren za piknik ali prigrizek v naravi. V njegovi bližini se nahajajo ruševine nekdaj mogočne trdnjave in templja Jamwa Mata.
 • Sanganer - mesto je pomembno industrijsko središče. V njem izdelujejo ročno izdelan papir ter ročno potiskano blago, ki je zelo priljubljeno. V mesto boste vstopili skozi ruševnine nekoč mogočnih trojnih vrat (Tripolias).
 • Samode - pravljična vas obdana s hribi. V vasi se nahaja pravljična palača Samode, ki ima čudovito ohranjene bogate stenske slikarije. Palača je sedaj preurejena v hotel, tako da lahko tukaj tudi prenočite.
 • Bagru - obrtna vas, ki je znana po tiskanju tekstila, za katero uporabljajo več kot 300 let staro tehniko. Ustvarjajo znane vzorce imenovane ajrakh. Tukaj boste lahko občudovali različne barve - od indigo, do rdeče in rumene. Vse barve so narejene iz naravnih snovi (npr. kurkuma za rumeno).
 • Sariska - gre za nacionalni park, ki je od mesta Jaipur oddaljen približno 100 kilometrov. Park se razteza na 800 km² in ima listnate gozdove, travnike, strme pečine ter skalnata področja. Zanimive so živali, ki tu živijo: jeleni, leopardi, sove, indijski tigri, hijene, krokodili, merjasci, žolne in številne ptičje vrste ter močvirske živali. Izlet, kjer boste spoznali bogato favno in floro.

Aktivnosti

 • Ogled kulturnih znamenitosti - obvezno si morate ogledati Palačo vetrov, Mestno palačo, Opičji tempelj, trojček trdnjav: Trdnjavo Amber, Trdnjavo Jaigarh, Trdnjavo Nahargarh
 • Ogled naravnih znamenitosti - oglekte si nacinalni park Sariska
 • Obisk tržnice v centru mesta - gre za neverjetno doživetje. Tržnica je razdeljena na več delov - cvetje, hrana, oblačila, kiparstvo, ipd.
 • Obisk kina Raj Mandir - gre za zanimivo izkušnjo, s katero boste dodobra spoznali indijsko kulturo. Ne gre samo za filme, ki so zelo zanimivi, ampak tudi za sproščeno obnašanje lokalnih prebivalcev.
 • Naučite se igrati indijsko glasbilo - Nad Sadhna nudi zanimivo možnost učenja igranja na tradicionalna glasbila. Učil vas bo izkušen glasbenik.
 • Kamelji safari v Jaisalmer- občudovanje peščenih sipin in zanimivih trdnjav in palač v 'Zlatem mestu', kot se imenuje Jaisalmer
 • Ogled tekme kriketa na stadionu Sawai Mansingh - kriket je zelo priljubljen šport v Indiji, stadion pa sprejme 30.000 obiskovalcev.
 • Obisk muzejev - Jaipur ima precej zanimivih muzejev, kjer se nahajajo izjemni eksponati
 • Obisk templjev - na tržnici lahko kupite rože, spletene v vence, ki ih lahko položite na oltarje templjev
 • Vožnja z razkošnim vlakom "Palace on wheels" - z vlakom lahko obiščete celoten Rajastan, katerega glavno mesto je Jaipur.

Zemljevidi in geografija

Jaipur je glavno mesto Rajastana. Ima več kot 3 milijone prebivalcev in je 10. največje mesto v Indiji. Mesto je nastalo leta 1727, ko ga je ustanovil Jai Singh II., po katerem je Jaipur dobil tudi ime.

Zemljevid

Zemljevid območja Jaipur

Dinamični zemljevidi

Območja

Glavna območja v mestu Jaipur (Jaipur je tudi regija Rajastana) so:

Vreme in klima

Za Jaipur je značilno, da pade okoli 650 milimetrov padavin na leto. Večina padavin pade med junijem in septembrom, ki so monsunski meseci. Za to monsunsko obdobje so značilne pogoste in obilne padavine ter nevihte. Kljub obilnemu deževju poplave na tem območju niso pogoste. To je verjetno posledica visokih temperatur, ki so razmeroma visoke skozi celotno leto.

Poletne dnevne temperature od aprila do začetka julija znašajo povprečno približno 30 °C. Zimske temperature so prijetno blage in znašajo od 15-18 °C (med novembrom in februarjem). V zimskem času se temperature občasno približajo ledišču zaradi hladnih tokov.

Povprečne letne temperature in padavine, Jaipur

Kdaj obiskati

Najboljši čas, da obiščete Jaipur je od oktobra do marca. V tem času ni monsunskih padavin in ekstremno visokih temperatur ter vlažnosti zraka.

Zgodovina

Mesto Jaipur je bilo ustanovljeno leta 1727. Zgodovinsko gledano gre torej za relativno novo mesto. Jaipur je prvo načrtovano indijsko mesto. Načrtoval in ustanovil ga je maharadža Sawai Jai Singh II., po katerem je mesto dobilo ime. Omenjeni maharadža je imel velik vpliv na nastanek mesta. Največ pozornosti je namenil varnosti mesta ter impresivnim zgradbam. Glavne palače, ceste in trgi so bili zgrajeni v 4 letih. Mesto je bilo zgrajeno in razdeljeno na 9 delov. Dva dela sta bila namnejena palačam in državnim stavbam, ostalih sedem pa je bilo namenjeno javnosti. Načrte za mesto je glede na predloge maharadža Sawai Jai Singha II. naredil arhitekt Vidhyadhar Bhattacharya.

Zelo zanimiv zgodovinski dogodek se je odvil leta 1878, ko je britanski princ Walesa (kasnejši kralj Edvard VII) obiskal Jaipur. Ob tej priložnosti so vse stavbe v mestu pobarvali z rožnato barvo, zaradi česar je Jaipur dobil ime Roza mesto - Pink city. V 19. stoletju je mesto pričelo zelo hitro rasti, v letu 1900 je imel Jaipur že 160.000 prebivalcev. V tem času pa so delovale tudi tri fakultete.

Hrana

Ko obiščete Jaipur, vas bo prevzela raznolikost jedi. Na voljo so moderne jedi, ki so jih vajeni turisti (pica, hitra prehrana), a najboljše so lokalne jedi, ki predstavljajo kulinariko Rajastana. Jaipur ima veliko ponudbo vegetarijanskih jedi. Zaradi verskih razlogov v Indiji ne jedo govejega mesa, zato v prehrani ne boste našli govedine. Najbolj priljubljene jedi so predvsem različni carryi, jedi z rižem, žita, sadje in zelenjava. Pri jedi se uporablja desna roka, nevljudno je, če jeste z levico.

Tradicionalne jedi

Tradicionalnih jedi je ogromno, spodaj je naštetih le nekaj najbolj priljubljenih.

 • Laal Maas - tipična rajastanska mesna jed. Gre za jagnječji curry, ki je začinjen s pekočimi začimbami in česnom.
 • Pyaaj Kachori - ocvrto testo, nadevano s pikantnim čebulnim nadevom. Je zelo priljubljen prigrizek.
 • Mawa Kachori - ocvrto testo, pomočeno v sladkorni sirup
 • Gatta Curry - curry z dušenimi cmoki iz čičerikine moke, v začinjeni jogurtovi omaki
 • Mawa Naan - priljubljena okusna vrsta kruha
 • Chaat - različni slani prigrizki. Obstaja več različic, ki jih ponudijo z različnimi (navadno pekočimi) omakami.
 • Ghewar - ocvrta sladica s sladko skorjo. Ena izmed najbolj priljubljenih sladic v času praznovanja Teej in Gangaur.
 • Mirchi bada - zarebrnica, začinjena s čilijem in polnjena s krompirjevim nadevom. Lahko je postrežena v paradižnikovi omaki ali z metinim oziroma tamarindinim čatnijem.
 • Chapati ali Roti - nekvašen kruh, ki je lahko narejen iz različnih vrst moke, najpogosteje pa je narejen iz pšenične polnozrnate moke
 • Rajasthani Subji - curry, ki je del vsakodnevnih obrokov
 • Dal Batti Churma - gre za sestavljeno jed: Batti je trd nekvašen kruh (lahko tudi polnjen), churma je grobo zmleti pšenični zdrob, kuhan s sladkorjem in prelit z maslom (ghee), dal pa je pikantna jed iz leče
 • Gulab jamun - slaščica, podobna cmokom, narejena iz evapoiranega mleka

Tradicionalne jedi so zelo hranljive in zdrave, gre za pretežno vegetarijanske jedi.

Pijača

Čaj

Indija je dežela čajev. Tudi Jaipur ni izjema. Kultura pitja čaja je zelo pomembna. V Jaipurju imate na voljo več različnih čajev - od črnega, do zelenega, zeliščni... Najbolj značilen je Masala chai.

 • Masala chai - najbolj značilen čaj, ki vam ga bodo ponudili. Gre za aromatiziran črni čaj z aromo indijskih začimb in zelišč. Postrežen čaj je navadno dekoriran s cimetovimi palčkami, z zelenimi stroki kardamona, strtimi nageljnovimi žbicami in zmletim ingverjem - vendar to niso sestavine, iz katerih je narejen masala čaj.
 • Lassi - priljubljena osvežilna pijača, narejena iz jogurta, vode, začimb. Lahko je dodano tudi sadje.
 • Kokosova voda
 • Pinjenec

Kava

Jaipur ima številne t.i. coffee shops, kjer strežejo različne vrste kave. Najbolj značilna kava za Jaipur pa je t.i. filter kava.

Alkohol

Določeni hoteli in restavracije strežejo alkohol, nekateri ne. Lahko ga tudi kupite v prodajalnah, vendar pitje v javnosti ali prinašanje kupljenega alkohola v restavracijo ni dovoljeno. Ob državnih praznikih vam ne bodo nikjer postregli alkohola. Alkohol v hotelih in urejenih restavracijah je predvsem uvožen, na voljo pa je tudi indijsko pivo, vino in šampanjec.

Nakupovanje

Jaipur ima številne trgovine in tržnice, kjer je ogromna izbira različnih izdelkov in storitev.

Tržnica Jaipur

Odpiralni čas

 • Tržnice - so odprte od zore do mraka
 • Trgovski centri - običajen odpiralni čas je od 10.00 - 19.30, določeni so odprti še dlje.

V času državnih praznikov so vse prodajalne in tržnice zaprte: - 26.januar: Dan republike - 15. avgust: Dan neodvisnosti - 2. oktober: Rojstni dan Mahatme Gandhi-ja

Način plačila

 • Gotovinsko plačilo Indijska valuta je indijska rupija (INR). Z njo lahko kupujete povsod.
 • Mednarodne kreditne kartice V večjih trgovinah običajno sprejemajo plačilne kartice Visa in

MasterCard. Kljub temu je priporočljivo, da imate s seboj nekaj gotovine za nakupe na tržnici ali v manjših trgovinah.

 • Potovalni čeki - Sprejemajo jih v nekaterih trgovinah, pri plačilu z njimi morate obvezno pokazato svoj potni list.

Barantanje

Preden se odločite za nakup, obiščite večje število prodajalnih mest. Na takšen način boste lahko primerjali cene, ki so večinoma zelo različne za enak izdelek. Barantanje v večjih trgovskih centrih navadno ni možno, ker imajo fiksne cene, na tržnici pa lahko z barantanjem marsikdaj znižate ceno.

Specializirane prodajalne

Jaipur ima kar nekaj specializiranih trgovin.

 • Dragoceni kamni V celotni Indiji je Jaipur eno izmed mest, ki ima najboljšo ponudbo dragocenih kamnov.
 • Miniature Jaipur ter Udaipur in Jodhpur so specializirana mesta za kakovostne miniature, ljudske slike ter verske picchwais - umetelno izdelane slike z motivi boga Krišne.

Kultura

Jaipur je živahno mesto. Ta živahnost je opazna že pri oblačilih prebivalcev, ki so zelo pisana ter pri bogatem nakitu, ki je zelo umetelno izdelan. Prebivalci zelo radi pojejo in plešejo. Jaipur je znan po svoji umetnosti - modra keramika, umetelne miniature, potiskano blago, izrezljan srebrn nakit, skulpture iz slonovine, kiparska dela... so le nekatere značilnosti te bogate kulture.

Festivali in dogodki

 • Festival slonov poteka marca ali aprila, pred praznikom barv - Holi. Jaipur je v času praznika preplavljen z bogato okrašenimi sloni, ki so poslikani in ovešeni z dragulji. Slonjim samicam na noge nadenejo zapestnice z zvončki, ki rožljajo med hojo.
 • Makar sankranti - praznik zmajev se odvija na 14. januar. Na ta dan ljudje spuščajo barvite papirnate zmaje. S praznikom odganjajo zimo in pozdravljajo pomlad. Jaipur je v te času poln pisanih papirnaih zmajev.
 • Gangaur - poteka marca ali aprila in je praznik deklet ter poročenih žensk. Posvečen je Gauri, ki je inkarnacija Parvati, žene boga Šiva.
 • TEEJ - s festivalom praznujejo prihod monsunskega obdobja. Na drevesa obesijo gugalnice, okrašene s pisanim cvetjem. Mlada dekleta prepevajo ljubezenske pesmi in pesmi o dežju. Tudi ta praznik je posvečen Šivini ženi Parvati, z njim se spominjajo združitve Parvati in Šive. Poteka v juliju ali avgustu.
 • Oslovski sejem - na ta dan se zberejo lastniki oslov iz severnih predelov Indije. V tem obdobju jih lahko prodajajo in kupujejo, organizirana pa so tudi razna oslovska tekmovanja.

Prazniki in festivali v mestu Jaipur in okolici

Jezik

Jaipur je kot del Rajastana prevzel tudi njegove jezikovne značilnosti. Uradni jeziki so trije:

 • Hindi - je eden izmed uradnih jezikov v Indiji, govorijo pa ga prebivalci, ki živijo v mestih Delhi, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Madhya Pradesh in Rajastan. Je Indoevropski jezik.
 • Punjabi (panjabi) - je 9. najbolj razširjn jezik na svetu, ki ga govori 130 milijonov ljudi. Je materni jezik ljudi, ki naseljujejo pokrajino Punjab v Indiji in Pakistanu. Je 11. najbolj razširjen jezik v Indiji, zaradi vpliva Bollywooda pa se njegova priljubljenost veča. Je jezik iz Indoarijske družine.
 • Rajasthani - jezik, ki ga govori približno 20 milijonov ljudi v Rajastanu. Rajastanščina ima številne dialekte.

Poleg omenjenih jezikov pa v Jaipurju govorijo tudi angleščino.

Izobraževanje

Univerze

Jaipur ima 9 univerz. Nekatere izmed njih veljajo za najboljše univerze v Indiji. Med najbolj znanimi so:

Jaipur ima tudi številne druge fakultete in šolske centre. Nekatere so zasebne, druge pa javne.

Jezikovne šole

V Jaipurju se lahko učite hindujščine. Ena izmed jezikovnih šol, ki nudi tečaje je AmeriSpan, tudi Hindi hours nudi prilagojene tečaje: Hindi hour. Jezikovnih šol je še več, večina se oglašuje na spletu, kjer boste tečaj lahko rezervirali že pred samim obiskom mesta Jaipur.

Varnost

Jaipur ne velja za mesto z visoko stopnjo kriminala, vseeno pa morate biti pazljivi.

 • Pazite na svojo lastnino - možne so tatvine
 • Ne potujte ponoči
 • Ne sprejemajte vabil tujcev v odmaknjena območja
 • Bodite pozorni na pravilnost računov
 • Ne pretiravajte z nošenjem dragocenega nakita
 • Pazite se opic - opice vas lahko okradejo in ugriznejo. Če vas ugriznejo, nemudoma razkužite rano in obiščite zdravnika.
 • Uporaba, kupovanje, prodaja narkotikov je prepovedana - če boste počeli karkoli od navedenega, vam grozi indijski zapor
 • Ne ponujajte podkupnin
 • Upoštevajte opozorila - določeni predeli mesta so nevarni za tujce
 • Ne sedite v taxi ali rikšo, če ima voznik spremljevalca

Zdravje

 • Voda iz pipe ni pitna - Pijte ustekleničeno vodo
 • Izogibajte se ledu
 • Ne jejte v praznih restavracijah - hrana v takšnih restavracijah skoraj zagotovo ni sveža
 • Jejte sadje, ki ga lahko olupite

Najbolj značilne prevare

Do vas lahko pristopijo mlajši domačini in vam potožijo, da turisti ne želijo imeti opravka z njimi. Potem vas povabijo na čaj in vam ponudijo sodelovanje. Predstavijo vam, da zaradi davčni omejitev naj ne bi mogli prodajati zelo vrednih dragocenih kamnov, vi pa bi z njimi lahko zaslužili pravo bogastvo v svoji deželi. Če boste kamne kupili, boste kmalu ugotovili, da so ponarejeni. Gre za enega izmed načinov, kako privabiti tujce k tihotapljenju. Pazite, saj je tihotapljenje v Indiji velik kriminalni prekršek.

Koristne turistične informacije

Bolnišnice

Jaipur ima kar nekaj bolnišnic - celoten seznam najdete tukaj: seznam bolnišnic, Jaipur

Turistične informacije

Turistične informacije in pomoč so dostopne:

 • Informacijski center nahaja se na naslovu: National Highway 12, Ashok Nagar Jaipur, Rajasthan, tel.: +91 141 511 1892
 • Pisarna v Jaipur-ju gre za rajastansko korporacijo za razvoj turizma. Nahaja se na naslovu: Hotel Swagatam Campus, v bližini železniške postaje, Jaipur 302 006

Vizum

Slovenski državljani za vstop v Indiji potrebujejo vizum. Zanj lahko zaprosite na Veleposlaništvu RS v New Delhiju in na Generalnem konzulatu Portugalske, naslov: Parwati- House nr38/39, Father Agnelo Road, Altinho, Pangim-Goa - 403 001, Indija

Več podatkov na Wikipedia.en in Potovalni vodnik Jaipur

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Klicna številka za Indijo je 91. Če želite klicati izven držav Indije morate pred številko vtipkati 00.

Javni telefoni

Javni telefoni so vam na voljo povsod - v centrih mesta in tudi na podeželju. Ti telefoni žal niso najbolje vzdrževani, zato je pogosto zelo težko vzpostaviti zvezo. Če telefon pogosteje uporabljate ali pa bo Jaipur vaše domovanje dlje časa, razmislite o uporabi mobilnega telefona.

Mobilna telefonija

Najbolj priporočljivo je, da kupite telefon, ki ima naložen predplačniški sistem. Cene so zelo ugodne, na takšen način pa bodo tudi stroški klicev veliko manjši kot če bi uporabljali svoj mobilni telefon. Polnjenje računov je možno v označenih prodajalnah.

Internet

Pokritost z internetom je zelo dobra. Na voljo imate predvsem spletne kavarne, najbolj ugodno ponudbo pa ima Sify iWay. Wifi točk je na področju Jaipurja trenutno še zelo malo.

Prihod na destinacijo

Z letalom

V Jaipur lahko najbolj udobno in najhitreje prispete z letalom. Glavno letališče v bližini Jaipurja (13 kilometrov) je mednarodno, International Jaipur Airport. Je edino mednarodno letališče v Rajastanu in ima dva terminala. Trenutno je letališče v fazi širitve, da bo lahko sprejelo še več potnikov naenkrat (sedaj jih lahko približno 1000) in da bodo lahko tukaj pristajala še večja letala. Iz letališča so možni leti v vsa večja mesta Indije ter tudi mednarodni leti. Iz tega letališča so možni tudi čarterski leti do Dublina in Londona. Ko pristanete na letališču, je najbolje najeti taxi ali uporabiti avtobus, da pridete v Jaipur.

Z avtobusom

Jaipur je dostopen tudi z avtobusom. Na spletni strani Rajastan State Road Corporation si lahko ogledate ponudbo različnih avtobusov in tudi rezervirate vozovnice preko spleta. Med Delhijem in Jaipurjem je odlična avtobusna povezava, avtobusi pa vozijo vsake pol ure (na obe strani). Zaradi pogostih povezav vam ni potrebno vnaprej rezervirati sedežev. Avtobusi so urejeni, nekateri so opremljeni s klimo.

Z avtom

Ceste so v odličnem stanju, zato je vožnja z avtom v Jaipur odlična in tudi priljubljena izbira. Če boste potovali iz Delhija v Jaipur, boste prispeli v približno 4 urah. Obstaja veliko podjetij, kjer lahko avto najamete, lahko pa se odločite tudi za nejam avtomobila z voznikom.

Z vlakom

Indijske železnice nudijo dobro razvejane storitve. Vožnja z vlakom je ena izmed najcenejših možnosti potovanja v Jaipur. Lahko se odločite za Shatabdi Express, ki iz Delhija v Jaipur prispe v približno 4 urah ali pa za Rajdhani Express. V obeh primerih gre za razmeroma hitre vlake (130-150km²/uro), ki povezujejo Delhi s preostalimi mesti v Indiji.

Z ladjo

Mesto ne leži ob vodi, zato z ladjo ne boste mogli prispeti v Jaipur.

Transport po destinaciji

Javni transport

RTDC avtobusi

Mestne avtobuse upravlja Jaipur City Transport Services Limited, ki je pod nadzorom Rajasthan State Road Transport Corporation (RTDC). Na voljo vam je približno 300 avtobusov. Avtobusi se razlikujejo po destinacijah - celodnevni, poldnevni in nočni (Pink city by night tour). Glede na izbiro avtobusa boste lahko videli različne znamenitosti. Cene vozovnic RTDC avtobusov so zelo ugodne.

Jaipur metro

V letošnjem letu (junij 2014) ima Jaipur tudi metro (Jaipur metro).

Lokalni/mestni avtobus

Z lokalnimi avtobusi lahko prispete neposredno do znamenitosti, odvisno od izbire številke avtobusa. Najbolj zanimiv je avtobus številka 5, ki pelje do trdnjave Amber, palače Hawa Mahal in vozi vsakih 10 minut.

Avto

Avto je eden izmed boljših načinov odkrivanja mesta Jaipur. Lahko najamete avto ali pa avto z voznikom (po principu taxija).

Taxi

Jaipur ima široko ponudbo udobnih taxi avtomobilov (predvsem znamke Maruti in Tata Indica). Čeprav taxi ni najcenejši način prevoza, je varnejši od ostalih. V kolikor se boste želeli peljati s taxijem, ga boste morali poklicati po telefonu. Preden sedete v avto, se dogovorite za ceno. Za taxije so običajne rumene registrske tablice s črnimi številkami.

Kolo

Ogled mesta Jaipur s kolesom je posebno doživetje. Lahko se odločite za najem kolesa ali pa za organizirane kolesarske izlete, ki jih organizorajo različni ponudniki. Nekaj ponudnikov lahko najdete tu: Virasat experiences, Le tour de Jaipur.

Nenavadni načini transporta

Rikša

 • Avto rikša - zanimiv način transporta, ki je cenovno precej ugoden. Za ceno lahko tudi barantate. Najboljše je, če se na izlet znamenitosti odpraviti najkasneje do 10. ure dopoldan, saj se večina znamenitosti zapre že ob 16.30.
 • Rikša-kolo - primerna rešitev, če želite videti kotičke, ki z drugačnim načinom transporta niso dostopni, sicer pa je ta način transporta precej zamuden.

Spanje in namestitev

Hoteli

Jaipur je mesto s številnimi hoteli. Cene nočitev so zelo različne - od nekaj eurov do več sto eurov. Nekateri izmed najbolj priljubljenih hotelov so:

 • Royal Heritage Haveli
 • Jas Vilas -
 • Golden Hotel
 • ITC Rajputana, Jaipur
 • Flute Boutique Hotel
 • Hotel Moon Light Palace

Namestitev lahko preko spleta rezervirate že vnaprej.

Hostli

Hostli so zelo ugodni. Cene nočitev se pričnejo že pri 5 €. Med dobro ocenjene in priljubljene spadajo:

 • Suryaa Villa
 • Nirvana Hostel
 • Chitra Katha
 • Chit Chat Restaurant & Guesthouse

Večina hostlov ponuja možnost, da vas pridejo iskat na letališče ali avtobusno/železniško postajo.

Kampiranje

Kampiranje je tudi v Indiji vedno bolj popularno. Kampi so zelo lepo urejeni in dobro oskrbovani.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Indija