Irak

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Republika Irak je obmorska država na Bližnjem vzhodu v jugozahodni Aziji. Na jugovzhodu ima pomorski dostop do Perzijskega zaliva, na jugu meji na Kuvajt in Saudovo Arabijo, na zahodu na Jordanijo, na severozahodu na Sirijo, na severu na Turčijo, ter na vzhodu na Iran.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 9:07 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Erbil: Najbolj popularna destinacija v Iraku. Obvezno pogledati: Sami Abdulrahman Park, Trdnjavo Arbil, Shanadar Park, Erbil-Kurdistan
  2. Baghdad: Glavno mesto Iraka tukaj se zagotovo splača skočiti v Bagdaški ali pa Iraški muzej. Po obisku teh dveh pa še v nakupovalni center Al Mansur ali pa Zawraa Park
  3. Sulaymaniyah: Chavy land je luna park primeren tako za stare kot tudi mlade, City Star pa je nakupovalno središče s štirimi nadstropji
  4. Babilon: Ruševine antičnega Babilona so ene izmed najbolj impresivnih mest starodavne civilizacije.
  5. Ur : Ruševine starodavnega sumerskega mesta, najbolj znan po svoji velikanski piramidi

Skriti kotički

Potovalni načrti

  • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Bagdad

Valuta: Iraški dinar

Število prebivalcev: 26,.783.383 (2006)

Elektrika: 230V/50Hz

Tel. koda države: +964

Časovni pas: UTC + 3 poletni UTC + 4

Telefon za njuno pomoč: Ni nujnih telefonskih številk

Domena: .iq

Velikost države: 438,317 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Irak

Dinamični zemljevidi

Regije

 Al Jazira
 Kraji:Hatra, Ashur, Tikrit, Tal Afar
 Al Jazira se nahaja severno in severno zahodno od Bagdada

 Bagdadovi pasovi
 Kraji:Sammara, Baqubah, Fallujah
 So pasovi predmestij in mest, ki se nahajajo izven središča glavnega mesta Bagdada.
 
 Iraška puščava
 Kraji:Ar Rutba
 Velika prazna puščava na zahodu in jugozahodu države.

 Iraški Kurdistan 
 Kraji:Sammara, Baqubah, Fallujah
 Domov Kurdov in v veliki meri ljudje tam verjamejo, da je to ločena nacionalna vlada ter najbolj varna regija Irak za potovanja. 
 
 Spodnja Mezopotamija
 Kraji:Karbala,Najaf,Basra,Nasiriya
 Zibelka civilizacije, dom večjih šitskih mest in svetih mest. Prav tako pa lahko vidimo ruševine starih civilizacij med drugimi tudi Babilonske.

Lastnosti pokrajine

Ozemlje Iraka je mogoče razdeliti na štiri glavna območja: Gornja ravnina, Dolnja ravnina, gorovja in puščava. Veliki reki Tigris in Evfrat sta najpomembnejši pokrajinski značilnosti Iraka.

Vreme in klima

Irak ima vroče in suho podnebje za katerega so značilna dolga, vroča in suha poletja ter kratke in hladne zime. Na podnebje Iraka vpliva lokacija, ki je med subtropskim Arabskim puščavskim območjem in subtropskim vlažnim območju Perzijskega zaliva. Januar je najhladnejši mesec pri temperaturah od 5 ° C do 10 ° C in avgust je najbolj vroč mesec saj temperature naraščajo do 30 ° C in več.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Ker so zimski dnevi hladni, spomladanski in pa jesenski dnevi pa deževni. Se zagotovo splača obiskati Irak predvsem v poletnih dnevnih.

 Politične razmere v državi Irak so še vedno zelo nestabilne, čeprav je bila vojna že uradno razglašena kot končana v decembru 2011.
 Potovanje v Irak ostaja zelo nevarno in se ga močno odsvetuje. Vsi tujci so v nevarnosti ugrabitve, umora in splošnega oboroženega nasilja. 
 Prav tako se turistične vize za Irak ne podeljujejo v tem trenutku. Nasilje se lahko pojavi kjerkoli v državi, čeprav je Iraški Kurdistan relativno varen.

Zgodovina

Področje Iraka je bilo v daljni preteklosti poznano kot Mezopotamija in je bilo stečišče večjih kultur Sumercev, Asircev, Babiloncev in Perzijcev. Mezopotamija, ki je bila leta razdeljena na romanski zahod in perzijski vzhod, je končno pripadla abasidskemu kalifatu v sedmem stoletju. Leta 762 so Abasidi proglasili Bagdad za glavno mesto kalifata in mesto je postalo ena izmed najpomembnejših prestolnic literature in znanosti.

Mongoli so Bagdad okupirali 1258 in območje je prišlo pod vlado otomanskega imperija. Nad Irakom so vladali iz njihove prestolnice v Konstantinoplu. Ko se je otomanski imperij zrušil ob koncu prve svetovne vojne leta 1918, so bile tri otomanske province združene v britanski protektorat nad Irakom.

Po kratkem obdobju britanske kontrole je Irak postal samostojna kraljevina leta 1932. V sledečih 36 letih je bila iraška politika zelo nestabilna. Po letu 1933, ko je umrl prvi iraški monarh kralj Faisal, so se zgodili številni udari in proti udari. Leta 1958 je politična nestabilnost dosegla višek s pučom, ki ga je vodil general Abdul Karim Qasim. Monarhije je bilo ob tem udarcu konec.

Tudi Qasim ni vladal dolgo, saj so ga 1963 vrgli iz njegovega 'prestola' pripadniki Arabske socialistične stranke Baas. Devet mesecev kasneje so tudi to stranko vrgli iz prestola, a se je 1968 vrnila. General Ahman Hassan al-Bakr, ki je bil ena vodilnih osebnosti v puču proti Qasimu, je bil proglašen za predsednika. Upokojil se je 1979 in za svojega naslednika imenoval Saddama Husseina.

Leta 1980 je Irak napadel islamistično republiko Iran. Po prvotnih uspehih je bila iraška vojska potisnjena nazaj in začela se je Prva zalivska vojna, ki se je končala 1988 s porušenim iraškim gospodarstvom. Dve leti kasneje, ko si je Irak vojaško opomogel, je v nepričakovanem napadu zasedel Kuvajt. Zaradi pritiska mednarodne skupnosti so se iz Kuvajta umaknili že februarja prihodnjega leta. V tem času so sledile ekonomske sankcije Organizacije združenih narodov, ki so trajale 12 let.

Leta 2003 je sledila nova vojna, kjer so koalicijske sile (predvsem ameriška in britanska vojska) napadle Irak in ujele Saddama Husseina. Izvedeni so bili prvi poskusi demokratizacije, trenutna vlada je bila izvoljena maja 2006, država pa stoji na robu državljanske vojne med Šiiti, Suniti in morda tudi kurdsko manjšino na severu, ki bi se rada skupaj z mestom Kirkuk (kjer so neverjetne zaloge nafte) odcepila od matične države.

Hrana

Masgouf je nacionalna jed iz Iraka . To je sladkovodna riba, več ur pražena in marinirana z olivnim oljem , soljo in kurkumo . Tradicionalne sestavine za masgouf vključujejo limeto, sesekljano čebulo, drobtine in paradižnik.

Tepsi Baytinijan je tudi zelo priljubljena jed v Iraku . Pečena enoločninca je običajno sestavljena iz mesnih kroglic , jajčevcev , paradižnikov , česen, čebule in krompirja .

Pijača

Alkohol je legalen v Iraku in ga lahko dobimo v trgovinah, če to želimo ampak nas to identificira kot tujca.

Nakupovanje

Irak ima kar nekaj večjih nakupovalnih centrov v katerih lahko dobite skoraj vse

Gospodarstvo in ekonomija

Irak ima največja naftna polja pri Kirkudu in Mosulu na severu, blizu Bagdada v sredini dežele in okoli Basre na jugu. Deželo preprezajo naftovodi in pošiljajo surovo nafto skozi Turčijo, Savdsko Arabijo in Jordanijo. Irak veliko vlaga tudi v poljedelstvo v glavnem prideluje pšenico, ječmen, datlje, riž, bombaž, tobak ter sadje in zelenjavo.

Kultura

Jezik

Arabščina je nacionalni jezik Iraka, vendar je angleščina tako pogosta, da se bodo potniki večinonoma dogovorili vse v različnih trgovinah, trgih in kavarnah. Slabost tega, če bomo govorili angleško je to, da vas bo nemudoma opredeli kot tujca. To je nevarno zaradi močne podzemne mreže Iračanov, ki lahko obvestijo napadalce o možnih tarčah.

Kurdsko se govori v regiji Kurdistan, v eni od dveh različic: Kurmanji in Sorani. Kurmanji govorijo v in okoli Dohuka medtem ko Sorani govorijo v in okoli Arbila (Hewlar) in Sulaymaniya. Ti dve vrsti jezika sta medsebojno nerazumljivi. Vendar pa je Arabščina tako razširjena hkrati pa tudi narašča število angleško govorečih

Izobraževanje

Po mnenju Webometricsove lestvice svetovnih univerz so vrhunske univerze v državi, univerza v Dohuk, univerza v Bagdadu In univerza Babylon

Delo

Delo v Iraku je zelo dobro plačano . Tipični tuji izvajalci lahko zaslužijo do 100 tisoč $ na leto za varnostno ali adminstrativno delo.

Varnost

Potem, ko je bila vojna uradno razglašena za končano decembra 2011 je politična situacija še vedno nestabilna. V maju 2013 se je zgodila serija smrtonosnih bombnih napadov. V decembu 2013 je prišlo do spopoadov v mestu Ambar. V januarju 2014 je bil nadzor nad Faludžo razdeljen med Islamski Irak, Levant (ISIL) ter sunitske protivladne plemenske milice.

Irak se spoada s številnimi težavi, ki onemogočajo varno in lahko potavanje. Stanje je nevarnost skoraj vseh predelih države in se še poslabšuje zaradi nenehnih terorističnih napadov. Nenehno se pojavljajo odpori na vojaške okupacijo sil ZDA in Velike Britanije, Iraške vojske, policije ter kogarkoli povezanega z Iraško vlado. Povečanje frakcijskih sekt in konfliktov naredi ulično vojno, bombardiranje in druge dejanja oboreženega nasilja del vsakdana

Če potujete sami ste lahka tarča ugrabitev. Obstajaja zasebne in državne varnostne službe, ki so na voljo za osebno zaščito in se jih zelo priporoča.

Zdravje

Za kratkoročne obiskovalce ni varnost piti vode, kjerkoli v Iraku. Priporoča se ustekleničena voda po možnostih iz zahodnih in Jordanskih podjetij. Zato, ker večina iraških podjetij črpa vodo iz lokalnih rek. Tisti z preteklemi izkušnjami v Iraku naj se držijo svoje presoje pri nakupovanju pijač.

Priporočljivo je piti lokalni čaj saj je voda prekuhana.

Sprehod mimo lokalnih mesnic vam bo pokazal, da priprave hrane ni v skladu z zahodnimi standarti in je uživanje slednjega lahko zelo tvegano.

Če se že znajdete, da vam telo zavrača hrano in vodo zaradi nečesa, kar ste pojedli ali popili najdite nekoga, ki govori arabsko in ga pošljite k lokalnemu farmacevtu po izdelek imenovan Interstop. Ta deluje bolje kot kateri koli izdelek znanih zahodnih blagovnih znamk.

Telekomunikacije

Telefon

Mobilni telefoni so bile prepovedani pod Sadamovo diktaturo in vsi, ki so imeli v lasti ali uporabi mobilnegi telefona so bili kaznovani. Trenutno je povpraševanje po telefonih zelo veliko saj ima že 78% Iračanov mobilne telefone

Internet

Pred Sadamom so bili dostopi do interneta zelo omejeni. Sedaj obstaja kar nekaj ponudnikov, ki ponujajo hitrost interneta do 40MB/s

Pošta

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Vsi obiskovalci Iraku potrebujejo vizuma za vstop . Če pridete v Iraku brez vstopnega vizuma ali delovnega dovolenja boste izgnani. Vstop na območje regije Kurdistan pa je za slovenske državljane možen brez vizuma, če potovanje traja do 15 dni. V primeru daljšega bivanja je na Veleposlaništvu Iraka treba predhodno urediti ustrezen vizum.

Z letalom

Iraqi Airways je nacionalni letalski prevoznik v Iraku . Temelji na mednarodnem letališču v Bagdadu ( SDA ) uradno ima več letov v države v regiji in v London ter Frankfurtu , ampak zaradi nestabilnosti v državi se urniki pogosto spreminjajo . Čeprav imata tudi Basra in Erbil mednarodna letališča so leti neredni.

Z avtom

Centralni in južni deli Iraka so popotnikom nedostopni. Meje s Kuvajtom so zaprte , čeprav lahko vstopite z zahoda ali vzhodna iz držav, kot so Jordanija, Sirija in Irana . Večina ljudi vstopa v Irak iz Turčije v Severni del države, ki je Kurdistan . Lahko pa tudi prečkate mejo z Iranom , vendar ne računajte na to, ker prehod v zadnjih nekaj letih ni bil vedno odprt .


Transport po destinaciji

Letalo

Iraški Airways let v več mest po državi toda zaradi trenutnih razmer so te leti oteženi. Običajno v Erbil , Basro , Mosul, Suleimaniyo in Bagdad.

Vlak

Pred vojno so vlaki vozil iz Bagdada tako na jug v Bazra kot tudi proti severu do Mosula.Vlaki so tudi vozili v Kirkuk in Arbil. Toda v tem trenutku je malo verjetno, da te storitve še obstajajo.

Avto

Trenutno je priporočena vožnja v konvoju, še bolj priporočljivo pa se je izogniti vožnji nasploh razen v Kurdski regiji na Severu, če pa že morate pa najemite avto z voznikom.

Avtobus

Avtobusni prevoz so na voljo po vsej državi z glavno storitvijo na dolge razdalje, ki so iz Bagdada v Basro in Mosul in številna mesta vmes . Avtobusi, minibusi in skupne taksije uporabljajo popotniki na severu za obisk kurdskih regiji.

Ladja

Čeprav skozi Irak tečeta reki Evfrat in Tigris potniških storitvev ni. To velja tudi za majhne obalnem delu na jugu , ki mejijo na Perzijski zaliv .

Spanje in namestitev

Spanje v vročih poletnih mesecih je lahko težavno. Spanje zunaj in v bližini tekoče vode je najbolj udobna namestitev kar jo lahko najdemo poleg sobe z klimatsko napravo.


Hoteli

V iraškem Kurdistanu obstaja veliko hotelov, čeprav jih težko najdemo saj jih ni v turističnih vodnikih. Bo pa vas vsakdo na ulici usmeril do najbližjega hotela. Najlažje bote dobili namestitev v mestih Zahko, Douhk ali Arbil. Cene pa so okoli 15 do 25 USD na na noč za enoposteljno sobo s kopalnico.

Hostli

Od 10$ naprej

Kampiranje

Kampiranje je mogoče skoraj povsod

Nadredna destinacija