Indija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Indija je dežela neverjetnih kontrastov, zmes religij, neverjetne zgodovine, kulturna, bogata in hkrati neznosno revna. Dežela, kjer najdeš najdražjo hišo na svetu in reveže, ki dobesedne umirajo na cestah. Tu so nastale velike svetovne religije hindujstvo, budizem, džainizem in sikhizem; zaratustrstvo, judovstvo, krščanstvo in islam, ki so prav tako v veliki meri oblikovali indijsko kulturo, pa so se sem razširili v prvem tisočletju našega štetja. Po aneksaciji Britanske vzhodnoindijske družbe in britanski kolonizaciji sredi 19. stoletja je Indija leta 1947 po boju za neodvisnost s širokim nenasilnim uporom postala sodobna nacionalna država. Indija, država in podcelina je tako zanimiva, da ni sodobnega popotnika, ki bi se ji lahko izognil. Indija je dežela, ki jo je preprosto treba obiskati.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Potep po Indiji

Uroš, Vesna in Matej Preberite: Potep po Indiji

Potep po Indiji - 2. del

Uroš, Vesna in Matej Preberite: Potep po Indiji - deželi, ki jo moraš sprejeti takšno, kakršna je, in jo okusiti z vsemi čutili

Peš iz zelene doline Parvati v puščavsko dolino Pin

dolina Parvati Preberite: Peš iz zelene doline Parvati v puščavsko dolino Pin

Varanasi - sveto mesto

Nina Preberite: Varanasi - sveto mesto, ki ti zleze pod kožo in popotnika šokira s svojimi prizori

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51.31 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. New Delhi: Glavno mesto in srce - severna Indija.
 2. Bangalore: Vrtno mesto, nekoč indijska Florida, danes indijski Silicon Valley.
 3. Mumbai: Finančno središče Indije dom Bollywooda.
 4. Jaipur: Mesto, kjer se lahko vidi vsa lepota hindujske kulture.
 5. Rajastan: indija in njena največja pokrajina, polovico pokriva puščava Tar, polna lepot in zanimivosti.
 6. Andamani: Prelepi otoki v Bengalskem zalivu.
 7. Kochi: Čudovita turistična destinacija s plažami.
 8. Goa: Mešanica indijske in portugalske kulture, polna lepih plaž.
 9. Srinagar: Prekrasno mesto v osrčju Himalaje., prestolnica držav Jammu in Kashmir pozimi.
 10. Jammu: Mesto templjev, prestolnica držav Jammu in Kashmir poleti.
 11. Leh: Eno najvišje naseljenih mest na svetu.
 12. Sangla Valley: Čudovita pokrajina, ki leži v Himachal Pradesh.
 13. Agra: Čudovito mesto, polno historičnih spomenikov, vključno s Taj Mahalom.
 14. Taj Mahal: Svetovno znana in priznana umetnina, veličastna marmornata grobnica v Agri je biser muslimanske umetnosti.
 15. Varanasi: Najstarejše še obstoječe mesto na sveto, rojstni kraj hinduizma.
 16. Gandhi Ashram: hiša Mahatme Gandhi.

Skriti kotički

 1. Bodh Gaya: prepustite se svetemu prostoru, kjer je Buddha Sakyamuni doživel razsvetljenje.
 2. Ellora/Ajanta: spektakularni kamniti templji in samostani, ter sveti kraj.
 3. Hampi: čudovite ruševine kraljestva Vijayanagara.
 4. Khajuraho: navdihnile vas bodo erotične skulpture.
 5. Kanali Kerale: Z barkami raziščite vodne skrivnosti.

Potovalni načrti

 • Indija 7 dni: Klasična severna Indija (Delhi, Radjastan, Tadž Mahal)
 • Indija 7 dni: Klasična južna Indija (Čenaj, Pondicherry, Maduraj)
 • Indija 7 dni: Indij - njeni Biseri (Delhi, Tadž Mahal, Varanasi)
 • Indija 7 dni: Vroča južna Indija (Mumbai, Gate, Kerala )

Aktivnosti

Ogled znamenitosti in svetih krajev (Taj Mahal, Varanasi), Obisk safarijev in živalskih vrov (Madhya Pradesh, Rajastan), Veslanje po kanalih (kanali Kerale), Trekingi (Madurai-sveta gora, Kopanje, potapljanje (Andamani, Goa), Nakupovanje, zabava (New Delhi, Mumbai), Obisk festivalov, sejmov (Holi, Diwal)

Koristne informacije

Glavno mesto: New Delhi

Valuta: Indijska rupija

Število prebivalcev: 1,210,193,444 (2011)

Elektrika: V mestih da, v vaseh ne vedno

Tel. koda države: +91

Časovni pas: UTC +5:30

Telefon za njuno pomoč: Policija 100, Reševalci 101, Gasilci 102

Domena: .in

Velikost države: 3,287,590 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Indija

Dinamični zemljevidi

Regije

 Severno gorovje, ki vključuje Himalajo in severovzhodno planinsko verigo
 Kraji:Džamu, Kašmir...

Gorata in lepo, turistična destinacija za pustolovski in duhovno. Ta regija vsebuje nekaj indijskih najbolj obiskanih hribu postaj in verskih krajev. Vključuje čudovito scensko države.

 Indogangeška ravnica
 Kraji:Bihar, Delhi, Haryana, Madhya Pradesh, Pandžab, Uttar Pradesh...

V tej državi je glavno mesto. skozi to pokrajino tečeta reki Ganga in Yamuna. Veliko dogodkov, ki so oblikovali zgodovino Indije se je zgodilo prav v tej regiji. Prav tako v tej pokrajiini najdete svetovno znani Taj Mahal iz Agre.

 Zahodna Indija
 Kraji:Dadra, Nagar Haveli...

Tu je ogromna puščava Thar, pisana palača, utrdba in mesto Radžastan, najbolj živahno in največje mesto v državi Mumbai, ki je v filmski industriji Bollywood in poslovno središče v državi.

 Južna Indija
 Kraji:Andhra Pradesh, Kerala...

Južna Indija je znana po zgodovinskih templjih, tropskih gozdovih, plaže. Vključeno je otočje Otočja Andaman in Nicobar (na vzhodu).

 Vzhodna Indija
 Kraji:Chhattisgarh, Jharkhand...

Gospodarsko manj razvita, ampak kulturno bogata in morda najbolj gostoljubna do tujcev. Geografsko se razteza od gora do obale, kar prinaša fascinantne podnebne razlike. Ima največje in najbogatejše rudnike v državi.

Lastnosti pokrajine

Indija je dežela mnogoterih obrazov in pokrajin. Gore, puščave, džungla in plaže, Indija ima vse. V grobem se deli Indija na Severno gorstvo - prevlaujejo skrivnostne gore (Himalaja, NangaParbat), Indogangeško ravnino, Plato Peninsula, Puščavo Tar, Obalno ravnico. Na severu, je dobro znano ima Indija skrivnostno gorovje Himalaje, od koder tečejo reke Ganges, Jamuna in Sindhu. Prav na rečnih ravnicah so se razvila mnogi kraji, tudi Punjab. Južno od Punjaba leži gorovje Aravalli, ki deli Rajasthan na dva dela: puščavo Tar. Indija - v osrednjem delu - se začne Deccanska ravnina, ki zajema skoraj celotno južno Indijo. Reke se poleti izsušijo in za seboj puščajo specifično scenografijo. Velik del pa je še vedno pogozden. Indija ima dolgo obalno linijo, kjer meji na arabsko morje in Bengalski zaliv.

Vreme in klima

Indija je velika dežela, zato težko govorimo o enotnem podnebju. Indija ima - splošno gledano tri podnebne sezone: vročo, mokro in hladno. Trajanje in točen čas vsake od sezon se zelo razlikuje od severnih do južnih območij. Gorsko podnebje (Kašmir, Ladak, McLeod Ganj, Sikkim) ima značilne, izjemno mrzle zime, ko je veliko snega na višini nad 1500 m in se temperature spustijo precej pod ničlo. Poletja (med junijem in oktobrom) so primerna za potovanje, saj se takrat dnevne temperature vzpnejo vse do 25°C ali več, nočne pa ne padejo pod 5°C. Subtropsko podnebje (Varanasi, Kalkuta, Khajuraho) ima vroča in zelo vlažna poletja (med junijem in septembrom), ko se temperature dvignejo tudi preko 40°C in pade največ dežja. Zime (med novembrom in marcem) so sveže in suhe, dnevne temperature dosegajo največ 35°C, nočne lahko tudi 10°C ali manj. Vmesna obdobja med poletjem in zimo so prehodna in je zanje značilna mešanica poletnega in zimskega vremena. Puščavsko in polpuščavsko podnebje (Delhi, Rajastan) večino leta skoraj nima padavin. Poletja (med majem in septembrom) so zelo vroča, dnevne temperature lahko dosežejo 45°C ali več, razlika z nočnimi temperaturami je lahko zelo velika. Zime (med oktobrom in aprilom) imajo prijetne temperature, ki se čez dan dvignejo največ do 30°C, ponoči pa spustijo tudi do 5°C. Tropsko podnebje (Tamil Nadu, Kerala, Mumbai) je tipično monsunsko podnebje. Ima značilno mokro in suho sezono. Mokra sezona je med majem in septembrom, suha med oktobrom in aprilom. V suhi sezoni je najmanj padavin in vlage. Temperature so si skozi celo leto zelo podobne, med 25 in 35°C podnevi in med 15 in 25°C ponoči.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

 • 1. Kašmir, Ladak, McLeod Ganj, Sikkim (gorsko podnebje) Najugodnejši potovalni čas je obdobje med junijem in oktobrom.
 • 2. Varanasi, Kalkuta, Khajuraho (sub – tropsko podnebje) Najugodnejši potovalni čas je obdobje med oktobrom in aprilom.
 • 3. Delhi, Rajastan (puščavsko in pol – puščavsko podnebje) Najprimernejši čas potovja je zima.
 • 4. Tamil Nadu, Kerala, Mumbai (tropsko podnebje) Najprimernejši čas potovanja je v suhi sezoni, med oktobrom in aprilom.

Zgodovina

Najstarejši poznani sledovi ljudi v Indiji so kamenodobna skalnata zatočišča v zvezni državi Madhja Pradeš. Indija ima prve dokumentirane stalne naselbine pred okrog 9000 leti in so se polagoma razvile v indsko civilizacijo, okrog 3300 pr. n. št. v zahodni Indiji. Sledilo ji je vedsko obdobje, v katerem so nastali hinduizem ter nekateri drugi kulturni vidiki zgodnje indijske družbe. Od 500 pr. n. št. naprej so v Indiji nastala številna neodvisna kraljestva in republike, poznani kot mahadžanapade. V 3. stoletju pr. n. št. se je večina Južne Azije združila v Maurjansko cesarstvo in se razcvetela pod Ašokom Velikim. Od 3. stoletja n. št. je v obdobju Guptske dinastije nastopilo obdobje, imenovano antična »indijska zlata doba«. Pod pokroviteljstvom vladajočih Čakukov in Čilijev so se razcvetali znanost, tehnika, umetnost, literatura, astronomija in filozofija. Po vdorih iz Srednje Azije med desetim in dvanajstim stoletjem je večina Severne Indije pripadla delhijskemu sultanatu in pozneje mogulskemu cesarstvu. Mogulski cesarji so svoje ozemlje razširili na večino indijske podceline. V 16. stoletju so nekatere evropske države (Portugalska, Nizozemska, Francija in Združeno kraljestvo) v Indijii ustanovile kolonije. 15. avgusta 1947 si je Indija končno priborila neodvisnost od britanske oblasti, vendar pa je bila v skladu z željami Zveze muslimanov Indija razdeljena v neodvisni z religijo opredeljeni nacionalni državi Indijski dominion in Pakistanski dominion. Tri leta pozneje, 26. januarja 1950, je Indija postala republika in je začela veljati nova ustava.

Hrana

Indija se ponaša z odlično kulinariko. Ta se zelo razlikuje od regije do regije, za vse pa drži, da je zaradi velike uporabe začimb in zelišč, pekoča. Zato poskušajte lokalno hrano počasi in pomalo. Severna Indija je znana po žitih in kruhu. Pripravljajo kruh roti, nevzhajan kruh chapatti, ocvrt roti - paratha, kruh iz tandoorija – naan in mnoge druge. Indija in njen sever je značilen po jedeh iz tandoorija (piščanec iz tandoorija), Punjabi tradicionalno hrano iz fižola in leče – makhani, Rajasthansko in Kašmirsko kulinariko. Tipičen obrok je sestavljen iz enega od kruhov, ki ga pomakate v pekoče omake iz leče. Južna Indija pa ponuja predvsem jedi na osnovi riža. Medseboj se jedi tudi azlikujejo, na jugu pri pripravi jedi uporabljajo kokosovo olje, v notranjosti pa nikoli. Tipični obroki vključujejo, pekočo juho - rasam, zelenjavo z rižem - sambhar ali avial – zelenjava z rižem na bananovih listih.

 • Kje jesti?

Indija vam ponuja svetovno priznane kulinarične užtke, ki si jih lahko privoščite v izbranih luksuznih restavracijah. Tudi cenejše mestne restavracije vam ponujajo odlične indijske jedi. Nič manj okusna pa ni hrana, ki jo pripravljajo ulični prodajalci, na primer Punjabska hrana. Vendar bodite pozorni, saj je večinoma higiena zelo slaba.

 • Vegetarijanska prehrana

Indija je raj za vegetarijance. Toliko raznovrstnih in okusnih jedi brez mesa, jajc in mleka ne boste našli nikjer nasvetu. V vegetarijanskih jedeh boste uživali tudi ljubitelji mesa.

Pijača

Indija vam bo ponudila osvežitev z okusnimi sveže stisnjenimi sadnimi sokovi, najbolj priljubljen je mangov sok in kokosova voda. Priljubljen je tudi indijski masala čaj. Med alkoholnimi pijačami je najbolj dostopno pivo. Svetujemo pitje izključno ustekleničene vode.

Nakupovanje

Indija ima nacionalno valuto indijska rupija. Cene niso visoke, se pa po regijah lahko precej razlikujejo. Indija ima cene v trgovinah fiksne, pri uličnih prodajalcih pa se za ceno pogajajte. Indija vam ponuja številne nakupovalne užitke, nekateri produkti pa so v indiji posebej ugodni in kakovostni: svileni sariji, unikatni izdelki iz lesa, kamniti kipci, nakit in slike.

Gospodarstvo in ekonomija

Indija ima dvanajsto največje gospodarstvo na svetu po tržnih deviznih tečajih in četrto največje po kupni moči. Indija je četrta kmetijska velesila na svetu. Kmetijstvo prispeva okoli 17 % BDP in zaposluje skoraj polovico aktivnega prebivalstva. Glavni kmetijski proizvodi so pšenica, proso, riž, koruza, sladkorni trs, čaj, krompir in bombaž. Pomembno vlogo v kmetijstvu imajo tudi govedoreja, ovčereja in ribolov.

Premog je glavni vir energije v državi, saj je Indija tretji največji proizvajalec premoga na svetu. V industrijskem sektorju sta najpomembnejša tekstilna in kemična industrija. Industrijski sektor prispeva četrtino BDP, podoben delež predstavlja tudi zaposlenost v tem sektorju.

Storitveni sektor je najbolj dinamičen in hitro razvijajoč del indijskega gospodarstva. Sektor prispeva skoraj 60 % BDP in zaposluje 28 % aktivnega prebivalstva. Najhitreje se razvija programska oprema, ki povečuje izvoz storitev in posodablja indijsko gospodarstvo. Indija pa ima še vedno visoka stopnja revščine.

Kultura

Indija ima zelo staro in bogato kulturo. Na kulturo so močno vplivala verstva. Knjige so napisane v mnogih jezikih. Poleg likovne umetnosti in književnosti, ima Indija bogato tradicijo tradicionalne glasbe in indijskih plesov.

 • Vera

Indija je znana po hinduizmu. Hinduízem splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo. Značilnost hinduizma je velika raznolikost verovanj, izvajanj in svetih besedil. Religija izvira iz starodavne vedske kulture, ki so jo na podcelino s sabo prinesli indoevropski arijci. Hinduizem je tretja najbolj razširjena vera. V hinduizmu se ukvarjajo z jogo. Poznajo štiri glavne vrste joge. Vsak si izbere tisto, ki najbolj ustreza njegovem značaju in starosti.

 • Kaste

Že od nekdaj so Indijci razdeljeni na štiri osnovne kaste, ki se delijo na še številčnejše podkaste, pripadniki različnih kast pa se med seboj ne smejo mešati. Ljudje v posameznih kastah smejo opravljati samo zanje določena dela.

Jezik

Indija ima dva uradna jezika: to sta hindi in angleščina. Poleg tega je v Indiji še 20 ostalih uradnih jezikov in množica neuradnih.

Izobraževanje

Indija ima organizirano javno šolstvo. Centralno izobraževalno telo na tercialni stopnji je Univerza Grants commission. Indija se na področju izobraževanja zelo hitro razvija in bo kmalu postala eden od razvojnih izobraževalnih centrov na svetu. Indija ima kar 152 centralnih, 316 državnih in 191 privatnih univerz. Poudarek je na znanosti in tehnologiji.

Delo

Za delo v Indiji tujci potrebujejo delovno dovoljenje. Dovoljenje za delo se podeli, če je vložena zahteva na lokalno indijsko veleposlaništvo skupaj z dokazilom o izobrazbi in delovnih izkušnjah. Obstajajo pa tudi številne prostovoljske skupnosti, kamor se lahko vključite.

Varnost

Indija ni preveč varna država. Nikar ne nasedajte “prijaznim” domačinom, ki vam pri vsem želijo pomagati ter imajo kup “uporabnih” nasvetov za vas. Mnogi med njimi se preživljajo s prevarami, zato vam lahko kaj hitro zmanjka denar v denarnici. Nevarno je tudi za ženske, ki potujejo same, saj je odnos do žensk v Indiji trenutno katastrofalen. Indija se na državni ravni sicer trud, da bi zajezila posilstva, toda trenutno pri tem niso najbolj uspešni.

Zdravje

Indija nima obveznega cepljenja. Morate pa biti pozorni, da se izognete diareji, ki turiste kar pogosto pesti. Držite se vsaj teh štirih nasvetov, da boste ostali zdravi: sprva jejte le vegetarijansko hrano, izogibajte se sveži listnati zelenjavi, pijte izključno ustekleničeno vodo ter si roke vedno temeljito unijte pred jedjo.

Telekomunikacije

Telefon

Klicna številka iz Indije v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Indijo je 0091 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Mobitel deluje v večjih mestih. Številke za nujne primere so: Policija 100, Gasilci 101, Reševalci 102

Internet

Internet je v velikih mestih na voljo povsod.

Pošta

Indija je imela marca 2011 v poštnem sistemu 1,54,866 pošt, Od katerih jih je bilo 1,39,040 (89,78 odstotka) na podeželju, 15,826 (10,22 odstotka) pa v urbanih območjih. Moto indijskih poštarjev je: "Storitev pred sabo", kar pomeni, da zelo resno jemljejo to storitev. Predvsem v odročnih podeželskih skupnostih je pošta še vedno izjemno pomembna povezava in prihod poštarja pomemben dogodek.

Spoštujte običaje

Indija je prostrana in raznolika dežela, zato ima tudi mnoge običaje. Indija je dom večih verstev, prevladujejo pa hindujci in muslimani. Muslimani ne jedo svinjine, hindujci pa govedine. Če vabimo na večerjo, moramo spošovati te zahteve. Poleg tega se moramo zavedati , da ima Indija še vedno razvit kastni sistem ter da je odnos do žensk precej konservativen. Pri pogovoru se izognite verskim in političnim temam, kot so Kašmir, Kitajska in Šri Lanka.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za vstop v Indijo potrebujete vizo. Turistično vizo dobite za 6 mesecev, delavno vizo za 6 mesecev ali več, ali pa študentsko vizo za do 5 let. Za potovanje po severo-vzhodni Indiji boste potrebovali posbeno dovoljenje (PAP), za katergea najlažje zaprosti hkrati z vizo. VIZE: Slovenci potrebujemo indijski vizum, ki ga lahko uredite sami v Ljubljani na Veleposlaništvu Republike Indije, Maurerjeva ulica 29.

Z letalom

Indija ima 4 glavna letališča, to so Mumbai, Delhi, Kolkata and Chennai. Vsa ta letališča so nova in sodobna. V Delhiju se ponašajo z največjim mednarodnim terminalom Terminal 3, Terminal 2 v Mumbai-ju pa je bil zgrajen januarja letos. Pomembne vstopne točke v državo so še Bengaluru, Hyderabad, and Kochi. Na voljo je veliko non-stop in direktnih povezav z mesti v Evropi, severni Ameriki, bljižnjim Vzhodom in Avstralijo. Delhi in Mumbai sta povezana z tudi Afriko. Za vstop v Indijo so možna še ostala mesta: Goa, Trivandrum, Kozhikode, Ahmedabad in Pune. Goa je priljubljena turistična destinacija za evropejce, zato je z Evropo povezana z mnogimi čarterskimiprevozniki, kot so Condor, Edelweiss, Monarch Airlines, Thomas Cook Airlines & Thomson Airways. V Kolkato so možni prevozi z letalskimi prevozniki Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines & Thai Airways.

Air India pogosto ponuja nizke cene za daljše polete v Indijo. Čeprav še ne dosega world-class ponudbe, se je celotna ponudba te letalske družbe v zadnjih letih močno izboljšala. Storitve online in telefonskih rezervacij letalskih kart so še vedno slabe. So bili pa kljub temu povabljeni v The Star Alliance. Iz Evrope v Indijo letijo letalske družbe Lufthansa, Finnair, British Airways, KLM Royal Dutch Airlines, Air France in Virgin Atlantic. Švicarski Swiss airlines pogosto ponuja ugodne cene za več mesečne-obiske Indije.

Z avtobusom

 • Iz Nepala Iz Nepala v New Delhi, Lucknow, Patno in Varanasi vsakodnevno vozijo avtobusi. Ceneje pa je,da vzamete en avtobus do meje in drugega na drugi strani meje.
 • Iz Butana Avtobusi iz butana vozijo redno na relaciji Siliguri in Phuentsholing, ter Kolkata in Phuentsholing. Vožnja trja cca 18 ur. Avtobusi so udobni, ceste pa ne.
 • Iz Pakistana Iz Pakistana v Indijo vodi mejni prehod Lahore/Amristar. Kljub težavam ned državama, mnogo ljudi potuje po tej poti. Najbolj ugodno je, da vzamete en avtobus do meje, hodite čez mejo, na drugi strani pa v Lahore vzamete drug avtobus. Cariniki so korektni, vendar vam prečkanje meje lahko vzame tudi cel dan.

Lahko se peljete tudi z direktno linijo Delhi/Lahore, vendar ne boste na cilj prišli nič hitreje, saj morate ravno tako prečkati mejo, poleg tega pa je celotna storitev precej dražja.

 • Iz Bangladeša Indijski West Bengal Surface Transport Service Corporation (WBSTSC) in bangladeški avtobusni prevoznik Bangladesh Road Transport Corporation (BRTC) skrbita za dnevne prevoze med dako in Kalkuto. Najpogostejša pot iz Bangladeša je s sodobno opremljenim avtobusom iz Dake v Kalkuto čez mejni prehod Haridaspur/Benapole. Vožnja traja približno 12 ur. Med Dako in Agartalo dvakrat dnevno redno vozi avtobus.

Z avtom

Pakistan - Indija: Iz Pakistana v Indijo vodi mejni prehod Lahore/Amristar. Kljub težavam med državama, mnogo ljudi potuje po tej poti. Za vstop v državo boste, če ste svojim avtom, na meji potrebovali Carnet de Passage. Za prestop meje boste za sebe in vaše vozilo potrebovali približno 3 ure. Banglaš, Nepal, Butan - Indija: V indijo lahko vstopite še iz Bangladeša, Nepala in Butana. Za prestop iz Myanmara v moreh-u boste potrebovali posebno dovoljenje. V Sikkim-u je edini mejni prehod.

Z vlakom

Iz Pakistana vodita dve železniški progi, a je za turiste odprta samo proga Samjhauta Express, ki vodi iz lahore do Attari-ja v Punjabu. Železniški promet v Indiji ni najbolj priporočljiv, saj dovolj varen, hiter in praktičen. Leta 2007 je bil na Samjhauta Express izveden terorističen napad. Iz Nepala vlaki Nepal Railways vozijo med Khajurijem in Jaynagarjem. Potniki vseeno raje izberejo potovanje z letalom ali avtobusom. Vlaka iz bangladeša so po 42 letih spet začeli voziti. Vožnja je možna vsak drug teden med Dako in Kolkuto.

Z ladjo

Indija ima razvejan pomorski promet, potniški promet pa se odvija v pristaniščih Kochi, Mumbai, Goa in Chennai. Zaradi ugodnejših povezav z etali, se morski potniški promet opušča. Večinoma so uporabne povezave na linijah Indian Oceans Eden II in Grand Voyage Seychelles-Dubai.

Transport po destinaciji

Indija je zelo velika dežela, zato obstaja veliko načinov, kako potovati okrog. Pri načrtovanu poti predvidite kakšno minuto več, saj so zamude v prometu pogoste. Bolj kot cilj, naj v Indiji velja cilj je pot. To je Indija.

Letalo

Ker je Indija velika dežela, ceste pa ne najboljše, je letenje po državi ena boljših opcij. Cene so se vzadnjem času precej znižale. Možne so letalske povezave z otoki in gorskimi državami, razen Sikkima in Arunašal Pradesha. Letalski promet se je v indiji zelo povečal, zato je na letališčih, posebej v Delhiju in Mumbaju pogosto gneča. Letališči v Mumbaju in Delhiju sta bila prenovljeni, V Delhiju se ponašajo z osmim največjim mednarodnim terminalom Terminal 3. V Bengaluruju in Hyderbadu sta sodobno opremljeni novo zgrajeni letališči. V severni Indiji, predvsem v Delhiju, je pogosto megla.

Vlak

Če želite resnično odkriti skrivnosti Indije, vam potovanje z vlakom toplo priporočamo. Železniški potniški promet je dobro razvit in varen. Je tudi cenovno ugodnejši od letenja. Izbirate lahko med različnimi cenovnimi razredi od rednega do luksuznega. Če potujete z malo denarja, lahko prihranite tako, da spite na vlaku. Potovanje z vlakom ponuja doživetje resničnih lepot indijske pokrajine. Prav tako boste na potovanju z vlakom spoznali kulturo in ljudi. Ljudje se bodo na vlaku in postajališčih z vami z veseljem pogovarjali.

 • Luksuzni vlaki

Indija ima dolgo zgodovino potovanja z luksuznimi vlaki, ki sega vse maharadž v času angleškega Raja. Moderna doba luksuznih vlakov sega v leto 1982, ko so indijske železnice in Rajasthan Tourism Development Corporation skupaj predstavili vlak “Palača na kolesih” ter tako promovirali Rajasthan kot turistično destinacijo. Akcija je bila zelo uspešna. Trenutno s 5. luksuznimi vlaki ponujajo 12 različnih potovanj po turističnih točkah Indije. Gre za all inclusive potovanja v sodobno opremljenih in luksuznih kabinah. Skupaj s Indian Railways taka potovanja ponujajo odlično priložnost za potovanje po Indiji brez nepotrebnih skrbi in gneče na letališčih. •Palace on Wheels — tedenska potovanja po Rajastanu. Obiskali boste Jaipur, Ranthambore, Chittorgarh, Udaipur, Jaisalmer, Jodhpur, Bharatpur, Agra in Delhi. V ogled je vključen ogled znamenitosti in divjine. •Maharajas Express — je najbolj luksuzni vlak med luksuznimi. Vrhunska ponudba, udobje in možnost bivanja v predsedniškem apartmaju, ki se razlega jar čez celoten vagon. Maharajas Express vam ponuja oglede skrbno izbranih turističnih destinacij. •Deccan Odyssey, — ta luksuzni vlak potuje po dveh državah Indije Maharashtri in Goi. Ponuja tedenska potovanja po Konkanski obali. •The Golden Chariot, — ponuja tedenska potovanja po jugu Indije in oglede kulturnih znamenitosti, obale in naravnih lepot. •Royal Rajasthan on Wheels — ponuja potovanja po Rajastanu, s postanki po Varanasi, Khajurahu in Agri. •The Indian Maharaja — dobitnik nagrade World Travel Awards vam ponuja tedenska potovanja po številnih eksotičnih destinacijah osrednje, zahodne in severne Indije. Obiskali boste Mumbai, Aurangabad, Udaipur, Jaipur, agro in Delhi.

Avto

Indija je kot nekdanji del Britanskega cesarstva znana po tem, da vozijo po levi strani ceste. Vozite pa lahko le z lokalnim ali mednarodnim vozniškim dovoljenjem. Ceste pa niso najbolj prijazne za vožnjo, ceste so ozke, slabo vzdrževane in še slabše označene. Na novo zgrajena avtocesta Golden Quadrilateral povezuje štiri največja indijska mesta Chennai, Mumbai, Delhi in Kolkata, in je zgledno urejena. Tudi druge avtoceste so v boljšem stanju kot lokalne ceste, vendar je povsod indijska prometna kultura zelo slaba. Skratka, če niste adrenalinski voznik, vam vožnje po Indiji ne svetujemo.

Avtobus

Potovanja z avtobusom so ena od možnih oblik potovanja po Indiji. Potujete lahko sicer samo med državami, ponudba cross-country Indija žal ne obstja. V odročne destinacije, kamor železnica ne vodi, je avtobus najbolj ugodno prevozno sredstvo. Vsaka država ima svoj javni avtobusni potniški promet, ki praviloma poteka znotraj države. Obstaja več cenovnih razredov avtobusov od nizkocenovnih do luksuznih. Na nizkocenovnih avtobusih je vedno velika gmeča, rezervacije pa niso možne. Luksuzni in ekspresni avtobusi pa so udobni in opremljeni s klimo, a pogosto brez toalete. Karte je potrebno rezervirati vnaprej. Ne glede na cenovni razred, so potovanja z avtobusom počasnejša, manj udobna in varna kot potovanja z vlakom. Privatni avtobusi so na voljo v nekaterih delih Indije, a njihova kvaliteta močno niha glede na ponudnika. Poleg tega je zelo neprijetno, ker se v teh avtobusih pogosto predvaja zelo glasna glasba. Toaletni prostori so na voljo šele ob postankih na železniških postajah. Raj National Express in KPN Travels sta privatna ponudnika meddržavnih potovanj, njune storitve so kakovostne in profesionalne.

Taxi

V večjih mestih ter okoli letališč se lahko peljete s predplačanimi taksiji, ki so pod kontrolo lokalnih oblasti. A bodite pozorni na goljufe in vedno zahtevajte račun. Ta je sestavljen iz dveh delov, en je za vas, drug za taksista, ko opravi delo.Včasih se zgodi, da taksisti ne poznajo prave poti in zato ta traja zelo dolgo. Kot drugje so taksiji na taksimeter bolj pogosti. V stresnih situacijah vam lahko prihranijo čas in denar.

Motor

Za ljubitelje hitrosti in vetra v laseh je potovanje z motorjem po Indiji čudovita priložnost. Indija je ena tistih dežel, ki jo boste tako res najbolje spoznali in občutili. Mešanica zvokov in vonjev vas bo približala indijski kulturi. Lahko se odločite za nakup novega ali že rabljenega motorja, ker cene niso visoke, ponudba pa je dovolj kakovostna. Nekatera podjetja organizirajo motoristična popotovanja, kar omogoča varnejše in sproščenejše potovanje. Vendar pozor, na cestah je nevarno tudi za motoriste.

Spanje in namestitev

Indija ima široko paleto nastanitev, od luksuznih hotelov do poceni sob. Pri odločitvi za nastanitev, upoštevajte naslednje tri faktorje: varnost, čistoča in cena.

Hoteli

Indija ima hotele, ki so na voljo po vseh mestih in turističnih destinacijah. Luksuzni hoteli dosegajo svetovno kvaliteto (Oberoi, Taj lake palace, Orange County, Leela hotel)

Hostli

Hostli so na voljo v vseh mestih in tudi v odročninejših krajih.

Kampiranje

Indija ima dobro razvit kamping, vedno bolj pa je popularen tudi glamping (Ramnagar, Lion Safari camp). Kampi poleg nastanitve pogosto predstavljajo tudi svojevrstno potovalno izkušnjo, sploh če gre za visokogorske kraje (Watermark camp, Tsomoriri camp)

Nadredna destinacija