Honduras

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Honduras z naravnimi in zgodovinskimi zakladi predstavlja zelo atraktivno turistično destinacijo. Honduras z zalivskimi otoki zraven karibske obale ponuja vse kar pričakujemo od karibskih otokov: čudovito potapljanje ob edinstvenih koralnih grebenih ter ribolov. Honduras je predvsem znan tudi zaradi svojega deževnega gozda, ki je največji v Centralni Ameriki, in ki obsega precejšnji del njegovega teritorija.

Honduras je pravi raj za ljubitelje majevske civilizacije. V mestu Copan najdemo čudovite ruševine te antične civilizacije, ki veljajo za ene najbolj ohranjenih ruševin na svetu. Honduras se šele uveljavlja kot turistična destinacija. Za tiste, ki so željni pustolovščine in čudovite narave, obljublja Honduras čudovite počitnice.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 2:08 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Copan Ruinas - arheološko najdišče Majev: Honduras navdušuje z najpomembnejšim arheološkim najdiščem majevske kulture na področju mesta Copan. Odkril ga je leta 1570 Diego García de Palacio vendar pred 19. stoletjem področje ni bilo raziskovano. Arheološko mesto razkriva tri glavne stopnje razvoja, preden so mesto nenadoma zapustili v zgodnjem 10. stoletju. Zaradi velike arheološke pomembnosti se Honduras oz. mesto Copan uvršča pod Unescovo svetovno dediščino.
 2. Rio Platano Biosphere Reserve - zaščiten tropski gozd: Honduras na severovzhodu skriva naslednjo Unescovo svetovno dediščino, to je tropski deževni gozd. Področje je naravno in nenaseljeno, kjer najdemo veliko raznolikost narave, živali in rastlin. Zraven različnih živalskih in rastlinskih vrst najdemo v deževnem gozdu preko 2000 domorodnih ljudi, ki živijo v miru in sožitju z naravo.
 3. Otok Roatan: Honduras slovi tudi po svojih otokih, izmed katerih ja predvsem priljubljen Roatan. Roatan je otok v otočju Bay, ki se nahaja na sevrnem delu v Karibskem morju. Kot tudi ostali otoki se Roatan ponaša z lepimi belimi plažami in senčnimi palmami, pod katerimi se lahko odpočijete po napornem potovanju po notranjosti države.
 4. Koralni grebeni - raj za potapljače: Otok Roatan in drugi otoki ponujajo najlepša mesta za potapljanje in raziskovanje koralnih grebenov. Otočje se nahaja blizu največjega grebena v Karibskem morju (in drugega največjega grebena na svetu - The Great Barrier Reef).
 5. Jezero Yojoa: Jezero je največje jezero države Honduras. Jezero si lahko ogledate s čolnom; ob jezeru boste zagledali počitniške hiše najbogatejših državljanov.
 6. Kolonijske vasi Gracias, Comayagua, Omoa: Mesto Comayagua je najbolj priljubljena kolonijska destinacija za turiste in nekdanje antično glavno mesto. Znana je po svoji kulinariki, muzejih, tlakovanih cestah in stoletja starih cerkvah. Staro mestno jedro je zelo ohranjeno. Če iščete notranji mir, lepote antičnega mesta, je to pravi kraj za vas.
 7. Nacionalni park Cusco: Eden izmed nacionalnih parkov države Honduras je nacionalni park Cuzco. Kot ostale naravne znamenitosti tudi ta park ponuja naravno bogastvo diverznih rastlinskih in živalskih vrst. Prispeva pomemben del k razvoju tako imenovanega bio turizma.
 8. Glavno mesto Tegucigalpa: Glavno mesto je Tegucigalpa, ki se nahaja v osrčju države Honduras. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1536. Predvsem privablja mlajše generacije zaradi živega nočnega življenja, modernih restavracij, nakupovalnih trgovin ter boljših hotelov.
 9. Slapovi Pulhapanzak: Še ena destinacija, ki jo morate v državi Honduras obiskati. Pravzaprav lahko združite obisk jezera Yojoja in obisk slapov, saj sta lokaciji zelo blizu (20 minut vožnje). So največji slapovi v državi Honduras. Visoki so ca. 43 m. Za referenco so slapovi Niagara visoki ca. 52 m.
 10. Mesto San Puedro Sula: Nahaja se v dolini Sula v severozahodnem delu države Honduras, je prometno in gospodarsko središče.
 11. Mesto La Ceiba: Pristaniško mesto na karibski obali z veliko plaž in dnevnimi trajekti do zalivskih otokov.
 12. Mesto El Progreso: Se nahaja na strateškem križišču glavnih cest v smeri Comayagua , San Pedro Sula in Tela.
 13. Mesto Comayagua: Nekdanja prestolnica države Honduras je danes mirno kolonialno mesto s čudovito katedralo, opazno špansko arhitekturo in zgodovinskim mestnim središčem.
 14. Mesto Gracias: Prijetno kolonialno gorsko mestece.
 15. Pristanišče Puerto Cortes: Glavno pristaniško mesto na karibski obali.
 16. Mesto Omoa: Majhno umirjeno mesto s čudovito plažo in lepim razgledom na gorska področja ter najboljšo vodo na kopnem.
 17. Mesto Tela: Staro mesto s čudovito peščeno obalo in je tudi dom drugemu največjemu tropskemu botaničnemu vrtu na svetu za komercialne rastline.
 18. Mesto Santa Rosa de Copán: Zmerno gorsko mesto v zahodnem delu regije Honduras in najbližje mestu Copan.

Skriti kotički

Za tiste, ki ljubijo adrenalin. Na otoku Roatan se nahaja svetovno znano potapljanje z morskimi psi Cara Cara, kar pomeni iz oči v oči. Organizira ga potapljaški center Waihuka na vzhodu države Honduras. Dobesedno boste iz oči v oči gledali 10 - 15 morskih psov (vse so samice).

Potovalni načrti

 • Honduras 3 dni: mesto San Pedro Sula, najdišče Copán Ruinas, naravni parki, z ladjo do Roatan in bele plaže.
 • Honduras 5 dni: mesto San Pedro Sula, najdišče Copán Ruinas, obisk kavnih plantaž, mesto Gracias Honduras ter tam obisk cerkev, največje jezero Lago de Yojoa, naravni park Refugio de Vida Silvestre Cuero y Salado, nočno življenje v mestu La Ceiba.
 • Honduras 7 - 10 dni: mesto San Pedro Sula, najdišče Copán Ruinas, muzej majevske kulture Museo de Escultura Maya, naravni park Macaw Mountain Bird Park, največje jezero Lago de Yojoa, največji slapovi Pulhapanzak Falls, ruševine Los Naranjos, rafting na reki Río Cangrejal, z ladjo do otoka Roatan.

Aktivnosti

 • Ekspedicije v nacionalnem parku Cusco: Park lahko obiščete s privatnimi "all inclusive" ekspedicijami od mesta San Pedro ali po gorski poti z nahrbtnikom. 10 tednov v letu ga obišče svetovno najboljša znanstvena ekspidicija Operation Wallacea. Razpoložljive aktivnosti obsegajo umirjeno doživetje ali pustolovsko raziskovanje: slapovi, nočni pohodi...
 • Morska doživetja: Karibska obala države Honduras je dom otokom Utila, Roatan in Guanaja, kjer boste našli drugi največji koralni greben na svetu. Če želite postati pravi potapljač vam to uresničijo svetovno priznane potapljaške šole, še posebej na otokih Utila in Roatan.
 • Pohodnišzvo in rafting: Na otoku Roatan lahko zraven pohajkovanja na plaži uživate v pohodništvu, v vožnji s kajakom.
 • Raziskovanje divjine: Na severovzhodu na svoj račun pridejo pustolovci, kjer lahko raziskujejo divje naravno življenje tropskega gozda. Priporočljivo se je izogniti domorodcem in njihovemu tradicionalnemu življenjskemu stilu.
 • Antična kultura Majev: Eco-turisti bodo uživali v majevskih ruševinah, ki so prav tako Unescova svetovna dediščina.

Koristne informacije

Glavno mesto: Tegucigalpa

Valuta: Lempira (HNL)

Število prebivalcev: 8,249,574 (leta 2010)

Elektrika: 110 V 60 Hz

Tel. koda države: +504

Časovni pas: UTC - 6 ur

Telefon za njuno pomoč: Prva pomoč: 195 / 37 8654 Gasilci: 198 Policija: 199

Domena: .hn

Velikost države: 112,492 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Honduras

Dinamični zemljevidi

Regije

Karibski Honduras

 Kraji:San Puedro Sula, La Vega, Roatan, La Ceila...
 Obsega karibsko obalo z obalnimi pristanišči, otoki in večje področje gozda v nižinah.

Hondurško višavje

 Kraji:Comayagua, Tegucigalpa, Gracias...
 Obsega glavno mesto, gorovja, majevske ruševine in stare španske višavske vasi.

Pacifiški Honduras

 Kraji:San Lorenzo, Choluteca...
 Manjše področje z glavnimi pacifiškimi pristanišči.

Honduras je razdeljen na 18 oddelkov.

Glavno mesto države Honduras je Tegucigalpa znotraj oddelka Francisco Morazan. Oddelki so: Atlántida, Choluteca, Colón, Comayagua, Copán, Cortés, El Paraíso, Francisco Morazán, Gracias a Dios, Intibucá, Islas de la Bahía, La Paz, Lempira, Ocotepeque, Olancho, Santa Bárbara, Valle, Yoro.

Lastnosti pokrajine

Honduras se nahaja v Srednji Ameriki. Honduras meji na Karibsko morje in na Tihi ocean. Gvatemala leži zahodno, Nikaragva jugovzhodno in Salvador jugozahodno. Honduras je druga največja srednjeameriška republika. Honduras je trikotne oblike in ima skupno površino dobrih 110.000 km2 . 700 kilometrska severna meja ob karibski obali se razteza od izliva Río Motagua na zahodu do izliva Río Coco na vzhodu pri Cape Gracias Dios . Na jugovzhodu je 922 kilometrska kopenska meja z Nikaragvo, ki se razteza v Rio Coco v bližini Karibskega morja, nato pa se razteza prek hribovitega terena v zaliv Fonseca v Tihem oceanu. Južna konica trikotnika je 153 kilometrska obala v zalivu Fonseca, ki se odpira na Tihi ocean. Na zahodu Hondurasa je 342 kilometrska meja s Salvadorjem in 256 kilometrska z Gvatemalo.

Honduras je sestavljen iz gorske notranjosti z ozkimi obalnimi ravnicami. Pacifiška obala je kratka, karibska pa dolga, vključno s skoraj nenaseljeno vzhodno obalo Mosquito. Dežela doživlja pogoste vendar blage potrese. Najvišja gora je Cerro Las Minas z 2870 metri.

Vreme in klima

Honduras je vroč in vlažen skoraj čez vso leto. Temperature se bolj spreminjajo glede na nadmorsko višino kot pa čez sezono. Povprečna visoka temperatura države je 32 ° C (90 ° F) in povprečna nizka je 20 ° C (68 ° F). Temperature so najnižje v gorskih območjih. Pri karibski obali lahko pade veliko dežja, najbolj od septembra do februarja. V glavnem mestu Tegucigalpa je klima bolj zmerna. Suha sezona traja od decembra do maja. Glavno mesto je lahko hladno med decembrom in januarjem, ko se temperatura giblje okoli 23 ° C (73 ° F).

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Na splošno velja, da mokra sezona traja od maja do novembra, ampak nekateri kraji, kot so La Ceiba na severni obali imajo lepše vreme od oktobra do februarja. Marec in april sta dobra meseca za obisk večine področij države Honduras.

Zgodovina

V prvem tisočletju so Honduras naseljevali Maji na zahodnem delu ter druga predkolumbijska mezoameriška ljudstva drugod po pokrajini. Kolumb je področje prvič obiskal leta 1502. Takrat je postal Honduras španska kolonija. Honduras je svojo neodvisnost od Španije skupaj s štirimi centralno-evropskimi nacijami razglasil 15. septembra 1821 ter ustanovil federacijo zvez držav Srednje Amerike.

Leta 1838 je Honduras zapustil federacijo ter postal neodvisen. Leta 1900 so Honduras pretresli politični nemiri s posledico okupacije ameriških marincev. Diktator Gen Tiburcio Carias Andino je vzpostavil močno vlado leta 1932.

Leta 1969 je El Salvador napadel Honduras, potem ko so posestniki deportirali več tisoč Salvadorcev. V končni fazi je umrlo 5000 ljudi. Vojna se imenuje "nogometna vojna", ker je spopad izbruhnil med nogometno tekmo med obema državama . Zaradi grožnje Organizacije ameriških držav ( OAS ) z gospodarskimi sankcijami in vojaškim posredovanjem, se je Salvador umaknil.

Po dveh in pol desetletjih večinoma vojaške vladavine, je na oblast prišla svobodno izvoljena civilna vlada leta 1982 . V 80. letih je bil Honduras raj za antikomunistična gibanja.

Leta 1998 je državo opustošil orkan Mitch, ki je terjal okoli 5.600 ljudi in povzročil skoraj 1 milijardo dolarjev škode ter resno vplival na razvoj države in njeno ključno infrastrukturo .

Hrana

Najbolj znano kosilo je "Platon Tipico". Sestoji iz riža, govejega mesa, ocvrtega fižola (frijolitos) in ocvrte banane (tajaditas). Če boste imeli srečo, boste dobili kot prilogo tudi chimol - sveža, nepikantna omako narejena iz paradižnika, zelene paprike, čebule, koriandra in limetinega soka.

Baleadas je pristna hondurška jed. Baleada sencilla (preprost) je sestavljena iz debele tortilje, napolnjene s pečenim fižolom, sirom (queso) in vrsto kreme podobno kisli smetani, vendar ni kisla (crema ali mantequilla) . Baleada especial ponavadi prav tako prihaja z jajci, v njej pa je lahko včasih avokado ali celo meso.

Druge izbire so tacos in enchiladas , čeprav ne pričakujte, da bodo take kot tiste v Mehiki. Tacos je meso povaljano v koruzno tortiljo ter ocvrto. Enchiladas je koruza tortilja prelita z mleto govedino, sirom in rdečo omako.

Znana honduraška poslastica se imenujema cheteada, ki je tortilja napolnjena s sladko moko in sladkorjem.

Če imate radi ribe, si naročite vežo honduraško tilapia.

Pijača

Hondurška kava je priznana po vsem svetu po svojem bogatem okusu; za blagovne znamke iz področja Copan običajno velja, da so najboljše. Welches se šteje, da je najboljši med mnogimi domačini. Manj znana, vendar zelo bogata mešanica je kava Cloud Forest, ki jo pridelujejo v višjih " Cloud Forest" regijah. Ta blagovna znamka ponuja kupcu priložnost, da pomaga organizacijam, ko kupijo izdelek. Kava iz Lepaera, Lempira, velja za najboljšo kavo na svetu, vendar jo je težko najti, tudi v mestu Lepaera, saj je zelo priljubljena po vsem svetu in jo zato izvažajo.

Licuados - sadni sokovi in šejki ( mango, piña , lubenice, banane...) so pogosti in jih je vredno poskusiti skoraj kjerkoli v državi.

Alkoholne pijače so na voljo, vendar pa ni priporočljivo, da so turisti in tujci vinjeni, saj to povečuje varnostna tveganja za posameznika. Prav tako je kriminal je veliko bolj pogost v bližini barov, nočnih klubih in podobno. Kljub temu ima Honduras več odličnih alkoholnih pijač, kot so vina in bogata piva.

Nakupovanje

Nakupovalni centri

Med obiskom prelepe države Honduras lahko tudi nakupujemo. V San Pedro je tako nujen obisk nakupovalnega centra City Mall Galerias Del Valle Mall in Mall Metroplaza. Tako lahko nakupite vse potrebno za pohodništvo in ostale stvari. Nakupite pa lahko tudi vsakdanja oblačila in osnovne stvari po zelo nizki ceni.

Mercado de Artesanias Guamilito

Mesto je znano predvsem po usnjenih izdelkih, čeprav le-te lahko najdete skoraj po vsej državi Honduras. Povsod lahko kupite drobnarije, pijačo ter hrano. Predvsem je priporočljivo vključiti svoje sposobnosti barantanja, saj lahko ceno bistveno znižate.

Valle De Los Angeles

Valle De Los Angeles je krasno turistično mesto, ki je še posebej privlačno za turiste, ki kupujejo lokalne umetnosti, izdelke lokalne obrti, pohištvo ter spominke.

Denar

Nacionalna valuta države Honduras je Lampira, ampak kot povsod v Centralni Ameriki je Dolar priznan kot druga valuta, unovčite pa ga lahko pri skoraj vsakem poslovanju. Ameriški dolar je primarna valuta karibskih otokov Hondurasa zaradi pogostih turistov z ladjami, ki so večinoma Američani. Priporočeno je imeti menjalni denar po 2$.

Bankomate lahko najdemo v večini mest; nekateri izdajajo tako Dolarje kot Lampire, večinoma vsi pa delujejo tudi v angleškem jeziku. Na otokih pazite, da imate zraven dovolj denarja, saj je bankomatov tam malo. Večinoma imajo vse banke menjalnico, vendar pri tem ne pozabite na potni list, ki služi kot identifikacija

Mobilni (3G/GPRS) internetni dostop

Če imate internetno sposoben mobilni telefon, kot je iPhone, Google Android, Nokia N95 itd. ali USB ključek za vaš prenosnik, potrebujete samo lokalno SIM kartico (približno 25 Lempirov) in lahko začnete uživati predplačniške storitve za dostop, ki jih ponavadi zakupimo za uro, dan ali teden in imajo določeno najvišjo porabo.

Gospodarstvo in ekonomija

Štiriinpetdeset odstotkov delovno aktivnih prebivalcev dela v kmetijstvu. Največ je malih kmetov, ki sebe imenujejo campesinos. Zaradi nepravilnega notranjega trga hrane, campesinos poskušajo gojiti lastno koruzo, fižol in smokve. Ko so dosegli ta cilj, gojijo denarni pridelek. Glede na to, ali živijo v dolini, gorah ali ob obali in na to, ali živijo v bližini dobre ceste, lahko campesino goji kavo, govedo, zelje, paradižnik, agrume, koruzo, fižol, ali druge vrtnine. Dolgoročne darovanje pšenice iz Združenih držav Amerike je ohranilo nizke cene hrane. Nekatere velike komercialne kmetije pridelujejo melone, govedina, kavo in kozice za izvoz.

Kultura

Honduras je ponosen na več svetovno znanih umetnikov. Slikar z renomejem je Jose Antonio Velásquez. Druga pomembna slikarja sta še Carlos Garay in Roque Zelaya. Zelo znani pisatelji so Lucila Gamero de Medina, Froylan Turcios, Ramón Amaya Amador in Juan Pablo Suazo Euceda, Marco Antonio Rosa, Roberto Sosa, Eduardo Bähr, Amanda Castro, Javier Abril Espinoza, Teófilo Trejo ter Roberto Quesada.

Zelo znani glasbeniki so Rafael Coello Ramos, Lidia Handal, Victoriano López, Guillermo Anderson, Víctor Donaire, Matilde Quan, Moises Canelo, Julio Quan Francisco Carranza, Camilo Rivera Guevara, Héctor David, Javier Reyes, Norma Erazo, Sergio Suazo, Ángel Ríos, Jorge Mejía, Jorge Santos, Walterio Galdámez in Fernando Raudales.

Spanščina je primarni jezik, katerega govori 94 % prebivalstva. Večinske jezike govori manj kot 4 % ljudi. Ti so amerindinski jeziki, ki vključujejo Garifuna, Miskito in Pech – hondurški znakovni jezik, in angleščino, katero govorijo predvsem na otokih.

Jezik

Primarni jezik je španščina. Angleško boste lahko govorili le v največjih mestih in otokih. Na nekaterih področjih, kot so Utila, je nastal hibrid španskega in angleškega jezika zaradi nizke stopnje izobraženosti, katerega razumemo le težko. Materni jezik (Lenca, Miskitu, Garifuna in drugi) govorijo v različnih delih države, vendar boste španskega govorca našli skoraj vsepovsod. Komentiranje znanja njihovega jezika ni priporočljivo, saj so tisti, ki ne znajo špansko stigmatizirani kot nižji razred oz. se ne smatrajo kot »pravi« Hondurci.

Izobraževanje

Honduras ima približno 83,6% pismenega prebivalstva. Neto primarna stopnja vpisa v osnovno šolo je v letu 2004 znašala 94%, medtem ko se je stopnja dokončanja osnovne šole 40%. Honduras ima dvojezične (španščina in angleščina) in celo trojezične (španščina, angleščina, nemščina / turščina) šole ter številne univerze.

Glavna univerza je Nacionalna avtonomna univerza, ki ima centre v najpomembnejših mestih v Hondurasu.

Delo

Varnost

Uporabite razum in ves čas se zavedajte svoje okolice. Tujci so včasih oropani na ulicah Tegucigalpa in San Pedro Sula ne samo ponoči, ampak tudi podnevi, predvsem ob znanih večjih hotelih in restavracijah. Prav tako ni priporočljivo hoditi po ulicah ponoči. Mesti sta znani po večjem kriminalu in t.i. tolpah. Pravzaprav ima mesto San Pedro Sula največjo število umorov med vsemi mesti države Honduras.

Tudi v glavnem mestu Tegucigalpa je kriminala veliko, pav tako pa ne zaostajajo ostala mesta. Po statistiki ima država Honduras trenutno največjo stopnjo umorov na svetu (86 umorov na 100.000 prebivalcev po podatkih Združenih narodov). Predvsem je kriminal narastel leta 2009 zaradi političnih nemirov in inflacije, vendar je sedaj politična situacija stabilna. Zato bodite vedno previdni predvsem ponoči. Če se poslužujete taksija, vedno izberite takega s radijsko komunikacijo zaradi pomoči.

Predvsem se izogibajte javnemu transportu z avtobusom, saj je verjetnost kriminala tam velika. Če je le možno uporabljajte privatne avtobusne linije oz. varnejše avtobuse znane kot rapiditos. Prav tako je za tujce priporočljivo, da se ne gibljejo blizu nočnih klubov in območij, ki so znana po nemirih in nasilju. Odsvetuje se, da nosite velike količine denarja ali predmete večje vrednosti. Če ste bili deležni kriminala morate biti tudi pazljivi pri policiji, ki je znana po visoki stopnji korupcije. Če pride do kraje in ni velika, se odsvetuje kontaktirati policijo.

Zdravje

Prečiščena voda se uporablja v velikih mestnih hotelih in restavracijah, vendar je na odročnih območjih vsekakor priporočljiva uporaba ustekleničene vode. Ne pozabite, da nikoli ne uporabljajte vode iz pipe, razen če ste prepričani, da je varno. Ustekleničeno vodo uporabljajte tudi za umivanje zob in za pijačo.

Pojav malarije je pogost na podeželju, otoku Roatan in drugih otokih.

Mrzlica dengue je endemična v mestnih in podeželskih območjih.

Ni priporočljivo kupovanje hrane na ulicah (osebe, ki prodajajo hrano tik ob pločniku).

Mnoge potovalne agencije in drugi vam bodo svetovali, da je Honduras nevarna država glede bolezni, kar ni popolnoma res. Ljudje so enako v nevarnosti kot po vsej ostali Latinski Ameriki. Sprejeti je potrebno samo preventivne ukrepe. Prav tako je resen problem HIV, zato bodite previdni.

Zraven imejte vedno prvo pomoč in številke za nujne primere.

Če boste preživeli veliko svojega časa na prostem bodite pripravljeni na široko paleto naravnih nevarnosti kot so kače, pajki, škorpijoni, komarji in klopi. Po drugi strani pa boste lahko tako rekoč direktno iz dreves utrgali eksotično sadje, kot je mango, pomaranče, limone...

Po obisku države Honduras je zaradi nevarnosti parazitov, kot v drugih bližnjih državah, priporočljivo obiskati zdravnika, ki vam bo predpisal protiparazitno zdravilo kot je Albendazol, Mebendazole ali Praziquantel.

Telekomunikacije

Telefon

Številka države: +504

Internacionalna predpona: 00

Nacionalne številke (NSN): 8 števk.

Format fiksnih linij: +504 2ABC XXXX

Format mobilnih linij: +504 YABC XXXX za Y = 3,7,8,9

Internet

 • Internetnih uporabnikov: 1.5 milijonov, 18.1% populacije (2012)
 • Fiksni dostop: 64,216 naročnikov, 0.8% populacije (2012)
 • Brezžični dostop: 347,217 uporabnikov, 4.2% populacije (2012)
 • IPv4: 143,616 naslovov, manj kot 0.05% na svetu (2012)
 • Internetnih ponudnikov: 100 in več (2005)

Internet se uporablja od leta 1990 in je skupen v vseh večjih centrih prebivalstva. Širokopasovni dostop do interneta je prav tako pogost. Vsi glavni mediji imajo internetno prisotnost.

Hondutel zagotavlja dial-up dostop do interneta.

Pošta

Lokalne skupnosti države Honduras ponavadi ne poznajo poštnih številk, razen večjih mest. Kljub temu bo praviloma vsa pošta prišla k svojemu naslovniku. Poštno številko pa je potrebno uporabiti pri internacionalnih paketih oz. pošiljkah.

Spoštujte običaje

Pristen stisk roke je osnovni pozdrav in je zopet prisoten pri poslavljanju. Če se poslovite in pogovor še teče, se po končanem pogovoru zopet rokujte. Pri izobraženih ljudeh se dve ženski ali ženska in moški rokujeta tako, da si podata desni roki ter tudi stisneta z lici. Campesinos se samo rokujejo. Ženske na podeželju se lahko pri rokovanju dotaknejo z levo roko nasprotnikove rame ali komolca kar že meji na objem, odvisno kako srečne so tujca. Tudi moški se objemajo, vendar hitro s potiskom nazaj. Bolj pogosto objemanje moških je v mestih. V formalnih službah je pričakovano, da se ljudje vedno pozdravljajo, če se srečajo na hodniku, četudi so se že pozdravili prej. Na podeželskih cestah vas bodo pozdravljali, tudi če vas ne poznajo.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Državljani EU, Japonske, Norveške, Malezije, Singapurja, Švice, Indije in večine zahodnih držav ne potrebujejo vizuma. Če potrebujete vizum, se obrnite na Hondurski konzulat.

Za slovenske državljane

Vizum za bivanje do 90 dni ni potreben. Gvatemala, Salvador, Honduras in Nikaragva tvorijo enotno območje, na katerem lahko slovenski državljani bivajo brez vizuma do 90 dni. Z vstopom v katerokoli izmed 4 zgoraj omenjenih držav prične teči 90 dnevno obdobje.

Za nadaljnje informacije se obrnite na Veleposlaništvo Hondurasa v Rimu.

Konzularna zaščita

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

Z letalom

Glavna mednarodna letališča z dnevnimi leti v Atlanti , Miami, Fort Lauderdale , New York in Houston v San Pedro Sula , Tegucigalpa (Toncontin) in Roatan . Glavni mednarodni letalski prevozniki, ki opravljajo storitve v regiji so TACA, Copa Air , Delta Air Lines , United Airlines , Duh , in American Airlines . Iberia , Španija ima dnevne lete iz Madrida v San Pedro Sula preko Gvatemale (povezava s TACO) . Maya Island Air ima tudi neposreden let iz Belizeja do San Pedro Sula (telefonska številka +1 501 223 1140 ali info@mayaisland.com) .

Za notranje lete v državi Honduras preverite Isleña , Atlantic in Aerolinas Sosa . Notranji domači prevozniki imajo pogosto odpoved letov, ne zagotavljajo storitve in niso obvezani do povračila stroškov, če ne pride do leta . Vendar pa ameriški prevozniki in njihova mednarodna koda garantirajo prevoz po industrijskih standardih kot v ZDA. Zato se za organizacijo letov obrnite vedno na zunanjega izvajalca storitev in ne na lokalnega.

Z avtobusom

V državi honduras je možno potovati tudi z avtobusom. Avtobusi v in iz San Pedro Sula vozijo v in iz večine večjih mest, vključno s Copan Ruinas, Tegucigalpa, Tela in La Ceiba, nekateri potujejo neposredno in non-stop in drugi z vmesnimi postanki. Povezave so tudi z glavnimi mesti okoliških držav: Managua, San Salvador, Gvatemala City. Vsi avtobusi (razen lokalnih mestnih poti) začnejo in končajo vožnjo v glavnem terminalu na južni strani mest. Taksiji in lokalne avtobusne proge te lahko pripeljejo do centra mesta in druge kraje v San Pedro Sula.

Glavni avtobusni prevozniki

 • Hedman Alas ima svoj zavarovan terminal na zadnji strani glavne avtobusne postaje s čakalnico, bivalnim prostorom za kadilce in kavarno. First class avtobusi v in iz Gvatemale, Copan, Tegucigalpa, Tela, La Ceiba in letališča San Pedro Sula.
 • El Rey Express, Telefon: +504 2550 8355. Neposredni Avtobusi v in iz Tegucigalpa, vsako uro.
 • Catisa-Tupsa, Telefon: +504 2552 1042. Neposredni Avtobusi v in iz Tela in La Ceiba, vsako uro.
 • Toritos in Copanecos, Telefon: +504 2553 4930. Neposredni Avtobusi v in iz Nueva Ocotepeque preko Santa Rosa de Copan, 7-8 avtobusov dnevno.
 • Citul, Telefon: +504 2553 0070. Avtobusi v in iz Puerto Cortes, vsako uro.
 • Tica Bus, Telefon: +504 2556-5149. Neposredni avtobusi v in iz Managua in Salvadorja.

Z avtom

Honduras je povezan s Salvadorjem in Nikaragvo preko pan ameriške avtoceste in Gvatemalo na zahodni avtocesti, vendar večina tujcev ne potuje z avtomobilom. Če boste šli na pot z avtom se prepričajte, da boste uredili vse pred prihodom na mejo. Bodite pozorni in se izognite potovanjem ponoči, ko so meje lahko zaprte za nevarna območja.

Z vlakom

Za zdaj ni nobenih možnosti železniškega prevoza med državo Honduras in sosednjimi državami.

Z ladjo

Ladje iz Belizeja priplujejo v karibska pristanišča kot so Puerto Cortes, prav tako pa se ob karibskih otokih ustavljajo križarke.

Za občasne obiske države Honduras lahko uporabite križarske linije. Tako Norwegian Cruise Line (NCL) prepluje vzhodne in zahodne Karibe iz Miamija, Floride in Amerike. Princess Cruises, Crown Princess obišče zahodne Karibe okrog Ft. Lauderdale, Floride in Amerike. Carnival Cruises, Carnival Legend prepluje zahodne Kribe iz Tampe, Floride in Amerike. Carnival Valor odpluje in se vrne v Miami, Florido in Ameriko.

Transport po destinaciji

Letalo

Islena Airlines, Atlantic Airlines de Honduras in TACA imajo vse notranje lete, vključno s tistimi na Roatan.

Vlak

Po državi Honduras je možno potovati tudi z vlakom. Od leta 1880 sta železnice gradila v severnih nižinah (Valle de Sula) dva konkurenčna pridelovalca banan. Nikoli se ni razširila do glavnega mesta Tegucigalpa ali pacifiške obale in nikoli ni bila povezana z drugimi državami.

V letu 2006 so v državi Honduras nastali trije ločeni segmenti železnic, ki delujejo pod vodstvom FNH - Ferrocarril Nacional de Honduras:

 • San Pedro Sula - Puerto Cortes: 50 km; uporabljajo ga tovorni vlaki, ki prevažajo večinoma les in občasni potniški vlaki okoli San Pedro Sula, na primer za karneval in druge praznike.
 • Mestna železnica v La Ceiba; 3 km, uporabljajo ga za potniški promet med centrom in zahodnim predmestjem.
 • Meja med La Union in Parque Nacional Cuero y Salado: 9 km; uporablja se za prevoz kokosov v predelovalni obrat in turistov v nacionalnem parku.

Avto

Najem avtomobilov je mogoč na več letališčih v državi, tudi v Tegucigalpa. Ceste med glavnim mestom ter Pacifikom in Karibi so na splošno v razmeroma dobrem stanju in se lahko normalno potuje z avtomobilom, tudi v vlažni sezoni. V ostalih delih države so ceste v slabem voznem stanju, če sploh obstajajo kot npr. na severovzhodu. Vožnja poteka po desni strani ceste. Potovanje ponoči ni priporočljivo zaradi varnosti in razmerah na cesti, neosvetljenih avtomobilov itd.

Avtobus

V državi honduras je možno potovati tudi z avtobusom. Avtobusi v in iz San Pedro Sula vozijo v in iz večine večjih mest, vključno s Copan Ruinas, Tegucigalpa, Tela in La Ceiba, nekateri potujejo neposredno in non-stop in drugi z vmesnimi postanki. Povezave so tudi z glavnimi mesti okoliških držav: Managua, San Salvador, Gvatemala City. Vsi avtobusi (razen lokalnih mestnih poti) začnejo in končajo vožnjo v glavnem terminalu na južni strani mest. Taksiji in lokalne avtobusne proge te lahko pripeljejo do centra mesta in druge kraje v San Pedro Sula.

Taxi

V mestu Tegucigalpa je priporočljivo uporabljati radio-taksije, ki so dosegljivi na telefonskih številkah 2225-4346/2226-7776/ 2226-7785. Priporočilo velja tudi za mesto San Pedro Sula (Radio Taxi Barandillas - 2557-5808/2553-6251 ali Radio Taxi Ideal - 2557-9147).

Svetujemo, da ne ustavljate taksijev na cestah. Pred vstopom v taksi si je priporočljivo zapisati številko taksija, ki je navedena na vratih in preveriti identifikacijski dokument taksista, ki je običajno na desni strani prednjega okna.

Taksiji niso opremljeni s taksimetrom, zato se je potrebno za ceno dogovoriti pred samo potjo. Svetujemo, da si pred potovanjem s taksijem priskrbite bankovce nižje vrednosti, saj večina taksistov ne razpolaga z drobižem. Med vožnjo s taksijem je potrebno paziti, da ne bi taksist v avto sprejel dodatnih potnikov, prav tako je smiselno zakleniti vrata avtomobila in imeti zaprta okna.

Kolo

Potovanje s kolesom zaradi varnosti odsvetujemo.

Spanje in namestitev

Večinoma boste našli hotele, ki zagotavljajo odlične storitve. Glavno mesto Tegucigalpa na primer ima hotel Marriot, hotel Intercontinental in druge podobne nastanitve.

Hoteli

 • Roatan: Tranquilseas Eco Lodge and Dive Center, Mayoka Lodge, Cocolobo
 • San Pedro Sula: Clarion Suites Mediterraneo, Hotel Casa del Arbol Guacamaya Inn B&B
 • Tegucigalpa: Humuya Inn, Real Colonial Hotel, Aparthotel Guijarros

V vsakem večjem mestu lahko najsdete dobre hotele po zmernih cenah.

Hostli

 • Roatan: Roatan Backpackers' Hostel
 • Copan Ruinas: Hotel Berakah
 • San Pedro Sula: Tamarindo Hostel
 • La Ceiba: Banana Republic Hostel

Honduras ponuja mnogo privatnih hostlov.

Kampiranje

Honduras ne ponuja urejenih prostorov za kampiranje. V naravi kampiranje na lastno pest zaradi varnosti zelo odsvetijemo.

Nadredna destinacija