Haiti

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Haiti je otoška država, ki leži na zahodni polovici otoka Hispaniola - drugo polovico predstavlja precej bolj "urejena" Dominikanska republika. Če kaj, potem Haiti nikdar ni bil tako preprost, kot namigujejo fotografije idiličnih peščenih plaž. Haitijci so prvi latinskoameriški narod, ki se je odcepil od kolonialne evropske sile, a je večino časa tudi trpel pod represivnimi režimi, prežetimi z nasiljem in revščino. Ta prva neodvisna, postkolonialna republika s temnopoltim vodstvom na svetu je dežela, kjer je revščina vedno hodila z roko v roki z relativno izjemnim bogastvom peščice izbrancev. Ta kombinacija se je že večkrat izkazala za usodno (denimo v Južnoafriški republiki) in Haiti žal ni nobena izjema.

Dežela zamujenih priložnosti z dvema obrazoma: na eni strani idilične plaže in bujna pokrajina, ki kar kličeta avantur željnih turistov po pohajkovanju in raziskovanju, na drugi strani pa beda in revščina, prepletena z naraščajočim kriminalom in nasiljem...Fotogalerija znamenitosti


Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51:31 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Port-au-Prince: Por-au-Prince glavno mesto Haitija, priljubljen turistični center ter središče poslovnega in kulturnega življenja.
  2. Cap-Haitien: Cap-Haitien je prečudovito mesto, ki se nahaja v severni regiji Haitija in velja za eno izmed najpriljubljenejših turističnih destinacij na Haitiju predvsem zaradi svoje arhitekturne posebnosti, lepote in raznolike zgodovinske in kulturne dediščine. Mesto se je razvilo v času francoske vladavine, francoski vpliv se čuti na vsakem koraku pri raziskovanju tega slikovitega mesteca.
  3. Citadelle: Citadelle Laferriere je prečudovita stara trdnjava, ki se nahaja na vrhu grebena v severnem delu države in je ena izmed najpomembnejših zgodovinskih točk na Haitiju.Uvrščena je tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.
  4. Petionville: Petionville, zelo priljubljena soseska, ki se nahaja v prestolnici države Port-au-prince. Tukaj lahko vsakdo najde svoj kotiček in se sprosti ter okrepča v eni izmed številnih restavracij ali barov, ali pa preživi zanimive trenutke ob nakupovanju v slikovitih trgovinicah.
  5. La Gonave: Slikovito mestece Atahis, ki se nahaja na robu prečudovitega zaliva La Gonave je destinacija, ki je skorajda ne smemo izpustiti na našem raziskovalnem seznamu za Haiti

Skriti kotički

Cité Soleil, mesto brez vodovoda in kanalizacije, šole in bolnice....namesto policije za red skrbi kakšnih 30 kriminalnih združenj, ki imajo razdeljene in ločene teritorije in se naokoli prevažajo na poltovornjakih, seveda z orožjem v rokah.

V zadnjih letih je policija samo enkrat vstopila v to mesto in še to za eno uro pod zaščito UN enot.

"Mesto kriminala" , ki mu ni para...

Potovalni načrti

  • Haiti 7 dni:

1.dan: Jacmel, Port-au-Prince

2.dan: National History Park – Citadel, Sans Souci, Ramiers

3.dan: Bassins Bleu Falls

4.dan: Club Indigo

5.dan: Cap Haitien, Fort Liberte

6.dan: Les Cayes, Port-Salut

7.dan: La Gonave, Atahis

Aktivnosti

Če se globje zazremo v Haiti, ugotovimo, da ni samo še ena karibska destinacija s prelepimi plažami in čudovitim podvodnim življenjem in bujno naravo, kar je mogoče za večino obiskovalcev dovolj. Po drugi strani pa je Haiti zibelka nekaterih izjemnih kultur, kot je kult Vodoo, prva je strgala okovje suženjstva, polna zanimivih zgodovinskih ostankov, nekateri arhitekturno izjemni - Citadel,dežela z mnogimi skritimi naravnimi lepotami, v določenih okoljih tudi nevarna in zdravstveno sporna, pa vendar za tiste, ki ljubijo avanturo, dežela pisana na kožo.

Koristne informacije

Glavno mesto: Port-au-Prince

Valuta: gourde (HTG)

Število prebivalcev: 9,801,664 (2012)

Elektrika: 110 V, 60Hz

Tel. koda države: +509

Časovni pas: UTC -5 (ni poletnega časa)

Telefon za njuno pomoč: Reševalno vozilo: 116; Policija in gasilci: 114 ali 122

Domena: .ht

Velikost države: 27.750 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Haiti

Dinamični zemljevidi

Regije

Central Haiti

Kraji: Port_au_Prince, Mirebalais...

Osrčje države Haiti, kjer je koncetracija prebivalstva največja, glavno mesto se širi proti jugu, medtem ko ga proti severu obdaja čudovita zelena pokrajina.


Northern Haiti

Kraji: Cap-Haïtien, Gonaïves...

Regija, v kateri se nahajajo vsa večja mesta, razen prestolnice, obenem pri turistih priljubljena in obiskana predvsem zaradi čudovitih plaž, lociranih v bližini Gape-Haiten.


Southern Haiti

Kraji: Les Cayes, Jacmel...

Karibska stran dežele je najbolj umirjen del Haitija, razgibana in hribovita, z mnogimi zanimivimi zapuščinami iz bogate zgodovine Haitija.

Lastnosti pokrajine

Večinoma hribovita in gorata, ki prehaja v obširno raven proti severu države.

Najvišja točka

Chaine de la Selle - 2777 m.

Naravne nevarnosti

Orkani in rušilni hurikani,večinoma od junija do septembra, možni potresi (2010 - uničujoč, več 100 tisoč mrtvih...)

Vreme in klima

Haiti leži v območju tropsko- pasatske klime. Povprečna letna temperatura dosega 25 °C. Mesečna nihanja temperature se gibljejo med +14 °C minimalno in +38 °C maksimalno. Količina padavin je v dolinah otoka do 500 mm/letno, v višje ležečih področjih otoka pa do 2500 mm/letno. Ločimo dve deževni dobi, prva je med mesecem aprilom in junijem, druga je med septembrom in novembrom. V ostalih mesecih prevladuje pretežno suho in toplo vreme. Nevihtno obdobje z rušilnimi hurikani je večinoma od junija do septembra. Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najboljši termin za počitnice je od Decembra do Aprila, ko so padavine poredke, najbolj neugoden termin pa od Avgusta do Novembra. V tem obdobju so pogoste tropske nevihte in nevarnost ciklonov, ki pogosto pustošijo po Antilih in Mehiškem zalivu.

Zgodovina

Evropsko obdobje

Potem ko je Krištof Kolumb leta 1492 pristal na otoku Mole Saint-Nicolas in ga označil za španskega, so bili najprej Španci tisti, ki so Haiti izkoristili zaradi njegovega zlatega rudnega bogastva, avtohtonim Indijancem pa prinesli cel kup nalezljivih bolezni, zaradi katerih so počasi začeli izumirati. Španci so težavo rešili tako, da so za delovno silo začeli uvažati afriške sužnje.

Svojim evropskim sosedom so se na otoku kmalu pridružili še Francozi, ki so iz njega, zahvaljujoč ogromnim dobičkom od sladkorne, kavne in indigo industrije, naredili najbogatejšo francosko kolonijo v zahodnem svetu.

200 let, 32 državnih udarov

Francozi in njihova revolucija so konec 18. stoletja navdihnili zatirane afriške sužnje na otoku, da so se uprli, zahtevali svobodo in več državljanskih pravic. Revolucija v Saint-Domingueju je bila najpomembnejša in po letih spopadov so sužnji dosegli svoje - leta 1804 so razglasili neodvisnost in novo državo poimenovali Haiti.

A napetosti s tem nikakor ni bilo konec - Haiti je v 200 letih doživel kar 32 državih udarov. Med letoma 1915 in 1934 so ga okupirali Američani, ki so nekaznovano pobijali domačine, ko pa so zapustili otok, so morilsko štafetno palico predali dominikanskemu diktatorju Rafaelu Trujillu, ki je na meji z Dominikansko republiko v tridnevnem genocidu pobil med 10.000 in 20.000 Haitijcev.

Hrana

Ljubitelji raznolike hrane bodo vsekakor prišli na račun ob raziskovanju Haitske kuhinje, pri kateri se prepletajo vplivi in okusi francoske, španske, afriške in avtohtone kuhinje "Taino", značilno je, da so jedi kar močno začinjene.

Pečena koza imenovana kabrit, pečena svinjina griot, perutnina v Kreolski omaki poulet creole in riž z divjimi gobami du riz jonjon so samo nekatere od značilnih Haitijskih jedi, ki jih moramo poskusiti, ribe, raki, hobotnice so tudi zelo okusni in venomer razpoložljivi.

Haiti je tudi zelo poznan in bogat z različnimi vrstami sadja, s katerim se lahko osvežimo v vročih dneh: mango, ananas, guava, banane...

Restavracije v večjih mestih ponujajo varno in preverjeno hrano, ki jo skrbno očistijo, hranijo in pripravijo, vsekakor pa je priporočljiva velika mera previdnosti pri uživanju surovih jedi (sadje, zelenjava), če je le možno se jih izogibamo, uživamo sadje, ki se lupi.

Pijača

Najbolj značilna in poznana pijača za Haiti je Haitski rum, 'Barbancourt 5 zvezdic' je vsekakor top izbira med rumi, zelo popularna je tudi 'ognjena voda' imenovana Clairin, ki jo domačini izdelujejo iz sladkornega trsa in mu dodajajo različna zelišča v steklenico ter ga prodajajo na ulicah. Med pivi je najbolj popularno pivo 'Prestige', ki je dobre kvalitete in odličnega okusa. Poskusiti je treba tudi razne oblike šejkov, še posebej sta v vročih dneh osvežilna papayin in kokosov šejk.

Voda

Voda je onesnažena in jo je za uživanje potrebno prekuhati ali kako drugače sterilizirati. Izogibajte se ledu v pijačah in si z vodo iz pip ne umivajte zob. Priporočamo pitje ustekleničene vode, ki je na voljo v trgovinah.

Mleko, mlečni izdelki

Mleko je nepasterizirano in ga je potrebno prekuhati pred zaužitjem. Priporočljivo je mleko v prahu, ki je na voljo v trgovinah. Izogibajte se mlečnim izdelkom, ker so najverjetneje narejeni iz neprekuhanega mleka.

Nakupovanje

Nacionalna valuta je gourde (HTG). Od leta 2011 je menjalni tečaj: 40.85 gourdes = $1 US. Čeprav je haitski gourde zakonsko določen kot uradna valuta, pa so na ulicah, marketih in tržnicah pretežno v veljavi cene v dolarjih, ne US, temveč haitski dolar, ki je ekvivalenten vrednosti 5 gourdov, vse to izhaja že od ameriške okupacije Haitija v zgodnjih letih 20 stoletja.

Haiti je poznan po zelo zanimivih in velikih tržnicah, kjer lahko kupec kupi kar mu srce poželi. Cene so zelo ugodne, seveda je s trgovci potrebno tudi barantati, saj so za turiste nastavljene cene tudi do 2x višje od realnih. V prestolnici je kar nekaj verig večjih supermarketov, tam so cene fiksne.

Gospodarstvo in ekonomija

BDP: $12.52 bilijonov; na prebivalca: $1,300.

Gospodarska rast: 5.6%.

Inflacija: 9.3%.

Brezposelnost: zelo visoka - več kot 2/3 prebivalcev nima formalne zaposlitve (2009)

Struktura gospodarstva: agrikultura 38.1%, storitve 50.4%, industrija 11.5%.

Agrikultura: kava, mango, sladkorni trs, riž, koruza, les...

Obdelovana kmetijska površina: 28.11%.

Industrija: pridelava sladkorja, tekstil, cement, lahka industrija, ki temelji na uvoženih surovinah.

Naravno bogastvo: boxit, baker, kalcijev karbonat, zlato, marmor, hidropower.

Izvoz: $690.3 milijonov(2011): izdelki, kava, olja, kakao, mango...

Uvoz: $3.275 bilijonov(2011): hrana, razni življenske dobrine, strojna in transportna oprema, gorivo, surovine...

Glavni partnerji: ZDA, Dominikanska Republika, Nizozemski Antili, Kitajska (2011).

Potres 12. januarja 2010 je porušil glavno mesto države Port-au-Prince in prizadejal ogromno gospodarsko škodo tej revni državi ter zahteval veliko človeških žrtev (po ocenah već 10.000 mrtvih). Država je v veliki meri odvisna od mednarodne pomoči.

Kultura

Kultura Haitija ima osnovo v afriških koreninah, z močnim francoskim vplivom zaradi dolgoletne kolonizacije, ki je pustila sledi v kulturi, glasbi in religiji, obenem pa se meša z domačo Taino kulturo in vplivi španskega imperializma.

Religiozno Haiti ne odstopa od povprečja ostalih držav srednje Amerike, 80% je katolikov, 20% pa protestantov, nekaj je tudi muslimanov in hinduistov. Posebnost Haitija je Vodou - to je kult, ki ga časti več kot 80% prebivalcev ne glede na vero, obredi z darovanji in čaščenjem simbolov so prisotni v slehernem kotičku te revne države.

Za umetnost Haitija so značilne žive pisane barve, teme upodobitve so največkrat hrana, narava, značilna je prisotnost humorja: ljudje so prikazani kot živali in živali kot ljudje... Haiti ima bogato folklorno tradicijo, v folkloro so primešani tudi elementi Vodoo kulta, na leto - ponavadi največ februarja - se v tej deželi odvije kar nekaj festivalov: Carnival aka Mardi Gras, Rara ipd.

Jezik

Haitčani v vsakdanjem govoru uporabljajo kreolščino, čeprav je uradni jezik tudi francoščina, ga govori le 10 % prebivalstva, vse več mladih se uči in govori angleščino.

Izobraževanje

Pismenost na Haitiju je najvišja v širši zahodni hemisferi in znaša 48 %.

Po potresu leta 2010 je študij na Haitiju skoraj onemogočen, saj je večina izobraževalnih ustanov porušenih in uničenih. Velika težava je tudi v nestabilnih varnostnih razmerah, tako da je večini od svetovnih izobraževalnih ustanov kratkomalo prenevarno vzpostaviti svoj program in zgraditi ustanovo v tej deželi. Redke izjeme: University of Massachusetts in Boston ponujata letne programe v prestolnici in s tem lokalnim študentom, ki imajo interes, ponujata priložnost za dodatno izobraževanje z možnostjo nadaljevanja v tujini.

Delo

Haiti je ena izmed držav z najvišjo stopnjo brezposlenosti, ki znaša cca. 80%. Večina dela se opravi na črno za mizerno plačilo, 2/3 prebivalcev nima uradne zaposlitve.

Varnost

Haiti je država, kjer je stopnja kriminala in nasilja v deželi zelo visoka, prav tako se povečuje število ugrabitev. Veliko Haitčanov ima orožje. Po poročanjih se je nekaj primerov oboroženih ropov končalo s smrtnimi žrtvami. Prav tako se je nekaj tujcev znašlo v navzkrižnem ognju tolp. Zato je turistom priporočana skrajna previdnost, še posebej naj se ne ustavljajo na neobljudenih ali nevarovanih krajih, še posebno ponoči, prav tako je odsvetovano vsakršno potovanje v barakarska naselja v okolici mesta Port-au-Prince, saj je tam policijski nadzor minimalen, zaradi česar tudi ni nobenega zagotovila za vašo osebno varnost.

Zdravje

Cepljenje ni obvezno, vendar je priporočljivo predvsem iz previdnostnih ukrepov proti koleri in malariji.

Bolezni

Kolera – prisotna v več predelih države. Okužba se primarno prenaša z onesnaženo pitno vodo in hrano, ki je bila v stiku z blatom okužene osebe, lahko tudi tiste, ki je bila brez simptomov. Svetujemo, da si redno umivate roke, pijete le ustekleničeno vodo in termično dobro obdelano hrano. Ob znakih diareje svetujemo, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč.

Vročica denga - cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

Malarija – bolezen je prisotna le v ruralnih predelih države. Prenaša se s piki komarjev, zato svetujemo da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem.

Filariaza - Je nalezljivo obolenje, ki ga prenaša komar, in ga povzroča nitkasti parazit Wuchereria bancrofti. Svetujemo da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem.

Tuberkoloza – je endemična na Haitiju. V primerov znakov kot je trdovraten kašelj, utrujenost ali vročina, svetujemo obisk zdravnika.

Bolnišnice

Clinique Dégand tel.: 37 06 83 06 / 37 02 36 46 Rue Lambert (Pétionville)

Hôpital du Canapé Vert tel.: 25 15 86 36 / 31 13 25 46 Route de Canapé Vert

Hôpital de la Communauté Haïtienne tel.: 28 16 12 12 / 28 16 13 13 Rue Audant, Route de Frères, Frères

Telekomunikacije

Telefon

Haiti ima dokaj stabilno stacionarno telefonsko mrežo, ki jo uporablja 50,000 (2009) ljudi; prav tako dokaj solidno deluje tudi mobilno omrežje, ki ga uporablja cca. 4 milijoni ljudi (2009).

Internet

Ponudnikov internet storitev: 541 (2010)

Internet uporabnikov: 1 milijon (2009)

Dostop do interneta na javnih mestih je omogočen zelo poredko, zadovoljive internetne povezave bomo deležni v hotelskih destinacijah.

Pošta

Poštni sistem na Haitiju je zelo nepredvidljiv in nezanesljiv, zato generalno gledano, če je le možno, se izognemo uporabi poštnih storitev, pa četudi gre samo za razglednice. Zelo zanimivo je gledanje domačinov na to storitev in samo zaupanje vanjo, saj praviloma v primeru ko morajo poslati-prejeti internationalno pošiljko, raje oddidejo v sosednjo državo (Dominikansko Republiko) in tam izvedejo to storitev.

Spoštujte običaje

Haitijci so znani po tem, da so zelo indirektni v komunikaciji. Godi jim, če jih povprašamo o njihovi družini, če v komunikaciji uporabljamo humor, izogibamo pa se pogovoru o politiki. Ob srečanju je običajno rokovanje in zaželjen direkten očesni kontakt. Pri fotografiranju lokalnih prebivalcev je priporočljiva predhodna pridobitev dovoljenja, dobro je vedeti, da so zelo strogi do posedovanja in uživanju drog, kazni so zelo visoke.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenskim državljanom vizum do 90 dni ni potreben. Za dodatne informacije se obrnite na Veleposlaništvo Republike Haiti v Berlinu, Meinekestrasse 5 10719 Berlin, Nemčija Tel: (+) 4930 8855 4134 Fax: (+) 4930 8855 4135

Z letalom

Prihod z letalskim prevozom na Haiti je vsekakor najboljša in najhitrejša izbira, saj je Haiti zračno zelo dobro povezan z ostalimi državami po svetu, tako da je zelo enostavno najti direkten let iz večine svetovnih zračnih baz: Los Angeles, New York, Pariz, Miami, Dublin, London...

Na Haitiju sta dva večja mednarodna letališča: Gate Mais in Haitien-Cap International Airport, drugače pa Haiti premore 14 letališč.

Z avtobusom

Med Dominikansko republiko in Haitijem (Santo Domingo – Petionville) vozi luksuzni avtobus, ki ga upravlja družba Caribe Tours. Pot traja okoli šest ur.

Z avtom

Z avtom je mogoče prečkati mejo z Dominikansko republiko na enem od dveh mejnih prehodov: Jimani, na jugu, in Quanaminthe, na severu. Glavna cestna povezava povezuje Porto-au-Prince in Cap-Haitien z Santa Domingom v Dominikanski Republiki.

Potrebno je povdariti, da za prestop meje z osebnim vozilom potrebujete posebno dovoljenje, mejna prehoda pa sta odprta samo med 8:00 in 18:00 uro.

Z ladjo

Haiti je priljubljena morska destinacija, ki jo v svojo ponudbo vključujejo svetovno znane agencije za križarjenje, med njimi tudi Royal Karibi in Cruise Lines Celebrity, glavni pristanišči na Haitiju, kamor se poleg omenjenih potujočih zabavnih centrov stekajo še številne ostale stalne morske linije, pa sta Port-au-Prince in Labadie.

Transport po destinaciji

Letalo

Tortugair leti na nekaj notranjih linijah na Haitiju. Destinacije, ki so vključene so: Port-au-Prince, Jacmel, Cap Haitien, Les Cayes in Port-de-Paix. Caribintair je druga domača letalska družba, ki leti med Port-au-Prince in Cap-Haïtien ter med Hinche in Jérémie.

Avto

Na Haitiju je aktivnih kar nekaj svetovnih rent a car agencij, med njimi Avis, Hertz ipd. tako, da najem avtomobila ni sporen in tudi cene so zelo ugodne. Mnoge ceste so težko prevozne, nekatere so tudi neprevozne. Cestni standardi, standardi vožnje in tehnično stanje vozil na cesti so precej skromni. Mnoge asfaltne ceste so poškodovane, medtem ko so preostale ceste, še posebno na podeželju, blatne ceste. Zaradi slabe drenaže so ceste po dežju običajno poplavljene.

Večina cest ni osvetljenih. Tudi vozila pogosto ne uporabljajo žarometov v nočnih urah.

Avtobus

"Tap-taps" so predelani tovornjaki za prevoz potnikov in so vsekakor najbolj popularen in tudi ekonomičen način prevažanja po Haitiju. V prestolnici večina rout stane 10 gourdov ($0.25). Značilno in seveda nenavadno je, da se avtobus ustavi poljubno, torej kjerkoli na željo potnika, potrebno je samo glasno izreči "merci!" in voznik bo ustavil. Potrebno je opozoriti, da so običajno ta prevozna sredstva prenatrpana, zaradi dotrajanosti vozil in slabih in nevarnih cest zna biti takšen prevoz vse prej kot prijetno doživetje. Mnogo bolj varni in udobni so prevozi z minibusi, ki so sicer nekaj dražji (cca. $3.75), vozijo pa običajno na medkrajevnih relacijah.

Taxi

Taxiji na Haitiju so pretežno SUV in terenska vozila, cena običajno ni pretirana (cca. $12 dolarjev za pot Port-au-Prince to Léogâne), ponujajo pa varnost in udobnost, ki je na tap-tapih in busih ne moremo biti deležni.

Kolo

Zaradi rizične varnostne situacije in kriminala ter s tem velike možnosti ropov in napadov,uporaba kolesa za popotovanje oz. raziskovanje Haitija ni priporočena.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hoteli na Haitiju so katogorizirani od tri do pet zvezdic, nekaj je tudi de luxe resortov. Večina od hotelov je locirana neposredno ob morju,v planinah in v središču večjih mest. Med turisti so najbolj priljubljeni: Hotel Montana, Mont Joli, Cormier Plage, Kaliko Beach Club, Kyona Beach, ROI Christophe, Mediterranee Clubs, Mer Moulin Sur, Labadie resort, Wahoo Bay Hotel beach, Hotel Cyvadier , Kinam Hotel Villa kokos, La Villa , Rancho El Hotel... Pri njihovi ponudbi je zanimivo, da je zelo raznolika, tako da lahko koristimo storitve najvišje kvalitete (200 dolarjev po osebi), lahko pa najdemo tudi ugoden aranžma že za 50 dolarjev po osebi. Sam nivo storitev v hotelih je zelo visok, sobe so velike in čiste ter klimatizirane, na voljo nam je internet, prav tako je osebje prijazno in vedno na uslugo, večina boljših hotelov je tudi varovanih.

Hostli

Na Haitiju je kar nekaj hostlov, kjer lahko gostje prespijo, ponavadi se za to obliko odločajo mladi, za ugodno ceno ( 25 - 33 dolarjev/noč). Sobe so čiste, posteljnina redno menjana in tudi osebje je zelo prijazno. Vsekakor lahko za malo denarja dobimo zelo solidne storitve. Večina hostlov je locirana v prestolnici Port-eu-Prince in v ostalih večjih mestih.

Kampiranje

Predvsem iz varnostnih razlogov kampiranje na Haitiju ni priporočljivo.

Nadredna destinacija