Gvajana

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Gvajana je destinacija, z uradnim imenom Co-operative Republic of Guyana, leži v severnem predelu Južne Amerike. gvajana na severu meji na Atlantski ocean, na vzhodu na Surinam, na jugu meji z Brazilijo, ter na zahodu z Venezuelo. Je obmorska država, ki predstavlja zahodni del širše regije države Gvajana. Amerindijanska beseda Gvajana, pomeni dežela mnogih voda, zato se tudi njihova himna glasi po naslovu Draga gvajanska dežela, polna rek in planjav. Karibska skupnost (CARICOM), katerih je Gvajana del in en od članov ima sedež svojega sekretariata v glavnem mestu: Gvajana Georgetown.

Gvajana je agresivno nastopila na turističih sejmih po Evropi in Ameriki in s tem dosegla izredno zvišanje turističnega obiska med leti 2005 do sedaj. Poleg plaž pa ponuja tudi ogled nacionalnega parka Kaieteur, ki ga krasijo znameniti slapovi, kot je slap Kaieteur, ki je največji svetovni slap z enim padcem glede na njegovo prostornino.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51,30 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Dolžina: 0,35 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Kaieteur Falls: Slap Kaieteur je največji svetovni slap z enim padcem po prostornini. S približno 250 m višine je 5-krat večji kot so Niagarski slapovi. Dostop je možen s kratkim letom iz prestolnice kjer različnime organizacije zagotavljajo dnevne turneje.
 2. Kaieteur National Park: Nacionani park je zavarovano območje, ustanovljeno leta 1929, katerega glavna atrakcija so slapovi
 3. Niagara Orinduik: Manjši slap od slapa Kaieteur, ki je vreden ogleda.
 4. Iwokrama Gozdni rezervat: Ali deževni gozd, je izredno veliko zavarovano območje ustanovljeno leta 1997.
 5. St. George's Cathedral, Georgetown : Največja cerkev izredne konstrukcije na svetu zgrajena iz lesa, ki sega 43,5 m v višino, autorja: Sir Arthur Blomfield, končana leta 1899.
 6. Mashramani: Začne okoli 10:00 .. Vsako leto se 23. februarja, ko je obletnica republike Gvajana se odvija dogodek podoben pustovanju. Začne se ob 10h s parado kostumov in večjih skupin, ki se vijejo po mestu. Mashramani je Amerindianska beseda, ki pomeni "veselica po napornem delu." Med gledanjem, naj ne manjka požirek lokalnega ruma s kokosovo vodo ali pa nekaj pive, ki bo osvežilo zibanje v ritmu Kalipsa.
 7. Georgetown: z unikatnim videzom in veliko znamenitostmi, vredno oglda
 8. Bartica, Essequibo: kraj je bilo izhodišno mesto, ko so potovali za iskanje zlata in diamantov

Skriti kotički

Shell Beach: Tako plaža školjk, posebne rdečkaste barve, ki je večkrat obiskana s tako imenovano vrsto želve: Leatherback želva, kot druge Almond beach, No 63 Beach, Saxacalli beach so vredne obiska.

Potovalni načrti

 • Gvajana za najmanj 14 dni: kar je tudi časovno priproročilo za obisk države Gvajana

Georgetown: St. George's Anglican Cathedral, Zgradba Karibske skupnosti (CARICOM), Konfernečni center: Guyana International Conference Centre, Stabroek Market ter četrti najdaljši plavajoči most na svetu: Berbice Bridge, Most lepe lesene konstrukcija tudi od kolonialne dobe: Takutu River Bridge, in kot največji eno stoponejki slap na svetu po količini prostornine pa Kaieteur Falls in kot zadnje pred odhodom še Shell Beach.

 • Gvajana za najmanj 7 dni: v kolikor ste časovno priproročilo skrajšan obisk države Gvajana in sicer:

Georgetown: St. George's Anglican Cathedral, Stabroek Market in izlet na največji eno stoponejki slap na svetu po količini prostornine: Kaieteur Falls, kot zadnje pred odhodom pa še Shell Beach.

Aktivnosti

Georgetown Destinacija, Karibi, Georgetown je edinstveno mesto, ki sicer nima prave turistične gužve a je vredno nameniti nekaj časa za ogled. Služi kot odlična odskočna točka za eco tours v južnoameriške notranjosti in po prelepih nacionalnih parkih v katere Gvajana je obdana. Angleške in nizozemske kolonialne arhitekture so vidne po celotnem mestu. Glavno mesto je zgrajena pod nivojem visoke plime, zato je zaščiteno z velikim valobranom in je prepredeno za potrebe odvodnjavanja z mrežo kanalov. Na trgu Stabroek je mogoče najti različno blago, ki je za lokacijo značilno.


Glavne atraktivnosti mesta so: St. George's Cathedral skoraj največja lesena katedrala, Promenade Gardens Park lepote in mira, primerna za romantične dogodke, kot so poroke. Promenadni vrt se je uporabljal s strani kolonialnih guvernerjev za mirne kontemplacije misli in oddih. Ironija pa je, da je to isto območje bil tudi kraj izvršbe. Mestni Svetilnik Georgetown Lighthouse pa ponuja izjemen panoramski razgled in ga turisti tradi obiščejo.

Koristne informacije

Nacionalno geslo: One People, One Nation

Državna himna: Dear Land of Guyana, of Rivers and Plains (Draga gvajanska dežela, polna rek in planjav)

Glavno mesto: Georgetown

Vlada: Unitarna država, Semi-predsedniška Republika

Predsednik: Bharrat Jagdeo

Uradni jezik: angleščina

Valuta: Gvajanski dolar (GYD)

Število prebivalcev: 697.181

Tel. koda države: 592

Časovni pas: UTC-4

Domena: .gy

Velikost države: 214.970 km²

Stran vožnje: leva


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Geografija, klima in vreme

Gvajana je več kot 80%še vedno pokrita z gozdovi, ki segajo od suhe zimzelene in sezonskih, hribovitih in nižinskih vedno zelenih deževnih gozdov. Ti gozdovi so sestavljeni iz več kot tisoč vrst dreves. Gvajana ima tropsko podnebje, edinstvena geologija in razmeroma nedotaknjene ekosisteme obdajajo obširna območja deževnih gozdov vseh vrst in naravnih habitatov z visokimi stopnjami endemizma. Približno osem tisoč vrst rastlin se pojavija samo tu, polovico katerih ne najdemo nikjer drugje.

Gvajana, s 1.168 vrstami vretenčarjev, 814 vrstami ptic, se ponaša z eno najbogatejših živalskih združb sesalcev primerljivimi s katerimikoli velikimi območji na svetu. Gvajana ima eno najvišjih stopenj biotske raznovrstnosti na celem svetu. Regija Gvajana Shield je malo znana čeprav je biološko zelo bogata z razliko od drugih območjih Južne Amerike, več kot 70% naravnega habitata ostaja neokrnjenega.

Gvaneja je tretja najmanjša država v Južni Ameriki ob Surinamu v Urugvaju. Ozemlje je vglavnem sestavljeno iz planot v velikih travnikov, na jugu države pa dobimo tudi predele s savano. Najvišja točka je v Gvajani je Mount Roraima 2835 m. Naravni viripa so boksit, zlato, diamanti.

Vreme in klima

Gvaneja ima izredno visoke temperature in vreme. Je značilna po temu, da ima skozi vse leto toplo in tropsko vreme, kar pomeni, da vse leto dežuje in je precej vlažno. Glavni deževni obdobji sta dve: od decembra do januarja in od maja do junija. Zato priporočamo obisk med julijem in oktobrom.

Gvajana Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Priporočamo obisk med julijem in oktobrom in med februarjem in aprilom, ko ni glavnega deževnegha obdobja.

Zemljevid

Zemljevid Madeira

Dinamični zemljevidi

Regije in večja mesta

vir: http://www.geonames.org/GY/largest-cities-in-guyana.html

 	Ime mesta	 	Regija	 	 		Prebivalstvo
1 	Georgetown 	 	Demerara-Mahaica 	 	235 017
2 	Linden 	 	 	Upper Demerara-Berbice  	44 690
3 	New Amsterdam 		East Berbice-Corentyne  	35 039
4 	Anna Regina 	 	Pomeroon-Supenaam	 	12 448
5 	Bartica  	 	Cuyuni-Mazaruni 	 	11 157
6 	Skeldon 	 	East Berbice-Corentyne  	5 859
7 	Rosignol 	 	Mahaica-Berbice 	 	5 782
8 	Mahaica Village 	Demerara-Mahaica 	 	4 867
9 	Parika  	 	Essequibo Islands-West Demerara 4 081
10 	Vreed en Hoop 	 	Demerara-Mahaica 	 	3 073

Lastnosti pokrajine

Zgodovina

Najprej so Gvajano obljudili Aruaki in Karibi. V tretjem potovanju K. Kolumba pa so tudi Evropejci prvič zagledali to destinacijo. VEčina zemlje je bila raziskana v 16. stoletju. NAto p so območje prevzeli in zasedli v 17. stoletju Nizozemci, ki so ustanovili tri kolonije: Esekvibo, Berbiče in Demerara. Velika Britanijaje na začetku 19. stoletja jprevzela vse tri in iz tega se je začelo uporabljati ime Britanska Gvajana. Območje je znano tudi zaradi sužnjev (Maroon), ki so se pred gospodarji zatekali v gozdove in se mešali z Indiosi.

Suženjstvo Maroon so se po ukinitvi suženjstva naselili v mesta in odhajali iz velikih podeželjskih plantaž. Ob pomanjkanju delovne sile, so začeli na plantažah zapolslovati Evropejce, Kitajce predvsem pa Indijce, ki so predstavljali cenejšo delavno silo. Venezuela je od leta 1889 zahtevala zase približno polovico ozemlja Gvajane. Leta 1966 je Gvajana postala neodvisna, čeprav je ostala v skupini "Commonwealth". V letih po osvoboditvi sta bodisi ZDA kot V.Britanija močno uplivali na notranjo politiko te južnoafriške države.

Nakupovanje

Gospodarstvo in ekonomija

Kultura

V gvajanski kulturi se zrcali vpliv afriških, indijskih, amerindianske, kitajskie, portugalske, nizozemske in britanske kulture. Velik del značilnosti, ki sestavljajo gvajansko kulturo imajo veliko skupnih elementov s kulturo otokov v Zahodni Indiji, zlasti v obalnih regijah države (kjer je skoncentrirana večina prebivalstva). V zadnjih desetletjih pri odpiranju notranjosti regije in izgradnjo avtoceste v Brazilijo se je pojavilo tudi preseljevanje ljudi in s tem vpliv brazilske kulture, predvsem na jugu države.

Etnične identitete (2002) 43.5% vzhodni Indijanci, 30.2% Črnci (Afričani), 16.7% mešano, 9.1% Amerindijanci, 0.5% ostali.

Folklora Gvajanskega folklora je podobna karibski, zmešano z Afriško, indijsko, Amerindiansko, portugalsko.

Prazniki

  Amerindianski mesec kultrne dediščine (september)
  Indijska Velika noč
  Carifesta
  Božič
  Deepavali (Diwali)
  Velika noč
  Dan osvoboditve
  Mashramani
  Phagwah
  Karneval - Pust

Kulinarika

Gvajanska kuhinja je zelo podobna ostalim v Karibih. Hrana odraža etnične kulturo države in njeno kolonialno zgodovino. Gvajana z vključevanjem afriških, Creole, East indijskih, portugalskih, Amerindianskih, kitajskih in evropskih vplivov si je skozi leta ustvarila široko paleto raznolikih jedi. Jedi so bile s časoma prilagojene gvajanskmu okusu, pogosto uporabljajo sedeže poleg začimb. Edinstveni priprave vključujejo Pepperpot, obara Amerindianskega izvora, pripravljene z Cassareep (grenak ekstrakt cassava), pekoče paprike in začimbe. Drugi favoriti so manioke kruh, enolončnice in Metemgee, debela bogata juha z zemeljskimi prideljki, kokosovega mleka in velikih cmokov, zaužitih z ocvrtimi ribami ali piščancem. Domač kruh, je umetnost v številnih vaseh, je odraz britanskega vpliva, ki vključuje pecivo: kot zvitkih sirom, bora (ananas) torte in pleskavice.

Jezik

Uradni jezik: Angleški

Priznani regionalni jeziki: Portugalski, Španski, Akawaio, Macushi, Waiwai, Arawak, Patamona, Warrau, Carib, Wapishana, Arekuna.

Varnost

Voda V večjih mestih je voda normalno klorirana in relativno varna za pitje, vsekakor pa priporočamo pozornost pri pitju ker še vedno obstaja možnost težav. Raje se na začatku poslužite pitje ustekleničene vode, ki je na voljo v trgovinah.

Mleko, mlečni izdelki Mleko je potrebno pred uporabo prehuhati, ker ni pasterizirano. Lahko si za olajšanje nakupite mleko v prahu.

Hrana Kot v vseh trošskih krajih kjer je povišan nivo za možne okužbe je potrebo vso hrano prekuhati ali zavžiti sadje in hrani ki je v olupkih. Priporočamo, da tudi zelenjavo toplotno obdelate.


Opozorila Za potovanje v Gvajano je porebno upoštevti določene varnostnne zadržke za posamezne dele države. Ker so lahko nekatera področja nevarna, svetujemo dodatno previdnost. Dodatna informiranost bo dobrodošla.

Potovanja na vzhodno obalo, ki niso nujna odsvetujemo, ta so: Bartico in turistična letovišča ob reki Essequibo. Število kriminalnih dejanj tako v glavnem mestu Gvajane kot v teh predelih nekoliko povečalo od januarja 2008.

Zdravje

Obvezna cepljenja: Rumena mrzlica

Obvezne tablete: Tablete proti malariji

Priporočljiva cepljenja: Hepatitis A, Hepatitis B, Steklina, Tifus

Bolnišnice v glavnem mestu, Georgetown Georgetown Public Hospital, New Amsterdam Public Hospital, St. Joseph Mercy Hospital


Več informacij o cepljenjih na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Telekomunikacije

Telefon, pošte in internet

V večjih mestih so povsod dostopni tako internet, ali brezžična omrežja kot telefon in pošta.

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo iz Slovenije ali Evrope

Zahteve za vstop

Vizum

Vizum za slovenske državljane je potreben. Zanj lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Gvajane v Bruslju.

Z letalom

Dostopi iz Evrope in Slovenije so iz glavnih mest ali preko vmesnih letov, Največ letijo v glavno mesto, delno pa tudi na druga letališča.

Letališča 51 (1999 est).

Mednarodno letališče: Mednarodno letališče Cheddi Jagan

Letališča - z tlakovane vzletno-pristajalni stezi: objav: 9

Letališča - z makadamskih stez: objav: 84

več na: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_airports_in_Guyana


Transport po destinaciji

Letališča in zaračni promet

Zračni promet igra ključno vlogo pri razvoju Gvajane. Znotraj države se tako zagotavlja povezava med obalnimi območji in skupnosti v zaledju, od katerih so mnoge dostopna z vsemi drugimi prevoznimi sredstvi.

  Aishalton Airport
  Annai Airport
  Apoteri Airport
  Awaruwaunau Airport
  Baramita Airport
  Bartica Airport
  Ebini Airport
  Cheddi Jagan International Airport
  Timehri International Airport
  Imbaimadai Airport
  Kamarang Airport
  Karanambo Airport
  Karasabai Airport
  Kato Airport
  Kurukabaru Airport
  Lethem Airport
  Linden Airport
  Lumid Pau Airport
  Mabaruma Airport
  Mahdia Airport
  Monkey Mountain Airport
  Mountain Point Airport
  New Amsterdam Airport
  Orinduik Airport
  Ogle Airport
  Paruima Airport
  Kaieteur International Airport

Plovne poti in rećni promet

Skupno Gvajana ima okoli 5.900 km plovnih poti; na reki Berbice, reki Demerara in reki Essequibo. Njihova plovna površina z oceanskimi plovil pa je 150 km, 100 km in 80 km. Vodni rečni promet je za pretok blaga z nizko vrednostjo na velike razdalje poceni. To še posebej velja v Gvajani, kjer je cestna infrastruktura slabo napredovala. Še več, s široko razvejano decentralizacijo gospodarske aktivnosti pa se ukvarja vlada. Državna infrastrukturna politika podpira vodni promet, ki se z leti povečuje. Gvajana ima ogromno plovnih rek, katere brogeve se ureja v te namene in sicer na reki Essequibo, Demerara reke in Berbice reke. Razen zgrajenih nabrežji in postojank ni druge Zagotovite obalnih in celinskih povezav, so pa na voljo predeli, ki uravnavajo po zahtevah ladijskega prometa v državi.

Trajetki

Mreža trajektnih prevozov povezuje primarne ceste v obalnem območju. Harbour Department vlade zagotavlja redne trajektne storitve v Essequibo in Demerara reki. Manjši podjetniki z zasebnimi plovili pa dopolnjujejo to storitv.

Vlak in železnica

Skupaj je okoli 187 km železniških poti, ki pa so vsi posvečen prevou rude.

Avtoceste

Skupaj: 7970 km Asvaltnih, za potrebo registraciije vozil: 590 km Brezplačna registracija: 7380 km

Vožnjo na levi strani cestišča, so podedovali od britanskih kolonialnih oblasti.

Avtobus

Javni prevoz okoli glavnega mesta Gvajane v Georgetownu zagotavlja zasebni lasti mini avtobusi, ki delujejo v dodeljenih območjih, za katere je dobro urejena struktura. Dogovor zajema vse mini avtobusne proge po vsej državi.

Taxi

Taksiji imajo svobodnejše gibanje po mestu in v podeželskih območjih. Od leta 2010 morajo biti vsi taksiji pobarvani rumeno, predpis je namenjen zaščiti potrošnikov in namenu jih razlikovati od drugih vozil, ki se pogosto uporabljajo od neregistriranih taksijev.

Spanje in namestitev

Po celi regiji predvsem v večjih mestih se nahajajo Hoteli, Hostli in drugi objekti za namestitev kot so Eko vasi.


Nadredna destinacija