Grenada

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Grenada je skupina treh večjih in nekaj manjših otokov. Leži v Karibih, severovzhodno od Trinidada in Tobaga, ter jugozahodno od Saint Vincent in Grenadine. Glavno mesto države Grenada je St. George. S svojimi 344 km2 površine je druga najmanjša država na Zahodni polobli. Na otoku živi nekaj manj kot 90.000 prebivalcev. Otok je znan tudi kot »otok začimb«, saj je eden izmed največjih izvoznikov muškatnih oreškov, klinčkov, ingverja, cimeta in kakava.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 3:55 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. St. George‘s: Glavno mesto Grenade in priljubljena turistična destinacija, na kateri najdemo veliko zanimivosti: podvodne skulpture, promenada Carenage, tržnica začimb, trdnjava Frederick, Narodni muzej Grenada.
 2. Carriacou Island: je eden izmed otokov države Grenada. Tu lahko preživite nekaj ur in se podate na snorkanje, potapljanje, ali pa si ogledate muzej Carriacou.
 3. Grand Anse: območje vzdolž plaže Grand Anse Beach. Sprehodite se po belem pesku in ob kristalno čisti vodi Karibskega morja.
 4. Lance Aux Epines: je polotok na južnem delu otoka Grenada. Od tu se lahko podate na jadranje ali pa raziskujete skrivnosti majhnih plaž.
 5. Grenville: je glavno pristanišče na vzhodni obali otoka Grenada. Od tu izvažajo kakav, muškatne oreščke in druge pridelke.
 6. Morne Rouge: majhna in mirna soseska. Pred njo leži lepa peščena plaža, kjer lahko opazujete na eni strani modro morje, na drugi pa zelene hribe.
 7. Point Salines: polotok, na katerem je glavno letališče Point Salines International Airport Grenada.
 8. La Sagesse Nature Centre: področje tropskih vrtov.
 9. L‘Esterre: majhna vasica na otoku Carriacou, kjer lahko začutite francoski pridih, ki se najbolj kaže v francoskem narečju nekaterih starejših prebivalcev.
 10. Hillsborough: administrativno in poslovno središče otoka Crriacou.

Skriti kotički

 • Na zahodni strani otoka Carriacou se lahko odpravite na majhen otok, ki se imenuje Sandy Island. Miren otok vas bo popeljal v prečudovit svet kristalno čiste vode, v kateri lahko opazujete tropske ribe.

Potovalni načrti

 • Otok Grenada 5 dni: Mesto St. George‘s, Grand Anse, Point Salines,Lance Aux Epines, La Sagesse Nature Centre, Grenville, Grand Etang National Park
 • Otok Carriacou 2 dni: Hillsborough, Sandy Island, L‘Esterre
 • Država Grenada (otok Grenada in otok Carriacou) 10 dni: Mesto St. George‘s, Grand Anse, Point Salines, Lance Aux Epines, La Sagesse Nature Centre, Grenville, Grand Etang National Park, Great River, Lake Antoine, Ronde Island, Hillsborough, Sandy Island, L‘Esterre

Aktivnosti

Grenada je država, ki turistom ponuja veliko aktivnosti. Prav vsakdo najde pravo zanj.

 • Če se želite kopati v kristalni čisti vodi, je Grenada ravno prava za vas. Kot država z veliko otoki ima neverjetno število lepih peščenih plaž. Navdušil vas bo bel pesek, ter kristalno čista voda Karibskega morja.
 • Okoli otokov se razprostirajo veliki in zelo lepi koralni grebeni. Lahko se odpravite potapljat in se iz oči v oči srečate z zanimivimi tropskimi ribami, želvami ter drugimi živalmi. Videli boste tudi številne lepe korale, ki dajejo poseben pečat Karibskemu morju in koralnim grebenom.
 • Tudi snorkanje je zelo zanimivo. Potrebujete le podvodno masko in že se lahko podate na zanimivo pustolovščino. Odkrivate lahko znamenite korale in spoznate zanimive živali tropskega morja.
 • Obiščite eno izmed plaž na otoku Carriacou, ter se preizkusite v surfanju.
 • Če želite odkrivati majhne otoke Karibskega morja, potem se podajte na jadranje.
 • Grenada je zelo primerna tudi za pohodništvo. Lahko se odpravite na najvišje točke otoka, ter spoznate skrivnosti tropskega deževnega gozda.

Koristne informacije

Glavno mesto: St. George‘s

Valuta: vzhodnokaribski dolar (EC$)

Število prebivalcev: 89.260 (leta 2002)

Elektrika: 220V (Britanski vtikač)

Tel. koda države: 1-473

Časovni pas: UTC -4

Telefon za njuno pomoč: 911

Domena: .gd

Velikost države: 344 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid

Dinamični zemljevidi

Regije

Grenada je razdeljena na 6 regij.

 Saint Andrew
 Kraji:Gremville, Paradise
 Kratek opis regije: Je največja regija. Glavno mesto te regije je Grenville, ki je obenem tudi drugo največje mesto države. 

 Saint David
 Kraj:St. David's
 Kratek opis regije: je jugovzhodna regija in četrta po velikosti. 
 Saint George
 Kraji:St. George's, Grand Anse
 Kratek opis regije: v tej regiji leži glavno mesto Grenade St. George's, ter letališče Maurice Bishop Internationam Airport. To je druga največja regija v državi.
 Saint John
 Kraji:Gouyave, Concord
 Kratek opis regije: pravijo, da je to regija, ki nikoli ne spi. Glavno mesto je Gouyave, v katerem je tudi ena največjih tovarn muškatnega oreščka.
 Saint Mark
 Kraj: Victoria
 Kratek opis regije: je najmanjša regija v državi Grenada. Leži na zahodni obali otoka Grenada. 
 V tej regiji je najvišja gora na Grenadi - Mount Saint Catherine, ter najvišji slap - Tuffon Hall Waterfall.
 Saint Patrick
 Kraji:Sauteurs, Morne Fendue
 Kratek opis regije: ta regija leži na severu otoka Grenada. Znana je po številnih majhnih otokih, ki se bohotijo z lepimi peščenimi plažami.

Poleg šestih glavnih regij, pa ima Granada še dva otoka:

 Carriacou
 Glavni kraj:Hillsborough
 
 Petite Martinique
 Glavni kraj:North Village

Lastnosti pokrajine

Otoki, ki ležijo v državi Grenada so vulkanskega izvora. Najvišja nadmorska višina znaša 840 metrov nadmorske višine. V večini so otoki poraščeni s tropskim deževnim gozdom, na približno 30% zemlje pa se razprostirajo nasadi ter vrtovi. Predvsem so to nasadi muškatnega oreščka, banan in kakava. Otoke obkroža kristalno čista voda Karibskega morja, ki tamkajšnjim plažam daje poseben pečat.

Vreme in klima

Grenada je dežela s tropskim podnebjem. Za tropsko podnebje so značilne visoke temperature in vlažnosti preko celega leta. Povprečne dnevne temperature se v januarju gibljejo med 24°C in 29°C. V juliju pa od 25°C do 30°C. Med deževno sezono, ki je od junija do novembra, dež pada povprečno 22 dni na mesec. Vlažnost v tem času je kar 78%. V najbolj suhih mesecih, od januarja do aprila, je deževnih dni približno 12 na mesec.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Izbira primernega časa za obisk Grenade je kar težka, saj tropske dežele ne poznajo štirih letnih časov, vendar samo dva. To sta sušno in deževno obdobje. Vseeno pa je bolj primeren času sušnega obdobja, torej v mesecih med januarjem in aprilom.

Zgodovina

Zgodovina na karibskem otoku Grenada se začne že v začetku 17. stoletja. Leta 1498 je bil Krištof Kolumb prvi Evropejec, ki je prispel na Grenado. V letu 1877 je Grenada postala kolonija, ter nato tudi uvoznica afriških sužnjev za delo na plantažah sladkorja. Suženjstvo je bilo ukinjeno leta 1830. Leta 1967 se je Grenada povezala z Britansko zvezo, leta 1974 pa je že razglasila neodvisnost.

Hrana

Za kosila in večerje je veliko možnosti izbire dobrih restavracij. Postregli vam bodo z veliko različnimi jedmi, kot so ribje enolončnice, školjke z začimbami, riž z grahom. Najbolj priljubljene restavracije:

 • Aquarium Restaurant & Bar
 • Bananas Restaurant
 • Victory Bar and Grill II
 • The Palm Beach Restaurant

Pijača

V Grenadi je zelo znana pijača Carib beer. To je lokalno izdelano karibsko pivo. Prav tako pa je znan tudi domače narejen rum. V restavracijah vam lahko postrežejo odličnimi sadnimi sokovi iz lokalno pridelanega sadja, kot so mango, papaja in karambola. Poskusite pa lahko tudi koktajle, ki vsebujejo muškatne oreščke in začimbe. V Grenadi imajo pitno vodo, vendar kljub temu veliko ljudi vodo prekuhava. Ustekleničena voda je na voljo v vseh trgovinah in restavracijah.

Nakupovanje

Grenada proizvaja in prodaja zelo veliko lokalno pridelanih izdelkov. V vsaki trgovini lahko kupite njihovo pivo ter rum, med, marmelado in želeje, odlične začimbe, kot tudi oblačila in umetniška dela. Tudi njihova temna čokolada, pridelana na ekološki način, je odlično sladko darilce, saj je to ena najboljših temnih čokolad na svetu.

Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarstvo je prav gotovo najbolj pomembni sektor ekonomije, saj je Grenada druga največja država na svetu po proizvodnji muškatnega oreščka. Prav tako pa proizvajajo tudi veliko klinčkov, cimeta, vanilije, kakava in banan. V zadnjih letih je v porastu tudi turizem. Grenada je namreč postala dežela, v katero turisti radi zahajajo, predvsem zaradi peščenih plaž ter zanimive pokrajine.

Kultura

Čeprav je francoski vpliv na kulture Grenade zelo malo viden, kot na drugih karibskih otokih, pa je kljub temu veliko priimkov, imen ter imen krajev, ki izhajajo iz francoščine. Mnogo močnejši vpliv francoščine pa je opaziti pri zelo začinjeni hrani.

Jezik

Uradni jezik v Granadi je angleščina. Kljub temu pa imajo prebivalci Granade svojo različico angleščine, ki jo drugi prebivalci Karibskih otokov zelo težko razumejo.


Izobraževanje

Izobraževalni sistem je bil do leta 1980 pri zadovoljevanju osnovnih potreb zelo pomanjkljiv. Kljub temu pa je pismenost kar 96%.

 • Osnovnošolsko izobraževanje temelji na vzoru Britanskega sistema. Izobraževanje je brezplačno in obvezno od 6-14 leta.
 • Po osnovni šoli, se učenci izobražujejo v srednji šoli. Prva faza srednješolskega izobraževanja zajema tri leta srednje šole.
 • Tisti, ki se želijo šolati naprej, nadaljujejo na višje srednješolsko fazo, ki zajema dve leti.
 • Medtem, ko je izobraževanje v Grenadi še naprej zgolj akademsko, se vlada prizadeva za širitev poklicnih možnosti izobraževanja.
 • Terciarno izobraževanje pa poteka 2-3 leta programa zdravstvene nege, farmacije, umetnosti, veterine in medicine.

Delo

Stopnja brezposelnosti iz leto v leto pada. Trenutno je brezposelnih 16% prebivalstva. Tuji državljani, ki si želijo najti delo v Grenadi, morajo pred začetkom dela pridobiti dovoljenje Ministrstva za delo v St. George's.

Varnost

Grenada je na splošno varna za turiste. Na ulicah in v mestih je potrebno biti zelo pazljiv predvsem v nočnih urah. Prav hitro se lahko zgodi, da vas nekdo oropa, ne da bi sploh vedeli. Najlažje vas lahko oropajo, če se odpravite na nočno kopanje, na eno izmed znamenitih plaž. Strah ni odveč, zato morate biti previdni, ko se v večernih urah opravljate na sprehode ali po nakupih. Priporočljivo je, da vrednostne predmete, ter večje količine denarja in dokumente pustite v hotelskih sefih, ter se tako bolj sproščeno podate na večerne sprehode. če imate kljub temu nesrečo, ter vas oropajo, ali se vam zgodi kakšen drug neprijeten dogodek, se obrnite na najbližjo policijsko postajo ali pa pokličite na telefonsko številko za nujne primere 911.

Zdravje

Glavna bolnišnica v Grenadi je St. George‘s General Hospital. Deluje pa tudi več manjših bolnišnic. Če zbolite ali se poškodujete najprej obiščite zdravnika, ki vam je na voljo v hotelih. V primeru hujših bolezni ali poškodbe pa pomoč poiščite v najbližji bolnišnici. Turisti morajo imeti urejeno zdravstveno zavarovanje, da vam lahko ponudijo zdravstveno oskrbo brezplačno. V nasprotnem primeru, boste za pomoč morali odšteti veliko denarja. V primeru hurikanov in drugih naravnih nesreč, boste evakuirani v poseben skupni center, ki je namenjen evakuaciji ljudi. Voda iz pipe je v večini krajev pitna. Kljub temu se raje posvetujte o kakovosti pitne vode, da nebi prišlo do okužb. V primeru dvoma, pa vodo raje prekuhavajte ali pa kupujte ustekleničeno vodo.

Telekomunikacije

Telefon

Telefonske številke v Grenadi so sestavljene iz sedmih številk. Če kličemo izven karibskega območja moramo pred telefonsko številko vtipkati številko 473 in šele nato telefonsko številko. V Grenadi imajo veliko telefonskih govorilnic, ki delujejo na kovance.

Internet

V državi Grenada imajo za internetne povezave zelo dobro poskrbljeno. Na ulicah lahko zasledite kavarne in restavracije, v katerih nam je na voljo internetna povezava, vendar je skoraj povsod plačljiva. V večini primerov boste za internetno povezavo odšteli 10$ na uro.

Pošta

V Grenadi posluje ena glavna poštna ustanova. V vsakem večjem mestu ali vasi pa lahko najdemo manjše pošte. Poštno znamko za Evropo, ki jo boste potrebovali za razglednice boste odšteli 0,75$. Razglednice lahko oddate tudi v poštne nabiralnike.

Spoštujte običaje

Karneval Grenada je velik vsakoletni dogodek, ki se odvija drugi teden v avgustu. To je zelo živahen karneval, ki se zaključi z velikim dogodkom, imenovanim Jump-up.

Prihod na destinacijo

Ker je Grenada država, ki jo sestavljajo več otokov, je v državo možno priti le z letalskim ali ladijskim prevozom.

Zahteve za vstop

Slovenskim državljanom vizum za turistične obiske do 90 dni ni potreben. Odrasli državljani nekaterih držav morajo za turistično vizo plačati 50$, otroci ki so stari do deset let imajo polovično ceno, otroci pod petimi leti starosti pa imajo prost vstop v državo. Vsi turisti pa morajo imeti veljavni potni list.

Z letalom

Maurice Bishop International Airport je glavno letališče, ki leži na otoku Granada. Od glavnega letališča St. George je oddaljeno le 4 km. Letala na tem letališču dvakrat tedensko pristajajo iz Jamajke, New Yourka, Velike Britanije, Španije ter iz nekaj drugih bližnjih letališč.

Z ladjo

Veliko ladij, predvsem križarke, priplujejo do skoraj vseh otokov v državi Grenada. Predvsem otok Grenada je zelo priljubljen postanek križarjenj po Karibih. Za transport med posameznimi otoku lahko uporabite zasebni prevoz z manjšimi ladjami.

Transport po destinaciji

Na Grenadi imate široko izbiro prevoznih sredstev, s katerimi lahko potujete po državi.

Letalo

Grenada sestavlja več otokov. Če želite čimprej priti iz enega na drug otok je najboljša izbira letalo. Letalske povezave so dobro urejene med otokoma Grenada in otokom Carriacou. Grenada ima dva letališča: Maurice Bishop International Airport in Pearls Airport. Otok Carriacou pa ima eno letališče, ki se imenuje Lauriston Airport.

Vlak

Grenada je država, ki nima urejega železniškega prometa. V večjih mestih pa imajo turistične vlakce (Discovery Train, s katerimi se lahko popeljete po mestu.

Avto

Če se želite voziti s svojim avtomobilom, ali pa najeti rent a car avto, potem morate kupiti tudi vozniško dovoljenje, ki stane 30$. Upoštevati pa morate tudi njihove cestno prometne predpise. Grenada je namreč država, v kateri se vozi po levi strani. Na cesti morate biti zelo pazljivi saj so ceste ozke ter vijugaste. Bencinske postaje lahko najdete v večjih mestih, bencin pa stane približno 8$.

Avtobus

V Grenadi lahko uporabljate turistične avtobuse, ki vas bo popeljal v najznamenitejše dele mest. Potovanje z avtobusom je bolj sproščeno in brez strahu, da bi se izgubili. Poleg tega pa lahko med vožnjo opazujete okolico. Lokalni avtobusu po mestih vozijo po večjih ulicah in ustavljajo pred večjimi znamenitostmi. Večina avtobusov vozi vsak dan, od sedmih zjutraj do šestih zvečer.

Taxi

Vsako večje mesto ima veliko taxi služb. Največ jih deluje na območju med letališčem in glavnem mestom. Če boste prispeli na letališče in se hoteli s taxi službo peljati do vaše nastanive vam bodo taksisti odšteli od 25$ do 35$.

Kolo

S kolesom se lahko odpravite do najbolj skritih kotičkov otoka, ter raziskujete čare tropskega deževnega gozda. V veliko pomoč vam bo kolesarki zemljevid, ki vam bo v pomoč pri načrtovanju kolesarskih izletov.

Spanje in namestitev

Grenada je država, ki je zelo turistično obiskana. Prebivalci se zavedajo pomena turistov, zato imajo veliko ponudb pri namestitvah.

Hoteli

Najbolj priljubljeni hoteli so vzdolž prečudovitih obal. Nekaj hotelov pa lahko najdete tudi v notranjosti otokov.

Apartmaji

Če počitnic ne želite preživeti v hotelu, se lahko namestite v prijetnih apartmajih, ki vam jih ponujajo domačini.

Kampiranje

Kampiranje je dovoljeno le v Grand Etang National Park-u.

Nadredna destinacija