Grčija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Grčija je dežela neštetih otokov z bogato zgodovino in ljudmi pravega mediterantskega značaja. Grčija je država, ki je s svojo zgodovino in kulturo postavila temelje današnji zahodni civilizaciji. Ponaša se z izjemno raznoliko pokrajino. Tako lahko v Grčiji obiščemo tako mesta z bogato antično zgodovino, otoke, splezamo na kakšno goro ali pa se odpravimo v vinorodna območja Grčije. Grčija je tudi domovina Olimpijskih iger in zibelka gledališča, demokracije in filozofije.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Grčija - zibelka zahodne civilizacije

Mateja in Ivana Preberite: Grčija - zibelka zahodne civilizacije in dežela turizma

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Mesto

 1. Atene: Atene so glavno mesto Grčije. Najbolj znane so po Akropoli.

Otoki

 1. Kreta: Kreta je največji grški otok v Egejskem morju. Ponaša se z bogatim nočnim življenjem.
 2. Santorini: Najjužnejši otok v Kikladih. Je vulkanskega izvora. Nekateri ga omenjajo kot ostanek Atlantide.
 3. Kos: Imenovan tudi Hipokratov otok. Je otok, kjer se prepletajo starodavne ruševine z novodobnim mestnim utripom življenja.
 4. Rodos: Je največji med dvanajstimi otoki v Dodekanezu v vzhodnem Egejskem morju. Od turške obale je oddaljen samo 19 km.
 5. Krf: Je grški otok v Jonskem morju in je pretežno hribovit.
 6. Samos: Je najbolj zelen otok, imenovan tudi Pitagorov otok.
 7. Karpatos: Je drugi največji otok v Dodekanezu. Zaradi svoje oddaljenosti od ostalih je ohranil še precej navad, noš in narečij.
 8. Lefkas: Je eden izmed otokov z najlepšimi plažami. Leži med Italijo in celinsko Grčijo, s katero je tudi povezan z mostom. Tik ob otoku leži otok Scorpio, ki je last grškega milijonarja A. Onassissa.
 9. Lesbos: Je otok z neokrnjeno naravo in še precej turistično nezasičen.
 10. Kefalonija: Je največji otok iz skupine Jonskih otokov. Severno od Kefalonije se nahaja Itaka. Itaka je otok, ki je vsem bolj znan po Homerjevima epoma Iliada in Odiseja.
 11. Mikonos: Bolj znan kot otok petičnežev. Ponuja živahno dnevno in nočno življenje. Na MIkonosu je precej možnosti, da srečaš slavno osebo, saj je to znano letovišče slavnih.
 12. Paros: Je tretji največji otok v Kikladih. Je oaza miru, saj ni toliko turistov.
 13. Naxos: Je najlepši in največji otok v Kikladih. Leži med otoki Mikonos, Amorgos in Paros. Ponaša se z najvišjim vrhom v Kikladih-Mount Zas, ki se dviga 1004 m nad morjem.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Grčija 7 dni: Atene, Korintski prekop, Starodavni Korint, Tolo, Epidavros, MIkene, Korintski most, Delfi, Meteora, Kalambaka, Igoumenitsa

Aktivnosti

Ker je Grčija precej raznolika država, je možnosti za kvalitetno preživljanje časa izjemno veliko. Tako se lahko odpravite hribolazit, vse možne morske aktivnosti ali pa poskušat katero izmed domačih grških vin v vinorodna grška območja. Najbolj znana pa je Grčija po svojih antičnih monumentih in izkopaninah, ki so posajane po celi Grčiji.

Koristne informacije

Glavno mesto: Atene

Valuta: Evro

Število prebivalcev: 11,200.000

Elektrika: 220V

Tel. koda države:+30

Časovni pas: UTC +2

Telefon za nujno pomoč:100 (policija), 166 (reševalci)

Domena: .gr

Velikost države: 131.990 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Grčija

Dinamični zemljevidi

Regije

 Atika
 Kraji:Atene, Eleusina, Piraeus, [[Maraton]...
 Je regija Grčije v Egejskem morju in hkrati lokacija glavnega mesta Atene. Populacija te regije je 4 milijone ljudi.
 Peleponez
 Kraji:Korint, Loutraki...
 Peleponez je polotok v južni Grčiji. S celino je povezan z Korintskim kanalom. Peleponez je razdeljen še v 5 regij, in sicer Arcadia,   Argolis, Corinthia, Laconia in Messenia
 Grški otoki
 Regije:otoki Saronic zaliva, Kikladi, Dodekanez, [[Rodos], ]Sporades otoki, vzhodni Egejski otoki, severni Egejski otoki, Jonski otoki
 Grčija je lastnica več kot 2000 otokov. Kreta je največji izmed njih.
 Kreta
 Kraji:Heraklion, Chania, Sitia, Ierapetra, Malia...
 Kreta je največji grški otok in 5. največji v Sredozemskem morju. Dolg je 260 km in širok 60 km. Ima populacijo 650.000 ljudi.
 Centralna Grčija in severna Grčija
 Kraji:Thessaloniki, Larissa, Volos, Kavala, Lamia...
 Centralna Grčija in severna Grčija je največja regija države, saj zaobjema 2/3 celotne države. Razdalje so dolge, vendar z zelo zanimivimi mesti za obisk.

Lastnosti pokrajine

Grčija ponuja raznolikost tudi v sami geografski strukturi, saj ima tako obalo, otoke, vinorodna področja, gorska območja in gozdove.

Vreme in klima

Grčija ima kljub majhnosti precej pestro in raznoliko podnebje. Večina države ima mediteransko podnebje, za katerega so značilne mile zime in vroča poletja. Grčija se ponaša s pretežno 7-mesečnim konstantno sončnim vremenom. Preostanek leta je obdobje razmeroma hladnega, deževnega vremena, ki se običajno začne v novembru in traja do marca. Vročina doseže vrh v juliju in avgustu, zato se je takrat priporočljivo primerno zaščititi. Grki imajo ponavadi navado izogibanja najhujše vročine, tj. od 13h do 17h. Jonski otoki ponavadi prejmejo več letne količine dežja. Otoki v južnem Egejskem morju deli jugovzhodne celine pa so najbolj sušna območja v Grčiji. Grčija ima poleg mediteranskega tudi alpsko in kontinentalno podnebje. Alpsko podnebje je prisotno v goratih predelih notranjosti države. Kontinentalno podnebje pa je v notranjosti severnoosrednjega in severovzhodnega dela Grčije. Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najprimernejši čas za obisk Grčije je v obdobju od aprila do oktobra. Turistična ponudba je takrat na vrhuncu. Prav tako je vreme najbolj primerno za poletna uživanja. Če pa se želite izogniti vročini in gneči, pa je najprimernejši čas obiska v izven turistični sezoni, tj. od novembra do februarja.

Zgodovina

Veliko obiskovalcev, ki prvič obišče Grčijo je precej presenečenih nad tem, kako drugačna in raznolika je Grčija od njihovih predstav o tej državi. Grčija ni le država polna antičnih artefaktov, temveč je država regionalnih in arhitekturnih razlik. Obiskovalci bodo našli tako antične ostanke, kot tudi ostanke neoklasicizma v mestih, kot so Ermoupolis in Napflion, otomanski vpliv v zgradbah v Greveni in Kozani ter pastelno obarvane baročne hiše na Krfu.

Grčija se ponaša z bogato in dolgo zgodovino. Samo grščina obstaja že več kot 4000 let.

PRVE CIVILIZACIJE

Prvi prebivalci Grčije se imenujejo Pelazgijani. Ni veliko znanega o njih, vendar je verjeti, da so bili to primitivni ljudje. Prve naprednejše civilizacije so poznane kot Kikladi na Kikladskih otokih in Minojci na Kreti in Santoriniju. Minojci so poznali pisan jezik (pisavo), ki pa še vedno ostaja trd oreh za sodobne arheologe. Le-ta je še vedno eden najbolj zanimivih in skrivnostnih zgodovinskih misterijev in izvstna povezava do nam poznane moderne civilizacije.

TEMNA DOBA

Grško govoreči indo-evropski narodi so prispeli v Grčijo nekje na severu okoli 1700 pr. n.št. in so počasi prodirali čez celotno državo od severa pa vse tja do Krete, kot tudi zahodno obalo Male Azije (sedajšnja Turčija). Njihov prihod je najverjetneje razlog za konec Kikladske in Minojske civilizacije in je prinesel v deželo obdobje tako imenovane temne dobe antične Grčije. Zgodovinarji pa so si enotni, da je ljudstvo vsemu navkljub ostalo sofisticirano in napredno za tedanji čas. Prve grško govoreče civilizacije-Micenejci, locirani na Peleponezu so najverjetneje najbolj vidne v tem časovnem obdobju. Mnogi antični Grki so živeli od morja, kakor tudi še dandanes. Specializirali so se za ribiče, mornarje in trgovce. Morje je zelo oblikovalo grško civilizacijo skozi vrsto let.

KLASIČNA GRČIJA

Vzpon grških mestnih državic se je pojavil v obdobju od 1200 pr.n.št. do 800 pr.n.št. in je hkrati tudi napovedal t.i. Zlato dobo Grčije, ki je trajala precej stoletij in je spodbudila mnogo znanstvenih, arhitekturnih, političnih, ekonomskih, umetniških in literarnih dosežkov. Atene, Šparta, Korint in Tebe so bile najpomembnejše mestne državice. Atene so bile izmed vseh tudi najprestižnejše. Grške naselbine so bile ustanovljene tudi v južni Italiji in drugih obalnih območjih Mediterana, ki so postale del grških kolonij. Zapuščina grške civilizacije iz tega obdobja je imela precejšnji vpliv na svet, ki ga poznamo sedaj, saj je bil to kraj, kjer se je rodila demokracija, gledališče in filozofija.

HELENISTIČNA IN RIMSKA DOBA

Središče grške civilizacije se je premaknilo v 4. Stoletju pr. n. št., in sicer od južne Grčije v severno Grčijo. Makedonsko kraljestvo pod vodstvom Aleksandra Velikega je osvojilo celotno Grčijo in se nadaljevalo na vzhod z namenom širjenja imperija. Po smrti Aleksandra Velikega je imperij izgubil moč in slavo in bil na koncu poražen s strani Rimljanov. Čeprav je bila grška civilizacija močno politično oslabljena, je le-ta še naprej cvetela pod rimskim vplivom in oblastjo in kasneje tudi precej vplivala na razvoj rimske kulture.

KRŠČANSTVO IN BIZANTINSKI IMPERIJ

Krščanstvo je prišlo v Grčijo nekje v času 1.stoletja n.št. in se je sčasoma razširilo skozi celotno območje Grčije in Rimskega imperija. V 4. stoletju n.št. je rimski cesar Konstantin Veliki legaliziral krščansko vero in jo določil za državno in imperialno religijo. Prestolnica imperija je postalo mesto Konstantinopel (današnji Istanbul). Notranje delitve so povzročile razpad rimskega imperija na dve polovici-zahodno in vzhodno. Zahodni del je bil sčasoma premagan s strani vsiljivcev iz severne Evrope, medtem ko je vzhodni del preživel in se razvijal še tisoččletje kot bizantinski imperij s prestolnico Konstantinopel.

SREDNJEVEŠKA GRČIJA

Bizantinski imperij je dominiral v grški srednjeveški zgodovini, ki se vrti okrog krščanstva, grškega jezika, civilizacije in rimskega prava. Grčija je bila v tem času močna velesila, ki se je ukvarjala s trgovino, politiko in širjenjem krščanstva. Imperij je v času križarskih vojn sodelovala z Rimom proti Muslimanom. Vendar pa je v 13. stoletju Konstantinopel postal oplenjeno in posledično oslabljeno mesto. To so izkoristili različni vsiljivci, ki so z vpadi zasedli različne dele Grčije. Bizantinski imperij je sčasoma pridobival nazaj moč, vendar je v 15. stoletju dobil zadnji močan udarec od katerega se ni več opomogel, in sicer je otomansko turško cesarstvo osvojilo Konstantinopel.

OTOMANSKO CESARSTVO

Z osvojitvijo Konstantinopla je Grčija postala del otomanskega turškega cesarstva, vendar z močno težnjo po ohranitvi grško govoreče krščanske kulture. Vendar je veliko Grkov takrat vseeno pobegnilo iz države, ki so nato vzpostavili grške skupnosti drugje v Evropi-te so kasneje vplivale na grško revolucijo.

RAZSVETLJENSTVO IN REVOLUCIJA

Italijanski mestni državici Genova in Benetke sta tekmovali z otomanskimi Turki za prevlado in nadzor različnih področjih Grčije. Uspeli sta osvojiti različne otoke in obalna območja in s tem vnesli gibanja kot so renesansa in kasneje razsvetljenstvo. V 18. stoletju je razsvetljenstvo tako v beneško-genovskem območju kot tudi grških skupnosti v tujini pripeljalo do prebujenja med uglednimi Grki in dala povod za neodvisno, združeno in suvereno grško državo. Grška revolucija je izbruhnila 25.3.1821 in je postala začetek dolge vojne za neodvisnost od turške oblasti.

OD 19. STOLETJA DO DANES

Grčija je končno dosegla neodvisnost od Otomanskega imperija leta 1829. Grčija je bila nekaj časa republika preden je zaradi evropskih teženj postala monarhija. Med 1. svetovno vojno je Grčija sodelovala z zavezniki. V 2. Svetovni vojni pa je razglasila nevtralnost, vendar je bila vseeno napadena s strani italijanskih okupatorjev leta 1941. Grške sile so uspešno pregnale italijanske okupatorje iz grškega ozemlja, vendar je le-tem peipela na pomoč nemška vojska in tako so skupno okupirali državo do končne osvoboditve ob koncu vojne. Kmalu po tem je izbruhnila državljanska vojna med komunističnimi uporniki in rojalisti, katere uporniki so bili kasneje poraženi. Vse to je povzročilo razkol v državi in posledično pobeg marsikaterega Grka iz države v upanju na boljše življenje v tujini. Grčija se je pridružila NATO leta 1952, sledila je hitra gospodarska rast in različne družbene spremembe. Leta 1967 je desničarska vojaška diktatura je izvedla vojaški udar, ki je nato razpustila vse politične stranke in prisilila mnogo uglednih Grkov v izgnanstvo-med drugim tudi kraljevo družino. Demokracija se zopet ustali leta 1974, kjer z referendumom ukinijo monarhijo in ustvarijo parlamentarno republiko. Grčija je vstopila v evropsko skupnost že leta 1981. Do začetka 21. stoletja je Grčija postala turistična država z visoko ekonomsko rastjo z mnogoterimi investicijami, podjetništvom, trgovanjem in pomočjo EU. Grčija je tako bila v začetku 21. stoletja stabilna država. Precejšnja težava, s katero se že zadnjih 30 let ukvarja Grčija so imigranti. Prihajajo iz različnih delov sveta in so največkrat v državi ilegalno. Svojo toleranco so Grki želeli pokazati med drugim tudi z uspešno izpeljanimi poletnimi olimpijskimi igrami v Atenah leta 2004. V zadnjem času pa je svet priča hudi recesiji tudi v Grčiji, kjer je zaradi dolžniške krize, visoke brezposelnosti, birokratske korupcije in revščine na ulicah precej protestnikov in pesimizma. Posledica tega je tudi porast pojava različnih ekstremističnih skupin-tudi političnih.

Hrana

Tipična grška kuhinja ima vplive iz različnih držav in kultur, kot so Italija in Turčija. Grška kuhinja je bolje znana kot mediteranska kuhinja, ki vsebuje veliko zelenjave, zelišč, stročnic in rib. Grčija spada med največje proizvajalke oljčnega olja, agrumov in jagnjetine. Na vsaki mizi sta obvezna kruh in vino. Velikokrat pa je kruh kot predjed postrežen s tzazikijem (pomaka iz jogurta, kumar, česna in zelišč). Grška kuhinja je polnega okusa, ki se kaže predvsem v dobrih restavracijah v turističnih središčih. Vsak obiskovalec pa naj bo pozoren kje jedo domačini, saj je to najboljši pokazatelj dobre kuhe. Ponudba restavracij obsega tako avtentično grško kuhinjo kot tudi najnovejše kulinarične trende. Kot zanimivost lahko omenimo, da je čas večerje v Grčiji od 21h do 23h. V pravi grški restavraciji je navada, da ob računu dobite še brezplačno sladico. Ne čudite se, če vam ne odnašajo sproti krožnikov iz mize, saj je to del njihove gostoljubnosti in sproščenosti. Grčija se poleg avtentičnih grških restavracij ponaša tudi s precejšnjim številom drugih mednarodnih kuhinj, kot so kitajska, francoska, italijanska,itn. Grčija je po svoji pestrosti in dostopnosti sadja in zelenjave pravi raj za vegetarijance. Vendar pa je potrebno omeniti, da specializiranih vegetarijanskih restavracij v Grčiji ni kaj veliko.

Nekaj znamenitih grških jedi:

dolmadakia-v vinske liste zavit riž, čebula, ribez, koper, peteršilj, meta in limonin sok
fassolia salata-bel fižol mariniran z olivnim oljem, limoninim sokom, peteršiljem, čebulo, olivami in paradižnikom
lazania sto fourno-grška lazanja, podobna italijanski, vendar ponavadi vsebuje še rezana kuhana jajca ali grške klobase
melitzanopita-pita narejena iz pečenih utekočinjenih jajčevcev zmešanih z čebulo, česnom, drobtinami, jajci, meto in parmezanom
makaronopita-pita narejena iz makaronov zmešanih z umešanimi jajci, sirom in mlekom, pečenih v listnatem testu
mezedes-selekcija različnih predjedi, kot so tzaziki, dolmadakia in melitzano salata
moussakas-musaka, narejena iz jajčevcev, mlete govedine in bešamel omake
salata horiatiki-bolj znana kot grška solata. Vsebuje paradižnik, čebulo, zeleno papriko, kumaro, črne olive, origano, feta sir s polivko iz kisa, olivnega olja in origanom
tzaziki- predjed, sestavljena kot polivka iz kumare, česna, jogurta, olivnega olja in kisa.

Pijača

Med najbolj znane pijače v Grčiji sodijo:

retsina-tj. grško vino, ki je prisoten po celotni Grčiji.
ouzo-močan okus, ki ga boste bodisi ljubili ali pa sovražili. Poskusite ga z ledom in vodo ali z limonado.
metaxa-je grški brandy, kjer se gleda število zvezdic za boljšo kakovost (3, 5 ali 7)

Nakupovanje

Tako kot večina držav znotraj EU je tudi Grčija prevzela valuto euro (€). Po prevzemu leta 2002 je prišlo do dviga cen, ki pa je opazna le, če ste redni obiskovalec Grčije.

KREDITNE KARTICE

Kreditne kartice so zahtevane za morebitni najem avtomobila. Za plačevanje s kreditno kartico je priporočljivo s seboj nositi veljaven osebni dokument za identifikacijo. Na otokih in bolj oddaljenih področjih se pred samim nakupom s kreditno kartico prepričajte, če obstaja ta možnost plačila.

KAJ KUPOVATI

Trgovine so ponavadi odprte od ponedeljka do sobote, vendar imajo v času sieste ponavadi zaprto. V turističnih krajih so trgovine prilagojene turistom in tako odprte vse dneve. POnudba je izredno pestra, tako s tustičnimi spominki kot tudi drugimi izdelki. Med izdelki lokalne ponudbe se šteje med, nugat, začimbe, siri, olivno olje, olive in dekorativna keramična posoda. Velikokrat se boste srečali z izredno ugodnimi dizajnerskimi izdelki, kot so CK, Christian Dior, Rolex, Cavalli,... vendar pa so ponavadi vsi ponaredki. Grki so dobro poznani tudi po usnjarski industriji, zato je nakup torbice, denarnice ali dodatkov v Grčiji izjemna priložnost.

Gospodarstvo in ekonomija

Grčija je del EU že od leta 1981. Valuto evro (€) je uvedla leta 2002. Leta 2010 se je Grčija soočila z hudo dolžniško krizo, ki je povzročila začetek nemirov in protestov Grkov. Posledica je bila, da so zrušili vlado. Po izvolitvi nove vlade (2012) je prišlo do vrsto političnih sprememb in tudi vzpon ekstremističnih skupin. Grško gospodarstvo večinoma sloni na ladjarstvu, turizmu in storitvenem sektorju. Največja težava v Grčiji predstavlja visoka nezaposlenost (24,2%) in korupcija. Aprila leta 2012 je bil grški obrambni minister obtožen prejemanja podkupnin.

Kultura

Grška kultura se je razvila skozi tisočletja obstoja. Svojo prepoznavnost v svetu so pridobili predvem predstavniki klasične Grčije, tj. Hipokrat, Herodot, Sofokles, Sokrat, Platon, Aristotel in kasneje skozi različna zgodovinska obdobja, ki so doprinesli bogato kulturno dediščino. V antični Grčiji so verjeli v demokratična načela, ki so kasneje postala tudi temelj današnje demokracije, saj so zastopala načela ljudske oblasti, ljudskega sodišča in enakosti pred zakonom. Prav tako je bila antika obdobje prosperiranja različnih znanosti in umetnosti (biologija, geometrija, filozofija, fizika, gledališče, poezija, zgodovina,...)

Jezik

Glavni govoreči jezik v Grčiji je grščina. Grščina je sicer precej težek jezik za razumevanje, vendar je zelo fonetičen. Grki izredno cenijo obiskovalčevo pripravljenost, da spregovorijo v grškem jeziku. Večina oznak v Grčiji je sicer označena tako v grškem jeziku kot tudi angleškem. Prav tako je angleščina dobro razumljena in govorjena znotraj Grčije, tako da se ob znanju angleškega in morebitnemu neznanju grškega jezika moč dobro znajti v Grčiji.

Izobraževanje

UČENJE GRŠKEGA JEZIKA

Za tiste, ki jih zanima učenje sodobne grščine, obstaja precej šol, ki ponujajo tečaje za tujce. Večina teh je namenjenih angleško govorečim tečajnikom, za ostala je potrebno malo podrobneje raziskovanje ponudbe. Nekatere šole so v Atenah ali Solunu (zelo dobra šola sodobnega grškega jezika Aristotelove univerze, Solun), medtem ko je koncentracija ponudnikov precejšnja v turističnih središčih, kot so obalna območja in otoki.

Delo

EU, norveški, švicarski, islandski državljani lahko delajo brez omejitev v Grčiji. Državljani večine držav, ki pa niso članice EU morajo za delo imeti določeno dokumentacijo-delovno vizo.

Varnost

Grčija je razmeroma varna država za obiskovalce. Največja težava je le promet, saj je toleranca in upoštevanje cestno prometnih predpisov precej slaba. Prav tako je potrebno biti bolj pazljiv na žeparje, še posebej v velikih mestih, kot so Atene.

Zdravje

V Grčiji je voda neoporečna in pitna. Prav tako ni zahtev za dodatna preventivna cepljenja. Zdravstvo je razvito in institucije so povsod po državi (lekarne-farmakio, bolnica-nosokomio, zobozdravnik-othondatrio) Zaradi vremena in ugodnih pogojev za mrčes je priporočljivo uporabljati repelente. Pri kopanju v morju pa je potrebno paziti na meduze in morske ježke.

Telekomunikacije

Telefon

Še vedno je najceneje, če si kupite predplačniško kartico za telefon ali uporabite stacionarni telefon v vaši hotelski sobi. Predplačniške klicne kartice se prodajajo v kioskih in številnih trgovinah. Najcenejša vrednost kartice je 3,00€-za primerjavo 1,00€ zadošča za približno 45 minut pogovora. Še bolj pa se splača komunikacija kar preko interneta in elektronske pošte, saj je pokritost z internetom dobra. V Grčiji so prisotni najmanj trije ponudniki mobilne telefonije: Cosmote, Wind in Vodafone. Izberite tistega, ki ima boljši signal v vaši lokaciji. Prenos podatkov je razmeroma poceni, stane okoli 3,00€ za 100 MB podatkov.

Internet

Dostop do interneta je v splošnem na voljo po celotni državi. Skoraj vsi hoteli ponujajo dostop-bodisi kot plačljivo ali brezplačno storitev. Tako lokalne kavarne kot tudi druga javna mesta ponavadi ponujajo brezplačen dostop do brezžičnega interneta (WI-FI). Če je geslo za dostop zaklenjeno, brez skrbi zaprosite za geslo.Internetne kavarne pa ponujajo dostop do interneta po precej držajih cenah-okoli 1,5 do 2€ na uro. Ponudniki mobilne telefonije podpirajo podatkovno gostovanje.

Pošta

Poštni nabiralniki so rumene barve in so pogosti v turističnih središčih. Pošta dela od ponedeljka do petka od 7.30 do 14.00 ure, v večjih mestih tudi dlje. http://www.elta.gr/en-us/home.aspx

Spoštujte običaje

Grki so večinoma ortodoksni Kristjani in še posebej starejšim ljudem je vera izrednega pomena. Pričakujejo spoštovanje ob obiskih cerkva ter praznovanj verskih praznikov. Grki ocenijo vljudnost posameznika skozi vedenje in ne besede. Za Grka je vsak kot bližnji sorodnik. Uporabljajte veliko govora z rokami, naučite se posameznik grških fraz-to Grki izredno cenijo. Grki menijo, da mora neznanec narediti prvo potezo-tudi v lokalih in restavracijah. Grki ne živijo za delo, temveč jim je to le za preživetje-jih ne definira. Vedno si vzamejo čas za opoldanski počitek, zato to ne jemljite kot znak lenobe ali nevljudnosti. Prav tako se boste mnogokrat soočili z nedržanja časovnih rokov, saj jemljejo marsikaj precej bolj lahkotno. Edina resnost, ki jo Grki znajo pokazati je pri politiki in nogometu.

Grki so večinoma ortodoksni Kristjani in še posebej starejšim ljudem je vera izrednega pomena. Pričakujejo spoštovanje praznikov in ob obiskih cerkva. Prav tako je ob obiskih cerkva zaželjeno pokrita ramena in ustrezna dolžina spodnjih oblačil.

Še posebej bodite pozorni pri pogovoru z omembami kot so, da je Grčija bodisi del vzhodne Evrope ali Balkana, saj to ne želijo slišati. Prav tako je občutljiva tema uporabe termina Makedonija. Prav tako bodite pozorni pri zgodovinskih vprašanjih o turški oblasti, saj le-te ustvarjajo strastno, celo burno razpravo.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Grčija spada med Schengenska območja,kjer za prečkanje državnih mej ne potrebujemo dokumentov. Glej tudi: http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/evropa/grcija/

Z letalom

Olympic Airlines je državni letalski prevoznik s središčem na atenskem mednarodnem letališču (ATH). Destinacije, kamor leti prevoznik OA so med drugim Aleksandrija, Amsterdam, Berlin, Kairo, Dubaj, Frankfurt, Ženeva, Johanesburg, London, Montreal, Moskva, New York, Pariz, Toronto in Dunaj. Mnogi evropski letalski prevozniki nudijo direktne lete do Aten in čarterske polete do otokov (večinoma v poletni sezoni od aprila do oktobra).

Z avtobusom

Obstaja nekaj, sicer omejenih mednarodnih ponudb avtobusnih storitev do sosednjih držav-Albanije, Bulgarije do držav bivše Jugoslavije-republike Makedonije, Srbije pa do Turčije in Gruzije.

Z avtom

Vstop v Grčijo z avtom je omogočen iz katerekoli sosednje države. Iz Italije se da naložiti avto na trajekt. Iz zahodne Evrope je najbolj pogosta in popularna pot, ki vodi skozi države bivše Jugoslavije. Pot čez Madžarsko, Romunijo in Bulgarijo je sicer mnogo daljša alternativa, vendar mogoča.

Z vlakom

Zaradi slabih ekonomskih razmer v Grčiji so Grške železnice ukinile vse mednarodne vlake od 13. Februarja 2011 do nadaljnega.

Grške železnice se sicer imenujejo Trainose (Τραινοσέ). Thessaloniki (Solun) je grško središče za mednarodne železniške storitve. Vlaki povezujejo Thessaloniki (Solun) in Sofijo (3 vlaki dnevno), Bukarešto (1 na dan), Istanbul (2 na dan) in Beograd skozi Skopje (2 na dan).

Z ladjo

Iz Italije, glavne morske poti na Jadranu povezujejo pristanišča Benetke, Ancona, Bari in Brindisi do Patrasa in Igoumenitsa na celinski Grčiji. Več trajektov povezuje tudi Italijo do Jonskih otokov večinoma v poletnih mesecih. Trajanje izleta se giblje od najmanj 8 ur iz Brindisi-ja do Igoumenitsa do največ 26 ur od Benetk do Patrasa. Dnevno pelje več trajektov na liniji do Grčije. Iz Turčije so trajekti iz: Marmaris do Rodosa, od Cesme do Chiosa, od Bodruma do Kosa, od Kusadasi do Samosa. Obstajajo tudi trajekti, ki povezujejo Piraeus in Rodos v Aleksandrijo (Egipt), Larnaca in Limassol (Ciper) in Haifa (Izrael).

Transport po destinaciji

Letalo

Olympic Airlines ponuja notranje lete do različnih destinacij, kot so: Alexandroupolis, Chania (Kreta), Chios, Krf, Heraklion (Kreta), Ioannina, Kalymnos, Karpatos, Kavala, Kefalonija, Kitira, Kos, Limnos, MIlos, MIkonos, Mytilene (Lesbos), Naxos, Paros, Rodos, Samos, Santorini, Sitia, Thessaloniki in Zakintos. Avio prevoznik Aegean Airlines prav tako ponuja vrsto notranjih letov.

Vlak

Grške železnice upravljajo z železniškim omrežjem s središčem v Atenah. Glavni smeri sta sever (Larissa) in jug (Peleponnissos). Pri vožnji na sever Grčije so vmesne točke: Thessaloniki, Livadia Paleofarsala, Larissa, Plati, Edessa, Florina, Seres, Drama, Komotini in Alexandroupolis. Pri vožnji na jug so vmesne točke: Kiato, Xylokastra, Diakofto, Patras, OLympia, Argos, Tripoli, Megalopolis in Kalamata. Nekatere destinacije imajo pogostejši dnevni red odhodov in prihodov kot druge. Pomembno je le, da validirate svojo vozovnico pred vstopom na vlak, v nasprotnem primeru vas lahko doleti kazen.

Avto

Cestno omrežje je v Grčiji dobro razvito. Potrebno je biti pozoren le pri sami vozniški kulturi, saj je Grčija v vrhu smrtnosti v prometnih nesrečah. Najem vozila je mogoč tako pri mednarodnih ponudnikih kot tudi lokalnih, še posebej v večjih mestih, letališčih in hotelih. Zelo priporočjiv je najem vozila, če počitnikujete na kakšnem izmed otokov. Veljavno vozniško dovoljenje je dovolj za vožnjo po Grčiji (za EU državljane), vsi ostali potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje.

Avtobus

Različni avtobusni prevozniki ponujajo vožnje na državni, regionalni ali lokalni ravni. Za daljša potovanja se obrnite na avtobusnega ponudnika KTEL, ki ponuja najdaljše poti znotraj države. Avtobusi so še posebej primerni tam, kjer ni povezav z vlaki. Vozovnico lahko validirate na avtobusu.

Taxi

Ladja

Grčija ima veliko otokov, zato je dobro razvejana mreža povezav s trajekti nuja. Na celini so nabolj obremenjena pristanišča Piraeus in Rafina, ki nudijo povezave do otokov. Druga trajektna pristanišča so: Alexandroupolis, Igoumenitsa, Kavala Kyllini, Patras, Thessaloniki in Volos. Poleti je priporočljiva predhodna rezervacija. Omeniti je potrebno še, da se Grki ponavadi ne držijo dogovorjenih ur za odhode, tako da lahko bodisi ravno zgrešite trajekt bodisi čakate še nekaj časa za odhod. Za več informacij o ladijskih ponudnikih, urnikih in cenah se predhodno pozanimajte: http://www.greekferries.gr/

Spanje in namestitev

Grčija ponuja precej raznoliko ponudbo prenočišč. Na voljo so tako kampi in hostli, kot tudi luksuzni hoteli in resorti-še posebej v Atenah in v popularnih turističnih središčih grške obale in otokov.

Hoteli

Kjerkoli v Grčiji so hoteli različne kakovosti. Med najbolj obiskane grške destinacije spadajo: ATENE, CHANIA, FIRA

Hostli

Hostli so prisotni po celi Grčiji. Cene se gibljejo od 19€ dalje na nočitev. Svetujemo ogled spletnih strani za lažjo orientacijo in razpoložljivost sob.

Kampiranje

Kampiranje je možno na točno določenih lokacijah-kampih. Za lokacije vam svetujemo ogled:

Nadredna destinacija


Dodatni viri informacij

• Catling, Christopher (2006) Ionian islands, Thomas Cook Publishing, United Kingdom
http://www.visitgreece.gr/