Francija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Francoska republika ali Francija je obmorska država v Zahodni Evropi, ki na zahodu in severu meji na Atlantski ocean, na severovzhodu na Belgijo in Luksemburg, na vzhodu na Nemčijo, Švico, Italijo in Monako, ter na jugu na Sredozemsko morje, Španijo in Andoro. Francija je največja država zahodne Evrope. Francija je ustanovna članica Evropske unije. Francija je po površini na 47., po številu prebivalcev pa na 21. mestu.

Francija ponuja počitnice polne intenzivnih doživetij pa naj gre za področje kulture, arhitekture, zgodovine, gastronomije, kot tudi za raznoliko pokrajino, divjo in obdelano, z njivami ali čredami živine. Radoveden in aktiven popotnik najde v Evropi v eni deželi le malo tako bogatih priložnosti, kot jih ima Francija.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

Provansa in Azurna obala

Kanjon VerdonPreberite: Provansa in Azurna obala, dežela, kjer čas utripa drugače

Korzika - biser Sredozemskega morja

Monte Cinto Preberite: Korzika - biser Sredozemskega morja

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51:33 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Pariz: Mesto zaljubljencev, mesto luči, prestolnica umetnosti, mode, kulinarike. Na potovanju v Pariz vsakdo najde kaj zanimivega. Od razkošnih palač in vrhunskih umetniških del do osupljive futuristične arhitekture. Pariz je po nekaterih podatkih najbolj popularna turistična destinacija na svetu. Francoska prestolnica od nekdaj privlači romantike, gurmane, ljubitelje umetnosti in najnovejših modnih kreacij z vsega sveta. V Parizu je na ogled neskončno število znamenitosti, muzejev in vrhunskih umetniških del. Klasičen izlet v Pariz vključuje vsaj obisk Eifflovega stolpa, Slavoloka zmage in muzeja Louvre. Manj znane znamenitosti so tudi manj oblegane in morda ravno zaradi tega bolj privlačne.
 2. Nica: Carobna Nica...je drugo mesto po popularnosti v Franciji. Je tudi druga po velikosti francoskih mest na mediteranski obali. Njeni popularnosti doprinese blagotvorna klima, dolga in zanimiva zgodovina naselja, kjer se pretaka vse do prazgodovine. Veliko je tudi gradskih atrakcij, dober žur in umetniški šarm. Nica je center Francoske rivijere, poznane po Šetalištu Angleza, prelepi obali i blagotvornem soncu. Znamenitosti: Živahna Cours Saleya je srce starega mesta. Cerkev Chapelle de la Misericordie, bisera prefinjenega italijanskega baroka. Mestni trg Place Rossetti s katedralo Ste-Reparate iz 17. stoletja, znano po kupoli, obloženi s keramiko. Baročna palača Palais Lascaris, edina palača, ki je odprta za obiskovalce. Musee National Message Biblioteque Marc Chagall, s čudovito zbirko poznih del Marca Chagalla. V bližini stoji tudi Musee Matisse s prav tako impresivno zbirko ter Musée d’Art Moderne et Contemporain – MAMAC z zbirko L’Ecole de Nice iz šestdesetih. Zahodni del začenja sončna Promenade des Anglais, ki privablja sprehajalce, kopalce, turiste in lokalno prebivalstvo. Kontrast sredozemskem morju so bele vile, neoklasicistični hoteli in vrtovi z vodnjaki in cvetjem, ki mamijo poglede. V tem predelu stoji tudi simbol luksuza riviere Belle Epoque hotel Negresco, zgrajen za bogatega Romuna Henria Negresca ter najbolj obiskana znamenitost - Ruska pravoslavna katedrala svetega Nikolaja.
 3. Lyon: Lyon je tretje največje mesto v Franciji, znan po svojih zgodovinskih in arhitektonskih posebnostih in je na seznamu svetovne dediščine UNESCA. Kot kulinarična prestolnica Francija pa je to tudi mesto, ki ima ponuditi najboljšo hrano v državi. Lyon je pravzaprav glavno mesto regije Rhone-Alpes. Mesto se nahaja na vzhodno-osrednjem delu – regija Rhone-Alpes. čarobno mesto, ki vsako leto privabi veliko število udeležencev. Znamenitosti: Abbaye Saint Martin d’Ainay, Basilique de Notre Dame (bazilika, Cathedrale St. Jean (katedrala, Lyon, Tour Metallique, Musee des Tissus (muzej, Musee Historique de Lyon, Musee Lumiere (muzej, Muzej lijepih umjetnosti, Esplanade de Fourviere, Parc de la Tete d’Or, Maison des Canuts (muzej svile, Rimski amfiteatri.
 4. Bordeaux: je pristaniško in administrativno glavno mesto jugozahodne francoske regije Akvitanije, občina in prefektura departmaja Gironde. Je pogosto označen kot "biser Akvitanije". Del njegovega mesta, Port de la Lune, je zaradi svoje izredne arhitekture od junija 2007 na UNESCOvem seznamu svetovne kulturne dediščine. Znamenitosti: Port de la Lune, mestni predel - pristanišče ob okljuku reke Garone; romanska cerkev sv. Križa iz 11. stoletja, del nekdanje benediktinske opatije; katedrala sv. Andreja (posvečena 1096), sedež nadškofije; bazilika sv. Mihaela (15. do 16.stoletje); bazilika sv. Sevrina, v sklopu romarskih poti v Santiago de Compostelo od leta 1998 na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine; baročna cerkev sv. Pavla iz 17. Stoletja; Grand Théâtre, mesto komedije (1773-1780); muzej lepe umetnosti z zbirkami slikarjev iz 18., 19. in 20. Stoletja; muzej dekorativne umetnosti; muzej naravne zgodovine; etnografski muzej; most Pont de Pierre (1810-1822); spomenik Monument aux Girondins (1881).
 5. Bayeux: je mesto in občina v severozahodni francoski regiji Spodnji Normandiji, podprefektura departmaja Calvados. Kraj leži v pokrajini Bessin (Normandija) nekaj kilometrov od obale Rokavskega preliva, med Cotentinskim polotokom na zahodu in Caenom na vzhodu. Glavna znamenitost mesta je muzej, v katerem hranijo tapiserijo iz Bayeuxa. Gre za zvitek iz leta 1077, na katerem je upodobljena zgodba o bitki pri Hastingsu (iz leta 1066).
 6. Lourdes: je mesto in romarsko središče v jugozahodni Franciji, v pokrajini Hautes-Pyrénées. Vsako leto ga obišče okoli 6.000.000 romarjev in turistov. Mnogi med temi obiskovalci so bolniki, ki upajo na ozdravitev s pomočjo lurške vode, ki naj bi imela zdravilne učinke. Množice jo pijejo in se z njo umivajo. Od leta 1860 je Lurd obiskalo preko 200 milijonov obiskovalcev, Rimskokatoliška cerkev pa je uradno priznala 67 čudežnih ozdravitev. V Lurdu je več cerkva, kapel in bazilik, ki so postavljene v skladu z Marijinimi navodili iz leta 1858.
 7. Cannes: je letoviško mesto in občina v jugovzhodnem francoskem departmaju Alpes-Maritimes regije Provansa-Alpe-Azurna obala. Cannes je najbolj znan po 2,5 km dolgi peščeni plaži, ter 20 metrov širok, tj Boulevard (Boulevard de la Croisette). Slovi kot eden najlepših promenad na svetu, obkrožen z luksuznimi hoteli, galerijami, butiki in drugimi dragimi glamuroznimi trgovinami.
 8. Chamonix: je mesto v departmaju Rhône-Alpes v Franciji. Chamonix je znano smučišče, tukaj so potekalo prve zimske olimpijske igre leta 1924. Je tudi eden od najpomembnejših plezalnih centrov na svetu, saj se nahaja ob vznožju Mont Blanc masiva.
 9. Morzine: je zimsko-športno središče in občina v francoskem departmaju Haute-Savoie regije Rona-Alpe. Morzine je znan kot pomembno smučarsko središče. Nahaja se v centru velikega zimskošportnega območja Portes du Soleil med Mont Blancom in Ženevo; z bližnjim Avoriazom je prizorišče številnih tekem v alpskem smučanju.Morzine je večkratno ciljno prizorišče gorskih etap kolesarske dirke Tour de France, prizorišče svetovnega pokala v jadralnem padalstvu ingorskem kolesarjenju.
 10. Ax-en-Provence: je zdraviliško mesto in občina v jugovzhodni francoski regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, podprefektura departmaja Bouches-du-Rhône. Nekdanja deželna prestolnica, velja za enega najprivlačnejših mest v Evropi. V njem še vedno prebiva duh velikega provansalskega vladarja imenovanega »le bon roi Rene d'Anjou«, ki je iz Aixa naredil svoj sedež in središče vseh umetnosti. Mesto ima bogato zgodovino, imenujejo ga mesto fontan, v njem pa so živeli znani in slavni ljudje: dobri kralj Rene, grof Mirabeau, Paul Cezanne, Emile Zola in drugi. Znamenitosti: stari del mesta (glavni bulvar), katedrala St. Sauveur, itd.


Skriti kotički

Francija ponuja izjemno veliko skritih kotičkov, ki čakajo na vas, da jih odkrijete. Francija je svetovna rekorderka v številu turistov.

Kartica Paris Museum Pass je odlična investicija za tiste, ki si želite ogledati več pariških znamenitosti, ne da bi čakali v nepreglednih vrstah za vstopnice (imetniki kartice Paris Museum Pass namreč vstopajo pri posebej zanje rezerviranih vratih). Omogoča brezplačen vstop v več kot 60 znamenitosti in muzejev v Parizu in okolici. Poleg tega lahko isto znamenitost ali muzej obiščete večkrat. Na voljo so tri različice kartice Paris Museum Pass: za 2, 4 ali 6 dni (4 - dnevna različica stane 50 evrov).

Francija ponuja odlično investicijo za vsakega popotnika, kartico Paris Museum Pass, ki si želi ogledati glavne pariške znamenitosti, ne da bi izgublja čas v vrstah. Kupite jo lahko že na letališču Charles de Gaulle in na mnogih drugih prodajnih mestih v Parizu. Podrobne informacije o kartici Paris Museum Pass, najnovejše cenike in seznam prodajnih mest ter znamenitosti in muzejev, v katere lahko brezplačno vstopite z njo, najdete v uradnem spletnem mestu Paris Museum Pass.

Potovalni načrti

 • Francija (7 dni) - Družinski izlet v Disneyland : 1. dan: Ljubljana (vožnja); 2. dan: DISNEYLAND - PARIZ (celodnevni obisk mlajšega od obeh zabaviščnih parkov Disneylanda, Disney Studios); 3. dan: PARIZ (ogled mesta z vzponom na Eiffelov stolp in vožnjo s turistično ladjo po Seni); 4. dan: PARIZ − VERSAILLES − PARIZ (ogled dvorca sončnega kralja, sprehod po Parizu, umetniski hribcek Montmantre); 5. dan: PARIZ − EURODISNEY (obisk zabaviscnega parka in druzenje z Disneyevimi junaki); 6. dan: DISNEYLAND — STRASSBOURG; 7. dan: prihod v Ljubljano.
 • Francija (7 dni) - Pariz z letalom : 1. dan: LJUBLJANA − VERSAILLES – PARIZ (dvorec sončnega kralja); 2. dan: PARIZ − (VAUX LE VICOMTE) – PARIZ (bleščeči dvorec VAUX LE VICOMTE, sprehod po osrčju Pariza, katedrala Notre−Dame); 3. dan: PARIZ − (DVORCI LOARE) – PARIZ (razkošni dvorci francoskega plemstva); 4. dan: PARIZ − (NORMANDIJA) – PARIZ (pokušnja sira Camembert in tradicionalnega žganja Kalvados); 5. dan: PARIZ (odkrivanje Pariza, muzej Louvre, Montmartre, predstava v kabaretu); 6. dan: PARIZ (po izbiri potnikov - samostojne ogled pariških znamenitosti); 7. dan: PARIZ – LJUBLJANA (Eifflov stolp in vožnja z ladjico po Seni).
 • Francija (7 dni) - Korzika in Sardinija : 1. dan: LJUBLJANA – LIVORNO; 2. dan: LIVORNO – BASTIA – CALVI – GALERIA/PORTO; 3. dan: GALERIA/PORTO – LES CALANCHES - kanjon SPELUNCA – COL DE VERGIO – CORTE; 4. dan: CORTE – AJJACIO – FILITOSA – PROPRIANO; 5. dan: PROPRIANO – SARTENE – BONIFACCIO – SANTA TERESA DI GALLURA; 6. dan: ALGHERO – BOSA – THARROS – ABBASANTA – NUORO; 7. dan: LIVORNO – LJUBLJANA.

Aktivnosti

Francija ponuja veliko možnosti za aktivne počitnice. Francija je dežela sivke, odlične hrane in vin. Francija je dežela presežkov - moda, parfumi, kultura... Zapelje nas dišeča Provansa, očara dolina reke Loare, preseneti Normandija ... In bon jour Pariz!

Francija vse dni v letu ponuja izjemne možnosti športnih aktivnosti in številnih nepozabnih doživetij. Nekatere aktivnosti so seveda odvisne od letnega obdobja. Tako pozimi vabijo smučišča, pohodi in plezanje na znanih gorah; poleti številni vodni športi in kolesarjenje, kampiranje in doživetja na zraku ob obalah; spomladi in jeseni zgodovinsko zanimiv in romantičen Pariz in ostale lokacije.

 • Francija ima v Alpah in Pirenejih smučarska središča, na karibskih otokih in v Indijskem oceanu pa tropske plaže. Pariz je njena najbolj priljubljen turistični kraj.

Koristne informacije

Glavno mesto: Pariz

Valuta: Evro (€)

Število prebivalcev: 65.447.000 (2010)

Elektrika: 230 voltov, 50Hz.

Tel. koda države: +33

Časovni pas: zimski: UTC+1 / poletni: UTC+2

Telefon za njuno pomoč: 112

Domena: .fr

Velikost države: 674.843 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Francija_zemljevid

Dinamični zemljevidi

Regije

Francija se deli na 26 regij, ki se delijo na skupno 100 departmajev. Departmaji so oštevilčeni in te številke se uporabljajo na registrskih tablicah, poštnih številkah, ipd. 22 regij se nahaja v evropskem delu Francije, 4 regije in hkrati departmaji pa so čezmorska ozemlja.


* 22 regij, ki se nahajajo v evropskem delu Francije:

 1. Alzacija (Alsace)
 2. Akvitanija (Aquitaine)
 3. Auvergne
 4. Spodnja Normandija (Basse-Normandie)
 5. Burgundija (Bourgogne)
 6. Bretanja (Bretagne)
 7. Center (Centre (région française))
 8. Šampanja-Ardeni (Champagne-Ardenne)
 9. Korzika (Corse)
 10. Franche-Comté
 11. Zgornja Normandija (Haute-Normandie)
 12. Île-de-France
 13. Languedoc-Roussillon
 14. Limousin
 15. Lorena (Lorraine)
 16. Jug-Pireneji (Midi-Pyrénées)
 17. Nord-Pas-de-Calais
 18. Loire (Pays de la Loire)
 19. Pikardija (Picardie)
 20. Poitou-Charentes
 21. Provansa-Alpe-Azurna obala (Provence-Alpes-Côte d'Azur)
 22. Rona-Alpe (Rhône-Alpes)


* Prekomorske regije, ki so hkrati tudi departmaji, so:

 1. Guadeloupe
 2. Francoska Gvajana
 3. Martinique
 4. Réunion

Lastnosti pokrajine

Metropolitska Francija leži v Zahodni Evropi, obdajata jo dve morji – Sredozemsko z juga in zahoda ter Atlantski ocean s severa. Francija na severozahodu meji na Belgijo in Luksemburg, na vzhodu na Nemčijo in Švico, na jugovzhodu na Italijo in na jugu na Španijo, Andoro in Monako.


Celinska Francija - sestavljajo jo naslednje naravne pokrajine:

nižavja:

 • Flandrijska ravnina, najzahodnejši del velikega Nemško-Poljskega nižavja,
 • Pariška kotlina, ki jo sestavlja bazen Sene kot tudi del bazena Loare,
 • Akvitanski bazen z reko Garono,
 • Rodanski bazen (Rona in Saona);

hribovja:

 • Armoriški masiv,
 • Ardeni,
 • Maures in Estérel,
 • Centralni masiv,
 • Vogezi;

gorstva:

 • Jursko pogorje,
 • Alpe,
 • Pireneji;


Sredozemski otok Korzika je pretežno goratega značaja.

Najnižja točka: delta Rone (-2 m);

Najvišja točka: Mont Blanc (4,808 m);

Vreme in klima

Francija ima zelo raznoliko podnebje, ki ga lahko razdelimo na štiri podnebne pasove.

Na severozahodni obali vlada oceansko podnebje, za katerega je značilno razmeroma hladno poletje, a tudi zelo zmerna zima. Med letom prihaja le do majhnih temperaturnih razlik. Je tudi zelo vlažno in pogosto dežuje čez vse leto.

Južno, sredozemsko podnebje je povsem drugačno – zelo suhim in vročim poletjem sledijo zmerne zime, ko temperatura ne pade pod deset stopinj. Večino dni v letu tu vlada sončno vreme, dež se najpogosteje pojavlja v času od oktobra do aprila.

Srednja Francija in vzhodna Francija spada v celinski podnebni pas, vreme kot celota je podobno našemu – vročim poletjem sledijo zelo hladne zime.

V gorskih področjih Alp in Pirenejev na višinah nad 600 metrov vlada gorsko podnebje, za katerega je značilna velika količina padavin, snežna odeja leži tudi do 6 mesecev v letu. S fantastičnimi, visoko ležečimi gorskimi središči in kakovostnimi smučišči je Francija izredno cenjena destinacija ljubiteljev zimskih športov.


Na Z oceansko: Srednja mesečna temperatura 5-7 °C (januar),17-20 °C (julij). Količina pad. na Z 700-1000 mm. Na J prevladuje sredozemsko: Srednja mesečna temperatura 3 °C (januar), 18 °C (julij). Količ. padavin 600-800 mm. V osrednji in V Franciji pade lelno 600-700 mm padavin. Tuje Srednja mesečna temperatura 0-2°C (januar) in 19-22 °C (julij).

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Francija je za obisk primerna tako poleti, kot pozimi. Za vsak okus nekaj - saj je pravi izziv za ljubitelje narave in športa, za ljubitelje zimskih športov (kjer je snega dovolj) ter za ljubitelje lepih plaž (kjer je prijetno toplo).

Zgodovina

Prve omembe poselitve Francije izhajajo iz obdobja 1,8 milijona let pred našim štetjem. V šestem stoletju pred Kristusom prihaja keltsko pleme Galcev, ki so zasedli ozemlje, ki se praktično ujema z ozemljem današnje Francije. V prvem stoletju so si Galijo podredili Rimljani in prišlo je do praktičnega zlitja obeh cesarstev. Na to področje se je razširilo tudi krščanstvo. Med preseljevanjem narodov so na ozemlje današnje Francije prišli germanska plemena, izmed katerih so se uveljavili Franki, ki so deželi dali ime. Od konca petega stoletja prihaja do postopnega razcveta Frankovske države, ki je bila poleg bizantinskega cesarstva najmočnejša srednjeveška velesila. V obdobju največjega razcveta, ki ga je dosegla v času vlade Karla Velikega je njeno ozemlje segalo od mej Španije do polovice Apeninskega polotoka in na vzhodu jim je pripadalo ozemlje današnje Nemčije in na severu vse do morja.

Leta 843 pride do razpada frankovskega cesarstva in iz zahodne polovice nastanek zarodek današnje Francije, ki mu je najprej vladala dinastija Karolingov. Pred koncem prvega tisočletja je na prestol sedla dinastija Kapetingov, ki je ostala na položaju vse do francoske revolucije. Moč francoskih kraljev in s tem cele Francija je rasla in v času vlade Filipa IV. Francoskega, ki je imel na vesti avignonsko zajetí papežev, je postala evropska velesila. Svojega velikega tekmeca iz zgodnjega srednjega veka – Anglijo – je Francija premagala v stoletni vojni (čeprav je angleško-francosko rivalstvo trajalo več stoletij in ga je mogoče opaziti še danes), pozneje so tekmovali predvsem s Habsburžani, ki so vladali največjemu francoskemu sosedu – Španiji in Svetemu rimskemu cesarstvu. Kraljevska moč je dosegla vrhunec v času vlade Ludvika XIV. (1638–1715), toda njegovo razuzdano življenje, gradnja sedeža v Versaillesu so privedli k izčrpanju kraljevske blagajne in velikim gospodarskim težavam, ki so naposled vodile v francosko revolucijo.

Vstaja francoskega ljudstva, ustanovitev revolucionarnega odbora, kasnejši teror, katerega žrtvi sta bila kralj Ludvik XVI. In njegova žena Marija Antoinetta, so na koncu pripeljali do uvedbe državljanske družbe in ustanovitve republike. Francoska revolucija je trajala do leta 1799, ko je zavladal Napoleon Bonaparte in jo spremenil v cesarstvo, a vendarle ohranil osnovne ideje državljanske družbe. Po padcu Napoleona je prišlo do nekajkratne menjave vlad, za kratek čas je prišlo celo do ponovne vzpostavitve kraljevine pod vlado Ludvika Filipa Orleanskega, ki je bil zadnji francoski kralj. Neredi in nestabilnost so slabili položaj Francije v Evropi.

V dvajsetem stoletju sta se zgodili dve svetovni vojno, v katerih je Francija stala na strani zmagovalcev, a je kljub temu začela izgubljati svoj položaj velesile. Po drugi svetovni vojni je bila ustanovljena četrta republika in leta 1958 z generalom Charlesom de Gaulleom peta, ki traja do danes. Čeprav sodi francosko gospodarstvo k najmočnejšim v Evropi, si Francija nikoli ni več povrnila položaja svetovne velesile in se politično usmerja predvsem na Evropo, kjer sodi med soustanoviteljice Evropske gospodarske skupnosti in pozneje, od leta 1992 Evropske u­nije.

Hrana

Francoska kuhinja je najslovitejša na svetu. Odlikuje jo pestrost, bogata uporaba zelenjave in sadja, priljubljenost svežih živil (rib, mesa, ipd.), nenazadnje odlični siri in izvrstna vina ter francoski rogljici, ki so nesramno dobri. Francija je dežela odlične hrane in vin.

Francozi začnejo dan z zajtrkom, nadaljujejo s kosilom, popoldne kaj prigriznejo, toda glavni hod dneva je večerja, ki se streže okoli osme ure zvečer. Francija uporablja značilna živila, ki jih najdete na francoski mizi skoraj ob vsaki hrani, to so siri in bel kruh, pri čemer sire običajno jedo ob koncu obroka. Najobičajnejši kruh je bageta.

Lokalne specialitete, ki jih ponuja Francija:

 • Ratatouille (zelenjavna jed iz paradižnika, paprike, bučk, jajčevca in začimb)
 • Salade niçoise (tuna, kapre, kuhana jajca, rh, črne olive, paradižnik, krompir)
 • Quiche Lorraine (pita z jajci, slanino in sirom)
 • Quenelles de brochet (pasirana ščuka, oblikovana v obliki kobase, ponavadi postrežena z bogato omako iz rakov)
 • Soufflé au Grand Marnier (lahka sladica začinjena z pomarančnim likerjem)

Francoska kuhinja ni enovita, razlikuje se od pokrajine do pokrajine.

Pijača

Francija ima izjemno dobra vina, poskusite jih.

 • Popularne pijače, ki jih ponuja Francija:
♦ vino (najbolj popularna alkoholna pijača v Franciji)
♦ Pastis (popularen aperetiv znamke Ricard ali Pernod)
♦ pivo
♦ kava (servirana črna, v majhnih skodelicah)
♦ žgane pijače
 • Voda
Voda je povsod normalno klorirana in pitna.
 • Mleko, mlečni izdelki, ki jih ponuja Francija:
Mleko je pasterizirano in mlečni izdelki so varni za uživanje.

Nakupovanje

Francija - v centrih mest so cene zelo visoke. Raje se zapeljite na obrobje mesta v kakšno veliko veleblagovnico, kjer boste našli vse po kar občutno nizkih cenah. Francija ima hrano v trgovinah skorajda enako drago, kot v Sloveniji. Cene v restovracijah so dokaj visoke, tehnični izdelki malce cenejši kot pri nas, za razna oblačila se splača oditi do raznih veleblagovnicah na obrobju mesta, saj so bolj poceni (npr. La Defence, Metro 1). Cene se lahko zbijajo tudi pri uličnih prodajalcih (predvsem na stojnicah, kjer prodajajo razne spominke).

Zakonsko dovoljen odpiralni čas trgovin: ponedeljek-petek: od 10:00 do 19:00/20:00

Gospodarstvo in ekonomija

 • Francija je največja kmetijska sila v EU in predstavlja četrtino njene celotne kmetijske proizvodnje. V svetovnem merilu je Francija na drugem mestu, takoj za ZDA. Kmetijski sektor pa prispeva le skromen delež k BDP (1,9 %), Francija zaposluje slabe 3 % aktivnega prebivalstva, prejema pa znatne subvencije, predvsem iz EU. Glavni kmetijski proizvodi so pšenica, koruza, meso in vino.
 • Predelovalna industrija v Franciji je zelo raznolika. Francija je v postopku de-industrializacije, kar pomeni številne selitve proizvodnje. Ključni industrijski sektorji v Franciji so telekomunikacije, elektronika ter avtomobilska in vojaška industrija. Francija industrijski sektor predstavlja nekaj manj kot 20 % BDP in zaposluje okoli 22 % aktivnega prebivalstva.
 • Terciarni sektor predstavlja skoraj 80 % francoskega BDP in zaposluje blizu 75 % aktivne delovne sile. Eden najpomembnejših storitvenih sektorjev je turizem. Francija je vodilna-turistična destinacija na svetu, ki jo letno obišče preko 75 milijonov tujih turistov.
 • Med industrijskimi panogami so najmočnejše gradbeništvo, kemična industrija, farmacevtska industrija, modna industrija (Chanel in dior), avtomobilska industrija in gumarska industrija. Glede na geografsko lego je Francija pomembna tudi za mednarodni promet, zelo dobro pa je urejen tudi notranji promet.

Kultura

Francija je raj za ljubitelje kulture. Francija je eden izmed svetovno pomembnih centrov kulturnega ustvarjanja. Njene muzeje in galerije vsako leto obišče 50 milijonov turistov, ki so pripravljeni na vstop čakati tudi dolge ure.

Najznamenitejši francoski muzeji se nahajajo v Parizu:

 • Musée du Louvre (tu je na ogled postavljena Mona Liza),
 • Musée d’Orsay (z največjo zbirko impresionistov)
 • in Centre Georges Pompidou (za ljubitelje moderne in sodobne umetnosti).


♦ Francija je vsaj dvakrat v zgodovini z uveljavitvijo povsem novih slikarskih slogov učila vihteti čopič ves svet. V drugi polovici 19. st. je bil to impresionizem (Claude Monet, Édouard Manet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Toulouse-Lautrec) in na začetku20. st. kubizem (Georges Braque in v Parizu živeči španski slikar Pablo Picasso). Pomembno mesto v likovni umetnosti pa zaseda tudi dadaist in surrealist Marcel Duchamp, ki je leta 1917 drzno razstavil običajno straniščno školjko, jo imenoval Fontana, razglasil za umetnost in popolnoma šokiral javnost.

♦ Najslavnejša slika na svetu Mona Liza, ki visi v Louvru, ni francoska, saj jo je naslikal italijanski renesančni umetnik in izumitelj Leonardo da Vinci.

♦ Malokdo ve, da je gotska arhitektura, ki so jo povzeli po vsej Evropi, po svojem izvoru francoska.

♦ In kdo ne pozna ikone moderne Francije – Eifflovega stolpa (1889), danes najbolj obiskanega francoskega spomenika?!

♦ Francozi so narod, ki se lahko pohvali z največ Nobelovimi nagrajenci za književnost (nazadnje jo je leta 2008 prejel avtor Le Clézio). Tudi sicer so v zgodovini večkrat orali ledino tako na področju literature kot filozofije. Za največjega francoskega avtorja vseh časov so razglasili Victorja Hugoja (Notredamski zvonar), za komediografa Molièra (Skopuh), oče svetovne moderne filozofije je René Descartes z vsem znanim stavkom »Mislim, torej sem«, v20. st. pa je temelje svetovne filozofije zatresel tudi eksistencialist Jean-Paul Sartre. Seveda je na svetovno literaturo vplivala še kopica drugih literatov, med njimi Émile Zola, Marcel Proust, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé, Antoine de Saint Exupéry …

♦ Francija je rojstna dežela šansona (chanson), popevke, kjer je v ospredju predvsem besedilo pesmi. Tematika šansonov je zelo raznolika, od politične, komične, ljubezenske, satirične … Med najslavnejše šansonjerje sodijo: Édith Piaf, Belgijec Jacques Brel in Serge Gainsbourg.

♦ V Franciji se je začela filmska zgodovina. Brata Lumière sta leta 1895 posnela in predvajala prvi film na svetu. Canski filmski festival vsako leto gosti največje zvezde. Poleg znamenitih del francoskih režiserjev Jean-Luca Godarda, Françoisa Truffauta in Luca Bessona pa sta v zadnjih letih največ pozornosti v tujini pritegnila filma Amélie in La Vie en Rose.

Jezik

Uradni jezik je Francoščina. Francozi v splošnem niso ravno navdušeni nad uporabo tujih jezikov. Izobraženci večinoma znajo angleško, druge jezike govorijo manj pogosto. Med njimi so: nemški, flamski, italijanski, baskovski, katalonski, bretonski, oktanski, korziški, arabski, kabilski, haitski kreolski.

Izobraževanje

Francija sodi med države gostiteljice, ki sprejmejo največ tujih študentov v svoje visokošolske inštitucije. Razlogi za uspeh se skrivajo v kvaliteti francoskega visokošolskega izobraževanja, v kvaliteti vsakdanjega življenja, v ponudbi kulture in tudi v možnostih, ki jih študij v Franciji odpira v evropskem prostoru. Eden od razlogov je tudi dejstvo, da za študij v Franciji tekoče znanje francoščine ni več pogoj. Velik del izobraževalnih programov poteka po novem tudi v angleščini. Z agencijo CampusFrance je Francija dobila operativno strukturo, ki se med drugim ukvarja z razvrščanjem in indeksiranjem programov v angleščini (glej povezavo, Programs taught in english, na spletni strani CampusFrance). Ti programi so iz leta v leto številčnejši.

Najbolj znane univerze:

 • Université Denis Diderot (Paris VII)
 • Université Panthéon-Assas (Paris II)
 • Université Panthéon-Sorbonne (Paris I)
 • Université Paris-Dauphine (Paris IX)
 • Université Paris-Sorbonne (Paris IV)
 • Université Pierre et Marie Curie (Paris VI)
 • Université René Descartes (Paris V)
 • Université Sorbonne-Nouvelle (Paris III)

Delo

V kolikor ste slovenski državljan, kot državljan države članice EU za zaposlitev v Franciji ne potrebujete delovnega dovoljenja. V kolikor ste državljan tretje države, morate za zaposlitev v Franciji izpolnjevati pogoje, ki jih za zaposlitev državljanov tretjih držav določa francoska nacionalna zakonodaja.

Državljani EU, Norveške, Islandije in Švice lahko v Franciji delajo brez vize. Državljani nekaterih držav, ki niso članice EU imajo dovoljenje za delo v Franciji brez vize za obdobje treh mesecev, za daljšo dobo pa z delovno vizo.

Varnost

Francija ima med poletnimi meseci pogoste požare na gozdnih območjih. To še posebej velja za obalo Korzike. Požari so običajno hitro pogašeni, vendar so kljub temu včasih potrebne začasne evakuacije prebivalstva.

* Francija - ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Zdravje

V Franciji ni pričakovati kakšnih posebnih zdravstvenih zapletov. Francija ima visoke higienske standarde, voda iz pipe je pitna in neoporečna. Za prihod v Slovenijo se ni potrebno dodatno cepiti.

Telekomunikacije

Nujne klicne številke, ki jih uporablja Francija:

 • Policija 17
 • Brezplačna EU-št. za nujno pomoč (EEN) 112
 • Reševalna služba/dežurni zdravnik 15
 • Gasilci 18

Telefon

Francija je skoraj v celoti pokrita s signalom mobilne telefonije, operaterji pa imajo podpisane pogodbe z večjimi evropskimi in svetovnimi operaterji. Mobilni telefoni v državi delujejo v omrežju frekvenčnih pasov 900 MHz in 1800 MHz. Gostujete lahko v mobilnih omrežjih Bouygues, Orange, SFR in Transatel.

Internet

Francija ima dobro pokrit širokopasovni internet. Internetne kavarne so pogoste v večjih mestih. Dostop do interneta je v ponudbi večine hotelov in hostlov. Do internetnega dostopa pa lahko brezplačno dostopate tudi v vseh mestnih knjižnicah. Francija ima brezplačno brezžično internetno omrežje omogočeno v večjih mestih, (v Parizu, Marseilleu, Lyon, Lilleu, Toulouseu in Nantesu). Lahko ga uporabite, če imate računalnik ali pametni telefon.

 • Francija: polna pokritost
 • Francoska Gvajana: pokritost večine mestnih območij

Pošta

Delovni čas pošt: Ponedeljek-petek: od 8:00 do 17:00

Francija omogoča poleg pošte in na bankah zamenjati denar tudi v menjalnicah, na recepciji hotelov, v turističnih agencijah, na bencinskih črpalkah in v večjih trgovskih hišah.

Francija največ sprejema od kreditnih kartic, kartice Visa in MasterCard–EuroCard. Francija jih sprejema v številnih hotelih, restavracijah in trgovinah. S kreditnimi karticami je mogoče plačevati tudi na skoraj vseh bencinskih črpalkah.

Spoštujte običaje

Francoski bonton poudarja vljudnost in določeno stopnjo formalnosti. Da stvari stečejo tako kot je treba, je potrebno vzajemno zaupanje in spoštovanje - (zaupanje si pridobite na podlagi ustreznega vedenja). Če ne znate francosko, bo opravičilo, da ne govorite njihovega jezika, pomagalo pri razvoju odnosa. Vedno je zelo koristno, da se naučite nekaj ključnih fraz, saj to kaže na interes za dolgotrajno sodelovanje. Način, kako se Francozi sporazumevajo, pogosto temelji na njihovem socialnem statusu, stopnji izobrazbe in v katerem delu države so odraščali.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za vstop v Francijo, slovenskim državljanom vizum ni potreben. Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Mladoletne osebe lahko brez spremstva staršev ali zakonitega skrbnika vstopijo v Francijo z veljavnim potovalnim dokumentom in s pisnim dovoljenjem staršev oziroma zakonitega zastopnika.

Z letalom

Glavno mednarodno letališče je Charles de Gaulle, ki je matično letališče nacionalne letalske družbe Air France. Nanj pa letijo praktično vse večje letalske družbe. Letalske družbe, ki so članice združenja SkyTeam navadno uporabljajo Terminal 2, ostale družbe pa Terminal 1, Terminal 3 pa je namenjen čarterskim letom. Veliko notranjih in letov znotraj Evropske unije poteka preko letališča Orly, ki se tudi nahaja v Parizu. Med slednjim in letališčem Charles de Gaulle je avtobusna povezava, ki skrbi za tranferje med terminali in letališčema. Pariški letališči sta tudi povezani z železniško progo. V tem primeru je vožnja z vlakom hitrejša, vendar nekoliko nerodna, če potujemo z veliko prtljage.

 • Ostala letališča: Bordeaux, Clermont-Ferrand, Lille, Lyon, Marseille, Nantes, Nice, Toulouse imajo predvsem notranje lete, lete znotraj Evropske unije in lete v severno Afriko.

Z avtobusom

Francija - mednarodna avtobusna postajališča: Pariz, Nimes, Purget sur Argens,Dijon, Avignon, Le Canet, Nica, Marseille, Montpellier. Vozovnice lahko kupite na avtobusih in jih morate žigosati, na avtomatih ter preko interneta. Avtobusne povezave med Slovenijo in Francijo so dobre. Francija je dobro povezana z avtobusnimi prevozi z vsemi mesti na celini ter izven nje.

 • Že na samem letališču lahko kupite karte za turiste (ticket touristique) za različno število dni – (npr. 5 dnevna karta vključuje: avtobus, metro in pa tudi hitri vlak RER, ki te prepelje z letališča v center). Z to karto se lahko voziš na dan kolikor te je volja za cca. 47€/osebo.

Z avtom

Francija ima ceste lepo urejene, dovolj široke. Francija voznike opozorja predvsem na prometne znake, kjer zeleni smerokazi označujejo navadne ceste, modri pa avtoceste. Priporočajo tudi, da si kupite natančen zemljevid (regionalni 1:250000), kjer so označeni tudi vsi izhodi iz avtocest, ter tudi kje so plačljivi oz. ne plačljivi deli avtocest.

Francija ima avtoceste dokaj drage (odvisno kje potujete). Stranske ceste so lepo urejene in najbolje označene v celi Evropi. Na azurni obali so cestnine skoraj na vsake par deset kilometrov, v notranjosti pa ne. Francozi ljubijo krožne promete, predvsem na severu. Tam je tudi več štiripasovnih hitrih cest, ki ponekod (npr. Bretanija) nadomeščajo avtoceste. Seveda so za razliko od njih, zastonj.

 • Pri potovanju skozi Francijo ne smemo pozabiti na tam obvezne alkoteste (elektronski ali za enkratno uporabo), ki so uzakonjeni že od lani (2013). Če tega pripomočka v avtomobilu ni, bodo vam bodo Francozi namenili globo 11 evrov.

Z vlakom

Francija je dobro povezana z vsemi mesti na celini in izven nje. Iz Pariza v dveh urah pridete z vlakom v London ali Bruselj. Samo Pariz ima šest železniških postaj. Vse so povezane z različnimi deli mesta s podzemno železnico (Metro), cena vozovnice po mestu je cca. 2€. To je najhitrejši in prikladnejši način potovanja po mestu in izven njega. Obratuje od 5:30 do 0:30, lahko pa kupite vozovnice na avtomatih, na šalterjih na železniških postajah, preko interneta. Dijaki in študentje imajo dodaten popust.

 • TRENHOTEL so visokokakovostni nočni vlaki, ki vozijo iz Pariza, Milana, Züricha in Ženeve v Barcelono ali Madrid. Veljajo posebne globalne cene z že všteto rezervacijo sedeža.
 • NZ-DB Nachtzug je nočni vlak s spalnimi in ležalnimi vagoni, ki vozi po železniškem omrežju v Nemčiji in med Nemčijo in Francijo. Rezervacija sedeža je obvezna. Na nekaterih vlakih NZ veljajo globalne cene, pri čemer je rezervacija že všteta v ceno.
 • THA-Thalys je oznaka hitrih vlakov, ki vozijo na progi Köln-Bruselj-Amsterdam-Pariz. Veljajo posebne globalne cene z že všteto rezervacijo sedeža.
 • TGV-Train Grande Vitesse je hiter vlak v Franciji, za katerega veljajo posebne globalne cene z že všteto rezervacijo sedeža.
 • TRENHOTEL so visokokakovostni nočni vlaki, ki vozijo iz Pariza, Milana, Züricha in Ženeve v Barcelono ali Madrid. Veljajo posebne globalne cene z že všteto rezervacijo sedeža.
 • EUROSTAR so hitri vlaki, ki vozijo skozi predor pod Rokavskim prelivom iz Pariza, Bruslja in Amsterdama v London in obratno. Veljajo posebne globalne cene z že všteto rezervacijo sedeža.

Več zanimivih informacij dobite lahko tudi na www.europeanrailguide.com v poglavju European trains.

Z ladjo

Francija ima dobre ladjarske povezave iz Anglije do Francije:

* MyFerryLink - tovorne in potniške storitve iz Dovera do Calais
* P&O Ferries - tovorne in potniške storitve iz Dovera do Calais
* DFDS Seaways - tovorne in potniške storitve iz Dovera do Dunkirk
* LD Lines - tovorne in potniške storitve iz Portsmoutha do Le Havre.
* Brittany Ferries - tovorne in potniške storitve iz Portsmoutha do Caena, Cherbourga, in St Maloa, iz Poole do Cherbourga in iz Plymouth do Roscoffa.
* Condor Ferries - Tovorne in potniske storitve iz Portsmoutha do Cherbourga, Poole to St Malo in Weymoutha do St Malo.

Cene se zelo razlikujejo glede na to, za katero pot se odločite. Na splošno najcenejša pot je krajša morska pot čez Rokavski preliv, katera je iz Dovera v Calais. Potniki, ki potujejo iz Dovera s trajektom do Francije se jim preglede potni list/osebna izkaznica v Angliji pred vkrcanjem, namesto ob prihodu v Francijo.

Francija ima tudi zelo dobre ladjarske/trajektne povezave iz Irske v Francijo:

* Brittany Ferries – trajektne storitve iz Corka do Roscoffa
* Celtic Link Ferries - trajektne storitve iz Rosslarea do Cherbourga
* Irish Ferries - trajektne storitve iz Rosslarea do Cherbourga in iz Rosslarea do Roscoffa

Transport po destinaciji

Letalo

Francija ima zelo dobre letalske povezave. Pomebnejše letalske družbe, Francija:

 • Air France,
 • Aigle Azur,
 • Brit Air,
 • CCM Airlines,
 • Corsair,
 • Europe Airpost,
 • Twin Jet.

Francija ima 143 letališč (www.aeroport.fr), med njimi so naslednja mednarodna:

 • Lyon Saint Exupery
 • Marseille Provence
 • Nice Cote d’Azur
 • Paris
 • Strasbourg

Vir: FITA - The Federation of International Trade Associations

Vlak

Francija ima zelezniški promet zelo dobro in učinkovito organiziran. Največja mesta so povezana s hitrimi vlaki - TGV (train grande vitesse), ostala pa z običajnimi. Prednost železniških povezav je, da so vozni redi in časi predvidljivi, potovanje je razmeroma hitro in udobno, povezave so iz centra do centra mesta, vozovnice je možno rezervirati, kupiti in plačati s kreditnimi karticami na daljavo, dostavijo jih s pošto. Vse potrebne informacije lahko najdete tudi na spletni strani Francoskih železnic. Karte je mogoče kupiti na prodajnih mestih SNCF v večini mest, na postajah ali elektronsko.

Francija ima naslednje povezave s hitrimi vlaki:

 • Eurostar: Paris-London - 2h50
 • TGV: Paris -Lyon - 1h55
 • Thalys: Paris- Brussels - 1h25

Avto

Francija je obdana z 806.000 km ceste, od tega je 7.100 km avtoceste, za katere je v večini primerov treba plačati cestnino (autoroutes à péage).

Pri uporabi avtomobila v večjih mestih, predvsem v Parizu (to velja upoštevati tudi pri uporabi taxija za na letališče) je treba računati na možnost zastojev, ki lahko povzročijo bistvene zamude v prihodu na cilj. Vsa večja mednarodna podjetja za najem vozil imajo svoje poslovalnice v Parizu in drugih večjih mestih.

Francija ima nasledenje omejitve hitrosti:

 • v naselju 50 km/h
 • izven naselja 90 km/h
 • hitra cesta 110 km/h
 • avtocesta 130km/h
 • Za voznike, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot dve leti so omejitve strožje. Izven naselja lahko vozijo največ 80 km/h, na hitrih cestah 100 km/h in na avtocestah 110 km/h.

Avtobus

V cestnem prometu krajevni avtobusi vozijo dvakrat na dan dopoldan in popoldan. Medmestni avtobus je cenejši od vlaka. Francija nudi odkup vozovnic na avtobusih in jih morate žigosati ali pa na avtomatih. Če ste v skupini ali, če se peljete večkrat je najbolje kupiti blok vozovnico. 

* Cena prevoza je odvisna od dolžine poti, ki je razdeljena v tarifne cone.

Taxi

Vsako večje mesto ima svojo taksi službo, posebnih težav glede tega ni pričakovati.

Cena prevoza je prikazana na taksimetru, morebitna napitnina je prepuščena odločitvi potnikov. Francija nima rezerviranih posebnih pasov za taksije, skozi promet se prebijajo kot običajna vozila. To je pomembno upoštevati, saj lahko pride do možnost zastojev, ki lahko povzročijo bistvene zamude v prihodu na cilj.

Kolo

Francija ima večina znamenitosti posejanih po centru mesta, tako da se med njimi zlahka premikate s kolesi Vélib’. Z malo spretnosti lahko kolo v Parizu 24 ur uporabljate samo za 1,70 €, kar je ceneje od ene same vozovnice za podzemno železnico.

Spanje in namestitev

Francija ponuja ugodne cene hotelov s petimi zvezdicami ter vse do cenejših možnosti namestitve. Francija ponuja široko paleto hotelov, hostlov, apartmajev, kampov in drugih oblik sob, tako da si lahko izberete najustreznejšo namestitve. Francija ima veliko področij v mestu, od katerih ima vsako svoje značilno vzdušje, kar čaka na vas, da ga odkrijete. Francija ima mnogo znamenitosti iz zgodovine, zanimive sedanjosti in vznemirljive prihodnosti, ki čakajo, da jih odkrijete. Ker lahko počnete toliko zanimivih reči, si boste morda zaželeli podaljšati počitnice še za dodaten teden.

Visoka sezona je predvsem od junija do septembra (obala - morje). Od decembra pa do februarja (gore - smučanje)

Hoteli

Francija je turistično zelo zanimiva država in temu primerno število ima tudi prenočišč, saj lahko v popularnih mestih najdemo na stotine hotelov. Ne glede na to v kateri del Francije se odpravljate, lahko najdete veliko število hotelov, tako da se samo odpravite v kraj, kamor se odpravljate z željenim datumom in dobili boste prosta prenočišča.

Francija ima na izbiro hotele vseh kategorij, veliko jih je s petimi zvezdicami. Od kategorije in obsega storitev, ki jih ponujajo hoteli, je odvisna tudi njihova cena, a v Franciji lahko vsak najde primernega zase - za vsak okus in žep. Francija ima največ hotelov s tremi in štirimi zvezdicami. Francija ima sodobno urejene hotele ter glede na mednarodno klasifikacijo od ene do petih zvezdic ponujajo različne stopnje udobja, opremljenosti in storitev.

Hostli

Francija nudi Hostle po izjemnih cenah, hostli niso dragi. Ni jih potrebno vnaprej rezervirati je pa dobro vsaj kak dan prej poklicati. Če je prostor, seveda vzamejo tudi brez rezervacije. Cena je okrog 15-20 € na noč v skupnih sobah, single soba pa je malo dražja. Imajo tudi t.i. Gite D'Etape, ki so malo dražji. V Pirenejih se eden od taksnih Gite D'Etape za 30 € dobi postelja, z večerjo in zajtrkom.

Kampiranje

Francija je bogata s kampi. Francija ima na voljo veliko kampov, posebno v zahodnem delu Camargua, to je Malem Camargueju, vendar se je v tem prelepem predelu pametneje seliti od postajališča do postajališča za avtodome, še posebej, ker so Francozi dobro poskrbeli za svoje avtodomarske obiskovalce. Obstajajo počivališča za veliko število avtodomov, tako kot pri kampih tu pri vstopu ni nobenih formalnosti, oskrba je dobra, da pa so postajališča bistveno cenejša od kampov pa ni treba posebej poudarjati.

Francija ima kampe čiste, primerne tudi za zelo majhne dojenčke. Zabave in raznolikosti je dovolj. Plaže čistijo vsak dan in kljub polni plaži ni nikakršnih težav, če iščeš kotiček zase. Vsak kamp ima igrišče za otroke in primerno število vzdrževanih stranišč, prh in pralnic.

Francija ima cene kampa nekje med 30 in 50 € na dan (odvisno od destinacije) - za štiričlansko družino.

Nadredna destinacija