Firence

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Firence (italijansko Firenze) so glavno mesto dežele Toskana v Italiji. Med leti 1865 in 1870 so bile Firence tudi prestolnica Kraljevine Italije.

Firence ležijo ob reki Arno; prebivalstvo je ocenjeno na okoli 400.000. Samo mesto je bilo srednjeveški center evropske trgovine in velja za rojstno mesto italijanske renesanse. Od 1.000 najpomembnejših evropskih umetnikov 2. tisočletja jih je 350 živelo oz. delovalo prav tu.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Toskana se sliši prav klišejsko. Vsi gredo v Toskano, če so Japonci, še toliko bolj verjetno. Toskana je pač takšna... skrita pod hladnimi Apenini, z blagimi cvetočimi pomladmi in toplimi jesenmi, gričevnata, prepredena z vinogradi... med njimi pa, večinoma na gričih, stara mesta, zaudarjajoča med ozkimi uličicami, a vseeno lepa. Toskana spominja na naš Kras, samo da je bolj zrihtana, zato še za odtenek lepša. Med ozkimi ulicami, ki jih obdajajo visoke renesančne palače, je tak veter preklemansko zoprna reč! A vendar... mehka pokrajina... Obupno ovinkasta italijanska avtocesta A1, ki med Bologno in Firencami prečka Apenine, je med mojimi najljubšimi. Svinjarija je takoj zapacala Californio, vrhovi so bili oviti v meglo, okolica prekrita s snegom. Manjkali so tovornjaki, ki to avtocesto ponavadi dodatno popestrijo. V okolici Firenc so naju pričakali prijaznejši grički, ob cesti pa si zanemarjene bencinske črpalke sledijo kar ena za drugo. V mesto sva se odpravila mimo Piazzale Michelangelo, ki nudi izvrsten pogled na mostove na reki Arno in na katedralo Santa Maria del Fiore, ki je tako mogočna, da kar zasenči ostale mestne znamenitosti. Gledano s ptičje perspektive ji lahko delno konkurirajo le bazilika Santa Croce Palazzo Vecchio in Velika florentinska sinagoga z zeleno kupolo, ki je še malo bolj oddaljena.

Okrog sveta

Beja Prohart Preberite: Okrog sveta v štirih mesecih- za začetek sedem evropskih

+ Dodaj svoj potopis


Video turistični vodnik

Dolžina: 3 minute 51 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Uffizi: Največja galerija renesančne umetnosi na svetu, napolnjena z deli Giotta, Botticellija, Michelangela, Rafaela, Leonarda da Vincija, tiziana, Caravaggia in Rembranta.
 2. Skupina Duomo: Skupino sestavljajo Giottov zvonik, Rajska vrata in bizantinski mozaik krstilnice ter kipi Michelangela in Donatella v muzeju v Doumu. Seveda pa je nad vsemi Brunelleschijeva kupola, čudeš renesančnega gradbeništva in arhitekture.
 3. Palača Pitti: Rezidenca iz časa med leti 1560 in 1860, ko so bile Firence italijanska prestolnica. Obdana je z vrtovi Boboli ter sedmimi muzeji, med njimi je tudi Galleria Palatina.
 4. Galleria dell'Acaddemia: Osrednja točka je Michelangelov David, večino del pa še vedno proučujejo študenti umetnosti.
 5. Santa Croce: V opatiji so pokopani Michelangelo, Machiavelli, Rossini in Galileo; Giottove freske v kapeli desno od oltarja.
 6. Ponte Vecchio:
 7. San Marco:
 8. Palazzo Vecchio:

Muzeji

Parki

- Boboli Garden - Garden of the roses - Palazzo Corsini al Prato Garden - Cascine Park

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Vsekakor si morate v Toskani ogledati Piso, mesto z znamenitim poševnim stolpom in baptisterijem, ter Sieno, ki ne ponuja samo čudovite stolnice in trga v obliki školjke, ampak tudi odlično priložnost za nakupovanje. V San Gimignanu ali srednjeveškem Manhattnu, kot mu pravijo, boste imeli priložnost nakupiti spominke za najdražje ter poskusiti najboljša toskanska vina in razne mesne izdelke iz divjih svinj, ki nagačene stražijo vhode majhnih trgovin.

Aktivnosti

Če umetnin v Firencah ne želimo le gledovati, se lahko odločimo za udeležbo na umetnostnih delavnicah - kiparjenje, restavratorstvo, slikanje. Eden ponudnikov je Centro d'Arte Verroccio, v Firencah pa je to firenški umetniški inštitut Lorenzo de'Medici.

Da bi toskanske specialitete lahko pripravljali tudi doma nam Nonna Lina's Kitchen ponuja več možnosti za udeležbo na tečajih kuhanja.Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Firenc

Dinamični zemljevidi

Območja

  Firence - Območje 1 - Historic centre, Ponte alle Mosse, piazza Puccini, Oltrarno, Porta Romana
  Firence - Območje 2 - Campo di Marte, Le Cure, Coverciano, Bellariva
  Firence - Območje 3 - Gavinana, Viale Europa, Galluzzo
  Firence - Območje 4 - Isolotto, Legnaia, Soffiano, Ugnano
  Firence - Območje 5 - Statuto, Rifredi, Careggi, Peretola, Novoli, Brozzi

Vreme in klima

Kdaj obiskati

Zgodovina

Na gričih severno od reke Arno so arheologi odkrili etruščansko naselbino iz 5. stoletja pred Kristusom, ustanovitev takratne rimske kolonije Florentie (rimsko - boginja rož) na vznožju gričev, na katerih je stalo še starejše etruščansko mesto Fiesole, pa datira v leto 59 pr.n.št. Etruščani so na tem območju kontrolirala prehod preko reke Arno, vendar pa so bili v bitki z Rimljani leta 509 pr.n.št. poraženi.

Florentia je bila zgrajena v stilu tipičnega rimskega kastruma z dvojno osjo (današnje ulice Battistero-Via Roma-Via Calimala in Via del Corso-Via degli Speziali-Via degli Strozzi), strateško zaščitena s sotočjem rek Arno in Mugnone. Tudi dandanašnji v mestu Firence še najdemo ostaline iz rimskih časov kot so Capacciove terme, kanalizacijskih sistem in Isisin tempelj. Reka Arno je bila takrat plovna, zato so Firence imele tudi pristanišče, vendar izven mestnih zidov.

Mesto se je hitro razvijalo, trgovali so tudi z grškimi in sirijskih trgovci, kar je v mesto pripeljajo tudi krščansko vero. Še posebej je bil močan kult diakona Lorenza in mučenice Felicite.

Zaradi svoje strateške lege je v času selitve narodov mesto bilo dostikrat napadeno in pri tem skoraj popolnoma razdejano. Tako so Firencam nekaj časa vlagali Langobardi, nato spet Karolingi. Po odpravi fevdalizma in novo pridobljeni avtonomiji okrog leta 1115 se je v mestu začelo povečevati število trgovcev in ostalih podjetnih rokodelcev.

Kmalu zatem so se pričeli krvati boji med gibelini in gvelfi, vendar so se Firence tudi v tem času nemoteno razvijale. Po zmagi gvelfov nad gibelini leta 1250, so le ti Firencam in ostalim mestom v Toskani vladali 20 let. Priorji, ki so vladali so se menjavali vsaka dva meseca.

Hrana

Veliko strast, ki jo Italijani čutijo do hrane, ponavadi prenesejo tudi na turiste. Zato so dnevni obroki pomemben element našega potovanja. V Firencah so cene v restavracijah večinoma višje kot drugje. Povprečna cena za obrok je od 20 do 30 eur, vendar pa lahko v cenejših restavracijah ali pizerijah dobimo obrok z dvema jedema ali obrok s fiksno ceno (menú turistico) že za 15 do 20 eur. V mnogih restavracijah je dobro rezervirati mizo ali priti malo prej, da se izognemo gneči.

Tipične toskanske jedi so sestavljene iz svežih sezonskih sestavin, enostavno pripravljene in okusne. Kuhinja je dobra v tistih restavracija, kjer jedo tudi domačini. Po celovitem italijanskem obroku, ki se sestavljen iz antipasti oz. predjedi, sledi mu primo, ki je ponavadi juha ali testenine, nato pride secondi - meso ali ribe z zelenjavo ali solato. Na koncu lahko izbiramo med sadjem, sirom ali sladico. Ob tem lahko naročimo espresso, pogosto skupaj z digestivom. Nikoli po kosilu ne naročimo capucccina, saj to pomeni žalitev za restavracijo, ker sporoča, da se še nismo dovolj najedli.

Specialitete Firenc so sledeče:

 • velika izbira juh - fižolove, kot je ribollita (ponovno kuhana), redke zelenjavne juhe ali minestrone alla Fiorentina,
 • okusne salame in narezki - še posebej je priljubljena finocchiona z okusom divjega janeža,
 • zajčji ragu - pappardelle ala Lepre,
 • sladke zapeljivosti - Zuccotto, cantucci, torta di riso.

Če želite lakoto zadovoljiti malce ceneje, je dobra rešitev tudi rezina pice ali panini. Snack bari ali pasticceirie ponujajo okusna in lahka ter poceni kosila.

 • Il Ritrovo de Maestri se nahaja v Maestri di Fabbrica v ulici Borgo degli Albizi 68. Opoldne med 12:30 in 14. uro je na razpolago samopostrežna kuhinja za 7€. Preko ceste v La Loggii boste za krožnik jedi plačali približno 5-6€.
 • Snack bar de Pucci v isti ulici (100m severno od Duoma) ponuja čez dan preproste jedi za 5-7€, delno tudi kot meni z vodo ali vinom in kavo.
 • Trattoria da Guido v ulici Via Faenza 34 je med turisti zelo priljubljena predvsem zaradi velikih porcij, dobre hrane za relativno majhen denar - pašta, rižote ali njoki za 7-8€, secondi so nekaj dražji.


Pijača

Toskana, kot glavna italijanska vinogradniška dežela, proizvaja zelo dobra rdeča in bela vina, ki se odlično ujemajo s tukajšnjo težko hrano.

Najslavnejša rdeča vina, Brunello di Motalcino, Vino Nobile di Montepulciano in Chianti, pridelujejo iz grozdja sangiovese. Poznamo pa tudi rdeča vina iz drugih sort grozdja; najboljša so fontalloro, cepparello in solaia.

Iz grodja trebbiano prideljujejo nekaj belih vin; galestro, ki ga prodajajo kot navadno suho vino bianco della Toscana. Večino toskanskih belih vin je treba piti, ko so še mlada.

Zanimiva je tudi pridelava desertnega vina, ki ga ponudijo skupaj s piškoti cantucci, to je Vin Santo. Narejeno je iz sorte trebbiano in malvazije, vendar grozdje napol posušijo, predelajo, nato pa ga več let starajo v majhnih sodih, preden ga ustekleničijo.

Alkoholne pijače, ki jih v Toskani pijejo pred ali po obroku so campari, cinzano in cynar (vse na osnovi artičok). Kosilo je dobro zaključiti tudi z amarom ali grappo, pokusimo pa lahko tudi limoncello, sambuco z vojnjem janeža ali amaretto z okusom mandlja.

Tudi pivo nam lahko pogasi žejo v poletnih mesecih - znani italijanskih znamki ležaka sta Peroni in Moretti.

Za zajtrk pijemo capuccino, po kosilu pa espresso, lahko tudi z malo mleka - macchiato.


Nakupovanje

Srebrn in zlat nakit lahko kupite v miniaturnih zlatarnah na Ponte Vecchiu, če pa radi kupujete starine, boste zagotovo našli kaj zase na ulici Via Maggio. Glavna nakupovalna ulica v Firencah, kjer lahko kupite razne usnjene izdelke ter oblačila in čevlje znamk Armani, Versace ter domačih Gucci in Ferragamo, je Via dei Tornabuoni. Poleg trgovin ima mesto tudi kar nekaj tržnic – pri turistih je še posebno priljubljena tržnica San Lorenzo. KARNEVAL Če boste Firence obiskali konec februarja, potem vsekakor ne smete zamuditi karnevala, ki traja od 12. februarja do 5. marca in se ga udeležijo vse skupnosti tujih prebivalcev mesta, ki se oblečejo v nore, eksotične kostume in se preprosto zabavajo. Dogodek je v zadnjih letih, podobno kot beneški karneval, postal izredno zanimiv tudi za turiste, obenem pa na zabaven način združuje pripadnike različnih narodnosti in ras.

Kultura

Festivali in dogodki

Firence - seznam festivalov: http://www.visitflorence.com/florence-events/main-florence-events.html

Jezik

Italijanski

Izobraževanje

Varnost

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Prihod na destinacijo

Z letalom

Z avtobusom

Z avtom

Za najbolj optimalno načrtovanje poti z avtomobilom v Firence priporočam uporabo *Google Maps

Z vlakom

Za potovanje v Firence priporočam sodobni vlak Euro City Casanova. Ta vlak vas iz Ljubljane pripelje do Benetk (postaja Venezia Santa Lucia ali Venezia Mestre), od tam pa lahko pot nadaljujete do Firenc. Natančnejše informacije najdete na spletnih straneh www.slo-zeleznice.si in www.trenitalia. com. Za najbolj optimalno načrtovanje poti z vlakom priporočam uporabo *Google Maps

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avtobusi so v Firencah skoraj neuporabni, so pa zato toliko bolj priročni za izlete zunaj mesta po čudoviti toskanski pokrajini. Potovanje z avtobusom je cenejše in lahko dosega tudi bolj odročne kraje, vendar pa so vlaki udobnejši in hitrejši.

Avto

Taxi

Kolo

Za potep po mestu, ki je kot kakšen velik muzej, ne potrebujemo nobenih prevoznih sredstev, razen par udobnih čevljev, italijanskih seveda! Mesto po dolgem v celoti lahko prehodimo v pol ure, večina znamenitosti pa je v strogem središču, ki je zaprt za promet. Prebivalci se prevažajo kar s kolesi ali majhnimi motorji, imenovanimi motorino.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

V Firencah boste našli množico različnih hotelov, hostlov in apartmajev.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Italija