Fidži

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Fidži je otoška država v Maleziji v južnem Tihem oceanu. Njeni najbližji sosedje so Vanuatu na zahod, Nova Kaledonija na jugozahodu, Nove Zelandija na jugovzhodu, Tonga na vzhodu, Samoas in Futuna na severovzhodu in Tuvalu na severu.

Fidži je arhipelag, ki ga sestavlja več kot 330 otokov, od katerih je 110 stalno naseljenih. Na dveh glavnih otokih Viti Levu in Vanua Levu živi skoraj 90% prebivalstva. Prestolnica Suva, na otoku Viti Levu, služi kot glavno pristanišče Fidžija. Fidži je znan kot destinacija za luksuzni turizem, saj ponuja vse se od razkošnih zasebnih otokov do vrhunskih hotelskih naselij in turističnih resortov.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

Fidži - rajski otok krute zgodovine

Mateja Mazgan Preberite: Fidži - rajski otok krute zgodovine

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 5:41 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Suva: glavno mesto Fidžija, kjer lahko odkrijete kolonialne stavbe in hindujske templje, tržnico. Lahko se sprostite v zelenih parkih ali se sprehodite ob obali.
 2. Otok Mana: ponuja udobje in sprostitev ter nam nudi odmik od vsakdanjega vrveža in hrupa.
 3. Otoki Yasawa: če se želite odmakniti iz civilizacije in vstopiti v svet kristalno čistih lagun, vulkanske pokrajine ter neskončnega sončnega zahoda.
 4. Otoki Mamanuca: iskana lokacija za veliko televizijskih in filmskih produkcij. Vključno z otokom Castaway so ti otoki na najvišjem mestu iskanosti fidžijskih turističnih točk.
 5. Koralna obala: je namenjena vsem navdušenim potapljačem. Nadenite si masko in se potopite v pravljični svet koral.
 6. Otok Viwa:dnevi, zapolnjeni z različnimi aktivnostmi, noči pa z zabavami.
 7. Nadi:več kot samo transferna točka. Ponuja sproščujoče plaže, tečaje golfa, starodavne templje in termalne vrelce.
 8. Otok Malolo:spoznajte prijazen način življenja Fidžijcev na tem odmaknjenem otoku.
 9. Otok Robinson Crusoe:spoznajte različne vodne športe z mešanico kulturnih aktivnosti.
 10. Otok Castaway:prostor ob tropskem gozdu, obdan s prekrasnim oceanom je zagotovo nepozaben kraj.
 11. Otok Nanuya Balavu:mirna obala, primerna za snorklanje. Tu najdemo 40 potapljaških lokacij, možnost odličnega ribolova, neskončnih sončnih zahodov.
 12. Otok Nacula:svetovno znana potapljaška točka.


Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Fidži 7 dni: Viti Levu, Vanua Levu, Natewa Bay Mamanuca, Yasawa, polotok Tunuloa, Dophin Bay, Taveuni (vrtni otok), Bouma (narodni park), Quamea … Poleg Fidžija si lahko ogledamo tudi Novo Zelandijo. ...

Aktivnosti

Snorkljanje, potapljanje, plavanje, vožnja s kajakom, SUPanje itd.

Koristne informacije

>

Glavno mesto: Suva

Valuta: FJD (fidžijski dolar)

Število prebivalcev: 858.038 (leta 2012)

Elektrika:

Tel. koda države: +679

Časovni pas: UTC +12

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .fi

Velikost države: 18.274 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Fidži

Dinamični zemljevidi

Regije

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Fidži ima tropsko klimo, ki jo oblikujejo vzhodni vetrovi in ocean, zato tu ni temperaturnih ekstremov. Klima se po otočju spreminja in je lahko topla in vlažna ali pa vroča in suha.

Blagi vzhodni vetrovi pihajo preko celega leta in privetrnim območjem prinašajo dež. Močnejši vetrovi so redki, večja verjetnost za takšne vetrove je med junijem in novembrom.

Temperature so visoke preko celega leta. Rahlo hladnejša in sušnejša doba traja od maja do oktobra, ko je tudi najboljši čas za obisk. Vroče in vlažno obdobje vlada od novembra do aprila, temperature se tedaj gibljejo med 23 in 31 stopinj C, dežuje pa lahko tudi vsak dan, vendar gre za krajše plohe.

Na padavine vpliva topografija in vetrovi. Višji predeli otokov Viti Levu in Vanua Levu ujamejo velike količine padavin, odvetrna stran otokov pa je sušnejša. Razlika ni tako velika pri manjših otokih. Deževna doba traja med novembrom in aprilom, večina dežja pa pade v obliki kratkih in močnih nalivov. Najbolj vlažen mesec je marec, najbolj sušen pa julij. Kljub vulkanskemu poreklu so močnejši potresi na tem območju redkost. Večjo nevarnost predstavljajo tropski cikloni, ki se lahko pojavijo med novembrom in aprilom, največja nevarnost zanje pa je januarja in februarja.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Sicer so temperature visoke skozi vse leto, vendar je najboljši čas za obisk med majem in oktobrom, ker je takrat obdobje malo hladnejšega in sušnejšega vremena.

Zgodovina

O poselitvi in prvih migracijah na Fidži obstaja več teorij. Njihova kultura je podobna, melanezijski in tistim na zahodu Pacifika. Močna povezava obstaja tudi s polinezijsko kulturo. Z njimi so se povezali veliko pred prihodom Evropejcev. Na Fidžiju so prisotni različni jeziki. Njihova zgodovina ni povezana samo z ustalitvijo na otoku, ampak tudi z mobilnostjo. Skozi stoletja se je šele razvila unikatna fidžijska kultura. Neprestane vojne in kanibalizem med različnimi plemeni so bili pogosti in del vsakdanjega življenja. Žrtvovanje ljudi je bilo močno prisotno skozi rituale. Z žrtvovanjem telesa naj bi duh prišel do bogov in jih spodbudil, da bi jim pomagali. Danes Fidžijci to obdobje imenujejo »Čas hudiča«. Evropejci so jih zaradi tega poimenovali Kanibalski otoki, prav zaradi tega pa je to območje ostalo še nekaj časa neznano svetu. Evropejci so se tu ustalili šele na začetku 19. stoletja. Prvi so bili misijonarji, kitolovci in trgovci. Ratu Seru Epenisa Cakobau je povezal fidžijska plemena in se poimenoval za njihovega kralja. Britanci so jih kolonizirali 1874 in pripeljali tja delavce za plantaže sladkorja. Leta 1875-76 je epidemija pobila 40.000 Fidžijcev, kar pomeni približno eno tretjino prebivalstva. Fidži je postal neodvisen leta 1970.

Hrana

Lokalna hrana vsebuje veliko morskih sadežev in lokalnih začimb, odličnega sadja, vse pa pripravijo zelo preprosto. Veliko je tudi indijske hrane, ki ima močnejši okus. V hotelih lahko po navadi izbirate med mednarodno, indijsko in lokalno kuhinjo.

Specialitete: Kakoda: marinirana riba v kokosovi omaki z limono Kasava: tapioka s kokosovo kremo, bananami in sladkorjem Duruka: nenavadna rastlina, podobna asparagusu Lovo: meso, riba, zelenjava in sadje, vse skupaj kuhano v zemlji

Pijača

Kava, ki pa nima nobene povezave z našo kavo. Gre za pomirjevalni napitek iz korenine popra.

Veliko je svežih sadnih sokov.

Nakupovanje

Nakupovalnih središč ni.

Gospodarstvo in ekonomija

Fidži je zaradi naravnih bogastev, kot so gozd, minerali in bogatega morja z ribami eno izmed najbolj razvitih Pacifiških otočij. Naravni viri zajemajo les, ribe, zlato, baker, nafto in hidroenergijo. Kasneje sta se začeli razvijati tudi oblačilna in sladkorna industrija. Urbanizacija in razvoj storitvenega sektorja sta pripomogla k razvoju turizma. Fidži je tako postal zelo odvisen od prihodka iz turizma.

Kultura

Njihova kultura je bogat mozaik, sestavljen iz fidžijske, indo-fidžijske, azijske in evropske tradicije. Zajema jezik, kulinariko, nošo, arhitekturo, umetnost, verovanja, glasbo, ples in šport. Iz vsega skupaj so ustvarili multikulturno nacionalno identiteto.

Jezik

Govorijo fidžijski jezik, angleško in fidži-hindijsko.

Izobraževanje

Osnovna šola je obvezna in brezplačna. Traja osem let, vendar število učencev upada.

Delo

Lahko se odločite za delo za določen čas ali prostovoljstvo. S prostovoljstvom se ukvarjajo različne organizacije. Med njimi so Fiji Aid International, Peace Corps in Australian Volunteers for International Development. Če želite na Fidžiju preživeti več časa, lahko tam tudi učite angleščino kot tuji jezik.

Varnost

Fiji je načeloma varna država, potrebno je le paziti na osebno lastnino. Večina kriminala je priložnostnega, največkrat pa se zgodi v urbanem okolju, ponoči. Odsvetuje se nošenje vrednih predmetov, ki bi vas izpostavili kot tarčo kriminala.

Zdravje

Potnikom priporočajo cepljenje proti tetanusu in hepatitisu B. Za vstop v državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države. Za določene skupine potnikov se priporoča cepljenje proti hepatitisu A.

Telekomunikacije

Telefon

Omrežja, ki so na voljo so Vodafone Fiji, Digicel Fiji in Connect.

Internet

Na nekaterih delih Fidžija imajo boljšo internetno povezavo kot na drugih. Najboljše povezave so v hotelih ali počitniških kompleksih. Imajo tudi kavarne, kjer so dostopne internetne povezave, sploh v večjih mestih, kot so Suva, Nadi in pristanišče Denarau. Poln dostop do interneta pa imate na letališčih. Zavedati se morate, da je internet še vseeno drag. V hotelih boste zanj odšteli približno 50 dolarjev na dan, v kavarnah z internetom od 5 do 10 dolarjev na uro. Internet zagotavljajo naslednji ponudniki: Tomizone, Global Gossip.

Pošta

Spoštujte običaje

Domačini se v precejšnji meri držijo tradicionalnih navad, ki jih je treba spoštovati tudi med turisti. Običaj je, da se ob prihodu v vas glavnemu domačinu, glavi vasi, izroči v njegovi hiši darilo "kava". Med obredom turiste po navadi čaka veliko vprašanj o tem, od kod ste, ali ste poročeni, koliko otrok imate in kako sta vam všeč Fidži in obiskana vas. Eden izmed običajev, ki naj jih turisti nikar ne prekršijo, je tudi ta, da se pred vstopom v hišo vedno sezujemo. Prav tako pa je žaljivo dotikanje po laseh in po glavi.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenci ne potrebujejo vize za obisk Fidžija.

Z letalom

Fidži ima dve mednarodni letališči, in sicer Nadi in Nausori.

Z avtobusom

Potujemo lahko z avtobusi, ki imajo zelo dostopne cene. Z njimi lahko potujemo med glavnimi otoki in po otokih. So glavno prevozno sredstvo po Fidžiju za turiste.

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Na Fidžiju je več letališč. Glavno letališče je Nadi, ki se nahaja 9 km severno od centra Nadija. Mednarodno letališče Nausori se nahaja 23 km severovzhodno od mesta Suva, ki večinoma služi domačemu transportu. Pomembno je tudi letališče, ki se nahaja na drugem največjem otoku, in sicer na Vanua Levu, letališče pa se imenuje Labasa Airport. AFL (Airports Fiji Limited) so odgovorni za 15 letališč po otokih. Dve od teh letališč sta mednarodni. To sta zgoraj omenjeni Nadi in Nausori. Ostalih 13 letališč pa se nahaja še po drugih otokih Fidžija. Glavna letalska družba se imenuje Air Pacific, znana pa je tudi pod imenom Fiji Airways.

Vlak

Avto

Avtobus

Taxi

Taksiji so na voljo za potovanje po Fidžiju.

Kolo

Spanje in namestitev

Izbirate lahko med pestro izbiro hotelov po različnih lokacijah Fidžija. Po podatkih Tripadvisorja najdemo 165 hotelov in 113 drugih počitniških objektov, ki jih lahko najamemo. Na Tripadvisorju imate možnost rezervacije BB namestitev, hostlov, počitniških hišic itd.

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija