Egipt

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Na severovzhodu Afrike se nahaja Egipt. Ena najpopularnejših turističnih destinacij sveta. Na območju današnjega Egipta je bila doma nekoč ena največjih svetovnih civilizacij, katera je pustila pečat še v teh dneh. Egipt je država polna zgodovinskih znamenitosti (Velika piramida, Dolina kraljev ...) in fantastičnih muzejev. Egipt je tudi meka za vse, ki imajo radi potapljanje ter preostale vodne aktivnosti. V Rdečem morju najdemo namreč enega najlepših koralnih grebenov.

Večina življenja poteka ob strugi reke Nil, saj so ostala območja pretežno puščavniška. Gledano na geografsko lego ga vežemo k Bližnjem vzhodu. Na tem območju ima Egipt enega najbolj razvitih gospodarstev predvsem na področju turizma, poljedeljstva, industrije in storitve.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Hurgada - raj med Saharo in Rdečim morjem

Simona, Tim in Jan Preberite: Hurgada - raj med Saharo in Rdečim morjem

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51:32 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled videa turistični vodnik Egipt na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Sharm el Sheikh: raznoliko življenje in rdeči koralni greben v Sharm el Sheiku so pravni magnet za turiste. Predvsem pridete tu na svoj račun potapljači in eko-turisti. Sharm El Shake je zagotovo najbolj priljubljeno mesto Egipt-a zaradi svoji prvorazrednih resortov in živahnega nočnega življenja.
 2. Kairo: glavno mesto Egipt-a je starodavno mesto, odlično za raziskovanje egipčanske zgodovine. Kario je eno od največjih mest Bližnjega Vzhoda.
 3. Dahab: odlično mesto za potapljače in windsurfer-je. Ta bivša beduinska ribiška vas je znana po svoji sproščenosti. V Dahabu je doma tudi Modra luknja (Blue Hole), svetovno najbolj zahtevno in nevarno potapljaško mesto.
 4. Hurgada: počitniško mesto ima nekatere najboljše potapljaške in snorkling lokacije na svojih koralnih grebenih. V bližini so tudi prečudoviti 'Giftunovi otoki.
 5. Luxor: prečudovito zgodovinsko mesto z Dolino kraljev.
 6. Marsa Alam: mesto počasi postaja vrhunska turistična destinacija, še posebej za potapljače.

Zaradi politične situacije v Egiptu, pred odhodom obvezno preverite situacijo pri pristojnih državnih institucijah.

Potovalni načrti

Aktivnosti

Egipt ponuja marsikaj za vse vrste turistov. V upoštev pridejo tako tisti, ki bi želeli celoten dopust preležati na prečudoviti plaži pred hotelom kot tudi tisti, ki iščejo aktivne počitnice. Egipt je namreč raj za potapljače, windsurferje, avanturiste ... kot tudi za ljubitelje zgodovine.

Koristne informacije

Glavno mesto: Kairo

Valuta: egiptovski funt (EGP)

Število prebivalcev: 80.000.000

Elektrika: 220 V

Tel. koda države: ++20

Časovni pas: CET UTC+2

Poletni letni čas (DST) CEST (UTC+3)

Telefon za njuno pomoč:

 • Policija: 122
 • Turistična policija: 126
 • Prva pomoč: 123
 • Gasilci: 125

Domena: .eg

Velikost države: 1.001.450 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Egipt

Dinamični zemljevidi

Regije

 Spodnji Egipt
 Kraji:Kairo, Aleksandria...
 Spodnji Egipt je na območju severnega Nilove delte in mediternaske obale.

 Srednji Egipt
 Kraji:Beni Suef, Minya, Mallawi, Asyut
 Območje ob Nilu, kjer sta se historično srečala spodnje in zgornje kraljestvo
 Zgornji Egipt
 Kraji:Luxor, Aswan, Esna, Edfu, Kom Ombo
 Na južnem delu Nila se nahaja več tempeljskih mest
 Zahodna Sahara
 Kraji:Siwa, Baharyya, Farafra, Kharga, Dakhla Oasis
 Pet zelenih otočkov na območju Zahodne Sahare.
 [[Obala Rdečega morja]
 Kraji:Hurgada, Safaga, Soma Bat, El Gouna, Sharm el Sheikh...
 Luksuzna obmorska letovišča, potapljanje in morsko življenje.
 Sinaj
 Kraji:Dahab, Nuweiba, Taba...
 Vrhunsko potapljaštvo, visoke gore in fascinantni ostanki preteklosti.

Lastnosti pokrajine

Egipt je sestavljen iz velike puščave, ko jo prekinja dolina reke Nil s svojo delto skupaj s polotokom Sinaj. Nekateri deli doline reke Nil so prekinjeni z veliki klifi, medtem ko je večji del doline primeren za kmetijsko pridelavo.

Vreme in klima

Egipt ima dve vremenski sezoni. Od novembra do marca je hladnejše odobje, od aprila do oktobra pa je vroča sezona. Konec marca oz. v začetku aprila so možne peščene nevihte, ki zmanjšujejo vidljivost.

Egipt Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primerno obdobje za potovanje po Egiptu je od novembra do marca. Takrat ponavadi tudi ne dežuje, temperature pa so prijene.

Zgodovina

Lega v dolini reke Nil je pripomogla k razvoju ene od svetovno najmogočenjših civilizacij. Prvo kraljestvo je nastalo približno 3200 let p.n.št. V naslednjih treh tisočletjih je Egiptu vlado več dinastij. Stari Egipt je propadel leta 341 p.n.št., ko so ga prevzeli Perzijci in kasneje še Grki, Rimljani ter Bizantinci.

Islam in arabski jezik so v Egipt v 7. stoletju pripeljali Arabci, ki so vladali Egiptu naslednjih 6 stoletij. Okoli leta 1250 so oblast prevzeli v lokalni vojaški dinastiji Mamelukov, ki so vladali še po zavzetju Egipta s strani Otomanskega cesarstva leta 1517.

Po izgradnji Sueškega kanala leta 1869 je postal Egipt pomembno transportno središče. Ker pa je država bila vedno bolj v dolgovih, so Britanci (investitorji kanala) prevzeli oblast nad državo leta 1882. Delno so se osamosvojili leta 1922, popolnoma pa po 2. svetovni vojni.

Hrana

Egipt je znan po svoji unikatni hrani, ki ni preveč pekoča in je dobro začinjena. Izogibajte se restavracij, ki so navedene v popularnih turističnih vodičih. Čeprav je bila restavracija nekoč dobra, je po publiciteti, po vsej verjetnosti naredila posebni angleški meni z zelo visokimi cenami.

Pozorni bodite na higieno, saj ta dostikrat ne dosega osnovnih standardov. Posledično velik odstotek turistov dobi različne viroze. Priporočljivo je, da imate s seboj različna zdravila, ki lajšajo simptome diareje, napenjanja itd.

Lokalna hrana

Najbolj tradicionalne egipčanske jedi so:

Pijača

Sokovi

Različne sokove je možno najti po celem Egiptu - kasab, erk soos, sobiia. Na območju Luxorja sta popularna tudi Karkadae in hibiskusov čaj.

Alkoholne pijače

Egipt je večinoma muslimanska državo, zato so alkoholne pijače versko prepovedane čeprav ne zakonsko. Egipčani tolerirajo pitje alkohola med turisti. V času Ramadana pa lahko kupijo alkohol samo imetniki tujega osebnega dokumenta.

Nakupovanje

Egipt je raj za nakupovalce, saj je možno dobiti vse od spomnikov, oblačil do začimb. Obvezno pa je potrebno ob vsakem nakupu barantati, saj je to del tradicije. Še posebej na bazarjih.

Gospodarstvo in ekonomija

Večji del ekonomije v Egiptu predstavlja turizem. Druga pomembna panoga pa je industrijski sektor, ki predstavlja več kot tretjino BDP-ja. Do političnen nestabilnosti je Egipt beležil pozitivno gospodarsko rast.

Jezik

Uradni jezik Egipta je arabščina.

Izobraževanje

Šolanje se začne že pri 4. letu starosti, ko se otrok vpiše v predšolsko izobraževanje, ki pa ni obvezno. V osnovno šolo vstopi pri šestih letih. Šolanje nato traja, skupaj s srednjo šolo, 12 let. Po končanem srednješolskem izobraževanju se lahko vpišejo mladostniki na univerzo, kjer pa velika večina smeri poteka v angleščini. Egipt ima tako državno kot privano izobraževanje. Obvezna je tudi uporaba šolskih uniform.

Najboljša šola v državi je Ameriška univerza v Kairu. V Kairu se nahaja tudi Univerza v Kairu. Ena najstarejših univerz na Bližnjem vzhodu in Afriki.

Delo

Vsi tujci morajo za delo v Egpitu pridobiti dovoljenje. Tujcem ni dovoljeno delati kot turistični vodič in v izvozniški panogi.

Varnost

Zaradi politične nestabilnosti ni varno potovati v določene predele Egipta in sicer:

 • na širše območje mest Kair in Aleksandrija.
 • mesta v delti Nila,
 • mesta ob Sueškem prekopu ...

Razmere v turističnih letoviščih so v tem trenutku varne in stabilne.

Zdravje

Zaradi suhega ozračja je priporočljivo, da se popije dovolj ustekleničene vode. S tem se izognemo dihidraciji. Pomembna je tudi zaščita pred soncem (sončna kreme, zaščitno pokrivalo, sončna očala).

Pomembno je tudi, da se ne kopamo na območju Nila, saj tvegamo okužbo s parazitom Schistosoma.

Telekomunikacije

Telefon

Egipt ima moderno telefonsko storitev, ki jo ponujajo trije mobilni operaterji (Mobinil, Vodafone and Etisalat). Možno je kupiti turistično mobilno linijo za čas vašega potovanja v Egiptu.

Internet

Internet je dosegljiv v vseh večjih pa tudi manjših mesti v malih internetnih lokalih. Vedno več pa je tudi drugih lokacij, ki ponujajo dostop do interneta.

Spoštujte običaje

 • Egipt je muslimanska država, zato je potrebno vedno spoštovati muslimanske običaje.
 • Pri prehranjevanju se uporablja samo desna roka, saj je leva namenjena osebni higieni.
 • Kazanje podplatov Egipčani razumejo kot žalitev. Zato ni priporočljivo imeti prekrižanih nog.
 • Ko pustite nekaj hrane na krožniku, gostitelju sporočate, da vam je bilo všeč. Če ne pustite nič gre za neprijazno gesto.
 • Napitnina je običanjna in znaša pobavadi 10 % vrednosti računa.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za vstop v Egipt je potreben vizum. Vizum za turistični obisk lahko dobite na mejnih prehodih. Slovenski državljani, ki potujejo v Egipt, morajo imeti potni list veljaven še najmanj 6 mesecev od izdaje vizuma.

Z letalom

Egipt ima več mednarodnih letališč:

 • Cairo International Airport
 • Luxor International Airport
 • Aswan International Airport
 • Hurghada International Airport
 • Sharm El-Sheikh International Airport
 • Burg Al-Arab International Airport
 • Marsa Alam International Airport

Z avtobusom

Možen je dostop v Egipt z avtobusom preko Izraela. V kolikor planirate potovanje naprej v arabske države, vam to opcijo odsvetujemo. Sirija, Iran in Libija ponavadi zavrnejo vstop osebam, ki imajo v potem listu zabeležen obisk Izraela.

Z avtom

Priporočljivo je, da se opciji vstopa z avtom v Egipt izognete. Bencin je v državi izredno drag. Vozniške navade egipčanov pa tudi zelo drugačne od zahodnih.

Z ladjo

Dostop v Egipt je iz sosednjih držav možen tudi s trajektom. Povezava z ladjo med Benetkami in Aleksandrijo pa je bila zaradi politične situacije prekinjena.

Transport po destinaciji

Letalo

Notranje povezave so dobre. Večino teh nudi državni prevoznik EgyptAir.

Vlak

Državno podjetje egipčanskih železnic ima čez skoraj vse vlake v državi. Turisti so podvrženi varnostnim omejitvam in lahko kupijo karte samo na določenih vlakih. Karte v 1. razredu so ugodne in dobra izbira, vendar bo tudi 2. razred zadovoljiv večino potnikov.

Avtobus

Egipt ima obsežno mrežo medmestnih avtobusov, ki jih operirajo predvsem državna podjetja (Pullman, West Delta, Golden Arrow, Super Jet, East Delta, El Gouna, Upper Egypt Bus Co in Bedouin Bus). Pri nekaterih prevoznikih je možno kupiti karte vnaprej, drugi jih prodajajo ob vkrcanju na avtobus.

Prometne nesreče so zelo pogoste v Egiptu. Vozovnice kupujte samo pri preverjenih prevoznikih, saj nelicenčni prevozniki ne poskrbijo dovolj za varnost potnikov.

Taxi

Taxi je poceni način prevoza v mesti. Potrebo je biti samo previden na legelane voznike taksijev. Barve uradnih taksistov:

 • Kairo: taxiji so črne barve z belo črto na blatnikih
 • Luxor: taksiji so modre in bele barve
 • Aleksandrija: rumene in črne barve

Taxi v Luxorju in Kairu je tudi zanimiv način potovanja naokoli namesto s turističnimi avtobusi.

Ladja

Trajek vozi med Hurgado in Sharm-El-Sheikh-om 90 min, vendar je lahko zaradi nemirnega morja pot tudi konkretno daljša.

Spanje in namestitev

Egipt ima različne vrste nastanitev. Od osnovnih hostlov do letovišč s petimi zvezdicami. Najlažje rezerviratne nastanitev preko interneta oz. se obrnete na lokalnega agenta.

Nadredna destinacija