Edinburgh

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Edinburgh je glavno mesto Škotske, s približno 450.000 prebivalci. Samo mesto združuje starodobno in sodobno v edinstveno škotsko vzdušje. Edinburgh je ena izmed prestolnic, kjer dobite najboljši vtis o mestu na sprehodu po slikovitih glavnih ulicah in stranskih uličicah. Druga možnost so dnevne karte za avtobus. Pohajkovanje je najbolje pričeti ob gradu Edinburgh Castle v starem delu mesta. Na poti ob ogledovanju turističnih zanimivosti kot popestritev naletite tudi na številne glasbenike – dudače v kiltih.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 8:36 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Royal Edinburgh Military Tattoo: Vojaški glasbeni spektakel, ki je napolnjen z nadarjenimi izvajalci na raznih glasbilih ob soju različnih svetlobnih efektov in bogatim ognjemetom
 2. Arthur's Seat: je ena iz med štirih gradišč, ki se nahaja v Holyrood parku. Od te točke lahko uživamo tudi ob čudovitem razgledu na mesto.
 3. Royal Yacht Britannia: to je najboljša atrakcija obiskovalcev Škotske, kjer lahko doživite kakšno je bilo življenje na krovu Royal Yacht Britannia z osupljivo avdio turnejo. Ta plavajoča palača služi britanski kraljevi družini že več kot 40 let.
 4. National Museum of Scotland: v tem muzeju lahko odkrijemo raznolikosti naravnega sveta, svetovne kulture, znanosti in tehnologije, umetnosti in oblikovanja in škotske zgodovine, vse pod eno streho.
 5. Old Town: je najstarejša soseska v Edinburgu, ki sega v srednji vek.
 6. Xtreme Karting and Combat Edinburgh : Doživite vznemirjenje v motošportu ali na bolj ekstremnem kartingu.

Muzeji

Edinburg ima v samem mestnem središču ogromno muzejev, skupaj kar 37. Muzeji so tako primerni za otroke kot odrasle. Ti so obogateni tako z nacionalnimi zbirkami, kot zbirkami za otroke. Prav tako lahko obiščemo zgodovinske muzeje in umetnostne muzeje.

Parki

Edinburg je prav tako obogaten z okoli 10 različnimi parki, ki so primerni za vse generacije.

Skriti kotički

Najbolj me je navdušil Edinburški živalski vrt, ki se razprostira kar na 82 hektarjev površine. Tu lahko najdemo več kot 1000 redkih in ogroženih živalskih vrst.

Izleti v okolici destinacije

V samo nekaj dneh si lahko v bližnji okolici ogledate prizorišča bitk prikazanih v filmih Braveheart in Rob Roy, uživate med zidovi srednjeveških gradov in v gorovju Glencoe. Lahko obiščete tudi destilarno škotskega viskija in se sprehodite me lasatimi kravami.

Aktivnosti

 • lahko si privoščite sprehod in raziskujete po samem mestnem jedru.
 • lahko obiščete gledališko in koncertno življenje. Saj ravno v tem mestu imajo največje gledališče v Evropi s kar 3000 sedeži.
 • v Old Townu lahko doživite tradicionalno ljudsko glasbo.
 • prav tako pa lahko doživite vzpon na izumrli vulkan vzhodno od mesta.
 • prav tako pa si lahko privoščite različne športne aktivnosti, kot so: golf, tenis, vodne aktivnosti,...

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Barcelone

Dinamični zemljevidi

Območja

Old Town: Edinburško srednjeveško srce po Royal Mile, ki poteka od gradu do palače Holyrood. Na tem območju so večina res znanih lokacijah.

New Town: Druga polovica od centra mesta je Georgian (konec 18. stoletja), Novo mesto . Komercialno središče mesta, kjer se razprostirajo ​​nekatera izmed najpametnejših in najlepših stavb v državi. Novo Mesto se razteza do meje Stockbridge, in je jasno prepoznavno s svojo scenografijo ulične razsvetljave.

Stockbridge in Canonmills: Ekskluzivna soseska na severu Novega mesta, nekaj zanimivih neodvisnih nakupovalnih središč plus najbolj sproščujoče mesto v mestu - Royal Botanic Garden.

Leith: pristaniško naselje Edinburga

Edinburgh / Vzhod: plaža Portobello in zgodovinski vasica Duddingston.

Edinburgh / Jug: priljubljen del mesta za študente, kjer je veliko zanimivih restavracij in barov. Nadaljuje se v Edinburgh Outdoor Playground v Pentland Hills in zanimiva Roslin kapela.

Edinburgh / zahod: tu najdemo lep in velik živalski vrt Edinburgh, kot tempelj športa, ki je v Murrayfield rugby stadion.

Vreme in klima

Podnebje v Edinburgu je najbolj udobno od maja do septembra, saj je vreme vedno spremenljivo in obiskovalci morajo pričakovati tako sonce kot dež, ne glede na sezono. Najbolj primerno je, da v teh krajih uporabljamo namesto dežnika dežne plašče, kajti vetrovi večkrat uničijo dežnike. V zimskem času so zime mile in dokaj hladne (temperatura se spusti do 0°C), padavine so večinoma v obliki hladnega dežja ali žleda, le redko kdaj se pojavijo snežinke.

Kdaj obiskati

Največkrat postane gneča v Edinburgu v glavnem obdobju festivala vročega poletja (od avgusta do začetek septembra) in v času praznovanja Novega leta. V tem času si je potrebno dobro načrtovati obisk in si v naprej rezervirati nastanitev.

Zgodovina

Območje okoli sodobnega Edinburga je bilo poseljeno že tisoče let nazaj. Njegove korenine je kot poravnavo mogoče slediti do zgodnjega srednjega veka, ko je bilo gradišče s sedežem na višjem območju, najverjetneje na grajsko skalo. Od sedmega do desetega stoletja je pripadal del Angliji, Kraljevine Northumbrie, nato postane kraljeva rezidenca škotskih kraljev. Mesto, ki se je razvilo ob trdnjavi je bilo ustanovljeno s kraljevo listino v začetku 12. stoletja, ki je bila sredi 14. stoletja opisana kot glavno mesto Škotske. Območje ki je znano kot New Town je bil dodan že od druge polovice 18. stoletja dalje. Edinburgh je bil največji škotski Glasgow mesto, dokler ga je prerasel v prvih dveh desetletjih 19. stoletja.

Hrana

Edinburg je mesto za ljubitelje hrane. Na voljo imajo širok izbor restavracij, ki so razpršene po vseh delih mesta. Poskrbijo za vse okuse, cene in stile - od hitre hrane do restavracij z Michelinovimi zvezdicami. Večja previdnost je potrebna okoli gradu v območju Grassmarket, kjer so številne restavracije turistične pasti. Škoti so znani po tem, da so nagnjeni k ocvrti hrani, ki povzroča gastronomske užitke, kot so ocvrte pice, ocvrti hamburgerji, ocvrte krvavice, ocvrte Haggis in ocvrte Mars palčke.

Pijača

Kot brezalkoholno pijačo ponujajo na škotskem - Irn Bru, ki ga tudi uporabljajo kot zdravilo za "mačka". Seveda ne morete oditi s Škotske, ne da bi kaj več izvedeli o viskiju, po škotsko whisky. Najbolj znani single malts, se pravi čisti, najboljši viskiji v hrastovih sodih, zorijo vsaj tri leta preden jih ustekleničijo. Najbolj znani so Glenfiddich, Laphroaig, Glenlivet, Glen Morangiein Macallan. Obisk destilarne je izjemna izkušnja, zato izberite vsaj eno.

Nakupovanje

 • Princes Street: ( New Town ), severno od gradu, je glavna nakupovalna ulica v Edinburghu. Teče skozi mesto od železniške postaje do Lothian Road. Vsebuje velike verige trgovin, kot so HMV za glasbo, Topshop in H & M za oblačila, turistično usmerjene trgovine in veleblagovnice.
 • Obstaja veliko več za zgornji segment trga trgovine, restavracije in bari na George Street ( New Town ), ki poteka vzporedno z Princes Street.
 • Cockburn Street ( Old Town ): ima veliko majhnih alternativnih trgovin z glasbo, novimi igračami, oblačili, telesni piercingi in duhovnimi elementi.
 • Royal Mile ( Old Town ): predvsem višja konec bližini gradu, ima veliko turistično usmerjeno trgovine, ki prodajajo spominke škotske od razglednic do viskija in Kilts.
 • Victoria Street ( Old Town ): je lepa ulica, ki jo je vredno obiskati. Tu lahko najdete pisane stavbe in zanimive butike, ki si jih je vredno ogledati.
 • Victoria Street vodi tudi na Grassmarket ( Old Town ): na ulici, ki daje čudovit razgled na grad, ki dominira desno nad njim, in je tudi poln zanimivih in lepih trgovin, kakor tudi številnih lokalov in restavracij. Grassmarket je vsekakor vreden ogleda.
 • Multrees Walk (znan tudi kot The Walk): za high-end založbah kot so Vidal Sasoon, Armani, Vuitton, Harvey Nichols in Calvin Klein ( New Town ).
 • Drugi centri vključujejo Princes Mall ali St James Mall, ki so tako le streljaj od Princes Street in čezmorskega terminala v Leith.
 • Turisti ponavadi odnesejo domov steklenico najboljšega izvoz na Škotskem, en sam viski.

Kultura

Festivali in dogodki

Edinburgh, v poletnih mesecih postane "festival city", ko gosti mesto veliko število pomembnih nacionalnih in mednarodnih umetniških festivalov. Večina teh se pojavijo skoraj istočasno v avgustu. Ti poskrbijo za širok spekter interesov in vključujejo:


 • Edinburgh International Festival: Vsako leto avgusta, Edinburški festival preoblikujejo v eno izmed najlepših mest na svetu, ki predstavljajo tri razburljive tedne najboljših ustvarjalcev in izvajalcev iz sveta umetnosti - za vsakogar.
 • Edinburgh Military Tattoo: je ena izmed ikonskih podob Edinburghu za milijone ljudi po svetu se vsako leto Tattoo, kilted Pipers skirling zberejo pod obzidje v Edinburghu gradu.
 • Edinburgh Fringe festival: kar že ime pove, se je ta festival razvil na "Fringe" glavnega mednarodnega festivala in ponuja več alternativnih predstav, s poudarkom na komedijo in avantgardo; je zdaj tudi največji festival umetnosti na svetu.
 • Edge Festival (prej znan kot "T na robu"): festival glasbe, ki poteka vzporedno s festivalom Fringe.
 • Edinburgh Jazz & Blues Festival
 • Mednarodni festival Knjiga Edinburgh: poteka v šotorih na Charlotte Square (West End of George Street, New Town ).
 • Mednarodni filmski festival v Edinburgh: Zdaj preseljen v mesecu juniju od svoje nekdanje reže v avgustu, tako da nič več ne spopade z vsemi drugimi.
 • Edinburgh Mela: multikulturni festival potekal v Leith .
 • Imaginate Festival: vsak maj/junij, mednarodni festival otroških gledaliških iger
 • Edinburgh International Festival znanosti: poteka vsako leto marca ali aprila. Poudarek na "hands-on" znanosti.


Ena pomembna stvar je, da se odločite, kdaj načrtuje potovanje v Edinburghu, saj so v času festivalov, ki potekajo od začetka avgusta do sredine septembra nastanitve zelo zasedene. Hotelske sobe v mestu in okolici so opazno veliko dražje, in boste morali rezervirati (vsaj šest mesecev!) vnaprej.

Jezik

Njihov uradni jezik je angleščina.

Izobraževanje

Edinburgh je gostitelj številnih univerzah in visokih izobraževalnih organizacij, vključno s 4 univerzam:

 • Univerza v Edinburghu: prestižna univerza stara več kot 400 let.
 • Edinburgh College of Art
 • Colleges
 • Stevenson College Edinburgh: ponuja tečaje za britanske in mednarodne študente skozi vse leto in tudi vodi v angleškem jeziku poletno šolo.


Zasebne šole:

Edinburgh je priljubljena destinacija za jezikovne študente, ki se želijo naučiti angleščino, ali graditi na njihovih obstoječih angleški jezikovnih spretnostih. Večina šol ponujajo "homestay" možnost, kjer je nočitev z lokalno družino, ki je lahko odličen uvod v škotsko življenje. Jezikovne šole v mestu, vključujejo:

 • Alba angleški School
 • EAC School
 • Edinburgh šola angleščine
 • MacKenzie šola angleškega jezika
 • TLI Angleški jezik SchoolCastle
 • National Archives of Scotland

Varnost

Nasplošno je Edinburg mogoče šteti med varne destinacije za obiskovalce, vendar je tako kot v ostalih večjih mestih potrebno ostati pozoren in obdržati nekaj zdrave pameti. V nočnih urah je pametno da uporabite taksi za vrnitev domov oz. v hotel. Večja pozornost za varnost je potrebna ne območjih predmestja, kot so na primer:

 • Niddrie in Craigmillar na jugovzhodu mesta.
 • Sighthill in Wester Hailes na zahodu.
 • Muirhouse in Pilton na severu.

Koristne turistične informacije

 • V nujnih primerih pokličite 999 (po možnosti iz fiksnega omrežja, brezplačen klic iz katerega koli telefona), 112 prav tako deluje. Za nasvet o nenujne zdravstvene težave, lahko pokličete 24-urno NHS storitev na 0845 424 2424.

Royal Ambulanta Edinburgh ( RIE ), 51 Male Francija Cres, Old Dalkeith Road ( Na južnem robu mesta, vožnja lahko traja do 30 minut od centra mesta, z avtobusom ali s taksijem ), ☎ 44 131 536 1000 . 24 ur odprta. Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Mednarodna klicna številka je 0044.

Internet

Internetni dostop ni tako obsežen. Lahko se najde v nekaterih kavarnah mesta ali v javnih knjižnicah, kjer je tudi dostop do računalnika brezplačen.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Mednarodno letališče Edinburgh ( IATA : EDI ): najprometnejših letališč na Škotskem, ki se nahaja približno 10 kilometrov zahodno od mesta. Letališče ponuja široko paleto domačih in mednarodnih letov v Evropi in Severni Ameriki. Mnogi obiskovalci mesta pridejo preko povezovalnih letov iz Londona.

Z avtobusom

Po mestu vozi veliko medkrajevnih avtobusnih podjetij iz celotne Škotske in Anglije. Večina teh avtobusov pa se zbira na avtobusni postaji St. Andrew Square

Z avtom

Po cesti se lahko v Edinburg najbolj pripeljemo neposredno z avtoceste M8 (iz Glasgowa in zahodu), M9 (iz Stirlinga in severozahodu), A90/M90 (iz Pertha , Dundee in severne Škotske), A1 (iz Newcastla upon Tyne in severovzhodne Anglije) in A702/M74 (iz Carlisle in severozahodne Anglije).

Iz Londona je najhitrejša pot do Edinburga, po avtocesti M1, ki ji sledi A1 (M) in A1 - potovanje je dolgo 640 km (398 milj) in traja približno 8-9 ur časa vožnje.

Edinburgh ni posebej avtom prijazno mesto (najslabše mesto za vožnjo je zunanji London v Veliki Britaniji), z nešteto enosmernih ulic in srednjeveško zasnovanimi starimi mestnimi jedri je premikanje precej počasno. Najti parkiranje pa je lahko zelo težavno, čeprav obstaja več večnadstropnih parkirnih hiš v središču mesta (grajska terasa za West End, St. James center ali Greenside na vzhodnem koncu)

Z vlakom

Glavna železniška postaja v Edinburgu se imenuje železniške postaje Waverley in je atrakcija sama po sebi. Waverley Station je glavno vozlišče za škotsko železniško omrežje, ki ga upravlja prva Scotrail.

Iz ostalih mest pa pripeljejo vlaki drugih družb kot so:

 • Glasgow Central
 • Caledonian Sleeper
 • Arriva Cross Country

Z ladjo

Trajekt/avtobusni prevoz od Belfasta do Edinburga lahko rezervirate preko Citylink

Transport po destinaciji

Edinburg je kompaktno mesto kjer so večina znamenitosti in glavnih turističnih znamenitosti v starem mestnem jedru (v glavnem v okolici gradu in Royal Mile) ter New Town. Zato so samo 15 minut hoje narazen. Hoja po elegantnih ali atmosferskih ulicah je eden od užitkov v mestu.

Javni transport

Edinburg ima dva glavna avtobusna podjetja: Lothian Avtobusi in First Group. Lothian Avtobusi so največji operaterji v mesti in njihov izgled je že pravi mestni simbol. To podjetje organizira prav tako panoramske vožnje ki se začnejo in končajo na Waverley mostu, vendar imajo različni avtobusi druge relacije kroženja po mestu.

Železniški promet pa je bolj koristen za doseganje zunanjih predmestij, saj večina postaj leži na jugozahodu in jugovzhodu predmestij mesta.

Avto

Vožnja z avtom v osrednjem Edinburgu je prava nočna mora, saj je v tem delu ogromno srednjeveških ulic, enosmernih voženj in izredno malo parkirnih prostorov, prav tako pa je parkiranje na ulici nezakonito.

Taxi

Mesto ponuja 2 vrsti taxijev: črne Kabine in minicabs (s predhodnim naročanjem). Ko črne kabine prikažejo oranžno svetlobo na vetrobranskem steklu oznčujejo, da so na voljo za najem.

Glavna taxi podjetja so: Central Radio Taxis (Black Kabine) - 44 131 229 2468 Mesto Kabine (Black Kabine) - 44 131 228 1211 Edinburgh Taxi (minicabs) - 44 131 610 1234 Festival Avtomobili (minicabs) - 44 131 552 1777

Peš

Edinburgh je lepo mesto, ki je polno zgodovine. Ni boljšega načina, da ga vidimo kot peš, čeprav je treba opozoriti, da to ni za bolnike rahlega srca, saj je mesto sestavljeno iz mnogih strmih gričev.

Edinburg hojo je mogoče načrtovati na spletu z vodičem na poti walkit.com.

Nenavadni načini transporta

S tramvajem

Spanje in namestitev

Hoteli

V samem centru mesta, kot tudi v bližnji okolici najdemo zelo veliko hotelov nizko in visoko cenovnega razreda:

Hostli

V centru mesta lahko najdemo veliko manj hostlov, kot je hotelov:.

Kampiranje

Edinburgh Caravan Club Site je idealen kraj za vaše počitnice. Nahaja se na območju Firth of Forth, Caravan Park ponuja enostaven dostop do Edinburga.


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Velika Britanija