Dubaj

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Mesto, ki je zrastlo na proizvodnji in izvozu nafte, je danes turistično eno najbolj atraktivnih mest tega sveta. Biser, ki leži v Emiratih je največje po številu prebivalcev, poleg tega pa se lahko pohvali po zelo zanimivi arhitekturi, med drugim v Dubai-u najdemo Burj al-Arab, Palm Island, Burj Khalifa, itd... Dubaj je tudi znan po ogromni raznolikosti prebivalcev in je kraj, kjer lahko vsak s pridnim delom obogati oziroma si zgradi kariero.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Burj al Arab: Najbolj znamenit hotel v mestu, zgrajen za bogate, do Vip spalnic vodijo njihovi lastni hoteli, stoji na svojem pol otočku.
  2. Dubai vodometi : Vodometi, ki mečejo vodo do 50 metrov v zrak na ritem muzike.
  3. Zaliv delfinov: Eden največjih rezervatov za delfine na vsem svetu, lahko plavaš z delfini, jih hraniš, skrbiš za njih, jih opazuješ med izvajanjem atrakcij, itd..
  4. Dubai Metro: Zelo organiziran javni prevoz v obliki metrojev, prava paša za oči, ko hitri metroji švigajo mimo vas.
  5. Burj Khalifa: Poslovni center in trenutno najvišja stavba na svetu, meri kar 846 metrov v višino.
  6. Divji Vadi vodni park: Največja atrakcija za turiste v Dubai-u ponuja več kot trideset toboganov, umetno nevihto in še mnogo več.
  7. Palmovi otoki: Umetno narejen ogromni otok v obliki palme, kjer imajo svoje rezidence bogati in slavni.

Muzeji

Dubaj Muzej, Muzej biserov v Dubaju, Miraj muslimanski umetniški center, Salsali privatni muzej.

Parki

Dubaj Soteska, Dubajska puščava, Safa park(nekaj zelenja med puščavo), Zabeel park, Čudežni vrt...

Skriti kotički

Jumeira plaža in park

Izleti v okolici destinacije

Izlet v veliko rdečo puščavo, da vidiš kakšen je bil Dunaj pred gradnjo vseh teh znamenitosti.

Aktivnosti

Splača se vam povzpeti na vrh najvišje stavbe na svetu Burj Khalifa(res neverjetno doživetje), splača se vam obiskati Vadi vodni park(če potujete z otroci), nujno si morate ogledati plesoče fontane.

Zemljevidi in geografija

Dubaj leži na arabskem polotoku, je eden od petih emiratov, za razliko od drugih puščavskih mest je v okolici Dubaja, kar nekaj rastlinja. Nahaja se na obali perzijskega zaliva in ima približno isto nadmorsko višino kot morje. Pokriva površino 4110 km2, na jugu meji na Abu Dhabi, na SV na Sharjah, na Z na Ajman in na S na Ras al Khaimah.

Zemljevid

Zemljevid Dubaja


Območja

The Creek, Deira, Bur Dubai, Oud Metha, Sheikh Zayed Road, Jumeriah, Umm Suqeim and al Sofouh in New Dubai.

Vreme in klima

Dubai ima vroče puščavsko savansko podnebje, zelo vroča, vetrovna in vlažna poletja s povprečno temperaturo okoli 41° C , ter 24° C v Januarju, ki je najhladnejši mesec, snega praktično nimajo, prav tako imajo v povprečju le tri deževne dni na leto.

Kdaj obiskati

Za obisk Dubaja priporočam meseca Oktober in Maj, ko se temperature gibljejo oklo 25° C.

Zgodovina

Pred letom 1095 je malo znanega in Dubaja ni omenjenega v nobenih zgodovinskih zapiskih, prvi zapis sega ravno v leto 1095, pripada geografu Abu Abdullah al-Bakri, ki je Dubaj opisal kot puščavsko naselbino z veliko možnostjo za nastanek veličastnega mesta. Leta 1892 je Dubaj podpisal pogodbo z Britanci in prešel pod njihovo zaščito. Britanci so varovali njihove interese pred ostalimi Evropejci, mesto pa je prav tako veliko dalo otočju.

Dubaj je bil že od svojega nastanka v sporu z Abu Dhabijem, leta 1947 pa je mejni spor prerasel v vojno med emiratoma. V vojno je posegla Velika Britanija in začela varovati meje, kar je povzročilo začasno prekinitev sovražnosti. Dubaj je dobil vodo, elektriko, telefonske storitve in letališče šele 1950. Od leta 1970 do leta 1990 je Dubaj zaradi izvažanja nafte močno obogatel in postal meka za vse poslovneže. Leta 1990 je zaradi zalivske vojne gospodarstvo v Dubaju začelo upadati in potem še enkrat 2003 med Iransko vojno, vendar se je Dubaj iz krize še vsakič dvignil kot feniks iz pepela.

Hrana

Arabska hrana je v mestu zelo priljubljena najti jo je mogoče praktično na vseh vogalih od hotelov, do malih tržnic pa vse do restavracij. V Dubaju je zelo popularna tudi azijska kuhinja, strogo prepovedano je uživanje svinjine, seveda samo za domačine. Podobna ureditev velja za alkoholne pijače, ki so na voljo je ne muslimanom in se prodajajo v hotelih ter posebnih supermarketih. Prav to je razlog, da se večina nočnih klubov nahaja v hotelih, kar dejansko domačinom preprečuje vstop. Dubaj dejansko združuje vse kuhinje sveta najbolj priljubljena med ne arabskimi pa je zagotovo indijska hrana.

Pijača

Pivskih navad v Dubaju praktično ni, ker je alkohol prepovedan, so pa zelo popularni raznovrstni čaji, naravni sokovi in turška kava. Ker nimajo urejene podtalnice in, ker nimajo ravno pravega dostopa do vode, voda ni pitna!!!

Nakupovanje

Najbolj znan je zagotovo nakupovalni center Dubaj, ki je tudi največji in ponuja, kar ti srce poželi. Domačinom, razen seveda zaposlenim je vstop v to nakupovalno središče prepovedan. Splača se pa seveda tudi obiskati Dubajske tržnice, kjer se, da barantati za vsako stvar. Kupiš za toliko, kot si pripravljen dati.

Kultura

Dubaj je islamsko mesto, zato je treba spoštovati njihove običaje. V mestu je veliko molilnic. Veliko dajo tudi na razstave zato lahko v nacionalnih in tudi privatnih muzejih najdete ogromno zanimivih razstav in umetniških del. Veliko dajo na znane ljudi, saj vejo, da je to najboljša promocija za mesto.

Festivali in dogodki

Splača se spremljati datume koncertov posameznih pevcev, saj mnogi znani nastopijo v Dubaju: Aerosmith, Kylie Minoque, Elton John, Pink... Pomemben je tudi festival puščavski Rock, to je ogromen festival, mešanica med heavy metalom in klasičnim rockom. Zanimive so tudi razstave raznoraznih slik največjih živečih umetnikov tega sveta v Art Dubai-u.

Jezik

Uradni prvi jezik je Arabščina, drugi govorni jezik je Angleščina, ki se jo učijo v šoli. Zaradi preseljevanja pa se v Dubaju govorijo jeziki kot so hindu, perzijski, tulu, kitajski in številni drugi.

Izobraževanje

Javne univerze in faksi: Higher Colleges of Technology, Zayed University, Dubai Medical College for Girls, Afraaz University, Emirates College for Management & Information Technology.

Privatne univerze in faksi Al Ghurair University, Allied Institute of Management Studies (AIMS), American College of Dubai, American University in Dubai, American University in the Emirates, Amity University Dubai, Biotechnology University College, Dubai, Birla Institute of Technology & Science, Birla Institute of Technology & Science, British University in Dubai, Canadian University Of Dubai, Cass Business School, Centre for Executive Education, Dubai Knowledge Village, Emirates College for Management & Information Technology, Dubai School of Dental Medicine, Dubai Medical College for Girls, Dubai School of Government, Dubai University College, The Emirates Academy of Hospitality Management, Emirates Aviation College, European University College Brussels (Hogeschool-Universiteit Brussel), European University College (formerly Nicolas & Asp University College), HAwowid, Hamdan Bin Mohammed e-University, Heriot-Watt University, Hult International Business School, IIM Indore[1], Institute of Management Technology, Dubai, International Horizons College - Dubai, Islamic & Arabic Studies College Dubai, Islamic Azad University, Dubai, Jumeira University, Kinsale University - Dubai Campus, London Business School, London College of Fashion - Short Courses in the Middle East, London College of Make-up FZ-LLC(http://www.londoncollegeofmakeup.com/), London Human Resources Institute, Dubai Centre, Knowledge Village, Manchester University Business School, Mahatma Gandhi University, Manipal University, Middlesex University - Dubai Campus, Murdoch University Dubai, Rochester Institute of Technology - Dubai (RIT Dubai), S P Jain School of Global Management, Dubai, SAE Institute, Shahid Beheshti University, Dubai, Shaheed Zulfikar Ali Bhutto Institute of Science and Technology (SZABIST), Skyline University College, Synergy University, Universal Empire Institute of Medical Sciences, University of Atlanta Dubai, University of Dubai, University of Modern Sciences, University of Strathclyde Business School - Dubai Campus, University of Waterloo, University of Wollongong - Dubai Campus, Wings University, Brentwood Open learning College.

Varnost

Predvsem pazite, da ne pijete na ulicah, ne občujete na ulicah, ne izzivate lokalnih policistov, se ponoči ne zadržujete predolgo zunaj in izogibajte se čudnih in nepoznanih ulic, ter predelov mesta. Drugače kriminala v mestu skoraj ni, ravno zaradi takih zakonov in zagroženih kazni. V hotelih so dokaj pošteni, te ne opeharijo preveč, razen, če si naiven in greš na potovanje kot avanturist brez pravega načrta potovanja.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Klicna koda je +971, večina jih uporablja mobilne in telefonske storitve pri podjetju Etisalat, ponujajo najugodnejše storitve. Če želite tam veliko telefonirati oziroma ste tam na službenem kupovanju, priporočam, da vzamete Etisalat samoplačniško številko in klice opravljate brez prevelikih računov. Drugače telefonirajte raje ne, ker bo račun za telefon ogromen.

Internet

Njihova domena ima končnica .ae, torej recimo www.etisalat.ae. Vsi hoteli imajo svoj privatni in zastonj Wi-Fi. Priporočam vam, da drugače ne hodite na internetne strani, ker bo račun spet ogromen.

Prihod na destinacijo

Pridite z letalom, ker se vam najbolj splača pa tudi najbolj udoben način potovanja je. Priporočam vam Fly Emirates, ki je njihova vrhunska in luksuzna letalska družba z ugodnimi cenami.

Z letalom

Sodobna meka mednarodnih potovanj z letalom je Dubai international airport. Vsako leto obrne okoli 57 miljonov potnikov, ima tri terminale, tretji je tudi največji terminal na svetu. Letališče ima 60.000 zaposlenih. Iz letališča omogočajo prihod do hotelov s turističnimi busi, taksiji in hotelskimi shutlle service.

Transport po destinaciji

Javni transport

Po Dubaju imajo odlično urejen javni prevoz, avtobusov sicer ne priporočam, tudi lokalnih taksijev ne priporočam, splača pa se vam vožnjo z luksuznim in izjemno hitrim metrojem(ni draga).

Avto

Avto si lahko sposodite preko Rent-a-car v skoraj vseh hotelih, avti so s klimami, urejeni, razkošni in predvsem delujoči, praktično vse najdeš.

Taxi

Priporočam, da se okoli vozite s hotelskim prevozom ali pa, če hotel nima svojega prevoza ima zagotovo pogodbo s kakšno pošteno taksi službo. Ne vsedajte se v naključne taksije, hitro vas opeharijo.

Kolo

Vožnje s kolesom zaradi hudo visokih temperatur in velike vlažnosti ne priporočam. Vseeno si lahko v hotelih izposodite kolesa, za vožnjo po mestih.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Dubaj ponuja za spanje turistov skoraj vse od luksuznih hotelov, do bolj preprostih hotelov, pa vse do hostlov in apartmajev, ter za tiste res bogate, najem zasebnih vil na Palmovem otoku. Edino, kar v Dubaju ni priporočljivo je kampiranje, predvsem zaradi pomanjkanja vode in previsokih temperatur.

Luksuzni hoteli: Burj al Arab, Shereton Dubai, Atlaantis the palm Dubai (cene od 200 do 5000 eurov na noč) Navadni hoteli: Landmark grand hotel, Citymax Hotel al Barsha, Auris Plaza hotel (cene okoli 75 eurov na noč) Apartmaji: Golden Snads apartments, Star Hotel Deira apartments (cene okoli 50 eurov na noč) Vile: Coral villas, itd...(cene po dogovoru)