Djerba

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Otok Djerba je otok dolgih peščenih plaž, kjer se lahko sprehajate in uživate v miru in tišini. V notranjosti otoka, pa lahko doživite pravo Saharsko avanturo, kjer v sredini puščave vaš čaka osvežitev v zeleni oazi.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 5:00 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

Glavne atrakcije, kamor spadajo razna avanturistične vožnje z jeepi po bližnji puščavi, hranjenje krokodilov v največji farmi v Sredozemlju, kulinarična doživetja, v sami oazi, ter še mnogo več, lahko najdete prav na otoku Djerba.

Izleti v okolici destinacije

1. Midoun: je majhno mestece, kjer lahko uživate na prelepih skalnatih peščenih plažah. V večernih urah pa se lahko sprehodite po starem delu mesta, kjer je veliko zanimivih trgovinic, kateri ponujajo najrazličnejše suvenire.

2.Houmt Souk je mesto, katero je prepleteno z različnimi kulturami. Zelo zanimivo majhno mestece, katero po dnevi je mirno, obmorsko mestece a zvečer zaživi v vsej svoji luči.

3.Obisk krokodilje farme na otoku se nahaja največja krokodilja farma v Sredozemlju. Na farmi prebiva več kot 400 krokodilov iz Madagaskarja.

4.otok Flamingov je majhen otok v bližini otoka Djerba. Do tja vozijo ladje, na katerih se boste lahko predajali morskih užitkom, čas pa vam bodo krajšali tudi animatorji z različnimi gusarskimi predstavami.

5.puščavska avantura je avantura za vsakogar, ki si želi drugačne Djerbe. Navadno izlet traja dva dni, saj si na poti v puščavo ogledate še oazo Gabes, kjer se sprehodite po zeleni oazi, kjer si boste lahko ogledali tržnico začimb in kane.

Muzeji

Houmt Souk muzej, kjer lahko najdete več o zgodovini Djerbe ter o bitki za ta tako priljubljen otok.


Skriti kotički

Vasica Guellala, kjer še vedno tako kot nekoč izdelujejo lončene izdelke. V Vasici pa lahko doživite zelo lepe sončne zahode.

Fadhloun mošeja, ki je v glavnem mestu otoka.

La Ghriba, sinagoga v vasici Erriadh.


Aktivnosti

Na otoku je veliko zabavnih aktivnosti, katere je vredno poskusiti.

Za tiste, ki si želijo adrenalinskega doživetja se lahko poizkusijo v različnih vodnih športih, tisti ki si želijo puščavske pustolovščine se lahko odpeljejo z jeepom v puščavo. Potapljanje in spoznavanje skrivnosti morskega sveta, ter hranjenje nilskih krokodilov, v največji farmi v sredozemskem morju.

Za vse tiste, ki pa si želijo kulinaričnih užitkov, je v samem mestu polno tradicionalnih restavracij, ki ponujajo izjemne tunizijske krožnike.

Vse to in še več, lahko doživite le na Djerbi.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Djerba

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Podnebje je sub-mediteranski, kar pomeni, da poletja so suha in vroča.

Kdaj obiskati

Najprimernejši čas za obisk otoka Djerbe je od meseca aprila pa tja do oktobra.

Zgodovina

Tunizija je bila prvotno naseljena z berberskimi plemeni, kateri še danes živijo v osrčju puščave. V 10. stoletju pred našim štetjem so obalo naselili Feničani, kjer je mesto Kartagina dosegla svoj višek v 6 stoletju pred.n.št. Nato so Tunizijo po mnogih bojim zasedli Rimljani, kateri so jim zapustili bogato kulturno dediščino, katera se je ohranila do današnjih dni. V 5 stoletju so državo zasedli Vandali nato pa še Bizanci. Arabci pa so to območje zasedli v 7. stol. pred. naš. št. V kasnejšem obdobju so obalo Tunizije zasedli še Normani, Almohadi iz Maroka, berbersko pleme Hafsifi pod katerimi je Tunizija uspevala.

Prav zaradi tako različnih ljudstev, ki so nekoč naseljevale Tunizijo in Djerbo je dežela tako zanimiva. Predvsem pa je zelo zanimivo življenje beduinov, katere najdemo tako o osrčju otoka kot tudi na Južnem delu Tunizije.

Zaradi presušenih slanih jezer, je zelo zanimivo in redno ogleda, kako po starem nabirajo in sušijo sol.

Hrana

Značilna hrana je sveže ribe, katere navadno postrežejo s kuskusom. Predvsem je na toku vredno poskusiti sledeče jedi:

  • Brik à l'oeufje tunizijski sendvič,
  • Lablabi piščančja obara,
  • solata mechouia zelenjava na žaru, postrežena z različnimi omakami,
  • tastira cvrta zelenjava s raznimi svežimi omakami.

Pijača

Priporočamo, da pijete le ustekleničene pijače. Poskusite niho tradicionalni čaj iz poprove mete, njihovo tradicionalno kavo in poskusite pomarančni sok. Poleg tega je vredno poskusiti njihovo domače žganje, ki je lahko iz fig ali dateljnov, ter domače pivo, ki ga imenujejo celtia.

Nakupovanje

Pri nakupih moramo biti posebej pozorni, saj Tunizijci so znani po zasoljenih cenah in vsiljevanju izdelkov. Zato priporočamo, da se pred nakupom pogajate na končno ceno.

Kultura

Več informacij lahko dobite na [[1]]

Festivali in dogodki

Na otoku se dogaja veliko različnih dogodkov, predvsem pa gre za vaške dogodke, kjer navadno praznujejo njihove svetnike.

Jezik

Uradni jezik arabski in francoski. V turističnih krajih govorijo tudi angleško, italijansko in nemško.

Varnost

Najpomembnejše je, da v mesto in na plažo ne nosite velikih vsot denarja, ravno tako velja za dokumente. Najbolje, da v hotelih najamete hotelske sefe.

V mestih se izogibajte temnih in samotnih ulic. S prodajalci dajte se dajte čim več pogajati in predvsem pazite na denar, ne nosite velikih bankovcev. Ženske, ki potujejo same, naj bodo primerno oblečene in naj ne pozabijo, da Tunizija je arabski svet, kjer običaji in uzance so drugačne od naših. Tunizijcem je normalno, da v žensko strmijo in jo ogovorijo.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telekomunikacija je zelo dobro urejena v večjih mestih. Telefonske govorilnice so razporejeno o skoraj vsaki ulici. Pomembno je vedeti, da lokalni klici so poceni a mednarodni klici so lahko zelo dragi, zato priporočamo uporabo interneta.

Internet

Do interneta lahko dostopate v večjih mestih. Za hitrejše iskanje internetnega dostopa, glejte napis Publinet. Internetna hitrost je dokaj počasna (1024 kbit/s). V hotelskih kompleksih je za internet priskrbljeno, za moč internetne povezave, pa je najbolje da povprašate sam hotel oz. turističnega operaterja.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Na Djerbo lahko priletite iz glavnega letališča na otoku. Transport iz letališča na deszinacijo lahko izbirate med taksijem, kombi taksijem ali javnim prevozom. Če pa ste prišli organizirano, se nimate kaj bati, saj bo slovenski predstavnik na otoku vse organiziral.

Z avtobusom

Po otoku in na otok lahko pridete tudi z avtobusom. Najbolj pomembna povezava je med Tunisom in Houmt Souk, vožnja traja tja do 8 ur. Najbolje, da se na pot odpravite v večernih urah, ter potujete do Djerbo v nočnih urah.

Z avtom

Na otok lahko pripotujete tudi z lastnim prevozom in sicer trajekti gredo iz Francije in Italije.

Z vlakom

Z vlakom na otok ne moremo priti, lahko pa se pripeljete do mesta Gabes, katero je 70 km oddaljeno od Djerbe in nato pot nadaljujete s trajektom.

Z ladjo

Na otok, kot že rečeno, lahko pridete s trajektom iz celinske Tunizije ali pa iz drugih držav.

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transporti niso dobro urejeni.

Avto

V resortih lahko najamete avtomobil, a odsvetujemo vožnjo, saj so otočani zelo nevarni vozniki.

Taxi

Najboljši transport po otoku.

Kolo

Lahko najamete tudi kolo ali drugo prevozno sredstvo, a vam odsvetujemo, saj so otočani zelo neprevidni vozniki. Zato se raje po otoku prevažajte s taksijem.

Nenavadni načini transporta

Na plažah Djerbe lahko jahate kamele ali pa se vozite s 4-kolesnikom.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hoteli na Djerbi so zelo dobro urejeni, priporočamo rezervacijo višje cenovnih hotelov, saj je v njih poskrbljeno za večjo varnost.

Hostli

Ni podatka o hostlih.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Tunizija