Danska

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Danska je ena izmed zanimivejših Skandinavskih držav. Največji del Danske prestavlja polotok Jutlandijo. Danska obsega tudi več manjših otokov od katerih izstopata dva največja- Fly in Zealand. Danska je bila nekoč sedež Vikingov , ki so nekoč plenili po Evropi, danes pa je uspešna sodobna država, ki je ena izmed vidnejših članic Evropske unije. Danska je znana tudi po "slavnih" igračah Lego in uspešnem pisatelju Hans Cristianu Andersenu. Danska je gospodarsko ena najbolj razvitih držav na svetu. Danska je nižinjska država katere najvišji vrh ima le 173 metrov nadmorske višine. Slovi tudi kot dežela dobrega piva in dežela kjer se odvija slavna Shakespearjeva tragedija Hamlet.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Skandinavija - dežela polnočnega sonca

Katja in Simon Preberite: Skandinavija - dežela polnočnega sonca

Skandinavija z avtodomom 2.del

Janja in Filip Preberite: Skandinavija z avtodomom 2.del

Okrog sveta

Beja Prohart Preberite: Okrog sveta v štirih mesecih- za začetek sedem evropskih

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 4,28 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Kopenhagen je glavno mesto Danske. Ponuje mešanico sodobne arhitekture in zgodovinskih artefektov. V njem se nahaja sedež vlade, monarhije in parlamenta.
 2. Horsens je očarljiva vasica, kjer se vsako leto odvija tradicionalen evropski srednjeveški karneval.
 3. Skagen je pristaniško mesto z značilnimi rumenimi hišami, enkratnimi muzeji, umetnostnimi galerijami ter ponuja veliko lokacij kjer lahko najamete kolo.
 4. Arhus je univerzitetno mesto z ohranjenim mestnim jedrom. Je živahno mesto prežeto s kavarnami, restavracijami, klubi in kinotekami. Je drugo največje mesto Danske.
 5. Vejle leži v idiličnem stičišču rek, dolin in gozdnatih hribov. V srednjem veku je veljalo za izjemno pomembno trgovsko mesto. Danes ga sestavljajo zdravilišče, nakupovalni centri, safari parki in igrišča za golf.

Skriti kotički

 • Narodna galerija Danske]]- je živ muzej z unikatno kolekcijo Danske in svetovne umetnosti. Muzej med drugim omogoča vodene oglede, delavnice za otroke, koncerte in veliko več.
 • Ekvarij Modri planet- Danska se lahko pohvali z največjim in najsodobnejšim akvarijem na severu Evrope. To je zagotovo kotiček, ki ga ne sme spregledati popotnik, ki se poda na Dansko.

Potovalni načrti

1. Dan Letalo Slovenija- Kopenhagen. Prevoz iz letališča do hotela. Po nastanitvi si bomo ogledali nekatere največje mestne značilnosti. Najprej si bomo ogledali slavni kip Male morske deklice. Nato se bomo odpravili na voden ogled in si ogledali Rosenborg Castle in Palaca Amaien Borg. Zvečer pa si bomo privoščili ogled najstarejšega zabaviščnega parka v Evropi- Tivoli.

2. Dan Drugi dan bomo šli na ogled znane Narodne galerije Danske, ki slovi po umetniških delih Danskih in svetovnih umetnikov. Po kosilu pa se bomo odpravili v mesto Roskilda, ki je slovito mesto iz Vikinških časov.

3. Dan Tretji dan se bomo odpravili v mesto Vejl, ki je v srednjem veku slovelo kot izjemno pomembno trgovsko mesto. Ogledali si bomo glavne znemenitosti in posebnosti tega mesta. Potem se lahko odpravimo na ogled Lego parka- park, ki je v celoti posvečen kockam Lego.

4. Dan Ta dan se bomo že navsezgodaj odpravili v privlačno ter očarljivo vasico Horsens, kjer se vsako leto odvija znan evropski srednjeveški karneval. Na poti proti Kopenhagnu se bomo ustavili v mestu Odense, ki je tretje največje mesto na Danskem, kjer si bomo ogledali tamkajšnjo katedralo in rojstno hišo znanega pisatelja Hans Cristiana Andersena.

5. Dan Peti dan bomo ponovno raziskovali Kopenhagen. Obiskali bomo eno največjih in najbolj znanih pivovarn na svetu- Carlsberg. Pozneje se bomo z ladijco odpravili na raziskovanje mestnih kanalov.

6. Dan Približno 25 minut stran od Kopenhagna se na bližnjem otoku v mestu Amagar nahaja eden največjih akvarijev v severni Evropi. Preostanek dneva bomo izkoristili za raziskovanje mestnega jedra Kopenhagna in pregled tamkajšnjega nočnega življenja.

7. Dan Zadnji dan se bomo odpravili v Helsingar znano pristaniško mesto, kjer stoji grad Kronborg, legendarni Hamletov dvorec Elsinore. Po povratku v hotel se bomo odpravili na letališče in odleteli v Ljubljano.

Aktivnosti

 • Če želite imeti aktivne počitnice si raje namesto avtomobila najamite kolo in krajše dolžine prekolesarite.
 • Danska ima dolgo zgodovino, zato si je ob obisku Danske vsekakor potrebno ogledati zgodovinske posebnosti.
 • Ker se v glavnem mestu nahaja zabaviščni park si lahko čas krajšamo z obiskovanjem le-tega.
 • Danska ima zelo razgibano nočno življenje, zato seveda ni odveč, da se vklopimo vanj.

Koristne informacije

Glavno mesto: Kopenhaben

Valuta: Danska krona (DKK)

Število prebivalcev:5.580.516

Elektrika: 230V, 50 Hz

Tel. koda države: 45

Časovni pas: UTC + 1

Telefon za njuno pomoč:112

Domena: http://sl.wikipedia.org/wiki/Danska

Velikost države: 43.094 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Danska

Dinamični zemljevidi

Regije

Jutland
 Kraji:Arhus, Aalborg,

Jutland je največja Danska regija. Največje mesto v regiji je Arhus. Znano mesto v tej regiji je tudi Aalborg, ki slovi predvsem po zgodovinskih posebnostih in enem najbolj razgibanih nočnih življenj na Danskem.

Zealand
 Kraji:Kopenhagen, Roskilde...

V regiji Zealand ima sedež Danska prestolnica Kopenhagen. Je Danski največji otok.

Funen and Serrounding Island
 Kraji:Odnese

V tej regiji se v mestu Odnese nahaja rojstna hiša slovitega pisatelja Hansa Cristiana Andersena. Odnese je največje mesto v regiji in tretje največje mesto na Danskem.

Bormholm
 Kraji:Ronne...

Je počitniški otok znan tudi kot "rokerski otok". Največje mesto na otoku je Ronne s 13568 prebivalcev. Ima zanimivo zgodovino s pridihom Nemške in Švedske kulture.

Lolland- Falster
 Kraji:Nykobing Falser


Je otok južno od Zealand. Sedež prestolnice je v mestu Nykobing Falster, ki je znano po fjordih in slikovitih plažah.

Lastnosti pokrajine

Danska je nižinska dežela, katere največji vrh je visok le 173 m nad morjem. Nahaja se na severu Evrope in je na vzhodu obdana z Baltskim morjem, jugozahodno pa s Severnim morjem. Danska ima tudi številne otoke (okoli 470)od katerih jih je le četrtina naseljena. Največja Danska reka je Gutena. Pokrajino so izoblikovali ledeniki. Zaradi njihovega delovanja je pokrajina plosko valovita, posejana z niskimi griči ter z jezeri Danska zemlja pa je zelo rodovitna. Ravno zato je Danska ena izmed največjih izvoznic kmetijskih pridelkov. Razčlenjena obala z številnimi otoki, je posledica taljenja ledenikov, zaradi česar se je dvignila morska gladina.

Vreme in klima

Danska je nižinska država (najvišji vrh meri samo 173m) in je z vseh strani obdana z morjem. Vreme je pogosto vlažno in oblačno. Za Dansko so značilne blage in vetrovne zime in mila poletja. Februar velja za najhladnejši mesec, medtem ko velja avgust za najtoplejšega.Povprečna temperatura avgusta je 17 stopinj. Danska je zaradi takega podnebja ena najbolj zelenih držav v Evropi in kmetijsko uspešnih držav na svetu.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Glede na to, da avgust na Danskem velja za najtoplejši mesec, povprečna temperatura takrat pa znaša 17 stopinj bi za obisk vsekakor priporočala avgust.

Zgodovina

Danska je stara in zanimiva država z zelo razgibano zgodovino. V preteklosti odnosi s sosednjimi državami niso bili dobri in pogosto so se bojevali med seboj. Danska je slovela po krvoločnih Vikingih, pred katerimi so od 9. pa do sredine 11. stoletja trepetale zahodno Evropske države. Kralj Gorm Stari je v 10. stoletju združil majhna Danska kraljestva v eno kraljestvo. Danska velika prevlada je začela v 17. stoletju plahneti. V času 2. svetovne vojne se je Danska izjavila za nevtralno vendar so jo nemci kljub vsemu zasedli.

Hrana

Če obstaja kakšna tradicionalna Danska jed, bi to lahko bil obloženi odprti sendvič oz. kot ga imenujejo Danci smørrebrød. Smørrebrød ni običajni sendvič ampak je sestavljen iz okusnih lokalnih sestavin in se na krožniku postreže na mizo. Med Danske specialitete štejemo še: kuhan ali karameliziran krompir, kuhano rdeče zelje, mesne kroglice (frikadele), pečeno svinjino in pečeno raco. Kopenhagen ima kar 13 restavracij, ki se lahko pohvalijo z Michelinovo zvezdico. Danska slovi po jedeh iz zelenjave in seveda po ribeh. Danci slovijo tudi kot odlični izdelovalci meslenih piškotov in peciva. Priporočajo pitje skupaj z obroki.

Pijača

Med pijačami je na Danskem najbolj priljubljeno pivo. Imajo dve slavni in priznani pivovarni: Carlsberg in Tuborg. Vino je na Danskem bolj redko saj skoraj nimajo trte. Danci raje med brezalkoholnimi pijačami posegajo po gaziranih kot negaziranih pijačah. Omeniti pa moramo tudi, da je Danska voda čista in pitna vsepovsod po državi. Starost za nakup alkohola je na Danskem 16 let.

Nakupovanje

Danska je znana po viskih davkih. Njihov davek na dodano vrednost znaša 25%.

Gospodarstvo in ekonomija

Danska je gospodarsko ena najbolj razvitih držav na svetu. Imajo stabilno državno rast kar jim omogoča socialne storitve na visokem nivoju. V javnem sektorju dela tretjina zaposlenih, 44% odraslih pa koristi kakšno obliko državnih storitev in pomoči. Glavni težavi Danske sta visoka brezposelnost in velika javna poraba.Ker ima milo podjetje je tukaj zelo razvito kmetijstvo. Danska je ena največjih izvoznic kmetijskih izdelkov v Evropi.

Kultura

Danska je športno usmerjen nalog. So poznani po odlični nogometni ekipi, gimnastičarkah in igralcih golfa. Na olimpijskih igrah velikokrat prejmejo medalje v različnih disciplinah. Danci sodijo med miroljubne narode in gostoljubno sprejmejo tujce. So ponosni na svojo državo in to radi pokažejo. Ne marajo kritiziranja še posebej zagovarjajo pivo Carlsberg in se z veseljem prerekajo če ga kdo kritizira. Do popotnikov so Danci prijazni vendar redko vzamejo pobudo za pogovor. Danci so odprti za pitje alkohola. Pitje alkoholnih pijač je tam sestavni del družbenega življenja.

Jezik

Uradni jezik je danščina. Danščina spada med indoevropske jezike. Spada med severnogermanske jezike. Danščino govori okoli 7 milijonov ljudi. Pogost jezik na Danskem je tudi angleščina saj jo govori velika večina Dancev.

Izobraževanje

Danska ima več univerz. Pred letom 2007 je bilo na Danskem še več univerz vendar so se združile med seboj.Polek univerz obstajajo tudi neodvisne strokovno usmerjene šole, za usposabljanje učencev za naslednje poklice: učitelj, medicinske sestra, novinar, umetnik,itd. Najpomembnejše in največje univerze na Danskem so:

 • Univerza v Kopenhagnu
 • Univerza v Aarhusu
 • Univerza v Južni Danski
 • Univerza v Odnese
 • Univerza v Aalborgu
 • Univerza v Roskilde

Delo

Danska je kot članica Evropske unije zelo iskana država med iskalci zaposlitve. Tudi Danska je znana kot iskalka kadrov na različnih področjih. Danska je znana tudi po zadovoljstvu zaposlenih na delovnem mestu. Tujci, ki pridejo delovno na Dansko jih velikokrat zmotijo viske cene nastanitve in potnih stroškov. Cene so na Danskem kar precej višje kot v drugih državah.

Varnost

Danska je na splošno zelo varna država z malo nevarnosti za turiste. Seveda je pametno, da pazimo na svoje stvari na trgih in postajah in bolj javnih mestih, vendar je načeloma Danska precej varna država. Najverjetnejše kriminalno dejanje je žeparstvo. Telefonska številka policije na Danskem je 114. Danska je znana po tem, da ima samo eno strupeno (podobno gadu) kačo in eno vrsto strupene ribe vendar njun ugriz ni smrten.

Zdravje

Zdravstvene storitve na Danskem so na visoki ravni. Čakalne vrste na urgenci so dolge, saj imajo obiskovalci prednost glede na poškodbo. Za vse skoraj vse zdravstvene storitve je poskrbljeno z javnim zdravstvom.

Zobozdravniki so le delno zajeti v sistem javnega zdravstva. Cene storitev so visoke v primerjavi z sosednjimi državami.

Lekarne so dobro založene vendar imajo tudi znamke, ki v naši državi niso na voljo. V večjih mestih imajo ponavadi lekarno, ki je odprta 24 ur na dan.

Telekomunikacije

Telefon

Najbolje je da s sabo prinesete svoj telefon in si kupite predplačniško SIM kartico, ki so ponavadi dostopne na večih krajih za za razumljivo ceno. Predplačniške kartice so na voljo samo za klice, ki jih opravimo na Danskem. Mednarodni klici iz telefonskih govorilnic na Danskem niso mogoči.

Internet

V večini mest so prisotne internetne kavarne, vendar jih je tujcem težko najti (niso dobro označene). Hoteli imajo ponavadi brezžični internet in računalnike z dostopom do interneta. Storitve niso povsod brezplačne, ampak je odvisno od lokacije do lokacije. Najlažji način, da pridete do spleta so knjižnice. V splošnih knjižnicah je ponavadi dostop do interneta brezplačen.


Pošta

Post Danmark A/S je Danska nacionalna pošta, ki ima dober ugled glede zanesljivosti in hitrosti. Pošiljanje standardnega pisma ali razglednice na Danskem stane 5 DKK. Večina pošt ima delovni čas od 9.30 do 17.00. Večina jih je odprta tudi v sobotah do 13.00.

Spoštujte običaje

Dancem je uživanje alkohola nekaj običajnega. Ne marajo kritiziranja pa, če gre za njihovo pivo, državno ureditev ali visoke davke.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Danska ne zahteva vizuma za vstop v državo za slovenske državljane. Slovenski državljani in vsi državljani iz članic EU lahko v državo vstopajo z osebno izkaznico. V glavnem mestu Danske se nahaja slovensko veleposlaništvo, na katerega se lahko obrnemo v primeru dodatnih vprašanj.

Kontakt Slovenskega veleposlaništva na Danskem:

Veleposlaništvo Republike Slovenije Kopenhagen

Amaliegade 6, 2 nadstropje

1256 Copenhagen K

Danska


T: + 45 33 73 01 20

F: +45 33 15 06 07

E: vkh(at)gov.si

Z letalom

Danska ima dve večji in več majhnih letališč. Večina izmed njih ima mednarodne povezave. SAS Scandinavian Airlines je letalski prevoznik, ki ima prevladujoč delež na Danskem. Danska ima tudi več nizko cenovnih letalskih prevoznikov Easyjet, Transavia in Ryanair. Letališče Kopenhagen je največje letališče Skandinaviji. Letališče se nahaja 8 kilometrov od centra Kobenhagna.

Z avtobusom

Avtobusi so dobra alternativa vlakov. Če se nahajate v eni izmed sosednih držav so medkrajevne povezave dokaj dobre. Potovanje iz Berlina do Kopenhagna lahko stane 200 DKK ali pa tudi 300 DKK (40€) in traja približno 8 ur. Druga priljubljen relacija od Hamburga pa do Aarhusa pa traja 5 ur in pol. Za preverjanje voznih redov in cen so sta na voljo GoByBus in Swebus.

Z avtom

Danska je direktno povezana na Nemško avtocesto E45, ki poteka blizu Hamburga in teče ob vzhodni obali Juntland polotoka. Avtocesta poteka skozi drugo največje dansko mesto Aarhus. Veliko voznikov gre z Nemčije na Dansko raje z enim od rednih avto trajektov, kar skrajša pot za 137 kilometrov iz Hamburga in za 309 kilometrov iz Berlina. Prav tako se izognejo plačilu 235DKK za mostnino.

Z vlakom

Na Danskem železniškem voznem redu imajo 6 vlakov na dan, ki vozijo od Kopenhagna do Hamburga in obratno. Vlaki na tej relaciji vozijo približno na dve uri. Eden od teh vlakov pelje tudi naprej do Berlina. Pot od Hamburga pa do Kobenhagna traja približno 4,5 h, do Berlina pa pot znaša 6,5 h. Vlak iz Hamburga vozi tudi v drugo največje mesto Danske Aarhus, približno dvakrat dnevno.Na Danskem ustavite tudi nočna vlaka iz Amsterdama in Prage.

Z ladjo

Trajektni terminal se nahaja v Kopenhagnu blizu Nordhavn station. Obstaja ena direktna trajektna povezava na dan naravnost v pristanišče v Oslo. Obstaja tudi trajektna povezava iz Esbjerga do Harwicha v Angliji. Do Esbjerga se lahko pripeljete iz Kopenhagna v treh urah. Če pridete s svojo barko oz.čolnom, lahko pustite svoje prevozno sredstvo v eni izmed marin v Kopenhagnu. Največja marina se imenuje Svanemøllehavnen.

Transport po destinaciji

 • Vnos v označenem seznamu

Letalo

Za potovanje po destinacijah znotraj Danske so pogosto precej cenejše druge možnosti kot z letalom. Redko pa se zgodi , da so letalske karte cenejše za potovanje z letalom kot z vlakom. To se najlažje zgodi na relaciji Kopenhagen- Aalborg, kjer je konkurenca najtežja. Letališča, ki omogočajo notranji prevoz so: Kopenhagen, Billund, Aarhus, Aalborg itd.

Vlak

Danska najpomembnejša železniška družba so Danske državne železnice ali pa DSB. Veliko tirov na jugu Jutlanda upravlja Britanska družba Arriva. Danski vlaki so zelo moderni, udobni in temu primerno tudi dragi. Vozovnice za vlake je možno kupiti na bencinskih servisihna prodajnih avtomatih na postajah (velja samo na dan nakupa z veljavnim žigom) in preko spletne strani ORS. Wi-Fi je na volju na večini vlakov med Kopenhagnom in Aarhusom. Cena Wi-Fija je v prvem razredu vključena v ceno vozovnice, v klasičnem razredu pa lahko 7 urni dostop kupite za 29 DKK s kreditno kartico.

Avto

Vožnja po Danskem je zelo enostavna. Imajo urejene ceste in Danci so znani kot previdni vozniki.Če ni drugače objavljeno, so omejitve hitrosti 130 km/h, 80km/h izven naselje in 50 km/h v naselju. Globe se gibljejo od 70-10000 € (odvisno od prekrška). Otroški sedež je obvezen za otroke mlajše od treh let oz. manjše od 135 cm.

Avtobus

Pred kratkim so avtobusi po Danskem začeli voziti daljše relacije po nižjih cenah. V to jih je prisilila vedno večja konkurenca. Abildskou je prevoznik na daljše relacije. Dnevno ima do 9 odhodov v različna mesta v Jutlandu. Cene se gibajo od 150 – 300 DKK.

Taxi

Taksiji so na Danskem kar pogosti. Cena je glede na druga prevozna sredstva kar precej visoka. Če se po Danskem sprehajate ponoči je pametneje poklicati taxi, kot se sprehajati peš že zaradi varnosti.

Kolo

Kolesarjenje na Danskem je enostavno in varno. Koleserjem so namenjene kolesarske steze poleg glavnih cest v večjih mestih. Kolesa so dovoljena tudi na vlakih (včasih je potrebna dodatna vstopnica). Koleserjenje po avtocestah je prepovedano.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hoteli na Danskem so cenovno zelo dragi. Cene se gibajo 847 DKK za dvoposteljno sobo. Hotelsko sobo je možno dobiti ugodneje, če se spletno rezervacijo opravimo pred prihodom. Alternativo za hotele predstavlja dobro razvita mreža Nočitev z zajtrkom, kjer si je možno nastanitev rezervirati s pomočjo spletne strani VisitDenmark. Ena od možnosti so tudi turistične kmetije.

Hostli

Danhostel je Danska spletna stran, kjer si lahko ogledamo ponudbo in cene za kar 95 hostlov po Danskem. Le dve največji mesti Kopenhagen in Aarhus ima nekaj neodvisnih hostlov.

Kampiranje

Na Danskem je možno prenočiti tudi v eni izmed 500 počitniških prikolic. Večina od njih je zelo dobro opremljena in vam ponuja tudi Wi-Fi. Danish Camping Board vodi seznam 450 kampov po državi. Cene se lahko zelo razlikujejo (od 40 € pa do 200€).

Nadredna destinacija