Caracas

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Caracas (španska izgovorjava: [kaɾakas]), uradno Santiago de León de Caracas je glavno in največje mesto Venezuele ter drugo največje v Južni Ameriki. Caracas se nahaja v severnem delu države, v njem pa si je domovanje poiskalo kar 4 milijone ljudi. Leži v dolini Cerro Avila, kjer je gorovje oddaljeno le kakšnih osem kilometrov od Karibov. 1567. leta so mesto odkrili Španci. Kolonialno arhitekturo predstavlja Iglesia de San Francisco, medtem ko gorati park Nacional El Avila teens ponuja številne mamljive poti. A previdno, saj Caracas slovi kot precej nevarno mesto. Sicer pa je Caracas sestavljen iz petih občin: Občina Libertador, ki je le administrativna delitev venezuelske Capital District ter na štiri preostale občine, ki so v državi Miranda: Chacao, Baruta, Sucre in El Hatillo.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Venezuela - dežela lepotic in naravnih lepot

Damjana Račič Preberite: Venezuela - dežela lepotic in naravnih lepot

Neverjetna Venezuela

Suzana Šket Preberite: Neverjetna Venezuela

+ Dodaj svoj potopis

Pristali smo v Caracasu, prestolnici 26 milijonske dežele. Caracas, glavno in največje mesto Venezuele, si je za svoj dom izbralo več kot 6 milijonov ljudi. Slovi kot precej nevarno mesto, zato je bil naš ogled omejen zgolj na nekaj ur, dokler je bil še dan. V tem mestu bi sse naj zgodilo največ umorov na svetu, številni pa niso nikoli raziskani. A turisti tega ne občutimo, če se le držimo pravil in se ne gibljemo v odkotnih kotičkih. Najprej smo si ogledali mogočni Panteon, zadnji dom pomembnih mož Venezuele, kjer glavna grobnica pripada Simonu Bolivarju (pred tem smo videli tudi njegovo rojstno hišo), velikemu venezuelskemu heroju. Njemo so posvečene številne ulice, kraji, muzeji itd. Po slabih dveh urah smo se popeljali po elitnem delu Caracasa, kjer se bohotijo vile bogatašev, ki jih poznamo iz venezuelskih tele novel. Ta del meat je zares prečudovit in človek kaj hitro pomisli, da je v raju. A kaj kmalu sledi streznitev, pekel. Že smo prispeli do predela mesta, kjer se najrevnejši prebivalci v barakarskih naseljih borijo za svoj obstoj. Zares žalostno kakšne razlike. Vseskozi so nas spremljali domačini in nam ponujali menjavo denarja na črnem trgu, ki je bila mnogo boljša od uradne menjave. A pustimo to. Pot nas je že vodila mimo številnih parkov, univerz in muzejev. Teh je preveč, da bi si vse lahko ogledali, a že zunanja arhitektura človeka ne pusti ravnodušnega. Tako smo podrobneje spoznali le Museo de Arte Colonial ter tako imenovani Severni park (Parque del Este). Videli smo tudi tamkajšnjo največjo univerzo ter se utrujeni podali v hotel, kjer je sledila večerja ob pravem venezuelskem melusu.


Video turistični vodnik

Dolžina: 2,25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Galipan: Severni Caracas, El Avila National Park, prav tam leži majhno naselje z imenom Galipan, katerega prvi priseljenci so sel iz Kanarskih otokov naselili pred približno dvesto leti. Ob vožnji z vozilom s pogonom na vsa štiri kolesa lahko dosežete vrh Avila gore v manj kot pol ure. Ob tem pa lahko iz strmih tlakovanih poti občudujete čudovito neokrnjeno naravo in lep razgled na zahodni Caracas.
 2. Centro de Arte La Estancia : Odličen kraj za beg iz vsakdanje rutine in stresa. Na čudoviti posesti obdani s parkom se nahaja galerija. Ni važno, kaj se razstavlja je okoli, vse je popolnoma integrirano v okolje. Ta center je v osnovi namenjen za tridimenzionalno oblikovanje, grafičnega in industrijskega oblikovanja ter fotografije. Nastala je leta 1995.
 3. Centro de Arte Los Galpones: Umetnostni center, zgrajen s strani tamkajšnje skupnosti za vizualne, glasbene, kulinarične, literarne ter filmske užitke. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji arhitekture.
 4. Teleferico: Gondola Caracas. Njegova osnova se nahaja v venezuelskem mestu Merida na nadmorski višini 1640 metrov (5380 čevljev), in njegov terminus je na Pico ESPEJO, na 4765 metrov (15.633 čevljev). Celoten sistem je bil odprt za javnost leta 1960, leta 2008 so jo obnovili. Mérida Cable Car je največja in najvišja žičnica na svetu.
 5. Paseo de Los Proceres: Walk of Heroes je venezuelski spomenik, postavljen v čast herojem. Stoji v bližini Fort Tiuna v Caracasu v Venezueli in je del vojaške akademije, ki je najstarejši zavod za usposabljanje v Južni Ameriki. Ustanovljena je bila leta 1810. Na sprehodu skozi tamkajšnjo turistično pot naletimo na kipe junakov za neodvisno Venezuelo ter številne fontane, stopnišča, plazas in druge znamenitosti.

Muzeji

 • Znanstveni muzej Caracas
 • Umetnostni muzej Caracas
 • Muzej Bolivar

Parki

 • Avila nacionalni park, Caracas - Vzdolž severne strani Caracasa je gorovje Cordillera de Ávila. Tu je nacionalni park s številnimi pohodniškimi potmi, kjer je moč srečati različne vrste divjih živali. Najvišja točka El Avila meri 2175 metrov, kamor je speljana gondola (Teleférico). Na vrhu pa vas pričakuje čudovit razgled nad Caracas, ter restavracije in otroško igrišče.
 • Parque del Este, Caracas ("East Park" ali severni park) - Že samo ime nam pove, da se park nahaja v severnem koncu mesta v neposredni bližini postaje. Leta 1961 so ga odprli v čast Venezuelskega narodnega heroja, genarala Franciska de Mirande.
 • Ezequiel Zamora Park, Caracas - Čudovit park v centru mesta, bogat s številnimi znamenitostmi.

Skriti kotički

Hacienda Floresta] - Miren ter spokojen park, ki izhaja že iz 17. stoletja, v njem pa se nahaja tudi muzej fotografije. Nekoč so bile na tem mestu plantaže kave.

Izleti v okolici destinacije

Gondola Caracas (Teleferico). Gre za največjo žičnico na svetu, ki vas odpelje na nadmorsko višino 6889 metrov. V številnih prostranih poteh lahko občudujete naravo, razprostira pa se mogočen razgled na Caracas.

Aktivnosti

Kot vsaka prestolnica, tudi Caracas svojim obiskovalcem ponuja številne aktivnosti. Tisti, ki si želite doživeti še kaj več kot zgolj oglede znamenitosti ter nakupovalne mrzlice v nakupovalnih centrih, se lahko odpravite na številne kulturne dogodke, ki jih ne velja zamuditi. Opera , simfonični koncerti ali baletne predstave so zmeraj nekaj posebnega v kulturnem kompleksu Teresa Carreno. Tukaj je tudi dom venezuelske nacionalne filharmonije ter nacionalnega gledališča Venezuele . Kompleks se nahaja v neposredni bližini Parque Central-a v središču Caracasa. Za vse adrenalina željne pa je tukaj še Paragliding poleti Caracas.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Caracasa

Dinamični zemljevidi

Vreme in klima

Venezuela ponuja tropsko, vroče in vlažno podnebje. V južnem delu države je ekvatorialno, na severu kjer leži Caracas pa savansko. Ob Karibski obali pade letno okrog 500mm, v Lanosu 1000 mm in v Gvajanskem višavju 3000 mm padavin. Srednja mesečna temperatuera ob obali je 25 C (januar) in 29 C v juliju. V Caracasu je v januarju srednja temperatura 18 C, v juliju pa 21 C.

Kdaj obiskati

Turistična sezona v Venezueli poteka skozi vse leto. Sicer ima Venezuela suho sezono (približno november / december-april / maj) in eno mokro sezono (preostanek leta). Suha sezona je zagotovo bolj prijetno za potovanja, še posebej za pohodništvo in druge dejavnosti na prostem. Za ogled Caracasa je ta del gotovo primernejši, medtem ko je za nekatere znamenitosti izven prestolnice primerna mokra sezona. Slapovi npr., so veliko bolj impresivno v vlažni sezoni.

Zgodovina

V času ustanovitve mesta, pred več kot štiristo leti, dolina Caracas je poseljena z avtohtonimi ljudstvi. Kapetan Diego de Losada je postavil temelje v mestu Santiago de León de Caracas. "Jaz prevzamem ta zemljišča v imenu Boga in kralja". To so bile besede Don Diego de Losada pri ustanavljanju mesta Caracas na 25. julij 1567. Deset let kasneje je Caracas postal prestolnica španske pokrajine pod guvernerjem Juan de Pimentel (1576-1583). V 17. stoletju so bili zaradi goratih obal skoraj da imuni na napade piratov, a so jih za to na drugi strani preko skoraj neprehojenih gora presenetili Angleži, ki so mesto oropali ter požgali. Leta 1812 je še potres uničil Caracas. Caracas je razcvet doživel še le v začetku 20. stoletja s pridelavo nafte, ki ima še danes velik gospodarski pomen. Leta 1950 je Caracas začel intenziven program modernizacije, ki je potekalo vse do leta 1970. Universidad Central de Venezuela, ki ga je zasnoval modernistični arhitekt Carlos Raúl Villanueva je bil uvrščen med UNESCO-ve svetovne dediščine.

Hrana

Venezuela ponuja raznoliko prehrano, predvsem kar se tiče sadja, zelenjave in ocvrtih lokalnih specialitet, ki jih najdete praktično na vsakem koraku. Povdarek je predvsem na zelo sladkih jedeh. Skoraj vse glavne jedi imajo za prilogo riž, juho, fižol ali ocvrte banane. Pa vendar je gastronomija naklonjena bolj mesojedcem. Na svoj račun pa pridejo tudi vegetarijanci. Svetujemo spoznavanje lokalne hrane, ki pa je podobna ostalim državam Južne Amerike. Meniji so poceni. La Isabela (že od 44. eur za meni) velja za najpriljubljenejšo izmed 416 retavracij v mestu. Sicer pa so znane še Maute grill, Catar, Avila tei...itd.

Pijača

Na voljo so vse vrste pijač. Od alkohola je zelo popularen rum, pivo je predvsem v Venezueli še poceni. Najbolj se pa priležejo omamni koktaili v obmorskih barih. Sicer pa so Venezuelčani zmerni pivci, ki veljajo za ljubitelje viskija. Najpogosteje posežejo po Chivasu Regal ali Johnie Walker-ju Black label. Enega od omenjenih se navadno prinese zraven, če te domačini povabijo na obisk. Nočni klubi v Caracasu:

 1. Sake Bar
 2. Sawu
 3. Discovery
 4. Triskel
 5. 360º Roof Bar
 6. Teatro Bar

Nakupovanje

Caracas bo potešil tudi vse nakupovanja željne obiskovalce, saj ponuja največji trgovski ter rekreacijski center v Južni Ameriki, imenovan Sambil. V njem je kar 540 trgovin različnih znamk, 10 kinodvoran, več kot 20 ponudnikov hitre prehrane, bowling center, diskoteke, akvarij, muzej, banke, številni doživljajski parki za otroke, na vrhu zgradbe pa je mogočen anphiteater namenjen koncertom ter drugim različnim prireditvam. Sicer pa je Venezuela poznana tudi po številnih trgovinicah ter stojnicah znotraj mestnih središč. Cene izdelkov so primerljive s preostalimi svetovnimi prestolnicami.

Kultura

Festivali in dogodki

Višek sezone pa kljub temu predstavlja sredina januarja, znameniti Karneval Semana Senta Caracas poteka nekaj dni pred pepelnično sredo in za Sveti teden (teden pred velikonočno nedeljo). V teh treh konicah se pri hotelirjih išče soba več, tako da boste morali rezervirati vnaprej. Po drugi strani pa so ta obdobja barvita in živahna s številnimi slovesnostmi. Posebno doživetje za turiste je Palm Sunday, kjer možje v cerkev prinesejo veje palme, ki so jih nabrali visoko v hribih. Ob tem pa potekajo številni dogodki, običaji ter pohodi... Februarja poteka festival mladih in otrok. Ti se oblečejo v kostume ter paradirajo po mestu, skoraj na vsakem vogalu mesta pa skrbijo tudi za glasbo in različne animacije, ki jih izvajajo.

Jezik

Caracas uporablja španščino, tako kot Venezuela, vendar je treba vedeti, da v tej deželi obstaja kar 34 različnih etičnih skupin s svojim narečjem, ki so ga številni priseljenci v priestolnico prinesli s seboj.

Izobraževanje

Caracas premore dve največji univerzi v državi. To sta Univerza Central de Venezuela (UCV), ki je najstarejša, največja ter najuglednejša, s kar 58000 študenti. Sledi ji Mestna Univerza Caracas. Žal pa več kot 75% prebivalcev ni deležnega univerzitetnega izobraževanja.

Varnost

Caracas velja za eno izmed najnevarnejših mest na svetu, kjer se zgodi največ umorov na tem kontinetu (7,676 umorov v letu 2009). Kar 19% teh pa ni nikdar raziskanih. A brez skrbi, saj turisti tega ne občutijo, če se le držijo navodil ter se izogibajo zakotnim ter revnim predelom in se ne zadržujejo zvečer na nevarnih lokacijah. Sicer pa je tako kot povsod potrebno paziti na svojo prtljago ter številne žepne tatove, veliko prevar se dogaja tudi z ulično menjavo valut, ter med vožnjo z nepooblaščenimi taksisti.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Hoteli ter t.i. cyber caffe-ji že ponujajo brezplačen internetni dostop oz. Ponekod je žal ta storitev še naprej plačljiva. Sicer pa je možno obiskati "center komunikacij", ki jo upravlja državno podjetje CANTV. Tukaj ti odpravijo kakršnokoli težavo v zvezi s komunciranjem v državi ali pa celo uredijo cenejši dostop do storitev.

Telefonske in mobilne storitve

Največja mobilna operaterja v državi sta Movistar ali Digitel. V obljudenih predelih ne bi smelo biti težav s telefonijo. Vsi centri praktično ponujajo dostop do klicnih storitev po razumni ceni. Zanimivo, da imajo določene postojanke (miza pod senčnikom), kjer ponujajo na posodo različne telefone, različnih operaterjev, katere si lahko izbereš ter opraviš klic, ki ti ustreza.

Internet

Privatni cyber caffeji so razvejani praktično povsod po celem Caracasu. Odprti so pozno v noč, za določenimi znamenitostmi Venezuele pa lahko "posrfate" tudi brezplačno. Sicer pa v Hotelih ne bi smelo biti težav, saj so vsi opremljeni z brezžično povezavo.

Prihod na destinacijo

Cena letalske karte se spreminja glede na letališke pristojbine, razne dodatke, termin potovanja, čas rezervacije, čas plačila in glede na proste cenovne razrede na letih. Letalsko karto se vplača, ko je potovanje potrjeno, to pa je ob minimalnem številu prijavljenih oz. po vsakokratnih pogojih letalskega prevoznika. Način potovanja je specifičen, saj vse stroške plačujemo na kraju samem. Cene stroškov, ki se jih plačuje na licu mesta, so tako informativnega značaja. Opozorili bi še na spremenljiva valutna razmerja, tudi EUR:USD.

Z letalom

Povratni let iz Bukarešte do Caracas -a bi vas stal najmanj 1278 eur, medtem ko bi za najdražjo karto bilo potrebno odšteti 2606 eur. Sicer pa ob Bukareti lahko v Venezuelo potujete še iz Milana, Londona, Madrida ter Ženeve (nam najbližje lokacije).Prevoz z letalom sicer ni zelo drag, a je vseeno dražji kot v letih poprej. Zasluga gre predvsem črni menjavi denarja. Venezuela po tem tudi slovi. Let iz Caracasa v Ciudad Bolivar in nazaj je 300000 bolivarjev. To je 90$. Let samo v eno smer Caracas-Puert la Cruz je priblizno 120000 bs. Cene veljajo za družbo Aeropostal. Sicer pa je moč dobiti številne popuste za otroke in upokojence.

Z avtobusom

Neposredno brez pomoči trajekta, dostop iz Evrope ni mogoč.

Z avtom

Neposredno brez pomoči trajekta, dostop iz Evrope ni mogoč, sicer pa so ceste od letališč v mesto lepo urejene.

Z vlakom

Neposredno zgolj z vlakom, se iz Slovenije v Veneuelo ne da prispeti. Sicer pa so tudi sicer železniške povezave v državi (Venezuela) precej slabe ter neurejene. Caracas je edino mesto z dokaj urejeno infrastrukturo.

Z ladjo

Venezuela ponuja dva večja pristanišča, ki ju turisti najbolj uporabljajo. To sta La Guaira in Margarita Island, ki ležita na severu države. Trenutno ni zaznati niti kakšnih ponudb križark, ki bi se vmes ustavile v tej deželi. Sicer pa se evropejci navadno vkrcajo v Španiji od koder se na to podajo proti Južni Ameriki. V ne preveč oddaljen Caracas jih pot nato najpogosteje vodi z avtobusi.

Transport po destinaciji

Avto, vlak, taksi, avtobus, so najpogosteje uporabljena prevozna sredstva turistov. Vse posebnosti pa so naštete v nadaljevanju.

Javni transport

Poceni in hiter prevoz je tudi "carro por puesto", po katerem je Caracas še posebej poznan. Ponavadi ga najdeš pri avtobusnem terminalu. Gre pa tako, da šofer poišče 4 osebe, ki želijo v isti kraj in jih odpleje. Navadno se avto kar hitri zapolni. Cena iz Ciudad Bolivar v Puerto Ordaz je 6000 bolivarjev(menjava 1$=2500bs). Na cilju si precej hitreje od avtobusa, ki pa navadno tudi precej zamuja. Vozni redi pogosto ne držijo.

 • Caracas Metro je v uporabi od 27. Marca 1983, s 4. linijami ter 47. postajami. Pokriva večji del mesta.
 • Avtobusi so še naprej poglavitno prevozno sredstvo v mestu. Poznajo tri tipe:
    Avtobus; veliki avtobusi.
    Camioneta; avtobusi srednje velikosti.
    mikrobus oz. camionetica; kombiji.
 • Železniški promet
 • Simón Bolívar mednarodno letališče, največje ter najpomembnejše v državi. Locirano je 32 km iz mesta.
 • Caracas Aerial Tramway
 • Generalisimo Francisco de Miranda, vojaško oporišče ter vladna letala.

Avto

Avto si je v Caracas -u moč tudi najeti po dokaj ugodnih cenah. Odvisno od podjetja. Vendar je potrebno povdariti, da je Caracas poznan tudi po prometnih zamaških in kaj lahko se vam zgodi, da boste tako dragocen dan namesto v naravi, zapravili na betonski cesti. Največji isposojevalnici v mestu sta Hertz Car Rental in Budget Car Rental.

Taxi

Taksiji z licenco so navadno beli z rumenimi številkami na vratih. Sicer pa hoteli ponujajo svoje taksiste, ki so lahko odeti v različne barve. Prevozniki tudi nimajo taksimetrov, tako da se je potrebno za ceno dogovoriti oz. spogajati v naprej. Sicer pa je potrebno biti pozoren v kakšen taksi se vsedete, še posebej zvečer, saj lahko naletite na prevarante. Najbolje, da se takrat obrnete na tamkajšnje znane taksi službe (Tele taxi, Taxi Movil, Taxitour).

Kolo

Domačini se za krajše destinacije posložujejo koles, ki jih je moč tudi najeti po ugodnih cenah.

Nenavadni načini transporta

 • Carro por puesto: Šofer poišče 4 osebe, ki želijo v isti kraj in jih na to odpelje.
 • Gondola Caracas (Teleferico): Gre za največjo žičnico na svetu, ki vas odpelje na nadmorsko višino 6889 metrov. V številnih prostranih poteh lahko občudujete naravo, razprostira pa se mogočen razgled na Caracas.

Spanje in namestitev

Najpriljubljenejše prenočišče turistov so še naprej hoteli ter hostli, ostale oblike prenočitve pa so pogostejše izven mestnih središč. Nočitev je možna že za 21 evrov (hostli) in 54 evrov (hoteli) na noč. Doadati pa je potrebno, da tukajšnje prebivalstvi ni vajeno tako visokih higienskih standardov kot v Evropi.

Hoteli

Ogromna ponudba razanovrstnih hotelov, različnih kategorij, za vsak žep ter okus.

 • Hotel Altamira
 • Alto Prado Inn

Hostli

Tudi hostlov je v Caracasu na preteg, a je potrbno posebno pozornost nameniti še vašim stvarem in prtljagi, še posebej tam, kjer vas je več v skupnih prostorih. A to se svetuje praktično povsod, ne le v Caracasu.

 • Balbo Hostel
 • Posada Casa Rosa

Kampiranje

Kampiranje v mestu ni mogoče, bilo bi tudi precej nevarno.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Venezuela