Budimpešta

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Budimpešta je glavno mesto Madžarske ter šesto mesto po velikosti v Evropski Uniji. Očarala vas bo z veličastnimi kraljevskimi in cesarskimi zgradbami, saj velja za arhitekturni biser Srednje Evrope. Ob bogati zgodovini vam Budimpešta ponuja več kot 220 muzejev in galerij.

Ob odlični hrani in vinu ter glasbi v čardi boste v Budimpešti težko ostali ravnodušni.


Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

Okrog sveta

Beja Prohart Preberite: Okrog sveta v štirih mesecih- za začetek sedem evropskih


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Ribiška trdnjava: je nastala leta 1901 v neoromantičnem slogu. Ime je dobila po ribji tržnici in obrambi ribičev mestnega obzidja.
  2. Parlament': je največja zgradba na Madžarskem, v neogotskem slogu.
  3. Ulica Váci'' : je največja nakupovalna ulica. Polna trgovin, restavracij, barov in slaščičarn.
  4. Trg Herojev: je največji in najpopularnejši odprtih prostorov Budimpešte.
  5. Opera: se šteje med najboljše operne hiše sveta na področju akustike.
  6. Budimski grad (Budim var): dvorski kompleks madžarskih kraljev, danes se v njem nahaja Narodna galerija.


Muzeji

Budimpešta ponuja več kot 220 muzejev in galerij. Če ste pripravljeni za odkrivanje novih talentov ter raziskovanje madžarske umetnosti in kulture, potem so muzeji v Budimpešti pravi naslov.

Eno noč na leto pa so mnogi muzeji odprti za obiskovalce. Le ta 1.500 furintov (slabih 5 eur) imate dostop do vseh sodelujočih muzejev, vstopnico pa lahko uporabite tudi za brezplačni javni prevoz. Noč v Budimpešti privablja veliko mladih.

Seznam nekaj sodelujočih muzejev:

Muzej holokavsta Budimpešta Madžarska zgodovina je zelo bogata, vendar ima tudi nekaj temnih obdobij. Muzej je poklonjen žrtvam madžarskega holokavsta. Kompleks je obsežen in vključuje sinagogo, muzej in stekleno spominsko steno, na kateri je zapisano več kot 500.000 imen žrtev.

Akvinkum Staro civilno mesto Akvinkum se nahaja na starih rimskih ruševinah.

Muzej madžarskega kmetijstva je največji muzej kmetijstva v Evropi. Nahaja se na gradu Vajadahunyad. Arhitekt Ignac Alpár je uporabil različne sloge (renesansa, barok, gotski in romanski).

Bolnišnica v skalah izjemno zanimiv del madžarske zgodovine je Hospital in the Rock. To je bolnišnica zgrajena med drugo svetovno vojno, kasneje pa razširjena kot zaklonišče v primeru kemičnega in jedrskega napada v času hladne vojne.

Muzej Zwak Unucum. Unicum je temno rjava, grenko-sladka liker iz 40 vrst zelišč in skoraj 42% alkohola. Muzej sledi zgodbi o tej znani madžarski pijači in družino šestih generacij.

Muzej zgodovine Budimpešta vsebuje eksponate od antike do konca sovjetske okupacije, nahaja pa se na gradu Buda.

/Etnografski muzej je eden najstarejših madžarskih institucij. Da bi bolje razumeli madžarsko kulturo in zgodovino je obisk muzeja odlična ideja.

Ludwigi muzej je muzej sodobne umetnosti in je bil prvi muzej na Madžarskem, ki se osredotoča na mednarodne sodobne umetnosti. Danes se muzej nahaja v Palači umetnosti (Muvészetek Palotája), ki gleda na Donavo.

Narodni muzej Budimpešta oziroma Magyar Nemzeti Múzeum je bil ustanovljen leta 1802.

Muzej lepih umetnosti Budimpešta je eden izmed mnogih čudovitih muzej mesta Budimpešta. Muzej je posvečen mednarodni umetnosti in vsebuje več kot 100.000 kosov.

Parki

Dva najbolj znana in priljubljena parka sta Mestni park, ki se nahaja za Trgom herojev je bil zgrajen v 18. stoletju ter na park na Margaretinem otoku.

Otoki

Na reki Donava je nastalo nekaj otokov:

Margaretin otok (Margit – sziget) je otok na Donavi, ki je poznan kot priljubljen park za rekreacijo

Starobudimski otok (Óbudai – sziget)

Csepel otok (Csepel sziget) – rečno pristanišče.


Izleti v okolici destinacije

80 km iz Budimpešte se nahaja največje jezero v srednji Evropi – Blatno jezero (Balaton). Je prava turistična atrakcija, voda se namreč poleti segreje tudi do 26 °C. Pravijo mu tudi madžarsko morje.

Aktivnosti

Sprehodite se in odkrijete zgodovinski Castle Hill.

Pojdite na izlet z ladjico po Donavi in odkrijte čudovite razglede Budima in Pešte.

Pojdite na predstavo na svetovno znano operno hišo.

Preizkusite trgovanje na centralni tržnici in poizkusite tradicionalne madžarske jedi.

Sprostite se v znanih toplicah Budimpešte.

Sprehodite se skozi Verižni most, po prvem mostu, ki je povezal Budim in Pešto.

Obiščite parlament in si oglejte neverjetno arhitekturo.

Sprehodite se skozi Trg herojev in razumeli boste, zakaj je Budimpešta velikokrat poimenovana Pariz Vzhoda.

Okusite tradicionalne jedi in pijače ob ciganski glasbi.

Sprehodite se skozi ulico Vati in spijte kavo.

Obiščite Muzej lepih umetnosti in uživajte dan med evropsko umetnostjo ter sodobno umetniško zbirko v Ludwig muzeju.

Spoznajte velike madžarske mojstre in njihova dela v Narodni galeriji.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Budimpešta - zemljevid okrožij

Dinamični zemljevidi

Območja

Budimpešta je sestavljena iz 23 okrožij, vsako izmed njih je tudi občina. Budim (nekdanje samostojno mesto) se nahaja na desnem bregu, severno od njega Stari Budim, na levem bregu Donave pa Pešta.

Vreme in klima

Budimpešta ima vlažno celinsko podnebje s toplimi poletji. Zime (od novembra do začetka marca) so hladne z malo sonca. Od decembra od sredine februarja je sneženje dokaj pogosto in nočne temperature do -15° C. Spomladanska meseca marec in april sta hitro se spreminjajoča in s hitrim povečanjem povprečne temperature, kljub temu pa so noči sveže. Dolgo poletje traja od maja do sredine septembra. Budimpešta ima toliko sončnih dni kot mesta v Sredozemlju. Med poletjem, predvsem v maju in juniju, lahko pride do ploh. Za jesen (od sredine septembra do konca oktobra) so značilne zmerne temperature, z malo dežja in dolgimi sončnimi dnevi.

Kdaj obiskati

Budimpešta je primerna za obisk skozi celotno leto. Prav posebej pravljična pa je Budimpešta v času novoletnih praznikov.

Zgodovina

Zgodovina mesta Budimpešta sega vse nazaj v kameno dobo, katero dokazujejo arheološke najdbe.

Leta 89 so Rimljani ustanovili mesto Aquincum, ki je bilo glavno mesto province Spodnja Panonija, vse do 4. stoletja. Madžari so leta 896 zasedli območje današnjega mesta Budimpešta in tako so nastala 3 samostojna mesta; Budim (originalno ime Buda) se je nahajal na desnem bregu Donave, severno od njega Obudim, na levem bregu pa Pešta (originalno ime Pest).

Leta 1873 so se omenjena 3 mesta združila in tako je nastala Budimpešta. Mesto se je hitro razvijalo, leta 1896 so zgradili podzemno železnico. Budimpešta je tako postalo drugo mesto na svetu s podzemno železnico.

Razvoj je ustavila prva svetovna vojna, med drugo pa je bilo mesto precej uničeno. Nemci so med bežanjem pred Rusi porušili vse mostove na Donavi. V 50. in 60. letih so večji del mesta obnovili.

Hrana

Madžarska kulinarika ne more brez mlete rdeče paprike, ki jo najdete v večini jedeh, pikantnih okusov, močne barve in arome.

Med najbolj znane tradicionalne jedi spadajo golaž, piščančji paprikaš, segedin in mesne palačinke ter halaszle (ribja juha iz sladkovodnih rib, paradižnika in paprike), zeljna juha (kaposzta leves), Túrós csuzsa (testenine z domačim sirom in smetano).

Med sladicami lahko najdemo retes (štrudlji), palačinke s sirom, gobami, makom ali orehi, kostanjev pire s sladko smetano, doboš torta, slivovi cmoki, ..

V restavracijah vam bo naročanje hrane velikokrat predstavljajo pravi izziv, saj je veliko menijev le v madžarskem jeziku.

Nekaj najbolj znanih in najboljše ocenjenih restavracij v Budimpešti: Zeller Bistro, Hungarikum Bistro, Comme Chez Soi, Bors Gasztrobar, Walzer Cafe, Costes, Gelarto Rosa, …


Pijača

K tradicionalnim jedem se zelo prileže pivo, najbolj znano vino je tokaj. Med žganimi pijačami pa sta najbolj znana Pálinka (sladki sadni liker) in Unicum (grenki zeliščni liker pridelan iz 40 vrst zelišč).

Nakupovanje

Obratovalni čas trgovin z živili je od ponedeljka do sobote in sicer od 6.00-7.00 ure zjutraj do 18.00-20.00 ure zvečer. Večji supermarketi so odprti tudi v nedeljo, od 8. do 14.00 ure. V centru pa boste našli tudi manjše trgovine z alkoholnimi in brezalkoholnimi pijačami, cigaretami in prigrizki, ki so odprte 24 ur na dan in s precej višjimi cenami. Ostale trgovine so odprte od ponedeljka do torka, od 10.00 do 18.00, ob sobotah od 10.00 do 13.00 ure.

V večjih trgovinah je možno nakupovanje s kreditnimi karticami, v manjših pa je zaželeno nakupovanje z gotovino, zato je priporočljivo imeti dovolj lokalne valute – madžarski forint.


Kultura

Festivali in dogodki

Budimpešta ponuja celotno zabavo v obliki festivalov, kulturnih prireditev, koncertov, razstav, sejmov, športnih dogodkov in državnih proslav.


Eden večjih dogodkov je spomladanski glasbeni festival Sziget Festival v začetku avgusta, ki je med najpopularnejšimi v Evropi ali mednarodni festival vin v septembru.


Novoletni koncert, 1. januar, popularni madžarski klasični izvajalci, Koncertna dvorana Vigadol

Budimpešta filmski festival, drugi vikend v februarju ali marcu, Budimpešta

Karnevalska nedelja, februar/marec, pustni karneval, Budimpešta

Spomladanska vstaja, 15. marec, spomin na revolucijo iz 1848. leta, ulično gledališče pred Madžarskim nacionalnim gledališčem

Budimpešta pomladni festival, zadnja dva tedna pomladi (konec marca, sredina aprila), festival klasične glasbe, plesa in folklore, celo mesto

Majski dan, 1. maj, tržnice obrti, ulično gledališče,šotori s klobasicami in pivom, Budimpešta

Open-Air Summer Festival, junij - avgust, ples in gledališče, otok Margaret, Hotel Hilton in gledališče v Buda parku

BudaFest, sredina avgusta, festival opere in baleta, Opera

Židovski poletni festival, konec avgusta in začetek septembra, Budimpešta

Budimpešta mednarodni seje (BNV), september, sejemski center (Budapesti Vásárközpont)

Budimpešta teden sodobne glasbe, od konec septembra do konca oktobra, otvoritev koncertne sezone obletnice Bartokove smrti, različni dogodki

Budapest Autumn Festival, od konec septembra do sredine oktobra, festival sodobne umentnosti, različni dogodki

Szilveszter(Silvestrovanje), 31. december, celo mesto

New Year’s Eve Masked Ball, 31. december, Opera

Jezik

Uradni jezik je madžarščina.

Izobraževanje

Budimpešta privlači študente iz EU in držav, ki niso njene članice. Največ tujih študentov prihaja iz Nemčije, Iran, Norveške, Izraela in Švedske, največ povabljenih študentov pa je iz sosednjih držav.

Varnost

Budimpešta je sorazmerno varno mesto, potrebna običajna previdnost.

Koristne turistične informacije

Vizum za vstop na Madžarsko za slovenske državljane ni potreben, dovolj je le veljavna osebna izkaznica za bivanje do treh mesecev.

Turistični uradi

Glavni turistični urad v Budimpešti je na ulici Sütő utca (1052 Budapest, Sütő utca 2), njihove uradne so od 8.00 do 20.00 ure, telefonska številka (+36-1)43 88 080, email naslov info@budapestinfo.hu

Bolnišnice

Državljani EU imajo pravico do brezplačne zdravstvene oskrbe z veljavnim osebnim dokumentom ter kartico Evropskega zdravstvenega zavarovanja.

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Klicna številka za Madžarsko je 00 36.

Na voljo so 3 največji mobilni operaterji (Magyar Telekom, Telenor in Vodafone).

Internet

Večina lokalov in hotelov ponuja brezplačni wifi dostop.

Prihod na destinacijo

Zaradi bližine mesta Budimpešta, je za večino turistov iz Slovenije, najbolj primeren prevoz z avtomobilom, avtobusom ali vlakom.

Z letalom

Budimpešta ima tudi svoje letališče, ki je od centra mesta oddaljeno 21 km. Vožnja z avtom večinoma poteka med 20 in 60 minutami.

Iz Slovenije ni direktne letalske povzave z Budimpešto.

Z avtobusom

Vožnja z avtobusom traja v povprečju od 7,5 do 8,5 ur. Cena enosmerane vozovnice je od 20 eur dalje.

Z avtom

Vožnja z avtomobilom traja v povprečju 4 ure. Pazite na nakup vinjete, ki ga lahko opravite na prvem bencinskem postajališču po vstopu v državo.

Z vlakom

Vožnja z vlakom (skozi Zagreb) traja od 8 do 10 ur. Enosmerno vozovnico dobite že za 39 eur, povratno pa za 49 eur.


Transport po destinaciji

Javni transport

Javni prevoz v Budimpešti je v zelo slabem stanju, večinoma so v obratovanju dotrajani avtobusi, tramvaji in metroji. Kljub temu so povezave dobre in dokaj pogoste in se vseeno lahko izognete dragim taxijem.

Vozovnice za mestni potniški promet prodajo na avtomatih po mestu, postajah metroja in kioskih.

Najuporabnejši so metroji in tramvaji.

Metro

Budimpešta je imela zgrajeno drugo podzemno železnico. Metro ima 3 linije (rumeno, rdečo in modro). Za ogled znamenitosti je priporočljivo iti na rumeno progo (Ulica Vaci, Hiša terorja, Trg junakov, opera, termalno kopališče), ki pa je tudi najstarejša.

Taxi

Taxiji so razmeroma dragi in bodite pazljivi, saj so znani po goljufijah.

Kolo

Za tiste bolj aktivne je odlična priložnost raziskovanja mesta s kolesom. Budimpešta ima več kot 200 km kolesarskih poti. Vendar kljub temu boste morali veliko pločnikov deliti skupaj s pešci. Kolesarjenje po cesti je nevarno, vozniki običajno nimajo spoštovanja do drugih voznikov, kaj šele do kolesarjev.

Spanje in namestitev

Budimpešta ponuja velik izbor hotelov, hostlov in apartmajev. Največji izbor je med hoteli, širokega cenovnega razpona.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Madžarska