Bruselj

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Bruselj je glavno in največje mesto Belgije, na svetovni zemljevid pa se je uvrstil z ustanovitvijo Evropske unije (v začetku Evropskih skupnosti). Razdeljen je na novi in stari del. Če ste ljubitelji dobre hrane, mogoče navdušenci nad tradicionalnimi pivi ali hrepenite po odlični čokoladi, je Bruselj pravšnja destinacija. Bruselj je mesto, ki ga zaznamujejo evropske institucije, umetnost in arhitektura.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 15.07 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Grand' Place (Veliki trg): Velja za enega najlepših srednjeveških trgov. Prvi osnutki postavitve trga so se začeli oblikovati v 13. stoletju. Najbolj prepoznavna zgradba na samem trgu je mestna hiša, na pročelju katere kraljuje kip nadangela Mihaela, ki je tudi zavetnik samega Bruslja. Pri projektiranju same zgradbe je arhitekt naredil napako pri projektiranju vhoda, kar ga je pripeljalo k samomoru.
 2. Town Hall (Hotel de Ville): Gotska zgradba, locirana na Velikem trgu. Datira v leto 1402 in je delo slavnega arhitekta Jacoba van Thienena. Najvišji stolp meri kar 96 metrov.
 3. Foret des Soignes: Gozd, ki meri 4,421 hektara. Prvič se omenja v srednjem veku. Nekatera drevesa v tem gozdu so stara preko 200 let. Večina površine gozda sega v Flamsko regijo, razteza pa se tudi čez ostali dve belgijski regiji, Bruselj in Valonijo.
 4. MIM - Musical Instruments Museum: Muzej se nahaja v centru mesta Bruselj. Je del Royal Museums for Art and History in se ponaša z bogato zbirko, ki šteje čez 8000 različnih glasbenih instrumentov.
 5. Musee David et Alice van Buuren: Hiša Davida in Alice van Buuren je preurejena v muzej in izrazuje mogočno umetnost. Notranja oprema je iz obdobja art deco, v okolici pa se razprostirajo vrtovi, ki sta jih zasnovala Jules Buyssens in René Pechère.

Muzeji

Če potujete v Bruselj, si morate ogledati naslednje muzeje:

 • Muzej moderne umetnosti
 • Paleis voor Schone Kunsten/Palais des Beaux-Arts - dom in razstava nacionalnega orkestra Belgije
 • Mestni muzej Bruslja
 • Kraljevi muzej likovne umetnosti
 • Muzej Horta – muzej belgijskega arhitekta in dizajnerja Horte, ki je bil najpomembnejši predstavnik belgijske secesije.
 • Muzej Magritte - predstavitev del belgijskega nadrealističnega umetnika, René Magritteja. Nahaja se poleg Kraljevega muzeja lepih umetnosti Belgije.

Parki

Bruselj je eno izmed najbolj zelenih mest v Evropi, tako da ne preseneča, da je v mestu prisotnih približno 50 parkov. Pomembnejši so:

 • Parc de Bruxelles (Warandepark) je največji mestni javni park v središču mesta Bruselj. Območje parka je 13,1 ha. Park je obdan s kraljevo palačo, parlamentom in veleposlaništvom ZDA. V poletnih mesecih so vsak vikend organizirane brezplačne zabave. Prevoz do parka je urejen z metro linijo 1 (postaja Park) in metro linijo 5.
 • Osseghem Park nahaja se nedaleč stran od Atomiuma. Značilen po mirnem ambientu, a vseeno obdan z mestnim vrvežom.
 • Petit Sablon Square obdan je z 48 gotskimi stebri, na vrhu katerih so bronasti kipci, ki vsak predstavljajo različne poklice oz. stroke.

Skriti kotički

Bruselj je mesto, ki je »združeno« iz 19 vasi, od katerih ima vsaka svoj dnevni ritem in vzdušje. Afriško okrožje je tako popolnoma drugačno od tistega v centru. Zelo znan je mestni bolšji sejem Jeu de Balle, ki je tudi dom pisanih trgovinc in antikvariatov. Ljubitelji nakupovanja lahko obiščete ulico Boulevard de Waterloo ali se sprehodite po Avenue Louise.

Izleti v okolici destinacije

Če se odločite za izlete izven mesta, je najpriporočljivejši ogled mest Antwerpen (56 km), Bruges (101 km) ali Ghent (66 km). Dostop do vseh mest je mogoč z vlakom. Povezave mesta Bruselj z okoliškimi mesti so odlične. Zelo zanimivo je tudi podeželje v okolici samega mesta Bruselj. Avanturisti pa si lahko privoščijo hitri obisk sosednje Nizozemske, ki je oddaljena 2 uri vožnje z vlakom.

Aktivnosti

Čeprav Bruselj ponuja veliko, je najboljši kraj za prvi obisk Rue des Bouchers. Navdušeni nakupovalci boste cenili zmes lokalnih dobrin in visoko kvalitetnih izdelkov. Ne pozabite na številne kavarne, kjer si lahko privoščite odličen cappuccino.

Bruselj je znan tudi po umetnosti. Lahko si ogledate veliko zgradb, ki so bile zgrajene v stilu art nouvoja pred več kot sto leti. Priporočljivo je vzeti kakšnega izmed mnogih vodenih ogledov in na ta način raziskati Bruselj.

Na vrhu liste obveznih ogledov je Atomium, kjer se vam ponuja čudovit razgled nad samim mestom. Panorama Bruslja v vsej svoji lepoti.

Bruselj je tudi znan pod imenom mesto stripov. Obiščite muzej Belgian comic strip center in se nasmejte in naglejte edinstvene striparske zgodovine. Odrasli ne pozabite poskusiti nekaterih belgijskih slavnih lokalno varjenih piv. Nekatere od pivovarn v mestu Bruselj uporabljajo nespremenjene recepte že več kot sto let. Najlažji način, da uživate v številnih zanimivostih v Bruslju je, da se udeležite vodenega ogleda. Za tiste, ki želijo raziskovati mesto sami, pa je priporočljiv zemljevid. Lahko tudi najamete kolo, vsekakor je tako raziskovanje lahko nadvse privlačno. Bruselj ponuja nešteto možnosti za aktivnosti.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Bruslja

Dinamični zemljevidi

Območja

Bruselj sestavljajo osrednje, zgodovinsko mestno jedro in nekatera druga območja: Haren, Laeknu in Neder-over-Heembeek na severu in Avenue Louise ter Bois de la Cambre park na jugu.

Vreme in klima

Bruselj ima zmerno podnebje s štirimi letnimi časi. Temperature so relativno blage skozi celo leto s povprečno 1 ° C pozimi in le 23 ° C poleti. Veter je ponavadi nekoliko močnejši v zimskem času, vendar je takrat vreme najbolj konstantno - zmerne padavine. Sneg je mogoč, vendar ni zelo pogost. V povprečju Belgija dobi več padavin kot v Združeno kraljestvo in nekoliko manj kot Nizozemska. Najbolj deževna meseca sta julij in december. Mesec z najmanj padavinami pa je april. Kljub obilnim padavinam je vlažnost presenetljivo nizka (50%).

Kdaj obiskati

Najboljša sezona za sprehode in uživanje v sončnih dneh z modrim nebom je sredi pomladi (april, maj). Temperature čez dan so prijetno tople, v večernih urah pa se precej shladi. To obdobje ne spada v vrhunec sezone za turiste, tako da se lahko izognete veliki množici turistov na Grand Place-u in drugih znamenitostih in si v miru ogledate Bruselj.

Zgodovina

Bruselj je mesto, ki premore bogato zgodovino. Njegovi začetki segajo v 11. stoletje, ko je mesto nastalo kot majhna vojvodina v velikosti sedanjega središča mesta. Belgija se je leta 1830 osamosvojila in Bruselj je postal glavno mesto na podlagi novega kralja in parlamenta. V sodobni zgodovini je Bruselj znan predvsem kot središče evropske politike.

Hrana

Bruselj zaradi prisotnosti večih različnih kultur ponuja zelo pester jedilnik. Odvisno od četrti, v kateri ste, si lahko privoščite kulturne specialitete (indonezijska, brazilska, tajska...). Najbolj tipična jed same regije pa je pomfrit z majonezo, ki tudi prvotno izvira iz Belgije. Dobite ga skoraj na vsakem koraku. Druga specialiteta so vaflji, nadev pa si lahko izberete sami. Nič manj pomembna pa ni njihova čokolada, ki si jo lahko privoščite v eni izmed mnogih čokoladnic.

Pijača

Za Bruselj, tako kot za celotno Belgijo je najbolj tipična pijača pivo. Najdemo ga vseh vrst in je skoraj v vseh primerih vrhunsko. Vina so posledično »podcenjena« in večinoma francoskega porekla. Belgijci nimajo svoje tipične žgane pijače, edina izjema je jenever, ki je nekakšna oblika našega gina.

Nakupovanje

Večinoma ljudje nakupujejo ob sobotah, saj so trgovine ob nedeljah zaprte. Ob nedeljah so odprte le trgovine v bližini Grand Place, prav tako kot tudi nekateri trgi v Bruslju.

 • Nakupovalne arkade

Bruselj se ponaša z eno izmed najstarejših nakupovalnih arkad na svetu. Za razliko od navadnih nakupovalnih središčih, arkade ponujajo kakovostne blagovne znamke in luksuzne predmete.

 • Nakupovalne ulice

Luksuzne blagovne znamke in butične trgovine je mogoče najti v znani nakupovalni ulici - Boulevard de Waterloo ali Rue Antoine Dansaert. Pri domačinih priljubljena nakupovalna ulica se imenuje Rue Neuve. Poleg naštetega pa ima Bruselj tudi veliko nakupovalno središče, ki se imenuje City2.

 • Trgi

Obstaja ogromno trgov, ki delujejo ves teden. Tam lahko nakupite svežo zelenjavo, ročno izdelan sir, sveže sesekljano meso in različne prigrizke. Največji trgi so odprti tudi ob nedeljah.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Ommegang Festival

Pustite se odpeljati v leto 1549. Razkošna Ommegang procesija obeležuje spomin na cesarja Karla V. Festival poteka v mesecu juliju in ga zaznamujejo grajske igre.

 • Stavelot (Mid-lent Carnival)

Ta spektakularni dogodek poteka v mesecu marcu. Značilnost karnevala so bele obleke in oranžni nosovi. Gre za star karneval, ki je nastal iz protesta. Ljudje rajajo, plešejo, mečejo v zrak konfete.

 • Zinneke Parade

Zinneke parade, znana tudi kot Big Z-Day, je parada polna modro oblečenih akterjev, operne glasbe in prireditev, ki se vrši vsako leto od leta 2000 dalje.

Jezik

V Belgiji sta dva uradna jezika in sicer nizozemščina in francoščina. Vendar ločeno po področjih. Bruselj pa je edino dvojezično mesto v Belgiji. V Bruslju sta uradna jezika oba, tako nizozemščina kot francoščina.

Izobraževanje

Šolski sistem v Bruslju je podoben kot pri nas. Obiskovanje osnovne šole je obvezno. Program nadaljne sestoji iz različnih gimnazij oz. srednjih šol in univerz.

V Bruslju obstajata dva regionalna ministrstva za šolstvo, odgovorna za izvajanje vladne politike:

 • Oddelek za izobraževalni razvoj v nizozemsko govoreči skupnosti (Flandrija in Bruselj)
 • Department for Educational Development v francosko govoreči skupnosti (Valonija in Bruselj)

V vsaki regiji obstajajo tri vrste izobraževalnih institucij: izobraževalna skupnost, izobraževanje, ki ga vodijo javne ustanove in brezplačne zasebne (pogosto katoliške) šole.

V Bruslju najdemo tudi nekaj jezikovnih šol, ki ponujajo tečaje nizozemščine. Ena izmed najbolj ugodnih je Study & Live in your Teacher's Home, kjer boste za 15 ur na teden odšteli 1.155 evrov.

Varnost

Bruselj spada med bolj nevarna evropska mesta, vendar nam pri dnevnem pohajkovanju ni potrebno skrbeti za varnost. Pazite, da imate vredne predmete varno shranjene, denar razporejen na več različnih koncih, kopije dokumentov za slučaj kraje. Ulični tatovi so predvsem na pohodu ponoči, zato je pazljivost še posebej priporočena v večernih urah.

Koristne turistične informacije

Odprti turistični centri v Bruslju:

 • Brussels International - Tourism & Congress Town Hall of Brussels

Grand-Place Odprto: 9.00 – 18.00 Zimski odpiralni čas: 10.00 – 14.00

 • Brussels International - Brussels Info Place (BIP)

Rue Royale 2, 1000 Brussels Odprto: 10.00 - 16.00

 • Brussels Airport - Office de Promotion du Tourisme

Arrival Hall – Odprto cel teden

 • Zaventem, Brussels

Odprto: 8.00 - 21.00

 • Brussels International - Midi Station

Central Concourse Odprto: Ponedeljek-četrtek in vikendi 8.00 - 20.00; Petek: 8.00 - 21.00

Bolnišnice v Bruslju:

 • Centre Hospitalier Universitaire Brugmann - Brussels
 • Centre Hospitalier Universitaire Saint-Pierre - Brussels
 • Clinique Saint Jean - Brussels
 • Cliniques Universitaires Saint-Luc - Woluwe-Saint-Lambert (univerzitetna bolnišnica Université catholique de Louvain)
 • Hôpital Erasme - Anderlecht (univerzitetna bolnišnica Université libre de Bruxelles)
 • Hôpital Saint Elisabeth - Brussels
 • Hôpital Saint Michel - (Brussels)
 • Institut Jules Bordet - Brussels
 • IRIS Hospital Network - Brussels
 • Queen Fabiola Children's University Hospital - Brussels
 • Centre Hospitalier Universitaire Brussel - Jette (univerzitetna bolnišnica Vrije Universiteit Brussel)

Državljani EU imajo pravico do brezplačne zdravstvene oskrbe s predložitvijo Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in osebnega dokumenta.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju:

Rue du commerce 44 1000 Bruselj Belgija


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Klicna koda za Belgijo je +32, okrajna za Bruselj pa 02.

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske številke:

 • 0468: GSM Telenet
 • 047: GSM Proximus
 • 048: GSM Base
 • 049: GSM Mobistar

Negeografske številke:

 • 070: Premium
 • 078: Nacionalne številke
 • 0800: Brezplačne številke
 • 090: Zakupljene številke (0900, 0901, 0902, 0903, 0904, 0905, 0906, 0907, 0908, 0909)


Internet

Pokritost v Bruslju je zelo dobra, poleg javno dostopnih wifi točk, imajo tudi ogromno kavarnic, ki ponujajo brezplačne wifi storitve svojim gostom.

Ponudniki interneta so:

 • Belgacom
 • Billi
 • Dommel
 • EDPnet
 • Mobistar
 • Pari-Link
 • Scarlet
 • Snow
 • Svanto

Prihod na destinacijo

Z letalom

Bruseljsko letališče (vsi večji prevozniki), ki se nahaja v bližnji flamski občini Zaventem in Brussels South Charleroi Airport, ki se nahaja v bližini Charleroi (Valonija), približno 50 km iz Bruslja. Transporti iz letališč do Bruslja so enostavni, poceni in hitri. Izbirate lahko med vlaki, avtobusi ali taksiji.

Z avtobusom

Eurolines coaches, mednarodna avtobusna linija, ki vozi do Bruslja. Prihod v Bruselj je možen z vseh postaj, ki gostijo omenjenega prevoznika.

Z avtom

Potrebujemo veljavno vozniško dovoljenje B-kategorije, prometno dovoljenje, zeleno karto avtomobila. Vožnja iz Slovenije do Bruslja traja dobrih 10 ur. Posebnosti glede cestnih pravil in oznak ni, razen dvojezičnih tabel v samem Bruslju in slabe označenosti cest. Priporočamo uporabo GPS navigacije.

Z vlakom

Bruselj ima tri glavne postaje: Midi-Zud, Central-Centraal in Nord-Noord. Prevozniki, ki obratujejo na teh linijah so: Thalys, Fyra, Intercity from Luxemburg, Eurostar, ICE, TGV in NMBS/SNBC. Cene se praviloma začnejo pri 25€, odvisno od destinacije.

Transport po destinaciji

Javni transport

Nasplošno je javni prevoz v Bruslju odlično urejen, varen in cenovno ugoden. Možnost uporabe avtobusa, tramvaja (2,50 €/1h, možnost uporabe obeh prevoznih sredstev z eno vozovnico) in metroja (2,00 €/1h - možnost prestopa na različne linije).

Avto

Za potovanje po Bruslju ne priporočamo avtomobila, če pa ste se odločili za to varianto, si lahko izposodite avto pri različnih ponudnikih. Pazite na desno pravilo, predvsem na krožnem prometu in dobro glejte table.

Taxi

Pri iskanju taksija ni nikakršnih posebnosti. Štartnina je 2,40 €, vsak nadaljni kilometer pa stane 1,35 €, oz. 2,70 € po obrobju mesta. Med 22.00 in 6.00 uro je potrebno plačati še dodatna 2,00 € pri štartnini.

Kolo

Od leta 2009 Bruselj ponuja ugodne kratkoročne "Villo" najemnine za kolesa na 180 lokacijah. Sistem sprejema le pametne kartice. Prve pol ure je brezplačne, vsaka naslednja ura pa stane 0,50 €. Registracija stane 1,50 € na dan in 7,00 € za cel teden. Priporočljivo je nošenje čelade in varnostnega jopiča.

Nenavadni načini transporta

Lahko si izposodite električna kolesa in z njimi raziskujete Bruselj. Podjetje Once upon a time in Brussels ponuja 12 takšnih koles, po ceni 40,00 evrov za štiri ure po osebi (v ceno je vštet še voden ogled).

Spanje in namestitev

Hoteli

V Bruslju najdete veliko različnih hotelov. Cene variirajo glede na dogajanje v mestu. Če boste prispeli v času kakšnih parlamentarnih dogodkov, računajte, da boste za spanje porabili kakšen evro več.


Hostli

Možnost imate izbirati med več kot 50 hostli, kjer nočitev stane od 20,00 evrov na noč naprej.

Kampiranje

Če želite kampirati, izberite kamp Camping Sebastian Alle. Od Bruslja je oddaljen približno 35 km.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Belgija