Brazilija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Brazilija je peta največja država na svetu, ter pokriva večino Južne Amerike. Brazilija združuje tako kombinacijo tropskega pragozda kot 7500 km sončne plaže. Slavni Rio de Janeiro, široka reka Amazonka, nogomet, glasba ter nenazadnje tudi ljudje - vse to so razlogi, zakaj je Brazilija tako obiskana destinacija.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Sao Paolo: Največje mesto v državi Brazilija, in kar sedmo največje na svetu. Mesto z okrožjem ima največji BDP v Latinski Ameriki. Za ogled se priporoča kulturni center Julio Prestes, mestno gledališče, botanični vrt, ter za ljubitelje nogometa - nogometni muzej.
 2. Rio de Janeiro: Na kratko kar Rio (ime v prevodu pomeni januarska reka) je drugo največje mesto v državi Brazilija, a bi mu lahko rekli kar neuradna prestolnica. Poleg 5 dnevnega karnevala in svetovno znanih plaž, si splača ogledati še Kristusov kip na gori Corcovado, hrib Pao de Acucar, ki ponuja najboljši razgled na mesto in mestno gledališče.
 3. Salvador, Bahia: Nekoč prestolnica države Brazilija, a dandanes znan kot prestolnica sreče na račun največjega mestnega karnevala na svetu ter mnogih drugih zunanjih zabav. Poleg kulinaričnih dobrot glasbe in arhitekture, se splača ogledati cerkev svetega Frančiška, moderni muzej, gledališče Castro Alves ter bližnje otoke.
 4. Fortaleza: oziroma "trdnjava" leži na severovzhodnem delu države Brazilija. Ker letos (2014) Brazilija gosti svetovno prvenstvo v nogometu, bo zagotovo kar nekaj navdušencev obiskalo tekme na stadionu Caselao. Mesto pa ima tropsko klimo, kar pomeni praktično celoletno destinacijo za obisk plaž, kot na primer Morro Branco, Cumbuco in Fontes.
 5. Manaus: srce Amazonke, poznano tudi kot mesto gozda je največje mesto v amazonskem predelu države Brazilija. Največja znamenitost je srečanje dveh voda, kjer se združita Amazonka (v zgornjem delu imenovana Solimoes) ter reka Negro.
 6. Paraty: Slikovito mestece, situirano na zeleni obali, idealno za turistični oddih. Splača se obiskati eno izmed neštetih plaž, ali pa odpraviti po poti zlata iz konca 17 stoletja.

Skriti kotički

 • Lençóis, Chapada Diamantina (diamantna planota) je narodni park, več kot 1000 km severno od Ria. Skupek zanimivih gorskih formacij, slapov, jezer, rek, jam in kanjonov je zanimivo doživetje in vredno ogleda.

Potovalni načrti

 • Brazilija 3 dni: Rio de Janeiro
 • Brazilija 6 dni: Slapovi Iguaçu, Rio de Janeiro, Sao Paolo
 • Brazilija 14 dni: Rio de Janeiro, slapovi Iguaçu, Manaus, Salvador, Itacimirim
 • Brazilija 5 dni - karneval: Rio de Janeiro v februarju

Aktivnosti

Brazilija je pravzaprav ogromna država, tako da različnih aktivnosti ne manjka. Celoten vzhodni obalni del je idealen za počitnice na plaži, ter vodne športe. Brazilija premore tudi največji tropski pragozd, tako da je pohodništvo in backpacking razširjena oblika turizma na tem predelu. Poleg ikonične glasbe, Brazilija ponuja tudi odlično kulinariko.

 • Karneval v Riu se lahko obišče vsako leto v drugi polovici februarja. Tako lahko za nekaj dni tudi sami prelevite v pesalca sambe na karnevalu
 • Vodni športni kot je zelo adrenalinski rafting pri slapovih Iguaçu, do bolj umirjenih na obali - plavanje, jadranje, potapljanje...
 • Šport z žogo - izpostavljen je seveda nogomet (Brazilija v 2014 gosti svetovno prvenstvo), na plaži pa je odlična oblika preživljanja časa odbojka na mivki, in pa t.i. nožna odbojka, ki je posebna oblika športa, le da se igra izključno z nogami.
 • Uživanje na plaži je zaradi klime in ogromne izbire turističnih destinacij prav gotovo odlična izbira za popotnika

Koristne informacije

Glavno mesto: Brasilia

Valuta: Brazilski Real (R$)

Število prebivalcev: Brazilija ima po podatkih popisa iz leta 2010 190.732.694 prebivalcev.

Elektrika: V večini 110V, na nekaterih mestih tudi 220V. Priključek je kompatibilen z evropskim.

Tel. koda države: +55 Časovni pas:UTC -2 do UTC-5, večina UTC -3

Telefon za njuno pomoč: 192

Domena: .br

Velikost države: 8.515.767 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Brazilija

Dinamični zemljevidi

Regije

 * Severna regija
 Kraji:Manaus, Belem 
 Pokriva skoraj polovico države Brazilija, Amazonski pragozd prekriva skoraj vse, gostota prebivalstva je zelo nizka.
 
 * Severovzhodna regija
 Kraji:Salvador, Fortaleza 
 Tropska regija, toplo in vroče je skozi vse leto. Idealno za turizem.
 
 * Zahodno centralna regija
 Kraji:Brasilia, Goiânia 
 Savansko podnebje, najmanj industrijska regija, ker ni toliko cest, se transport vrši po rekah.
 
 * Jugovzhodna regija
 Kraji:Sao Paolo, Rio de Janeiro 
 Najbolj obiskana regija, zagotavlja 50% BDP države Brazilija, ima tudi največ prebivalstva.
 
 * Južna regija
 Kraji:Curitiba, Porto Alegre
 Subtropska regija, pozimi tudi sneži, višji standard življenja.

Lastnosti pokrajine

Ker je Brazilija zelo velika, je težko povzeti detajlne geografske lastnosti, zato se osredotočimo na bistvene. Večino ozemlja leži med 200 in 800 metri nadmorske višine. Najvišji vrh leži na meji z Venezuelo Pico da Neblina, ki je visok 2994 metrov. Brazilija ima kompleksen in razširjen rečni sistem, vključno z najdaljšo reko na svetu - Amazonko.

Vreme in klima

Brazilija je velika država, ki se razteza skozi več klimatskih zon. Na severu je večinoma tropska klima, ki ima deževno obdobje v prvi polovici leta. Skozi srednji del so padavine bolj sezonske, kar spominja na savansko podnebje. Brazilija pa ima na južnem delu subtropsko klimo s hladnimi zimami, ter nižjo povprečno temperaturo kot ostal predeli.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Visoka sezona za obisk je od decembra do konca februarja (za čas karnevala), kar pomeni, da so takrat letalske karte in hoteli najdražji. Glede na ugodne vremenske razmere je potovanje mogoče skozi vse leto, vendar se zna zgoditi, da so v zimskih mesecih (junij do september) temperature nižje. Med aprilom in julijem pade tudi največ padavin na jugovzhodnem delu države.

Zgodovina

Današnje ozemlje, ki ga pojmujemo pod Brazilija, si je prilastil Portugalski imperij v začetku leta 1500. Na ozemlju je živelo več ljudstev iz različnih plemen. Kolonizacija se je začela tako leta 1534, ko je portugalski kralj teritorij razdelil na 15 kolonij, za kar se je kasneje izkazalo, da je problematično, zato se je uvedla centralna oblast. Po koncu 17 stoletja, ko so našli zlato v Braziliji, so se začeli masivni izvozi nazaj na Portugalsko. Med drugim so se morali boriti tudi pred invazijami ostalih Evropskih narodov. Po Napoleonu v 19 stoletju, je na oblast nastopil princ Dom Joao. Ko se je vrnil nazaj na Portugalsko, je prepustil oblast svojemu sinu (Dom Pedro), ki je leta 1822 razglasil neodvisnost. Proti koncu 19 stoletja je Brazilija postala republika.

Hrana

Kulinarika države Brazilija je raznolika, in odvisna od regije. Veliko hrane je bilo “uvožene” na račun stoletij imigracij. Naj opišemo nekaj najbolj znanih:

 • Feijoada - črna obara iz fižola ter svinjine, spominja na čili.
 • Brigadeiro - čokoladni trufleji iz kondeziranega mleka z mrvicami
 • Pao de Queijo - male kruhove role s sirom
 • Feijao Tropeiro - fižol z moko, jajci in slanino
 • Moqueca de Camarao - obara z rakci, kuhana v kokosovem mleku s palminim oljem ter papriko in paradižnikom
 • Salpicao - piščančja solata s šunko, rozinami, korenjem, jabolki, olivami in majonezo.

Praktično vse restavracije dodajo 10% napitnine že na račun, od turistov se pričakuje še dodatno napitnino. Hitra hrana je popularna, splača se poskusiti hamburgerje po brazilsko. Sendviči so prav tako okusni, ponujajo jih v veliko kombinacijah.

Pijača

Alkohol

Brazilija je poznana po nacionalni pijači cachaça, ki je preprosto špirit iz sladkornega trsa. Največkrat se pije v kombinaciji (koktejl) s sladkorjem, limeto in ledom, čemur pravimo caipirinha. Malo manj znan, a toliko boljši je brazilski viski.

Kava in čaj

Svetovno znana je seveda brazilska kava, ki predstavlja tako pomemben del življenja, da se po njej imenuje zajtrk (café da manhã) in še nekaj manjših obrokov. Čaj (chá) se pije, vendar ne tako pogosto. Zato pa je mate (močan, kofeinski napitek, podoben čaju) bolj poznan.

Pivo in vino

Pivo je razširjeno (še posebej na račun nemških imigrantov). Večino brazilskih znamk ima slajši okus kot evropska piva. V lokalih se pije tako točeno pivo, kot v steklenicah. Ponavadi natakarji vzamejo prazne kozarce in jih dotočijo s pivom, dokler jim ne rečemo naj prenehajo. Brazilska vina so v večini bolj osvežilna, manj alkoholna ter bolj sadna kot evropska.

Brezalkoholne pijače

V vročih dneh najbolj prija kokosovo mleko (água de coco). Guarrana in Acai sta sadja iz Amazona, zato sta tudi precej razširjena v obliki industrijskih sokov, ali pa kar sveža. Sveži sadni sokovi so zelo razširjeni, dobi se jih na vsakem vogalu. Imajo tudi zanimive tropske kombinacije z marakujo, mangom in podobno.

Nakupovanje

Valuta v državi je brazilski Real (BRL oziroma R$). Vse večje in bolj znane valute (USD, EUR, JEN) se da zamenjati na letališčih, hotelih, menjalnicah in bančnih poslovalnicah (s potnim listom). Mreža bankomatov je obstoječa, in večinoma bodo mednarodne kartice delovale, če je na bankomatu logo (na primer Maestro). S kreditnimi karticami se da plačevati tudi v manjših prodajalnah, čeprav je še vedno priporočljivo, da se ima s seboj za vsak slučaj nekaj gotovine.

Za tekoč menjalni tečaj z EUR, preverite tu.

Gospodarstvo in ekonomija

Brazilija je bogata z naravnimi bogastvi, in je največji svetovni proizvajalec kave, sladkorja, soje ter pomaranč. Brazilija je četrta največja izvoznica lesa na svetu. Poleg vsega pa industrija predstavlja kar četrtino BDP. Med pomembnejše panoge se štejejo avtomobilska (veliko tujih firm ima obrate), farmacija, tekstil in nafta. Največji delež v BDP pa predstavlja storitveni sektor, v katerem se čedalje bolj uveljavlja turizem.

Kultura

Zaradi velikosti in prostranosti države, je Brazilija kulturno raznolika in bogata. Čeprav jih skupaj povezuje skupen jezik, so si regije med seboj lahko popolnoma različne. Glasba je pomemben del brazilske identitete. Choro, samba in bossa nova vsi izvirajo od tu. Zanimiva veščina je capoeira, ki je pravzaprav mešanica glasbe, plesa in borilne veščine. Sama umetnost ima korenine iz Portugalske, in vplive italijanskih, nemških ter ostalih evropskih imigrantov. Tako so prešli iz baroka do romanticizma, modernizma, ekpresionizma, kubizma, surrealizma ter abstraktionizma.

Jezik

Uradni jezik je portugalščina. Brazilija je skoraj izključno portugalsko govoreča država. Malo je razlike med pravo in brazilsko portugalščino, vendar bolj v nekaterih besedah, in malo drugačnem dialektu.

Izobraževanje

Razširjen je javni izobraževalni sistem. Brazilija nameni četrtino proračuna in 18% davkov za izobraževanje. Pismenost prebivalstva je nad 90%, kar pa pomeni, da je še vedno okoli 13 milijonov ljudi nepismenih. Med najboljše tri univerze se uvrščajo Univerza Sao Paolo, Univerza Rio de Janeiro in Univerza Brasilia.

Delo

Vsako leto Brazilija izda več kot 70.000 delovnih dovoljenj za tujce. Ta številka narašča iz leta v leto. Kdor bi želel delati v Braziliji, mora izpolniti kar nekaj pogojev:

 • Delavec mora biti najet s strani podjetja, ki je uveljavljeno v Braziliji.
 • Brazilija zahteva najmanj 9 let opravljenega šolanja v državi iz katere prihaja delavec.
 • Delovno dovoljenje se izda za dve leti, nato se lahko zaprosi za stalno vizo.
 • Za pridobitev začasnega dovoljenja, morajo biti vsi zdravstveni stroški kriti s strani delodajalca.

Varnost

Za začetek se toplo priporoča, da imate s seboj vedno osebni dokument s fotografijo (najbolje da potni list).

Kriminal je velika težava, stopnja je med večjimi na svetu. problem je tudi visok nivo korupcije v policiji. Brazilija turistom svetuje, naj ne nosijo dragega nakita, ur, večjih vsot denarja, ter da predvsem pazijo na mobilni telefon ter dokumente. Če si vzamete vozilo v najem, je pripočljivo imeti zaprta okna in zaklenjena vrata, še posebej na semaforjih.

Nikakor se ne priporoča, da se kot turist gibljete na območjih v slum-ih brez organiziranega spremstva, tudi domačini ne počnejo tega.

Zdravje

Za obisk ni uradno potrebno nikakršnega cepljenja, vendar se priporoča cepiti proti rumeni mrzlici, hepatitisu A in B. Za preveriti je tudi, kdaj ste bili na zadnje cepljeni proti tetanusu, in ali je potrebno. Za določena območja je priporočljivo imeti tablete proti malariji.

Telekomunikacije

Telefon

Poleg uporabe mobilnega telefona na enem izmed 4 nacionalnih mobilnih operaterjev, se še vedno priporoča uporaba javnega telefona, saj so stroški bistveno nižji. Pokritost z mobilnim omrežjem je dobra (GSM), v mestih in večjih turističnih predelih pa deluje tudi 3G in HSDPA omrežje. Kot posebnost je potrebno za mednarodni klic najprej izbrati odhodnega operaterja, kar pomeni, da za klic v Slovenijo najprej zavrtite 00-21-386-xx-yyy-zzz, če izberemo operaterja Embratel. V primeru nesreče - tudi če zavrtite 911 ali 112, bo klic avtomatično preusmerjen na policijo (190)

Internet

Internetni bari so pogosti, a kot je v navadi za modernega popotnika, se bolj uporablja Wi-Fi, in tu Brazilija ni izjema. Brezžično omrežje se lahko najde v vseh večjih hotelih, letališčih in nakupovalnih središčih.

Pošta

Pošta je relativno zanesljiva, in poštne podružnice lahko najdemo praktično povsod. Pri pošiljanju pošte lahko zaprosite za ekonomično (namesto prioritetno), saj razen v višjem znesku, praktično ni razlike.

Spoštujte običaje

brazilci so precej odprt narod, in tako brez težav razglabljajo o politiki, njihovih težavah, zanjo se tudi šaliti sami iz sebe. Kot turist pa je potrebno spoštovati nogomet, se ne delati norca iz njih, in predvsem brez rasizma. Nekateri znajo biti občutljivi, če se meša španski jezik med portugalske besede, zato je morda bolje govoriti kar v angleščini, če nismo prepričani.

 • Načeloma je država gejem prijazna, kar velja bolj za mesta kot za odmaknjene vasice.
 • Poljubljanje na lica je razširjeno tako za ženske, kot za moške (vendar le med moškimi in ženskami), moški si med seboj podajo roko.
 • Ples je del kulture
 • Brazilci radi pijejo (pivo, vino), vendar se neradi napijejo, ko so zunaj (razen v družbi med dobrimi prijatelji)

Prihod na destinacijo

Iz Slovenije se v Brazilijo potuje z letalom.

Zahteve za vstop

Viza za vstop od leta 1996 ni potrebna za obisk do 90 dni. Brazilija zahteva, da je veljavnost potnega list vsaj še 6 mesecev od dneva vstopa v državo.

Z letalom

Najbolj pogost način prihoda v državo. Velikih letališč je kar nekaj, dve največji sta Sao Paolo (GRU) in Rio de Janeiro (GIG). Direktnih letov iz Slovenije ni, se pa splača pogeldati na bližnja letališča (Zagreb, Munchen, Benetke), konkretno se iz Nemčije lahko najde veliko direktnih čarterskih letov skozi vse leto.

Z avtobusom

Z avtobusom se v državo vstopi iz sosednjih držav, vendar ni pripočljivo ker lahko traja tudi več dni.

Z avtom

Posebnosti za vstop z avtom ni, vstopiti se da preko mejnih prehodov s sosednjimi državami:

 • Urugvaj
 • Argentina
 • Paragvaj
 • Bolivija
 • Peru
 • Kolumbija
 • Gvajana

Z vlakom

Železniško omrežje je zelo slabo, obstaja le tir iz Bolivije, ki pa se ne priporoča, saj že z imena (vlak smrti) vidimo, da gre za nevarno pot, polno kriminala.

Z ladjo

Teoretično Brazilija ponuja tudi vstop z ladjo, vendar pot traja 12 dni po Amazonki.

Transport po destinaciji

Letalo

Zaradi velikosti države se daljše razdalje premaguje z letalom. Vsa večja mesta imajo letališča, v zadnjih desetih letih se je število domačih prevoznikov povečalo, kar načeloma pomeni večjo izbiro in nižje cene. Rezervacija kart preko spleta je lahko problematična za turiste.

Vlak

Vlak ni priporočljiv, saj je omrežje zastarelo in na voljo je le nekaj med mestnih destinacij

Avto

Brazilija ima največje cestno omrežje v Latinski Ameriki, meri več kot milijon in pol kilometrov. Po Amazonskem predelu so lahko ceste v zelo slabem stanju in težko prevozne. Način vožnje spominja na evropskega, in je zelo dinamičen, zato je priporočljivo voziti previdno. Avto se da najeti na vseh večjih letališčih.

Avtobus

Pot z avtobusom je ekonomična izbira, a vendar lahko traja dlje časa, saj so razdalje precej velike, tega v Evropi nismo vajeni. Obstaja več avtobusnih podjetij, ki ponuja storitve. Vsa večja mesta imajo tudi avtobusne storitve, ki pa so na precej slabšem nivoju kot med mesti.

Taxi

V mestih je taxi dobra izbira, večina jih uporablja taksimeter.

Kolo

Kolesarjenje se priporoča izven mest v naravi, saj je v mestnih središčih zaradi kaotičnega avtomobilskega prometa in kriminala kolesariti lahko za turista nevarno.

Spanje in namestitev

V visoki sezoni (december do februar), in med posebnimi dogodki (na primer svetovno prvenstvo v nogometu) je Brazilija za popotnika precej dražja (za več kot 30%) kot med ostalimi meseci. Cene se gibljejo od 10$ na noč za hostle, pa vse do 200$ in več za boljše hotele

Hoteli

 • Sao Paolo
  • Grand Hyatt
  • Hotel Unique
  • L'Hotel Porto Bay
 • Rio de Janeiro
  • Miramar Hotel by Windsor
  • Belmond Copacabana Palace
  • Windsor Atlantica Hotel

Hostli

 • Sao Paolo
  • Garoa Hostel
  • Purple House Hostel
  • Nahu Hostel
 • Rio de Janeiro
  • Discovery Hostel
  • Vidigalhouse Hostel
  • Lisetonga Hostel

Kampiranje

Organizirani kampi so kar pogosti in relativno poceni (okoli 5-10 USD na osebo).

Nadredna destinacija