Bordeaux

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Bordeaux (Okcitansko Bordèu) je pristaniško in administrativno glavno mesto jugozahodne francoske regije Akvitanije, občina in prefektura departmaja Gironde. Leta 2009 je mesto imelo 236.725 prebivalcev, skupaj z urbano okolico pa 1.105.257 prebivalcev, kar ga uvršča na šesto najbolj poseljeno ozemlje Francije.

Bordeaux je pogosto označen kot "biser Akvitanije". Del njegovega mesta, Port de la Lune, je zaradi svoje izredne arhitekture od junija 2007 na UNESCOvem seznamu svetovne kulturne dediščine.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2,36 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

Bordeaux je zgodovinsko mesto z veliko turističnimi znamenitostmi. Glavni kraji so na kratko predstavljena spodaj. Navedeni so glede na njihovo oddaljenost od železniške postaje.

 1. Les Quais - Super za lep sprehod ob obali Garonne, uživajte v vožnji s trajektom, pogled na osupljivo pokrajino nad mostovi Bordeauxa. Ples po številnih mestnih klubih. Aquitaine Bridge je edinstveni arhitekturni dosežek v Franciji.
 2. Lift bridge Jacques Chaban - Delmas Nahaja se med " Quais " in " Akvitanijo mostu". Odprta je bila leta 2013, je dvižni most, ki sega do 53 metrov. Tako omogoča potniškim ladjam in zgodovinskim jadrnicam pristati blizu Quinconces Square.
 3. La Victoire - zgodovinski spomenik, kjer se srečujejo študentje in kjer je pestro nočno življenje.
 4. The Pedestrian Center - Če imate načrte za nakupovanje, ali če iščete kulturne zamenitosti ima Bordeaux veliko za ponuditi.
 5. Gambetta trg - Bogate okrožja Bordeaux - ta del mesta ima vzdevek "Little Paris" .
 6. Quinconces trg - Preverite vodnjak in spomenik Girondins, namenjen meščanskim poslancem državnega zbora v času francoske revolucije.
 7. Meriadeck - upravno središče Bordeauxa, z eno od največjih knjižnic v Franciji.

Muzeji

 • Musee D'Art contemporain na 7, rue Ferrère. Definitivno vredno ogleda, če vas zanima Moderna galerijia. Eksponati se redno spreminjajo in muzej je navdihujoč prostor za instalacije. Muzej je odprt od torka do nedelje 11:00-18:00 (do 20:00 sreda), v ponedeljek zaprto; Vstop je 5,50 € (4 €), brezplačen vstop pa je prvo nedeljo v mesecu.
 • Musee D'Aquitaine, 20, cours Pasteur. Osupljiv muzej, ki razstavlja spomenike in relikvije Gallo-Romane, ki segajo 25.000 let nazaj. Odprt med 11:00-18:00. Prost vstop za stalne zbirke; začasne razstave stanejo približno 5 € za odrasle.

Park

Botanični vrt Bordeaux je bil zgrajen okoli leta 1855. Je idealen kraj za sprehode po številnih poteh, ali pa samo sedenje in oipazovanje. Na voljo so vodeni ogledi, kot tudi občasne delavnice in dejavnosti za otroke. Bordeaux vrtovi so odprti: od konca marca do konca oktobra - 08:00-20:00 ; konec oktobra do konec marca - 08:00-18:00. Vstop je prost.

 • Jardin botanique de Bordeaux
 • Jardin botanique de la Bastide
 • La Maison des Chameaux (Camel Park)

"Le Jardin Publique" je park v samem središču mesta.

Skriti kotički

 • Ne zamudite Victory Arch (rimske arhitekture), v središču La Victoire ki predstavalja rimske korenine mesta.
 • Sprostite se in si privoščite piknik v bujnih Publik Gradens javnih vrtovih, severno od območja Gambetta.

Izleti v okolici destinacije

 • Sprehod vzdolž Sainte- Catherine ulice v centru - namenjena za pešce in uživanje v razgledih.
 • Razmislite o prečkanju mostov ali o trajektu čez reko ( glej Les Quais ).
 • Povzpnite se 243 korakov do stolpa Saint-Michel in uživajte v panoramskem pogledu na Bordeaux (vstopnina 5 Euro - brezplačno za državljane EU).
 • Preživite nekaj časa na miroir d' eau (vodno ogledalo) na meji ob reki. Napolnjena je z 2 cm vode , ki se izmenjujejo z oblak megle.
 • Pojdite na pijačo ali ples v enega od številnih barov ali klubov v Les Quais ali La Victoire.
 • Pojdite si ogledat race, ki se igrajo v velikem javnem parku severno od središča in pobegnite iz mesta na Jardin Botanique.
 • Simulator letenja. Lahko letenje L39 Albatrosa iz mednarodnega letališča Bordeaux- cena se začne pri 1.950 €.

Aktivnosti

 • karneval dveh bregov (prva nedelja v marcu),
 • mednarodni gospodarski sejem (maj),
 • Vinexpo, mednarodna razstava vina,
 • festival vina,
 • festival reke,
 • mednarodni festival orgel, klasične glasbe, festival jazza, festival rocka
 • božična tržnica.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Bordeaux

Dinamični zemljevidi

Območja

Bordeaux je sedež osmih kantonov:

 • Kanton Bordeaux-1 (del občine Bordeaux),
 • Kanton Bordeaux-2 (del občine Bordeaux),
 • Kanton Bordeaux-3 (del občine Bordeaux),
 • Kanton Bordeaux-4 (del občine Bordeaux),
 • Kanton Bordeaux-5 (del občine Bordeaux),
 • Kanton Bordeaux-6 (del občine Bordeaux),
 • Kanton Bordeaux-7 (del občine Bordeaux),
 • Kanton Bordeaux-8 (del občine Bordeaux).

Mesto je prav tako sedež okrožja, v katerega so poleg njegovih vključeni še kantoni Bègles, Blanquefort, Le Bouscat, La Brède, Carbon-Blanc, Cenon, Créon, Floirac, Gradignan, Lormont, Mérignac-1/2, Pessac-1/2, Saint-Médard-en-Jalles, Talence in Villenave-d'Ornon z 868.993 prebivalci.

Vreme in klima

Bordeaux ima oceansko podnebje. Poletje je ponavadi topleje in zime so milejše kot pri večini področij s podobno opredelitvijo. Zaradi precejšnje količine poletnih padavin se ga ne uvršča med sredozemsko podnebje.

Zime so blage, zaradi razširjenosti zahodnih vetrov iz Atlantika. Poletja so topla in dolga zaradi vpliva, ki ga ima zaliv Biskay. Povprečna zimska temperatura je 7,1 °C, vendar pa so nedavne zime bolj tople. Zmrzal je v zimskem času nekaj običajnega in se pojavi večkrat na zimo. Sneženje je zelo redka, pojavlja se le enkrat na tri leta. Povprečna poletna temperatura pa znaša 20,7 °C. Poletje 2003 je postavil rekord s povprečno temperaturo 23,3 °C.

Kdaj obiskati

Najbolj primeren čas za obisk Bordeauxa je, ko se v mestu odvijajo razni festivali. Samo mesto ima zelo prijetno klimo, tako da je obisk mogoč čez celo leto.

Zgodovina

Severno od Bordeauxa se nahaja jama Pair-non-Pair, v kateri so bili najdeni ostanki neandertalcev iz obdobja pred 30,000 do 90,000 leti.

Od približno leta 300 pred Kristusom so ozemlje naseljevala keltska plemena Biturigov, katera so dala ime mestu Burdigala, pod Rimljani od leta 60 pred Kristusom.

V 3. stoletju je postal glavno mesto Akvitanije. Leta 276 je ob napadu Vandalov dobil prvo obzidje. V 5. stoletju je sledilo več vdorov Vandalov (409), Vizigotov (414) in Frankov (498). V 8. stoletju je bil oplenjen s strani Arabcev (732), kasneje v 10. stoletju od Normanov.

Od 12. do 15. stoletja, po poroki vojvodinje Eleanore Akvitanske z grofom Plantagenetom, kasnejšim kraljem Henrikom II., je bil Bordeaux del angleške domene. V tem času je bila zgrajena katedrala sv. Andreja, katere nadškof Bertrand de Got je postal leta 1305 papež Klement V . Leta 1453, po bitki pri Castillonu in koncem stoletne vojne Bordeaux pade v francoske roke. V času spopadov med francoskim plemstvom in kraljem so prebivalci Bordeauxa osnovali Conjuration de l'Ormée, stranko nasprotnikov monarhije. Tako je mesto bilo podrejeno francoskemu kralju Ludviku XIV. šele leta 1653. Med francosko revolucijo mu je bila ukinjena prekoatlantska trgovina, s katero je pred tem doživljal velik razcvet.

Leta 1840 je mesto ponovno postalo trgovsko pristanišče, poleg tega pa se je v njem razvila močna industrija. Za časa francosko-pruska vojne je v njem bivala francoska vlada pod Gambetto. Prav tako se je vlada začasno umaknila v Bordeaux za časa prve in druge svetovne vojne. Med nemško okupacijo, ki je trajala od 1940 do 1944, je Bordeaux prevzel pomembno vlogo v gospodarstvu Tretjega rajha, ko je med drugim dobil tudi podmorniško bazo.

Hrana

Gastronomija ima zelo pomembno mesto v mestu, ki je polno restavracij vseh vrst. Francoske restavracije zagotavljajo jedi iz skoraj vseh delov države. Obstaja tudi veliko azijskih, afriških in arabskih restavracij.

 • Cafe du Port. To je restavracija s fenomenalnim razgledom, Left Bank na eni strani in Pont de Pierre na drugi strani. Ampak to ni edina prednost, ki jo restavracija ponuja. Tudi hrana je fenomenalna. Še posebej če upoštevamo, da je glavni kuhar kapitan Phillipe Techoire. Pod njegovim poveljstvom boste jedli pečena goveja rebra, steklene oči in pozimi svinjsko pečenko z gorčico. Uživajte! A la carte 35 €.
 • Cassolette Cafe. Dobre cene in dobra hrana. Če ste lačn , poskusite meni "la menu goutatout" - izbor 5 majhnih jedi (" cassolettes "), vključno s sladico.
 • Chez Greg. Strežejo okusne jedi. Vzdušje v tej restavraciji je nekaj posebnega, s svojimi Philippe Starck stoli in stenami obloženimi s steklenicami vina. Ko že govorimo o vinu, vinski bar je super za degustacijo pred in po večerji.
 • Couleurs Cafe. Je kot mali francoski bistro, kjer si lahko odpočijete od dejavnosti. Solate z domačimi žemljicami so odlična izbira, lahko si privoščite tudi nekaj dekadentnih sladic.
 • FERNAND. Vsak dan za kosilo in večerjo. Verodostojen bistro poleg "Place de la Bourse" , na obali v starem Bordeaux. Uživali boste lahko v francoski kuhinji, ki sledi sezoni z lepimi izdelki, kot so morski sadeži, ostrigami, divje ribe iz Arcachona, " Blond d' Aquitaine " goveje meso itd.
 • La Tupina. Regionalna kuhinja na najboljši način. Sveže in iz lokalnih proizvodov postrežejo velikodušno in od srca. Obroki se strežejo v baskovskem ambientu, s prti držav in lesenimi stoli. Fiksna cena 45 €, a la carte 46 €.
 • L' estaquade. Nahaja se na desnem bregu reke, imeli boste odličen pogled na Bordeaux. Predjedi, glavne jedi in sladice se začno od 13,23,6 €.
 • Restavracija Soléna. Nova restavracija je v lasti francosko ameriškega para. Ponaša se s svežo hrano iz lokalnih kmetij jugozahodne Francije. Vse, od omak, sladoleda in peciva je narejeno v hiši. Jedilnica je sodobna. Storitev je topla, prijazna, brez zahtevnosti. Fiksni meniji okoli 41€.

Za ljudi z omejenim proračuom zagotavlja območje okoli cerkve Saint Michel cenejše možnosti.

Pijača

Bordeaux je živahen podnevi in ponoči. Če iščete bar za druženje s prijatelji ali uživanje ob spremljanju nogometne tekme, potem pojdite v La Victoire. Tukaj je večina točilnic in barov v mestu. Skoraj vse trgovine v okolici tega območja so bari, in sigurno boste našli enega, ki ustreza vašim potrebam.

Če vam je ljubše, ples ali klubi, se večino nočnih klubov nahaja na Quais, v bližini železniške postaje. Od rocka do disco, dance techno itd imate - izbire je veliko.

Medtem ko je vstop prost za večino klubov, vas ne bodo spustili v klub, če boste vidno vinjeni.

 • Dick Turpin -ih. Eden izmed najstarejših angleških pubov v Bordeauxu, priljubljen pri mladih in starih. Nedvomno dobra glasba. Očarljiv pogled.
 • El Chuchumbe. Najboljši kraj za ples salse.
 • Le Frog in Rosbif. Angleški pub v bližini La Garonne z angleškim osebjem. Priljubljen med tistimi, ki želijo ujeti nogometno ali rugby tekmo.
 • Le Break. Bar tik pred La Place de la Victoire, ki vrti odlično glasbo in pritegne mlajšo publiko.
 • Xing - Xing. Tematski bar z zelo zabavnim vzdušjem.
 • Le Café Brun. Starega videza, vendar zelo prijeten bar z veliko ponudbo belgijskih piv in viskija.
 • Shadow Lounge International. Mesto za mlade. DJ vrti najnovejše melodije, medtem ko stranke pijejo zelo drage pijače.

Nakupovanje

Bordeaux je pridobil svoje bogastvo iz trgovine in lokalnega gospodarskega sistema, močno se zanaša na trgovine in trgovske centre. Center za pešce je v bistvu poln trgovin vseh vrst, od oblek do umetnosti, hrane in vina itd. Če iščete luksuzne predmete, pojdite na Gambetta trg in njegovo okolico.

Ne oklevajte in kupite nekaj lokalne glasbe - Bordeaux glasbene skupine so v porastu!

Oblačila so cenejša kot v Parizu, tako da obujte udobne čevlje in jo mahnite na Rue Sainte Catherine. To je najdaljša postaja za pešce v Evropi in najboljše mesto za nakupovanje. Za vintage oblačila preverite trgovino imenovano " Kilo Chic " na 40 Cours de la Somme.

Seveda, Bordeaux težko zapustite brez da bi seboj vzeli nekaj steklenic priljubljenga vina. Prepričajte se, da ste seznanjeni s carinskimi predpisi na letališču.

Kultura

Bordeaux je bilo prvo mesto v Franciji. Vsebuje razstave arhitekture in raziskovalni center, Arc en Rêve. Bordeaux ponuja številne kinodvorane, gledališča in je doma iz Opere national de Bordeaux. Obstaja veliko glasbenih prizorišč. Mesto ponuja tudi številne festivale skozi vse leto.

Festivali in dogodki

 • karneval dveh bregov (prva nedelja v marcu),
 • mednarodni gospodarski sejem (maj),
 • Vinexpo, mednarodna razstava vina,
 • festival vina,
 • festival reke,
 • mednarodni festival orgel, klasične glasbe, festival jazza, festival rocka
 • božična tržnica.

Jezik

Uradni jezik v Bordeaux je francoščina.

V turističnih predelih imajo skoraj vse trgovine in lokali angleško govoreče osebje. Ljudje se bodo na splošno potrudili, da bi vam pomagali, če boste govorili v angleščini. Če govorite angleško praviloma ne boste imeli težav, je pa res da so Francozi zelo nacionalnega tipa. To pomeni da se vam lahko zgodi da si boste občasno morali pomagati tudi z rokami, če boste hoteli pridobiti kakšno informacijo.

Izobraževanje

Univerza

Univerzo je ustanovil nadškofa Pey Berland leta 1441 in je bila ukinjena leta 1793, v času francoske revolucije. Preden so se ponovno pojavile leta 1808 z Napoleon I. Bordeaux ima približno 70.000 študentov in enega največjih kampusov v Evropi (235 ha). Univerza v Bordeauxu je razdeljen na štiri :

 • Univerza Bordeaux 1 ( matematika, fizikalne znanosti in tehnologije), 10.693 študentov, v letu 2002
 • Univerza Bordeaux 2 , Bordeaux Segalen (Medicina in znanosti o življenju ), 15.038 študentov, v letu 2002
 • Univerza Bordeaux 3 , Michel de Montaigne (Liberalna umestno, humanistika, jeziki, zgodovina), 14.785 študentov, v letu 2002
 • Univerza Bordeaux 4 , Montesquieu (Zakoni, Ekonomija, Management). 12.556 študentov, v letu 2002

Inštitut za politične vede v Bordeauxu. Čeprav je tehnično del četrte univerze, v veliki meri deluje samostojno.

Šole

Bordeaux ima številne javne in zasebne šole, ki izvajajo dodiplomske in podiplomske programe.

Tehniške šole:

 • Arts et ribolovne dejavnosti ParisTech , Graduate School of industrijske in strojništva
 • École d' INGENIEURS en modélisation mathématique et mécanique
 • École nationale supérieure d' électronique , informatique , telekomunikacije, mathématique et mécanique de Bordeaux
 • École supérieure de technologie des biomolekul de Bordeaux
 • Ecole nationale d' Ingénieurs des pripravljalna agricoles de Bordeaux
 • École nationale supérieure de chimie et postavo de Bordeaux
 • École pour l' Informatique et les NOUVELLES tehnologije
 • Institut des sciences et des aliments tehnike de Bordeaux
 • Institut de cognitique
 • École supérieure d' informatique
 • Ecole des sciences privée informatiques

Podjetniške in poslovne šole:

 • IUT Techniques de Komercializacija Bordeaux ( Business School )
 • Tegliti Business School ( nekdanji BEM - Upravljanje School Bordeaux )
 • EBP International
 • E - Artsup
 • Institut des Hautes études économiques et trgovinski študij ( INSEEC )
 • Institut supérieur européen de gestion skupina
 • Institut supérieur européen de formacija par l' ukrepi
 • École de commerce européenne

Drugo:

 • École nationale de la sodstvo (Nacionalna šola za Magistrata )
 • École d' architecture et de paysage de Bordeaux
 • Ecole des Beaux -arts de Bordeaux
 • École française des atašeji de presse et des professionels de la komunikacije ( EFAP )
 • Conservatoire National des Arts et métiers d' Aquitaine ( CNAM )

Varnost

Bordeaux ni mesto z visoko stopnjo kriminala. Če boste spoštovali nekaj preprostih pravil, ne bi smeli imeti nobenih težav.

Pazite se žeparjev, predvsem v prenatrpanih avtobusih in v ulicah za pešce. Ne pustite prtljago iz vidika, saj lahko izgine. Če ste vzeli na avtobus nahrbtnik, je bolje, da ga imate med nogami ali spredaj, kot na hrbtu. Ne hodite v klube in bare sami ponoči. Če ste se srečali s prijatelji se srečajte pred bari ali klubi. Tako boste lažje prišli noter.

Kot drugo pravilo ne sprejemajte pijače od ljudi, ki jih ne poznate. Lahko vam v pijačo dajo kakšno drogo in vas kasneje lahko zlorabijo. Bilo je nekaj primerov, o katerih so poročali v Bordeauxu. Vzemite pijačo neposredno v baru ali od natakarja.

Koristne turistične informacije

Grb Bordeaux

Turistične informacije:

 • Tourist Office downtown
 • Tourist Office Gare Saint-Jean
 • Bordeaux Patrimoine Mondial
 • Airport Tourist Office Bordeaux-Mérignac

Bolnice:

 • CHU Hopitaux de Bordeaux
 • Clinique Ophtalmologique Thiers
 • Clinique Tourny
 • Hopital Pellegrin Tripode
 • Polyclinique Bordeaux Nord Aquitaine
 • Polyclinique de Bordeaux-Tondu

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske govorilnice so na voljo na vlakih ali postajah podzemne železnice, avtobusnih postajah in v bližini turističnih znamenitosti. Obstaja vsaj ena telefonska govorilnica v vsaki vasi. Zaradi razširjenosti uporabe mobilnih telefonov, je telefonskih govornic manj kot pa pred nekaj leti. Bolje je če uporabite kartico, kot pa kovance. Kartice lahko kupite na poštah, kavarnah, trafikah (prepoznavne z rdečim znakom, ki visi zunaj), in trgovinah, ki prodajajo revije. Prosite za "carte telephonique".

Francija uporablja standard GSM za mobilne telefone (900 MHz in 1800 MHz ), ki se uporablja v večini držav po svetu izven ZDA. Obstajajo 4 operaterji omrežij v Franciji: Orange , SFR , Bouygues Telecom in Free Mobile.

Če nameravate dalje časa bivati v Franciji pa je priporočljivo kupiti predplačniško kartico SIM za vaš telefon tako. Zavedajte pa se, da kredit na kartici poteče zelo hitro. Če želite rešiti zadevo pred prihodom, LeFrenchMobile ponuja predplačniške storitve za tujce, ki prihajajo v Francijo.

Internet

Bordeaux ponuja v večini predelov mesta širokopasovni internet. Skoraj vsi hoteli in restavracije ponujajo brezpačen WiFi za svoje goste. Brezplačen WiFi je na voljo tudi v večini javnih lokacijah

Na voljo je tudi predplačniški dostop do WiFija.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Letališče Bordeaux- Mérignac je zahodno od mesta. To je regionalno letališče, ki služi predvsem za notranje lete. Obstajajo tudi mednarodni leti, kot tudi povezovalni leti med Bordeaux in nekaterimi evropskimi letališči, kot so Pariz (Orly in Roissy), London (Gatwick in Luton), Madrid in Amsterdam .

Express avtobus vozi vsakih 45 minut do centra mesta, s postanki na povpraševanje. Enak avtobus vozi od Gare Saint Jean do letališča s tremi postanki:

 1. Office du Tourisme 12, cours du 30 juillet
 2. Place Gambetta Arrêt 50-16-13 (devant le 38 & 39)
 3. Barrière Judaïque (devant le 9 avenue de la République)

Cena je 7 € , vendar je za mlajše od 26 leta in starejše od 60 let, na voljo le za 6 €.

Od letališča do centra mesta lahko uporabite tudi javni prevoz ( 1,40 € ). Ko zapustite letališče pojdite na desno in videli boste avtobusna postajališča. Številka 1 vas bo pripeljala neposredno na Gambetta.

Z avtobusom

Zdi se kot da se medkrajevni avtobusi ustavljajo jugovzhodno od železniške postaje vzdolž Rue des Terres de Borde. Eurolines zagotavljajo avtobusni prevoz do mesta.

Če potujete s kolesi evropske Bike Express začnite svojo pot od severa Leeds preko Združenega kraljestva v Dover in nato naprej proti Bayonne preko Bordeauxa.

Z avtom

Z avtomobilom lahko pridete v Bordeaux iz severa po avtocesti A10 ali N10; iz juga in vzhoda pa po avtocesti A63 avtoceste. Obvoznica vodi okoli mesta.

Če je le mogoče, se izogibajte vožnji med 8:00-10:00 in 16:00-19:00, ko je obvoznica ponavadi prenatrpana.

Z vlakom

Glavna železniška postaja (Gare Saint Jean) se nahaja približno 4 km od centra mesta. Več vlakov na dan (približno eno na vsaki dve uri) vozi na sever (Pariz, približno 3 ure, 25 vlakov na dan, Angouleme, Poitiers), jug (Toulouse, Marseille, Montpellier (približno 4 do 5 ur do Nice) in na vzhod (na Périgueuxu in Clermont-Ferrand).

Avtobusi, tramvaji in taksiji se nahajajo pred postajo.

Transport po destinaciji

Javni transport

Avtobusi

Avtobusno omrežje je organizirano okoli glavnih lokacij v mestu. Kjer je le mogoče, vozi avtobusni prevoz do glavnih lokacij v mestu:

 • Gare Saint -Jean (železniške postaje, avtobusne linije, ki vozijo do centra mesta, do univerze in v severni del mesta, TBC agencije),
 • Place de la Victoire (avtobusne linije, ki vozijo v centru mesta, do železniške postaje, do univerze, n severni in jugozahodni del mesta,
 • Postavite Gambetta (avtobusne linije, ki vozijo v la Victoire , do železniške postaje, na zahod , na severozahod ter na sever mesta, TBC agencije).
 • Quinconces (TBC agencija).

Enkratne vozvnice stanejo 1,40 € - kupite pa jih lahko pri vozniku na avtobusu. Najboljši je nakup paketa s 5/10 vstopnicami za 5.90/11.30 € ali dnevni/tedenski izkaznici za 4.30/11.30 € . Če imate študensko izkaznico lahko v Bordeauxu kupite študensko vozvnico za 6,30 € za 10 voženj.

Avtobusov se izogibajte na konicah (8:00-10:00 in 16:00- 19:00 ). Takrat mestni center povsem obstane, pa še avtobusi so prenatrpani.

Tramvaji in električni avtobusi

Nova tramvajska linija služi mestu tako da prečka Garonne preko Pont de Pierre. Posebnost tramvaja je, da je v mestnem središču brez žic, saj izkorišča talno oskrbo z električno energijo.

Električni avtobus, ki se imenuje "la navette du center-ville", je le javni prevoz na cestah za pešce. Ni avtobusnih postajališč za vkrcanje na električni avtobus. Če zamahnete z roko bo voznik ustavil. Ko hočeš avtobus zapustiti, samo poveš vozniku.

Avto

Avto za prevoz po Bordeauxu ni priporočljiv, saj ima mesto veliko con za pešce ter veliko prometnih zastojev, pa še parkirišče je teško najti.

Kolo

Bordeaux je zelo raven in ima veliko kolesarskih stez, tako da je zelo enostavno priti okoli mesta s kolesom. Mesto je pred kratkim (februar 2010) dodalo tudi program delitev koles po mestu imenovano VCUB. Je poceni in enostaven način za ogled mesta, čeprav zahtevajo, da jim daste do 200 € depozita za sprejem kolesa. To lahko povzroči težavo če nimate bančne ali kreditne kartico. Dnevni ali tedenski najem znaša 1 ali 5 €, oziroma vsaka uporaba je brezplačna pod pogojem, da ne prekoračite 30 minut.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Bordeaux ima veliko število hotelov med 2 pa vse do 5 zvezdic. Prav tako imajo terme. Cene pa se gibljejo med 65€ za hotele z nižjimi zvezdicami pa vse do 300€ na noč.

Hostli

Bordeaux Youth Hostel (BARBEY) se nahaja v središču okrožja Saint-Jean, v bližini železniške postaje Gare Saint-Jean in petnajst minut hoje od starega mestnega jedra. Nahaja se v bližini Place de la Victoire (Trg zmage) - meke Bordeaux nočnega življenja - kot tudi okrožja Saint-Michel, bogatega s kulturno raznolikostjo njegovih prebivalcev.

Kampiranje

Odkrijte Open-air, nastanitev s 4 zvezdicami v izjemnem okolju. Obstajajo športni in rekreacijski objekti, kot tudi pohištvo in oprema, ki ponuja vrhunsko udobje, prostorne parcele za kampiranje in dobro opremljene enote za najem.

Bordeaux je idealno izhodišče za številne izlete: vinogradi, oceanskie plaže, ogled mestnih znamenitosti (mesto je na seznamu Unescove svetovne dediščine).

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Francija