Bolivija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Bolivija je po geografiji in prebivalstvu raznolika država v Južni Ameriki. Na jugu meji na Argentino in Čile, na jugozahodu na paragvaj, Peru je njen sosed na severozahodu in na severovzhodu Brazilija. Od zahoda proti vzhodu v Boliviji najdemo tri različne geografske prostore - visokogorje (Ande), Podandsko nižino in območje tropskih nižin (tropski gozdovi in savana). Etnično je Bolivija zelo razgibana država. Večina prebivalstva sestavljajo direktni potomci prvotnih ameriških naseljencev in veliko jih še živi v visokoležečih vaseh v skladu s starimi tradicijami.

Fotogalerija znamenitosti


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Video potopis pokaže največje Bolivijske znamenitosti.

Dolžina: 15 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. La Paz:

La Paz je administrativno glavno mesto Bolivije, ker je tam sedež vlade. Zgrajen je v kanjonu reke Choqueyapa. Njegova posebnost je, da bogatejše prebivalstvo živi nižje v kanjonu, saj so klimatske razmere tam boljše kot na višjih položajih.

ZNAMENITOSTI

 • Ulica Sagarnaga je turistična ulica z mnogimi trgovinami s spominki, hoteli, hostli, restavracijami in kavarnami
 • Čarovniška tržnica (Mercado de las Brujas) je mesto, kjer lahko kupite vse sestavine za tradicionalne obrede, zelišča, napoje in tradicionalna glasbila. Calle Jaen je eden redkih kolonialnih delov mesta. V njem se nahaja večina muzejev
 • Plaza Murillo je mesto, kjer si lahko ogledate državne stavbe in mestno katedralo
 • Ob četrtkih in nedeljah se lahko odpravite na tržnico El Alto or Feria de 16 de Julio kjer lahko po izredno nizkih cenah dobite praktično vse - DVDje, zabavno elektroniko in kakovostna oblačila. Vendar pozor - s sabo ne jemljite telefonov in fotoaparatov, denar pa z izjemo majhnih bankovcev pospravite v notranje žepe svojih oblačil.
 • Valle de La Luna sestavljajo neverjetno oblikovane skale. Nahaja se le 20 minut vožnje iz La Paza.
 • Tiwanaku ruševine se nahajajo v bližini mesta in so lahko dostopne z javnim prevozom. Zgrajene so bile v času pred Inki
 • Mir
 • Marador Killi Killi je najboljša razgledna točka v La Pazu.


 1. Santa Cruz:

Santa Cruz je najgosteje naseljeno in gospodarsko najbolj uspešno mesto v Boliviji. Leži v tropski nižini. V njem se nahaja tudi ena najbolj znanih nogometnih akademij na svetu - Academia de Futbol Tahuichi Aguilera, kjer z unikatnimi in dovršenimi metodami pripravljajo igralce v bodoče poklicne nogometaše.

ZNAMENITOSTI

 • Katedrala Santa Cruz je lepa od zunaj, vendar se njena največja posebnost, figure iz lesa in kovine skrivajo v notranjosti.
 • Etnološki muzej Santa Cruz vsebuje bogato zbirko predmetov iz preteklosti mesta.
 • V živalskem vrtu Santa Cruz je mogoče videti zelo veliko število živali, vendar si je zanj potrebno vzeti čas, saj niso razporejene po nobenem določenem redu.

Santa Cruz je odlično izhodišče za zanimive ekskurzije. Priporočljivo je, da se na njih odpravite z agencijo. Ena najbolj zanesljivih je Ruta Verde.

Lahko se odpravite na izlet s čolnom po Amazoniji, na pohod po Parku Amboro ali na kulturno popotovanje po Jezuitskih misijonih.

V bližini mesta, dosegljivo z javnim prevozom pa najdete naravni park Yvaga Guazu, kjer lahko spoznate mnoge rastlinske in živalske vrste tropskega območja.

Skriti kotički

 • Jezero Titicaca
 • Huayna Potosi
 • Mirador Laikakota
 • Mimami
 • Solna ploščad Uyuni
 • rudnik srebra v Cerro del Rico

Aktivnosti

 • Cesta smrti oziroma uradno poimenovana severno Yungaška cesta velja za najnevarnejšo cesto na svetu. Dokler niso Bolivijske oblasti zgradile nove je vsako leto terjala več kot 200 smrtnih žrtev. Danes je še vedno priljubljena pri tistih, ki si želijo adrenalinske vožnje s kolesom.
 • Obisk tradicionalnih vasi v Andih je prava stvar, če vas zanimajo stari običaji in zdravilstvo. Prebivalci teh vasi so sicer zelo zadržani do tujcev in neradi delijo informacije. Marsikateri sploh ne govori Špansko. Vendar izlet ni nemogoč, če se v katerem od večjih mest, priporočljivo v La Pazu, pozanimate o vodičih, ki peljejo manjše skupine v hribe. Nikakor pa na takšno pot ne jemljite fotoaparatov, saj se prebivalci ne želijo fotografirati.

Koristne informacije

Glavno mesto: Sucre

Valuta: Bolivijski Bolivjano

Število prebivalcev: 10,5 milijona prebivalcev

Elektrika: 230 Voltov / 50 Herzov, V Bolivija se pojavljata dve vrsti vtičev - ploski vtiči in okrogli vtiči (slednji so isti kot v Sloveniji)

Tel. koda države: + 591

Časovni pas: UTC - 4

Telefon za njuno pomoč: 110 - Policija, 118 - Reševalci, 119 - Gasilci

Domena: .bo

Velikost države: km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Dinamični zemljevidi

Regije

La Paz

 Kraji:La Paz

Pando

 Kraji:Cobia
 

Oruro

 Kraji:Oruro
 

Potosi

 Kraji:Potosi, Uyuni, Villazon
 

Tarija

 Kraji:Tarija
 

Chuquisaca

 Kraji:Sucre
 

Cochabamba

 Kraji:Cochabamba, Aiquille
 

Beni

 Kraji:San Borja, Santa Ana, Trinidad
 

Santa Cruz

 Kraji:Santa Cruz, Montero,Robore, Puerto Suarez...

Lastnosti pokrajine

Bolivija je celinska država brez dostopa do morja. Iz zahodne strani jo omejujejo Andi. Eden najbolj poznanih delov Andov je planota Altiplano. Visoka je s 3.300m druga najvišja planota na svetu. Nasevernem delu Altiplana se nahaja jezero Titicaca, ki je najvišje ležeče plovno jezero na svetu. Bolivija si jezero Titicaca deli s Perujem. Altiplano je del verige spečih vulkanov Cordillera Occidental, ki jo sestavljajo najvišji Bolivijski vrhovi - Nevado Sajama 6542 m je najvišji. Preostali del tega območja leži večinoma na 4000m nadmorske višine.

Na severovzhodu, v tropskem pasu najdemo "tople doline". To so strme, skoraj nedostopne rečne doline, ki ponujajo nekatere najbolj spektakularne poglede v Boliviji. Hkrati je to tudi najbolj plodna zemlja, vendar zaradi težke dostopnosti in pogostega plazenja zemlje neobdelana. Doline se nahajajo na 2000m - 3000m nadmorske višine.

Največji del Bolivije, severno in vzhodno od Andov pokrivajo redko poseljene tropske nižine. Severni del prekriva deževni gozd, ki je zaradi velikih količin dežja večinoma poplavljen ali močvirnat. Osrednji del, je rahlo hribovit in bolj suh kot severni. Prekrit je z gozdom ali savano, v njem pa se skrivajo tudi največje Bolivijske zaloge nafte in zemeljskega plina. Jugovzhodni predel tropskih nižin je brez padavin 9 mesecev na leto in poplavljen preostale tri mesece, zato tam raste samo nekaj odpornih trnastih rastlin, območje pa uporabljajo tudi za pašo goveda.

Največje, široke in počasne reke se nahajajo v severnem delu države. Ob njih je primerna klima za gojenje kave in kakava.

Vreme in klima

Klima se v Boliviji drastično spreminja iz ene regije v drugo. Na vzhodu je podneblje tropsko in proti severu prehaja v sub tropsko. Na Altiplanu je podnebje polarno - puščavsko, z močnimi in mrzlimi vetrovi. V zahodnih Andih pa preide na popolnoma polarno.

Poletja so topla in vlažna na vzhodu in suha na zahodu. Zime so na zahodu zelo mrzle, v gorah tudi sneži. Na vzhodu so običajni verovni dnevi. Jesen je v ne tropskih predelih suha.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primerni za obisk Bolivija je od avgusta do oktobra, torej v jesenskem času. Takrat so temperature zmerne in padavine redke.

Zgodovina

Na območju današnje Bolivije so se že pred 20 tisoč leti naseljevala razna ljudstva. Najpomembnejši sta bili Tiwanaku, ki so zgradili svetišče Tiwanaku, ki je danes najsvetejše mesto v Boliviji. Za njimi so se na to območje Južne Amerike naselili in zavladali Inki.

Inke so v 16. stoletju iz oblasti sklatili Španci. Le-ti so lokalne prebivalce potisnili na rob družbe in zasužnjili. Španci so v Boliviji odkrili veliko rudnih bogastev, vendar so jih do konca 17. stoletja že večinoma izrabili.

Leta 1825 se je Bolivija odcepila od Španije. Od 1828 - 1900 so se v Južni Ameriki odvijale mnoge vojne za ozemlje in surovine med sosednjimi državami. Bolivija je v Solitrni vojni izgubila dostop do odprtega morja in rudninsko bogato dolino Atacamo proti Čilu, v vojni z Brazilijo pa so ostali še brez pokrajine Acre. Pokrajino Gran Chaco so si od Bolivije izborili Paragvajci.

Po letu 1900 je sledilo obdobje politične nestanovitnosti. Ernesto Che Guevara je leta 1967 poskušal zanetiti socialistično revolucijo, vendar je bil v poskusih ubit.

Hrana

Tradicionalne Bolivijske jedi

 • Pique a lo Macho je krožnik z ocvrtimi paradižniki, košči govedine in hrenovk, s čebulo, feferoni in kuhanimi jajci.
 • Cuy oziroma morski prašički so pogosta hrana v bolj odročnih predelih Andov.
 • Sopa de Mani je cremna juha, ki temelji na kikirikijevih oreščkih. Pripravljajo jo s kokošjim ali kravjim mesom in različno zelenjavo.
 • Ajilisa je omaka za riž narejena iz paradižnikov, čebule in vampov.
 • Huminta je tradicionalna jed iz časov pred Špansko inkvizicijo. Sestavljena je iz koruznega storža z zrnjem in zavita v koruzne liste. Začinjena je s soljo in posuta s svežim sirom.
 • Majao je riž z govedino, jajcem na oko ter ocvrtimi paradižniki ali bananami.
 • Chicharron sestavlja na koščke narezana svinjina, ocvrta v masti in koruznem pivu. Postrežejo jo s kuhano koruzo.

Priporočljivo je, da te jedi naročate predvsem v restavracijah in hotelih v mestih, kjer so pripravljene za turiste. Če se odpravljate v odročnejše kraje je bolje, da hrano kupite na mestnih tržnicah in si jo pripravite sami.

Pijača

Kot večina držav tudi Bolivija pozna razne sadne sokove in mleko.

V zahodni Boliviji so zaradi suhega in mrzlega podnebja popularne goste pijače pripravljene iz koruze - Api Blanco in Api Morado.

Na jugu lahko poskusite nekaj najboljših vin.

V vzhodnem delu Bolivije so popularne pijače mocochinchi, tujuré, somó, and chicha, ki so lahke sadne pijače.

Pijače se da večinoma kupiti kar na ulicah, vendar je turistom takšen nakup odsvetovan, ker ni znano v kakšnih higienskih pogojih so bile pripravljene, bolje je te pijače naročiti v restavracijah. Izjema so prodajalci, ki sok sveže stisnejo pred kupci.

Nakupovanje

Po večjih mestih obstajajo tržnice, kjer se da kupovati lokalne in tradicionalne izdelke. Ena najbolj znanih je čarovniška tržnica v La Pazu. Poleg tega imajo mesta ulice ali vsaj trge namenjene trgovinam za turiste - tam lahko kupite oblačila, elektroniko in spominke.

V bolj odročnih predelih se najdejo manjše, lokalne trgovine, hrano pa se da kupiti od lokalnih pridelovalcev.

Gospodarstvo in ekonomija

Bolivija je ena najrevnejših in najmanj razvitih držav Južne Amerike.

Bolivija postaja vse bolj turistična država. Poleg tega izvažajo sladkor, kavo, cink, kositer, volfram in zemeljski plin. Veliko ljudi se še vedno preživlja z obdelovanjem majhnih kmetij. Brezposelnost je nizka, le 5,5%, vseeno pa kar 60% prebivalstva živi pod pragom revščine.

Kultura

Kultura v Boliviji izvira iz španske in indijanske kulture.

Predvsem na območju Andov je prisotna še tradicionalna glasba, ki se jo igra na tradicionalna glasbila - siku, tarka, quena, pinkillo, charango in bobne.

Iz časov pred prihodom Špancev se je ohranilo nekaj zlatega in srebrnega nakita, lončevin, vezenin in ruševin različnih plemen. Po prihodu Evropejcev se je umetniški slog začel mešati in nastal je slog imenovan Mestizo Barok. Tipične umetnine so cerkve, slike z verskimi motivi, skulpture, rezbarije in vezenine.

Jezik

V Boliviji so uradni trije jeziki - Španščina, ki jo govori 60,7% prebivalstva, kečuanščina (21,1%) in ajmarščina (14,6%). Nekaj Andskih plemen še vedno govori svoje tradicionalne jezike.

Izobraževanje

Bolivija šolstvu namenja veliko pozornosti, zato je le-to tudi dobro razvito, pismenost pa je kljub nizkemu življenjskemu standardu kar 85%.


Imajo nekaj državnih univerz, nekaj katoliških in tri zasebne. Najbolj znane so:

 • Universidad Católica Boliviana v La Pazu in Santa Cruzu
 • Universidad Mayor Real y Pontificia San Francisco Xavier v mestu Sucre
 • Universidad Privada Boliviana v Cochabambi

Delo

Če se želite zaposliti v Boliviji je dobro znanje Španščine obvezno.

Največ delovnih mest je na voljo v šolstvu (učitelji, tutorji) in prodaji (pomoč na stojnicah). Ker pa so Bolivijci ljudje, ki se težko odprejo tujcem je zaposlitev brez vez in poznanstev skoraj nemogoče dobiti.

Varnost

Stopnja kriminala je v Boliviji med najnižjimi v Južni Ameriki. Največ se pojavlja ropov in tatvin, vendar je večina usmerjenih na domače prebivalstvo in ne na tujce. Vseeno pa se dogajajo tudi napadi na turiste, predvsem v revnejših predelih večjih mest.

Za svojo varnost boste najbolje poskrbeli, če se boste oblekli v nevpadljiva oblačila. Stvari, kot so denar in potni listi pospravite pod oblačila ali v skrite žepe oblačil. Če imate s sabo fotoaparat pazite, kje slikate - predvsem prebivalci, ki so potomci prvotnih naseljencev Bolivije se ne marajo fotografirati in vas bodo napadli.

Zdravje

Za potovanje v Bolivijo je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno, visoko priporočljiva pa so tudi cepljenja proti tetanusu ter Hepatitsu A in B. V tropskem delu je v poletnih mesecih obvezna zaščita pred malarijo.

Da boste ostali zdravi se izogibajte hrane in pijače na ulicah. Jejte in pijte le v restavracijah, priporočljivo je tudi, da se držite ustekleničenih pijač. Na pot vzemite ustekleničeno vodo.

Telekomunikacije

Telefon

Večina telefonov se nahaja v večjih mestih. Linije niso zanesljive. Veliko boljša je pokritost z mobilnimi omrežji.

Internet

Do interneta je mogoče dostopati v boljših hotelih in v redkih turističnih kavarnah v večjih mestih.

Pošta

Bolivijska pošta je zanesljiva. Za pošiljanje paketov v tujino potrebujete dve kopiji potnega lista - ena gre v paket in druga v evidenco. Preden pošljete paket, se odpravite v zadnji del pošte, kjer bo uslužbenec vaše stvari pregledal in zapakiral. Ob plačilu vam bodo dali številko za sledenje paketa, ki v večini primerov ne deluje, vendar so paketi večinoma dostavljeni.

Spoštujte običaje

Bolivijci ne spoštujejo osebnega prostora, zelo radi se dotikajo in objemajo.

Ljudje v Boliviji se med sabo pogovarjajo v nežnih in mehkih tonih. Uradni nagovori in glasno govorjenje jih žali. To velja predvsem za Ande, medtem ko so v tropskih krajih ljudje bolj sproščeni in glasnejši. Poskusite se prilagoditi trenutnim razmeram in ne izstopati iz povprečja.

Ko spoznavate nove ljudi, je na mestu stisk roke in poljub na lice. Poljub lahko izpustite v poslovnih situacijah. Vedno obdržite očesni kontakt, ko se z nekom pogovarjate. Če sedite in nekdo pristopi k vam, vedno vstanite, da ga pozdravite.

Če ste povabljeni k nekomu na obisk se nikoli ne sezuvajte, če vam ne rečejo drugače. Ko boste povabljeni v hišo vas bodo večinoma vprašali, če lahko vzamejo vaš plašč. Izročite jim ga ali pa ga držite v naročju. Če boste oblačila obešali po stolih in drugem pohištvu bodo užaljeni.

Če vam kdo da darilo ga nikoli ne odprite pred njim in če vi izročite darilo, ne pričakujte, da ga bo prejemnik odprl pred vami.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenci lahko,kot državljani Evropske Unije vstopimo v Bolivijo s potnim listom in potrdilom o cepljenju proti Rumeni mrzlici.

Z letalom

V Boliviji sta dva mednarodna letališča - v La Pazu in Santa Cruzu. Edina direktna povezava iz Evrope je let iz Madrida v Santa Cruz. Priporočajo, da letite v Brazilijo ali Peru in od tam v Bolivijo.

Z avtobusom

Dostop v Bolivijo z avtobusom je mogoč iz Argentine in Peruja.

Z avtom

Le 5% Bolivijskih cest je asfaltiranih, zato se samostojno potovanje z avtom po Boliviji odsvetuje. Če pa se zanj odločite, mora imeti avto obvezno 4x4 pogon in vsaj eno rezervno gumo.

Poleg tega uradno zahtevajo da imate mednarodno vozniško dovoljenje, čeprav večinoma potnikom iz EU in ZDA dovolijo voziti z navadnimi.

Z vlakom

Bolivija je gosto prepletena z železnico, tudi vstop vanjo je mogoč iz sosednjih držav. Cene so nizke, vendar je potrebno zelo paziti na svoje stvari, saj so kraje pogoste.

Z ladjo

Turisti velikokrat prispejo z ladjo preko Peruja do jezera Titicaca.

Transport po destinaciji

Letalo

Vlak

Avto

Avtobus

Taxi

Kolo

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija