Bolgarija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Bolgarija leži na Balkanskem polotoku v jugovzhodni Evropi. Bolgarija na severu države meji z Romunijo, Srbijo na severozahodu, republiko Makedonijo na jugozahodu, Grčijo na jugu ter Turčijo na jugovzhodu. Bolgarija je priljubljena destinacija za turiste. Bolgarija ima velik obmorski pas Črnega morja, kjer dolge peščene plaže te vrste različnih hotelov in turističnih nastanitev privabljajo turiste. Bolgarija ponuja veliko več kot le poležavanje in dolge noči z obilico zabave. Dobro vzdrževana mreža pohodniških poti odpira nešteto možnosti za odkrivanje neokrnjenih kotičkov gorske pokrajine, ljubitelje kulturne dediščine bodo vsekakor prevzela mesta, ki so pod okriljem UNESCA. Glavno mesto Sofija velja za središče kulturnega, političnega in gospodarskega življenja.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 32 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Bolgarija-Sofija: Sofija je glavno in največje mesto Bolgarije, leži ob vznožju priljubljenega smučišča na gori Vitosha. Ima zelo bogato zgodovino mesta saj je stara sedem tisoč let. Sofija spada med najstarejša mesta v Evropi. Zelo znan je nacionalni muzej zgodovine, ki velja za enega izmed večjih v Evropi. Prepoznavne so široke tlakovane ulice z veliko izbiro trgovin za nakupovanje. Mesto ponuja tudi zelo razburkano nočno življenje. Po mestu se lahko prevažamo s tramvaji in avtobusi.
 2. Bolgarija-Bansko: Bolgarija je vsekakor tudi smučarska država saj je Bansko zelo mondeno zimsko letovišče v Bolgariji z najdaljšimi smučarskih progami in najbogatejšo kulturno zgodovino. Mesto Bansko se nahaja ob vznožju gore Pirin v jugozahodni Bolgariji, 160 km od Sofije. Letovišče ima izjemno infrastrukturo ter ponuja idealne smučarske pogoje. Hoteli so različnih standardov ter so na voljo za rezervacijo na spletu. Bansko je vsekakor odlična izbira počitnic v Bolgariji, če si želimo smučanja ali deskanja na snegu.
 3. Bolgarija-Sončna obala: Sončna obala je znano letoviško središče z dolgo peščeno plažo, ki leži na črnomorski obali, 100 km od letališča v Varni. Letovišče se razprostira od Svetega Vlasa na severnem delu do starodavnega mesta Nessebar na južnem delu. S svojo skoraj 10 km dolgo in 100 m široko peščeno plažo, ki je zaradi nizke obale primerna tudi za najmlajše, je Sončna obala postala priljubljena počitniška destinacija. Bolgarija na splošno ponuja pestro ponudbo kulinaričnih dobrot domačih restavracij s tradicionalnimi jedmi. Na svoj račun bodo prišli tudi gostje željni zabave in razvedrila, saj se na Sončni obali nahajajo moderni nočni klubi in diskoteke, ki s svojo res pestro ponudbo pritegnejo mlado in staro iz celega sveta.
 4. Bolgarija-Varna: Varna je tretje največje mesto v državi. Mesto je popolna kombinacija urbanega centra, hotelov ob plaži ter znanega nočnega življenja. Velja pa tudi za mesto, ki je mamljivo za ljubitelje umetnosti.
 5. Bolgarija-Plovdiv: Bolgarija ima Plovdiv za drugo največje mesto, ki leži na obeh bregovih reke Maritsa, ponaša se z lepimi nakupovalnimi promenadami ter številnimi parki. Gre za starodavno mesto na katerega so imela vpliv mnoga zgodovinska obdobja. Bolgarija, da veliko na zgodovino in v tem mestu se je ohranil mnogo zgodovinskih objektov kot so: amfiteater iz antične Grčije, rimski stadion, številne mošeje, katoliške katedrale in pravoslavne cerkve po celotnem mestu. Plovdiv je znan tudi po nočnem življenju. Gre za mesto sodobnega načina življenja ter je eno izmed najstarejših v Evropi kot tudi na svetu. Vredno si je ogledati tudi samostan Bachkovo, ki je nekoliko izven mesta.
 6. Bolgarija-Sveti Vlas: Sveti Vlas se nahaja ob vznožju južnih pobočjih gore Balkan, tik ob obali Črnega morja. Lokacija mesta je med gorami in morjem, kar naredi zelo ugodno klimo, ki je primerna za zdravljenje različnih bolezni. Velja za lepo obalno mestece s približno 3000 prebivalci, ki se nahaja le 5 km severno od Sončne obale in 9 km od mesta Nessebar.

 

Bolgarija-skriti kotički

Bolgarija ima še vedno nekaj neokrnjenega, to so lepe samotne plaže vzdolž obale Črnega morja. Karadere je ime plaže in se nahaja na severni obali. Gre za kilometre peščene plaže okoli katere raste drevje in grmovje ter je popolnoma neokrnjena. Brez trgovin in raznih animacij za turiste. Samo pesek ter milijarde okroglih kamenčkov ob morju.

Potovalni načrti

 • Bolgarija, 1 dan: LJUBLJANA–BURGAS–SONČNA OBALA
 • Bolgarija, 2 dan: SONČNA OBALA–NESSEBAR–STARA ZAGORA–PLOVDIV
 • Bolgarija, 3 dan: PLOVDIV–RILA–SOFIJA
 • Bolgarija, 4 dan: SOFIJA
 • Bolgarija, 5 dan: SOFIJA–KAZANLAK–VELIKO TARNOVO
 • Bolgarija, 6 dan: VELIKO TARNOVO–ARBANASSI– DRYANOVO–TRYAVNA–VELIKO TARNOVO
 • Bolgarija, 7 dan: VELIKO TARNOVO–SHOUMEN–MADARA– VARNA–ZLATA OBALA
 • Bolgarija, 8 dan: VARNA–LJUBLJANA

Bolgarija aktivnosti

Pohodništvo

Bolgarija ima zelo razvito pohodništvo saj je velika izbira regij za dnevne ali več dnevne izlete v gorski svet. Bolgarija ima vroča in dokaj suha poletja zato je Najboljši čas za obisk gora je v poletnih mesecih, od konca junija do septembra, ko je sneg že stopljen vreme pa je običajno suha oziroma brez padavin. V zimskem času je zelo popularno tudi krpljanje ( hoja po snegu). Organizirani so izleti med decembrom in marcem odvisno od vremenskih razmer. Bolgarija ima naslednja pohodniška področja so:

 • Nacionalni park Pirin
 • gorovje Balkan
 • gorovje Rhodope

Zimski športi

Bolgarija ima veliko zimskih središč po celotni državi. Nekateri izmed najbolj priljubljenih so: Bansko, Pamporovo, Borovets in Chepelare.

Oddih na plaži

Bolgarija ima obalo, ki je polna očarljivih krajih z modernimi hoteli in divjim nočnim življenjem. Seveda najdemo tudi zgodovinske znamenitosti ter se spoznamo s tamkajšnjo tradicionalno kulturo. Najbolj znani kraji so: Albena, Zlata obala, Nessebar, Primorsko, Sveti Vlas, Sozopol, in seveda Sončna obala.

Nočno življenje

Bolgarija je zelo znana tudi po vrsto različnih zabavah. Te zabave so zelo raznolike tako, da zajemajo vse generacije ter zadovoljijo prav vsak okus. Treba je povedati, da so zabave mešanica orientalskih bolgarskih strasti ter evropskega stila zabave. Zabave najdemo na vseh plažah in letoviščih na bolgarski črnomorski obali. Najdemo jih v vseh večji mestih po državi (Sofija, Plovdiv, Varna, Burgas, Haskovo , veliko Tarnovo, Blagoevgrad) in seveda mnogih drugih.

Bolgarija-koristne informacije

Glavno mesto: Sofija

Valuta: Bolgarski lev (лв)

Uradni jezik: Bolgarščina

Upravljanje: Parlamentarna republika

Število prebivalcev: 7,6 miljona

Tel. koda države: +359

Časovni pas: UTC +2

Telefon za njuno pomoč: 166 policija, 150 ambulanta in 160 gasilci

Domena: .bg

Velikost države: 111 910 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Bolgarija-zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Bolgarija

Dinamični zemljevidi

Bolgarija-regije

Severna Bolgarija

 • Kraji: Vidin, Montana, Pleven, Lovech, Velika Turnovo,...
 • Kratek opis regije: Regija se nahaja med reko Donavo na severu in gorovjem Balkan na jugu. Je nižinska regija, katero lahko prepoznamo tudi po imenu Moesia, ki ga je dobila v času starega Rima. Na tem območju je polno starodavnih utrdb predvsem v velikem pristaniškem mestu Sexaginta Prista.

Južna Dobruja

 • Kraji: Shumen,...
 • Kratek opis regije: Regija je znana po žitnih poljih. Na tem območju sta bile tudi prvi dve bolgarski prestolnice (Pliska in Veliki Preslav), ki sta bile v zgodnjem srednjem veku primerljive le z mestom Konstantinopel.

Bolgarska obala Črnega morja

 • Kraji: Varna, Burgas, Valchik,...
 • Kratek opis regije: Bolgarija se lahko pohvali, da ima ene izmed najlepših plaž v Evropi. Tu najdemo majhne mirne vasi, luksuzne hotele, sodobna urbana mesta, ter še veliko drugih atrakcij in animacij za turiste. Večina mest in vasi ob obali ima bogato zgodovino. Mesto Nessebar, ima stari centralni del, ki spada pod Unescove svetovne dediščine. Bolgarija ima mesto Varna za glavno turistično in gospodarsko središče v državi.

Strandzha

 • Kraji: Tsarevo,...
 • Kratek opis regije: Relativno nizka gora znana po posebni arhitekturi, ki jo je mogoče opaziti v tamkajšnjih vasicah. Strandzha je območje z veliko koncentracijo ruševin tračanskih svetišč. Gora je tudi dom narodnega parka Strandzha.

Zgornje Thracianska nižina

 • Kraji: Yambol, Plovdiv, Khaskovo, Stara Zagora,...
 • Kratek opis regije: Nekatera izmed najbolj razvitih mest v Bolgariji, kot so Plovdiv in Stara Zagora se nahajajo na tej regiji. Severna Trakija je področje nižin ob rekah Maritsa in Tundzha, ki so zelo rodovitne in bogate s fosilnimi gorivi. Plovdiv (drugo največje mesto v državi), je verjetno najstarejše mesto v Evropi.

Gorovje Rhodopes

 • Kraji: Smolyan,...
 • Kratek opis regije: Relativno nizko gorovje, ki je zaradi smučišča Pamporovo priljubljena turistična destinacija.

Pirin Makedonija

 • Kraji: Blagoevgrad,...
 • Kratek opis regije: Regija je ime dobila po gori Pirin, ki se nahaja na tem območju. Nacionalni park Pirin in priljubljeno smučarsko središče Bansko sta največji znamenitosti na tem območju. Mesto Blagoevgrad je največje mesto na tem območju ter je znano kot študentsko mesto saj sta tu dve izmed največjih univerz v Bolgariji. Pokrajina je znana tudi po dobrem vinu.

Bolgarski Shopluk

 • Kraji: Sofija, Pernik,...
 • Kratek opis regije: Regija z glavnim mestom Sofija. Gora Vitoša, ki se nahaja južno od Sofije, je priljubljena turistična destinacija. Vitoša, je primeren za piknike in sprehode v poletnih mesecih. V zimskem času pa za smučanje in deskanje na snegu.

Gora Balkan

 • Kraji: Sliven, Kazanluk,...
 • Kratek opis regije: Bolgarija ima Goro Balkan za dušo Bolgarov. Gora simbolizira bolgarsko folkloro in kulturo. To je dom junakov in zmag, varuh ljudi ter zibelka vsega, kar je bolgarskega. Ob vznožju gore so majhne vasice kjer so bili rojeni mnogi junaki in kulturni idoli Bolgarije. Nacionalni park Central Balkan je primeren za zimske športe ter zanimiv za turiste.

Bolgarija-lastnosti pokrajine

Balkanska gorska veriga ločuje severno od Južne Bolgarije, saj se razteza vse od skrajnih severozahodnih delov države ter konča na vzhodni obali Črnega morja. Na jugu Bolgarije prevladujejo teren z visokimi gorami in rečnimi dolinami. Trakija je nižina, ki se nahaja tudi na jugu Bolgarije tako kot gore Strandzha in Sakar. Bolgarija ima na severu predvsem nižine kjer so polja. Na vzhodu Bolgarije pa najdemo obalo in plaže Črnega morja. Najvišja točka: Gora "Musala" 2925m (najvišji vrh v vzhodni Evropi)

Vreme in klima

Po notranjosti države ima Bolgarija zmerno hladne zime z občasno velikimi količinami snega. Bolgarija ima poletja, ki so vroča in suha ali pa rahlo vlažna. Na obali sta jesen in zima blagi medtem ko je spomlad že nekoliko toplejša in se kar hitro spremeni v vroče poletne dni. Na jugo zahodnem delu države je vreme subtropsko. Zime so mile z več dežja kot snega. Poletja pa so vroča in vlažna. Povprečne zimske temperature v notranjosti so med -5 ° С in 0 ° С v, med -2 ° С in 3 ° С na morju, ter med -10 ° С in -6 ° С v gorah. Zimski ekstremi ponavadi dosežejo -15 ° С v naseljenih območij ter občasno tudi -25 ° С, v hladnih letih. V poletnih mesecih temperature variirajo od 25 ° do 30 ° С С v notranjosti, od 21 ° С do 28 ° С na obali Črnega morja, in od 18 ° С do 21 ° С v gorah. Poletni ekstremi poleti dosežejo do 40 ° С.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Bolgarija je za obisk najbolj primerna poleti med mesecem junijem in septembrom, predvsem če se odpravljate na obalo Črnega morja. Če pa si želite smučarskih užitkov pa sta za to najbolj primerna meseca januar in februar.

Bolgarija zgodovina

Obdobje Antike

Bolgarija se lahko pohvali, da so arheologi med izkopavanjem našli predmete, ki segajo v obdobje 5000 let pred našim štetjem. Na današnjem ozemlju Bolgarije so živela različna ljudstva in skupnosti, ki so se skozi zgodovino menjavala. V Antični Grčiji so imele regije, ki so dandanes na ozemlju Bolgarije številne kraje, ki stojijo še dandanes. To pomeni, da je Bolgarija resnično zgodovinsko bogata država. Kasneje je bilo današnje ozemlje Bolgarije del oziroma last Rimskega cesarstva. V začetku srednjega veka so se nekateri slovanski rodovi naselili na Balkanu (regija v Bolgariji), ter v poznem 7. stoletju počasi začeli tvoriti bolgarski narod. K temu so pripomogla tudi Azijska plemena, ki so migrirala na območje Bolgarije.

Prvi in drugi Bolgarski Imperij

V naslednjih stoletjih sta bolgarski in bizantinski imperij prevladovala na jugovzhodnem delu Evrope. Bolgari so bili zelo blizu osvojitve Konstantinopla takratne zibelke civilizacije. Seveda jim Bizantinci niso ostali dolžni ter jim zadali nekatere usodne udarce na njihovem ozemlju. V Srednjem veku je Bolgarija veljala za središče slovanske kulture in krščanstva. Že takrat so v šolah poučevali o verski literaturi ter likovni umetnosti. Država pa je bila znana tudi po ročnem obrtništvu. Bolgarija je bila prva država, ki je uvedla cirilico (v svoji prvinski obliki). Prva zlata doba ali "Golden Age" je v Bolgariji trajala od okoli leta 811 do leta 924 v času vladavine knyaz Boris I in tzar Simeon Veliki, ki sta bila kralja Prvega bolgarskega cesarstva. Druga zlata doba ali "Golden Age" je bila od leta 1200 do leta 1241. Tzar Ivan Asen II pa je bil kralj Drugega bolgarskega cesarstva.

Bolgarija in Otomanske oblasti

Ob koncu 14. stoletja je bilo območje Bolgarije v oblasti Turkov. Tudi drugi slovanski narodi so postali del Otomanskega cesarstva. Pet stoletij pozneje, leta 1878, je bila Bolgarija osvobojena z obsežno pomočjo ruskega imperija. Bolgarija je nato leta 1908 dobila potrdilo o neodvistnosti od Otomanskega imperija.

Tretja bolgarska država

Po vrsti krvavih in krutih vojn na Balkanu je imela Bolgarija še naprej nesrečo saj je bila na straneh poražencev v obeh Svetovnih vojnah. Leta 1946 je postala Ljudska republika, komunistična stranka pa je imela vodilni položaj v državi. Bolgarija oziroma obala Črnega morja je bila v komunističnih časih priljubljena destinacija za popotnike in mnogo resortov je bilo zgrajenih na območju za železno zaveso. Na koncu leta 1989 je bilo komunistične prevlade konec. Bolgarija je imela državne volitve kar pa ni prineslo dosti sprememb saj so na oblasti še vedno ostali enaki ljudej saj so se le prekvalificirali v drugo stranko. Reforme in demokracija so prinesle Bolgarijo v NATO. Z vstopom v EU leta 2007 se je veliko stvari v državi obrnilo na bolje. Čeprav ima relativno stabilno gospodarstvo in nizek delež javnega dolga, je še vedno ena najrevnejših članic Evropske unije.

Hrana

Bolgarska kuhinja je tipični predstavnik kuhinje jugovzhodne Evrope. Ima nekaj turškega in grškega vpliva, vendar pa ima vsekakor nekatere edinstvene jedi. Razmeroma toplo podnebje in raznolika geografija ustvarjata odlične pogoje za rast različne zelenjave, zelišč in sadežev. Za bolgarsko kuhinjo lahko rečemo da je zelo raznolika. Znana je po svojih bogatih solatah, ki so zraven vsakega obroka. Bolgarija se lahko pohvali po kakovostnih mlečnih izdelkih, vinih in različnih alkoholnih pijačah. Bolgarska kuhinja ima različne vrste toplih in hladnih juh in številne glavne jedi. Vsekakor ne gre zamuditi mesnih predjedi ki so obvezne pred glavno jedjo. Bolgarska kuhinja je zelo znana tudi po okusnem in raznolikem pecivu. Tradicionalni Bolgarski obrok se začne s solato ter izbrano žgano pijačo. Med samo jedjo se pije pivo ali vino odvisno od samega obroka. V zadnjih letih so restavracije z mednarodno kuhinjo vse bolj pogoste predvsem v večjih mestih. Prav tako je treba omeniti, da so rastlinski proizvodi, ki se uporabljajo v tipično bolgarskih jedeh vsi ekološko pridelani.

Pijača

Bolgarija ima zelo razvito vinogradništvo. Vino je poleg piva in rakije ena izmed najbolj priljubljenih alkoholnih pijač v državi. Pivo je zelo priljubljeno saj ga proizvajajo in pijejo po celotni državi. Popularno je predvsem domače pivo, ki je tudi cenejše od uvoženega. Rakija je nacionalna Bolgarska pijača, ki se ponavadi postreže pred začetkom obroka. V večini je pridelana iz sliv in grozdja.

Nakupovanje

Bolgarska denarna valuta se imenuje Lev. Za en evro dobimo 1,95583 Leva. V trgovinah ponavadi ne sprejemajo tuje valute denarja to velja predvsem za države, ki nimajo evra. Ponavadi trgovci še rajši vidijo, da jim tujec plača v evrih kot pa z levi. Glede na to, da naj bi leta 2015 dobili evro jim to vse bolj odgovarja. Kar se tiče plačevanja z gotovino ali kreditno kartico je stanje tako, da so še vedno bolj vezani na gotovino. Predvsem na podeželju je redko opaziti, da bi kdo plačeval s kreditno kartic medtem, ko je to v večjih mestih že popolnoma normalno. Cene v Bolgariji so v primerjavi z zahodno Evropo cenejše za celo polovico. Znani so po prodaji čevljev in usnjenih izdelkov. Znano pa je, da so cene izdelkov ( parfumi, obleke, elektronika,...) znanih blagovnih znamk dražje kot po drugih delih Evrope. V Sofiji in v ostalih večjih mestih po državi lahko najdete podružnice mednarodne verige nakupovalnih centrov Kaufland, kot so Hit, Billa, Metro, in drugi. Obstajajo tudi številne lokalne verige supermarketov, kot so Fantastiko, Familia in Piccadilly. Vsi bolgarski supermarketi prodajajo izdelke po standardih evropske kakovosti.

Gospodarstvo in ekonomija

Bolgarija in njeno gospodarstvo funkcionira po načelih prostega trga, ki ima bogat zasebni sektor vendar je zato manj bogat javni. Bolgarija je industrijska država, ki ima po podatkih svetovne banke višje srednje dohodke kateri bruto dohodek na prebivalca znaša 6.280 ameriških dolarjev. To je podatek iz leta 2010. V zadnjem času je država doživela hitro gospodarsko rast. V zadnjih letih je povprečna mesečna plača 812 levov (554 EUR). Od leta 2001 je Bolgariji uspelo pritegniti veliko tujih investitorjev, da so vlagali na njihovem ozemlju. V času finančne krize 2007-2010 je Bolgarija leta 2009 doživela manjši upad gospodarstva vendar je že naslednjo leto prišla na pozitivno stopnjo medtem ko so imele nekatere druge balkanske države resnejše težave. Valuta države je lev ter velja za najmočnejšo in najbolj stabilno valuto v vzhodni Evropi. Najmočnejši sektorji so energetika, rudarstvo, metalurgija, gradbeništvo, kmetijstvo in turizem. V tujino največ izvažajo železo, jeklo, oblačila, delovne stroje ter rafinirana goriva. Bolgarija ima problem v tem, da nima jasno opredeljenih ciljev razvojne politike kar pomeni, da je njihova produktivnost in konkurenčnost v primerjavi z drugimi evropskimi državami na nizkem nivoju. Seveda pa to tudi predstavlja oviro za tuje investitorje.

Kultura

Bolgarija se nahaja na ozemlju kjer je živelo veliko starih civilizacij, ki so pustile ogromen pečat na kulturo Bolgarije. Bolgarija ima dolgoletno glasbeno tradicijo. Eden izmed prvih pesnikov je bil Yoan Kukuzel (1280-1360), ki je postal slaven po svojem delu z naslovom: Polieleion of the Bulgarian Woman.

Jezik

Bolgarščina je južno slovanski jezik, ki je medsebojno razumljiv z makedonskim in prav tako tesno povezan z srbohrvaščino. Ruski in drugi slovanski jeziki so bolgarščini v bolj daljnem sorodstvu, vendar še vedno podobni. Tako, da vsak posameznik, ki zna govoriti katerega od naštetih ne bi smel imeti težav z učenjem bolgarščine. Moderna bolgarščina je težko predvsem za nekatere zahodne države Evrope saj ima tri spole za samostalnike.

Izobraževanje

Najstarejša Bolgarska univerza Sofia "St Kliment Ohridski", ki je v letu 2008 praznovala 120 let od njene ustanovitve, se šteje za največjo in najbolj prestižno univerzitetno središče. Bolgarija ima tudi veliko novejših centrov za izobraževanje v Sofiji, Plovdivu, Varni, Shumenu, Veliko Tarnovu, Blagoevgradu, itd. Večina programov je na voljo v bolgarščini in angleščini, odvisno od univerze. Osnovne in srednje šole so glede proračuna podprte s strani lokalnih oblasti. Kot pri večini narodov, se učitelji pritožujejo zaradi majhnih plač. Pismenost je skoraj univerzalna. Bolgarski ljudje govorijo večinoma angleško, nemško, francosko in rusko. Imajo tudi nekatere univerze ki ponuja celotno izobraževanje v angleščini. Ameriški kolidž v Sofiji pa ponuja tudi srednje šolsko izobraževanje, ki je popolnoma v angleškem jeziku.

Delo

Tuji državljan lahko dela v Bolgariji šele po pridobitvi delovnega dovoljenja, razen če z zakonom ni drugače določeno. Podlaga za pridobitev delovnega dovoljenja je pogodba o zaposlitvi, ali poslovno potovanje, za izvajanje nekaterih dejavnosti. Od dneva pridružitve Bolgarije v EU so lahko Evropski državljani zaposleni, podjetniki ali na poslovnem potovanju in lahko delajo v Bolgariji brez omejitev in brez potrebe po delovnih dovoljenjih. Delovna dovoljenja, ki so potrebna za tuje državljane, bi morala biti zahtevana od lokalnega delodajalca ter jih mora izdati bolgarska agencija za zaposlovanje. Izpolnjeni morajo biti določeni zakonski pogoji, da se delovno dovoljenje izda. Delovno dovoljenje se izda za obdobje maksimalno enega leta. Če so pogoji za njegovo izdajo še vedno veljavni, se lahko dovoljenje za delo podaljša za eno leto. Obvezen pogoj za pridobitev delovnega dovoljenja je, da ima tuj državljan vizum za dolgoročno bivanje. Tuj državljan z vizumom za kratkoročno bivanje ne sme iskati zaposlitve ter uporabljati vizuma za izdajo delovnih dovoljenj v Bolgariji.

Varnost

Bolgarija je na splošno varna država, in ljudje so zelo prijazni. Seveda pa se je treba obnašati razumno. Ko ste zunaj v glavnih turističnih območjih ne kažite preveč odkrito, da imate denar, pazite na svoje stvari, ne hodite naokoli po predmestjih (zlasti tistih iz Sofije) ponoči,ne zahajajte v temne ulice ponoči. Standardna evropska številka 112, ki velja za vse klice v sili, ter deluje povsod v Bolgariji od septembra 2008. Če se ne morate povezati na 112 potem boste na številko 166 priklicali policijo, 150 ambulanto in 160 gasilce.

Zdravje

Kot preostale države v Evropi so tudi v Bolgariji razvili zdravstveni standard. Vsekakor tudi tu obstaja potencialna nevarnost za zdravje. Še najbolj so v nevarnosti turisti, ki imajo težave z dihanjem (astma) saj se lahko zgodi, da naletijo na kraje kjer je zrak bolj onesnažen. Onesnaževanje ni boljše ali slabše kot v kateri koli drugi evropski državi. Tveganje za zdravje je enako kot drugje po Evropi, zato bodite previdni, kaj jeste, kar pomeni, da če kupite sadje in zelenjavo, ga oziroma jo pred zaužitjem operite. Če ste na Črnem morju je v mesecu juliju in avgustu lahko zelo nevarno močno sonce. Zato je priporočljivo da se uporablja krema za sončenje ter, da se izogibate pitju alkohola. Vsekakor je pomembno zadostno pitje brezalkoholnih pijač.

Telekomunikacije

Telefon

Domače telefonske storitve so na voljo skoraj vsem prebivalcem Bolgarije (ne glede na velikost), preko PSTN ali VoIP. Bolgarija je zelo razvita kar se tiče mobilnih telefonov - mnogi imajo dva ali tri mobilne telefone. Obstajajo tri omrežja (M-tel, Globul in Vivacom). M-tel je najstarejši in največji ter ima 97% pokritost površine države, z izjemami v najvišjih predelih gora. Druga dva, Globul in Vivacom, nista tako razširjena vendar ponujata boljše internetne storitve. Cene klicev so v povprečju z Evropsko unijo (5-40 centov na minuto, 7 centov / SMS).

Internet

Internet v Bolgariji uporablja približno 60% prebivalstva ( reden dostop). Širokopasovni dostop do interneta je na voljo preko kabelske povezave, ADSL, optike, WiMAX in povezave LAN. Možen je dostop tudi preko mobilnih telefonov, preko GPRS ali 3G. Hitrost interneta v prestolnici je relativno visoka. Zunaj Sofije pa je hitrosti interneta precej nižja. Internet kavarne so na voljo v večini mest, in pa tudi v nekaterih vaseh. Računalniki ponavadi niso na voljo v knjižnicah ali pa na javnih mestih, kot so železniške postaje. Je pa brezplačni brezžični dostop pogosto na voljo na javnih prostorih in na bencinskih črpalkah. Mnoge restavracije in hoteli imajo tudi WiFi, ki je brezplačen za uporabo. V zadnjih letih, brezžični dostop do interneta narašča, še posebej v večjih mestih, vendar je še vedno precej omejen. Hitrost interneta je v Bolgariji presenetljivo dobra! Bolgarija je med desetimi najboljšimi državami na svetu z brezžičnim internetom.

Pošta

Spoštujte običaje

Bolgari so neverjetno prijazni in zelo zainteresirani v pogovoru s tujci. Bolgari so ponavadi veliko bolj odprti kot nekatere druge vzhodnoevropske države. V manjših krajih, zlasti v Rodopi, se lahko zgodi, da vas domačini povabijo na kosilo ter vam celo nudijo nočitev. Lepa gesta je če domačine pozdravimo. Kak Sté (kako gre), bo zadoščalo za mlajšo generacijo. Priporočljivo se je v pogovoru z domačini izogibati tem, ki vključujejo politiko in zunanje odnose ter v nekaterih primerih temah o nogometu. Če pa ste že zašli v pogovor o vročih temah poizkušajte ostati nevtralni. Ena izmed bolj občutljivih tem za pogovor je Makedonija saj večina Bolgarov meni, da Makedonija pripada Bolgariji. Seveda, če domačinu lepo zastavimo vprašanje bomo normalno dobili tudi obrazložitev. Bolgari nimajo v navadi, da bi klepetali z neznanci, zato ne bodite presenečeni, če boste naleteli na čudne poglede v primeru, da boste koga nagovorili na cesti ali pa v trgovini.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Bolgarija se je zavezala k izvajanju Schengenskega sporazuma, ki pa ga trenutno še ne izvaja. Za države članice EU skupaj z Islandijo, Liechtenstein, Norveško in Švico za vstop v državo zadostuje osebna izkaznica (ali potni list). Druge narodnosti pa lahko vstopijo v državo le s potnim listom. Samo državljani naslednjih držav, ki niso člani Evropske unije ne potrebujejo vizuma za vstop v schengensko območje: Albanija *, Andora, Antigva in Barbuda, Argentina, Avstralija, Bahami, Barbados, Bosna in Hercegovina *, Brazilija, Brunej, Kanada, Čile, Kostarika, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Izrael, Japonska, Makedonija *, Malezija, Mauritius, Mehika, Moldavija *, Monako, Črna gora *, Nova Zelandija, Nikaragva, Panama, Paragvaj, Saint Kitts in Nevis, San Marino, Srbija * / **, Sejšeli, Singapur, Južna Koreja, Tajvan *** (Republika Kitajska), Združene države, Urugvaj, Vatikan, Venezuela, ter osebe, ki imajo British National, Hong Kong ali Macao SAR potni list. Obiskovalci, ki prihajajo iz držav ne članic Evropske unije ne smejo v državi brez vizumov ostati več kot 90 dni v obdobju 180 dni.

Z letalom

Bolgarija ima štiri mednarodna letališča, ki se nahajajo v mestih Sofiji, Varna, Burgas in Plovdivu. Tradicionalni prevozniki ( Lufthansa, British Airways, turški Airways, itd) letijo samo na mednarodno letališče v Sofiji. Bolgarija ima veliko čarterskih ponudb letenja, ki so cenovno zelo ugodni. Možnost je dobit letalsko vozovnico že za 100 EUR in to iz nemških letališč v Bolgarijo in nazaj.Nedavno je tudi več nizko cenovnih letalskih prevoznikov začelo ponujati redne lete v Bolgarijo. Iz ZDA, večje letalske družbe ponujajo zelo dobre povezave v Bolgarijo preko Evrope.

Z avtobusom

Avtobusne linije iz Sofije peljejo po večini večjih mest v Evropi. Bolgarski avtobusni prevozniki so cenejši vendar zato nudijo toliko manj udobja na avtobusu. Tudi vstopnice je težje dobiti če potujete v Bolgarijo. Tako, da je priporočeno, da potujete z avtobusno agencijo Eurolines.

Z avtom

Bolgarija je z avtomobilom iz zahodne Evrope dostopna preko Srbije ali Romunije. Druga možnost pa je, da se vkrcate na trajekt v Italiji, ki vas pelje v Grčijo in potem od tam nadaljujete pot proti Bolgariji. Vsekakor je najkrajša razdalja iz zahodne Evrope v Bolgarijo, če se peljemo skozi Srbijo. Ker Srbija ni del Evropske unije je potrebno, da imamo s seboj zeleno karto. Bolgariji ima tudi neke vrste vinjet saj boste morali na meji plačati davek v cestnem prometu (približno 5 € za 7 dni). Poleg nalepke, boste morda morali plačati bolgarskimi organom za zdravstveno zavarovanje (2 € na osebo za 3 dni). Poskrbite, da boste dobili potrdilo! Pričakujte dolge čakalne vrste ob določenih dnevih, predvsem ob bolgarskih praznikih ter v času počitnic.

Z vlakom

Bolgarija je dobro organizirana tudi izven svojih meja saj mednarodni vlaki zagotavljajo številne poti v Bolgarijo, zlasti v mesta Sofija in Varna. Prihajajo iz mest kot so Kijev, Istanbul, Dunaju ter ostalih velikih mest po Evropi. Vlak iz Bukarešte do Sofije in nazaj, vozi dvakrat dnevno. . Preverite krajevne železniške postaje kjer dnevno posodabljajo informacije. Poceni način potovanja v ali iz Bolgarije je lahko Balkan Flexipass.


Transport po destinaciji

Bolgarija je država kjer so vozne poti nekoliko neurejene, kar pomeni določen problem za turiste. Vsekakor jih čaka še veliko dela glede urejanja prevoznih poti.

Letalo

Znotraj Bolgarije je letalski promet zaradi kratkih razdalj zelo redek pojav. Bolgarija Air, nacionalni letalski prevoznik vsak dan potuje od Sofije do Varna in Burgas. WizzAir potuje štirikrat tedensko med Sofijo in Varna. Urniki letov so na voljo na uradnih spletnih straneh.

Vlak

Bolgarija ima zelo ugodne cene za turiste, ki potujejo z vlakom. Najbolj se splača potovati z vlakom, če potujemo vzdolž dveh glavnih vlakovnih poti: Sofija - Varna in Sofija - Burgas. Potuje se čez noč tako, da so te nočni vlaki ponavadi do zadnjega mesta zasedeni. Pametno je, da si vozovnico rezerviramo kakšen dan pred samim rokom, ki smo ga planirali za potovanje. Vsekakor pa na teh vlakih ne moremo pričakovati nekega udobja saj gre za vlake, ki so slabo vzdrževani in štejejo preko dvajset let.

Avto

Če v Bolgariji potujete z avtom, bi bilo koristno,če znate brati cirilico. Bolgarija ima večina znakov ob glavnih cestah napisanih v cirilici, zato je priporočljiva uporaba navigacijskega sistema. Vsekakor se najbolj splača avto najeti vendar je treba pozorno prebrati pogoje uporabe ob samem najemu. Vožnja v Bolgariji je lahko malce negotova saj večina ceste ni dobro označenih in so v slabem stanju. Zaradi slabih cestnih površin, se pogosto zgodi, da vozniki vozijo po napačni strani cestišča.

Avtobus

Avtobus je vsekakor najhitrejši način potovanja po državi. Bolgarija ima po državi dobro urejene avtobusne povezave. Same cene prevozov so tudi zelo ugodne. Vozovnica v eno smer do Črnega morja iz Sofije je okoli 12-15 evrov. Avtobusi so novi in moderni. Vse avtobusne povezave potekajo preko glavnega mesta Sofije, kjer je centralna postaja.

Taxi

Bolgarija edini problem glede taksistov, ker zelo slabo govorijo angleško.Pomembno, da si naslov kamor želimo priti prej zapišemo. Bolgarija ima približno enake taksi tarife po vseh večjih mestih. Glede same izbire taksija v Bolgariji je treba biti zelo previden. Najbolj varen način naročanja taksija v Bolgariji je preko telefona. Nekateri taksiji se izdajajo oziroma si naredijo ponaredke logotipov nekaterih taksi agencij zato se je pomembno izogniti taksijem, ki čakajo na letališčih in železniških postajah. Izjema je le letališče Sofija, kjer so samo taksiji z licenco.

Kolo

Rekreacijsko kolesarjenje v Bolgariji je z leti postalo vse bolj popularno. Bolgarija ima Še vedno težave s cestam za kolesarje saj je zelo malo takih, ki imajo poseben pas tudi za kolesarje. Vozniki motornih vozil znajo biti v Bolgariji kar nevarni saj v večini ne dajejo prednosti kolesarjem. Zelo prijetno pa je kolesariti po raznih pokrajinskih cestah kjer so ceste manj prometne.

Spanje in namestitev

Bolgarija ima široko paleto namestitev. Nekoliko izstopajo hoteli, ki so nameščeni predvsem ob obali Črnega morja ter področju Banskega, ki je vse bolj priljubljeno smučarsko središče.

Hoteli

Bolgarija ima veliko ponudbo hotelov. Od manj razkošnih pa do tistih, ki zadovoljijo še tako zahtevne goste. Vsekakor pa najboljše nastanitve za goste ponujajo hoteli. Vredno je omeniti tudi to, da so cene hotelov občutno nižje kot pa v ostalih državah Evropske unije.

Hostli

Bolgarija ima široko ponudbo hostlov. Če pogledamo cene v najbolj priljubljenih mestih je v povprečju 10 evrov za osnovno posteljo. Največ jih je v glavnem mestu Sofiji. Najbolj priljubljenega pa najdemo v mestu Varna. Imenuje se X Hostel Varna ter velja za nekakšen Hostel zabave.

Kampiranje

Bolgarija ima veliko ponudbo urejenih kampov, ki privlačijo tako tuje kot tudi domače goste. Glavna značilnost teh kampov je da so v neposrednem stiku z naravo. Večinoma jih je lociranih ob obali Črnega morja blizu nekaterih najlepših plaž v Bolgariji. Koral, Zora, Bitka, Delfin so le ena izmed imen kjer je nepozabno preživeti noč pod zvezdami.

Nadredna destinacija