Beograd

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Beograd se nahaja JV Evropi,na Balkanskem polotoku in največje, hkrati pa tudi glavno mesto Srbije. Leži na sotočju reke Save in Donave ter velja za eno najstarejših mest v Evropi. Zaradi svoje bogate zgodovine je privlačen za turiste vseh vrst, v mestu se nahaja nešteto znamenitosti, tu lahko obiščejo kar preko 50 muzejev. Tudi gurmani balkanske kuhinje ne bodo razočarani, saj so znani po odlični hrani, nihče se ne more upreti čevapčičem v lepinji s kajmakom. Beograd pa je prav tako prava prestolnica za mlade, saj slovi po najboljših zabavah na tako imenovanih splavih, ki so postavljeni na reki Donavi.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

S kolesom do Beograda

Urban in Evgen Preberite: S kolesom do Beograda

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 5.29 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Ulica Knjez Mihajlova: Ulica Knjez Mihajlova, ki povezuje Trg revolucije in Kalemegdan in je pravo trgovsko in družabno središče mesta. Njena zgodovina sega še v čas Rimljanov, takratnega središča Singidunum, kasneje v času Turkov je bila ulica polna vodnjakov in džamij. Danes neguje in predstavlja duh in ambient mesta. Tu se nahaja cela vrstov spomenikov,reprezentativnih zgradb in slikovitih meščanskih hiš, ki so nastale v 70.letih 20.stoletja.
 2. Kalemegdan: Kalemegdan je trdnjava, kjer se nahaja največji beograjski park, hkrati pa predstavlja znan kulturno-zgodovinski kompleks, najbolj je poznana Beograjska trdnjava nad sotočjem Save in Donave. Tu lahko obiščemo Vojni muzej,umetniški paviljon, mestni zavod za zaščito spomenika kulture, živalski vrt in še in še.
 3. Njemanjina: kulture, živalski vrt in še in še.

Njemanjina je ena najbolj poznanih ulic, ki je ime dobila po Stefanu Njemanji. Tu se nahaja tudi železniška postaja in je najbolj prometna ulica Beograda. Znana je tudi po NATO bombardiranju.

 1. Ulica Kralja Petra I : Ulica Kralja Petra I je ena najstarejših ulic Beograda. V zgodovini so se tu nahajal terme, rimski forum in bazilika. V 19. stoletju pa se je tu odprla prva beograjska lekarna. Danes ima ulica še vedno versko vrednost, saj se tu nahaja Patriarhija Srbske pravoslavne cerkve.
 2. Cerkev Sv. Save : Cerkev Sv. Save leži na trgu Sv.Save, ki velja za enega najbolj cenjenih pravoslavnih svetnikov. Je zelo priljubljena turistična točka, zgrajen je bil leta 1935, vendar še do danes ni dokončan.
 3. Trg Republike je prostor: Trg Republike je prostor, ki povezuje »Gradsko kafano«, kino »Jadran«, Narodno gledališče in Centralni klub Vojske Srbije.
 4. Avala: Avala je planina, kjer se nahaja Avalski televizijski stolp, ki se je ponašal z enim najlepših razgledov na mesto Beograd. Bil je visok 202 m, vendar je bil v vojni porušen.
 5. Skadarlija: Skadarlija je Skadarska ulica, ki se nahaja v samem centru Beograda. Ker se nahaja v bližini narodnega gledališča, so v preteklosti tu živeli in se zbirali mnogi znani igralci. Na tej, starinski ulici si lahko danes privoščimo oddih in različne balkanske dobrote.
 6. Ada Ciganlija : Ada Ciganlija je polotok na reki Savi, ki leži blizu sotočja z Donavo. Postala je najlepše kopališče in počivališče Beograjčanov. Na njej se nahaja preko 50 športnih objekotov, torej je pravi raj za športne turiste, ki se lahko tukaj popolnoma sprostijo.

Muzeji

Parki

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Beograda

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Beograd ima umirjeno celinsko podnebje s štirimi letnimi časi. Jesen je z daljšimi toplimi in sončnimi periodami daljša od pomladi. Zima ni tako mrzla, v povprečju je le 21 dni termometer pade po ničlo. Pomlad je kratka in deževna, hitro postane vroče, ki prinese prijetno toplo poletje. Povprečna letna temperatura je 11,7 stopinj Celzija.

Kdaj obiskati

Poletje je najprimernejše obdobje za obisk srbske prestolnice. Takrat se temperatura suče okoli 20ºC. Od oktobra do aprila pa pade do povprečno 10ºC in padavine so bolj pogoste. V poletni vročini je Beograd čudovito mesto. Kopali se boste lahko v jezeru in sončili na plaži Ada Ciganlija.

Zgodovina

Beograd ima bogato zgodovino, ki je stara okrg 7000 let, zato spada tudi v eno najstarejših mest v Evropi. Iz starejše kamene dobe so najdene kosti inlobanja neandertalca v kamnolomu pri Leštanu, v pečini na Čukarici in v bližini Bajlonijeve tržnice. Mnoga današnja naselja beograjske okolice ležijo na kulturnih slojih prejšnjih prazgodovinskih naselbin. Sedem tisoč let pr. n. št. je bilo tam prvo neolitsko naselje. Konec 1. stoletja so se naselili Rimljani, okoli leta 630 pa so na to območje prišli Slovani. Takrat se je naselje imenovalo Singidunum. Mesto je bilo kasneje tudi pod bolgarsko in avstro-ogrsko oblastjo. Okoli 300 let je bil pod Turki. Leta 1882 je Srbija postala kraljevina, Beograd pa njena prestolnica. Po 1. Svetovni vojni je postal prestolnica SHS. Leta 1941 je bil Beograd bombardiran in okupiran s strani Nemcev, a ga je narodnoosvobodilna vojska z zavezniki osvobodila leta 1944. Leto pozneje je bila v Beogradu imenovana Federativna Ljudska Republika Jugoslavija. Kasneje se je preimenovala v Socialistično Federativno Republiko Jugoslavijo (SFRJ). 1992 leta je bil Beograd glavno mesto Zvezne Republike Jugoslavije, kasneje pa še Srbije in Črne Gore. Od leta 2006 je Beograd glavno mesto samostojne in suverene države Srbije.

Hrana

Srbi so še posebej ponosni na svojo hrano. Njihova specialiteta je meso na žaru, postreženo s popečeno lepinjo in šopsko solato. Vedno je na voljo le sveža hrana. V Beogradu je ponudba hrane zares velika, obroki se cenovno gibljejo od 5-20 e na osebo. Hleb je tradicionalna srbska jed brez katere se ne začne skoraj noben obrok. Postrežejo ga s soljo. V pekarnah se prodaja 600-gramski, poleg njega pa v pekarnah vidimo vse vrste peciva in pit. Srbi največkrat kosijo 3x na dan (zajtrk, kosilo, večerja).

Pijača

V Srbiji najdemo bogato izbiro naravnih sokov, ki jim dodamo gazirano ali pa negazirano mineralno vodo. Tradicionalna pijača iz kvasa in koruze pa se imenuje boza. Alkoholne pijače so večinoma narejene na bazi rakije-tradicionalnega srbskega žganja, ki ga pridelujejo iz različnega sadja. Vsekakor je to pijača, ki prinaša, tako pravijo domačini, zdravje, zato je ne smemo pozabiti poizkusiti.

Nakupovanje

Če potujete v Beograd, lahko vzamete s sabo prazen kovček, ker vam bo sigurno potreben. V Beogradu vas čaka veliko butikov, trgovin s športno opremo, priljubljene tržnice, ki nudijo stvari po ugodnih dosegljivih cenah. Valuta, v kateri se plačuje, je dinar, čedalje pogosteje trgovci vzamejo tudi evre. Če niste za sprehajanje po različnih ulicah in butikih, Beograd nudi veliko nakupovalnih središč, ki nudijo usluge vseh vrst na enem mestu. Tu lahko najdete kakšen spominek, ki vas bo spominjal a prijetne trenutke, preživete v Beogradu. V centru Beograda se nahaja ulica Knjez Mihajlova, ki ponuja širok spekter trgovin poznanih modnih oblikovalcev in svetovno znanih trgovin. Morda se prav tu najde nekaj za vas. Če pa vas zanima cenejša roba, je zelo znana beograjska tržnica, ki se nahaja v Novem Beogradu in ga Beograjčani imenujejo »odprt trgovski center (OTC)«. Stojnice ponujajo neskončno število različnih stvarih, od oblek do tehničnih stvari. Izbor je velik, cene so nizke, vendar je roba dostikrat sumljive kvalitete.

Kultura

Festivali in dogodki

Beograd je središče kulture in umetnosti Srbije. Tu ustvarjajo srbski največji umetniki, letno se v Beogradu odvija več ko 11.000 gledaliških predstav, razstav, koncertov, nastopov in drugih umetniških programov, tu gostujejo svetovno znani umetniki iz celega sveta. Beograd je središče najvišjih državnih in nacionalnih institucij kulture in umetnosti. To so: Srbska akademija znanosti in umetnosti, Narodna knjižnica Srbije, Narodni muzej, Narodno gledališče in Univerza umetnosti. Beograd premore največja dela arhitekture, kot so Kalemegdan in Beograjska trdnjava, spomeniki kulture ter druge kulturne zgradbe. Veliko je arheoloških najdišč z materialnimi ostanki, ki dokazujejo zgodovino Beograda od prazgodovine pa do danes. Mesto Beograd se ponaša s kar 36 kulturnimi ustanovami( gledališča, knjižnice, centri za kulturo itd.). Prav tako je Beograd organizator in pokrovitelj 11 manifesticij povezanih s kulturo (FEST, BITEF, BEMUS, BELEF, Mednarodno tekmovanje glasbene mladine, Festival dokumentarnega in kratkega filma, Oktobrski salon, Radost Evrope, Beograjski sejem knjig, Filmski festival v Sopotu i Beograjski džez festival). V Mestni upravi je za kulturo in umetnost zadolžen Sekretariat za kulturo.

Jezik

Uradni jezik v Beogradu je srbščina, ki je nekoč bila uradni jezik celotne Jugoslavije. Prav zaradi tega marsikateri, sploh starejši slovenski turist, ne bi imel težav s sporazumevanjem. Veliko besed je nasploh podobno slovenskim, tako da se da z obojestransko potrpežljivostjo razumno sporazumeti. Malo večji problem predstavlja pisava, je v Beogradu oz. v Srbiji cirilica, vendar so na turističnih mestih napisi tudi v latinici. Danes v turističnih predelih in večjih trgovinah že najdemo angleško govoreče osebje. Beograjčani veljajo za gostoljubne, zato se potrudijo, da se s turisti sporazumejo.

Izobraževanje

Izobraževalni sistem je v Beogradu pod okriljem Republike Srbije- Ministrstvo za šolstvo in šport, nekatere dele izobraževalnih sistemov pa nadzoruje Sekretariat za izobraževanje. Beograd, kot univerzitetni center premore 2 državni univerzi in več privatnih visokošolskih institucij. V Beogradu je 288 osnovnih in srednjih šol. Tu živi 230.000 učencev/študentov, s katerimi sodeluje 22.000 zaposlenih v več kot 500 šolskih objektih.

Beograjske univerze (državne in zasebne):

Varnost

Varnostni zadržki za potovanja V Beograd ne obstajajo, svetujemo običajno previdnost. V avtomobilu na vidnem mestu ne puščajte osebnih dokumentov, mobilnih telefonov, avtoradiev, fotoaparatov, sončnih očal in drugih dragocenih predmetov. Ulični roparji so še posebej dejavni na mestih, kjer je veliko ljudi in pa v javnem prometu, zato previdnost pri osebni prtljagi ni odveč. Promet je v Beogradu precej številen, na cesti ne manjka nepotrpežljivih voznikov, ki dostikrat izgubijo živce nad ostalimi udeleženci v prometu. Ob večernih urah se je dobro izogniti nesoglasjem na ulici, sploh kadar je v zraku alkohol. V nočnih barih se domačini velikokrat zapletejo v kakšen pretep, zato previdnost pri »zakonu ulice« ni odveč. Prav tako se ni preveč pametno norčevati iz česarkoli, poveznega z narodnostjo, saj so Beograjčani prej nacionalno naravnani. Obvezna je prijava bivanja pri lokalni policijski postaji v roku 24 ur po prihodu v Beograd. Enako velja, če se odločite za namestitev v zasebni režiji. Le v primeru hotelske namestitve bo osebje hotela poskrbelo za prijavo bivanja ob samem prihodu oz. prijavi v recepciji hotela. V primeru nesreče so vedno dostopne naslednje številke:

 • Policija 192
 • Gasilci 193
 • Zdravniška pomoč 194

Za vsak primer imejte veno s sabo telefonsko številko in naslov nastanitve. Urgentni center se nahaja na Pasterova 2, v stavbi Kliničnega centra Srbije.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Vstopna telefonska koda za Srbijo je +381. Mobilni operaterji imajo nato 2-mestno kdo, ki je v Beogradu številka 11. Torej je tipična številka za Beograd +381 11/xxx-xxxx. Mesto Beograd pokriva vse tri mobilne ponudnike Srbije. Zaradi zelo dragih storitev naših ponudnikov za gostovanje v Srbiji se za komunikacijo z domačimi izplača kupiti eno od predplačniških kartic, ki se prodajajo v trgovinah ter kioskih po celem mestu. Kdor pa se odloči za star način komunikacije preko telefonskih govorilnic, kioski ponujajo tudi te . Govorilnice se nahajajo skozi celo mesto in so rdeče barve.


Pošta

Poštnina za mednardono razglednico do 20g je 70 centov. Razglednice in znamke lahko kupite v številnih kioskih, trgovinah s spominki ali na pošti.

Internet

Beograd ponuja kar 130 lokacij z brezplačnim internetom, od tega je med njimi kar 10 parkov. Beograjski parki z brezplačnim internetom:

 • Mali Tašmajdan
 • Tašmajdanski park
 • Študentski park
 • Studentski grad
 • Skejt park na Ušću
 • »Proleče«
 • Na Zvezdari ob VI gimnaziji
 • Pri Vukovem spomeniku
 • Park na Miljakovcu
 • Park pri Obrenovcu

Prihod na destinacijo

Državljani Republike Slovenije lahko potujejo v Srbijo z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico. Minimalna časovna veljavnost potnega lista oz. osebne izkaznice ob vstopu v državo ni predpisana. Popotnike ob tem opozarjamo, da vstopijo z dokumentom, veljavnim vsaj do konca načrtovanega popotovanja. V primeru, da državljan izgubi ali mu ukradejo osebni dokument, naj to prijavi najbližji policijski postaji. Potni list za vrnitev v domovino izda veleposlaništvo ob predložitvi zapisnika policije in novejše fotografije po ICAO standardu

Z letalom

Beograd ima bližnje letališče Aerodrom Nikola Tesla Beograd, ki je oddaljen približno 12 km zahodno od mesta Beograd. Ta je dom srbskega letalskega ponudnika Air Srbija, ki leti na 40 destinacij po svetu. Ostali letalski ponudniki, ki pristajajo na tem letališču so Aeroflot, Qatar Airways, Turkish, Lufthansa, Austrian, Alitalia in Swiss. Turkish Airline dnevno nudi povezavo Beograda z Istambulom. Wizz Air pa nudi direktne linije iz Londona, Eindhoena, Memmingena, Gothenburga,Malma, Charleroia,Rima,Stockholma,Dusseldrfa in Dortmunda. Ponudnik Easy Jet leti iz Milana.

Z avtobusom

Avtobusna postaja se v Beogradu nahaja na Karađorđevi ulici, blizu železniške postaje. Vozni redi so slabo napisani, zato se je najbolje sprehoditi do terminala in tam povprašati na informacijah. Pomembno je vedeti, da vam bo večina prevoznikov zaračunala prtljago 100din. Prav tako jih večina ne govori angleško.

Z avtom

Slovenijo povezuje avtocesta vse do Beograda. Če potujemo npr. iz Ljubljane prečkamo mejo s Hrvaško na Bregani in pot nadaljujemo po avtocesti E-70, ki pelje skozi Beograd. Iz Ljubljane do Beograda je 533 km, povprečna vožnja do tja je 5 ur in pol, skupna cestnina pa znaša 25 evrov. Po prihodu v Beograd moramo biti v času odhodov iz službe pozorni na prometne zamaške na mostu Gazela in križišču Mostar.


Z vlakom

Glavna železniška postaja se nahaja v osrčju mesta Beograd. Od Trga Republike je oddaljen 1-2 km in vzame 15 min hoje. Vsi, mednarodni prihodi, razen iz Romunije so locirani na tej postaji. Iz Ljubljane vozi redna linija vsak dan ob 9h, cena pa je 49,20 evra v eno smer. Obstaja akcija Beograd Special, ki je unovčljiva le na določen dan in določen vlak, stane pa 25 evrov v eno smer in jih je možno kupiti le 6 na eno vožnjo.

Z kolesom

Beograd je lociran na Evropski kolesarski poti Eurovelo6, ki povezuje Atlantski ocean in Črno morje.

Transport po destinaciji

Beograd ima zelo bogato ponudbo prevozov, ki vas odpeljejo v prav vsak kotiček tega mesta. Več kot 1000 avtobusov, metrojev in poceni taxijev vam vsakodnevno ponuja prevoz. Beograd je prometno zelo obremenjen, zato ob določnih urah prihaja do zamaškov. Mestni prevoz je razdeljen v dve coni. Za eno cono stane 72din, za dve 95 din. Za časovno karto (75 min) pa morate odšteti 100 din.


Javni transport

Skupaj z mestnimi in obmestnimi avtobusi skozi Beograd vozi 420 različnih linij. Kadar je sezona, do Ade Ciganlije vozijo linije Ada1-Ada5. Okrog območja Zeleni Venac je centralno območje osrednjega mesta. Vsakodnevni mestni promet začne voziti ob 4h in konča ob polnoči. Ponoči vozijo le avtobusi. Tramvaji vsakodnevno vozijo po 12 različnih linijah, tri od njih o povezane z Novim Beogradom. Linija 2 je zelo popularna, imenuje se »krug dvojke« in obkroža centralne mestne ulice. Linija 3 je zanimiva, saj pelje skozi soseščino mesta Beograd, posebej zanimiv je Milošev Konak park. Linij z minibusom je v Beogradu 9. Minibusi so klimatizirani in precej hitrejši od navadnih avtobusnih linij, zato so seveda tudi dražji. Karte se kupijo pri prevozniku, na licu mesta in stanejo 145 din. Mestne železnice povezujejo 6 linij v Beogradu. So zelo nepraktične in vlaki pogosto zamujajo. Zato je zanje treba biti previden in potrpežljiv.

Avto

Beograd je zelo prometen, zato se je v enter težko podati z avtom, še težje pa je najti parkirno mesto. Prometni zamaški so dnevno od 8h do 9.30h in od 16h do 18h. Beograjčani so zelo nestrpni vzniki, zato je za turiste priporočljiv, če si za ogled po mestu privoščijo kakšno drug prevozno sredstvo.

Taxi

Taxiji so v Beogradu precej cenejši kot drugje po Evropi in precej dražji od drugih mest Srbije. Seveda je ceneje, če ga naročite po telefonu. Začetna vožnja v Beogradu pride nekje 170 din, vsak nadaljnji kilometer pa 65 din.

Kolo

Center mesta Beograda je precej hribovit in neraven, tako da kolesa skoraj ne pridejo v poštev. Novi Beograd in Zemun pa imata ponudbo koles. Priporočljivo se je izogniti nevarnim prometnim ulicam, saj so vozniki precej ne previdni. Povprečna cena izposoje kolesa v Beogradu je 1,5 evra na uro oz. 4 evre na dan.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Beograd ponuja namestitve v hotelu različne kvalitete. Z vsak žep se najde nekaj. Cena je odvisna od kvalitete in uslug, ki jih nudijo.Hoteli so v rangu od 2-5 zvezdic. Preden se odločite za nastanitev v hotelu V Beogradu, je dobro, da se o njem pozanimate na internetu, forumu, revijah...

Hostli

Hostli v Beogradu so cenovno zelo dostopni, vendarle je kvaliteta namestitve pogosto pod pricakovanji. Priporocljivo je, da se dobro pozanimate o udobju in varnosti preden se odločite za namestitev v hoslih v Beogradu.

Kampiranje

V Beogradu se nahaja manjši avtokamp. V kampu lahko najemete tudi bungalove, dvoposteljne in enoposteljne sobe. V kampu deluje tudi brezplačni brezžični internet.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Srbija