Barcelona

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Barcelona je glavno in največje mesto v Kataloniji. Barcelona je bila tudi mesto organizator olimpijskih iger, kjer smo Slovenci prvič nastopili kot samostojna država. Znana je tudi pesem Barcelona, ki sta jo posebej za otvoritev Olimpijskih iger odpela pevec skupine Queen Freddie Mercury in pa prebivalka Barcelone Montserrat Caballe.

To čudovito mesto ima vse tisto, kar krasi vsa znana evropska mesta (tržnice, restavracije, trgovine, muzeje in cerkve) in je lahko dostopen za sprehode z obsežnim in zanesljivim sistemom podzemne železnice za obisk tudi bolj oddaljenih znamenitosti. Jedro mesta je osredotočeno okoli Ciutat Vella ("Staro mesto") in ponazarja užitek za tiste, ki želijo izkusiti resnični utrip Barcelone. Na plažah v Barceloni pa sonce zagotavlja sprostitev v dolgih obdobjih prijetnega toplega vremena.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Barcelona je živahno mesto, kjer lahko vsak najde nekaj zase; od obiskov nočnih klubov, ogledov starega mestnega jedra in njegovih lokalih, do družinsko usmerjenih zabaviščnih parkov, muzejev, učenja surfanja in več. Umetnost in arhitektura so glavni adut mesta, zlasti osupljiva dela najbolj znanega arhitekturnega sina Barcelone - Antonia Gaudija.

Glavne atrakcije

 1. Sagrada Familia Morda se vam zdi čudno, da gradnja ene izmed najbolj znanih stavb na svetu še ni končana, vendar pa Sagrada Familia sodi v ta seznam zaradi nekaj dobrih razlogov. Je mojstrovina v gradnji in ena od španskih najbolj obiskanih turističnih znamenitosti. Zgradba je projekt na katerem je Antonio Gaudí delal več kot 40 let, vse do svoje smrti leta 1926. Gradnja katedrale se je začela leta 1882 in dela na njej se še vedno niso končala. Med špansko državljansko vojno leta 1936 so dele stavbe uničili hkrati z njegovimi načrti. Kasnejša, tudi današnje nadaljevanje gradnje temeljijo na rekonstrukciji Gaudíjevih načrtov. Stavba naj bi bila dokončana leta 2026, kar sovpada s stoletnico smrti Antonia Gaudíja. Dokončana stavba bo imela 18 stolpov, od katerih bo osrednji stolp imenovan Jezusova volja najvišji od vseh, z višino 170 metrov. Stolp je velik natančno toliko kot največji vrh bližnjega hriba. To pa zato, ker je Gaudi menil, da nobena zgradba zgrajena s človeškimi rokami ne sme presegati višine, ki jo je narava ustvarila. Ko bo dokončan, bo to spomenik vztrajnosti umetnika, ki je že brez tega zapustil ogromen umetniški odtis v Barceloni. La Sagrada Familia je kraj, ki ga je nujno potrebno obiskati, če ste v Barceloni. Nekaj slik lahko najdete tukaj. Bodite previdni pri obisku, saj obstajajo nekatere omejitve pri oblačilih. Gola ramena, kolena in noge niso dovoljene in če ne upoštevate tega pravila vas ne bodo spustili notri. Da bi se izognili gneči lahko rezervirate karte preko Interneta in jih kasneje samo dvignete v Sagradi Familii. Pri prijavi boste morali navesti čas obiska.
 2. Catedral de Santa María del Mar (Katedrala Svete Marije iz morja). Ta gotska katedrala se nahaja v gotski četrti, le nekaj ulic oddaljena od ulice Laietana. Katedrala nima veliko obiskovalcev, saj jo je težko najti. Zgrajena je bila med leti 1329 in 1383 in je zelo dobro ohranjena. Kar nekaj avtorjev je uporabljalo to zgradbo za kraj pisanja svojih knjig. Eden takih je Ildefonso Falcones s svojim delom La Catedral del Mar (Morska katedrala).
 3. Parc Güell : v predelu Gràcia je mojstrovine svetovna svoetovno znanega arhitetka Gaudi-ja'. Hiši La Pedrera/Casa Milà in La Casa Batlló.
 4. Camp Nou - seveda ne moremo obiskati Barcelone, ne da bi stopili v dom nogometnega kluba FC Barcelona, kjer vam je na voljo ogled stadiona, muzeja kluba, Messi kotička in multimedijske cone, ne glede na to ali ste pristaš tega kluba ali ne. Karta za odrasle stane 23 €, za otroke (6 - 13 leta) in starejše (preko 70 let) 17 €, otroci do 5 leta pa imajo prost vstop. Ogledi so možni vsak dan med: 09:30 - 15:00 in 16:30 - 18:00.
 5. Montjüic je hrib, kjer se nahaja grad Montjuïc, ki je služil v preteklosti kot obrambni mehanizem za nepridiprave, ki so prišli v pristanišče. V Montjüic se nahajajo olimpijski stadion in druge stavbe, katere so se uporabljale za olimpijske igre leta 1992, Palau St. Jordi (palača Svetega Gregorja), koncertno/športna dvorana prestižnega arhitekta Arata Izosakija je bila zasnovana za olimpijske igre.
 6. Casa Milà (La Pedrera) - Neobičajna linija zgradbe Casa Milà je ena izmed najbolj ikoničnih podob Barcelone. Obisk te Art Nouveau Gaudí mojstrovine je bistvenega pomena za vse obiskovalce Barcelone.
 7. Port Olímpic (Olimpijsko pristanišče) je bilo zgrajeno za potrebe poletnih olimpijskih iger leta 1992 in je postal kraj številnih najboljših restavracij v mestu, modnih barov in velikega števila diskotek. To območje je polno turistov in posledično temu so cene visoke.
 8. Gondola - 1450 metrov dolga gondola, ki povezuje Montjuic in Barceloneto. Začne se v Barceloneti na vrhu 78 metrov visokega Torre San Sebastian stolpa z restavracijo na vrhu in dostopom z dvigalom. Vožnja ima vmesni postanek na Torre Jaume I stolpu (blizu spomenika Krištofu Kolumbu). Na vrh stolpa se lahko pripeljete z dvigalom (višina 107 metrov) in je drugi najvišji stolp za gondolo na svetu. Končna postaja tramvaja je Montjuic. Na splošno je gondola precej stara (zgrajena leta 1929). Zmogljivost je omejena, še posebej podnevi. Lahko se zgodi, da čakate v vrsti tudi 1 - 1,5 ure. Vožnja traja 7 minut, nagrajeni pa ste s čudovitim pogledom na mesto Barcelona.

UNESCO-v seznam Svetovne dediščine

Naslednji kraji so na seznamu UNESCO-ve Svetovne dediščine:

 • Casa Milà, ali La Pedrera;
 • Hospital de Sant Pau (Bolnišnica Svetega Janeza);
 • Palau Güell (Palača Güell);
 • Parc Güell (Park Güell);
 • Casa Vicens;
 • Casa Batlló;
 • Sagrada Família;
 • Palau de la Música Catalana (Palača Katalonske glasbe).

Muzeji

Če imate namen obiskati več muzejev, vam priporočamo nakup karte articket [1], ki omogoča prihranek denarja. Je kombinirana karta, ki stane 30 € in velja za 6 muzejev z veljavnostjo 3 mesece.

 • Joan Miró Muzej (Fundacija Joan Miró): Joan Miró je bil katalonski slikar, ki je ustvarjal v zgodnjem 20. stoletju. Njegove slike si lahko ogledate v njegovem muzeju, skupaj z ostalimi umetniški deli z vsega sveta. Muzej se nahaja v Montjuicu.
 • Muzej Antonia Tàpiesa je muzej posvečen življenju in delu Antonia Tàpiesa, katalonskega ekspresionisničnega umetnika.
 • Barcelonski Muzej sodobnih umetnosti (MACBA) vsebuje dela, ki so nastala po večini v 20. stoletju, predvsem v Kataloniji.
 • Nacionalni muzej katalonskih umetnosti (MNAC) hrani eno največjih kolekcij romanske umetnosti na svetu.
 • Muzej Pabla Picassa hrani veliko zbirko slik iz mladega Picassovega obdobja. Nahaja se v starem mestnem jedru in omogoča prost vstop vsako prvo nedeljo v mesecu in ob nedeljah po 15:00 uri.
 • CosmoCaixa je mestni muzej znanosti in eden najboljših na svetu.


Parki

 • [Parc Güell] ali Park Güell (Güell Park): Grof Güell naloži Antoniu Gaudíju zgraditi predel, kjer bi živeli predstavniki mestne visoke družbe. Gaudijeva osupljiva stvaritev v tem parku je prepričala Združene Narode, da so park uvrstili na seznam Unescove svetovne dediščine leta 1984. Sedaj je ta park eno najbolj obiskanih turističnih atrakcij v Barceloni. V sklopu parka se nahaja tudi Casa Museu Gaudí, majhen muzej posvečen delu in življenju Antonia Gaudíju.
 • Parc de la Ciutadella (Ciutadella Park) je bil dolgo časa edini zeleni del mesta. Odprt je bil v namen Univerzalne Razstave leta 1888. Trenutno je to kraj, kjer ga domačini kot tudi turisti obiščejo, če želijo pobegniti od norega mestnega življenja. Poznan je tudi po tem, da je v živalskem vrtu v sklopu parka prebivala do leta 2004 albino gorila Snežinka. Vstopnice za park so ugodne, tako da je to primerna destinacija za obisk z otroki!
Odpiralni čas živalskega vrta:
Januar/Februar/Marec 1–15: 10:00 - 17:30
Marec 16–31/April/Maj: 10:00 - 19:00
Junij/Julij/Avgust/September: 10:00 - 20:00
Oktober 1–14: 10:00 - 19:00
Oktober 25–31/November/December: 10:00 to 17:30
Vstopnina: 16 € odrasli; 9.60 € (otroki stari od 3 - 12 let); brezplačno (otroki stari manjkot 3 leta)

Plaže Barcelone

Barcelona je bila imenovana kot številka ena na seznamu najboljših mestnih plaž, glede na National Geographic. Ima plaže v skupni dolžini 4,2 kilometrov. Sant Sebastià in Barceloneta plaži sta najbolj popularni in največji saj sta dolgi okoli 1100 metrov. Ti dve plaži sta ločeni z olimpijskim pristaniščem (tukaj so se odvijala jadralna tekmovanja med Olimpijskimi igrami) od ostalih mestnih plaž: Nova Icària, Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella, Llevant in Sant Miquel. Te plaže so v povprečju dolge približno 500 metrov in so se odprle kot posledica prestrukturiranja mesta pri organizaciji poletnih olimpijskih iger 1992. Plaža Barceloneta je bila leta 2005 izglasovana kot najboljša urbana plaža na svetu in tretja najboljša plaža na sploh, v izboru "najboljših svetovnih plaž" Discovery Channela. Plaža se nahaja v soseščini Barceloneta, znani po svojih številnih restavracijah in nočnih klubih vzdolž obale. Vendar pa so te plaže prenatrpane. Če se želite posončiti, namočiti v morju in mirno uživati v počitnicah morate obiskati plaže na obrobju Barcelone. Te plaže so Sitges, Vilanova in Calafell v južnem delu Barcelone, in plaža Blanes na severu. Pot do teh plaž ne zahteva preveliko časa, tja lahko pridete z vlakom ali avtom (če ga nimate, ga lahko najamete). Izogibajte se najbolj turističnih mesecev juliju in avgustu, če je le mogoče.

Kopalna sezona Kopalna sezona se v Barceloni začne okoli 15. marca in traja do 15. novembra. Višek sezone je ponavadi od konca maja do konca septembra.

Skriti kotički

Najbolj spektakularni pogledi ponoči so:

 • Glasbeni vodnjak na Plaça d'Espanya. Od četrtka - nedelje; od maja - oktobra ob 21:00 uri. Program traja 30 minute, zadnji vstop je ob 23:00 uri
 • Casa Batlló.
 • Torre Agbar stolp, osvetljen od petka - nedelje od 19:00 - 23:00 ure.
 • Pogledi na mesto iz hriba Montjuic

Izleti v okolici destinacije

Dnevni izleti izven Barcelone vključujejo:

 • Figueres - Kraj, kjer je muzej posvečen impresionističnem slikarju Salvadorju Dalíju.
 • Montserrat Malo izven Barcelone (približno uro in pol), se nahaja gorovje Montserrat. Danes na njem obstaja peščica novejših zgradb, vendar si je ob obisku lahko predstavljati kakšno je bilo gorovje pred stotimi leti. Območje je priljubljen kraj številnih ljubiteljev plezanja. Obiskovalcem nudi odlično pohodniško doživetje skozi scensko pot iz katere se vidi več okoliških mest, vključno z Barcelono. Lepota Montserrata govori sama zase. Če uživate v sprehodih po hribih boste doživeli čudovit pogled na nekaj najbolj nenavadnih struktur kamenin v celotni Kataloniji. Z vzpenjačo se lahko povzpnete na vrh gore in od tam lahko izberete več različnih poti proti vznožju, vse s čudovitimi pogledom na katalonsko podeželje. 60 km izven Barcelone.
 • Sitges - Tradicionalni plaža za domačine. Polna modnih trgovin, ki so odprta ob nedeljah.
 • Girona - Mirno mesto s starodavnimi judovskimi stavbami, ozkimi ulicami, impresivnimi zidovi in velikim številom kavarn.
 • Pyrenees - Gorska veriga, približno 150 km severno od mesta.
 • Sant Cugat del Valles - Ima eno najbolj zanimivih romanskih samostanov v Kataloniji, s številnimi zanimivimi okraski. Samo mesto je polno dragih vil.
 • Montseny - UNESCO-v biosferni rezervat 40 km severovzhodno od Barcelone.

Potovalni načrti

Aktivnosti

 • Sprehod po znameniti ulici v Ciutat Vella:
  • Les Rambles (katalonsko) Las Ramblas (Špansko) ali La Rambla, čudovita sprehajalna pot za pešce, najbolj obremenjena in najbolj živahna ulica v mestu, večinoma polna turistov. Pričakujte višje cene za nižje kakovostno hrano in pijačo. Izogibajte se skupini ljudi, ki se na ulici igrajo na kartonasti tabli saj so tatovi. Odpravite se v stranske ulice, kjer je bolj pristno in cenejše. Ulica se imenuje Les Rambles, ker je to pravzaprav niz različnih ulic, vsaka imenovana "Rambla de ____". Bližje, kot ste Plaça Catalunya, na več uličnih izvajalcev boste naleteli. Na sredini ulice boste našli ulične izvajalce v kostumih, bolj proti pomolu pa so slikarski umetniki.
  • Trg La Plaça de Catalunya. Središče mesta in glavna transportna povezovalna točka, ki povezuje vse pomembne ulice. Trg je znan vodnjakih, kipih in trgovinah, ki jih obkrožajo. Srečevalna točka za lokalne prebivalce.
  • El Portal de l'Àngel. Ena najdražjih ulic v vsej Španiji, ki obiskovalcem ponuja številne modne trgovine.
 • Vsedite se na lesen most v Maremagnumu v Ciutat Velli in ohladite vaše noge v vodi.
 • Uživajte v sangrii v La Plaça Reial v Ciutat Velli, blizu uice La Rambla. Prijetno mesto za oddih in pijačo.
 • Sprehod v Born v predelu Ciutat Vella, zelo priljubljen predel z dobrimi restavracijami. Če spite v La Rambli je Born idealno mesto za izogib gneče, uživanja v prijetni atmosferi in spoznavanju turistov, ki ne potujejo preko turističnih agencij, še posebej v večrrnem času.
 • Vožnja z Gondolo, kjer lahko greste iz obale na hrib Montjuïc.
 • Uživanje ob kavi v Plaça dels Àngels v Ciutat Vella med gledanjem izvajanja trikov s skateboardi.
 • Ujemite predstavo v čudovitem Teatre del Liceu ali Palau de la Musica Catalana, oba v Ciutat Velli.
 • Obisk Flamenco Show v resničnem tablaoju (prostor, kjer izvajajo flamnco). Čeprav sam ples ne izhaja iz Katalonije, je ena naboljših flamenko predstav v mestu, Tablao de Carmen v Sants-Montjuïc. Cenejša alternativa je v jazzclubu Jazz Si v Ciutat Vella.
 • Lahko se odločite za vožnjo z ladjico in morski pogled na Barcelono, ki vam vzame 3 ure.
 • Lahko pa vzamete celodnevni izlet po celotni obali Barcelone na klasični jahti.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Barcelone

Dinamični zemljevidi

Območja

Barcelona je razdeljena na 10 območij. Vsako območje je sestavljeno iz več sosesk.

Ciutat Vella (Staro mesto)

V Ciutat Vella (ali Starem mestu) najdete najstarejše stavbe in zgradbe v mestu, kot je Casa de la Ciutat (Mestna hiša), Plaça Sant Jaume (Trg Svetega Janeza), katedrale, palačo Katalonskega parlamenta Generalitat, palačo katalonske glasbe in Las Ramblas z gledališčem Liceu in tržnico Boqueria.

L'Eixample (Novo mesto)

Zgrajeno leta 1860 s strani Ildefonsa Cerdà je L'Eixample oziroma Novo mesto kraj, kjer lahko najdete nešteto modernističnih stavb, od katerih je najbolj znana La Sagrada Familia, največji projekt arhitekta Antonia Gaudíja. Passeig de Gracia je zelo dolga ulica v kateri je mogoče najti druge pomembne modernistične stavbe, kot so Casa Mila (La Pedrera) in Casa Batlló, oba dela Antonia Gaudíja.

Ostala območja

 • Raval (nekdanja Kitajska četrt, sedaj lepa mešanica starega mesta in modernega stila) - To območje je zelo dvomljivo in se ga lahko obravnava kot nevarno zaradi velikega števila lažjih kaznivih dejanj, prostitucije in preprodajalcev drog v tem predelu. Kar pa ne pomeni, da se ga izogibate, vendar bodite pazljivi. V tem območju obstaja nekaj velikih barov in restavracij vredno obiska.
 • Sants-Montjüic
 • Les Corts
 • Sarrià-St. Gervasi
 • Gràcia - Gràcia je bilo včasih naselje ločeno od mesta Barcelone. S povečanjem števila prebivalstva in širjenju mesta je Gràcia postala del Barcelone. Čar ulic tega predela so njena tlakovana tla. Velja, da je Gràcia bolj umetniška in predstavlja alternativo Barceloni. Utrip Gràcie je sproščujoč, z očarljivimi majhnimi ulicami, velikem številu barov in kavarn. Je odličen kraj, ko obiščete Park Güell ali festival Gràcia.
 • Horta-Guinardó
 • Nou Barris
 • St. Andreu
 • St. Martí

Vreme in klima

Barcelona ima sredozemsko podnebje s suhimi, sončnimi in toplimi poletji (od junija do septembra). Padavine so značilne predvsem v zimskih mesecih (od novembra do marca), čeprav so plohe možne skozi celo leto. Julij in avgust sta najbolj vroča meseca leta, vendar pa zaradi vpliva Sredozemskega morja ne občutite take vorčine kot v notranjih regijah v državi. Barcelona ima višjo vlažnost kot notranjost države, tako da dnevne temperature okoli 30°C zaradi večje vlažnosti pomenijo dodatno obremenitev. Zime so blage, tudi zaradi vpliva Sredozemskega morja. Najhladnejša meseca leta sta december in januar, s temperaturami ponoči precej nad ničlo in dnevnimi temperaturami od 12-14 °C. Večina hiš je zgrajenih za vroča poletja, tako da vas pozimi lahko neznosno zebe. Tipična španska stanovanja nimajo centralnega ogrevanja, tla pa so brez preprog.

Kdaj obiskati

Avgust je verjetno najbolj obiskan mesec v Barceloni; ob istem času je okoli 10% trgovin in restavracij zaprtih od sredine avgusta do začetka septembra, ko so lastniki na dopustu. V središču Barcelone so vse trgovine in restavracije odprte. Barcelona ima na razpolago mestne plaže. Domačini bodo veseli, če obiskovalci ne bodo smatrali Barcelone kot destinacijo za kopanje in ne bodo med obiskom cerkev, restavracij in podobnih znamenitosti imeli oblečene kopalke.

Zgodovina

V času Rimskega imperija je bilo ustanovljeno mesto "Barcino" v 1.stoletju pred našim štetjem in od takrat je mesto stičišče različnih kultur. Barcelona je bila priča vzponu in padcu Vizigotov, Mavrov in Frankov. Barcelona leta 1714 postane del Kastilje. Avtoritarna diktatura Francisca France je potencial Barcelone v sredini 20. stoletja malce upočasnil, vendar smo v zadnjih nekaj desetletjih priča razvoju Barcelone v živo in moderno mesto. Barcelona je glavno središče podjetništva, oblikovanja in mode. Njena bogata zgodovina je polna številnih del najboljše arhitekture, ki so vključene na seznam Unescove svetovne dediščine. Za turiste to pomeni, da lahko občutijo mesto kot novo a vendar staro. Novi elementi mesta so vključeni tako, da ohranjajo in slavijo stare elemente mesta.

Hrana

Najprej je potrebno opomniti, da paella ni prvotno iz Barcelone, ampak iz regije Valencia.

Čeprav je veliko tapas restavracij po vsem mestu, je sam tapas nastal v Andaluziji na jugu Španije. Katalonci imajo na splošno tro hodne obroke (predjed, glavna jed in sladica). Ko potujete v manjše kraje po Kataloniji (izven Barcelone) je manj verjetno, da boste našli tapas restavracije. Tam večina restavracij streže tradicionalno katalonsko hrano.

Barcelona ima široko paleto izbire hrane: od najboljših in najbolj dragih restavracijah, ki se nahajajo v turističnih predelih mesta, do poceni in dostopne hrane. Hrana v restavracijah je lahko precej draga v centru mesta. Če pa imate čas raziskovati lahko najdete zelo dobre restavracije po spodobnih cenah, tako v središču mesta ali na obrobju. Pravilo je, da obiščete restavracije, ki jih obiskujejo lokalni prebivalci.

Glavna jed tega dela Španije (Katalonija) je sestavljena iz kruha s paradižnikom, olivnim oljem in soljo. Ponavadi poleg tega dobite tudi različne vrste klobas (iz svinjine), kot so fuet, llonganissa ali španski pršut. Medtem ko nekatere restavracije to smatrajo kot glavno jed, drugi to ponujajo kot predjed.

Poskusite calcoto, ki je čebulna jed pečena na žaru in postrežena z omako romesco. Obiščite eno od sosednjih vasi za calcotada, kjer vam neomejeno postrežejo s calcoto, mesom in vinom.

Bomba je izum Barcelone. To je ocvrta kroglica pire krompirja z mesnim nadevom. Treba jo je jesti z omakama aioli in bravas.

Dnevni meniji (Menu del dia) Večina restavracij (in nekaj barov) ponujajo Menu del dia (dnevni meni), kar običajno pomeni preprost in nezahteven dvo hodni obrok (ena solata, glavna jed in pijača plus včasih sladica). 3 ali 4 hodni meni s pijačo in sladico dobite za 8 € do 15-20 €, odvisno od restavracije. Vedeti morate, da ne strežejo velikih porcij. Med tednom nekatere restavracije ponujajo akcijska kosila med 14:00-16:00 uro.

Če iščete kraj, kjer lahko vsakdo izbere svoj ​​obrok, vprašajte za restavracije, ki strežejo platós combinados, ki je najboljši približek ameriškemu/severnoevropskemu obroku.

Kajenje: ni več dovoljeno v restavracijah.

Obroki

Barcelona nudi hrano iz vsega sveta, vendar vam svetujem, da poizkusite tipično katalonsko hrano.

Izbira morske hrane je velika, toda te lokalne hrane je malo (ta del Mediteranskega morja je izropan).

Poslastica, ki jo noben vodič ne omenja, so vaflji, ki se prodajajo na ulici. Pritegnili vas bodo s svojim slastnim vonjem in okusom.

Kje jesti?

Barcelona ponuja restavracij v izobilju ali pa sploh ne, odvisno od tega kje se nahajate. Naslednja področja imajo veliko različnih restavracij na izbiro:

 • Barceloneta: priljubljena četrt za domačine, kjer boste lahko poizkusili ribje jedi, kot so paella (vrsta hrane, ki lahko skriva veliko različnih vrst sestavin) ali arroz negre ( črn riž), ki svojo barvo dobi, ker je narejen s črnilom lignjev. V tem predelu je nekaj zelo dobrih tapas restavracij.
 • Eixample Esquerra (med Gran Vio in Mallorca)
 • Barri Gòtic (še posebej za tapase)
 • "El Born" (blizu Barri Gòtic)

Blizu Plaça Catalunya je kar nekaj restavracij, kjer strežejo dobre tapase.

Za tiste, ki potujete z omejenim proračunom je "menu del dia" v manjših barih na Avinguda del Paral·lel za 9 € - 11 € na osebo zelo dobra izbira. Potrebno pa je vedeti, da so jedilniki v španščini, osebje pa ne govori angleško.

Cene

Nižji cenovni razred

Trgovinice

Barcelona ima kar nekaj supermarketov, kjer lahko najdete široko izbiro vnaprej pripravljene hrane. Dvohodni obrok lahko dobite že za manj kot 5 €.

Ne-Katalonska hrana

 • Kebap: V Barceloni ne manjka Durum ali Shawarma lokalov, kjer vam postrežejo z okusnim govejim ali piščančjim mesom za približno 3.50 €.

Barcelona Wok - Comte d'Urgell 46 - 48. Vse kar lahko pojeste (all you can eat) restavracija, kjer plačate 9 €. Odlična morska hrana.

 • Lahko pa obiščete Azijsko ponudbo hrane, z veliko kitajskimi, japonskimi in indijskimi restavracijami.

Vegetarijanska hrana

 • Comer y no Bombas ponujajo brezplačno vegansko hrano, ki jo prostovojci dobijo v trgovskih centrih.
 • Maoz [2] ponuja odličen veganski falafel (vključno z neomejeno količino salate) za približno 4 €. Imajo nekaj lokacij po Barceloni, vključno z La Rambla 95, ki je 10 minutes oddaljena od Plaze Catalunya.
 • Juicy Jones c/ Cardenal Casañas (blizu La Ramble), veganska restavracija in bar s sokovi. Velike porcije hrane in najboljše salate v mestu. Povprečne cene okoli 6 €.

Srednji cenovni razred

Traditionalna Katalonska hrana

 • El Glop [3]. S tremi lokacijami v predeloma Eixample in Gràcia. Odlična katalonska hrana. Povprečne cene okoli 20 €/osebo, čeprav lahko z izbiro posameznik jedi dosežete polovico tega zneska.

Ne-Katalonska Hrana

 • Veriga poceni restavracij, kjer strežejo japonsko hrano, navdihnjena z japonsko verigo Udon Ya. Rezervacije niso potrebne.

Vegetarijanci

Zgornji cenovni razred

EatWith je nova spletna platforma, ki ponuja avtentično izkušnjo domače narejene hrane na domovih ljudi po Barceloni. Cene se gibljejo od 15 € do 60+ € za kosila in večerje na domovih lokalnih prebivalcev z ostalimi mednarodnimi gosti.

Pijača

Barcelona je dobro poznana s strani tujcev, ko gre za vprašanje pijače. Realnost je taka, da pijača ni tako poceni, kot je nekoč bila. Mnoge gostilne se nahajajo v starem mestnem jedru, vendar imaje nekatere od njih visoke cene. Za bolj ekonomično potrošnjo je dobra ideja, če greste ven iz centra mesta.

 • McCarthys Irish Bar Barcelona - je pristen irski bar z odlično atmosfero in ugodnimi cenami. Nahaja se na zelo prometni in varni ulici v centru Ciutat Vella.
 • Tarantos je lokal, kjer lahko doživite flamenko šov za ugodno ceno. Zaradi majhnosti lokala lahko izvajalce doživite od blizu.
 • La Champaneria - Poceni cava, kjer plačate 1 € za kozarec cave, vendar pa morate ob tem naročiti hrano. Ta bar slovi kot kraj, kjer se veliko dogaja. Ne priporočamo vam belih oblek. Ob nedeljah in v avgustu je zaprt.

Kafeji

Poizkusite "cafè amb gel", ekspreso z malo mleka postrežen s kozarcem ledu poleg, v katerikoli cafeteriji v mestu.

Bari

 • Chupitos se nahajajo na več lokacijah v mestu, vključno z lokacijo v Barceloneti. Chupitos po špansko pomeni "kozarček". V teh lokalih ponujajo na stotine edinstvenih pijač, vključno s "Harry Potterjem" in "Monico Lewinsky" med drugim.
 • Lo Pinyol, udobna in stilska Bodega z vinom, vermutom, pivom in odličnim tapasom po primernih cenah v predelu Gracia: Torrent de l'Olla 7.

Kartica ugodnosti

 • S kartico ugodnosti Connect Club imate možnost prihranka in posebnih privilegijev pri obisku nočnih klubov, barov in restavracij.

Nakupovanje

Večina trgovin in trgovskih centrov je po zakonu zaprta ob nedeljah, ne pa vsa. V Ciutat Vella lahko najdete veliko število majhnih modnih trgovin, trgovin s spominki in majhne supermarkete odprte tudi ob nedeljah. Trgovinice s spominki razpršene po vsej Barri Gotic in vse do La Rambla so turistične pasti. Nihče od njih ne prodaja katalonskih ali španskih proizvodov ampak tipično paleto kitajskih splošnih spominkov, ki se jih je treba izogibati. Poleg tega je v Port Vellu, prav na koncu La Ramblas, trgovski center Maremagnum, ki je odprt ob nedeljah.

 • Ljubitelji oblikovanja obiščejo predel Grácia.
 • El Corte Inglés, [4]. Razteza se čez več nadstropij, več stavb in na več lokacijah po mestu, v predmestju Barcelone in nekaj tudi v Ciutat Velli. V teh trgovinah lahko najdete vse od gastronomije do pnevmatik.
 • La Boqueria v Ciutat Velli. Večja tržnica s široko paleto izdelkov. Uživajte v sveže stisnjenih sokovih za 1.50 €/kozarec. Če jo boste obiskali preden jo zaprejo (20:00) boste naleteli na posebne ugodnosti (2 ali 3 za 2 €). Ob nedeljah je zaprta.
 • Znamke se prodajajo v 'Tabacs' ali tabakerijah. Za odddajo kartic morate najti rumen poštni predal.
 • Jamonarium [5] v Gracii. Španski pršut, najboljši suvenir, ki ga Barcelona ponuja.

Kultura

Festivali in dogodki

Barcelona gosti nekaj festivalov, od katerih jih je kar nekaj univerzalno katalonskih in omogočajo vpogled v njeno kulturo.

 • Cavalcada de Reis - ta ulična predstava Treh kraljev je čudovita in se zgodi vsako leto 5.januarja zvečer. Čeprav je namenjena družinam z otroki je njena barvita in dekorativna pojava zanimiva za vse starostne skupine.
 • Sónar - Uradno je opisan kot festival napredne glasbe in multimedijske umetnosti. Glasba je vodilo tega festivala, ki traja tri dni in noči. Ponavadi se začne tretji četrtek v juniju.
 • Monegros Desert Festival[6] Najbolj znan in največji enodnevni festival elektronske glasbe v Španiji je v puščavi Fraga 200km iz Barcelone. Vsako leto julija se več kot 40.000 ljudi zbere v počastitev elektronske glasbe z najboljšimi DJ-ji, ki predstavljajo različne sloge, kot so: house, electro, minimal, techno, drum & bass, dubstep in hiphop. 20 ur nonstop, edinstvene puščavske izkušnje.
 • Festes de Gràcia - je katalonski praznik, ki vsako leto poteka okoli 15. avgusta ob spominu Marijinega vnebovzetja. V tednu praznovanja, ki označuje enega najpomembnejših festivalov Barcelone je mesto Gracia polno zabav, razburjenja, barv in ognjemetov. Mnoge ulice so polne ljudi, glasbe v živo, hrane na ulici in zabav dolgo v noč.
 • Festes de Sants - podoben festivalu Gracia, toda manjši. Poteka pa tudi kasneje v avgustu. Če ne morete ujeti festival Gracia, potem ujemite vsaj ta festival.
 • Dia de Sant Jordi (23.april) - V Kataloniji takrat praznuje praznik podoben Valentinovemu. Ljudje delijo rože in knjige na ulicah. Tradicionalno morajo moški podariti ženskam rožo, ženske pa moškim knjigo. Rože so povezane s praznikom že od srednjega veka, knjige pa so nekoliko nov dodatek. Nek prodajalec knjig je leta 1923 na ta praznik začel promovirati knjige v spomin na delo in življenje Miguela de Cervantes in Williama Shakespearea. Sčasoma se je ta tradicija prijela in tudi dan danes praznujejo na ta način. Ta praznik je eden najbolj priljubljenih in zanimivih praznikov v Kataloniji.
 • La Castanyada - ko se Barcelona jeseni malo ohladi se začne La Castanyada ali "čas kostanja". Domačini imajo tradicijo prehranjevanja s "castanyas" (pečeni kostanj), "moniatos" (sladek krompir), "panellets" (slaščice) in pitja muškatnega sladkega vina, da jih ogreje v zimskih mesecih. "Castanyers y castanyeres" pečejo kostanj z ogljem in jih prodajajo na stojnicah ob vogalih ulic od oktobra do februarja.
 • Dan svetih (1. november) - Dan po Noči čarovnic je Dan svetih, kjer se spominjajo duše umrlih sorodnikov in prijateljev. S tem festivalom obeležujejo tudi pozabljene ali nikoli praznovane svetnike. Ljudje na ta dan postavljajo znamenja v obliki šopkov pisanih rož po celem mestu in na pokopališčih.
 • Fira de Santa Llúcia - od 2.-3. decembra do 23.decembra. Praznovanje v spomin na Sta. Llúcia (13. decembra). V tem času se pred katedralo prodajajo božični predmeti. Ponekod prodajajo božična drevesa, vendar večina prodaja elemente za izdelavo pessebres (jaslic). Ti elementi vključujejo majhne skulpture, lesene delčke in mah, ki se uporablja za simulacijo trave.
13. december je praznik Svete Llucia, zavetnice modnih oblikovalcev in slepih ljudi, ki se zbirajo v kapeli Santa Llucia v katedrali z namenom, da se ji priklonijo.
 • Revetlla de Sant Joan. (23. junij) - praznnik solsticija. Praznuje se 23. junija vsako leto in se ga obeležuje z ognjemetom. Upoštevajte, da so pogosti in glasni amaterski ognjemeti celo noč, kar včasih lahko pomeni, da bo težko zaspati.
 • La Mercè (September 24) - ta letni festival praznujejo v počastitev zavetnika Barcelone, Marije Pomočnice (La Mare de Deu de la Merce). Dogodek vključuje pustne obleke, magične predstave, velike parade, glasbo v živo, slavje, ples in še veliko, veliko več! Celodnevni dogodki vključujejo pitje nacionalne katalonske pijače cave, ki je katalonska različica penine. Praznovanje tega praznika sega v 17. stoletje.

V času festivalov je nastanitev v Barceloni veliko težja in dražja kot običajno.

Jezik

Uradni jezik v Barceloni je katalonščina in španščina. Večina označb je označena v katalonskem jeziku, ker je po zakonu katalonščina administrativni jezik. Španščina pa je široko uporabljena v javno transportnem sistemu in ostalih zgradbah. Podobno kot povsod po svetu je uporaba vsaj nekaj fraz v lokalnem jeziku zelo dobro sprejeta. Večina prebivalcev govori katalonščino in španščino pri čemer tujce vedno ogovorijo v španščini. Katalonščina je jezik in ne dialekt. Po zvoku je bližje italijanščini, portugalščini in francoščini. Izogibajte se pogovorom o katalonščini kot dialektu saj bodo lokalni prebivalci užaljeni.

Vprašanja glede jezika, nacionalne identitete in politiki je kot politika kjerkoli in Barcelona ni izjema. Odstotek tistih, ki govorijo katalonščino je v Barceloni veliko nižja kot v preostalem delu Katalonije. V Barceloni ljudje uporabljajo katalonščino pri pogovoru z družinskimi člani in prijatelji, z neznanci pa bodo uporabljali španščino. Špansko govoreči obiskovalci v Barceloni ne bodo imeli nobenih težav.

V turističnih predelih imajo skoraj vse trgovine in lokali angleško govoreče osebje. Ljudje se bodo na splošno potrudili, da bi vam pomagali, če govorite v angleščini. Če govorite angleško ne boste imeli nobenih težav, saj je Barcelona zelo turistično mesto.

Izobraževanje

Barcelona ima dobro organiziran izobraževalni sistem saj so ene najboljših Univez v Španiji ravno v Barceloni. Za tiste, ki pa si želijo naučiti katalonščine in španščine ima Barcelona veliko jezikovnih šol.

 • Univerza v Barceloni [7]. Tel: +34 952 222 998. Javna univerza s 75 dodiplomskimi programi, 353 podiplomskimi programi in 96 doktorskimi programi za preko 63.700 študentov. UB ima sloves kor najboljša Univerza v Španiji.
 • UAB [8] Tel: +34 93 581 13 25. Javna univerza, ki se nahaja večinoma v Cerdanyola del Valles, v bližini mesta. Od leta 2012 je sestavljena iz 57 oddelkov eksperimentalnih, življenjskih, družbenih in humanističnih ved 13 fakultet/šol. Vsi ti centri omogočajo skupaj 85 kvalifikacij v obliki prvih stopenj, diplom in inženirskih stopenj.
 • Univerza Pompeu Fabra [9] Tel: +34 93 542 20 00. Ustanovljena leta 1990, ime nosi po katalonskem filologu Pompeu Fabra in ponuja 19 dodiplomskih, 37 podiplomskih in 9 doktorskih programov. V letu 2010 je bila nagrajena s strani španskega ministrstva za šolstvo in na splošno velja kot ena izmed najboljših univerz v Španiji.
 • Babylon Idiomas [10] je večkrat nagrajena jezikovna šola, ki se nahaja v Eixample nedaleč stran oddaljena od osrednjega trga Plaza Catalunya. Na voljo so vam številni intenzivni jezikovni tečaji s špansko govorečimi učitelji.
 • BCN Languages [11] v Barceloni: Gracia, Sants, Eixample, Sagrada Família in Palma de Mallorca.
 • C-2 Barcelona [12]. Tel: +34 932 72 16 34
 • Don Quijote [13] nudi 4-6 urne tečaje na dan. Vsa predavanja potekajo izključno v španščini.
 • Idiomas 247 [14] Tel: +34 932 314 034, email: idiomas247@gmail.com, Gran via de les Corts Catalanes 751a. Individualni tečaji s strani španskih govorcev. Naučite se lahko španščino in katalonščino, kot tudi druge jezike, kot so: angleščina, francoščina, nemščina, italijanščina, kitajščina in arabščina.
 • Linguaschools Barcelona [15] organizirajo učenje španščina za tujce. Šola je odprta skozi celo leto. Oddaljena je 5 min od Plaze Catalunye.
 • Olé Languages Barcelona [16]. Av Mistral 14-16 Local 6, Tel: +34 93 185 15 18

Varnost

Žeparji

Barcelona je evropska prestolnica žeparstva. Nikoli ne imejte denarnico, gotovino ali pomembne dokumente v hlačnem žepu ali v žepu torbice: pas za denar je enostaven in poceni način preprečevanja ropov. Kot vedno, bodite pozorni v prenatrpanih prostorih, kot so: javni prevozi, železniške in avtobusne postaje, La Rambla in Raval. Ljudje te lahko prosijo za zamenjavo drobiža in takrat jih preprosto ignorirajte. Če vas bodo vprašali za zamenjavo denarja vas bo kasneje "uradna policija" zaprosila za "preverbo" vaše osebne izkaznice. Vedite, da to ni policija. Bodite pozorni, da vam niso vzeli kreditne kartice ali gotovine, če pride do take situacije.

Žeparji uporabljajo nogometni trik kot lokalno posebnost. Na nekaterih turističnih vročih točkah obstajajo ljudje, ki vam bodo poskušali pokazati "čarovniški trik". To vključuje vezanje vrvice okrog vašega prsta. Medtem ko ste osredotočeni na trik (in roka je pri tem učinkovito onemogočena), vam bodo drugi žeparji sunili denarnico iz žepa. Možno je tudi, da se bodo žeparji predstavljali kot turisti in vas spraševali o različnih stvareh. Ohranite razdaljo in bodite previdni, še posebej v turističnih delih mesta.

Podzemna železnica je meka za žeparsko dejavnosti, ki lahko segajo od preprostih priložnostnih tatvin do usklajenih napadov. Še posebej bodite pozorni na podzemni postaji Barcelona Sants in Sagrada Familia. Skupina moških bo prišla od nikoder, ko boste poskušali vstopiti v vlakovno kompozicijo in bodo blokirali vaš vstop s tem, da vas bodo pritisnili ob vrata, ki se medtem zapirajo. Vse skupaj bo zgledalo kot da je gneča, v resnici pa bodo šli čez vaše žepe. Ko bodo vzeli vaše stvari se bodo hitro izmuznili iz vlaka in mirno odšli, medtem ko boste vi "ujeti" v odhajajoči podzemni železnici. Nasilje v takih primerih je redko saj je cilj žeparjev neopazna kraja.

Ostanite pozorni: ne pustite ničesar v zadnjem žep hlač (razen morda zemljevida mesta). Držite vaše torbe ali torbico ves čas. Ne puščajte ničesar brez nadzora v kavarni ali restavraciji. Potovanje v paru je dobra praksa. Naj tudi drugi pazijo na vas. Vaša povečana pozornost bo odvrnila večino tatov.

Prevare

Prevare so zelo pogoste, predvsem v zelo turističnih predelih. Najbolj si zapomnite, da ne smete govoriti z nikomur, ki ga ne poznate in ki vas ogovori v nabito polnem območju. Ne podpiše njihove peticije, ne dajajte jim navodila ali jim pomagate reševati njihove težave. Biti nevljuden je pravzaprav vaša najboljša obramba pred prevarami. Ne morete biti prevarani, če drugim ne daste priložnosti za pogovor.

Prevara s ptičjimi iztrebki je prav tako pogosta. Eden ali več sostorilcev vas bo na skrivaj posprejal ali vrgel smrdečo tekočino na vas. Ko boste pogledovali v nebo in razmišljali kateri ptič je spustil svoje "bogastvo" na vas, bodo do vas prišli tatovi in vam povedali, da so videli ptiča, ki se je pokakal na vas. Ponudili vam bodo pomoč pri čiščenju, hkrati pa bodo šli skozi vaše žepe in vse vrečke, ki ste jih imeli s sabo. Zato je pametno, da se ne pustite dotikati neznancem.

Različica Tri karte Monte je ena od mnogih pogostih goljufij na Las Ramblasu. Obstajajo ljudje, ki vas bodo prosili za podpis peticije za npr. namestitev invalidskega dvigala v krajih z veliko stopnic (ali katerokoli drugo stvar, ponavadi zelo nejasno, katero boste definitivno podpisali, kot na primer peticijo "proti drogam"). Enkrat, ko imajo vaš podpis bodo agresivno prosili za donacijo. Včasih lahko množice otrok zahteva denar od vas na takem območju, da težko jim pobegnete.

Obstaja prevara praznih pnevmatik, ki je zelo priljubljena v Barceloni in ki je osredotočena na rent-a-car vozila ali na vozila s tujimi registrskimi tablicami. Obstaja nekaj različic te prevare, vse pa ciljajo na to, da ustavijo voznika s gestami, da imajo prazne pnevmatike. Včasih to nakažejo pešci, ki prečkajo cesto. Drugič to gestikulirajo motoristi. Skupno pa jim je to, da vedno delajo v ekipah. Eden preverja z vami, če je pnevmatika resnično prazna, medtem ko drugi pograbi vse kar je vredno v vašem avtomobilu. Vse to se lahko zgodi na ulici, včasih pa vam bodo svetovali obisk bližnje garaže, kjer vam bodo "pomagali". V nekaterih primerih ne bo z vašimi pnevamtika nič narobe, v drugih primerih pa jih lahko tatovi prej poškodujejo z noži. Med vožnjo v mestu imejte zaklenjena vrata vašega avta in bodite še posebej pozorni na sumljive postanke motoristov blizu vašega avta.

Bankomati

Izberi bankomat v mirnejšem predelu mesta v izogib krajam. Barcelona je zelo dobro pokrita z mrežo bankomatov. Mnogi nudijo široko paleto storitev (dvige, nakazovanja, polnjenje mobilnih kartic, vozovnic, itd). Sprejmejo tudi kreditne kartice različnih bank.

Večina bankomatov vam ne bo zaračunala provizijo za dvig sredstev (vaša banka vam lahko kasneje zaračuna dvig). Catalunya Caixa je izjema, kar se tega tiče: zaračunajo vam provizijo zato se njihovim bankomatom izognite.

Preveliko zaračunavanje

Bodite pozorni v turističnih delih mesta. Prevarantje imajo veliko število pogoste metode, ki jih uporabljajo, vključno s trikom nimam drobiža.

Predeli posebne pozornosti

Ženske, ki potujejo same morajo biti previdne pri raziskovanju bolj oddaljenih delov Montjuïca. Mestne plaže, še posebej tiste, ki mejijo na Barceloneto, so se izkazale za zelo pogost kraj tatov torbic. Karkoli imate vrednega raje pustite ali zaklenite v hostlu ali hotelu.

Moški, ki potujejo sami lahko pričakujete zelo agresivne prostitutke na ulici Las Ramblasa v zgodnjih jutranjih urah, ki ponavadi delujejo skupaj z žeparji in roparji.

Prav tako morate biti previdni v Olimpijskem pristanišču saj je v njegovi okolici veliko žeparjev.

Ženske naj se ne izpostavljajo z dragim nakitom (zlate verižice in ogrlice). Ljudje, ki hodijo po ulici so lahko napadeni s strani roparjev, ki zagrabijo verižico ali ogrlico in hitro zbežijo v stranske ulice. To se lahko zgodi tako ponoči kot podnevi v največji gneči.

V primeru takšnega ropa morate najti lokalno policijsko postajo, kjer boste oddali poročilo o ropu, ki vam lahko služi pri zavarovalnici, kjer imate zavarovan nakit.

Barcelona (najbolj obiskani deli mesta)je dobro pokrita z mrežo nadzornih kamer.

Avto

Turistom se lahko zgodijo kraje, kot so |kraja pri prižgani rdeči luči ali prazna guma.

Kriminal

Če želite prijaviti kaznivo dejanje se pripravite na realnost, da na glavni policijski postaji policisti ne govorijo angleško kljub dejstvu, da je uradno poročilo o kraji napisan tako v angleščini kot španščini. Policijska postaja najbolj obiskana s strani ogoljufanih turistov je blizu Plaze Catalunye, poleg postaje podzemne železnice. Tam imajo na voljo uradne prevajalce za angleščino in francoščino.

Koristne turistične informacije

Za otroke

Otrokovo veselje in sreča se šteje kot javna odgovornost v Španiji: v vsakem javnem prostoru, kjer so ljudje okoli vas si bodo prizadevali, da bo vaš malček kar najbolj zadovoljen in vesel. Če se vaš otrok dolgčasi ali če joka, se bodo ljudje v Španiji potrudili po svojih najboljših močeh, da jih bodo zabavali ali pomirili.

 • Otroški in družinski sprehod - interaktivni in zabavni sprehod po Gotski četrti za družine z otroci
 • Muzej naravne zgodovine Museu Blau
 • Can Framis Muzej - Katalonska moderna umetnost z aktivnostmi za otroke in vodenimi ogledi.
 • Tibidabo Zabaviščni Park - Nahaja se na hribu Tibidabo s pogledom na mesto Barcelona. To je zabaviščni park namenjen otrokom.

Turistični uradi

Urad turističnih informacij za Barcelono Visitor Information office lahko prikličete na številko +34 932 853 834. Uradne ure: ponedeljek-sobota 08:00-20:00, nedelja/prazniki 08:00-14:00, Pomagali vam bodo pri turističnih informacijah, rezervacijah hotelov in še kaj.

Barcelona ima kar nekaj pisarn turističnih uradov:

Bolnišnice

Državljani EU imajo pravico do brezplačne (oz. krite do določene višine) zdravstvene oskrbe s predložitvijo Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in pasoša.

Konzulati

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telefonica je glavni operater v Španiji in je zadolžen za vzdrževanje stacionarnih in mobilnih omrežij, kot interneta, televizije in ostalih podobnih storitev. Telefonica ima monopol v ruralnih delih države, medtem ko ima Barcelona in druga urbana mesta večjo izbiro drugih ponudnikov, kot so: Orange, ya.com in tele2. Kljub hudi konkurenci ostaja Telefonica najboljša odločitev zaradi boljših storitev in hitrejšega odziva.

Mednarodna pozivna številka za Španijo je +34. Klici v sili za policijo, zdravstvene storitve in gasilce pa je 112.

V mestih lahko najdete veliko javnih telefonov in "locutorios". Slednji so majhne trgovine, kjer lahko uporabite telefon in internet. Večina od njih prodaja tudi predplačniške kartice za mobilne telefone. Te trgovine so bolj obiskane s strani tujcev, ki želijo poklicati domov.

Glavni mobilni operaterji v Španiji so Yoigo, Vodafone, Movistar in Orange. Tako kot v večini Evrope, je govor in prenos podatkov na splošno dober v urbanih območjih in občasno moten na podeželskih območjih. Poceni mobilni telefoni (manj kot 50 €) z omejenimi predplačniškimi minutami se prodajajo na prodajnih mestih FNAC ali mobilnih operaterjev (Vodafone, Movistar, Orange). Preplačniške kartice se dokupujejo v majhnih trgovinicah, supermarketih in drugimi prodajnimi lokacijami (ponavadi so to prodajalne tobaka) ali kioskih.

Internet

Barcelona ponuja v večini predelov mesta širokopasovni internet. Skoraj vsi hoteli in restavracije ponujajo brezpačen WiFi za svoje goste. Brezplačen WiFi je na voljo tudi v večini parkov in plaž. Poglej na [članek] za podrobnosti dostopa. Geslo je "Barcelona WiFi".

Na voljo je tudi predplačniški dostop do WiFija, ki ga ponujata tripNET in AlldayInternet.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Nizkocenovni ponudniki, ki letijo v Barcelono med drugim so: Norwegian, Monarch Airlines, Jet2, Vueling, Wizz Air, easyJet, Ryanair, Blue Air, Transavia, Germanwings in TUI Fly.

Trik: Z RyanAirom lahko poletite tudi v bližnja mesta, kot je Zaragoza Zaragoza in nato vzamete vlak, ki je od Barcelone oddaljen uro in pol vožnje. Ti leti so ponavadi cenejši (okoli 35 € iz Pariza, Londona ali Bruslja).

Mednarodno letališče Barcelona

Letališče El Prat - Letališče Barcelona (BCN) je drugo največje letališče v Španiji in 9 največje letališče v Evropi. Letni promet letališča je 30 milijonov potnikov in je odlično povezan z drugimi večjimi evropskimi letališči z direktnimi povezavami tako nizkocenovnimi letalskimi družbami|nizkocenovnih letalskih družb kot nacionalnih ponudnikov komercialnih letov.

 • Trgovine Duty-free. Odprti: 06:30-21:30 (nekaj od njih tudi do 22:00). Teh trgovin na letališču je veliko. Ponujajo pa izdelke, ki jih boste v mestu težko našli. Trgovine se nahajajo po varnostnem pregledu in pred kontrolo pasošev. Ena ali 2 trgovini pa se nahajata tudi po kontroli pasošev.
 • Tax-free shopping refund (pisarna vračila prometnega davka. Samo za prebivalce držav, ki niso članice EU. Pisarna se zapre ob 22:00. Po tem času se lahko vračilo izvrši samo prek navadne pošte: izpolnite obrazec za vračilo davka skupaj s podatki o pasošu in naslovu. Nato mora ta obrazec ožigosati carinik (okence poleg vhoda za prihode; ne zahtevajo pregleda nakupljenih stvari). Ta ožigosan obrazec nato vstavite v kuverto, ki so vam jo dali pri nakupu in počakajte nekaj mesecev.
 • Kafeji pred varnostnim pregledom. Omejena možnost, podstandardna kakovost. Hrana pri Ars je obupna in draga. Pans & Company nimajo tople hrane. Za več izbire na Terminalu 1 pojdite na 3F, kjer imajo boljše restavracije, cene pa so temu primerne.
 • Kafeji po varnostnem pregledu. Velika izbira, vse se zaprejo ob 22:00
 • Parking: Stroški parkiranja so 1.35 €/uro, 9.45 €/dan, 6.75 €/dan od 6 dneva dalje.
 • Prostor za prtljago: Na letališču je na voljo storitev za shranjevanje prtljage v pritličju terminala 1, ki stane 4,60 €/dan za veliko omarico kamor zlahka vstavite 2-3 velike kovčke. Na Terminalu 2 ni omaric za prtljago ali skladiščnih prostorov. V centru mesta, na Carrer Estruc 36 (tik ob trgu Placa Catalunya), je na voljo storitev za shranjevanje prtljage z omaricami na tipkovnico imenovana "Locker Barcelona" [http://www.LockerBarcelona.com). Njihove cene se gibljejo od 3.50 €/dan za srednje veliko omarico, kjer lahko pustite 1 kos prtljage.
 • Wi-Fi je na voljo na letališču Barcelona El Prat. Ponudnik je KubiWireless. Prvih 15 minut je brezplačnih. Če želite uporabljati Internet več časa so tukaj cene za dostop: 7.50 € za 45 min, 9 € za 1 uro in 15 € za 1 dan. Za plačljiv dostop morate navesti številko mobilnega telefona, kamor vam bodo poslali geslo preko SMS-a.
Terminal

Letališče Barcelona ima 2 terminala, T1 in T2. Črke A, B, in C pomenijo pododdelke. T1 in T2 sta povezana preko interne vlakovne kompozicije, ki pelje vsakih 5 - 7 min. Trajanje vožnje je 12 min.

T1 je novejši terminal in gosti letalska podjetja, kot so Iberia, Air Europa in številne druge velike mednarodne letalske prevoznike, vključujoč Singapore Airlines, Qatar, Pakistan International, Emirates, Delta Air Lines, US Airways, American Airlines, Air Canada, Avianca, Aerolíneas Argentinas, Alitalia, CSA, SAS, TAP, Lufthansa, Austrian, Air France, KLM, British Airways, LOT, Tarom, itd.

Sektorji A, B in C na T2 so blizu drug drugega.

 • T2 B uporabljajo mali in nizkocenovni letalski prevozniki.
 • T2 C je najmanjši in ga uporablja EasyJet.
 • T2 A uporabljajo ponudniki čarterskih prevozov.

Zavedajte se, da lahko preverite vaš let samo na ustreznem terminalu T1 ali T2. Ker sta med seboj oddaljena 7km in je na voljo le malo informacij na železniški ali avtobusni postaji je dobro vedeti iz katerega terminala letite, da ne izgubljate dragocen čas! AENA zagotavlja informacije o odhodih/prihodih letalskih družb na terminalih.

Transfer z letališča

Letališče je oddaljeno le 12-14 km stran od mestnega centra.

 • Vlak: Železniška postaja je oddaljena nekaj kilometrov izven centra mesta, vendar je lahko dostopna. Nacionalni prevoznik je [[17]]. Vožnja traja 30 minut in stane 2 €, razen če ne kupite T-10 karte za 10,30 € (velja za 10 voženj in vključuje avtobusne prevoze, metro, vlak in tramvaj). Vlak zapusti Terminal 2 in gre mimo postaje Maçanet-Massanes s postankom na postaji Barcelona Sants in postaji Passeig de Gràcia, ki je povezana s sistemom Barcelona Metro. Karta vas bo stala 4,10 €. Potniki Terminala 1 morajo vzeti avtobusno povezavo iz železniške postaje. V prihodnosti je predvidena povezava novo zgrajene železniške postaje, ki bo povezala letališče Bracelona s španskim omrežjem [[18]] in linijo 9 Barcelona Metro sistema.
 • Avtobus: Aerobús je avtobusna družba, ki povezuje letališče Barcelona (oba terminala) s centrom Barcelone (Plaça Catalunya) z odhodi vsakih 5-10 minut (A1), vsakih 10-20 minut (A2) vse dni v letu. Linija "A1" odhaja/prihaja iz Terminala 1, linija "A2" odhaja/prihaja iz Terminala 2. Aerobús zaračuna 5,90 € za enosmerno karto in 10,20 € za povratno karto, ki pa jo morate izkoristiti v roku devetih dni. Storitev deluje 365 dni v letu. Odhodi so vsakih 10 minut iz/do Terminala 1 in vsakih 20 minut iz/do Terminala 2. Aerobús nudi prevoze iz trga Placa Catalunya z vmesnimi postajami na Urgellu in Plaça Espanyi. Avtobusi imajo v poletnem času prižgano klimo, zato vam svetujemo, da imate za vsak slučaj s sabo oblačilo z dolgimi rokavi za take primere. Aerobús vozi do 1.ure zjutraj, po tem času pa lahko ujamete Nitbús, ki vozi od 22.00-05.00 vsakih 20 min. Iz Plaçe Catalunye do Letališča Barcelona vam bo ta vožnja vzela 40-50 min. Javno podjetje Metropolitans de Barcelona (TBM) na progi 46 vozi vsakih 16 minut iz trga Plaça Espanya. Karto lahko kupite na avtobusu in vas bo stala 2 €.
 • Avto/Taxi: Druga alternativa je uporaba taksijev, ki pa so dražji. Uporabo taksijev in minibusev lahko rezervirate vnaprej preko Interneta.
 • Book Taxi Barcelona ponuja taksi prevoze od 39 € (do 4 oseb) naprej
 • Barcelona Airport Taxis ponuja taksi prevoze (do 4 osebe) za 59 € in microbus (do 7 oseb) za 79 €
 • Easy Private Taxi ponuja taksi prevoze (do 4 osebe) za 55 € in minibus (do 7 oseb) za 70 €.

Na letališču je na voljo tudi 25.000 prostih parkirnih mest.

Bližnja letališča

 • Mednarodno letališče Reus (REU) je dobra alternativa in se nahaja v bližini mest Reus in Tarragone. Če želite potovati z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki je to še posebej dobra odločitev. Za prihod na Letališče Reus je najbolje, če vzamete avtobus podjetja Hispano Igualadina, ki se ustavlja na postaji Barcelona Sants. Linija prihodov/odhodov je sinhronizirana z Ryanair leti. Enosmerna karta stane 13 €, povratna pa 24 €. Čas vožnje je predvidoma 100 min. Vozni red lahko najdete na internetni strani podjetja [19].
 • Letališče Girona-Costa Brava. (Mednarodna oznaka: GRO), v bližini mesta Girona je še ena od možnosti, ki je vse bolj in bolj priljubljena kot začetek potovanja. Na tem letališču deluje nekaj nizkocenovnih letalskih družb. Ryanair s tega letališča povezuje nekaj mest v Evropi, vključno z Londonom (Stanstedom), Brusljem (Charleroi) in Rimom. Drugi nizkocenovni ponudniki na tem letališču so: Jetairfly, Transavia, Star1, Thomson Airlines in Thomas Cook. Na Letališče Girona vozi Barcelona Bus s postaje Estació del Nord, ki se nahaja v neposredni bližini postaje Metra Arc de Triomf. Enosemerna karta vas bo prišla 16 €, povratna pa 25 €. Vožnja traja približno 1 uro in 10 min. Vozni red je na voljo on-line.

Z vlakom

Španija nima najboljših vlakov na celini, vendar ni problema priti v Barcelono z vlakom. Glavna postaja v mestu je postaja Barcelona Sants in je dobro povezana s središčem mesta bodisi preko podzemne železnice ali avtobusa.

Če prihajate iz Evrope boste verjetno morali prestopiti v Portbou (prvo špansko mesto po meji), od kjer pridete v Barcelono z direktnim vlakom. Predvideni čas potovanja je 3 ure. Iz Pariza lahko pridete v Barcelono z nočnim vlakim Trenhotel podjetja Elipsos brez prestopanja. Cena karte se giblje od 74 € naprej (drugi razred). Predviden čas vožnje je 11 ur.

Prihod iz drugih delov Španije je dokaj enostaven. Obstaja več vlakov, ki vsakodnevno povezuje Barcelono in glavna mesta španskih provinc, kot so Valencia, Madrid ali Bilbao.

Hitri vlak

Med Madridom in Barcelono lahko vzamete hitro vlak AVE, ki vas popelje med tema dvema mestoma v 3 urah. Preverite spletno stran [AVE storitev], za vozne rede in rezervacije. Rezervacije preko Interneta za AVE so na splošno veliko cenejše, kot če jih kupite na postaji.

Z avtobusom

Avtobusi v in iz Barcelone se uporabljajo predvsem za dostop v manjše kraje znotraj regije. Večje število avtobusnih podjetij ponujajo prevoz iz postaje [del Nord] (severna avtobusna postaja). Destinacije vključujejo Girono (letališče), Figueres in mnogo manjših mest tako v notranjosti kot vzdolž Coste Brave. Medkrajevni avtobusi vozijo v Madrid, Valencio, Zaragozo, Burgos, Santiago de Compostela in Sevillo. V večini primerih je vlak ali letalo boljša opcija. Eurolines ima številne avtobuse, ki povezujejo Barcelono s severnimi deli Evrope kot Maroka.

Z avtom

Španija ima dobro razvejan cestni sistem. Dostop do Barcelone je enostaven. Če prihajate iz Evrope poteka avtocesta AP-7 od Lyon-a pa do Barcelone. Šli boste mimo mesta Perpignan (največje francosko mesto pred špansko mejo). V Franciji je avtocestna povezava bolje znana kot A-7 med Lyon-om in Orangeom in A-9 med Orange-om in špansko mejo. Znotraj Španije poteka avtocesta A-7 od najbolj južnega konca Španije vse do Barcelone in povezuje mesta, kot so Málaga, Almeria, Murcia, Alicante in Valencia z Barcelono. Iz Madrida in Zaragoze pridete v Barcelono, če boste sledili avtocesti A-2. Izven prometnih konic je promet zelo tekoč.

Na modro označenih parkirnih mestih je potrebno plačati med ponedeljkom in soboto med 9:00-14:00 in 16:00-18:00 uro. Na nekaterih mestih se breplačno parkiranje konča ob 08:00. Vsakdo lahko uporabi modro označeni parkirni prostor, vendar jih ni tako enostavno najti proste. Plačate na parkomatih in listek položite na armaturno ploščo (isti način kot v Ljubljani). Zeleno označeni parkirni prostori so na voljo samo lokalnim prebivalcem z dovolilnicami. Belo označena parkirna mesta so brezplačna v vsakem trenutku, vendar pa jih v centru mesta ne boste našli. Za točen pregled kje točno so na voljo različna parkirna mesta, si prej oglejte ta načrt.

Z ladjo

Mestno pristanišče je eno najbolj prometnih v Mediteranskem morju, z 9 potniškimi terminali (7 je namenjenih za turistične križarke) in 4 terminali za trajekte.

V Barcelono lahko pridete z ladjo iz Balearskih otokov ponudnikov Acciona Trasmediterránea, Balearia in Iscomar, [Genove] GNV, Rima Grimaldi Ferries, Livorna, Sardinije, Tangierja (Maroko) GNV in Alžirije.

Transport po destinaciji

V trgovinah El Corte Inglés lahko dobite brezplačen zemljevid za turiste. Dobite ga tudi v pisarnah turističnih informacij (vključno s pisarno, ki sta na terminalih Letališča Barcelona El Prat).

Z avtom

Parkiranje okoli največjih znamenitosti Barcelone je drago (3 €/uro, 20-36 €/dan), še posebej pa se je težko znajti, saj obstaja več razredov javnih parkirnih površin z zapletenimi pravili za posamezni razred. Barcelona se muči z istimi težavami, ki pestijo druga večja evropska mesta; množični prometni zastoji, zelo ozke ulice na nekaterih področjih in zelo zapleten cestni sistem. Prevažanje po mestu z avtomobilom je smiselno, če imate namen prevoziti večino voženj izven mestnega središča. V primeru, da si želite ogledati znamenitosti v mestu pa vam priporočamo uporabo javnega transporta ali pa si najamite motor, saj boste na ta način imeli dostop do vseh pomembnih območij mesta.

Z javnim prevozom

Področje Barcelone je razdeljeno na 6 con. Cona 1 vključuje Barcelono in nekaj predmestij (od Castelldefelsa do Montgata na eni strani, pa vse od morja do Tibidaba na drugi strani). Za obisk krajev, kot so: Sitges, Calella ali Montserrat Abbey je potreben nakup vozovnic za več con.

Podzemna železnica (Barcelona Metro) in avtobusi imajo več vrst kart. Nakup karte za eno potovanje ne predvideva prestopanja. Toda z nakupom karte (T-10) lahko neomejeno uporabljate različne vrste prevoza in različne ponudnike (metro in avtobus) z omejitvijo, da jo lahko uporabite 75 minut po prvi vožnji. Obstajajo 1, 2, 3, 4, 5 in 30-dnevne karte veljavne za neomejeno število voženj. Karta T-10 omogoča 10 kombiniranih voženj katerekoli vrste transporta. T 50-30 omogoča 50 kombiniranih voženj v 30 zaporednih dneh.

Najboljši način transporta po mestu je bodisi z Barcelona Metrojem (sestavljenem iz 8 linij, od tega 5 linij ponudnika TMB-Transports Municipals de Barcelona in 3 linijami ponudnika FGC-Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) ali avtobusi. Postaje so označene s črko <M> na večini zemljevidov; vsaka postaja ima podroben prikaz lokacije. Enosmerna karta stane 2 €. Bolj se vam splača kupiti karte za 10 voženj za 10.30 € (Maj 2014) za Cono 1. Barcelona Metro ima različne intervale voženj za različne dneve v tednu: od ponedeljka do četrtka vozijo vsakih 2-10 minut med 05:00 in 24:00 uro. V petek, nedeljo in ob praznikih pa vozijo vsakih 2-10 minut med 05:00-02:00 uro. V soboto Barcelona Metro obratuje celo noč.

Avtobusi so zanesljivi toda počasnejši kot podzemna. Obstajajo nočni avtobusi, ki začnejo z vožnjo v različnih delih mesta in pokriva različne predele.

Od leta 2004 dalje ima mesto ima dve vrsti tramvaja, Trambaix, ki povezuje Barcelona-Placa de Francesc Macià in Baix Llobregat območje in Trambesòs, ki povezuje Barcelona Zoo (predel Vila Olimpica), s predeloma Glòries in Fòrum.

Bolj turističen Tranvía Blau je starodoben tramvaj. Vožnja z njim je kratkotrajna (približno 10 minut) in povezuje podzemno postajo Av. Tibidabo in vzpenjačo Tibidabo. Vstopnico za Tranvía Blau lahko kupite na tramvaju in stane 4.50 € za povratno vožnjo.

Obstajata tudi dve podjetji, ki vodita turistične avtobuse: TMG Bus Turístic ("uradni" je v sklopu javnega podjetja, ki nudi prevoze z mestnim avtobusom in podzemno železnico) ter Barcelona Tours ("neuradni", katerega lastnika sta 2 ponudnika avtobusnih prevozov). Oba avtobusa peljeta po isti progi. Neomejeno lahko vstopate in izstopate na te avtobuse v času veljavnosti vozovnice. Trenutno ima Bus Turístic tri linije, Barcelona Tours pa samo eno.

Peš

Za tiste obiskovalce, ki želijo občutiti pravo atmosfero Barcelone se lahko pridružite skupini angleško govorečih lokalnih vodičev pri brezplačnih ogledih mesta. Kot dodatek vam bodo pri raziskovanju glavnih znamenitosti in ulic povedali zgodbice, priporočila in nasvete, ki vam jih lahko dajo samo lokalni prebivalci. Ti strokovni vodiči ponujajo izlete, ki so hkrati izobraževalni in zabavni. Njihove storitve temeljijo na tem, da jim ob koncu ogleda izročite napitnino. Številne predele Barcelone lahko zlahka raziščete peš. Raziskovanje predela Las Ramblas je ena izmed glavnih atrakcij v Barceloni. Obisk številnih ozkih ulic Starega mesta (Ciutat Vella) je vsekakor veliko lažje peš.

Tekaški ogled mesta

Barcelona je teku prijazno mesto. Če se odločite za Barcelona Running tour [20] boste na hiter in zdrav način spoznali utrip mesta. Drugi ponudnik je tudi 360runningbarcelona


S kolesom

Barcelona je razmeroma prijazno mesto za kolesarje s kar nekaj posebej za ta namen rezerviranih poti in nekaj lepih poti za kolesarjenje po plaži in okoli pristanišča.

Obstaja več podjetij za izposojo koles, kjer ga lahko najamete na uro, dan ali teden.

 • Barceloneta Bikes eden najbolj dostopnih ponudnikov. Nahaja se v bližini pristanišča in plaže
 • Biking in Barcelona skupen projekt promocije kolesarstva v turizmu Barcelone. Ponujajo tako izposojo koles kot vodenje.
 • Budget Bikes ponujajo dobro kvalitetna kolesa. Če ste del skupine se lahko z njimi dogovorite za posebne popuste.
 • Fat Tire Bike Tours ponujajo tako izposojo kot izlete.
 • Bicing spletna stran dostopna samo v španščini in katalonščini je sistem najema koles (podobno kot BicikeLJ). Nažalost je ta ponudba večinoma usmerjena na stalne prebivalce mesta. Če boste v Barceloni preživeli nekaj časa je ta sistem dobra izbira.
 • Bornbike rental & tours] ponujajo izposojo koles od 6 € naprej in vodene izlete po Barceloni.

Nenavadni načini transporta

Z gondolo

 • Telefèric de Montjuïc [21] povezuje mesto z vrhom Montjuica, s 3 postajami (Parc de Montjuïc, Miramar and Castell de Montjuïc). Stroški: 10.30 € za povratno karto.

Z motorjem

 • Mattia46 izposoja 50cc, 125cc, 150cc, 200cc skuterje za ogled Barcelone.
 • GoCar je dvosedežno in trikolesnoo vozilo, ki vozi s 49cc skuter motorjem. Pravno formalno je to vozilo skuter za vožnjo po cestah. GoCars jih je razvil z namenom, da se jih da v najem turistom za drugačen način doživetja mesta.
 • Scooters ponuja skupinam osebni ogled vseh tistih znamenitosti, ki si jih turist želi videti.
 • Vesping ponuja vožnjo z Vespami, ki so opremeljene z GPS sistemom.

S Segway-om

 • Barcelona Segway Tour Barcelona Segway Tour poteka skozi ozke ulice in trge starega dela mesta in se konča v novejšem delu mesta. Izkoristite najboljše, kar vam Barcelona lahko ponudi s Segway Tourom.

Spanje in namestitev

Barcelona ponuja širok razpon nastanitev, od poceni, dostojnih apartmajev, hostlov hotelov s petimi zvezdicami. Obstaja nekaj zelo dobrih hotelov in hostlov v Barceloni, ampak za večjo neodvisnost in dobro lokacijo je najem apartmaja dobra odločitev. Glede na velikost in lokacijo je apartma lahko precej poceni, še posebej, če boste v Barceloni ostali dlje kot le nekaj dni. Najem apartmaja pomeni tudi boljši občutek utripa mesta, ker boste verjetno sobivali z domačini!

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Španija