Banja Luka

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Banja Luka je vsekakor mesto, ki ga je vredno obiskati. Je mesto, kjer sobivata stara tradicija in modernejši način življenja. Uživate lahko v kulturnih dogodkih, zanimivi arhitekturi, nakupovanju, živahnem nočnem življenju, gostoljubnosti domačinov in seveda v dobri hrani.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Banja Luka

Mošeja Ferhadija Preberite: Silvestrovanje v Banja Luki
+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 15 minut

Jezik: Srbščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Banja Luka je drugo največje bosansko mesto, takoj za Sarajevom. Banja Luka je največje mesto v Republiki srbski (srbska etnična in politična entiteta) in je glavno mesto ter administrativni center Republike srbske. Banja Luka je skriti diamant balkana. Je pomembno križišče in izhodišče za razne adrenalinske športe, kot so canyoning in rafting na bližnjem podeželju.

Glavne atrakcije

 1. Ortodoksna katedrala Kristusa Odrešenika: Zgrajena je bila leta 1887. Prelepa katedrala se nahaja v središču Trga srbskih vladarjev. Leta 1969 je bila v celoti porušena v močnem potresu. Leta 1974 pa so jo ponovno zgradili.
 2. Muzej Republike srbske : V njem je velika zbirka nagačenih ptic. Poleg tega je obiskovalcem predstavljena lokalna zgodovina in arheološki izkopi. Največji poudarek pa je na grozotah kontracijskih taborišč druge svetovne vojne, ki so jih vodili Ustaši.
 3. Mestna palača: se nahaja v centru Banja Luke. Zgrajena je bila leta 1930 kot koncertna dvorana in galerija. Guvernerjeva palača predstavlja glavni kulturni center Banja Luke.
 4. Ferhad-pašina džamija : je bil ena najlepših primerov islamske arhitekture. Zgrajene je bila v 16. stoletju, v času Ottomanove oblasti. Leta 1950 so jo označili kot kulturno dediščino Bosne in Hercegovine. Kmalu za tem pa je dobila še naziv UNESCA dokler ni bila leta 1993 uničena. Danes tam stoji spomenik, mošejo pa počasi rekonstruirajo.
 5. Grad Banja Luka: leži na bregovih reke Vrbas. Njegova zgodovina sega vse do Rimskega imperija.

Muzeji

Banja Luka vam nudi ogled muzeja Republike srbske, kjer je velika zbirka nagačenih ptic. Tam boste spoznali vse o lokalni zgodovini in pomembnih arheoloških izkopih. Največji poudarek muzeja pa je na grozotah koncentracijskih taborišč druge svetovne vojne, ki so jih vodili Ustaši.

Parki

Največji park v Banja Luki je park Mladena Stojanovića. Kraj je odličen za sproščanje ali kakšne športne aktivnosti. Poimenovan je po dr. Mladenu Stojanoviću, ki je bil narodni heroj med drugo svetovno vojno. Najboljši čas za obisk parka je spomladi ali poleti.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

 • Plezanje - Malo stran od Banja Luke (24km) je Krupa na Vrbasu, ki ima lepo plezališče ter kameni most s pogledom na reko Vrbas. Plezališče se ponaša z naravnim mostom.
 • Rafting - 15km iz Banja Luke v Karanjevcu se začnejo kanjoni reke Vrbas, kjer je raj ra rafting. Tu so tudi izvedli svetovno prvenstvo v raftingu leta 2009.
 • Če želite preizkusiti canyoning, se je potrebno odpraviti približno 40km daleč do kanjona Cvrčke. Po reki Cvrčka namreč poteka 18 km dolg canyoning.

Aktivnosti

Banja Luka je živahno mesto tako čez dan, kot tudi v večernih in nočnih urah. Na voljo so vam številne zabavne in poučne aktivnosti.

 • Sprehodite se lahko čez trg Knjaša Miloša, kjer lahko kupite najrazličnejše stvari. Zjutraj pripeljejo iz okoliških vasi svež pridelek. Najdete pa tudi razne rabljene ali tehnične predmete. Za vsakega se bo kaj našlo.
 • V kinu Multipleks Palas si lahko ogledate kakšen film.
 • Če vas zanimajo tradicionalne umetnine in izdelki iz regije, je DUGA organizacija katedrale prava izbira za vas. DUGA organizira tečaje kot so pletenje, kvačkanje, vezenje in tkanje.
 • V večernih urah pa lahko obiščete Boom Boom Room, ki je eden zanimivejših klubov v Banja Luki. Postreže vam z zanimivim ambientom, vrti pa se samo elektronsko glazbo. Tisti z bolj raznolikim okusom pa se lahko odpravite v Demofast klub. Tu je izbira glasbe bolj pestra, velikokrat pa priredijo tudi nastope v živo.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Banja Luke

Dinamični zemljevidi

Območja

Banja Luka je razdeljena na več območij:

 • Budžak
 • Rakovačke Bare
 • Petrićevac
 • Nova Varoš
 • Madir
 • Časma
 • Aleja
 • Borlik
 • Starčevica
 • Rebrovac
 • Vrbanja
 • Gomlje Presnače
 • Ante Jakić
 • Lauš
 • Pištelići

Vreme in klima

V Banja Luki imajo kontinentalno podnebje, kar pomeni mrzle zime in vroča poletja. Povprečna temperature poleti je 21,3C° z najtoplejšim mesecem julijem in pozimi 0,8C°, najhladnejši mesec je januar. Skoraj vsako leto v Banja Luki tudi sneži. Na leto ima 143 deževnih dni. Povprečno pade 988mm padavin letno. Občasno ima Banja Luka tudi močan severni veter.

Kdaj obiskati

Najboljši čas za obisk je od maja do septembra, ko je manj padavin in prijetne temperature. Pozimi je zaradi visoke lege Banja Luka skoraj vsako leto zasnežena.

Zgodovina

Najstarejše najdbe na območju Banja Luke segajo vse do prazgodovine. Prva naselja so bila ustanovljena v času Rimskega imperija, prvih nekaj stoletij pred našim štetjem. V centru mesta se še vedno najdejo ostanki gradu iz tega obdobja. V času Rimskega imerija je Banja Luka spadala v provinco Ilirik.

V 6. stoletju so se na območje Balkana in Banja Luke naselili Slovani. V tem času je v okolici Banja Luke zraslo nekaj gradov. 6. februarja 1494 se prvič pojavi ime Banja Luka. Izvor oziroma prvotni pomen imena, ni povsem znan.

Leta 1520 je Banja Luka prišla pod oblast Otomana. V temu obdobju je Banja Luka doživela pravi razcvet. Otoman je v Banja Luko prinesel islam in s tem gradnjo prvih mošej. Kmalu je Banja Luka postala vodilni komercialni in politični center Bosne. Leta 1688 je mesto pogorelo do tal. Zažgala ga je Avstrijska vojska, vendar so jo kmalu po tem obnovili. Banja Luka je zaradi tega postala pomembno strateško-vojaško mesto.

Modernizacija mesta se je zgodila šele, ko so Banja Luko prevzeli Avsto-Ogri v poznem 19. stoletju.

Po prvi svetovni vojni je Banja Luka postala glavno mesto province Vrbas Banovina. Postala je administrativni center. Med drugo svetovno vojno so Banja Luko zavzele nacistične sile iz Hrvaške. Večina Srbov in Bosancev iz Banja Luke so poslali v koncentracijska taborišča na Hrvaško. Ustaši so prevzeli nadzor ter porušili ortodoksne cerve. Škofa Banja Luke so mučili na ulicah ter ga ubili. Truplo so odvrgli v reko Vrbanjo. Mesto so 22.4.1945 osvobodili partizani.

Oktobra 1969 sta Banja Luko stresla dva močna potresa (6 in 6,4 po Rihtarjevi lestvici). Večina stavb je bilo poškodovanih ali uničenih. Toda s pomočjo, ki je prišla iz cele Jugoslavije, si je Banja Luka hitro opomogla.

Z razpadom Jugoslavije leta 1991 so se tudi na območju Banja Luke začeli nemiri. Leta 1992 je izbruhnila Bosanska voja. Delili so se na muslimanske Bosance, ortodoksne Srbe in na katoliške Hrvate. Vojna je trajala vse do leta 1995 in se je končala s premirjem. V tem času je bilo iz Banja Luke izgnanih veliko Srbov in Hrvatov.

Hrana

Brez mesa v Bosni in Hercegovini ne gre in tako je tudi v Banja Luki pravilo glavni del vsakega obroka.

 • Čevapčiči - Vsi jih poznamo, a le v Banja Luki (banjalučki čevap) se lahko pohvalijo z najboljšimi. Njihova skrivnost je v masi, ki je mešanica svinjine, jagnjetine in govedine.
 • Pite - Pri nas bolj znane, kot burek a s svojim značilnim okusom. Poznajo pite z gobami, špinačo, mesom, krompirjem in sirom.
 • Bamija - Narejena je iz mesa ki se kuha z okro (tradicjonalna zelenjava).
 • Sarma - Zvitki iz kislega zelja, polnjeni z mesom in rižem.
 • Musaka - Je jed, ki se pripravi v pečici. Njene glavne sestavine so ponavadi mleto meso, krompir, sir in čebula. Vendar jo pripravljajo na zelo različne načine. Nekateri dodajo tudi raznoliko zelenjavo npr. bučke, paprike, gobe, itd.
 • Polnjene paprike - so podobno kot sarme ponavadi polnjene z mletim mesom in rižem.
 • Siri - Najrazličnejše vrste zelo okusnih sirov: mladi sir, kajmak, Vlašički sir, itd.

Pijača

Banja Luka je znana po rakiji, močnem žganju, ki je njihova tradicionalna pijača. Tiste, ki jih lahko kupite v trgovinah imajo povprečno 40% alkohola. V večini primerih pa imajo imajo med 50% in 60% alkohola, še posebej domače. Pijejo jo ob vseh priložnostih praznikih, rojstnih dnevih, zabavah in celo na pogrebih.

Banja Luka ima tudi svojo pivovarno, kjer izdelujejo Nektar pivo.

Nakupovanje

Če se sprehajate po ulicah Banja Luke boste presenečeni nad vsemi butiki in trgovinami. Občudovali in občutili boste lahko kombinacijo starega, konzervativnega in nove, moderne mode. Na izbiro imate trgovine z ročnimi izdelki, velike zelene tržnice, moderna nakupovalna središča in luksuzne butike. Izbirate lahko med mnogimi spominki, kot so slike, skulpture, izdelki iz zlata in srebra, porcelana, keramike, ročno izdelane spominke in še mnogo več.

Lokalna valuta je Konvertabilna marka. V večjih trgovskih centrih in hotelih sprejemajo tudi Eure, vendar le bankovce. Bankomate najdete na vsakem vogalu, uporabljate pa lahko praktično tudi vse kartice: Maestro, Visa, Diners Club in MasterCard. Marke se dobi v bankovcih po 10, 20, 50, 100 in 200 Mark. Medtem, ko so kovanci za 1, 2, 5 Mark in 5, 10, 20 in 50 Feningov. Denar lahko zamenjate v vseh bankah. S seboj je priporočljivo imeti manjše bankovce, saj imajo v manjših trgovinah pogosto težave z menjavo večjih bankovcev.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Demofest je festival alternativne glasbe, ki traja tri dni. Gre za vsakoletni dogodek, kjer se predstavijo različni pop in rock izvajalci, odvija pa se ponavadi v drugi polovici julija.
 • BanjalukAnima je mednarodni festival risanega filma, ki se odvija oktobra.
 • Kratkofil je mednarodni festival kratkega filma. Dogodek je že od leta 2007 naprej, organiziran vsako poletje.
 • Neofest - gre za kulturno-glasben dogodke, ki se odvijajo vse od junija do avgusta.

Folklora

Banja Luka je znana tudi po svoji folklori, tradicionalnih nošah in plesu. Leta 1984 je bilo ustanovljeno kulturno umetniško društvo mladih Veselin Masleša, ki še danes skrbi, da stari običaji ne gredo v pozabo. Organizirajo nastope v narodnih nošah in tekmujejo na raznih tekmovanjih kot so C.I.O.F.F.a (svetovno združenje folkloristov v okviru UNESCO).

Vsako leto se v Banja Luki organizira Dukatfest. To je mednarodni festival folklore. Festival traja več dni. Predstavi zgodovino folklore, folklorne glasbe, folklorne noše, itd.

Šport

 • Priljubljen sport v Banja Luki je nogomet. Lokalna ekipa se imenuje Borec. Borec Banja Luka je najbolj popularna nogometna ekipa v Republiki srbski. Večkrat so tudi osvojili naslov prvakov v regiji.
 • V zadnjem času je vedno bolj prilubljen sport tenis. V Banja Luki so priredili že nekaj teniških turnirjev. Leta 2001 so dobili tudi ATP status.
 • Leta 2005 je bilo v Banja Luki organizirano Evropsko prvenstvo v raftingu. Potekalo je na reki Vrbas, le malo stran od Banja Luke. Leta 2009 je bilo organizerano tudi Svetovno prvenstvo na reki Vrbas in Tara.

Jezik

V Banja Luki nekateri domačini pravijo, da govorijo bosanski jezik spet drugi pa, da govorijo srbskega.

Izobraževanje

Leta 1975 je bila v Banja Luki, ustanovljena javna univerza. V okviru te, se je možno vpisati na naslednje fakultete:

 • Agronomska fakulteta,
 • Arhitekturno gradbena fakulteta,
 • Ekonomska fakulteta,
 • Elektrotehniška fakulteta,
 • Filozofska fakulteta,
 • Gozdarska fakulteta,
 • Medicinska fakulteta,
 • Naravoslovno matematična fakulteta,
 • Pravna fakulteta,
 • Strojna fakulteta,
 • Tehnološka fakulteta,
 • poleg fakultet ima Banja Luka tudi Akademijo umetnosti.

Varnost

Ne glede na preteklost, je Banja Luka zelo varno mesto. Domačini so zelo prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Edina nevarnost, ki preži v okolici Banja Luke, so še vedno proti pehotne mine. Priporočljivo je, da se držite ustaljenih poti in pločnikov.

Koristne turistične informacije

Bolnišnice

V Banja Luki se nahaja največji klinični center v Republiki srbski.

 Kontakti:
 Klinični center Banja Luka
 Ulica dvanaest beba br. 1
 Telefon: +387 51 342 100
 Spletno mesto: www.kc-bl.com

Konzulat

Konzularna pisarna Banja Luka veleposlaništva Republike Slovenije je odprta le ob ponedeljkih, sredah in četrtkih v dopoldanskem času.

 Kontakti:
 Konzularna pisarna Banja Luka
 Kralja Petra I. Karađorđevića 85/a
 78000 Banja Luka
 Telefon: +387 51 221 210
 E-mail: kbl@gov.si


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Celotno mesto Banja Luka je pokrito z GSM signalom. Na izbiro imate več opraterjev. Najbol znani so m:tel BH, BH Telecom in Eronet. Leta 2012 je začel delovati tudi IZI MOBIL (virtualni operater) s sedežem v Sarajevu.

Internet

V Banja Luki najdete internet v večini lokalov, restavracij in hotelov. Ponekod boste našli celo možnost žičnega priklopa. Kar se tiče hitrosti prenosa podatkov pa ne pričakujte velikih hitrosti.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Banja Luka ima svoje mednarodno letališče, ki se nahaja 23km iz mesta. Povezave so v Zurih z BH Airlines. Občasni so tudi čarterski leti v Sarajevo, Beograd in Istanbul. Iz Slovenije direktnega leta ni, najbližji povezavi sta iz zagrebškega ali beograjskega letališča.

Z avtobusom

Iz Slovenije obstajajo direktna avtobusna povezava v Banja Luko. Iz Ljubljane avtobus vozi vsak dan. Tu štartajo hitre mednarodne linije. Vožnja traja 5 ur in pol. Cena vozovnice je med 25€ in 30€ (odvisno od prevoznika).

Z avtom

V Banja Luko se lahko odpravite kar z avtom, saj so ceste urejene. Na Facebook-u obstaja tudi skupina "tražim nudim prevoz" (iščem nudim prevoz), kjer se lahko dogovorite za skupni prevoz z avtomobilom.

Z vlakom

Direktne linije z vlakom v Banja Luko ni. Na voljo imate pot preko Zagreba, kjer boste morali prestopiti. Dnevno gre iz Ljubljane v Zagreb en vlak v jutranjih urah. Vlaki imajo pogosto zamude.

Transport po destinaciji

Javni transport

V Banja Luki je glavni prevladujejo avtobusi. Poleg tega, da imajo dobre povezave ima avtobus večinoma svoj pas, zato je to zelo hitra in učinkovita izbira javnega prevoza.

Avto

Banja Luka ima urejene ceste, zato je avto dobra izbira za ogled destinacije. Avto lahko tam tudi najamete.

Taxi

Banja Luka ima veliko izbiro taxi-jev. Najpogosteje se zadržujejo na železniški in avtobusni postaji, veliko pa jih je tudi v centru mesta. Taxi storitve nudita dve večji podjetji Patrol taxi in Avala A, veliko pa je tudi samostojnih taxistov.

Kolo

V Banja Luki postaja kolo vedno bolj priljubljeno prevozno sredstvo. Predvsem od maja do oktobra, boste srečali veliko kolesarjev. Problem predstavlja predvsem pomanjkanje parkirišč za kolesa v centru Banja Luke. Občina sicer njihovo izgradnjo načrtuje, za realizacijo pa bo potrebno še malo počakati.

Nenavadni načini transporta

Zanimiva oblika transporta v Banja Luki je gotovo čoln Dajak. Namenjen je sicer bolj ogledom, kot transportu, a je kljub temu zelo lepa izkušnja.

Spanje in namestitev

Hoteli

Banja Luka ima veliko izbiro hotelov, od cenovno zelo ugodnih pa vse do takih s petimi zvezdicami. Večina boljših hotelov je v centru mesta. Na voljo so vam tudi moteli, ki so cenovno ugodnejši.

Hostli

Banja Luka ima trenutno v ponudbi štiri hostle. Vsi imajo zelo prijeten ambijent in prijazno osebje. V enem izmed hostlov imate možnost postaviti tudi šotor na njihovem velikem vrtu.

Kampiranje

V Banja Luki ni možno kampirati. Izjema je hostl, kjer vam omogočijo, da na njihovem vrtu postavite šotor.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Bosna in Hercegovina