Bangladeš

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
Delta reke Ganges v Bangladešu je največja rečna delta na svetu.

Ljudska republika Bangladeš je država v Južni Aziji, ki predstavlja vzhodni del etno jezikovne regije Bengal, pri čemer Bangladeš pomeni »dežela Bengal«. Bangladeš na severu, vzhodu in zahodu meji na Indijo, razen majhnega dela jugovzhodne meje, kjer meji na Burmo. Bangladeš je osma najbolj naseljena država na svetu, z več kot 160 milijonov prebivalcev. Geografsko gledano v državi prevladuje rodovitna Bengal delta, ki je največja delta na svetu in zato je Bangladeš opisan kot dežela rek. Država ima štiri največje in ustavno priznane religije in sicer islam (89%), hinduizem (8%), budizem (1%) in krščanstvo (0,5%).

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 3:37 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Dhaka: Metropola katera ima preko 12 milijonov prebivalcev, zato je Dhaka politično, kulturno in gospodarsko središče države in eno največjih mest v Južni Aziji.
 2. Mymensingh: Zgodovinsko mesto, ki se nahaja blizu reke Brahmaputa. Mymensingh ima prav tako kot Dhaka bogato kulturno in politično zgodovino, ki sega več kot 200 let v preteklost.
 3. Khulna: Se nahaja na reki Rupsha, ki slovi po kozicah in dobro izhodišče za potovanja v Sundarbans.
 4. Rajshahi: Svileno mesto.
 5. Saint Martins Island: Edini koralni otok v državi. Popularna turistična destinacija, kjer vam prijazni domačini priredijo umirjeno atmosfero za počitek.

Skriti kotički

Rangamati, pisane in nepozabne plemenske izkušnje v Bangladeshu.

Potovalni načrt

 • Bangladesh 7 dni
Potovanje Destinacija Opis
1. dan Bagerhat Odkrivanje čudovitih starodavnih mošej.
2. dan Buriganga Plovba s čolnom po reki Buriganga, najbolj pomembni reki Dhake.
3. dan Chittagong Slavno pokopališče ladij.
4. dan Ramu Obisk očarljive budistične skupnosti v vasici Ramu.
5. dan Saint Martin Uživanje in razvajanje na koralnem otoku Saint Martin.
6. dan Dhaka Ogled glavnega mesta Dhake in njihovih znamenitosti.
7. dan Khulna Iz mesta Khulna se boste z ladjo odpravili na potovanje v Sundarban.

Aktivnosti

Čoln v Sundarbans.
 • Sundarbans: Obisk mangrovega gozdu, ki je eden izmed največjih gozdov svoje vrste in se nahaja na jugozahodu Bangladeša.
 • Bagerhat: Starodavno mesto, ki ga je ustanovil Ulugh Khan Jahan v 15. stoletju. Mesto vključuje številne mošeje in zgodnjih islamskih spomenikov, od katerih so mnoge zgrajeni iz opeke.
 • Saint Martin: Uživanje in razvajanje na koralnem otoku Saint Martin.
 • Sangu: Reka Sangu je odlična destinacija za vožnjo z ladjo v mirnem in pravljičnem okolju.
 • Cox’s Bazar: Najlepša in največja plaža v Bangladešu z veliko peščene površine.


Koristne informacije

Glavno mesto: Dhaka

Valuta: bangladeška taka (BDT)

Število prebivalcev: 156,118,464 (Julij, 2010)

Tel. koda države: +880

Časovni pas: UTC +6

Elektrika: 220V 50 Hz

Telefon za njuno pomoč: 999

Domena: .bd

Velikost države: 144.000 km²

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Bangladeš

Dinamični zemljevidi

Regije

 Dhaka Division
 Kraji:Dhaka, Dhamrai, Ghuradia, Mymensingh, Narayanganj, Sonargaon, Savar, Tangail
 Dom glavne prestolnice, jute in riža.

 Chittagong Division
 Kraji:Chittagong, Comilla, Bandarban Town, Cox's Bazar, Rangamati, Khagrachhari, Teknaf
 Slikovito zaledje velikih hribov, gozdov in plaž.
 Rajshahi Division
 Kraji:Bogra, Rajshahi, Bagmara, Bagmara
 Znano po svili, mangotu in desetinah arheoloških ruševin.

 Khulna Division
 Kraji:Khulna, Kushtia, Mongla, Jessore, Benapole 
 Sproščujoče območje; dom Sundarbansu.
 Sylhet Division
 Kraji:Sylhet, Habiganj, Sunamganj, Srimangal, Tamabil
 Dom neskončnih posestev čaja in čudovitih naravnih kulis.

 Barisal Division
 Kraji:Barisal
 Dežela rek, riževih teras, zelenja
 Rangpur Division
 Kraji:Rangpur, Burimari, Dinajpur, Saidpur, Thakurgaon
 Templji, kultura in način življenja na podeželju..

Lastnosti pokrajine

Država Bangladeš je nižje ležeča in se razprostira na približno 144.000 km2. Nahaja se na deltah velikih rek, ki tečejo iz Himalaje: reka Ganges se združi z reko Jamuna (glavni kanal za Brahmaputra), kasneje se pridruži reka Meghna, ki se nato skupaj izlijejo v morje pri zalivu Bengal. Bangladeš je zelo rodovitna zemlja in posledično je v tej deželi veliko ravninskih kmetijskih zemljišč.

Najvišja točka je Bijoy, na 1231 metrih.

Vreme in klima

V Bangladešu prevladuje tropsko monsunsko podnebje. Večina države prejme povprečno med 1500 in 2500 mm padavin na leto. Temperature se gibljejo med približno 25 °C čez dan, v poletju mogoče stopinjo več, ter 12 °C ali 13 °C čez noč. April je najbolj vroč mesec s povprečno temperaturo podnevi okrog 35 °C, vendar pa tudi temperatura nad 40 °C ni nobena izjema.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Za obisk v Bangladešu se je najboljše odločiti med mesecema:

 • april in maj
 • avgust in september

Zgodovina

Ostanki civilizacije območja Bengal segajo štiri tisoč let nazaj, ko je regija združevala narode kot so: Dravidiani, Tibeto-Burmani ter Avstro-Azijski narodi. Arheološka odkritja med letom 1960 so dokazala o stopnji civilizacije v nekaterih delih Bengala že v prvem tisočletju pred našim štetjem.

Evropski trgovci so prispeli pozno v 15. stoletju in njihov vpliv je rasel vse dokler British East India Company ni pridobila nadzor nad Bengali po bitki pri Plassey v letu 1757. V času kolonialne vladavine je lakota terjala kar 3 milijone življenj vključno z Velikim Bengalom leta 1943.

Januarja leta 2007 po velikih političnih nemirih je bila imenovana predhodna vlada za upravljanje na naslednjih splošnih volitvah. Država je utrpela ogromno škodo zaradi obsežne korupcije, nereda in političnega nasilja. Naloga predhodne vlade pa je odprava korupcije na vseh ravni vlade.


Hrana

Tradicionalna riba Hilsa.

Bangladeš je raj za vse tiste, ki obožujete ribe. Tradicionalna sladkovodna riba se imenuje Hilsa, katera je odličnega okusa. Težavo lahko predstavljajo številne majhne kosti, katere se nahajajo v notranjosti ribe. Vendar pa imajo domačini zelo dober način, kako pravilno pripraviti in pojesti ribo. Obstaja veliko vrst različnih receptov za pripravo ribe Hilsa, namreč primerna je za vse letne čase in vse regije v državi.

Ovčetina je prav tako priljubljena, kot v večini muslimanskih držav. Zelo popularen pa je tudi pust in trdo pečen piščanec. Riž je skoraj vedno dodatek k vsem jedem.

Pijača

Nočno življenje v Bangladešu skoraj ne obstaja. Namreč biti muslimanska država pomeni, da je alkohol prepovedan razen v mednarodnih klubih in restavracijah v Dhaki, ter turističnih centrih, kot je Cox Bazar.

Najpogostejše pijače, ki jih lahko dobite vsepovsod pa so čaj, kava in sadni sokovi.


Nakupovanje

Bangladeš je ena od največjih proizvajalcev oblačil na svetu. Oblačila proizvajajo in izvažajo za znane blagovnih znamk, kot so Nike, Adidas in Levis. Čeprav ti izdelki običajno niso namenjeni za prodajo na lokalnih trgih, jih lahko najdemo v znanih trgovskih središčih, kot so Banga Bazaar in Dhaki College.

V večini trgovin cene niso določene. Tudi večina trgovin, ki prikazujejo nalepko "fiksne cene" tolerirajo pogajanja. Cene se z barantanjem lahko še dodatno znižajo.

Gospodarstvo in ekonomija

Pristanišče v Chittagong

Bangladeš je država v razvoju, katera ima hitro rastočo tržno usmerjeno gospodarstvo. Njen dohodek na prebivalca v letu 2012 je bil ocenjen na 2100 USD. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada je Bangladeš uvrščen na 37. kot največje gospodarstvo na svetu v letu 2012. Bruto domači proizvod države znaša 397 milijard USD v letu 2012 in zato ga Mednarodni denarni sklad uvršča na 36. mesto. Gospodarstvo v Bangladešu raste v poprečju 6-7% letno v zadnjih nekaj letih.

Država je ena izmed vodilni svetovnih izvoznikov tekstila in oblačil, kakor tudi rib, morskih sadežev in jute. Velika zemljišča so namenjena predvsem za gojenje riža, katerega v večini porabijo za lastne potrebe. V zadnjih letih pa se je povečala pridelava pšenice. Na trgu pa konkurirajo tudi v panogi ladjedelništvo, znanosti o življenju ter tehnologiji. Močan sektor v državi pa je socialno podjetništvo iz katere se je rodilo mikrofinanciranje.

Transport, komunikacije, distribucija vode in energetska infrastruktura se v zadnjih letih hitro razvijajo. Bangladeš je omejen v svojih rezervah nafte, vendar pa v zadnjem času je veliko poudarka v razvoj rudarstva, zemeljskega plina in premoga.

Kultura

Kultura v Bangladešu se nanaša na način življenja prebivalcev Bangladeša. Zemljišča, reke in življenje bengalskih prebivalcev oblikujejo bogato dediščino z izrazitimi razlikami med posameznimi regiji. Kulturna dediščina se je razvijala skozi stoletja in vključuje kulturno raznolikost različnih družbenih skupin v Bangladešu. Bengalska renesansa v 19. in na začetku 20. stoletja poudarja da so imeli velik vpliv pri razvoju kulture bengalski pisatelji, svetniki, znanstveniki, raziskovalci, misleci, skladatelji in filmski ustvarjalci.

Bengalska renesansa vsebuje semena za nastanek političnega indijskega nacionalizma. Kultura Bangladeša je kompozitna in se je skozi stoletja razvijala z vplivi hinduizma, budizma, džanizma, islama in krščanstva. Vplive lahko zasledimo v različnih oblikah glasbe, plesa in drame.

Jezik

Nacionalni jezik se imenuje Bengali (Bangla) in se govori povsod. Bengali je Indo-Aryanski jezik, kateri izvira iz jezikov: Prakit, Pali in Sanskrit. Prebivalci Bangladeša pa razumejo le omejeno angleščino kot so osnovni pritrdilni izrazi, nikalni izrazi in nekaj številk.

Učenje nekaj besed bengalskega jezika pred potovanjem se bo izkazalo za zelo koristno.

Izobraževanje

Bangladeš ima zelo nizko stopnjo pismenosti, ki je ocenjena na 61.3% za moške in 52.2% za ženske v letu 2010. Izobraževalni sistemi v Bangladešu so tristopenjski in visoko subvencionirani predvsem osnovne, srednje in višje šole. Prav tako vlada subvencionira del sredstev za številne zasebne šole. V terciarnem izobraževanju, vlada financira tudi več kot 15 državnih univerz preko univerzitetne subvencijske komisije.

Delo

Večina priseljencev, ki živijo in delajo v Bangladešu so prišli v državo preko različnih organizacij. Najbolj pogosti poklici za tujce so povezani z veleposlaništvi, mednarodnimi nevladnimi organizacijami in multinacionalnimi podjetji. Plače za tujce, ki opravljajo delo na lokalni ravni bo nižja od plače zahodnih standardov, vendar pa precej višja kot bi jo dobil domačin v podobnem razredu.Za pridobitev e-vizuma mora podjetje, katero želi zaposliti tujca pridobiti soglasje vlade. Obstaja veliko birokracije okrog vizumov zato je delo tujcev v Bangladešu zelo omejeno.

Varnost

Bangladeš je država, polna prijaznih in odprto mislečih ljudi. Ker pa je revna država z visoko stopnjo revščine pa nekateri ljudje še vedno najdejo načine za izkoriščanje tujcev/turistov. Zato je priporočljivo upoštevati osnovna pravila. Ena izmed najpomembnejših pravil je ta, da se ne sprehajanje sami po nepotrebnem, še posebej ne ko se zmrači. Če ste v teževah ustvarite nekaj hrupa in poskušajte pritegniti pozornost drugih, ki vam bodo skoraj gotovo priskočili na pomoč. Najbolj varen kraj za tujce, predvsem belce je hoja po mestnih ulicah, kjer je veliko domačinov. Ko potujete z rikšo ali avtobusom, bodite previdni, da nimate dragocenosti na dosegu roke.

Zdravje

 • Ustekleničena voda je visoko priporočljiva, namreč voda iz pipe je pogosto nevarna za želodce tujcev, saj vsebuje bakterije na katere tujci niso odporni. Priporočena znamka vode: Mum
 • Komarji lahko povzročijo veliko nevšečnosti, še posebej na nekaterih področjih kjer je v bližino voda in vlaga. Zagotovite si mrežo nad posteljo in kupite domači sprej za telo, ki bo odgnal komarje, ko boste zunaj.
 • Zdravnik, pred odhodom se obvezno posvetujte o previdnostnih ukrepih proti malariji in tifusu.

Telekomunikacije

Telefon

Klicna številka za Bangladeš je 880. Dodajte številko 0 za klic na katero koli mesto v Bangladešu ali regije zunaj nacionalnega kapitala.

Znotraj Bangladeša ni mogoč dostop do mednarodnega imenika. Če potrebujete mednarodni imenik, ga preverite na internetu.

Internet

 • Internet je na voljo v večini večjih mest, pri čemer se cene gibljejo okrog 15-20TK na uro. Največ povezav je na širokopasovnih priključkih, vendar hitrosti ne izpopolnjujejo mednarodnih standardov.
 • WiMAX storitev je na voljo pri nekaterih ponudnikih internetnih storitev. Najdete lahko tudi WiFi povezljivost v nekaterih krajih po velikih mestih.
 • Internetne klice je možno opravljati, čeprav jih je ministrstvo za informacije prepovedalo.

Pošta

Post Office Bangladeš je odgovorna za zagotavljanje poštnih storitev v Bangladešu. Zavezani so, da zagotovijo hiter, zanesljiv in reden servis za ljudi vseh družbenih slojev po razumni ceni.

Spoštujte običaje

Večina populacije Bangladeša je zelo verna, ampak še vedno precej liberalna. Ljudje so na splošno zelo gostoljubni, vendar je vseeno potrebno spoštovati njihove običaje:

 • Tako kot v večini sosednjih držav, leva roka šteje za nečisto in se uporablja samo za toaletne namene in sezuvanje čevlja. Torej vedno uporabljajte desno roko pri rokovanju, ter kadar se vnaša hrano v usta.
 • Moški, predvsem tujci in priseljenci se nikoli ne poskušajte rokovati z lokalno žensko - preprosto ji položite roko na srce in se ji rahlo priklonite.
 • Ženske, katere potujejo same brez moških v večini pridejo težje do rikš, katere bi jih pripeljale do želene destinacije.
 • Mošeje so včasih nedostopne do nemuslimanov in na določenih območjih tudi do žensk. Preden vstopate v mošejo se pozanimajte če jo lahko fotografirate, pokrijte si roke in noge in sezujte čevlje pred vstopom.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

 • Avstralski državljani, glede na trenutno VISA podatkovno bazo, morajo plačati približno 37 EUR ali 50 USD za 90-dnevni vizum ob prihodu.
 • Včasih lahko turisti in poslovni potniki, ki prispejo na letališčih v Daki in Chittagong, pristopijo k glavnemu uradniku za priseljevanje, kateri jim lahko dodeli dovoljenje za bivanje do 15 dni, dokler imajo povratne letalske vozovnice. Čeprav je ta metoda dokaj neobičajna, in ni na voljo za povprečnega popotnika.
 • Državljani vseh drugih držav potrebujejo vizum za vstop v Bangladešu. Zaželeno je, da ga pridobite v svoji matični državi, vendar je tudi mogoče pridobiti vizuma na veleposlaništvih in konzulatih v sosednjih državah.
 • Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v državo. Za vse dodatne informacije je pristojno veleposlaništvo Bangladeša v Berlinu.

Z letalom

Glavna vstopna točka v državo je Shahjalal International Airport Daka, čeprav so na voljo tudi omejeni mednarodni leti iz regionalnih centrov Chittagong in Sylhet. Nacionalni letalski prevoznik je Biman Bangladesh Airlines.

Obstajajo tudi dobre povezave z Dhako iz Bližnjega vzhoda z letalskimi družbami Katar Airways, Emirates in Etihad Airways, preko katerih se je mogoče povezati z večino azijskih in evropskih prestolnicah. Hong Kong, Bangkok, Kuala Lumpur in Singapur imajo prav tako redne lete v državo in izven nje.

Z avtobusom

Edine odprte meje na kopnem so tiste z Indijo. Ni možno prečkati pokrajine do Mjanmar (občasno imajo imetniki potnega lista Bangladeš dovoljeno prečkanje z Teknaf, čeprav to redno spreminja).

 • Iz Kalkute: Iz Indije je veliko število vstopnih točk. Najpogostejši način so tradicionalni komfortni avtobusi z klimo iz Kalkute v Dhako preko mejnega prehoda Haridaspur/Benapole.
 • Iz Agartala: Na voljo je redna avtobusna linija med Dhako in Agartala, glavnega mesta indijske Tripura države.

Z vlakom

Železniške storitve iz Indije so bile prekinjene kar 42 let, vendar je Maitree Express začel teči znova med Dhako in Kolkato v aprilu 2008. Storitev za potovanje z vlakom poteka tako, da vlak v Bangladešu zapusti Dhako vsako soboto in se vrača nedeljo, medtem ko indijski vlak zapusti Kolkato ob sobotah in vrne naslednji dan.

Transport po destinaciji

Letalo

Potovanje z letalom je v Bangladešu zelo dostopno in priporočeno. Letališča imajo v vseh delih večjih mestih, kot tudi v Jessore in Cox Bazar. Biman Air je nacionalni letalski prevoznik, ki je prisoten v večini domačih letališč, konkurent na domačem trgu pa jim je zasebna letalska agencija GMG Airlines. Biman Air ima zanimivo pot letenja in sicer 30 minutni let iz Dhake v Chittagong.

United Airways, Regent Airways in Royal Bengal Airlines pa so tri manjše zasebne letalske agencije, ki tudi ponujajo odlične domače in mednarodne lete.

Vlak

Bangladesh Railways je edini ponudnik prevoza z vlakom. Cene vozovnic so razumne in običajno podobne ceni avtobusnih vozovnic, včasih celo cenejše. Vendar pa je zaradi velikih krožišč in rečnih prehodih trajanje potovanja običajno veliko daljše. Vstopnice lahko rezervirate po telefonu ali pri enem od uradov za rezervacijo, kjer se nahaja računalniška rezervacijska postaja.

Vlaki so na splošno udobni, imajo več prostora za noge kot avtobus. Vozi na splošno niso zelo čisti, so pa vsi opremljeni z klimo.

Helikopter

Obstaja kar nekaj uglednih ponudnikov helikopterskih storitev v Bangladešu. Ena izmed takšnih agencij, katere ponujajo helikopterske storitve za turiste se imenuje ATL Helicopters.

Avtobus

Prevoz z avtobusov v Bangladešu.

Na lokalnih avtobusih v Bangladešu je običajno zelo velika gneča. Pogosto boste lahko videli, da se domačini prevažajo kar na strehi avtobusa. Izogibajte se poceni avtobusnih prevoznikov, prepoznate jih lahko po njihovem zunanjemu slabemu izgledu. Če se pa odločite poskusiti vožnjo z takšnim avtobusom pa imejte v mislih, da avtobusi običajno ne ustavijo ampak le upočasnijo in nato morajo potniki hitro vstopiti ali izstopiti. Pobiralci denarja za vožnjo z avtobusom v večini ne nosijo uniforme, zaradi česar jih je težko prepoznati. Če ne govorite jezika, boste morali preprosto dati denar prvi osebi, ki vas nekaj sprašuje.

Avto

Vožnja v Bangladešu ni za krhka srca, cestno omrežje je namreč dokaj dobro, vendar izmikanje nerazumnim voznikom avtobusov in ljudem kateri tečejo iz rikše v rikšo ni za ljudi z slabimi živci. Promet v Dhaki dosega neverjetne razsežnosti in zato samostojna vožnja ni priporočljiva. Vozniški standardi v Bangladešu so eni izmed najhujših na svetu. Parkirna mesta ne obstajajo, zato je priporočljivo najeti lokalnega voznika. Zaradi varnosti pa se je potrebno izogibati vožnje ponoči, ne glede na to kdo vozi.

Ladja

Bangladeš ima več kot 230 večjih in manjših rek po vsej državi. Zato so čolni in trajekti sestavni del potovanj za domačine in turiste. Potovanje po reki je vsakem primeru najboljši način potovanja če želite videti Bangladeš. Obstaja veliko število zasebnih potovanj, ki ponujajo izlete na reki z možnostjo ogledov številnih znamenitosti ob reki.

The Rocket Steamer storitev povezuje Dhako z Khulno preko Brisala in je odličen način za uživanje na reki. The 4 Ferries ali štirje trajekti, ki jih upravlja BIWTC plujejo večkrat na teden v vsako smer. Trajekte je priporočljivo rezervirati nekaj dni vnaprej. Čeprav obstaja na trajektu več različnih razredov je malo verjetno, da boste na koncu pristali v 1. ali 2. razredu.

Spanje in namestitev

Hoteli

Obstaja široka paleta hotelov v državi, od ekonomskih hotelov, ki stanejo 1 $ na noč (včasih umazani in včasih neradi sprejmejo tujce) do hotelov z 5 zvezdicami v nekaterih večjih mestih kot so Dhaka, Chittaggong, Cox's Bazar. Ponavadi hoteli z 5 zvezdicami v Dhaki stanejo med 90 - 110 EUR soba/noč, z 3 zvezdicami pa približno 50 - 70 EUR.

Hoteli v Dhaki
Hoteli v Chittagongu
Hoteli v Cox's Bazarju

Hostli

Splošna kakovost hostlov v Bangladešu je zelo slaba, čeprav se to odraža v izjemno ugodnih cenah. Najbolj pametno je znižati svoja pričakovanja udobja in čistoče še pred namestitvijo. Morda samo v Dhaki bi našli resnično dober hostel, ki bi ugodil zahodnim standardom.

Kampiranje

Kampiranje v Bangladešu je najlažji način, če želite prihraniti denar, medtem ko potujete po Bangladešu. Potnikom svetujemo, da obiščejo taborišča v specializiranih kampih v Bangladešu, kateri nudijo kuhinje in jedilnice v objektih.Seznam kampov (uradni in ne uradni) v Bangladešu vam bo pomagal sestaviti načrt za kampiranje in potovanje po Bangladešu.

Nadredna destinacija