Bali

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Bali je otok v indonezijskem arhipelagu in upravna provinca Republike Indonezije. Bali je otok bogov, ki nudi krasne praže s prelepimi valovi za surfanje, naravne znamenitosti, verske obrede. Ima veliko izbiro namestitev, restavracij, spa centrov, trgovin in skriva tudi mirne kotičke. Obdan s soncem, zanj so značilna dolga suha in sončna obdobja. Bali ima tudi deževno obdobje, ki navadno traja od novembra do februarja. V tem času približno eno uro na dan dežuje. Primeren za družine, mladoporočence kot tudi za avanturiste.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Barvita Indonezija

Indonezija Preberite: Barvita Indonezija

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 9 minut 30 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Turizem na Baliju se je začel razvijati šele v začetku 70-tih let 20. stoletja, na južnem delu otoka v vasi Kuta, z eno najlepših plaž na otoku. Najprej se je razvil popotniški turizem, nato so začeli graditi hotele za premožnejše turiste. Turizem je najbolj razširjen na južni obali Balija. Turisti prihajajo zaradi kulture in morja. Večina plaž pa je skoraj neprimernih za kopanje zaradi plitve vode, v zimskih mesecih pa tudi zaradi umazanije, ki pride z rekami v morje. Turisti se zato kopajo predvsem v hotelskih bazenih. Potapljači obiskujejo severno obalo.

Glavne atrakcije

 1. Gunung Kawi: Gunung Kawi je kompleks templjev iz 11. stoletja okoli kraljevih grobnic izrezljanih v klif. Stoji sredi riževih teras, do znamenitosti je potebno prehoditi več kot 300 stopnic.
 2. Tirta Gangga:Nekdanja kraljeva palača Tirtagangga s stopenjsko fontano, vrtovi, kamnitimi skulpturmi. S prelepim pogledom na riževa polja.
 3. Tanah Lot Temple: tempelj na robu kamnitega prepada tik nad morjem, s fantastičnim pogledom. Je pomemben element spiritualizma in mitologije Balija.
 4. Pandawa Beach: Plaža v Kutuh Village, ena najlepših plaž Balija, v preteklosti je bila skrita za hribom in težko dostopna. Poimenovali so jo skrita plaža. Zdaj so uredili prehod, zelo priljubljena je pri surfarjih.
 5. Ground Zero: Spomenik v spomin žrtvam največjega bombnega napada v zgodovini Balija 12.oktobra 2002 na Baliju.
 6. Tirtagangga Water Palace
 7. Belimbing Village
 8. Renon Square

Templji

Najbolj znane atrakcije Balija so hinduistični templji. Po zakonu mora vsaka vas imeti najmanj tri templje - tempelj porekla, vasi in smrti. Na strateških lokacijah po Baliju je postavljenih devet templjev za usmeritev ljudi, ki varujejo otok in njegove prebivalce pred zlom. Ti so:Pura Luhur Uluwatu (Uluwatu Temple), Tanah Lot, Pura Ulun Danu Bratan, Pura Ulun Danu Batur, Pura Pasar Agung, Pura Lempuyang Luhur, Goa Lawah, Pura Masceti , Pura Luhur Batukaru. Za vstop v tempelj je potrebno biti primerno oblečen.

Spomniki

Bali Bomb Memorial je spomenik v spomin žrtvam bombnega napada oktobra 2002. Drugi spomenik je padlim v 20. stoletju v vojni proti Nemcem. Najbolj znana spomenika sta v centru Klungkungin in Denpasar.


Izleti v okolici destinacije

Ogled notranjosti otoka Bali z ogledom templja Mengwi. Obisk slikovitega tempelja Tanah Lot, ki se nahaja na čeri obkroženi z morjem. V notranjosti otoka ogled Tirta Empul – tempelj svetih izvirov, kjer si še vedno hodijo množice domačinov izpirati svoje grehe. Obisk bližnjega Gunung Kawi-ja, eden izmed največjih in najstarejših zgodovinskih znamenitosti Balija. Deset v živo skalo izklesanih jamskih pagod, predstavlja 10 članov balijske kraljeve družine iz 11. stoletja. Nato v Tegallalangu kjer so najlepše riževe terase na otoku, ki se po strmih pobočjih vijejo globoko v dolino. Ter ogled kulturne prestolnice otoka mesto Ubud.

Aktivnosti

Bali poleg znamenitosti nudi veliko trgovin, lokalov in plaž. Je raj za ljubitelje spa.

 • Joga:Nudi najboljše joga centre v Indoneziji v Ubudu in Seminyaku.
 • Poroke: poroke na Baliju so v zadnijih letih postale zelo priljubljene. Veliko parov, ki je že civilno poročenih, se odloči za poročni obred na Baliju. Poročne agencije nudijo celotno organizacijo tovrstne poroke. Lahko organizirajo poroke v lokalnih cerkvah, luksuznih hotelih, na prelepih plažah ali v kulturnih prestolnicah.
 • Volontersko delo: je najboljši način za odkrivanje otoka. Obstaja veliko mednarodnih agencij, ki se ukvarja s posredovanjem in organizacijo tega.
 • Vodne aktivnosti:veslanje okoli Balija, najbolj priljubljene lokacije za organizirano veslanje so Tulamben , Padang Bai, Menjangan Island , Nusa Penida .
 • Surfanje: toplo morje in visoki valovi naredijo iz Balija najbolj priljubljeno destinacijo za surfanje. Najboljši deli Balija za tovrsten šport so: Kuta, Legian , Canggu, Bukit Peninsula in Nusa Lembongan.
 • Jadranje: tople vode v marini Serangan so zaščitene pred valovi, vendar odprte za veter. Agencije na Baliju nudijo tudi najem jadrnic.
 • Kanjoning in rafting: v notranjosti Balija v Ubudu na sladkih vodah sta v suhem obdobju zelo priljubljena.
 • Ribolov: z leti tovrsten šport postaja vse bolj priljubljen na Baliju, kjer poleg ljubiteljskega organiziranega ribolova, organizirajo tudi tekmovanja. Najbolj priljubljene lokacije sta: Benoa Harbour in Padang Bai .
 • Trecking po Baliju: otok ima edinstveno kulturo, veliko hribov, zapuščene dele obale, peščene plaže, riževa polja, dostopnih ognjenikov in prelepo naravo. Trecking v West Bali National Parku, Butterfly Park (Taman Kupu Kupu), Bali Botanical Gardens, Botanical Gardens, Bali Treetop Adventure Park.
 • Golf: Bali je znana destinacija za golfiste, nudi pet golf igrišč: "Bali Handara Kosaido Country Club" blizu Bedugul, "Bali Golf & Country Club" v Nusa Dua, Grand Bali Beach Hotel v Sanur, "Nirwana Bali Golf Club" blizu Tanah Lot, in New Kuta Golf Course v Bukit Peninsula.
 • Bali živalski vrt: obiskovalci si lahko ogledajo živali v Singapadu (Ubud), v Bali Bird Park v Taro Elephant Park, Bali Marine in Safari Park.

Veliko turističnih organizacij nudi organizirano kolesarjenje, bungy jumping, jahanje in gorsko kolesarjenje.

Zemljevidi in geografija

Bali je pretežno gorat otok vulkanskega izvora, ki se razteza na 5561 km² površđine.Najvišji vrh je Gunung Agung (3142 m) na vzhodnem delu otoka. Vulkani so delno še aktivni (Batur, 1994; Agung, 1963), v ugaslih kraterjih pa so nastala jezera (Bratan, Batur). Otok leži v Malem Sundskem otočju med Javo na zahodu in Lombokom na vzhodu. Zahodni gorati del je narodni park in je le redko poseljen. Največ ljudi živi v južnem priobalnem pasu, ki se le počasi dviguje proti vznožju vulkanov. Upravna provinca Bali je razdeljena na glavno mesto (Denpasar) in 8 pokrajin oz. kraljestev (regencies): Badung, Bangli, Buleleng, Gianyar, Jembrana, Karangasem, Klungkung in Tabanan. Zunaj največjih mest je vsakdanje življenje še vedno vezano na vaške skupnosti, ki se delijo na manjše enote z imenom banjar.

Obala Balija je raznolika, od prelepih plaž, ki so varne za plavanje do gorovja, skalnatih predelov, kjer je veliko valov.

Bali je otok, kjer prevladuje zelenje in riževa polja.

Zemljevid

Zemljevid Bali

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Južni Bali (Kuta, Bukit Peninsula, Canggu, Denpasar, Jimbaran, Legian, Nusa Dua, Sanur, Seminyak, Tanah Lot)
 • Centralni Bali (Ubud, Bedugul, Tabanan)
 • Zahodni Bali (Negara, Gilimanuk, Medewi Beach, Pemuteran, West Bali National Park)
 • Severni Bali (Lovina, Singaraja)
 • Vzhod Bali (Amed, Besakih, Candidasa, Kintamani, Klungkung, Mount Agung, Padang Bai, Tirta Gangga)
 • Južno-vzhodni del otok Islands (Nusa Lembongan, Nusa Penida, Nusa Ceningan)

Vreme in klima

Bali ima značilno tropsko podnebje z visokimi temperaturami in zračno vlago. Najhladnejši mesec je julij, ko so dnevne temperature okrog 27 °C, nočne pa lahko tudi do 5 stopinj nižje. Padavin je takrat manj kot pozimi, ko so najvišje dnevne temperature okrog 32 °C, padavin pa je več (vrh padavin je januarja in februarja). Vseeno lahko dežuje skoraj vsak dan, ne glede na letni čas, le da so pozimi padavine bolj obilne. Najbolj sušni del otoka je skrajni jug (polotok Bukit), poleti pa je precej sušno tudi na severovzhodni obali. Notranjost otoka dobi zaradi gora več padavin kot nižinski deli Balija.

Kdaj obiskati

Indonezijo je najbolje obiskati v sušnem obdobju, ki traja nekje od meseca maja do septembra. Izogibati se je treba meseca julija zaradi nizkih temperatur.

Zgodovina

Otok so še v srednjem veku naseljevali stari prebivalci, ki jih danes imenujejo Bali Aga in niso bili hindujci. Njihovi potomci danes še živijo v nekaterih vaseh na vzhodnem delu otoka. Ob tem, ko so muslimani zavzemali Javo, so se stare javansko hindujske kraljevske družine selile proti vzhodu in se končno umaknile na Bali, ob tem pa prvotne prebivalce pregnale v gorske predele. Postopno so se v večjih naseljih razvili dvori z lokalnimi kralji, ki so bili zelo spoštovani. Tuji zavojevalci se za Bali sprva niso zelo zanimali, saj so bili privlačnejši začimbni otoki dalje proti vzhodu. Najpomembnejši kolonialni lastniki otoka so bili Nizozemci, ki so vpeljali lastno oblast na otoku. Po osamosvojitvi Indonezije so tudi na Baliju izvedli nekatere politične čistke, od takrat naprej pa do pred kratkim večjih pretresov ni bilo. Oktobra 2002 se je zgodil teroristični bombni napad na plesni klub v kraju Kuta, ki je zahteval več kot 180 žrtev, predvsem turistov iz tujine, tri leta pozneje pa je prišlo do napada na restavracijo v kraju Kuta in na plaži Jimbaran.

Hrana

Bali ima veliko barov in restavracij, kjer strežejo tako indonezijsko kot mednarodno hrano. Ponujajo tudi KFC, McDonald's, Pizza Hut in Starbucks. Vendar se meni, ki je na razpolago tudi pri zgoraj naštetih ameriških ponudnikih nanaša in ponuja indonezijske okuse. V Baliju je veliko cestnih prodajalcev hrane, ki ponujajo avtentično hrano. V manjših in turistom manj znanih restavracijah, v katere zahajajo domačini, je hrana veliko boljša in cenejša.

Bali specialitete

 • Satay lilit – morska jed popečena na limoninem steblu na oglju;
 • Babi guling — na žaru pečen mladi prašič z rižem. Jed je primerna za velike skupine ali dogodke, ki jo je potrebno naročiti nekaj dni prej.
 • Bebek betutu — črna raca z zelišči, pečena na oglju z bananinimi listi.
 • Lawar — solata z na tanko narezano zelenjavo, mletim mesom, kokosom in začimbami.
 • Sate lilit — minced seafood satay, served wrapped around a twig of lemongrass.
 • Urutan — začinjene svinjske klobase.
 • ayam panggang bumbu merah — pečen piščanec z rdečim čilijem v omaki iz kozic.

Vegetarjanska prehrana

Prebivalci Balija jedo meso. Paziti je potrebno, ker so tudi omake polne mesa. Pogoste so kozice in ribe, turistom vedno nudijo opcije za vegetarjance. V Seminyaku in Ubudu so odprli tudi vegetarjanske restavracije.

Pijača

Alkohol je vedno na razpolago, vendar prekomerno pitje ni zaželjeno. Indonezijsko najbolj znano pivo je Bintang, vendar na Baliju prevladuje cenejše pivo Bali Hai. Na Baliju proizvajajo svoje vino (rdeče, belo in rose-najbolj priljubljeno) z Hattenom. Bali Moon je najbolj priljubljeno žganje na otoku. Cocktaili so med turisti zelo priljubljeni, naredijo jih iz svežega okoliškega sadja. Voda iz pip ni pitna, ponujajo pa ustekleničeno vodo po zelo nizki ceni. Najbolj prodana znamka je Aqua. Zelo poceni so tudi naravni sokovi iz melon, papaje, limete, pomaranč, banan,… Avokado uporabijo le kot sveže narezano sadje, nikoli v pijači ali hrani.


Nakupovanje

Kultura

Zaradi prevladujoče religije (hinduizem), ki je drugačna od tiste v ostali Indoneziji, zaradi zgodovinske navezanosti na stara javanska kraljestva in sorazmerne izoliranosti otoka v preteklosti, je Bali znan po mnogih kulturnih posebnostih. Balijski gamelan (tradicionalni orkester) ima drugačen zvok in ritme od javanskega, pa tudi plesi so drugačni od tistih, ki so značilni za Javo. Slikarstvo je bilo stoletja vezano na prikaze bogov, v prvi polovici 20. stoletja pa se je pod vplivom evropskih slikarjev, ki so se za dalj časa naselili na otoku, zelo razmahnilo tako po temah, ki jih obravnava, kot po številu slikarjev. Rezbarstvo v lesu in kamnu je še vedno dobro razvito kot tudi umetna obrt (spominki).

Festivali in dogodki

 • Dan popolne tišine-Nyepi: festival, kjer preženejo vse zle sile The Day of Absolute Silence. Marec - April
 • Ogoh-Ogoh sprevodna dan Nyepija: vsi templji (20.000 jih je), gostijo sprevod najmanj dvakrat letno
 • Pogrebi: tradicionalni otoški pogrebi so velik dogodek, ki ga obeležijo kot festival.
 • Galungan: 10- dnevni festival, ki ga organizirajo vsakih 210 dni, kjer obeležijo smrt tirana Mayadenawa. Zadnji dan festivala se imenuje Kuningan.

Vse državne praznike spoštujejo tudi na Bailju. Ramadan ni velik praznik za prebivalce Balija.

Jezik

Narečje Balija se zelo razlikuje od Indonezijskega Bahasa. Je težek jezik, vendar če boste poskusili povedati par besed, bodo domačini zelo veseli. Angleščino govorijo le v turističnih predelih, vendar zelo slabo.

Izobraževanje

Poleg zasebnih inštitucij ima Bali štiri javne šole:največja visoka šola je na otoku Udayana University, Indonesia Institute of Arts v Denpasari,Bali State Polytechnic in Ganesha University of Education. V Univerzi Udayana študira veliko tujih državljanov, največ med njimi je Kitajcev, Japoncev, študentov iz nemško govorečih držav in Združenih narodov. Izvajajo programe ekonomije, marketinga, prava, turizma, kulture in jezikoslovje.

Varnost

Na splošno je Bali varna destinacija. Doživeli so bombni napad na restavracijo in nočni lokal leta 2002 in 2005. Obiskovalci otoka morajo biti pazljivi na slabih cestah. Bali spodubja državo Indonezijo za uvedbo strožjega nadzora nad preprodajalci in uporabniki trdih drog. V kolikor na plažah zagledate rdečo zastavo, ne vstopiti v morje, saj je nevarnost močnih povodnih tokov.


Izogibajte se cestnim prodajalcem, saj lahko pride do prevar. Izogibajte se menjalnicam v vaseh, denar menjajte le v hotelih.

Zdravje

V zadnjih letih se je zdravstvo zelo razvilo. Manjše zdravstvene težave lahko rešijo v lokalnih klinikah ali bolnicah. V kolikor ugotovijo, da je zdravstveno stanje resno, bolnika pošljejo v tujino (Singapore ali Perth v Australia). Tudi Jakarta, glavno mesto Indonezije, ima dobro osnovno zdravstveno oskrbo. Tudi v primeru, da ste zavarovani, nekatere klinike in bolnišnice zahtevajo plačilo. Obvezna so cepljenja proti tropskim boleznim (malarija) . HIV obolenja naraščajo z leta v leto, največ pri uporabnikih drog in prostitutkah.

Koristne turistične informacije

Bali je primerna destinacija tudi za družine. Veliko je aktivnosti za otroke in za celotno družino.

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Zelo težko boste dobili delujoč javni telefon. Priporočljiv je nakup lokalne SIM kartice, za cenejše klice in v primeru nujnih klicev.

Mobilni operaterji so:Telkomsel (simPATI) in Indosat (IM3) pokrivajo veliko območje.

Klici iz hotelskih sob so zelo dragi.

Nujna medicinska pomoč 118

Policija 110


Prihod na destinacijo

Z letalom

Največ letov pride na Ngurah Rai International Airport (Denpasar International Airport) v Tubanu med Kuto in Jimbaranom.


Z avtobusom

Trans SARBAGITA bus company je avtobusni prevoznik, ki opravlja direktne povezave v Bali iz vseh večjih mest (Java in Lombok,..), prevozi z avtobusom so poceni, a zelo počasni.

Z ladjo

Povezava med Ketapang (Java) in Gilimanuk (Bali) je vsakih 15 min 24 ur na dan. So zelo poceni in pot traja le 30 minut. Pazljivi morate biti pri izbiri prevoznika, nekateri ponujajo poti s hitrimi čolni ali ladjami, vendar nimajo vse potrebne opreme v primeru nevarnosti, ter nimajo licence. Največ tega je pri destinaciji do Lomboka.

Transport po destinaciji

Bali je zelo velik otok. V kolikor si ga želite ogledati, morate imeti že vnaprej določeno pot. V turističnih delih je promet kaotičen, veliko se gradi. Za ekskurzije se je najboljše dogovoriti s hotelom ali turistično agencijo. Pešpoti so zelo nevarne, veliko je motoristov in kolesarjev, ki drvijo po njem.

Javni transport

Perama je poceni javni avtobusni prevoznik, ki vozi po Baliju. Obstaja nekaj podjetji, ki po določenem urniku (objavijo ga dan prej) vodi turiste po destinacijah. Leta 2011 je na Bali prišel novi vladni avtobusni prevoznik Trans Sarbagita . Avtobusi so novi s klimatsko napravo.

Bemo

Bemo so minikombiji in tradicionalno prevozno sredstvo na Baliju. Je bolj poceni kot taxi, mesto na njem si delite tako kot tudi stroške prevoza. Ko opazijo turiste, skušajo dvigniti ceno prevoza.

Taxi

Največja taxi služba na Baliju je Bali Taksi/Blue Bird. V kolikor sedete v taxi, ki nima števca za prevožene kilometre, se lahko pogajate za ceno. V nasprotnem primeru vedno pazite, da taxist vklopi števec.

Avto in motor

Podjetij, ki sposojajo avte in motorje, je veliko. Za voziti na Baliju je potrebno imeti Mednarodno vozniško dovoljenje in vozniško dovoljenje države, v kateri živite. Vožnja z motorjem je dovoljena le s čelado.

Kolo

Vožnja s kolesom odpre drugačen pogled na Bali. Veliko je podjetji, ki izposojajo kolesa, je tudi nekaj hotelov ki ima izposojevalnico. Cestne razmere in veliko prometa je lahko na začetku malo moteče, vendar se navadite, predvsem ko se umaknete iz mestnega vrveža stran z južnega dela Balija, na stranske ceste.


Spanje in namestitev

Bali ima najboljša prenočišča v celotni Indoneziji. Lahko izbirate med družinskimi hoteli, hoteli s 5 zvezdicami ali luksuznimi vilami. Turisti, ki niso v organiziranih skupinah, izbirajo Kuto, poceni vas za spanje, vendar je moteča bližina nočnih lokalov in restavracij. Miren kraj za namestitev, nizkega cenovnega razreda so Hotel Oka v Jalan Padmi v Legian, le kilometer stran od Kute. Hoteli s pet zvezdicami so Nusa Dui, Seminyaku in Ubudu. Sanur in Jimbaran ponujajo kompromis med mirom in plažo. Cene hotelov so prikazane v večini hotelov v dolarjih, v hotelih v lasti Evropejcev so evri, V hotelih, ki so v lasti domačinov, pa v rupiji (so najbolj poceni). Indonezijski zakon ne dovoli transakcije s kreditnimi karticami.

Privatne vile

Bali je postal znan po veliki izbiri zasebnih vil, ki jih dajejo v najem. Imajo majhno število osebja, največ 30. Cene so zelo visoke. Previdno preverite, kdo je lastnik objekta. Nekaj je tudi slovenskih lastnikov tovrstnih vil, ki jih dajejo v najem.


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Indonezija