Azerbajdžan

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Azerbajdžan je največja država na območju Kavkaza, ki se nahaja na križišču zahodne Azije in Vzhodne Evrope. Azerbajdžan je ograjen z Kaspijskim morjem na vzhodu, Rusijo na severu, Gruzijo na severozahodu, Armenijo, na zahodu in na jugu Iran. Azerbajdžan je država, ki ima devet ekoloških con, tako se najde za vsakogar nekaj, od zmernih poletnih temperatur, do ekstremnih ter od visokih snežnih zametov, do območij, kjer snega sploh ne poznajo. Azerbajdžan se hitro razvija razvno zaradi nafte, v državi pa je tudi še veliko vasic, kjer še vse poteka kot včasih.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 10 minut 48 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Baku: Baku je glavno mesto države Azerbajdžan in je tudi največje mesto v državi Azerbajdžan. Gre za mesto v katerem je veliko zgodovinskih objektov ter visoko tehnoloških modernih objektov, po katerih je postala znana država Azerbajdžan.
 2. Ganja: Ganja je drugo največje mesto v državi Azerbajdžan, v katerem se nahaja tudi letališče in veliko zgodovinskih objektov.
 3. Lankaran: Lankaran je mesto v državi Azerbajdžan, ki se nahaja na obali Kaspijskega morja. Mesto se nahaja v bližini meje z Iranom. Znano je po stadionu za nogomet, ki ga je potrdila UEFA.
 4. Shaki: Shaki je mesto na severozahodu države Azerbajdžan. Ger za srednjeveško mesto z dolgo zgodovino.
 5. Khachmaz: Khachmaz je priljubljena turistična destinacija z zelo dobrim poletnim podnebjem.
 6. Mingachevir: Mingachevir je veliko mesto na severu Azerbajdžana. To je industrijsko mesto, kjer se nahaja ruski obrambni radarji.
 7. Gishi: Gishi mesto je znano po starodavni cerkvi Kish.
 8. Shusha: Shusha je mesto znano po Huton kanjonu, ki je poraslo z rastlinami.
 9. Qobustan: Qobustan mesto je znano po peščenih vulkanih.
 10. Ismailly: Ismailly je mesto znano po kulturni hiši imenovana Ivanovka.
 11. Martakert: Martakert je mesto znano po samostanu imenovanem Gandzasar.
 12. Mardakan: Mardakan je mesto, ki je dobilo ime po gradu zgrajenem ob koncu XIV stoletja.

Skriti kotički

 1. Shahdag zimski kompleks: Shahdag zimski kompleks je prvo in največje zimsko letovišče v državi Azerbajdžan, ki je bilo zgrajeno leta 2012 in je največje smučišče v Azerbajdžanu.
 2. Nardaran : Nardaran je majhno mesto, ki se nahaja ob morju, ima dober strateški položaj.

Potovalni načrti

 • Novodoben Azerbajdžan: – Baku, Ganja, Lankaran, Khachmaz, Mingachevir, Nardaran
 • Zgodovinski Azerbajdžan: – Shaki, Gishi, Shusha, Qobustan, Ismailly, Martakert, Mardakan
 • Zimsko – novodoben Azerbajdžan: – Shahdag zimski kompleks, Baku, Ganja, Lankaran
 • Poletni Azerbajdžan: – Baku, Ganja, Lankaran, Nardaran, Shaki,

Aktivnosti

Obisk gorskega kampa Suvar, sprehod po dolini reke Yatah, pohod po najvišjih vrhovih države Azerbajdžan - Heyder Peak, gre za Azerbajdžanskega Kavkaza nadmorske višine okoli 4000 metrov, ogled Gobustana - muzej neolitskih risb starih 12 tisoč let, ogled glavnega mesta Baku, sprehod ob Kaspijskem morju, smučanje v Shahdagu, ogled drugih arheoloških znamenitosti (Shusha, Qobustan,Ismailly, Martakert,...).

Koristne informacije

Glavno mesto: Baku

Valuta: Manat (AZN)

Število prebivalcev: 9.164.600

Elektrika: Da, vendar v določenih mestih je ni.

Tel. koda države: +994

Časovni pas: UTC+4 (poletni UTC+5)

Telefon za njuno pomoč:

     medicinska pomoč - 103
     gasilci - 101
     policija - 102

Domena: .az

Velikost države: km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Azerbajdžan

Dinamični zemljevidi

Regije

regija Baku

Kraji:Baku, Absheron, Agsu, Ali Bayramli, Haciqabul, Khirdalan, Khizi, Qobustan, Shamakhi, Sumqayit. Gre za regijo, ki je politični, ekonomičen in kulturni center Azerbajdžana, kjer črpajo nafto že od leta 1871.


regija Ganja

Kraji:Agdash, Agstafa, Barda, Daskashan, Ganja, Goranboy, Khanlar, Mingachevir, Naftalan, Qazakh, Samukh, Shamkir, Tovuz, Yevlakh. Regija ima korenine daleč v preteklosti, zato tudi obsega raznolike arhitekturne znamenitosti.


regija Nakhchivan

Kraji:Nakhchivan, Babek, ... Regija meji na Turčijo, azo ima tude nekaj turških običajev.


Severovzhodni Azerbajdžan

Kraji:Davachi, Khachmaz, Khinalug, Khudat, Nabran, Siyazan, Khanlar, Qachrash, Qusar, Qazakh, Quba. Etnično raznolika regija v gorah Kavkaza, poraščena z bujnimi zelenimi gozdovi.


regija Sheki

Kraji:Sheki, Balakan, Danachi, Goychay, Ismailli, Kapanachi, Kish, Oguz, Qabala, Qax, Yengiyan, Zaqatala. Regija z lepimi zelenenimi gorskimi regijami, ki mejijo z Gruzijo in vsebujejo najlepše mesto Azerbajdžana.


južni Azerbajdžan

Kraji:Agjabadi, Beylaqan, Imishli, Kurdamir, Saatli, Ujar, Zardab. Regija je dežela velikih plantaž, kjer prevladujejo citrusi in gorovje z velikim potencialom za pohode.


regija Talish

Kraji:Lankaran, Astara, Jalilabad, Lerik, Masalli, Neftchala, Sabirabad. Regija je etnična avtohtona skupina, ki je razdeljena med Azerbajdžanom in Iranom.


gorski Karabakh

Kraji:Stepanakert, Berdzor, Hadrut, Martakert, Martuni, Shushi, Khanlar, Qachrash, Qusar, Qazakh, Quba. Etnična regija, ki jo nadzira država in je dostopna samo preko Armenije.

Lastnosti pokrajine

Karabakh leži na zahodu v bližini glavnega mesta Azerbajdžana Baku. Karabakh se nahaja na polotoku Apsheron ob Kaspijskem morju.

Najnižja točka Azerbajdžana je Kaspijsko morje na -27m, najvišja točka Azerbajdžana pa Bazarduzu Dagi na višini 4466 m.

Vreme in klima

V večjem delu države je temperatura zmerna celo leto, povprečna temperatura za leto je 14-15 ° C. Temperatur v zimskem času so blage in sicer od 0-15 ° C, na nižje ležečih krajih in ob obali, medtem ko je v gorah okoli -20 ° C. Medtem, ko je v območju Nakhchivana klima precej drugačna, temperature poleti lahko zlahka presežejo 40 ° C, medtem ko pozimi pogosto padejo pod -20 ° C.

Sneg je redkost v Bakuju in ob obali, medtem ko je obilo snega v gorah, kjer je veliko vasi odrezanih od sveta v zimskem času. Južni gozdovi imajo največ dežja v pozni jeseni in zgodaj spomladi. Zahodna osrednja obala pa je precej suha. Baku je zelo vetrovno mesto.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Glede na klimo in vreme je potrebno prilagoditi svoje zahteve in se odločiti za čas, vreme in lokacijo, ki posamezniku najbolj ustreza, je pa Azerbajdžan država v kateri se najde nekaj za vsakogar.

Zgodovina

Azerbajdžan je bilo prizorišče številnih spopadov. Po 11. stoletju Azerbajdžan postane ozemlje, kjer prevladujejo Turki. Ozemlje Azerbajdžan so pridobili Rusi iz Perzije preko pogodbe Gulistan leta 1813 in pogodbe Turkamanchai leta 1828.

Po boljševiški revoluciji je Azerbajdžan razglasil svojo neodvisnost od Rusije, to je bilo maja 1918. Leta 1920 se je Azerbajdžan pridružil Rdeči armadi. Azerbajdžan je razglasil neodvisnost od razpadle Sovjetske zveze 30. avgust 1991.

Hrana

Posebnosti v hrani v državi Azerbajdžan so zelje, listi vinske trte in jajčevci, kebab, riž z različnimi različnimi prelivi (Plov), gutabs in mesne kroglice.

Kruh je osnovna prehrana v Azerbajdžanu, pripravljajo pa ga tudi na poseben način in sicer rečejo jedi kajpuri (kruh napolnjen s sirom). V Bakuju najdete tudi druge kuhinje, kot so turške, italijanske, azijske, zahodne in hitro hrano.

Pijača

Nekatere lokalne pijače vsebujejo ayran (jogurtov napitek, ki temelji na kislem mleku) in sherbet (iz cvetnih listov vrtnice ali žafrana). Obstajajo tudi različne vrste dokaj dobrega vina, pridelanega iz lokalnega grozdja in široka paleta mineralnih voda iz naravnih izvirov. Na nekaterih področjih Azerbajdžana trgi ponujajo limonade iz hrušk ali taragon.

Nakupovanje

Azerbajdžan ima nacionalno valuto Manat. Cene niso visoke, se pa po različnih regijah dosti razlikujejo. Prav tako se pri uličnih prodajalcih za ceno pogajajte.

Gospodarstvo in ekonomija

Azerbajdžan se v največji meri ukvarja z izvozom nafte. Azerbajdžan je do leta 1997 zmanjševal proizvodnjo nafte, nato pa jo je vsako leto povečeval.

Baku je šele pred kratkim začel dosegati napredek pri gospodarski reformi s čimer zamenjujejo stare gospodarske vezi in strukture. Gospodarski napredek pa ovirajo konflikti z Armenijo v celotni regiji v gorskem Karabakhu. Dolgoročne možnosti bodo odvisne od svetovnih cen nafte, lokacije novih plinovodov v regiji in sposobnosti Azerbajdžana za upravljanje naftnega bogastva.

Kultura

Večina prebivalstva države Azerbajdžan (več kot 90%) je sestavljeno iz Azerov, ki si delijo kulturo, ki je zelo podobna Turčiji. Azeri so tudi med iranskim prebivalstvom, kjer sčasoma vpliv ruske in perzijske kulture povzroča razlike med Azeri Azerbajdžana in Azeri Irana.

Po osamosvojitvi leta 1991 je Azerbajdžan dovolil zahodnim družbam, da razvijejo svoje obsežne energetske vire in se je soočil z ekstremnim povečanjem proizvodnje nafte. Kljub temu pa večina novo pridobljenega premoženja ostaja v rokah majhnega števila ljudi.

V središču mesta Baku je vedno več novih zgradb in vedno več srednjega razreda prebivalstva, medtem ko je veliko pokrajine v državi relativno slabo razvite.

Jezik

Uradni jezik je Azeri. To je turški jezik, angleščino govorijo v nekaterih krajih na zahodu. Večino ljudi pa govori tudi rusko. Ruščino bo počasi zamenjala angleščina še posebej v mestu Baku.

Izobraževanje

Azerbajdžan ima 36 državnih in 15 zasebnih univerz. Najbolj priljubljena fakulteta je državna fakulteta v Bakuju - Azerbajdžan State Oil Academy (ASOA). Izobraževalni sistem pa pozna tri ravni dodiplomski študij, magistrski študij in doktorski študij. Diplome iz Azerbajdžana priznavajo v več kot 50 državah.

Delo

Azerbajdžan ponuja veliko možnosti za delo, največ na področju učenja, črpanja nafte in turizma.

Varnost

V Azerbajdžanu je srednje veliko kriminala, paziti je potrebno predvsem v večernem času oziroma ponoči.

Podvzemite ustrezne ukrepe: izogibajte se nošenu večje količine denarja s seboj in ne hodite sami okoli ponoči ter uporabljajte znane taksiste in prevoze.

Če želite prijaviti kriminalno dejanje lahko pokličete na policijo, številka je 102, kjer boste lahko v angleškem jeziku naznanili dejanje.

Azerbajdžan ima visok odstotek prisotnosti korupcije.

Zdravje

Zdravstvene ustanove izven mesta Baku so zelo okrnjene in slabo dosegljive. v primeru hujših bolezni ali poškodb je običajno potrebna premestitev v Turčijo ali zahodno Evropo.

Telekomunikacije

Telefon

Azerbajdžan ima kombinacijo stare tehnoligije - žični stacionarni telefoni in brezžični mobilni telefoni, kateri pa še niso zelo razširjeni, saj se predvideva, da je šele 50% uporaba le teh.

Internet

Internetni dostop je mogoč v večjih mestih ter nekaterih manjših mestih.

Pošta

Za pošto skrbi podjetje Azərpoçt, ki je bilo ustanovljeno 29.9.1999. Do sedaj je že okoli 1.500 pošt v Azerbajdžanu.

Spoštujte običaje

Azerbajdžan ima veliko različnih religij v državi, na podlagi katerih imajo različne običaje. Večino - približno 93.4% prebivalcev Azerbajžana je muslimanov, ostali pa so brez vere ali pa se ne želijo izjasniti o veri.

Izogibajte se:

 • Ne čistite si nosa med jedjo - to smatrajo za zelo nesramno, tudi če storite to diskretno.
 • Ne čistite si zob med jedjo - to smatrajo za zelo nesramno, tudi če storite to diskretno.
 • Ne dvigujte nog v zrak med sedenjem.
 • Ne kažite s prstom na drugega.
 • Ne žvečite žvečilke med pogovorom ali med javnimi prireditvami.
 • Ne dotaktine se drugega brez dovoljenja.
 • Ob pozdravu ne objemajte ljudi, ki jih ne poznate dovolj dobro.
 • Ne govorite glasno v javnosti in ne uporabljajte grdih besed.
 • Ne smejte se neznanim ljudem.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Z avstop v državo Azerbajdžan potrebujete vizo. Vize se izdajajo za enokraten, dvokratni ali večkratni vstop in se izda v roku 7 dni. Viza za enokratni vstop ima veljavnost od 3 do 90 dni, viza za večkratni vstop pa ima veljavnost do 1 leta.

Brez vize lahko živijo 90 dni v državi Azerbajdžan državljani Belorusije, Georgije, Kazakhstana, Kyrgyzstan, Moldova, Mongolia, Russia, Tajikistan, Ukraine, Uzbekistan

Brez vize lahko živijo 30 dni v državi Azerbajdžan državljani Kitajske in Turčije.

Brez vize lahko živijo 15 dni v državi Azerbajdžan državljani Irana.

Z letalom

Azerbajdžan ima osem letališč za javni promet in sicer v nasldnjih krajih: Aghstafa, Baku, Balakan, Gabala, Ganja, Lankaran, Nakhchivan in Zaqatala.

Največje letališče v državi Azerbajdžan je Heydar Aliyev International Airport v kraju Baku, od koder lahko letite vsakodnevno v različne destinacije.

Azerbajdžam ima štiri podjetja, ki se ukvarjajo z letalskimi prevozi:

  Azerbaijan Airlines (AzAL), 
  Imair Airlines, 
  SW Business Aviation, 
  Turkish Air.

Z avtobusom

Obstajajo avtobusi, ki vozijo vsak dan na relaicji od Gruzije, Turčije, Irana in Rusije Azerbajdžanu.

Minibus vozi tudi iz gruzijske meje na Krazny most (Red Bridge), in naj bi stal okoli 10 ali 12 mannatov.

Z avtom

Z lokalnimi potovalnimi agencijami se je možno dogovoriti, da vam dostavijo vozilo do državne meje. V kolikor potujete z avtom, vam bodo na meji Azerbajdžana zaračunali kavcijo v višini več tisoč USD za vaš avto.

Z vlakom

Obstajajo železniške povezave med državo Azerbajdžan in z Gruzijo ter Rusijo. Vlak vozi ponoči in sicer iz kraja Tbilisi v Gruziji v kraj Baku v državi Azerbajdžan.

Računajte na to, da boste pri prestopu meje porabili kar nekaj časa, še posebej pri vstopu v državo Azerbajdžan.

Z ladjo

V kolikor potujete z vozilom trenutno ni možno prečkati mejo v Azerbajdžan z ladjo, saj noben ponudnik ne nudi te pomorske povezave z državo Azrbajdžan.

V kolikor pa potujete peš si lahko uredite prevoz na tovorni ladji, ki nudijo tudi storitve prevoza potnikov.

Transport po destinaciji

Letalo

Glede na to, da ima država Azerbajdžan kar osem letališč, je ta način transporta znotraj države Azerbajdžan hiter in enostaven.

Vlak

Obstajajo železniške povezave med določenimi mesti v državi Azerbajdžan, prav tako pa se železnice še gradijo z željo povezati Astaroz Qazvinom.

Avto

Obstajajo cestne povezave med vsemi mesti države Azerbajdžan. Sicer niso široke, ampak jih je večino z dvemi pasovi. Država Azerbajdžan ima 31,800 kilometrov asfaltnih cest ter veliko makadamskih in blatnih cest, ki so slabo prevozne v dežju.

Možen je najem vozila, katerega vam dostavijo tudi do državne meje v kolikor se tako dogovorite.

Najbolj znani podjetji, ki oddajata vozila v najem sta Europacar in Naniko Rent.

Avtobus

Avtobusi in mini avtobusi povezujejo večino mest.

Mestni avtobusi so v mestu Baku zelo dobro organizirani in vam nudijo hitre povezave.

Taxi

V Azerbajdžanu je veliko taksi služb, vendar bodite pozorni, da uporabite samo najbolj znane prevoznike, saj vas ostali znajo ogoljufati. Za najem taksija se jee potrebno pogajati glede višine cene. Tu so v prednosti domače govoreči ljudje.

Kolo

Kolo je zelo priljubljen način transporta po državi. Obstaja tudi veliko namestitev, ki vam nudijo posebne ugodnosti v primeru potovajna s kolesom.

Spanje in namestitev

Azerbajdžan vam nudi veliko različnih nastanitev, od poceni sob, pa do luksuznih hotelov.

Hoteli

V kraju Baku je velika ponudba različnih hotelov (po zadnjih podatkih 88 hotelov), v preostalih krajih pa je ponudba hotelov okrnjena. Cene za hotele se začnejo pri 60 USD.

Hostli

So dobra izbira za tiste, ki želijo potovati nekoliko ceneje, vendar si vseeno želijo udobja.

Kampiranje

Kampiranje je najcenejši način nočitve v Azerbajdžanu. Imate možnost kampiranja ob morju ali pa v gorovju, odvisno kaj si želite videti.

Nadredna destinacija