Avstralija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Avstralija je šesta največja država na svetu, ki se razprostira po istoimenskem kontinentu. Je destinacija, kjer lahko raziskujete mesta, se sončite na plažah, srkate odlično vino iz šestdesetih različnih vinskih regij, se potapljate ob otokih, obiščete opevano operno hišo v Sydneyu, se podate v divjo notranjost, ter osvojite kakšnega izmed snežnih vrhov. Avstralija je oddaljena destinacija, a vsekakor vredna obiska.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Avstralija - rdeči kontinent

Mateja Mazgan Preberite: Avstralija - rdeči kontinent, poln naravnih lepot in nepozabnih doživetij

Okrog sveta- Avstralija

Beja Prohart Preberite: Avstralija - Land "Down Under" - dežela kontrastov in vzhajajočega sonca

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 3:13 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Sydney: Avstralija in njeno največje mesto Sydney ponujata veliko. V tem velikem pristaniškem mestu si lahko ogledate slavno operno hišo, Harbour bridge, na katerega lahko tudi splezate, se udeležite katerega od festivalov in kulturnih dogodkov, ali pa le uživate v najbolj kosmopolitskem mestu kar jih Avstralija premore.
 2. Melbourne: Je drugo največje mesto in prestolnica države Victoria Če ima Avstralija kulturno prestolnico, je to vsekakor omenjeni Melbourne.
 3. Brisbane: Prestolnica države Queensland velja za mesto vrtov, parkov in sproščene atmosfere.
 4. Darwin: Avstralija je za svojo prestolnico določila majhno mesto Darwin, ki je poimenovano po znanem naravoslovcu Charles Darwinu. Obiščete lahko njemu posvečen nacionalni park ali pa se spustite v skladiščne tunele, ki so jih uporabljali v drugi svetovni vojni.
 5. Cairns: Mesto, ki je odlična začetka točka na mnoge zanimive destinacije, ki jih Avstralija ponuja (Great Barrier Reef, Kuranda ali deževni goz Daintree). Ima le 150.000 prebivalcev, a ga zapolnijo domači in tuji turisti.
 6. Tasmania: Tasmanija jr edina otoška država, ki jih ima Avstralija. Je tudi najmanjša in najredkeje poseljena. Znamenitost Tasmanije je Tasmanski vrag, ena izmed najzanimivejših živalskih vrst v Avstraliji.
 7. Uluru: Uluru oziroma Ayers Rock je velik skalnat monolit, ki se nahaja skoraj natanko na sredini kontinenta Avstralija. Visok je 318 metrov in velja za sveti kraj med Aborigini.

Skriti kotički

 • Watarrka nacionalni park - znan po Kings kanjonu
 • Great Ocean Road - Cestna pot ob obali Victorie, kjer lahko vidite tudi 12 Apostolov

Potovalni načrti

 • Avstralija - Obalna divjina - 7 dni : Potovanje pričnete v Melbournu in se vozite do Cape Conran, kjer lahko prenočite v lesenih kočah ali v posebnih safari šotorih. Na tej destinacije lahko ribite, surfate ali le opazujete naravo. Naslednji dan se z avtomobilom odpravite do Mallacoote, kjer na poti obiščete svetilnik, peščene sipine in spet prenočite v šotorih. Tretji dan je rezerviran za Mallacooto, ki je majhna vasica znana po posebnih ptičjih vrstah. S čolnom se lahko odpravite še na otok Gabo, kjer lahko vidite tudi kolonije majhnih pingvinov. Naslednji in peti dan se odpravite do Ben Boyd nacionalnega parka, kjer si lahko ob jezerih privoščite piknik, obiščete muzej kitov, mogoče pa boste videli tudi delfine. Šesti dan lahko izkoristite za Bournda park, ki je poseljen z Aboridžini. Zadnji dan se odpravite do Sydneya. Na poti opazujte naravne lepote, ki jih Avstralija ponuja.

Aktivnosti

 • Najpopularnejša oblika vodnih športnih aktivnosti je surfanje. Obiskati morate Bondi Beach v Sydneyu in Surfers Paradise v mestu Gold Coast.
 • Kopanje v naravnih termalnih bazenih blizu mesta Darwin.
 • Snorklanje in potapljanje blizu Great Barrier Reef na obali Queenslanda.
 • Bushwalking, aktivnost, ki je zelo priljubljena med domačini.
 • Gorske aktivnosti kot sta plezanje ali mountain biking, v nekaterih območjih tudi aktivnosti povezane s snegom.
 • Obisk enega izmed Casinojev ali konjskih dirk.
 • Polet z balonom.
 • Obisk vinskih regij in pokušina vin.
 • Obisk enega od otokov, kjer lahko vidite pingvine, koale in druge zanimive živalske vrste.
 • Obisk Blue Mountains in bližnjih jam.
 • Plezanje po mostovih Sydneya.
 • Avantura v notranjost Avstralije.

Koristne informacije

Glavno mesto: Canberra

Valuta: Avstralski dolar (AUD)

Število prebivalcev: 24.208.519 (2014)

Elektrika: 240V/50Hz (Poseben vtikač - tip I)

Tel. koda države: +61

Časovni pas: UTC +8 do +10

Telefon za njuno pomoč: 000

Domena: .au

Velikost države: 7,741,220 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Avstralija

Dinamični zemljevidi

Regije

 New South Wales in Avstralski glavni teritorij
 Kraji:Sydney, Canberra, Newcastle,Wollongong, Wagga Wagga, Parramatta...
 New South Wales oziroma Novi Južni Wales leži na vzhodni obali Avstralije z glavnim mestom Sydney, ki je turistom dobro znano.

Je najbolj poseljen del Avstralije s 7,4 milijona prebivalcev na 809,444 km². Na območju države New South Wales se razteza 780 različnih nacionalnih parkov, ki obsegajo puščave, deževne gozdove, slapove, ter zaščiteno naravno ter kulturno dediščino. Avstralija velja za športno državo, New South Wales pa je k temu pripomogel v največji meri z uspešnimi rugby, nogometnimi in drugimi moštvi. V sklopu države se nahaja tudi samostojni zemeljski teritorij Australian Capital Territory, ki zavzema glavno mesto Canberra.

 Queensland
 Kraji:Brisbane, Cairns, Gold Coast, Mackay, Townsville...
 Queensland je druga največja država na severovzhodu Avstralije, katere glavno mesto je Brisbane. Poimenovana je po Kraljici Viktoriji, ki je 6. junija 1859 podpisala sporazum in tako omogočila odcepitev od New South Walesa, kar je razveselilo prebivalce. Vsakega 6. junija domačini in obiskovalci slavijo Queensland day. Queensland velja za sončno državo oziroma "The sunshine state".

 South Australia
 Kraji:Adelaide, Mount Gambier, Port Pirie, Victor Harbor...
South Australia oziroma Južna Avstralija je dom mnogim migrantom, saj tvorijo 90 odstotkov vseh prebivalcev v tej državi. Ni tipično turistična destinacija, ponuja pa lepote neokrnjene narave, kmetije, vinograde, reko Murray in drugo. Središče Južne Avstralije je mesto Adelaide.

 Tasmania
 Kraji:Hobart, Queenstown, Richmond, Devonport...
 Tasmania je edina otoška država v Avstraliji in ima le 500.000 prebivalcev, s celino pa jo loči znamenita ožina Bass. Je najbolj gorata izmed naštetih šestih držav, najvišji vrh Mount Ossa pa meri 1617m. Avstralija premore veliko zanimivih živalskih vrst in Tasmanski vrag je zagotovo ena izmed njih. 

 Victoria
 Kraji:Melbourne, Bairnsdale, Ballarat, Wodonga...
 Victoria je najmanjša in najgosteje naseljena država s prestolnico Melbourne. Na eni strani ponuja bogate kulturne izkušnje, na drugi pa divjino in z njo povezane aktivnosti.

 Western Australia
 Kraji:Perth, Albany, Mandurah, Broome...
 Zahodna Avstralija je največja država, ki se razprostira po tretjini celotne države. Večina od 2 milijona prebivalcev živi v mestu Perth, le 500.000 jih živi na drugih območjih. Znana je pa svoji oddaljenosti, vinskih ter rudarskih regijah. Z monsunskim, tropskim, subtropskim in v notranjosti puščavskim podnebjem je Zahodna Avstralija klimatsko zelo raznolika.

Vreme in klima

Avstralija se razprostira na veliki površini in je zato klimatsko zelo raznolika. Sever celine je tropski, tudi savanski, jug države je subtropski z zmernimi temperaturami, notranjost je puščavska, na vzhodu pa je podnebje mešano tudi s celinskim. Največ padavin izmerijo na obalnih predelih, medtem ko je notranjost delno ali v celoti sušna. Zime so v večini blage, le v nekaterih goratih predelih zapade tudi do nekaj metrov snega. Pomembno je vedeti, da se Avstralija nahaja na južni polobli sveta, kar pomeni, da zima traja od junija do avgusta, glavna poletna sezona pa od decembra do februarja.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih


Najbolj primeren čas za obisk

Poleti se priporoča potovanje po južnem delu, saj je na severu zaradi obilnih padavin takrat t.i. "wetseason" ali mokra sezona. Zahodna Avstralija, Queensland in Severni teritorij je dobro obiskati od maja do oktobra, ko se temperature dvignejo do 30 stopinj celzija, visok pa je tudi odstotek vlage v zraku. Vzhodno Avstralijo lahko obiščete poleti in pozimi, medtem ko se osrčje države v poletnih mesecih odsvetuje, saj se temperature dvignejo tudi do 50 stopinj celzija.

Zgodovina

Avstralija je bila prvič poseljena pred več kot 40.000 leti, ko so jo naselili Aboridžini iz južne in jugovzhodne Azije. Zaradi dvigovanja nivoja vode, kot posledice zadnje ledene dobe, je Avstralija postala izolirana od ostalega sveta, to pa je razlog, da je kultura Aboridžinov tako posebna in močno povezana z naravo. Evropejci so se z Avstralijo prvič spoznali okoli leta 1600 in sicer med potjo nizozemskih trgovcev do Azije. Na začetku je Avstralija služila le kot kažipot do končne destinacije, a so obalo kmalu začeli raziskovati Francozi in Britanci. Imena mnogih zalivov, obal in rek tako izhajajo iz nizozemskega in francoskega jezika. Leta 1770 je kapitan James Cook raziskal vzhodno Avstralijo, si jo zamislil kot britansko kolonijo, ter jo poimenoval New South Wales. Prva poselitev Britancev se je začela 1788 v bližini Sydneya. Zaradi naseljevanja tujcev, se je drastično zmanjšalo število domorodcev, pomikali pa so se tudi bolj v notranjost. Avstralija je sicer veljala za britansko kolonijo, a je bila poseljena tudi z drugimi ljudstvi, na jugu predvsem z Azijci in prebivalci zahodne Evrope. Do 20. stoletja je postala multikulturna država. Leta 1901 so kolonije postale države znotraj Avstralije, ki je bila takrat pod britansko oblastjo. Nova država je tako vztrajno večala moč v kmetijstvu in rudarstvu, odigrala je tudi pomembno vlogo v svetovnih vojnah. Avstralija in Velika Britanija sta leta 1986 sprejeli Zakon o Avstraliji, ki je končal možnost odločanja britanskega parlamenta v imenu Anstralije.

Hrana

Nekaj zanimivosti:

 • BYO restavracije: "Bring your own" koncept, kjer si v restavracijo, ki nima licence za točenje alkohola, prinesete svoj alkoholni napitek.
 • Barbecue: piknik na prostem. Mnogi parki s že opremljeni z žar opremo
 • Meso kenguruja: lahko dobavljivo v trgovinah ali mesnicah, velikokrat pa ga najdete tudi na meniju v restavracijah. Okus ima podoben kot govedina.
 • Croc burger: hamburger s krokodiljim mesom.
 • Vegemite: popularen slan namaz. Je intenzivnega okusa, zato ta "začetnike" priporočajo le tanek nanos na kruh.

Avstralija je vegetarijancem prijazna država, saj se v skoraj vsaki restavraciji najde vegetarijanski meni.

Pijača

Starostna meja uživanja alkohola je 18 let. Kupovanje alkoholnih pijač pod 18 let je kaznivo, pravtako pa se kaznuje kupovanje alkoholnih pijač polnoletne osebe v imenu mladoletnika. Uživanje manjših količin alkohola je na prostem v javnosti, z izjemo države Victoria, legalno. Vožnja pod vplivom alkohola je kazniva, zato lahko ostanete tudi brez vozniškega dovoljenja. Maksimalna količina alkohola v krvi je 0,05%.

Pivo

Pivo velja za najbolj priljubljeno alkoholno pijačo v Avstraliji. Čeprav je avstralska znamka piva Fosters v svetu zelo poznana, pa je tam skorajda neboste našli. Vsaka država v Avstraliji ima svojo priljubljeno vrsto piva, splača pa se najti tudi mini lokalne pivovarne.

Znamke piva po državah znotraj Avstralije:

 • Južna Avstralija - Coopers in West End
 • Victoria - Carlton in VB
 • New South Wales - Tooheys
 • Queensland - XXX
 • Tasmania - Boags in Cascade
 • Zahodna Avstralija - Swan

Kot zanimivost, pa še poimenovanje steklenic za lažje naročanje "po avstralsko":

 • Stubby - 375 ml
 • Long neck ali tally - 750ml

Vino

Avstralija je vinska dežela, ki proizvaja in izvaža ogromne količine vina. Med najznamenitejše vinske regije spadajo Barossa Valley, Hunter Valley, McLaren Vale, Clare Valley in Margaret River.

Žgane pijače

Bundaberg Rum ali Bundy, v Queenslandu narejen temni rum, je ena izmed popularnejših domačih žganih pijač.

Nakupovanje

Avstralija velja za drago državo,ki se rangira na 3. mesto najdražjih držav na svetu, takoj za Norveško in Švico.

 • Pogajanje za ceno ni navada v Avstraliji.
 • Napitnine niso obvezne.
 • Trgovine so v večini odprte od 9:00 do 17:00, z izjemo enega dne, ko so odprte do 21:00 (ponavadi petek, izjema Sydney ob četrtkih). Veliki nakupovalni centri so odprti do 21:00.

Gospodarstvo in ekonomija

Avstralija ima zahodno kapitalistični sistem. Največ, kar 69%, k BDP (bruto domači proizvod) prispevajo turizem, izobraževalna dejavnost ter finančne storitve. Turizem na letni ravni, k gospodarstvu prispeva 73 milijarde dolarjev, kar znese 11% celotnega izvoza. Največ izvažajo v kmetijski in rudarski panogi. So gospodarsko stabilna država.

Kultura

Avstralija je zaradi mnogih priseljencev kulturno zelo raznolika. Zaradi pestrosti narodov lahko tam prakticirate skoraj vse vere, poizkušate internacionalno kuhinjo in slišite tuje jezike. Poleg novejše mešanice narodov, je trenutno v Avstraliji tudi približno pol milijona Aboridžinov.

Največji kulturniki v Avstraliji so:

 • Tom Roberts (slikar)
 • Arthur Streeton (slikar)
 • Sidney Nolan (modernist)
 • Emily Kngwarreye (umetnica, pripadnica Aboridžinov)
 • Patrick White (pisatelj, nagrajen z Nobelovo nagrado)
 • Les Murray (pesnik)
 • David Malouf (večkrat nagrajeni pisatelj)

V Avstraliji je zelo razširjena opera in z njo povezan balet.

Jezik

Uradni jezik je angleščina, ki pa je posebna zaradi avstralskega slenga. Avstralci drugih tujih jezikov načeloma ne govorijo, razen če so pripadniki manjšin migrantov iz drugih držav (nemščina, mandarinščina, poljščina, grščina). Posebnost so jeziki različnih skupin Aboridžinov, s katerimi boste pa le stežka prišli v stik. Nekaj primerov avstralskega slenga:

 • G'day - Hello - Živjo
 • Cheers mate - Thank you - Hvala
 • Hoo roo - Goodbye - Adijo
 • Aussie - izraz za Avstralca

Izobraževanje

Če se na destinaciji želite izobraževati, vam Avstraija zraven turistične vize ponuja tudi študijsko. Dijaki srednjo šolo obiskujejo 6 let, s sedemnajstimi oziroma osemnajstimi leti pa se vpišejo na dodiplomski študij, ki traja 3 ali 4 leta. Dodatno peto leto je izjema pri študentih medicine, dentalne medicine in prava. Nadaljujejo lahko na podiplomski stopnji in si pridobijo naziv magistra ali doktorja znanosti. Avstralija ima 42 univerzitet in vse privabljajo tuje študente. Študij je plačljiv.

Delo

Za zaposlitev v Avstraliji je potrebna pridobitev delovne vize, študenti, ki imajo študijsko vizo pa lahko na teden opravijo največ 20 delovnih ur. Tujci si za plačilo morajo priskrbeti avstralski bančni račun in davčno številko (Tax file number - TFN). Delodajalci od plačila vzamejo prispevek za pokojnino, zato morajo začasni tuji delavci za vračilo zaprositi pred odhodom iz države. Avstralija ponuja tudi programe volunterstva:

 • Australian Volunteers
 • World Wildlife Fund
 • International Student Volunteers Australia
 • Gap 360
 • Xtreme Gap Year

Varnost

Telefonska številka za nujne primere je 000, kjer vas operater po vaši obrazložitvi problema preveže do policije, gasilcev ali reševalcev. Če niste v neposredni življenski nevarnosti lahko pokličete policijo na telefonsko številko 131 444. Za informacije o ugrizih kač in pikov pajkov, pokličite na telefonsko številko 131126. Pomembno je, da na plaži upoštevate opozorila in, zaradi morskih psov ter meduz, ne plavate izven zavarovanih območij. Večjih nevarnosti zaradi kriminala ni, vseeno pa oblasti opozarjajo, da se ne zadržujete v temačnih ulicah v večjih mestih, zaklepate avtomobile in pazite na svoje stvari.

Zdravje

Higienski standardi živil in hrane so visoki, zato ni večje nevarnosti za zatrupitve s hrano. Posebnih cepljenj za obisk Avstralije ni. Priporoča se uporaba repelentov za zaščito pred insekti, sicer pa Malarija ni prisotna. Potniki iz nekaterih držav EU, tudi Slovenija, so upravičeni do brezplačne osnovne zdravniške asistence, a se pred potovanjem pozanimajte o zavarovanju v tujini. Priporoča se tudi uporaba zaščite pred sončnimi žarki.

Telekomunikacije

Telefon

Klicna koda za Avstralijo je +61, kateri sledi številka posameznega območja, za njo pa številka prejemnika klica.

Območne številke:

 • 02 = New South Wales, Australian Capital Terrirory in severni del Viktorije
 • 03 = južni New South Wales, Victoria in Tasmania
 • 04 = mobilni telefoni
 • 07 = Queensland
 • 08 = Zahodna Avstralija, Južna Avstralija in severni teritorij

Internet

Dostop do spleta v urbanih središčih ne predstavlja težav. Lahko obiščete internet kavarne, kjer ura uporabe interneta stane od 4 do 5 A$, ali pa poiščete povezavo v javnih knjižnicah. Do WI-FI povezave lahko dostopate tudi v mnogih kavarnah, restavracijah, hotelih in podobno, le redko pa boste naleteli na nezaščiteno povezavo. Z mobilnim gostovanjem za prenos podatkov se lahko povežete tudi preko sistemov 3G/4G/LTE.

Pošta

Podjetje Australia post skrbi za pošto na nacionalni ravni. Pošiljanje pošte v notranjem prometu vas bo stalo 0,60 A$ (do 250g), v mednarodnem pa 1,60 A$ (do 20g).

Spoštujte običaje

 • V Avstraliji je klicanje po imenih nekaj običajnega, tudi če naslavljate neznano osebo ali uradnika. Avstralci si radi delijo zanimive vzdevke.
 • Druženje ob alkoholu je nekaj normalnega, v nekaterih delih Avstralije se zavrnitev povabila smatra kot nespoštovanje.
 • Na plaži je po večini dovoljeno sončenje zgoraj brez,v kopalkah pa se lahko zadržujete samo v okolici plaže. Če greste kam dlje, se boste morali malo bolj zakriti.
 • Avstralci ne marajo ljudi ki se hvalijo.
 • Če želite fotografirati Aboridžina, ga morate najprej prositi za dovoljenje.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za vstop v Avstralijo morajo državljani članic EU zaprositi za vizum preko spletnega sistema "eVisitors". Vloga za obisk je brezplačna, a je priporočljivo, da se jo odda najmanj 14 dni pred odhodom na destinacijo. Vizum omogoča več vstopov v obdobju enega leta, en obisk pa lahko traja do največ 3 mesece.

Z letalom

Avstralija je zaradi svoje oddaljenosti najlažje dosegljiva z letalskim prometom, kar pa iz Evrope lahko traja tudi več kot 24 ur, odvisno od prestopov in čakalnih ur. Pogoste prestopne točke so tako Singapur, Hong Kong, Bangkok ali Dubaj. Največje mednarodno letališče v Avstraliji se nahaja v Sydneyu, veliko poletov iz Evrope pa je usmerjenih tudi na letališča v Melbournu, Brisbanu in v Perthu.

Kopenski promet

Zaradi oddaljenosti in obdanosti z morjem, je Avstralija destinacija, ki se je neda v celoti osvojiti s kopenskim prometom. Za avanturiste in izkušene popotnike pa obstaja možnost poti po celini do Singapurja, od tam s trajektom do Indonezije, natančneje do kraja West Timor, od tam pa polet do Darwina, kar znese le 700 kilometrov v zraku v celotnem potovanju.

Z ladjo

Avstralija beleži med poletjem (od novembra do februarja) sezono prihodov križark, najpogosteje so to ladje skupin Princess Cruises, Royal Caribbean in Holland America Line. Začetna postaja križark je največkrat v pristaniščnih mestih Los Angeles, Vancouver in Seattle, vkrcate pa se lahko tudi bližje Avstraliji, v Novi Zelandiji. Takšna oblika potovanja je za potnike iz Evrope dražja, saj si je potrebno urediti tudi letalski prevoz do in iz mesta pristanišča.

Transport po destinaciji

Letalo

Letalski prevozniki v Avstraliji, zaradi velikih razdalj med mesti, ponujajo možnost pogostih notranjih letov. Izbirate lahko med štirimi večjimi prevozniki, ter med manjšimi regionalnimi prevozniki:

 • Qantas
 • Virgin Australia
 • Jetstar
 • Tiger Airways Australia
 • Qantaslink: regionalna različica Qantas družbe, ki pokriva mesta v državah Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmania in Zahodna Avstralija
 • Regional Express: pokriva večja mesta na vzhodu in v državi Južna Avstralija
 • Skywest: pokriva zahodni del, Bali in Darwin
 • Airnorth: pokriva Severni teritorij
 • Skytrans Airlines: pokriva Queensland
 • Sharp Airlines: pokriva mesta v državah Victoria in Jžna Avstralija

Za najugodnejši nakup vozovnice preverite uradne spletne strani prevoznikov, ter jih med sabo primerjajte.

Vlak

Zaradi velikih razdalj in majhnega števila potnikov, je Avstralija destinacija s počasnimi in dotrajanimi železnicami, ki se jih tako v največji meri uporablja za tovorni promet. Železniška mreža je najgostejša na vzhodu, z zahodom pa je povezana le z eno povezavo do mesta Perth. Nemalokrat se zgodi, da je letalski prevoz ne le hitrejša, ampak tudi cenejša verzija prevoza po Avstraliji.

Železniški prevozniki na dolge razdalje:

 • Great Southern Railways: povezuje Sydney, Broken Hill, Adelaide, Alice Springs, Darwin, Perth in Melbourn
 • NSW Trainling Regional: povezuje Sydney z Melbournom, Brisbane in Canberro, ter manjše kraje v državi New South West
 • V/Line Passenger: povezave v državi Victoria
 • Queensland Rail - Traveltrain: povezave v državi Queensland
 • The Savannahlander: povezava med mestom Cairns in odročnim mestom Forsayth, ki je posebno doživetje

Avto

Potovanje z avtomobilom je optimalno za premagovanje krajših ovir, predvsem v bolj naseljenih področjih, saj so ceste dobro vzdrževane. Ceste v notranjosti države, v odmaknjenem svetu, so pogosto uničene ali pa jih niti ni. Večja mesta povezujejo avtoceste, ki so v večini brezplačne, prispevki se plačajo le na območjih Sydneya, Melbourna in mesta Brisbane. Vozniki v Avstraliji vozijo po levi strani, kar je drugače kot smo navajeni vozniki v Sloveniji. Vozniki s slovenskim vozniškim dovoljenjem morajo pridobiti mednarodno vozniško dovoljenje v angleščini, ki je veljavno 3 mesece. Je plačljivi dokument, za katerega zaprosite na AMZS Slovenija.

Primeri nekaterih razdalj z avtom:

 • Sydney - Melbourne: 9-10 ur (900km)
 • Sydney - Brisbane: 12-13 ur (1000km)
 • Sydney - Perth: 45 ur (4000km)
 • Sydney - Canberra: 3,5 ur (300km)
 • Melbourne - Adelaide: 8-10 ur (1700km)

Če se nameravate z avtom podati v notranjost države, se opremite z rezervnim gorivom, rezervnimi deli, zadostno količino hrane in vode in toplimi oblačili, saj so področja zelo odročna in boste le malokrat koga srečali. Na takšnih poteh ste pogosto tudi brez mobilnega signala, zato oblasti priporočajo, da obvestite nekoga o planirani pustolovščini, pomembno pa je tudi upoštevanje vremenskih razmer ter priporočil za varnost.

Najetje avtomobilov je možno v večjih urbanih središčih. Večji ponudniki so:

 • Avis
 • Redspot
 • Hertz
 • Budget
 • Europcar

Avtobus

Za krajše relacije je potovanje z avtobusom najugodnejša in relativno hitra opcija. Družba Greyhound, z največjo mrežo avtobusnih linij, vsak dan povezuje več kot 1100 destinacij.

Taxi

Številka za rezervacijo kjerkoli v Avstraliji - 131 008

Spanje in namestitev

Ob klasičnih nastanitvenih možnosti, kot so hoteli, moteli, počitniške hišice in hosteli, Avstralija ponuja še nekaj zanimivih možnosti:

 • Kampiranje je zelo priljubljen način prenočitve. Kampi so dobro opremljeni, stanejo pa približno 20 A$ na noč. Cenejše ali celo brezplačne kampe lahko najdete v nacionalnih parkih (Wilsons Promontory National Park, Kosciuszko Park...).
 • Nastanitev na kmetijah, kjer vam bodo ponudili tudi možnost opravljanja vsakdanjih kmečkih opravil.

Nadredna destinacija