Armenija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Armenija (Armenian: Hayastanje) država bivše sovjetske republike, ki je locirana v vzhodni Aziji, natančneje na Kavkazu. Mejo si deli z državami Turčija, Gruzija, Iran in Azerbajdžan. Mnogim Slovencem popolnoma neznana država, ki pa skriva starodavno in bogato kulturo. Armenija je vredna ogleda zaradi najstarejših naselij, ogromno starodavnih cerkva in ljudskega izročila. Armenija se ponaša tudi z enim izmed največjih in najvišje ležečih alpskih jezer na svetu. Armenija je dobro poskrbela za varnost, pozitivno točko pa lahko najdemo tudi v zelo enostavnem potovanju po državi in seveda svetovno znanemu konjaku Aragat.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 9.37 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Yerevan: Prestolnica države Armenija, največje mesto in najbolj priljubljena destinacija. Mešanica zgodnje sovjetske in moderne ter postmoderne vrhunske arhitekture. Zgodovinski navdušenci pa bodo v mestu Yerevan našli knjige iz 9.stoletja in ruševine trdnjave Erebuni, ki je bila zgrajena leta 782 pred našim štetjem.
 2. Tsakhkadzor: Kecharis samostan, nedavno obnovljen, definitivno vreden ogleda predvsem zaradi kraljeve zgodovine. Tsakhkadzor je tudi smučarsko letovišče, ki se ponaša predvsem z ogromno gozdovi in čisto naravo.
 3. Dilijan: Ali kot mu pravijo domačini 'Mala Švica'. Čudovita tradicionalna arhitektura in idealna destinacija za vse ljubitelje pohodništva in zdraviliščih, ki so se ohranila še iz časa Sovjetske zveze, znana predvsem po čudežnih ozdravitvah.
 4. Goris: Ogromno v zgodovini naseljenih jam, stanovanja še vedno vklesana v skalo, soteska reke Goris.
 5. Tzitzernakabert: Spomenik vsem žrtvam armenskega genocida, v bližini se nahaja tudi muzej z zgodovinsko obrazložitvijo groznega dogodka.
 6. Sevan: Najbolj priljubljen kraj ob jezeru Sevan, zgodovinska in kulturna dediščina.
 7. Tavush Marz: Čudovito mesto in idealna destinacija v poletnem času.
 8. Ijevan: Malo mestece, ki skriva ogromno starodavnih cerkva.
 9. Jermuk: Mesto, ki je znano po vročem izviru mineralne vode v kateri lahko uživate v tamkajšnjih toplicah in istoimenski ustekleničeni vodi.
 10. Stepanavan: Destinacija odlična za pohodništvo in degustacijo doma narejenih mlečnih izdelkov, opremljena z mnogimi malimi "bed & breakfast hoteli.
 11. Khor Virap: Zgodovinski samostan, ki se nahaja ob armensko - turški meji, ki poleg zgodovine nudi odlično razgledno točko za opazovanje Aragata.

Potovalni načrti

 • Armenija 7 dni: Yerevan in antični tempelj Garni, samostan Gerhard; samostan Khor Virap in Noravank; ogled postojanke Svilene poti.
 • Armenija 7 dni: Yerevan; Echmiadzin - armenski Vatikan; Ashtarak in cerkev Karmravour iz 7. stoletja; jezero Sevan; Dilijan; samostan Khor Virap; grško - rimski tempelj Garni in samostan Geghar

Zaradi malo drugačne prometne povezave in ogromno znamenitosti vsekakor priporočamo, da si za ogled države Armenija vzamete najmanj 7 dni. Turistični paketi večinoma ponujajo še potovanja v kombinaciji z Gruzijo, zato predhodno načrtovanje potovanja vsekakor ne bo odveč.

Aktivnosti

Armenija je odlična destinacija za vse tiste, ki si želijo preživeti aktivni dopust. Vsekakor na smete izpustiti naslednjih zabavnih aktivnosti, ki so tudi prijazne do okolja:

 • Pohodništvo
 • Plezanje po skalah
 • Jadranje na deski
 • Sončenje
 • Kampiranje
 • Smučanje
 • Yerevan ZOO, odprt že leta 1940
 • Waterworld in Plan city - vodni park
 • Stadion Hrazdan - glavni nogometni stadion
 • Ogledi samostanov in cerkva

Koristne informacije

Glavno mesto: Yerevan

Valuta: dram (AMD)

Število prebivalcev: 3.002.594

Tel. koda države: +374

Časovni pas: UTC + UTC (UTC+4) poletni (DST): DST (UTC+5)

Telefon za nujno pomoč: gasilci 01, policija 02, reševalno vozilo 03

Domena: .am

Velikost države: 29,800 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid Armenija

Zemlejvid Armenija Armenija

Dinamični zemljevidi

Regije

 Kraji:Yeremen, Echmiadzin, vulkan Aragats ...
 Večino regije je dokaj ravninske in suhe in predstavlja dolino Ararat. Poleg vulkana Aragats je za ljubitelje naravne dediščine zanimiv
rezervat Khosrov, za ljubitelje kulturne dediščine pa je nepogrešljiv ogled samostanov Gegharda in Khor Virapa.


 Kraji:jezero Sevan...
 Regija leži okoli jezera Sevan, ki se nahaja na nadmorski višini 2000 metrov. Tu najdemo največje khachkar pokopališče na svetu, prav tako 
 tudi ogromno antičnih spomenikov in verskih objektov. Okoli jezera najdemo številne plaže in restavracije, najpopularnejše aktivnosti pa so 
 ribolov in jadranje na deski.


 Kraji:Shamshadin...
 Regija na severu meji z Gruzijo, geografsko gledano pa je ta regija gorata. Kanjon reke Debed v sebi skriva mnogo izoliranih samostanov in 
 cerkva. Shamshadin pa je skoraj neobljudeni del regije, ki v sebi skriva pravo lepoto Armenije.


 Kraji:Tatev, Noravank, Mozrov, Selim Caravanserai...
 Regija polna čudovitih jam in cerkva. 


 Kraji:Stepanakert, Aghdam, Shushi...
 De facto neodvisna republika, katere etični prebivalci so Armenci, prav tako je vstop možen le skozi Armenijo. Pokrajina je sestavljena iz čudovitih zelenih 
 hribov in gora, za turiste pa privlačna predvsem zaradi pohodništva in med Karabahsko vojno opustošenih mestih Aghdam in Shushi. Glavno mesto je Stepanakert,kjer  živi kar 30% celotne populacije v regiji.

Lastnosti pokrajine

Armenija je geografsko gledano mala celinska in gorata država. Številni gorski prelazi, doline in kanjoni dajejo občutek da je država večja. Pet procentov površine Armenije predstavlja jezero Sevan, ki je zaradi svoje nadmorske višine čudovita razgledna točka, prav tako pa je to največje jezero v malem kavkaškem gorovju. Geografska razgibanost nam da od pustih neplodnih pokrajin, do bogatih gozdov zasneženih vrhov in alpskih jezer.

Naravne nevarnosti

potresi

Najvišji vrh

Aragats Lerr, 4 095 m nadmorske višine

Najnižja točka

reka Debed 400 m nadmorske višine

Vreme in klima

Armenija je z gorami varovana pred vplivi Črnega in Kaspijskega jezera, rezultat tega pa je celinsko podnebje. Poletja so vroča in suha, zime pa mrzle. Največ padavin okoli 800 mm pade na severnem delu Armenije, kjer je tudi največ gora, povprečje pa znaša nekje 200-500 mm. Bolj kot se približujemo meji z Iranom, bolj se tudi zvišajo povprečne temperature. Povprečna zimska temperatura znaša okoli 0°C, poletna pa okoli 25°C, pojavljajo pa se tudi ekstremi, npr. poleti lahko v Yerevanu temperatura naraste tudi do 44°C, pozimi pa pade tudi 15°C pod ničlo. Armenija ima zelo neizrazito in kratko pomlad, kot tudi jesen.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk varira glede na želje turista. Če si turist želi snega in smučanja na številnih planotah, potem je vsekakor priporočljivo Armenijo obiskati pozimi. Če pa so želje turista predvsem spoznavanje kulture in okolja v družbi športno in okolju prijaznih aktivnosti, vsekakor priporočamo obisk v poletnih mesecih.

Zgodovina

 • Armenija obstaja že več kot 3000 let,
 • prva država, ki je prevzela krščanstvo, kot uradno vero države (leta 301)
 • do leta 1454 mogočen imperij, ki je nadzoroval vse ozemlje med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom, nato pa so si oblast vzeli Parti, Rimljani, Mongoli, Arabci, Egipčani in Perzijci
 • 1454 se država Armenija razdeli med Otomanski imperij in Safaviska Perzija, Armenci pa so bili zasužnjeni
 • v letih 1895 in 1923 Armenski genocid, ki so ga izvajale turške oblasti, predvsem zaradi strahu, da bi se Armenija med prvo svetovno vojno pridružila Rusiji
 • 1828 je Armenija priključena Rusiji, 1920 pa Sovjetski zvezi
 • po razpadu sovjetske zveze Armenija ostaja članica SND

Karabaški spor

Po razpadu Sovjetske unije v zgodnjih devetdesetih letih so se Armenci v gorskem Karabahu, ki je pripadal Azerbajdžanu uprli in se borili za neodvisnost s podporo Armenije. Vojaško so vojno zmagali, vendar žal ni prišlo do nobene diplomatske rešitve. 1994 so sklenili "črto premirja", ki sedaj predstavlja de facto državno mejo gorskega Karabaha, ki pa ni državno priznan. Vojni spopadi so se večinoma končali, diplomatski pa še zdaleč ne. Armensko Karabaška meja z Azerbajdžanom je zaprta. Turčija pa je v podporo Azerbajdžanu zaprla kopensko mejo z Armenijo.

Hrana

 • Khorovats ali Shashlik: na žaru pečeno meso (svinjina, jagnjetina, piščanec ali govedina) s čebulo, paradižnikom, jajčevci in paprikami.
 • Harissa: kaši podobna nacionalna jed, ki se pripravlja že od antičnih časov. Tradicionalno se streže na velikonočni dan. Sestavljena pa je iz predhodno kuhane in izkoščičene perutnine ali jagnjetine in namočene pšenice.
 • Borscht: zelenjavna juha, ki ima tradicionalno kot glavno sestavino rdečo peso, postrežena pa je z toplo kislo smetano.
 • Khash: tradicionalna jed, ki izvira iz pokrajine Shirak. Zgodovinsko zelo hranljiva zimska hrana za revno prebivalstvo, ki danes velja za pravo poslastico in se uživa kot praznični zimski obrok.
 • Dolma: polnjeni listi trte ali zelja z papriko in jajčevci.
 • Tolma: z praženim mesom polnjeno sadje
 • Lahmajun: pici podobna jed
 • Byorek: jed sestavljana iz trikotno oblikovanega testa nadevana z sirom, špinačo, mleto govedino, feta sirom ali skuto. Nadev je tipično začinjen.
 • tradicionalni mlečni izdelki: Matsun - jogurt; Okroshka - hladna juha iz kefirja, kumar in kopra; Spas - vroča jogurtova juha z zrni

Sladice in prigrizki

 • Nazook: vlečeno testo s sladkim nadevom
 • Alani: posušene koščice breskev, ki so polnjene z mletimi orehi in sladkorjem
 • Kadaif: razrezano testo s smetano, nadevano s sirom ali orehi in prepojeno s sladkim sirupom
 • Anoushabour: tradicionalni božični puding, dušeno suho sadje z ječmenom, ki je posipano z mandlji ali orehi
 • armensko sadje: marelice, breskve, grozdje in lubenice imajo zaradi višine in podnebja nepozaben vrhunski okus.

Pijača

Armenija spada med države kjer je pitje kave poseben del dneva. Najboljše kave so tiste, ki jih pripravljajo na pločnikih oziroma v kavarnah ob pločnikih, kjer lahko ljudje opazujejo samo pripravo. Zelo priljubljena je veriga kavarn Jazzve, ki ponuja ogromno vrst kave kot tudi čaja.

Alkoholne pijače: Vodka, Honi oghi - vodka iz drena, Tsirani oghi - marelična vodka, lokalna piva ( Kilikia, Kotayk, Gumri) in vina - poznajo tudi taka iz granatnega jabolka.

Brezalkoholne pijače: Tan - slan jogurt z vodo, Jermuk - mineralna voda, Masuri hyut - šipkov sok, Bali hyut - višnjev sok

Nakupovanje

Armenija ima tipične spominke kot so preproge, konjak, sadje in sovjetski spomeniki. Ob koncih tedna je zraven Trga republike (Yerevan) ogromen sejem, ki ponuja ogromno za turiste. Pogajanje v trgovinah ni pogosto, razen pri nakupu dražjih stvari kjer je pametno. Na tržnici oziramo pri prodaji na prostem pa je pogajanje nujno. Puščanje napitnine je vse bolj pogost pojav v Armeniji, predvsem v kavarnah in restavracijah. Nekako so navajeni na zaokroževanje oziroma do 10% zneska računa. Osebje v kavarnah pogosto služi samo z napitninami, čeprav po načinu strežbe tega ni vedno moč ugotoviti. Nekatere restavracije so pričele računati "pristojbino za storitev", ki pa ponavadi ni namenjena strežbi. Puščanje napitnine v taksijih ni običaj, medtem ko je zaokroževanje povsem vsakdanje.

Najbolj znan trg ali tržnica je Vernissage zraven Trga republike (Yerevan), kot nekakšen bolšji sejem, kjer lahko kupiš tako tristo let staro preprogo, kot sovjetski telefon iz leta 1970.

Nakupovanje poteka v armenski valuti DRAM. Dolarje, evre in rublje lahko menjate po celotni državi v menjalnih kabinah ali komercialnih bankah. Za menjavo ne zaračunavajo provizije cene pa so skoraj vedno konkurenčne. Bankomati so dostopni v večji mestih ampak pod pogojem, da ste imetnik sistema Visa ali MasterCard. Kreditno kartico lahko uporabljate v Yerevanu, drugje pa še niso splošno sprejete.

Menjalni tečaj: 1€ = 538 dram

Uradi in šole so odprte od ponedeljka do sobote, večina trgovin in restavracij pa vse dneve. Armenci niso jutranji ljudje, dopoldan vse poteka počasi tudi predčasno oziroma odpiranje ob uri jim ne gre najbolj od rok.

Gospodarstvo in ekonomija

Armenija in njeno gospodarstvo v glavnem temeljita na industriji in kmetijstvu. Pod okriljem Sovjetske zveze in planskega gospodarstva je Armenija razvila močno proizvodnjo mikro-orodnih strojev, tekstila in sintetičnega kavčuka. Industrijska proizvodnja še danes predstavlja kar 30% bruto domačega proizvoda, 40% prebivalstva pa je zaposlenega v industriji in gradbeništvu. Armenija ima tudi nekaj naravnih bogastev, ki jih skrbno obdelujejo: zlato, baker, cink in srebro. Armenija je od Sovjetske zveze podedovala tudi jedrsko energijo, kot edina na območju Kavkaza.

Po razpadu Sovjetske zveze je imela Armenija večletno dvomestno gospodarsko rast, žal pa se je v letu 2009, podobno kot celoten svet, soočila z globoko recesijo. Bruto domači proizvod je padel kar za 14%. Leto 2010 je bilo gospodarsko gledano boljše, vendar se je v letu 2011 Armenija znova soočila s težko recesijo.

Armenija ima devizne rezerve v tujini v vrednosti 1823000000 USD.

Armenija enkrat več dobrin uvozi kot izvozi. V glavnem izvaža železo, baker, barvne kovine, diamante, minerale in energijo uvaža pa: nafto, zemeljski plin, tobačne izdelke in hrano. Največji trgovski partner pa še vedno ostaja Rusija.

Kultura

Kot se za prvo krščansko državo spodobi je Armenija polna samostanov in cerkva, ki so umeščeni v čudovito naravno okolje. Vredni ogleda so predvsem samostani Tatv, Noravank, Haghartsin, Haghard in Geghard.

Armenija leži na stičišču Evrope in Azije, kar se kaže tudi v kulturi. Po padcu sovjetske zveze so se Armenci soočili z "novim svetom" na zahodu, ki je povzročil predvsem družbene spremembe, kar je še posebej opazno v prestolnici Yerevan. Prebivalstvo Armenije je zelo družinsko usmerjeno in zelo gostoljubno. Gostoljubnost se najbolj pokaže na podeželju, kjer prebivalci z veseljem postrežejo tako s hrano kot s prenočiščem. Predvsem pa so jih ljube zdravice in z njim povezano nazdravljanje.

Politično gledano je Armenija zaveznik Rusije in proti sosedom Turčije in Azerbajdžanom. Tudi meje s Turčijo in Azerbajdžanom hermetično zaprte.

Zaradi velikega deleža angleško govorečih Armencev, so številni prometni znaki v angleščini, kar dodatno zelo pozitivno vpliva na občutek, da so turisti zelo zaželjeni in dobrodošli.

Muzeji

 • Nacionalna galerija Armenija (1921)
 • Muzej armenskega genocida
 • Muzej Sergeja Paradžanova; znan armenski umetnik
 • Matenadaran; knjižnica in muzej 17000 starih rokopisov, med drugim tudi Sveto Pismo iz srednjega veka
 • Opera Yerevan

Od leta 2004 Yerevan gostuje mednarodni filmski festival Zlata marelica.

Znane osebe Armenija

 • Vladimir Akopjan, šahist
 • Levon Aronjan, šahist
 • Gevorg Emin, pesnik
 • Aleksander Arutiunijan, skladatelj
 • Đivan Gasparjan, skladatelj
 • Sergej Parajanov, filmski režiser
 • Sargis Sargsijan, igralec tenisa
 • Alexander Shirvanzade, pisatelj
 • Robert Kočarjan, trenutni predsednik Armenije
 • Levon Ter-Petrosjan, predsednik Armenije od 1991. do 1998.

Jezik

Armenija ima en uradni jezik - armenščino. Posledica zgodovine in vključenosti Armenije v Sovjetsko zvezo je, da večina Armencev govori tudi nekaj ruščine, ki je tudi obvezni drugi jezik v armenskih šolah. Angleščina je že zelo razširjena v prestolnici Yerevan, medtem ko je na podeželju bolj redka.

Armenščina sodi v skupino indoevropskih jezikov, ki pa zaradi posebnosti predstavlja kar svojo jezikovno skupino.

Izobraževanje

Armenija po podatkih Združenih narodov spada med evropske države z najslabšim izobraževalnim sistemom. Po obliki je armenski izobraževalni sistem dokaj podoben slovenskemu. Njihov izobraževalni sistem vsebuje predšolsko, splošno srednješolsko, posebno srednjo, poklicno, višje in podiplomsko izobraževanje. Poznajo tako javne kot zasebne izobraževalne ustanove.

Najbolj znane univerze

 • Center poučevanja kmetijskih dejavnosti [1]
 • Ameriška univerza v Armeniji [2]
 • Armenski državni zavod za telesno kulturo [3]
 • Pedagoška univerza Armenija[4]
 • Državni zavod za gospodarstvo Yerevan [5]
 • Jezikovna univerza Yerevan [6]

Delo

Armenija išče nove delavce tudi preko spletne strani Career center, prav tako pa spodbujajo tudi prostovoljno delo, katerih ponudbe lahko najdete na naslednjih spletnih straneh: Armenija Prostovoljec, Rojstna pravica Armenija in Center Armenija.

Varnost

Armenija kot taka ni nevarna država, prav tako je Yerevan dokaj varno mesto. Turisti so lahko tarča žeparjev in tatvin, zato je pri hoji na ulici priporočljivo paziti na svojo prtljago. Je pa za Armence nenavaden pojav, da se ženska po mraku sprehaja brez spremstva in to zna pritegniti preveliko in nezaželeno pozornost.

Previdnost pa ni odveč pri prihodu na letališče. Zelo verjetno je, da se bodo pred vami pojavili ljudje, ki vas bodo skušali odpeljati v svoj taksi, pod pretvezo, da so letališki taksiji. Nikar jim ne zaupajte, sploh če so preveč vsiljivi. Za pot vam bodo računali tudi do trikrat več kot redni taksiji, zato si rajši vzemite minuto in sami povprašajte po taksiju, da ne boste tarča prevare.

Zdravje

Armenci vas bodo hranili dokler vam nebo slabo, vendar brez skrbi njihova hrana je zdrava in varna, celo v kioskih ob cestah. Vodovodna voda je pitna, saj prihaja neposredno iz gora, občutljivejši pa si lahko kupijo tudi ustekleničeno vodo, ki jo prodajo marsikje tako v mestih kot na podeželju.

Kajenje

Čeprav je Armenija na vrhu evropske lestvice po kajenju, je kajenje na številnih javnih mestih prepovedano. Kavarne na prostem imajo prostor za kadilce, najlažje pa boste vedeli ali lahko kadite, če boste na mizi videli pepelnik.

Telekomunikacije

Mednarodna komunikacija je možna preko predplačniške kartice za mobilni telefon, omogočajo tudi kratkoročni najem mobilnega telefona. Lokalne klice po državi lahko opravite iz kioskov ali govorilnic, ki pa so žal bolj redke. Klicna številka za Armenijo je +374, številke pa v obliki +374 213 48568, pri kateri prvih pet številk predstavlja območno kodo in lokalni del.

Telefon

Armenija ima tri ponudnike GSM storitev. Najboljše opcija je začasna predplačniška SIM kartica, je najugodnejša, omogoča lokalne in mednarodne pogovore, brezplačne dohodne klice in ne vključuje naročnine. Vsi trije ponudniki omogočajo opcijo mobilni internet in UMTS ter ostale brezžične storitve. VivaCell in Orange sta najbolj primerna ponudnika za turiste, prisotna že na letališču, imata zelo dobro podporo v angleščini ter ceno in pokritost. 1. VivaCell: je vodilni ponudnik mobilne telefonije, ponuja kakovostne storitve za razumljivo ceno in ima najboljšo pokritost zunaj Yerevana.

 • VivaCell MTSod januarja 2012 kot edini ponujajo tudi 4G oz. LTE omrežje

2. Orange: francoski internacionalni ponudnik, ki je relativno nov v državi. Usposobitev njihove predplačniške SIM kartice je nekoliko zahtevnejša, vendar ponujajo zelo konkurenčne cene.

Internet

Prestolnica Armenije Yerevan je polna internetnih kavarn in internetno telefonskih pisarn. Vse bolj se razvijajo oziroma odpirajo tudi zunaj prestolnice. Uporabo interneta ponujajo po zelo ugodnih cenah, zato se za mednarodne klice priporoča obisk takšne internetno telefonske pisarne.

Pošta

Pošta omogoča tudi storitev klicanja, ki je zelo ugodna za klice po Armeniji in nekoliko dražja za mednarodne klice.

Spoštujte običaje

Pri spoznavanju Armenije in njihove kulture se je priporočljivo:

 • Izogibati razprav o Azerbajdžanu in Gorskemu Karabahu, kajti spor zaradi province še vedno traja.
 • Čeprav je bil Armenski genocid prepoznan in se o njem tudi učijo, je to tema pri kateri je priporočljiva previdnost in spoštovanje do ubitih.
 • Armenci so še vedno hvaležni Rusom oz. takratnemu ruskemu imperiju za osvoboditev, zato se bodo z veseljem pogovarjali o nogometu in ruski televiziji, prav tako se z veseljem pogovarjajo v ruščini, čeprav je to njihov drugi jezik.
 • V javnem prometu vedno odstopijo sedež starejšim osebam in ženskam. Prav tako velja pravilo, da se ženski odstopi prednost, da prva vstopi na avtobus, vlak ali v sobo. Vljudnost in spoštljivost sta še kako živi, zato vam bo spoštovanje teh dveh načel V Armeniji odprlo marsikatera vrata.
 • Zelo so ponosni na svojo kulturno dediščino cerkva in samostanov, zato se pri obisku le-teh od obiskovalcev pričakuje skromna obleka, ki pokriva tako noge kot roke in ni žaljiva. Ob obisku se pričakuje tih in nemoteč pogovor, prižgati svečo pa velja kot zelo lepa gesta.

Prihod na destinacijo

Armenija največ turistov dobi z letalom. Vstop preko Gruzije in Irana poteka normalno, medtem ko sta meji z Azerbajdžanom in Turčijo zaprti.

Zahteve za vstop

Vsi slovenski državljani lahko od januarja 2013, bivajo v Armeniji 180 dni v 12 mesečnem obdobju brez vize.

Z letalom

Glavno letališče v državi je mednarodno letališče Zvartnots, ki je locirano 10 kilometrov zahodno od prestolnice Yerevan. Nacionalni letalski prevoznik je Armavia, ki povezuje Armenijo z Evropo in bližnjim vzhodom. Iz vseh skupnosti neodvisnih držav se izvajajo pogosti leti v Armenijo. Tudi evropski prevozniki sodelujejo z Yerevanom, npr.: Czech Arlines, Air France, Austrian in LOT. Slovenski turisti večinoma v Armenijo letijo preko Moskve. Lahko pa pristanete tudi na letališču Shirak v Gyumri, vendar le z nekaj leti iz Rusije.

Z avtobusom

iz Gruzije

Iz Gruzije vozi v Armenijo minibus s štartom iz Tbilisija in koncem v Yerevanu ali Alaverdiju.

iz Irana

Iran in Armenijo pa povezuje moderna in dnevna avtobusna linija. Vstopite lahko v Teheranu ali Tabrizu izstopite pa v Yerevanu.

Z avtom

Z avtom lahko v Armenijo vstopimo preko Gruzije in Irana, kajti kot že omenjeno sta preostali zemeljski meji zaprti. Potovanje je dražje kot z vlakom ali avtobusom, vendar bolj udobno in zelo primerno za spoznavanje okolice. Ceste so v relativno slabem stanju, posebej v zimskih mesecih od novembra do februarja, po Armeniji pa se lahko vozite z mednarodnim vozniškim dovoljenjem.

Z vlakom

Vsak drugi dan pelje iz Tbilisa, Gruzija nočni vlak, povezave iz Turčije in Azerbajdžana pa so ukinjene.

Transport po destinaciji

Dnevne ture

Za ogled največjih turističnih znamenitosti, ki imajo redko organiziran javni prevoz, se najbolj priporočajo dnevne ture, ki so v Yerevanu zelo oglaševane. Lahko izbirate med celodnevnimi ali samo delnimi turami, ki praviloma vključujejo zgolj prevoz do vseh glavnih znamenitosti v Armeniji.

Letalo

Armenija ima samo dva delujoča letališča, ki pa žal ne opravljata notranjih letov.

Vlak

Vlaki in povezave izhajajo še iz časov Sovjetske zveze in temu primerna je tudi njihova hitrost. Povezujejo Gyumri, Alaverde in jezero Sevan.

Avto

V Armeniji je možen najem avtomobila, vendar če ste navajeni na vožnjo izključno po zahodu, se svetuje da se najame tudi voznika. Za povprečnega voznika je lahko vožnja po Armeniji rahlo zastrašujoča. Obstaja pa veliko število družb za najem avtomobilov, tudi bolj znane kot so SIXT, Europacar in Hertz. Pri najemu avtomobila poskusite dobiti športno verzijo ali terenca.

Avtobus

Armenija ima dobro in poceni ponudbo avtobusnih prevozov. Problem se pojavi le, če želite odpotovati na bolj oddaljene turistične atrakcije. Malo je direktnih povezav, zato je veliko presedanja in zelo pametno je če si potovanje z avtobusom v naprej načrtujete. Za potovanje po Yerevanu so najbolj primerni mini-busi. Vozovnico kupite od vstopu na avtobus, drobiža se dotično ne zahteva, vendar je zelo priporočjiv. Napitnine se voznikom javnega prevoza ne daje.

Taxi

Taksiji vozijo po celotni državi, zato je to dokaj primerna oblika za potovanje, predvsem če ste na pot vzeli veliko prtljage. Vožnja z taksijem je ugodna, vendar skoraj nihče ne uporablja taksimetra, zato je priporočjivo, da se za ceno pogajate pred začetkom potovanja. Taksi je tudi prava izbira za vse tiste,ki ne želijo izgubljati časa s čakanjem na povezavo avtobusa.

Kolo

Zaradi hribovite pokrajine potovanje s kolesom v Armeniji ni tako običajno, kot npr drugje po Evropi. Je pa kolesarjenje odlična izbira kot aktivnost na podeželju, kajti omogoča da res začutite pokrajino.

Štopanje

Popolnoma sprejeta in varna opcija potovanja po Armeniji. Vozniki praviloma ne pričakujejo nič, bo pa zelo lepo če boste ponudili plačilo za stroške prevoza. Nikar se ne ustrašite, če se boste z voznikom spoprijateljili, obstaja namreč tudi velika možnost, da boste nekaj dni preživeli pri njihovi družini, kot že omenjeno Armenci so zelo gostoljuben in prijazen narod. Avtomobile ustavite podobno kot taksije in avtobuse, le iztegnete roko v zrak in pomahate.

Spanje in namestitev

Celotna Armenija ponuja ogromno nastanitev tipa Bed & Breakfast, ki je prava izbira, če želite doživeti pravo armensko kulturo. Na podeželju je priporočljivo vsaj osnovno znanje armenščine oziroma ruščine, četudi direktno iz slovarja, brez skrbi so zelo potrpežljivi.

Nekaj hotelov boste našli v Yerevanu in nekaj na glavnih rekreacijskih območjih kot npr. ob jezeru Sevan in v severnem delu Loti Marza. Hoteli ponujajo vse znane oblike storitev in luksuza, vendar jih boste tudi plačali po evropskih standardih. Okoli jezera Sevan je mogoča tudi nastanitev v raznih kočah in hotelih, ki so cenovno ugodnejši.

Kampiranje

Ker so Armenici zelo znani po gostoljubju vam bodo z veseljem odstopili košček zemlje za kampiranje, čeprav bodo kljub temu vztrajali, da rajši prespite pri njih.

Nadredna destinacija