Argentina

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Argentina, dežela tanga, govedine, nogometa in prečudovite narave. Argentina je država v Južni Ameriki med Andi in Južnim Atlantikom. Na jugu sega Argentina na Ognjeno zemljo (Tierra del Fuego), skupino otokov onkraj Magellanovega preliva.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Temperamentna Argentina

Marko Popovič Preberite: Temperamentna Argentina

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 51 minut in 33 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Buenos Aires: Je prestolnica in hkrati največje mesto Argentine. Mesto, kjer se je rodil čustveni in čarobni ples tango.Ne smete zamuditi predstave Fuerza Bruta, ogleda muzeja MALBA - Museu de Arte Latino-Americana de Buenos Aires, gledališča Teatro Colon, stare mestne bare in romantične restavracije.
 2. San Carlos de Bariloche: Mesto z največjim smučiščem v Južni Ameriki - Cerro Catedral - Catedral Alta Patagônia. Playa Bonita in Villa Tacul sta čudoviti plaži.
 3. El Calafate: Manjše mesto, ki si ga morate obiskati, saj ponuja raznorazne zunanje aktivnosti. Ogledati si morate nacionalni park Parque Nacional Los Glaciares.
 4. Villa La Angostura:Vas z gorskimi gozdovi, čudovitimi razgledi in jezeri kot so, Lago Nahuel Huapi in Lago Correntoso. Oba jezera sta povezana z reko Rio Correntoso.
 5. Tilcara:Mesto z živahnimi festivali. Vsi, ki so navdušeni nad arheologijo pa zagotovo ne smejo izpustiti utrdbe Pucará de Tilcara.
 6. El Chalten:Majhna vas s prečudovito pokrajino, kjer živijo redke ptice. Ne smete izpustiti pohoda na goro Fitz Roy ali do jezera Laguna Torre.
 7. Chacras de Coria:Mesto s toplimi temperaturami, čudovitimi vinogradi in odličnim vinom. Ne smete izpustiti obiska vinograda Hacienda del Plata ali obiska kuharskega tečaja s Cristino Brino.
 8. San Martin de los Andes: Mesto s sanjskim jezerom Lago Lácar' za katerega pravijo, da je Patagonski raj. S trajektom pa se lahko zapeljete do plaže Playa Quila Quina.
 9. Puerto Iguazu:Mesto z znanimi slapovi Cataratas do Iguaçu. Seveda pa ne smemo izpustiti džungle, rehabilitacijskega centra za ptice in nacionalnega parka Iguazu.
 10. Salta:Mesto, ki je ohranilo staro arhitekturo. Arheološki muzej MAAM - Museo de Arqueologia de Alta Montana de Salta in katedrala Catedral de Salta sta zagotovo vredna ogleda.


Aktivnosti

 • Cataras do Iguacu - Pohod do slavnih slapovov
 • Patagonia explorers - Organiziran izlet s pohodom in vožnjo s kajaki. Videli boste ogromno divjega življenja kot so npr. morski levi.
 • Wine tasting - Argentina je poznana po svojem vinu. Odpravili se boste v najbolj znane vinograde, kjer boste poskusili odlično domače vino. Ogledali si boste tudi vino.
 • Parque Nacional Nahuel Huapi - Ogled parka.
 • Cathedral of Salta - Ogleda katedrale.
 • MAAM - Museo de Arqueologia de Alta Montana de Salta - Ogled muzeja arheologije.
 • Ruta de los Siete Lagos - Ogled sedmih jezer, pohod lahko traja tudi več dni.
 • Cerro Fitz Roy - Pohod na goro Fitz Roy, kjer vas bo pričakal prečudovit razgled.
 • Lago Lácar - Ogled jezera, za katerega pravijo, da je Patagonski raj.

Koristne informacije

Glavno mesto: Buenos Aires

Valuta: Peso(ARS)

Število prebivalcev: 40.091.359 (2010)

Elektrika: 220 V – 240 V, ponekod evropske vtičnice, drugod argentinske - s tremi pravokotnimi luknjami

Tel. koda države: ++54

Časovni pas: UTC-3

Telefon za njuno pomoč: 107 ali 911

Domena: .com

Velikost države:2,766,890 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Argentina je tako po površini kot po številu prebivalcev druga največja država v Južni Ameriki, takoj za Brazilijo. Od severnega do južnega konca Argentine je kakih 3700 kilometrov. Argentina zajema večino južnega dela celine, deli si ga samo s Čilom, ki obsega ozek pas zahodno od mogočnih Andov. Ne severu meji Argentina na Bolivijo in Paragvaj, na severozahodu pa meji na Brazilijo in Urugvaju. Atlantska obala je vzhodni rob Argentine. Argentina sega na jugu na Ognjeno zemljo (Tierra del Fuego), skupino otokov okraj Magellanovega preliva. Argentina na severu je večinoma prekrita z gozdovi, v sredini pa je obsežno ozemlje rodovitnih in travnatih ravnin, imenovanih pampas. Na zahodu se dvigajo strmi, skalnati, večidel zasneženi Andi. Argentino na jugu pa večinoma zajema odprta planota, Patagonija.

Zemljevid

Zemlejvid Argentina

Dinamični zemljevidi

Regije

 Andean Northwest
 Kraji:San Miguel de Tucuman, Jujuy, Salta
 Regija, ki je na severozahodu Argentine z suhimi zimami, toplimi dnevi in mrzlimi večeri. 

 Chaco
 Kraji:Resistencia, Roque saenz peña, Formosa,
 Regija, ki je na severnem delu Argentine. 
 Cuyo
 Kraji: Mendoza, San Juan, San José de Jáchal
 Regija, ki je na zahodnem delu Argentine z nacionalnim parkom Talampaya, kateri s svojimi intenzivno rdečimi kanjoni očara prav vsakega. 
 Mesopotamia 
 Kraji: Posadas
 Regija, ki je na severovzhodnem delu Argentine. Glavna atrakcija te regije so slapovi Iguazú. 
 Pampas
 Kraji: Buenos Aires, Córdoba, Rosario
 Regija, ki je na osrednjem delu Argentine in z prestolnico Argentine - Buenos Aires. 
 Patagonia
 Kraji: San Carlos de Bariloche, Puerto Madryn, El Calafate
 Del Patagnoie je zelo pomemben naravni rezervat (kiti, morski levi, delfini,..) in je bil naveden kot svetovna dediščina UNESCO. 
 Tierra del Fuego
 Kraji: Porvenir (Chile),Puerto Williams (Chile),Rio Grande (Argentina) ,Porvenir (Chile),Ushuaia (Argentina),
 Regija z nacionalnim parkom Tierra del Fuego.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Argentina ima podnebje v glavnem milo, vendar dokaj različno na različnih zemljepisnih širinah. Argentina na severu ima visoke temperature, medtem ko Argentina na jugu pa je kar hladna. Na severozahodni strani je padavin kar veliko, če pa gremo proti zahodu in jugu Argentine pa se količina padavin zmanjšuje. Na količino padavin vplivajo atlantski vetrovi, saj prinašajo vlažen zrak. Argentina ima vse štiri letne čase ampak so ravno obratno kot pri nas. Argentina na jugu ima poletje dokaj hladno, saj doseže na lep sončen dan največ 20°.Zime pa so zelo mrzle. Argentina na severu pa ima poletje zelo vroče, saj preseže 35°. Pozimi pa se temperatura ne spusti pod 5°.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Argentina je primerna za obisk različne letne čase na različnih delih države. Na južnem delu je primeren čas obiska Argentine poleti (december in februar). Na severnem delu Argentine pa so vsi letni časi primerni, vendar je poleti zelo vroče, tudi nad 35°C. Pomladi in jeseni pa se temperature gibljejo pod 30°C.

Zgodovina

Argentina je bila, kakor večina južnoameriških držav, sprva špansko kolonialno ozemlje, samostojna država pa je postala v dvajsetih letih 19.stoletja. Od zadnjih desetletjih 19. stoletja do tretjega desetletja 20.stoletja je v Argentini polagoma rasla blagajna, oprta na izvoz v Evropo. Izvažali so velike količine žita in mesa. Oboje z velikanskih posestev v pampah, kjer goveji pastirji gavči še zmeraj radi razkazujejo razne jahalne spretnosti. Argentinska ustava izvira iz leta 1853. Leta 1976 so razveljavili nekatere dele ustave. Takrat so z vojaškim državnim udarom odstranili predsednico Isabel Peron, razpustili skupščino in spremenili sestavo osrednjih državnih in nižjih upravnih teles. V tem obdobju, imenovanem umazana vojna, so zaprli na tisoče ljudi, mnoge so mučili in umorili. številni državljani se preprosto izginili brez sledu, zanje se je uveljavilo ime los desaparecidos. Po porazu v malvinski vojni leta 1982 in zaradi naraščajočih gospodarskih težav so se morali vojaški oblastniki nazadnje odpovedati oblasti. Razpisali so svobodne volitve in oktobra 1983 je bil na njih izvoljen za predsednika Raul Alfonsin, vodja Radikalne stranke (Union Civica Radical). Del njegovega volilnega programa je bila tudi obljuba, da bo sprožil preiskavo o zločinih prejšnje oblasti. To obljubo je izpolnil. Takšna dejanja nove oblasti so požela splošno odobravanje, vendar pa je argentinsko gospodarstvo še naprej naglo tonilo. Inflacija je dobesedno podivjala in dosegla več kot 4000 odstotkov, zaradi česar je bilo preprosto nemogoče še uporabljati denar celo pri kupovanju osnovnih živil. Po ulicah Buenos Airesa so izbruhnili nemiri in neredi in uprlo se je nekaj vojaških enot. Maja 1989 je bil izvoljen za predsednika države Carlos Saul Menem, vodja peronistične Stranke pravičnosti (Partido Justicialista), kar je zbudilo upanje, da bo prišlo v gospodarstvu do nujno potrebnih ukrepov.

Hrana

Argentina s svojo kulinariko mogoče ni najboljša na svetu, pa vendar nobeden obiskovalec Argentine ne bi smel zamuditi domače govedine in domačega vina. Argentina je zelo ponosna na kakovost govedine, saj za njih predstavlja užitek in veselje. Obrok v Argentini se bo običajno začel z chorizo (pekoča klobasa), morcilla (krvavica) ali empanada (mesna pita), preden je postreženo pravo meso. Koščki mesa običajno niso primerljivi s tistimi drugje, vendar res vredni poskusa so: bife de lomo (goveja ribica) ali bife de chorizo (goveja klobasa), katera se razlikuje od prej omenjene klobase. Piščanec je pogosto vključen, medtem ko svinjino raje izpustijo. Solate so osnovne in nič posebnega kot drugje. Njihovo najljubše je milanesas (zrezek) in krompir. Včasih jih postrežejo z dodanim sirom in paradižnikom. Italijanski vpliv se nikjer ne pozna bolj kot v sami hrani. Pice in testenine lahko najdete povsod.

Argentina vam ponujaja širok izbor slaščic, saj so Argentinci veliki sladkosnedi. Mnogo jih pripravijo z Dulce de leche, ki je kot nekakšen mlečno-karamelni namaz in vsi se mu zelo težko uprejo. Eno izmed preprostih užitkov argentinskega življenja so facturas. To so majhna peciva, podobno kot caras sucias, dobesedno Dirty Faces, prekrita z rjavim sladkorjem. Alfajores so piškoti, ki so napolnjeni z vsemi sladkimi stvarmi, vključno z dulce de leche, pogosto obložene v čokoladi.

Pijača

Veliko ljudi, ko pomisli na Argentino pomisli tudi na vino, saj je peta svetovna proizvajalka vin. Zato tudi ni presenečenje, da imajo argentinci vino zelo radi in ga običajno postrežejo h kosilu ali večerji. Od žganih pijač sta najbolj popularna viski in gin. Nacionalno pivo je Quilmes, ki je tudi zelo priljubljeno. Mogoče pa boste tu in tam lahko naleteli tudi na Sangrio.

Pri brezalkoholnih pijačah imajo zelo radi čaj še posebno Mate čaj, katerega pravilna postrežba je z kovinsko slamico. Enako priljubljena je seveda kava, ki pa mora biti črna, kratka in močna. Zelo radi pa imajo tudi sadne sokove in shake.

Voda iz pipe v glavnem ni pitna. Bolje je, če jo kupite v plastenki.

Nakupovanje

Nakupovanje v Argentini predstavlja vpliv raznolikosti in drugačnosti države. Lahko nakupujete obleke modnih oblikovalcev v butiko ali pa nakupujete na tržnici. Je odlična za nakupovanje spominkov na vaše potovanje. Če imate radi čaj si morate kupiti originalni Argentinski mate čaj in skodelico, ki se ga pije iz nje. Za nakup srebrnine je najboljše iz San Antonia de Areco, v Las Pampas regiji. Za ljubitelje starin je najbolje, da se odpravite do San Telma v Buenos Airesu.

Gospodarstvo in ekonomija

Argentina si je s skrbnim razvijanjem kmetijstva zagotovila ugledno mesto med izvozniškimi kmetijskimi državami sveta. Argentina nima kar tako slovesa, da imajo zelo radi govedino, saj sta govedoreja in ovčereja še zmeraj podlaga za najpomembnejšo argentinsko izvozno postavko. Argentina izvaža meso, mesne izdelke, volno in surove ali strojene kože. Argentina od vsega kmetijskega zemljišča 85 odstotkov pašnikov. Govedo redijo predvsem na severnem delu Argentine in v Pampah, ovčjereja pa je bolj razširjena na jugu Argentine. Kmetje Argentine pridelajo precejšnje količine pšenice, koruze in soje, vendar pa je pomembno tudi pridelovanje sadja, bombaža, sladkornega trsta, čaja in krompirja. Pridelajo tudi tržne presežke sončničnih semen, lanu in krmnih detelj. Argentina pridobiva nafto in zemeljski plin v Patagoniji in so najpomembnejše rudno bogastvo. Argentina sama pokriva vse svoje potrebe, s pridobivanjem nafte in plinom. V rudnikih v Andih, Argentina nakoplje manjše količine svinčene, železove, cinkove in uranove rude.

Kultura

Kulture in umetnosti v Argentini je ogromno. Od številnih muzejov, festivalov do manjših lokalnih razstav. Kamorkoli boste odšli boste videli in občutili zgodovino Argentine. Ena izmed najbolj zanimvih stvari v Argentini je po vsej verjetnosti ples tango. Ta čustveni ples je bil rojen v La Boci, stanovanjski soseski v Buenos AIres in nato osvojil ves svet. Danes je popularna glasba, ki jo vrtijo skoraj povsod v Argentini različna. Nekaj je prihaja iz Španije, nekaj iz Latino-Amerike zelo veliko pa iz Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Vedno bolj pa lahko zasledite tudi elektro glasbo.

Arhitektura v Argentini je sestavljena iz pestre oblike stilov in modelov, ki prikaže zgodovino, kulturo in geografijo. V mestu Cordoba lahko vidite katedralo, ki šteje 200 let in je obenem najstarejša katedrala v državi. Buenos Aires je po večini že izgubil stari izgled, katerega so nadomestile steklene stolpnice 20.stoletja. Opazili boste gladke linije in inovativne koncepte modernih stilov arhitektov. Soseska La Boca je znana po svojih živobarvnih hišah in bodo očarale prav vsakega. Če pa gremo malo južneje je modernega vpliva občutno manj. Najmanj v dolini Chabut, kjer lahko najdete več kot trideset kapel, vasi pa so napolnjene z majhnimi, lesenimi in prelepimi kočami.

Zanimivo zgodovino in kulturo pa si lahko ogledate v različnih muzejih, ki vam jih ponuja Argentina. Muzej zgodovine Museo Histórico Nacional je odličen za vse, ki si želijo potovanje od začetka do danes. Muzej Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (MALBA) ima zelo široko zbirko Latinsko-Ameriške umetnosti zelo znanih umetnikov iz celega kontitneta, vključno Diega RIvera in Frida Kahlo.

Pri avtohtonih prebivalcih ni bilo pisnega sistema, zato se ljudska zgodbe prenašajo iz roda v rod preko ustnega izročila pripovedovanja. Prvi zabeleženi knjižnji naslovi iz Argentine sta poezija in kratke zgodbe, ki sta jih napisala Pedro González de Prado in Matías Rojas de Oquendo leta 1550. Jorge Luis Borges in ulio Cortazar sta najpogostejši imeni, ki vam padeta na pamet, ko govorimo o argentinski litaraturi in delu. Poskrbela sta, da je od 1960ih do 70ih argentinska literatura doživela razcvet.

Argentina je zelo nora na nogomet. Iz Argentine prihaja znani nogometaš Diego Armando Maradona ali Božja roka, kot ga pozna svet po golu z roko, ki ga je leta 1986 dosegel v četrtfinalu svetovnega nogometnega prvenstva v tekmi z Veliko Britanijo. Mnogi so mnenja, da je najbolj znan Argentinec.

Jezik

Kljub temu, da je uradni jezik španščina, je argentinska španščina drugačna od tiste, ki jo govorijo v Španiji. V nekaterih pogledih se sliši skoraj bolj italijanski kot španski. V Argentini pa obstajajo tudi številni drugi jeziki: italijanski, nemški, angleški in francoski.V avtohtone jezike, ki jih govorijo danes so vključeni tudi Mapuche, Guarani, Aymara, Toba and Quechua.

Argentince se lahko loči od ostalih latino američanov po njihovi uporabi CHE. Che izvira iz jezika Mapuche in pomeni človek. Uporabljajo ga kot na primer, ko želijo od nekoga pridobiti pozornost: Che, veni!, kar pomeni, Hej, pridi sem!. Posebni sleng, ki ga Argentinci uporabljajo se imenuje lunfardo, ki izvira iz revnih sosesk Buenos Airesa v poznem 19.stoletju. Vsebuje elemente španskih, italijanskih, portugalskih in druge jezike, vendar z značilno mešanico. Ena izmed značilnih načinov, da spremenite besedo je, da se obrne zlog. Primer: v lunfardu tango, postane gotan.

V Argentini sta dve temi, ki jo lahko začnete, če želite pridobiti pozornost domačina. To sta nogomet in politika. Večina Argentincev ima zelo močna mnenja o teh temah in se bodo z vami pogovarjali s strastjo.

Izobraževanje

Izobraževanje je v Argentini zelo cenjeno in pomembno. Državni svet določa standardni kurikulum, ki pa mu sledijo vse šole v državi. Vrtec je obvezen za vse otroke stare od štiri do pet. Obvezno izobraževanje se začne pri šestih in konča pri štirinajstih. Javne osnvone šole so brezplačne, uniforme in knjige pa seveda obvezne, vendar si jih morajo kupiti sami. Ni javnega šolskega prevoza. Privatne šole so večina pod cerkvijo in organizacijah. Otroki s posebnimi potrebami pa imajo svoj program. Nekaterim študentom se pouk začne ob 8ih zjutraj in konča opoldne. Spet drugim pa se začne ob 13ih in konča ob 17ih. Ko študentje pridejo v šolo bodo dvignili zastavo države in zapeli himno. Tisti študentje, ki želijo nadaljevati izobrazbo na univerzi morajo opraviti srednjo šolo z najmanj pet let in opraviti maturo. Komercialne in poklicne šole so na voljo vsem študentom, ki želijo delati v trgovini, modi, tehničnih poklicih ali kmetijstvu. Argentina ima približno 50 univerz, katera so približno polovica javna. Ostale so zasebne ali katoliške, ki pa niso brezplačne. Največja univerza je v Buenos Airesu s približno 140.000 študenti. Najstarejša pa je Cordoba, ki je bila ustanovljena leta 1613.

Najbolj znane univerze so:

 • Universidad de Buenos Aires
 • Universidad Austral
 • Pontificia Universidad Católica Argentina Santa María de los Buenos Aires (UCA)
 • Instituto Tecnológico de Buenos Aires (ITBA)

Delo

Če želite delati več kot tri mesce, bo Argentina od vas zahtevala delovno vizo, vendar je postopek za pridobitev delovne vize lahko zelo dolgotrajen. Če pa vam Argentina odobri delovno vizo, ta velja največ eno leto. Lahko se jo podaljša preko nacionalnega urada za priseljevanje ali pa velja za toliko časa, kakor določi urad za priseljevanje.

Varnost

V glavnem je Argentina varna država, je tudi najbolj varna država v Južni Ameriki. Ker pa previdnost nikoli ni odveč, popazite na svoje dragocene stvari, še posebej na krajih kjer je gneča. Kraje potnih listov so najbolj pogoste v Buenos Airesu, zato priporočamo, da jih ne nosite seboj. Priporočljivo je, da taxi že vnaprej naročite. Če pa nameravate taxi ustaviti na cesti, ustavite radio taxi. Pazite na cesti, saj argentinci vozijo zelo hitro in menjajo pasove nepredvidljivo. Če niste kadilci, se pripravite na ogromno vdihavanje tobaka, saj v Argentini veliko kadijo po kavarnah, barih, restavracijah. Par restavracij imajo znak, da se v prostorih ne kadi. Ne sme se kaditi na avtobusih.

Zdravje

V Buenos Airesu je na voljo dobra medicinska oskrba. Drugje v Argentini pa je lahko slabša, še posebej na podeželju. Večina zdravnikov in bolnišnic pričakujejo plačilo v gotovini , ne glede na to ali imate turistično zdravstveno zavarovanje. Argentina ima dobro založenost v lekarnah. Nobena posebna cepljenja pa niso potrebna. V primeru, če bi potebovali medicinsko oskrbo pokličite 107.

Telekomunikacije

Telefon

Najlažji način, če želite opraviti lokalni klic je, da poiščete locutorio, katera imajo privatne kabine, kjer opravite klic in vse skupaj na koncu poravnate na blagajni. Najdete jih skoraj v vsaki ulici, stanejo približno toliko kot ulični telefoni, vendar imate več privatnosti. Pri klicanju v tujino, morate najprej vtipkati 00, ki ji nato sledi oznaka države. Območna koda za Buenos Aires je 011 in vse telefonske številke v Buenos Airesu imajo 8 številk. Področne kode se razlikujejo po vsej provincah; tiste iz večjih mest imajo štiri cifre, ki mu sledi sedem mestna telefonska številka. Manjša mesta imajo šestmestne telefonske številke in petmestne oznake območja. Brezplačne številke se začnejo z 0800 ali 0810.

Argentina nudi možnost uporabe GSM tri-band svetovnega mobilnega telefona. Drugi sistemi, ki so v uporabi, so CDMA in TDMA. V Buenos Airesu in drugih velikih mestih lahko kupite mobilnih telefonov, ki uporabljajo čipe SIM. V nekaterih hotelih z petimi zvezdicami pa vam ponujajo zastonj uporabo mobilnega telefona. Signal v Argentini naj bi lovil povsod, razen redkih izjem v notranjosti in težko dostopnih krajih.

Internet

Internetne povezave v Argentini najdete dobesedno povsod. Tudi s pametnim telefonom se lahko povežete, vendar je mobilni internet počasen, še posebej v mestu Buenos Aires, zato ker je Argentina ena izmed držav, ki ima dodeljen najmanjši znesek spektra za mobilne operaterje.

Pošta

Correo Argentino privatizirana poštna storite, je postala bolj zanesljiva v zadnjih letih, vendar se še vedno kdaj naredi, da je kje pošta založena. Pošto lahko prejemate tudi v Argentini preko poste restante ali lista de correos. Svoje dopisnike poučite, da morajo priimek napisati z velikimi črkami in mora navesti do kdaj mora biti pošta posredovana. Drugače se pošta vrne ali uniči. Argentinski domači kuriji so Andreani ali OCA, mednarodni pa DHL in Federal Express. Zadnja dva imata pisarne samo v večjih mesti, medtem ko domači dve ponavadi služita, kot njihove povezave za notranjostjo države.

Spoštujte običaje

Argentinci imajo ugled, da so arogantni ali egocentrični in veliki patrioti.Večina Argentincev so predvsem iz evropskega porekla, kar jih loči od ostalih latinoameriških držav. Kulturno in čustveno, se Argentinci pogosto zdijo bolj evropski. Zelo so predani svoji družini. Čast je v vseh pogledih vse in na koncu vse, zato rutinsko vpliva dan za dnem na življenja doma, v skupnosti in v poslu.

Gaucho je tradicionalna beseda v Argentini, ki pomeni podeželski moški Južne Amerike iz Indijanskega in Španskega rodu. Gauchos pogosto pokažejo kot junake v pesmih, v zadnjem stoletju, zgodbah in folklornih pesmi.

Tango je tradicija,ki je prišla iz nižjega razreda Buenos Airesa. Glasba, ples in besedila izražajo kulturno tradicijo Argentine. Če pomislimo na Argentino, vemo, da so tam Argentinci veliki navijači nogometa.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Vstop v Argentino je enostavno; Uradniki za priseljevanje na letališčih so na splošno hitri in spregovorijo nekaj besed, medtem ko so na mejnih prehodih Argentine lahko traja malo več časa ob preučevanju vašega ​​potnega lista, preden ga žigosa. Vsakdo, ki vstopa v državo, mora imeti veljaven potni list. Ko ste v Argentini, lahko policija še vedno povpraševa v vsakem trenutku za vašo identifikacijo. Dobro je, da nosite vsaj kopijo vašega potnega lista po mestu ves čas.

Z letalom

Letališča v Argentini so: Bariloche, Córdoba, El Calafate, Jujuy, Mendoza, Puerto Iguazú, Río Gallegos, Rosario, Salta, San Juan, Tucumá in Ushuaia. [*http://www.travelmath.com/airports-in/Argentina]

Z avtobusom

Potniki grejo lahko v Argentino z avtobusom, iz večine držav, ki mejijo. Avtobusi so ponavadi udobni, moderni in dokaj čisti.

Z vlakom

Trenutno ni nobenih povezav v Argentino. Povezava med Čilom in Argentino je še v izdelavi.

Z ladjo

Prihod z ladjo v Argentino je seveda nenavaden način. Čilsko podjetje Navimag upravljajo slavni trajekt iz Puerto Montt, Chile.

Transport po destinaciji

Letalo

Če nameravate potovati po državi, samo po zraku poizkusite Aerolineas Argentinas Visit Argentina pass. Ta je na voljo za nakup samo izven Argentine, vendar pa vam bo prihranilo veliko denarja.

Vlak

Kljub temu, da so se železniške storitve na daljše razdalje v Argentini zelo zmanjšale, še vedno služijo v večina predmestju Buenos Airesa in nekaterih okoliških provincah. Med počitnicami, kot so božič ali državni prazniki Argentine, kupite vozovnico vnaprej. Cena vozovnic je ponavadi nižja v primerjavi z avtobusnimi vozovnicami, vendar so vlaki bistveno počasnejši in je veliko manj odhodnih časov in destinacij. Tisti, ki pa ste navdušeni nad vlaki morate vzeti ozkotirno La Torchito, ki zapusti Salto večina vse sobote od marca do novembra. La Torchita je v Argentini slaven ozek vlak na paro. Povprečna hitrost je 30km/h. Vzamete lahko tedensko potovanje (lahko je malo več) po vijugasti poti.

Avto

Ker je Argentina tako ogromna je mnogo delov dostopna le z zasebnim vozilom, kljub dobrim javnim povezavam. To še posebej velja v Patagoniji, kjer so razdalje velike, avtobusi pa so lahko redki. Poleg tega, če po Argentini potujete s svojim avtomobilom, se lahko ustavite kadar koli želite. Pa če je to zato, da naredite čudovito sliko za spomin ali pa se ustavite za WC. V Argentini morate imeti mednarodno vozniško dovoljenje za dopolnitev svojega nacionalnega ali državnega vozniškega dovoljenja. Če vas policija ustavi, vam bo pregledala vozilo, vašo registracijo, zavarovanje in davčne dokumente.

Avtobus

Argentina ima odlično avtobusno omrežje, ki sega skoraj povsod. Avtobusi si hitri, presenetljivo udobni, lahko se naredi, da so precej razkošni. Je način s katerim večina Argentincev potuje okrog. Večjo prtljago vam spravijo v spodnji prtljažnik avtobusa. Varnost je dobra in voznik vedno označi vašo prtljago z imenom. Če imate daljšo pot, vzemite avtobus ponoči, saj vam prihrani denar pri prenočitvi in podnevi imate tudi več časa za raziskovanje. Argentina ima v večjih in manjših mestih glavno avtobusno postajo, kjer ima vsako podjetje svoje okence za prodajo vozovnic. Cena vozovnice in odhodni čas je vedno napisan na sami vozovnici.

Taxi

Prebivalci v Buenos Airesu pogosto uporabljajo taksije, saj so z digitalnimi merilniki in poceni. Cena ni povsod enaka, zato je priporočljivo, da se že vnaprej dogovorite za ceno. Vozniki so vljudni in pošteni, vendar se še vedno najde kakšna izjema. Ko se usedete v taksi najprej preverite, da je digitalni merilnik nastavljen na 0 in da je prižgan. V navadi je, da končni znesek zaokrožite na gor in jim pustite nekaj napitnine. Nekje je lahko javni prevoz redek in je možno najeti taksi za cel dann, da lahko obiščete kraje izven utrjenih poti. Če ste dobri barantati vas lahko najem taksija za dan pride ceneje kot, če bi najeli avto. Remises so radio taksiji brez metrov, ki ponavadi ponujajo fiksne cene vozovnic v določenem območju. So priljubljena oblika prevoza in so običajno cenejši kot taksiji.

Kolo

Če vam je všeč potovanje s kolesom okoli države, ima Argentina kar nekaj dobrih možnosti. Prihranili boste kar nekaj denarja, saj vam kolesarjenje kar zmanjša stroške. Videli boste tudi več podrobnosti in spoznali več radovednih domačinov. Dirkalna kolesa so primerna za nekatere asfaltne ceste, vendar so te stranske poti pogosto zelo ozke. Bolj varnejšo in priročno je z gorskim kolesom, saj imate razvejano mrežo makadamskih cest po vsej državi. Argentinska kolesa so izboljšala kakovost, pa še vedno ni enaka kot v Evropi ali ZDA. Sta tudi dve veliki slabosti. Ena je veter, kjer vas v Patagoniji lahko zelo zaustavi. Druga pa so motoristi. Na večini ravnih in dvopasovnih cestah, predstavljajo veliko nevarnost za kolesarje. Poskrbite, da ste čim bolj vidi in nosite čelado.

Spanje in namestitev

Hoteli

Pravilni hoteli se razlikujejo od ene zvezdice do pet zvezdic. V Argentini pa se lahko naredi, da ni tako, saj so včasih hoteli z eno zvezdico boljše vrednosti, kot tisti z tremi ali štirimi. Na splošno velja, da hotelske sobe ponujajo sobo z lastno kopalnico, pogosto telefonom in ponavadi televizijo. Običajno imajo restavracijo in skoraj vedno v ceni vključuje zajtrk. V hotelih s petimi zvezdicami pa boste imeli sobo in pralnico (osebje vam opere obleko), bazen in morda tudi telovadnico, bar, trgovine in druge luksuzne predmete.

Hostli

Hostli so po vsej Argentini, kot trava v Pampasi, ima ga vsako mesto s turisti. Večina so odlični za bivanje, srečate lahko tudi druge turiste in se z njimi podružite in si delite nasvete za potovanje. Vsi hostli imajo skupno kuhinjo in bivalne prostore, kakor tudi kopalnico. Mnogi imajo tudi eno privatno sobo za dva. Večina hostlov vodi navdušeno in vestno osebje, veliko so vam lahko v pomoč pri iskanju najboljših krajev za obisk, saj imajo Argentino ponavadi v mezincu. Ne smete pa pozabiti, da so argentinci nočne sove in turisti jim običajno sledijo. Zato je priporočljivo, če imate seboj zamaške za ušesa.

Kampiranje

Kampiranje je lahko eden od najbolj čudovitih načinov, da doživite Argentino, še posebno v okrožju jezer' in Patagoniji, kjer je nešteto čudovitih območij za kampiranje. Skoraj vsako Argentinsko mesto ali kraj ima precej občinskih kampov, kjer lahko postavite šotor. Zastonj kampi so večina odlični, čeprav jim zmanjkuje oprema. Zasebni kampi imajo običajno odlično opremo: vroče prhe, WC, pralnic, žar, restavracijo ali kavarno, trgovino in včasih celo bazen.

Nadredna destinacija